maximuss1 09.05.03, 12:53 poiwstaniem Województwa Bielskiego - niech napisze. Ja jestem za. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bolek Re: Kto jest za ..... IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 10.05.03, 12:56 Ja jestem za, ale na przekór temu co mówi Wałęsa nie będzie to miało żadnego znaczenia i to województwo już nie powstanie. Zamiast tego proponuje od dawna wsadzić na parę lat (do więzienia, żeby nie było niejasności) zwoleników jego likwidacji tj. Olbrychta, Tyrnę i jeszcze parę innych "zacnych" osób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: schlesier Re: Kto jest za ..... IP: *.kopernet.org 10.05.03, 13:04 Pozdrowienia dla Bielska z Górnego Śląska. Uważam, że najlepiej by było gdyby przeprowadzono referendum w byłym województwie bielskim i sami mieszkańcy by się wypowiedzieli w jakim regionie chcą mieszkać. Myślę jednak, że są na to małe szanse. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erik Re: Kto jest za ..... IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.03, 14:12 maximuss1 napisał: > poiwstaniem Województwa Bielskiego - niech napisze. > Ja jestem za. To zależy w jaki sposób to województwo miałoby powstać i jaką część uprawnień i dochodów miałoby otrzymać. Jeżeli miałoby to być po prostu 17 województwo działające na tych samych zasadach co 16 pozostałych to jest mi to wszystko jedno. To jest pseudosamorządność. Szkoda zawracać głowę. Gdyby rząd zgodził się na prawdziwą decentralizację państwa, czyli oddolne tworzenie się prawdziwie samorządnych województw z szerokimi uprawnieniami i znacznym udziałem w podziale dochodów z podatków, to w niektórych wiarantach powstanie takiego województwa byłoby wcale niegłupie. Oczywiście byłby to tylko wariant, który musiałby zostać dokładnie omówiony przez zainteresowane strony (czyli przedstawicieli poszczególnych miast, gmin, oraz różnych organizacji działających na ich terenie) z uwzględnieniem realiów historycznych, politycznych i przede wszystkim ekonomicznych. Wszystko to musiałoby też oczywiście zostać zaakceptowane przez przyszłych mieszkańców takiego województwa. W każdym razie mogę sobie wyobrazić taką sytuację, w której mój Ustroń wraca do województwa bielskiego. Jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: schlesier Re: Kto jest za ..... IP: *.kopernet.org 10.05.03, 15:58 Gość portalu: erik napisał(a): > maximuss1 napisał: > > > poiwstaniem Województwa Bielskiego - niech napisze. > > Ja jestem za. > > > To zależy w jaki sposób to województwo miałoby powstać i jaką część uprawnień i > > dochodów miałoby otrzymać. > > Jeżeli miałoby to być po prostu 17 województwo działające na tych samych > zasadach co 16 pozostałych to jest mi to wszystko jedno. To jest > pseudosamorządność. Szkoda zawracać głowę. > > Gdyby rząd zgodził się na prawdziwą decentralizację państwa, czyli oddolne > tworzenie się prawdziwie samorządnych województw z szerokimi uprawnieniami i > znacznym udziałem w podziale dochodów z podatków, to w niektórych wiarantach > powstanie takiego województwa byłoby wcale niegłupie. Oczywiście byłby to tylko > > wariant, który musiałby zostać dokładnie omówiony przez zainteresowane strony > (czyli przedstawicieli poszczególnych miast, gmin, oraz różnych organizacji > działających na ich terenie) z uwzględnieniem realiów historycznych, > politycznych i przede wszystkim ekonomicznych. Wszystko to musiałoby też > oczywiście zostać zaakceptowane przez przyszłych mieszkańców takiego > województwa. > W każdym razie mogę sobie wyobrazić taką sytuację, w której mój Ustroń wraca do > > województwa bielskiego. Jak najbardziej. Kiedy przeprowadzano reforme samorządową wmawiano ludziom, że nie jest istotne gdzie będzie stolica województwa bo Polska będzie zdecentralizowana i pieniądze wypracowane przez jakąś społeczność będą w dużo większym stopniu zostawały na miejscu. Okazało się, że nic z tego nie wyszło. Warszawa jak okradała tak dalej okrada innych. Jest nawet gorzej bo do złodzieja z Warszawy dołączyli złodzieje z 16 miast wojewódzkich i tak np. w województwie śląskim masę pieniędzy idzie na jakieś pieprzone tramwaje albo na Stadion Śląski gdzie odbywają się przeciętnie dwie imprezy na rok. Tymczasem u mnie w Tarnowskich Górach w nocy wyłączają oświetlanie ulic bo brakuje pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr3 Re: Kto jest za ..... 13.05.03, 10:35 Gość portalu: schlesier napisał(a): > Jest nawet gorzej bo do złodzieja z Warszawy dołączyli złodzieje > > z 16 miast wojewódzkich i tak np. w województwie śląskim masę pieniędzy idzie > na jakieś pieprzone tramwaje Tramwaje co do zasady są w porządku. Co innego ich górnośląśka realizacja. > albo na Stadion Śląski gdzie odbywają się > przeciętnie dwie imprezy na rok. To i tak lepiej niż w Warszawia, gdzie na największym stadionie od lat nie ma żadnych imprez sportowych. > Tymczasem u mnie w Tarnowskich Górach w nocy > wyłączają oświetlanie ulic bo brakuje pieniędzy. Niektórzy są z tego zadowoleni. Np. miłośnicy astronomii. Odpowiedz Link Zgłoś
maximuss1 Re: Kto jest za ..... 12.05.03, 09:46 No właśnie!!! Na każdym kroku widać ile Bielsko i okoliczne miasta straciły w wyniku likwidacji województwa! Co do jego obrońców - fakt, iż nie było ich za wielu. Zupełnie inaczej sprawa wyglądała w Opolu, gdzie - również przeciwni przyłączeniu do woj. Śląskiego protestowali jak tylko mogli. Bielskie było atakowane z wielu stron - począwszy od polityków na ludziach kultury skończywszy. Przykładem jest wybitny reżyser, zdobywca wielu oskarów i wielokrotny triumfator festiwalu w Canes - znawca wszystkiego, na czym się tylko można znać - pan Kutz!Z uporem godnym lepszej sprawy i ogromną zaciętością walczył z ideą utrzymania województwa bielskiego! Co mu bielszczanie zawinili - nie wiem. Oby z taką zaciętością - jako Senator RP walczył na przykład o lepszą jakość stanowionego prawa... Z innej beczki - od chwili likwidacji woj. bielskiego jesteśmy świadkami degradacji tego - niegdyś jednego z czołowych województw w Polsce. Odpływ inwestycji do Katowic i miast leżących w pobliżu stolicy województwa, podział środków centralnych oraz niskie zainteresowanie inwestorów - muszą doprowadzić do pogorszenia standartów życia mieszkańcow naszego regionów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: schlesier Re: Kto jest za ..... IP: 213.216.66.* 12.05.03, 10:03 maximuss1 napisał: > No właśnie!!! Na każdym kroku widać ile Bielsko i okoliczne miasta straciły w > wyniku likwidacji województwa! Co do jego obrońców - fakt, iż nie było ich za > wielu. Zupełnie inaczej sprawa wyglądała w Opolu, gdzie - również przeciwni > przyłączeniu do woj. Śląskiego protestowali jak tylko mogli. Bielskie było > atakowane z wielu stron - począwszy od polityków na ludziach kultury > skończywszy. Przykładem jest wybitny reżyser, zdobywca wielu oskarów i > wielokrotny triumfator festiwalu w Canes - znawca wszystkiego, na czym się > tylko można znać - pan Kutz!Z uporem godnym lepszej sprawy i ogromną > zaciętością walczył z ideą utrzymania województwa bielskiego! Co mu > bielszczanie zawinili - nie wiem. Oby z taką zaciętością - jako Senator RP > walczył na przykład o lepszą jakość stanowionego prawa... > Z innej beczki - od chwili likwidacji woj. bielskiego jesteśmy świadkami > degradacji tego - niegdyś jednego z czołowych województw w Polsce. Odpływ > inwestycji do Katowic i miast leżących w pobliżu stolicy województwa, podział > środków centralnych oraz niskie zainteresowanie inwestorów - muszą doprowadzić > do pogorszenia standartów życia mieszkańcow naszego regionów. Co do pana Kutza w zupełności sie zgadzam. Z drugiej strony warto przypomnieć panią poseł Staniszewską która w swoim zacietrzewieniu przekroczyła wszelkie bariery dobrego wychowania. Odpowiedz Link Zgłoś
wilym do schlesiera 12.05.03, 11:14 Jestes niekonsekwentny, a przynajmniej utrwalasz zamet pojeciowy. Pisanie, "pozdrowienia dla Bielska z Gornego Slaska" jest tak samo bezsensowne jak pisanie "Pozdrowienia dla Katowic z Gornego Slaska". Bielsko to Gorny Slask i nie zmieni tego rwanie szat i krzyki galicyjskich podbeskidzian w tym miescie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: schlesier Re: do Wilyma IP: 213.216.66.* 12.05.03, 13:50 wilym napisał: > Jestes niekonsekwentny, a przynajmniej utrwalasz zamet pojeciowy. > Pisanie, "pozdrowienia dla Bielska z Gornego Slaska" jest tak samo bezsensowne > jak pisanie "Pozdrowienia dla Katowic z Gornego Slaska". > Bielsko to Gorny Slask i nie zmieni tego rwanie szat i krzyki galicyjskich > podbeskidzian w tym miescie! Wiem, że pod względem historycznym Bielsko wraz z najbliższą okolicą było w większości niemieckie i od ładnych paru setek lat było miastem śląskim. Dla mnie zresztą jest to miasto bliskie i również uważam je za miasto sląskie. Nie można jednak ignorowac faktu, ze dla większości dzisiejszych bielszczan Bielsko nie jest miastem śląskim. Nie twierdzę, że będzie tak zawsze, być może się to zmieni ale na razie jest jak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
wilym do Schlesiera 12.05.03, 14:42 Trzy czwarte mieszkancow Nysy, Walbrzycha, Zielonej Gory czy Paczkowa tez nie ma pojecia o tym, ze mieszka na Slasku, co zmienia faktu, ze owa miasta sa slaskie:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Schlesier Re: do Wilyma IP: *.kopernet.org 12.05.03, 17:13 wilym napisał: > Trzy czwarte mieszkancow Nysy, Walbrzycha, Zielonej Gory czy Paczkowa tez nie > ma pojecia o tym, ze mieszka na Slasku, co zmienia faktu, ze owa miasta sa > slaskie:-))) Odpowiem ci na przykładzie Rzeszów to miasto na historycznej Rusi Czerwonej, do 1772 roku należace do województwa ruskiego. Czy to oznacza, że mieszkańcy Rzeszowa powinni sie uważać za Rusinów albo Ukraińców? A co z mieszkańcami takich np. Suwałk. Przecież Suwałki przez całe wieki należąły do Wielkiego Księstwa Litewskiego. Czy mieszkańcy Suwałk mają się przez to poczuć Litwinami. Sam przyznasz, że to jakiś absurd. Mieszkańcy jakiegoś terenu sami uznają za kogo sie uważają i nikt nie ma prawa decydować za nich. Oczywiście będzie mi miło jeśli jakiś bielszczanin powie, że dziedzictwo Śląska Cieszyńskiego czy Górnego Śląska jest mu bliskie. Ale jeśli ktos inny powie, że ze Śląskiem nic go nie łączy to też to uszanuję. Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr3 Re: do Wilyma 13.05.03, 10:38 Przecież mieć świadomość, że się żyje na Śląsku to nie to samo co czuć się Ślązakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
wilym Re: do Wilyma 13.05.03, 18:40 arcykr3 napisał: > Przecież mieć świadomość, że się żyje na Śląsku to nie to samo co czuć się > Ślązakiem. A czy ja cos takiego powiedzialem? Oburzam sie tylko, jak ktos twierdzi, ze Bielsko nie jest slaskie, a nie wtedy gdy jakis bielszczanin powie, ze nie jest Slazakiem! Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Kto jest za ..... 12.05.03, 11:36 Województwo oplskie wlecze się w ogonie wszelkich rankingów. I nie ma szans na rozwój z takim potencjałem, jaki mu pozostał. Odpowiedz Link Zgłoś
maximuss1 Śmiem twierdzić.. 12.05.03, 12:25 że woj. bielskie - gdyby nie zostało zlikwidowane - nie wlokłoby się w ogonku województw!! Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr3 Re: Śmiem twierdzić.. 13.05.03, 10:41 maximuss1 napisał: > że woj. bielskie - gdyby nie zostało zlikwidowane - nie wlokłoby się w ogonku > województw!! Zaczęłoby się wlec, bo by było mało znaczącym mikrusem. Duży może więcej. Wiele nowych inwestycji zastało ulokowanych właśnie w aglomeracji katowickiej głównie dlatego, że to największy rynek pracy i największy rynek zbytu w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taoiseach Re: �miem twierdzić.. IP: *.ae.krakow.pl 27.05.03, 14:47 arcykr3 napisał: > maximuss1 napisał: > > > że woj. bielskie - gdyby nie zostało zlikwidowane - nie wlokłoby się w > ogonku > > województw!! > Zaczęłoby się wlec, bo by było mało znaczšcym mikrusem. Duży może więcej. > Wiele nowych inwestycji zastało ulokowanych wła�nie w aglomeracji katowickiej > głównie dlatego, że to największy rynek pracy i największy rynek zbytu w > Polsce. Fajna bujda. Hi !Hi !HI! Województwo Katowickie miało problemy już wtedy kiedy woj. Bielskie rozwijało się w najlepsze. Bielsko zaczęło mieć problemy, własnie wtedy kiedy ostało rozbite woj. bielskie i bielsko zostalo przylaczone do slaska. mowicie ze bielsko jest slaskie. Na ile znam historie jest ono bardziej zydowskie i niemieckie oraz polskie ), ale w malej ilosci). Natomiast ciekawe czy tacy jestescie przekonani, ze biala rowniez jest slšska (a jest to spora czesc bielska-bialej). Bielsko-biala jest bielskie i bialskie n i troche goralskie, juz nie slaskie, nie niemieskie, ani zydowskie. Chociaz ci ktorzy interesuja sie historia tej miejscowosci o tym nie zapominaja i staraja sie podtrzmywac czesc tych tradycji jak np. przedsiebiorczosc. rynek konsumpcyjny bielska i okolic jest jednym z nawiekszych rynkow na calym slasku (na pewno w pierwszej 5, jesli nie drugi). \Jako oddzielne wojewodztwo milby bardzo duzy potencjal rozwoju i na pewno wiekszy od woj. Opolskiego. No i na koniec. Katowice odebralo nam duza czesc inwestycji, nie dlatego, ze jest lepsze od BB, tylko dlatego, ze jest wojewodztwem. Odpowiedz Link Zgłoś
maximuss1 Re: �miem twierdzić.. 27.05.03, 15:10 Gość portalu: taoiseach napisał(a): > > Województwo Katowickie miało problemy już wtedy kiedy woj. Bielskie rozwijało s > ię w najlepsze. Bielsko zaczęło > mieć problemy, własnie wtedy kiedy ostało rozbite woj. bielskie i bielsko zosta > lo przylaczone do slaska. > mowicie ze bielsko jest slaskie. Na ile znam historie jest ono bardziej zydowsk > ie i niemieckie oraz polskie ), ale w malej > ilosci). Natomiast ciekawe czy tacy jestescie przekonani, ze biala rowniez jest > slšska (a jest to spora czesc > bielska-bialej). Bielsko-biala jest bielskie i bialskie n i troche goralskie, > juz nie slaskie, nie niemieskie, ani zydowskie. > Chociaz ci ktorzy interesuja sie historia tej miejscowosci o tym nie zapominaja > i staraja sie podtrzmywac czesc tych > tradycji jak np. przedsiebiorczosc. > rynek konsumpcyjny bielska i okolic jest jednym z nawiekszych rynkow na calym s > lasku (na pewno w pierwszej 5, > jesli nie drugi). \Jako oddzielne wojewodztwo milby bardzo duzy potencjal rozwo > ju i na pewno wiekszy od woj. > Opolskiego. No i na koniec. Katowice odebralo nam duza czesc inwestycji, nie dl > atego, ze jest lepsze od BB, tylko > dlatego, ze jest wojewodztwem. No właśnie - ja ciągle - z uporem twierdzę, iż przyłączenie do woj śląskiego i likwidacja bielskiego nie wyszła nam na dobre! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rad Re: Kto jest za ..... IP: 80.51.254.* 27.05.03, 15:58 Jest to bezznaczenia czy bedzie czy nie. Dopóki w kraju jest marazm gospodarczy nie bedzie inwestycji-obecnie nawet w Warszawie żyje się ciężej i jest trudniej o prace a co dopiero w reeszcie kraju. Tak sie złożyło że kryzys gospodarczy po roku 97 zbiegł się z reformą administracyjną i wszyscy twieredzą że żyje się gorzej na skutek reformy a to wcale nie prawda. Bo dzięki niej byłoby dużo lepiej gdyby nie kryzys. Wszystkie większe inwestyje omijają nasz kraj bez względu na region czy miasto. Pozatym oprócz marazmu gospodarczego w całym kraju na lokowanie inwetsycji wpływa też polityka samorządu a ta w naaszym miescie nie jest najlepsza. Narazie trzeba poczekać aż sytuacja gospodarcza kraju zacznie się poprawiać, a w tedy poprawi się i miast w tym także i w BB. dlastego musimy patrzeć obiektywnie. Nigdy nie ma tak żeby wina była po jednej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Kto jest za ..... 27.05.03, 18:38 Gość portalu: rad napisał(a): >Pozatym oprócz marazmu > gospodarczego w całym kraju na lokowanie inwetsycji wpływa też polityka > samorządu a ta w naaszym miescie nie jest najlepsza Masz sporo racji. Polityka władz samorządowych jest w tym zakresie dziwna. Jako miasto mamy marne szanse na unijne środki, bo przygotowywane projekty są marne. Zamiast prozumieć się z sasiednimi gminami i powiatami: cieszyńskim i zywieckim, w sprawie np. budowy infrastruktury turystycznej (wyciągi, trasy rowerowe, szlaki dla pieszych turystów, baza gastronimiczna i noclegowa) dla całego obszaru Beskidu Ślaskiego, Małego i Żywieckiego, pisze się coś o stoku Szyndzielni i koniec. Śmiem twierdzić, że to mało. Za mało. A ustawy o samorządzie gminnym oraz powiatowym dają możliwośc tworzenia takich porozumień. Wspomnę również o konflikcie jaki trwa nadal na stokach w Szczyrku. To bardzo niekorzystnie wpływa nie tylko na sam Szczyrk, lecz również na pobliskie gminy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rad Re: Kto jest za ..... IP: 80.51.254.* 27.05.03, 23:05 dokładnie oto mi chodziło. Tereny są, tylko trzeba je wykorzystać a moga w tym pomóc unijne środki. Kolejke na szyndzielnie już mamy. teraz przydałaby jej sie promocja bo sami mieszkańcy BB nią jeździć nie będą. Co do reszty mojej wypowiedzi z poprzedniego postu chyba tez sie zgodzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Kto jest za ..... 28.05.03, 06:13 Gość portalu: rad napisał(a): > Co do reszty mojej wypowiedzi z poprzedniego postu chyba tez sie zgodzisz. Owszem, zgadzam się. Przyczyny obecnej sytuacji są bardziej złożone. Odpowiedz Link Zgłoś