Gość: jeż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.08, 13:24 ciekawe czy Ślusarczyk porusza się pieszo nie korzysta z energii i innych szkodliwych dla środowiska wynalazków ????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tim win ekoteroryści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.08, 13:32 zamknąć ekologów na szczycie pilska niech sobie tam żyją w zgodzie z naturą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kij w oko ekologom [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.08, 16:21 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Skąd masz informacji, że robili to dla kasy? 17.01.08, 11:38 Skąd masz informacji, że robili to dla kasy? Czy widziałeś, że są brudni i są leniami. Przeceiż wielu ekologów to naukowe autorytety. Oni też są brudasami? Byłbym wdzięczny za odpowiedź/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Może sie i porusza w taki sposób korzystając... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.08, 17:36 z energii, samochodu itp, ale myślę, że nie na kopie Pilska. Mylisz pojęcia. Tu chodzi o ochronę terenów najcenniejszych. ten wyciąg zbudowano kiedy górnictwo trzęsło krajem i robili co chcieli, żaden rezerwat nie miał znaczenia. Takich terenów jak Pilsko o b. dużym znaczeniu przyrodniczym nie ma w Beskidach poza Babia Górą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rangerek Re: Może sie i porusza w taki sposób korzystając. IP: *.chello.pl 16.01.08, 20:31 > z energii, samochodu itp, ale myślę, że nie na kopie Pilska. Mylisz pojęcia. Tu > chodzi o ochronę terenów najcenniejszych. ten wyciąg zbudowano kiedy górnictwo > trzęsło krajem i robili co chcieli, żaden rezerwat nie miał znaczenia. Takich > terenów jak Pilsko o b. dużym znaczeniu przyrodniczym nie ma w Beskidach poza > Babia Górą. ale tu chodzi o kompromis a jak czyta się wypowiedź że najlepiej ograniczyć do minimum to jak tu rozmawiać? ekologia TAK, ale z głową!!! Austriacy sobie poradzili to czemu my nie możemy? Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Jak sobie poradzili? 17.01.08, 11:39 Jak Austriacy sobie poradzili? Może jakiś przykład? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ron paron Re: Może sie i porusza w taki sposób korzystając. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.08, 08:17 ekolog to szkodnik, jeżeli chce dbać o środowisko to niewch żyje z nim zgodnie. Będą tak długo protestować aż GAT nie przekazrze pewnie jakiejś sumy na działalność ekologiczną temu towarzystwu. Wtedy krzyki umoilkną skąd my to znamy!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekoszczur Re: Co to jest GAT? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.08, 15:22 piszesz o temacie którego nie znasz więc przestań pisać co to jest gat śmieszny jesteś!!!!!!!!!!!11 Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: Co to jest GAT? 17.01.08, 16:04 Zamiast się pienić mógłbyś udzielić odpowiedzi. Czy się jej doczekam? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Chyba już wiem 17.01.08, 16:17 GAT, czy to Gliwicka Agencja Turystyczna?. Nie jestem ze Śląska więc się nie orientuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przyrodnik Dobrze że budowali IP: 62.87.184.* 17.01.08, 10:27 Całe szczęście, że gónictwo trzęsło krajem bo do tej pory nie mielibyśmy ani jednego wyciągu i ośrodka, to co mamy w regionie zawdzięczamy tylko inwestycjom z tamtych czasów (vide szczyrk), które i tak jest przedpotopowe. Żałuje tylko, że nie zdołano wybudować w latach 70 jakiś wyciągów na Babiej, teraz niby są jakieś projekty na Małą Babią, ale znając życie i ekologów... ni hu hu. Czas już tylko się na Słowację przestawić. Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: Dobrze że budowali 17.01.08, 11:45 Może by tak jeszcze w Tatrach, Chocgołowskiej, Kościeliskiej. Jakiś betonowy hoteli nad Stawem Gąsienicowym? Co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekoszczur Re: Dobrze że budowali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.08, 15:26 tak najlepiej uciec od tematu!! niezłą masz wyobraźnie jeszcze lądowisko na rysach dla helikopterów i tor kajakowy na czarnym stawie... a tak na marginesie co to jest dolina Chocgołowska ? Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: Dobrze że budowali 17.01.08, 16:07 To nie ucieczka od tematu. To próba zwrócenia uwagi na problem przekształcania terenów cennych przyrodniczo na tereny z rozbudowaną infrastrukturą (tu: turystyczną). Odpowiadam w sprawie Doliny. Oczywiście Dolina Chocgołowska nie istnieje. Mój błąd. Miało być Dolina Chochołowska. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eptesicus chyba "antyprzyrodnik", przez analogię do... IP: *.chello.pl 17.01.08, 18:29 ...antypolityka co do Babiej i Małej Babiej to sobie mogą być nie wiem jakie projekty, ich autorów zapraszamy do psychiatry. Oba szczyty znajdują się w granicach Babiogórskiego Parku Narodowego (którego połowę stanowi obszar ochrony ścisłej!) i obszaru Natura 2000, szczęśliwie cały masyw jest WOLNY od tej zarazy i wrzodu w krajobrazie, jakimi są wyciągi i nartostrady. Wyciągi już istniejące w granicach parków są tolerowane, ale nikt nie zgodzi się na budowę tych koszmarków w już istniejących parkach. Po prostu park był wcześniej. Nie lepiej powłóczyć się z nartami śladowymi po masywie, szlaki to umożliwiają, niż zwalać się kupą do wesołego miasteczka? Inwestować w nartostrady, wyciągi i kolejki należy tam gdzie już jest rozwinięta infrastruktura tego typu, zaś walory przyrodnicze są znikome lub żadne. Te obszary należy poświęcić, tak jak Chodorki należy poświęcić na rzecz ochrony torfowisk Rospudy parę kilometrów niżej. Ale nie należy demolować i uszczuplać walorów najcenniejszych terenów (TPN, BGPN, Pilsko) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dominos Pilsko skurczyło się dla narciarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.08, 20:37 Zadziwia mnie krótkowzroczność ekologów. Po pierwsze z dochodów z narciarstwa można by w jakiś sposób finansować projekty ekologiczne. Po drugie jeżeli ekolodzy wyprą narciarzy z gór to miejscowa ludność nie będzie miała za co żyć a wtedy dopiero zacznie się wyrąb lasów na opał i kłusownictwo. No ale ekolodzy rekrutują sie chyba z osób których gdziekolwiek indziej nie chcieli więc nie ma się co dziwić że z myśleniem u nich nie tęgo. Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Ciekawe... 17.01.08, 11:46 Ciekawe, dlaczego wszyscy plujecie na ekologów, a nie bierzecie aspektów prawnych tej całęj sprawy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hary Pilsko skurczyło się dla narciarzy IP: *.altec.pl 16.01.08, 22:17 Panowie ekolodzy,dzięki wam Słowacja i Czechy się rozwijają.I jakoś nie szkodzi to tamtejszej przyrodzie.Macie ciepłe posadki,nie pozwalacie tworzyć miejsc pracy.Ja się dziwie góralom że dają panoszyć na ich terenach jakimś psełdo-ekspertom.Po latach nieraz wychodzi że działalność człowieka przynosi pożytek środowisku (biebrza) choć wcześniej twierdzono że jest odwrotnie.Już widzę co by się działo gdyby -śmy mieli Alpy,nawet by zbliżyć niewolno by byłó.Tylko niszczyć potrafićie każde badanie zinterpretować,można tak jak to stronom,odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 W jaki sposób Biebrza ma lepiej.. 17.01.08, 11:47 W jaki sposób Biebrza ma lepiej dzięki działalności człowieka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekoszczur Re: W jaki sposób Biebrza ma lepiej.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.08, 15:21 doinformuj się jak nie wiesz Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: W jaki sposób Biebrza ma lepiej.. 17.01.08, 16:09 Właśnie próbuję się doinformować i nie mogę się tego doczekać. A może Ty wiesz? Byłbym wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam i życzę więcej wewnętrznego spokoju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eptesicus dlaczego L_A_I_C_Y odpowiadają z taką pewnością? IP: *.chello.pl 17.01.08, 19:00 Z taką bezczelną arogancją, która może rodzić się tylko z IGNORANCJI? >>> Panowie ekolodzy,dzięki wam Słowacja i Czechy się rozwijają.I jakoś nie szkodzi > to tamtejszej przyrodzie. Po pierwsze restrykcje w użytkowaniu turystyczno-rekreacyjnym chronionych terenów górskich na Słowacji i w Czechach są WIELOKROTNIE OSTRZEJSZE niż w Polsce. Wystarczy porównać Tatry Polskie i Slowackie. Ile jest wyciągów i kolejek oraz nartostrad w piętrze alpejskim i subalpejskim TANAP, a ile u nas? Kolejka na Łomnicę wwozi ludzi i oni już dalej nie rozłażą się po całym masywie, zaś kolejka na Kasprowy po zwiększeniu przepustowości wprowadzi miliony ludzi tratujących centrum jedynych gór typu alpejskiego w Polsce. >>Po latach nieraz wychodzi że działalność człowieka przynosi > pożytek środowisku (biebrza) choć wcześniej twierdzono że jest odwrotnie nie widzę CIENIA związku, każdą sprawę należy analizować OSOBNO. W dolinie Biebrzy od setek lat prowadzono tradycyjną, ekstensywną gospodarkę, to oczywiste że aby utrzymać podmokłe łąki w dolinach rzecznych trzeba je kosić, bo w czasach kiedy nie koszono, prawdopodobnie w ogóle nie było typowych łąk na polskim niżu, wszystko było zarośnięte lasami (inna sprawa, że różnorodność biologiczna tych lasów była wielokrotnie wyższa, niż marnej podróby, jaką stanowią dzisiejsze lasy gospodarcze). A te łąki stanowią siedlisko wielu interesujących gatunków roślin i zwierząt, których znacznej części być może w ogóle w Polsce nie było. Ale istnieje też druga strona medalu, nie związana z właściwymi łąkami - chodzi o torfowiska. Zajmujące je zbiorowiska mechowiskowe i turzycowiska wymagają dziś na Biebrzy koszenia gdyż część torfowisk była osuszana PRZEZ CZŁOWIEKA, co uruchomiło pewne nieodwracalne procesy, prowadzące do zarastania tych terenów krzewami (głównie łozą) a następnie lasem! Tak więc rzeczywiście działalność człowieka (a zwłaszcza tradycyjna, ekstensywna gospodarka) umożliwia utrzymanie pewnych cennych siedlisk przyrodniczych, ale też w znacznym stopniu działalność człowieka jest niezbędna, aby zatrzymać negatywne skutki wcześniejszych SZKODLIWYCH działań tego samego człowieka. Ale co to ma wspólnego z wyciągami narciarskimi i intensywną eksploatacją rekreacyjną terenów wysokogórskich? Nie spotkałem się z żadną publikacją wskazującą, że działania takie mogłyby być korzystne dla walorów przyrodniczych obszarów chronionych... > widzę co by się działo gdyby -śmy mieli Alpy,nawet by zbliżyć niewolno by > byłó. byłó, byłó, co to znaczy "byłó"? ;-)) Wszelkie porównywania MALUTKICH skrawków wysokich gór jakie w Polsce mamy (Tatry, Karkonosze, szczytowe partie Babiej Góry, Pilska i Masywu Śnieżnika) z zajmującymi KILKA TYSIĘCY RAZY WIĘKSZĄ powierzchnię Alpami nie mają sensu. Gdybyśmy mieli takie Alpy, nie mielibyśmy problemu - zwyczajnie 2-3 doliny, każda licząca tyle powierzchni co CAŁE TATRY, poświęcilibyśmy na rozwój narciarstwa. Wyciągi, dziabągi, co tylko chcesz. Tak mają i Austriacy i Szwajcarzy i Francuzi i Włosi - ogromne stoki, gęsta sieć nartostrad, a kawałek dalej ogromne parki narodowe, chroniące całą przyrodę od regli aż po najwyższe turnie, z koziorożcami, kozicami, orłami i świstakami, co tylko chcecie, tereny gdzie nic nie wolno już zbudować i nigdy nie będzie wolno. A u nas góry sięgające w piętro subalpejskie i subalpejskie stanowią zaledwie drobny ułamek procenta całej powierzchni terenów górskich, co więcej góry jako takie stanowią tylko niewielką część kraju. O te najwyższe masywy (jako że posiadają najcenniejszą i najbardziej unikalną florę i faunę) trzeba dbać jak o skarb, a nie rozpieprzać. Kto bedzie chciał przyjechać w zniszczone góry? To jak zabijanie kury znoszącej złote jajka! >>Tylko niszczyć potrafićie każde badanie zinterpretować,można tak jak to > stronom,odpowiada. buahahahaha, tylko humanista mógłby napisać taką bzdurę. Może u was, w jakiejś socjologii, psychologii czy politologii można sobie każdą bzdurę zinterpretować. W naukach przyrodniczych liczą się fakty i liczby Odpowiedz Link Zgłoś
gilu33 Ekoterrorysci precz od Pilska! 17.01.08, 09:34 typowa działalnośc dla ekoterrorystów z tzw. pracowni dla Wszystkich Istot Porąbanych:fałszowanie faktów. W którym miejscu na kopule Kopca wycięto kosodrzewinę ? jeżdżę na Pilsko od ponad 30 lat,pamietam wyrwirączkę za czasów p.Kłusaka, ale za Chiny nie pamiętam żeby z drugiej strony stoku rosła jakaś kosodrzewina. I owszem,rosła i rośnie, ale dokładnie metr za linią granicy.Przy okazji,wyciąg Wspólnoty na Kopiec ekoterrorystom nie przeszkadza? Banda darmozjadów, do roboty zielone lesery ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eptesicus widzisz, żuczku, sąd twierdzi co innego... IP: *.chello.pl 17.01.08, 18:35 ...podejrzewam, że niezawisły Sąd Rzeczpospolitej Polskiej uważniej przeanalizował dowody niż Ty. Złamano prawo? Złamano! A teraz jest egzekwowane! To źle? > typowa działalnośc dla ekoterrorystów z tzw. pracowni dla Wszystkich > Istot Porąbanych:fałszowanie faktów. W którym miejscu na kopule > Kopca wycięto kosodrzewinę ? jeżdżę na Pilsko od ponad 30 > lat,pamietam wyrwirączkę za czasów p.Kłusaka, ale za Chiny nie > pamiętam żeby z drugiej strony stoku rosła jakaś kosodrzewina. I > owszem,rosła i rośnie, ale dokładnie metr za linią granicy.Przy > okazji,wyciąg Wspólnoty na Kopiec ekoterrorystom nie przeszkadza? > Banda darmozjadów, do roboty zielone lesery ! Odpowiedz Link Zgłoś
gilu33 Widzisz ropucho zielona nadęta,fakty są jakie są.. 18.01.08, 06:40 a nie takie jakimi chcą je widzieć psychole z Pracowni i innych Psychiatrycznych ugrupowań.Sąd przeanalizował dowody tak samo uważnie jak i ja.SA wydał wyrok nakazujący rozebranie wyciągu,bo GAT postawił wyciąg bez zachowania wszystkich procedur.A nie dlatego że na Kopcu rosła wyimaginowana kosówka.I o tym pisałem,rzekotko pospolita szkodliwa. Trza znać fakty! Czekam na dzień, kiedy jakiś niezawisły Sąd Rzeczpospolitej Polskiej ukarze zieloną zarzazę za działaność na szkodę społeczeństwa.Może nadejdzie taki moment,że ludzie zobaczą czym naprawdę jest działalność tych wszystkich zielonych klubów,pracowni,oddziałów zamknietych i tym podobnych. Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: Widzisz ropucho zielona nadęta,fakty są jakie 18.01.08, 11:17 Znamienne jest, że ekożercy nazywają ekologów oszołomami, a sami używają języka pełnego agresji i oszołomstwa, piana leci ekożercom z ust. Brak normalnego języka. Brak merytorycznych argumentów, o wrażliwości i rozsądku nie wspominając, tylko: „ja bym ich pozabijał, psychole, leśne dziadki, pozamykać ich” itd, itp. Potraficie tylko wrzeszczeć i nic więcej. Trochę kultury panowie, nawet jak jest się anonimowym. Piszesz, że GAT postawił wyciąg bez zachowania wszystkich procedur, a nie dlatego, że rosła na Kopcu kosówka. W takim razie nie ma to nic wspólnego z ekologią. Skąd tedy u Ciebie taka agresja w stosunku do przyrody i dlaczego zatem sąd poparł ekologów i nakazał rozbiórkę wyciągu na ich wniosek? „Czekam na dzień, kiedy jakiś niezawisły Sąd Rzeczpospolitej Polskiej ukarze zieloną zarzazę za działaność na szkodę społeczeństwa”. Ja zaś czekam gdy sąd zacznie karać tych, którzy łamią prawo i niszczą środowisko naturalne. „Może nadejdzie taki moment,że ludzie zobaczą czym naprawdę jest działalność tych wszystkich zielonych klubów, pracowni, oddziałów zamknietych i tym podobnych.” Ja też mam taką nadzieję, gdyż teraz ruch ekologiczny jest rozdrobniony i przez to mało zauważalny. Może wreszcie ludzie dostrzegą ten ruch i zaczną się zastanawiać czym naprawdę jest ochrona środowiska i Matka Natura. Tu masz rację. Poza tym dla mnie, również narciarza, najważniejsza w życiu jest przyroda, bo dzięki niej żyjemy. Zdecydowanie bardziej niż wyciągi na Pilsku. Choćbyś nie wiem ile, na mnie pluł, ile wrzeszczał do ekranu, ile toksyn i pomyj wylewał na ideę ochrony przyrody, ile wykrzykników wstawiał, to pamiętaj, że Twoja agresja jest jałowa, gdyż nie przkonasz mnie. Życzę więcej spokoju i życzliwości dla przyrody. Pomimo różnicy zdań przesyłam Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
gilu33 Zaćpane oczęta zielonego oszołomstwa 20.01.08, 11:31 ciężko się dyskutuje z zaćpanymi zielonymi oszołomami. "Piszesz, że GAT postawił wyciąg bez zachowania wszystkich procedur, > a nie dlatego, że rosła na Kopcu kosówka. W takim razie nie ma to > nic wspólnego z ekologią. Skąd tedy u Ciebie taka agresja w stosunku > do przyrody i dlaczego zatem sąd poparł ekologów i nakazał rozbiórkę > wyciągu na ich wniosek?".......... Napisałem wyraźnie,że podstawą decyzji Sadu Administracyjnego był fakt niezachowania wszystkich procedur wymaganych przy takiej inwestycji. Poczytaj zielony ludku uzasadnienie decyzji Sądu,jesli coś oczywiście zobaczysz przez te swoje zjarane,zielone oczęta . Decyzja Sadu nie potwierdza Waszych zielonych argumentow, że wyciąg niszczył kosówke bo jej na trasie liny wyciągu po prostu NIE MA!!! Przejdź sie po trasie kiedy nie ma śniegu! I nie pal tyle marychy.., wtedy zobaczysz PRAWDZIWĄ rzeczywistość a nie wishful thinking,ekologu z Bożej łaski.. Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 A co to ma do rzeczy 17.01.08, 11:36 Odychać, jeść, pić i mieć dach nad głową musimy. A miszczenie Pilska to dodatkowe fanaberie takicj jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekoszczur Re: A co to ma do rzeczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.08, 15:20 to oddychajcie, ale nie musicie używać samochodów bo szkodzą środowisku, nie używajcie elektryczności bo to szkodzi środowisku, nie czytajcie gazet bo trzeba wyciąć tyle lasów.... Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: A co to ma do rzeczy 17.01.08, 16:12 Czemu zwracasz się do mnie na Wy? Przecież nie pisałem, że jestem ekologiem, choć ich popieram. Wyrażam tylko swoją opinię. W sprawie samochodu to masz rację. Nie używam z zasady. Używam roweru i środków transportu publicznego. Naprawdę warto. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: A co to ma do rzeczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.08, 16:28 to spadaj do doliny rospudy zbuduj sobie budke na drzewie wpieprzaj korę, pij deszczówkę żyj długo i szczęśliwie i nie zawracaj nam głowy jakimiś pierdołami. papa Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: A co to ma do rzeczy 17.01.08, 16:38 Co to ma wspólnego z Doliną Rospudy? Kory nie zamierzam jeść. Budki na drzewie również nie zamierzam budować. Uważam, że spłycasz całkowicie sprawę. Stawiając po jednej stronie ekologów, kojarząc ich z leśnymi dziadkami, krasnoludnkami i bajkami, ewentualnie z ćpunami w dredach, a po drugiej stronie, dając do zrozumienia, że tam rówież Ty należysz, wściekłych ekożerców, nie grzeszących polotem. A to nie takie proste. Dla ciebie przyroda, nawet prawo nic nie znaczy, ponieważ Twój horyzont czasowo-myślowy sięga co najnwyżej do najbliższej budki z piwem na stoku, ale gdyby nie przyroda to nie mógłbyś się tego piwka napić i zajeżdżać Pilska. Pomyśl trochę, a jak się Tobie nie podoba...? Alpy są wielkie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eptesicus co się tak plujecie? Zróbcie rachunek kosztów... IP: *.chello.pl 17.01.08, 18:13 Ludzie! W polskich Karpatach są tylko trzy masywy górskie sięgające w strefę subalpejską i/lub alpejską - Pilsko, Babia Góra i Tatry. Z tego tylko dwa pierwsze znajdują się w Beskidach, to jedyne wysokogórskie partie tego pasma. Strefy te zajmują w naszych górach SZCZĄTKOWĄ powierzchnie, to naprawdę małe obszary, a są siedliskiem niespotykanych nigdzie indziej w polskich Karpatach roślin, zwierząt i całych ekosystemów. Zresztą w Sudetach również tylko malutki ułamek całej powierzchni gór sięga w tę strefę (Karkonosze i Masyw Śnieżnika). Znaczenie tych obszarów dla nauki jest wprost nie do przecenienia, zresztą ich znaczenie dla turystyki - również. Każdy chciałby sobie zobaczyć i połazić po prawdziwie wysokich górach, ze skałami, kosodrzewiną, halami, dzikimi borami górnoreglowymi, pełnymi powykrzywianych świerków i przewróconych pni. Nikt nie chce łazić po lunaparku poprzecinanym siecią lin od wyciągów i kolejek, budkami tej całej infrastruktury, nartostradami, skoczniami oraz roślinnością zdartą i zniszczoną ratrakami. Sezon narciarski trwa u nas coraz krócej, znacznie krócej niż sezon turystyki pieszej, tak więc policzcie sobie co się bardziej opłaca, zwłaszcza że turystyka piesza nie obciąża tak ekstremalnie ekosystemu jak narciarstwo. Pilsko jest jednym z najcenniejszych przyrodniczo masywów górskich Karpat i naprawdę nie powinno być poddawane takiej presji. A stanowi malutki procent powierzchni Beskidów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel Pilsko skurczyło się dla narciarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.08, 18:31 Ekolodzy zabrali się do roboty mieli wystarczają ilość faktów merytoryczne oraz prawnych i wygrali proces przez Naczelnym Sądem Administracyjny – najwyższą instancja sądową w kraju. NSA orzekł ze wyciąg był nie legalny i trzeba go rozebrać, bo tak stanowi prawo w tym kraju. Takie są fakty z którymi nie ma co dyskutować czy to nam się podoba czy nie!. Wiec wbrew waszym opinia nie są to brudasy tylko ludzi mający rzetelne dowody i umieją wygrywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Pilsko skurczyło się dla narciarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.08, 19:54 Wierchomla 50-70 cm śniegu na trasach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysio Wiercomla - Krynia są super IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.08, 20:37 co racja to racja a wszystkie ryski to fajne chłopaki nawet o tym zrobili film;P Odpowiedz Link Zgłoś