Dodaj do ulubionych

Paszport dla maluszka

22.11.06, 09:21
Domyślam się że takowy trzeba posiadać żeby przejechać z dzidziusiem przez
granicę. Czy ktoś może mnie doinformować gdzie i jakie dokumenty trzeba
złożyć, jak długo się czeka, itd.?
Obserwuj wątek
    • agamp Re: Paszport dla maluszka 22.11.06, 09:36
      Musisz jechać z malżem do urzędu, który znajduje się przy piastowskiej, tj chyba
      starostwo powiatowe. Nr to 813 62 00 - ale nie wiem czy jest aktualny. Możesz
      tez jechac sama złozyć wniosek, a odbierze mąż. Musicie mieć te nowe fotki
      dzidziusia, wypełnić formularz, kupić znaczki. Najlepiej tam zadzwoń i się
      wypytaj. No i tzreba im coś zapłacic - 30 zł albo 40 , nie pamiętam
      Aha , i jak Ci dziecko urosnie to musisz wyrobić mu nowy paszport, bo dziecko
      się zmienia, a foto musi byc aktualne. Dlatego my czekamy do wiosny, aby nasz
      jako tako wyglądał (doroślej)
      czeka sie ok 1 mies, ale można przyspieszyć, tylko za to się ekstra płaci -
      pamiętam bo tak wyrabiałam córce 2 lata temu
      powodzenia w urzedzie !!!
      • mpd3 Re: Paszport dla maluszka 22.11.06, 09:44
        Wielkie dzięki! Teraz już wiem. Ale dobija mnie ta biurokracja :(
        • luciii taniej i szybciej jest dopisać szkrabka do własneg 22.11.06, 16:59
          o paszportu [tylko jedno z rodziców tak może, nie da się do obu]
          i w związku z tym drugie z rodziców nie mające malca wpisanego samodzielnie ze
          szkrabem nie wyjedzie

w tym przypadku również obowiązuje pisemna zgoda obojga

:)
          • mpd3 Re: taniej i szybciej jest dopisać szkrabka do wł 22.11.06, 18:06
            A to doskonała wiadomość! Dzięki Lucii!
      • rapida Rodzice i dziecko 22.11.06, 19:26
        Witam, cyrk ze złożeniem dokumentów jest taki, że oprócz rodziców musi byc
        również dziecko!!!musicie miec dowody, akt urodzenia dziecka, 5 złotych opłata
        skarbowa i opłata za wydanie paszportu, oraz wniosek do wypełienia na
        miejscu,opłaty też robi sie na miejscu,wazne jest tez zdjęcie, nalezy mieć
        zdjęcie do paszportów biometrycznych,na paszport czeka sie trzy tygodnie! po
        odbiór może jechac jeden rodzic!
        ale po co to dziecko????pani nawet na nie nie spojrzała, ale musiało
        być..........
        • agamp ale cyrk 22.11.06, 19:39
          co biurokracja to biurokracja
          • mpd3 Re: ale cyrk 23.11.06, 08:38
            Ło matko ty moja! A za chwilę zów wszystko od początku, bo dzieciaczek zmieni
            wygląd i nowe zdjęcie trzeba będzie...
            • luciii dlatego lepiej dopisać,bo i tak swój za jakiś czas 23.11.06, 08:41
              trzeba wymienić i w tedy dzieciaczek jest już na tyle duży, by wyrobić mu jego
              własny paszport :)
    • ciri_77 CZy mozna mieć jednocześnie dopisane dziecko 23.11.06, 09:28
      i wyrobiony osobny paszport dla niego? A jeśłi nie można, to czy chcąc wyrobić
      dzieciakowi osobny paszport mogą skreślić mi to dopisanie, czy muszę robić nowy?
      Kombinuje w ten sposób, żeby na razie dopisać dziewczyny do mojego paszportu, a
      jak będa miały ze 2 latka to zrobię im osobne (bo pewnie będa jeździć także z
      dziadkami). Tylko nurtuje mnie to ewentualne skreślenie, bo paszport będę robić
      teraz i nie uśmiecha mi sie wymiana za 2 lata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka