Dodaj do ulubionych

Kto jest za .....

09.05.03, 12:53
poiwstaniem Województwa Bielskiego - niech napisze.
Ja jestem za.
Obserwuj wątek
    • Gość: Bolek Re: Kto jest za ..... IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 10.05.03, 12:56
      Ja jestem za, ale na przekór temu co mówi Wałęsa nie będzie to miało żadnego
      znaczenia i to województwo już nie powstanie. Zamiast tego proponuje od dawna
      wsadzić na parę lat (do więzienia, żeby nie było niejasności) zwoleników jego
      likwidacji tj. Olbrychta, Tyrnę i jeszcze parę innych "zacnych" osób.
      • Gość: schlesier Re: Kto jest za ..... IP: *.kopernet.org 10.05.03, 13:04
        Pozdrowienia dla Bielska z Górnego Śląska. Uważam, że najlepiej by było gdyby
        przeprowadzono referendum w byłym województwie bielskim i sami mieszkańcy by
        się wypowiedzieli w jakim regionie chcą mieszkać. Myślę jednak, że są na to
        małe szanse.
    • Gość: erik Re: Kto jest za ..... IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.03, 14:12
      maximuss1 napisał:

> poiwstaniem Województwa Bielskiego - niech napisze.
      > Ja jestem za.

To zależy w jaki sposób to województwo miałoby powstać i jaką część uprawnień i
      dochodów miałoby otrzymać.

Jeżeli miałoby to być po prostu 17 województwo działające na tych samych
      zasadach co 16 pozostałych to jest mi to wszystko jedno. To jest
      pseudosamorządność. Szkoda zawracać głowę.

Gdyby rząd zgodził się na prawdziwą decentralizację państwa, czyli oddolne
      tworzenie się prawdziwie samorządnych województw z szerokimi uprawnieniami i
      znacznym udziałem w podziale dochodów z podatków, to w niektórych wiarantach
      powstanie takiego województwa byłoby wcale niegłupie. Oczywiście byłby to tylko
      wariant, który musiałby zostać dokładnie omówiony przez zainteresowane strony
      (czyli przedstawicieli poszczególnych miast, gmin, oraz różnych organizacji
      działających na ich terenie) z uwzględnieniem realiów historycznych,
      politycznych i przede wszystkim ekonomicznych. Wszystko to musiałoby też
      oczywiście zostać zaakceptowane przez przyszłych mieszkańców takiego
      województwa.
      W każdym razie mogę sobie wyobrazić taką sytuację, w której mój Ustroń wraca do
      województwa bielskiego. Jak najbardziej.
      • Gość: schlesier Re: Kto jest za ..... IP: *.kopernet.org 10.05.03, 15:58
        Gość portalu: erik napisał(a):

> maximuss1 napisał:
        >
        > > poiwstaniem Województwa Bielskiego - niech napisze.
        > > Ja jestem za.
        >
        >
        > To zależy w jaki sposób to województwo miałoby powstać i jaką część uprawnień
        i
        >
        > dochodów miałoby otrzymać.
        >
        > Jeżeli miałoby to być po prostu 17 województwo działające na tych samych
        > zasadach co 16 pozostałych to jest mi to wszystko jedno. To jest
        > pseudosamorządność. Szkoda zawracać głowę.
        >
        > Gdyby rząd zgodził się na prawdziwą decentralizację państwa, czyli oddolne
        > tworzenie się prawdziwie samorządnych województw z szerokimi uprawnieniami i
        > znacznym udziałem w podziale dochodów z podatków, to w niektórych wiarantach
        > powstanie takiego województwa byłoby wcale niegłupie. Oczywiście byłby to
        tylko
        >
        > wariant, który musiałby zostać dokładnie omówiony przez zainteresowane strony
        > (czyli przedstawicieli poszczególnych miast, gmin, oraz różnych organizacji
        > działających na ich terenie) z uwzględnieniem realiów historycznych,
        > politycznych i przede wszystkim ekonomicznych. Wszystko to musiałoby też
        > oczywiście zostać zaakceptowane przez przyszłych mieszkańców takiego
        > województwa.
        > W każdym razie mogę sobie wyobrazić taką sytuację, w której mój Ustroń wraca
        do
        >
        > województwa bielskiego. Jak najbardziej.
        Kiedy przeprowadzano reforme samorządową wmawiano ludziom, że nie jest istotne
        gdzie będzie stolica województwa bo Polska będzie zdecentralizowana i pieniądze
        wypracowane przez jakąś społeczność będą w dużo większym stopniu zostawały na
        miejscu. Okazało się, że nic z tego nie wyszło. Warszawa jak okradała tak dalej
        okrada innych. Jest nawet gorzej bo do złodzieja z Warszawy dołączyli złodzieje
        z 16 miast wojewódzkich i tak np. w województwie śląskim masę pieniędzy idzie
        na jakieś pieprzone tramwaje albo na Stadion Śląski gdzie odbywają się
        przeciętnie dwie imprezy na rok. Tymczasem u mnie w Tarnowskich Górach w nocy
        wyłączają oświetlanie ulic bo brakuje pieniędzy.
        • arcykr3 Re: Kto jest za ..... 13.05.03, 10:35
          Gość portalu: schlesier napisał(a):

> Jest nawet gorzej bo do złodzieja z Warszawy dołączyli złodzieje
          >
          > z 16 miast wojewódzkich i tak np. w województwie śląskim masę pieniędzy
          idzie
          > na jakieś pieprzone tramwaje
          Tramwaje co do zasady są w porządku. Co innego ich górnośląśka realizacja.

> albo na Stadion Śląski gdzie odbywają się
          > przeciętnie dwie imprezy na rok.
          To i tak lepiej niż w Warszawia, gdzie na największym stadionie od lat nie ma
          żadnych imprez sportowych.

> Tymczasem u mnie w Tarnowskich Górach w nocy
          > wyłączają oświetlanie ulic bo brakuje pieniędzy.
          Niektórzy są z tego zadowoleni. Np. miłośnicy astronomii.
    • maximuss1 Re: Kto jest za ..... 12.05.03, 09:46
      No właśnie!!! Na każdym kroku widać ile Bielsko i okoliczne miasta straciły w
      wyniku likwidacji województwa! Co do jego obrońców - fakt, iż nie było ich za
      wielu. Zupełnie inaczej sprawa wyglądała w Opolu, gdzie - również przeciwni
      przyłączeniu do woj. Śląskiego protestowali jak tylko mogli. Bielskie było
      atakowane z wielu stron - począwszy od polityków na ludziach kultury
      skończywszy. Przykładem jest wybitny reżyser, zdobywca wielu oskarów i
      wielokrotny triumfator festiwalu w Canes - znawca wszystkiego, na czym się
      tylko można znać - pan Kutz!Z uporem godnym lepszej sprawy i ogromną
      zaciętością walczył z ideą utrzymania województwa bielskiego! Co mu
      bielszczanie zawinili - nie wiem. Oby z taką zaciętością - jako Senator RP
      walczył na przykład o lepszą jakość stanowionego prawa...
      Z innej beczki - od chwili likwidacji woj. bielskiego jesteśmy świadkami
      degradacji tego - niegdyś jednego z czołowych województw w Polsce. Odpływ
      inwestycji do Katowic i miast leżących w pobliżu stolicy województwa, podział
      środków centralnych oraz niskie zainteresowanie inwestorów - muszą doprowadzić
      do pogorszenia standartów życia mieszkańcow naszego regionów.
      • Gość: schlesier Re: Kto jest za ..... IP: 213.216.66.* 12.05.03, 10:03
        maximuss1 napisał:

> No właśnie!!! Na każdym kroku widać ile Bielsko i okoliczne miasta straciły w
        > wyniku likwidacji województwa! Co do jego obrońców - fakt, iż nie było ich za
        > wielu. Zupełnie inaczej sprawa wyglądała w Opolu, gdzie - również przeciwni
        > przyłączeniu do woj. Śląskiego protestowali jak tylko mogli. Bielskie było
        > atakowane z wielu stron - począwszy od polityków na ludziach kultury
        > skończywszy. Przykładem jest wybitny reżyser, zdobywca wielu oskarów i
        > wielokrotny triumfator festiwalu w Canes - znawca wszystkiego, na czym się
        > tylko można znać - pan Kutz!Z uporem godnym lepszej sprawy i ogromną
        > zaciętością walczył z ideą utrzymania województwa bielskiego! Co mu
        > bielszczanie zawinili - nie wiem. Oby z taką zaciętością - jako Senator RP
        > walczył na przykład o lepszą jakość stanowionego prawa...
        > Z innej beczki - od chwili likwidacji woj. bielskiego jesteśmy świadkami
        > degradacji tego - niegdyś jednego z czołowych województw w Polsce. Odpływ
        > inwestycji do Katowic i miast leżących w pobliżu stolicy województwa, podział
        > środków centralnych oraz niskie zainteresowanie inwestorów - muszą
        doprowadzić
        > do pogorszenia standartów życia mieszkańcow naszego regionów.
        Co do pana Kutza w zupełności sie zgadzam. Z drugiej strony warto przypomnieć
        panią poseł Staniszewską która w swoim zacietrzewieniu przekroczyła wszelkie
        bariery dobrego wychowania.
        • wilym do schlesiera 12.05.03, 11:14
          Jestes niekonsekwentny, a przynajmniej utrwalasz zamet pojeciowy.
          Pisanie, "pozdrowienia dla Bielska z Gornego Slaska" jest tak samo bezsensowne
          jak pisanie "Pozdrowienia dla Katowic z Gornego Slaska".
          Bielsko to Gorny Slask i nie zmieni tego rwanie szat i krzyki galicyjskich
          podbeskidzian w tym miescie!
          • Gość: schlesier Re: do Wilyma IP: 213.216.66.* 12.05.03, 13:50
            wilym napisał:

> Jestes niekonsekwentny, a przynajmniej utrwalasz zamet pojeciowy.
            > Pisanie, "pozdrowienia dla Bielska z Gornego Slaska" jest tak samo
            bezsensowne
            > jak pisanie "Pozdrowienia dla Katowic z Gornego Slaska".
            > Bielsko to Gorny Slask i nie zmieni tego rwanie szat i krzyki galicyjskich
            > podbeskidzian w tym miescie!
            Wiem, że pod względem historycznym Bielsko wraz z najbliższą okolicą było w
            większości niemieckie i od ładnych paru setek lat było miastem śląskim. Dla
            mnie zresztą jest to miasto bliskie i również uważam je za miasto sląskie. Nie
            można jednak ignorowac faktu, ze dla większości dzisiejszych bielszczan Bielsko
            nie jest miastem śląskim. Nie twierdzę, że będzie tak zawsze, być może się to
            zmieni ale na razie jest jak jest.
            • wilym do Schlesiera 12.05.03, 14:42
              Trzy czwarte mieszkancow Nysy, Walbrzycha, Zielonej Gory czy Paczkowa tez nie
              ma pojecia o tym, ze mieszka na Slasku, co zmienia faktu, ze owa miasta sa
              slaskie:-)))
              • Gość: Schlesier Re: do Wilyma IP: *.kopernet.org 12.05.03, 17:13
                wilym napisał:

> Trzy czwarte mieszkancow Nysy, Walbrzycha, Zielonej Gory czy Paczkowa tez nie
                > ma pojecia o tym, ze mieszka na Slasku, co zmienia faktu, ze owa miasta sa
                > slaskie:-)))
                Odpowiem ci na przykładzie Rzeszów to miasto na historycznej
                Rusi Czerwonej, do 1772 roku należace do województwa ruskiego. Czy to oznacza,
                że mieszkańcy Rzeszowa powinni sie uważać za Rusinów albo Ukraińców? A co z
                mieszkańcami takich np. Suwałk. Przecież Suwałki przez całe wieki należąły do
                Wielkiego Księstwa Litewskiego. Czy mieszkańcy Suwałk mają się przez to poczuć
                Litwinami. Sam przyznasz, że to jakiś absurd. Mieszkańcy jakiegoś terenu sami
                uznają za kogo sie uważają i nikt nie ma prawa decydować za nich. Oczywiście
                będzie mi miło jeśli jakiś bielszczanin powie, że dziedzictwo Śląska
                Cieszyńskiego czy Górnego Śląska jest mu bliskie. Ale jeśli ktos inny powie, że
                ze Śląskiem nic go nie łączy to też to uszanuję.
                • arcykr3 Re: do Wilyma 13.05.03, 10:38
                  Przecież mieć świadomość, że się żyje na Śląsku to nie to samo co czuć się
                  Ślązakiem.
                  • wilym Re: do Wilyma 13.05.03, 18:40
                    arcykr3 napisał:

> Przecież mieć świadomość, że się żyje na Śląsku to nie to samo co czuć się
                    > Ślązakiem.

A czy ja cos takiego powiedzialem?
                    Oburzam sie tylko, jak ktos twierdzi, ze Bielsko nie jest slaskie, a nie wtedy
                    gdy jakis bielszczanin powie, ze nie jest Slazakiem!
      • slezan Re: Kto jest za ..... 12.05.03, 11:36
        Województwo oplskie wlecze się w ogonie wszelkich rankingów. I nie ma szans na
        rozwój z takim potencjałem, jaki mu pozostał.
        • maximuss1 Śmiem twierdzić.. 12.05.03, 12:25
          że woj. bielskie - gdyby nie zostało zlikwidowane - nie wlokłoby się w ogonku
          województw!!
          • arcykr3 Re: Śmiem twierdzić.. 13.05.03, 10:41
            maximuss1 napisał:

> że woj. bielskie - gdyby nie zostało zlikwidowane - nie wlokłoby się w
            ogonku
            > województw!!
            Zaczęłoby się wlec, bo by było mało znaczącym mikrusem. Duży może więcej.
            Wiele nowych inwestycji zastało ulokowanych właśnie w aglomeracji katowickiej
            głównie dlatego, że to największy rynek pracy i największy rynek zbytu w
            Polsce.
            • Gość: taoiseach Re: �miem twierdzić.. IP: *.ae.krakow.pl 27.05.03, 14:47
              arcykr3 napisał:

> maximuss1 napisał:
              >
              > > że woj. bielskie - gdyby nie zostało zlikwidowane - nie wlokłoby się w
              > ogonku
              > > województw!!
              > Zaczęłoby się wlec, bo by było mało znaczšcym mikrusem. Duży może więcej.
              > Wiele nowych inwestycji zastało ulokowanych wła�nie w aglomeracji katowickiej
              > głównie dlatego, że to największy rynek pracy i największy rynek zbytu w
              > Polsce.
              Fajna bujda. Hi !Hi !HI!
              Województwo Katowickie miało problemy już wtedy kiedy woj. Bielskie rozwijało się w najlepsze. Bielsko zaczęło
              mieć problemy, własnie wtedy kiedy ostało rozbite woj. bielskie i bielsko zostalo przylaczone do slaska.
              mowicie ze bielsko jest slaskie. Na ile znam historie jest ono bardziej zydowskie i niemieckie oraz polskie ), ale w malej
              ilosci). Natomiast ciekawe czy tacy jestescie przekonani, ze biala rowniez jest slšska (a jest to spora czesc
              bielska-bialej). Bielsko-biala jest bielskie i bialskie n i troche goralskie, juz nie slaskie, nie niemieskie, ani zydowskie.
              Chociaz ci ktorzy interesuja sie historia tej miejscowosci o tym nie zapominaja i staraja sie podtrzmywac czesc tych
              tradycji jak np. przedsiebiorczosc.
              rynek konsumpcyjny bielska i okolic jest jednym z nawiekszych rynkow na calym slasku (na pewno w pierwszej 5,
              jesli nie drugi). \Jako oddzielne wojewodztwo milby bardzo duzy potencjal rozwoju i na pewno wiekszy od woj.
              Opolskiego. No i na koniec. Katowice odebralo nam duza czesc inwestycji, nie dlatego, ze jest lepsze od BB, tylko
              dlatego, ze jest wojewodztwem.
              • maximuss1 Re: �miem twierdzić.. 27.05.03, 15:10
                Gość portalu: taoiseach napisał(a):

>
                > Województwo Katowickie miało problemy już wtedy kiedy woj. Bielskie rozwijało
                s
                > ię w najlepsze. Bielsko zaczęło
                > mieć problemy, własnie wtedy kiedy ostało rozbite woj. bielskie i bielsko
                zosta
                > lo przylaczone do slaska.
                > mowicie ze bielsko jest slaskie. Na ile znam historie jest ono bardziej
                zydowsk
                > ie i niemieckie oraz polskie ), ale w malej
                > ilosci). Natomiast ciekawe czy tacy jestescie przekonani, ze biala rowniez
                jest
                > slšska (a jest to spora czesc
                > bielska-bialej). Bielsko-biala jest bielskie i bialskie n i troche
                goralskie,
                > juz nie slaskie, nie niemieskie, ani zydowskie.
                > Chociaz ci ktorzy interesuja sie historia tej miejscowosci o tym nie
                zapominaja
                > i staraja sie podtrzmywac czesc tych
                > tradycji jak np. przedsiebiorczosc.
                > rynek konsumpcyjny bielska i okolic jest jednym z nawiekszych rynkow na calym
                s
                > lasku (na pewno w pierwszej 5,
                > jesli nie drugi). \Jako oddzielne wojewodztwo milby bardzo duzy potencjal
                rozwo
                > ju i na pewno wiekszy od woj.
                > Opolskiego. No i na koniec. Katowice odebralo nam duza czesc inwestycji, nie
                dl
                > atego, ze jest lepsze od BB, tylko
                > dlatego, ze jest wojewodztwem.

No właśnie - ja ciągle - z uporem twierdzę, iż przyłączenie do woj śląskiego i
                likwidacja bielskiego nie wyszła nam na dobre!
    • Gość: Jorguś Re: Kto jest za ..... IP: dell:* 14.05.03, 20:47
      Ja JESTEM ZA !!!
      • Gość: rad Re: Kto jest za ..... IP: 80.51.254.* 27.05.03, 15:58
        Jest to bezznaczenia czy bedzie czy nie. Dopóki w kraju jest marazm
        gospodarczy nie bedzie inwestycji-obecnie nawet w Warszawie żyje się ciężej i
        jest trudniej o prace a co dopiero w reeszcie kraju. Tak sie złożyło że kryzys
        gospodarczy po roku 97 zbiegł się z reformą administracyjną i wszyscy
        twieredzą że żyje się gorzej na skutek reformy a to wcale nie prawda. Bo
        dzięki niej byłoby dużo lepiej gdyby nie kryzys. Wszystkie większe inwestyje
        omijają nasz kraj bez względu na region czy miasto. Pozatym oprócz marazmu
        gospodarczego w całym kraju na lokowanie inwetsycji wpływa też polityka
        samorządu a ta w naaszym miescie nie jest najlepsza. Narazie trzeba poczekać
        aż sytuacja gospodarcza kraju zacznie się poprawiać, a w tedy poprawi się i
        miast w tym także i w BB. dlastego musimy patrzeć obiektywnie. Nigdy nie ma
        tak żeby wina była po jednej stronie.
        • albrecht1 Re: Kto jest za ..... 27.05.03, 18:38
          Gość portalu: rad napisał(a):

>Pozatym oprócz marazmu
          > gospodarczego w całym kraju na lokowanie inwetsycji wpływa też polityka
          > samorządu a ta w naaszym miescie nie jest najlepsza

Masz sporo racji. Polityka władz samorządowych jest w tym zakresie dziwna. Jako
          miasto mamy marne szanse na unijne środki, bo przygotowywane projekty są marne.
          Zamiast prozumieć się z sasiednimi gminami i powiatami: cieszyńskim i
          zywieckim, w sprawie np. budowy infrastruktury turystycznej (wyciągi, trasy
          rowerowe, szlaki dla pieszych turystów, baza gastronimiczna i noclegowa) dla
          całego obszaru Beskidu Ślaskiego, Małego i Żywieckiego, pisze się coś o stoku
          Szyndzielni i koniec. Śmiem twierdzić, że to mało. Za mało. A ustawy o
          samorządzie gminnym oraz powiatowym dają możliwośc tworzenia takich porozumień.
          Wspomnę również o konflikcie jaki trwa nadal na stokach w Szczyrku. To bardzo
          niekorzystnie wpływa nie tylko na sam Szczyrk, lecz również na pobliskie gminy.
          • Gość: rad Re: Kto jest za ..... IP: 80.51.254.* 27.05.03, 23:05
            dokładnie oto mi chodziło. Tereny są, tylko trzeba je wykorzystać a moga w tym
            pomóc unijne środki. Kolejke na szyndzielnie już mamy. teraz przydałaby jej
            sie promocja bo sami mieszkańcy BB nią jeździć nie będą.
            Co do reszty mojej wypowiedzi z poprzedniego postu chyba tez sie zgodzisz.
            • albrecht1 Re: Kto jest za ..... 28.05.03, 06:13
              Gość portalu: rad napisał(a):

> Co do reszty mojej wypowiedzi z poprzedniego postu chyba tez sie zgodzisz.

Owszem, zgadzam się. Przyczyny obecnej sytuacji są bardziej złożone.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka