stoik1 24.11.08, 00:02 Z tego co wiem - data powstania rotundy była "od zawsze" niezbyt precyzyjnie ustalona ( do poczytania tu i tam ). Wielkiej sensacji tu nie ma. W zasadzie - nie ma żadnej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: komnen3 Gorzelik IP: *.sds.uw.edu.pl 24.11.08, 21:32 Czy Wyborcza mogłaby tak bardzo go nie promować? Podpis pod ilustracją, nie mający rozwinięcia w tekście, jest zupełnie niepotrzebny i bezużyteczny. Poza tym to tak, jakby publikować opowiadanie Niesiołowskiego o tym, jak za rządów PiS pazie królowej zaczęły masowo przelatywać przez Tatry na Słowację. Zaiste, nie miałoby to związku z jego opcją polityczną wówczas. Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Gorzelik 25.11.08, 09:11 ależ Gorzelik potrzebuje reklamy. Jak ktoś nic sobą nie reprezentuje to trzeba go reklamować jjak najwięcej Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Gorzelik 25.11.08, 11:01 Jak się naprawdę nic nie umie, i nikt, nawet gazeta się nim nie interesuje, to pozostaje anonimowe i bezinteresowne opluwanie innych. To takie piekiełko bardzo charakterystyczne dla tego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Wiedzialem ze Palac Kultury w W-ie jest najpieknie 25.11.08, 18:54 Wiedzialem, Palac Kultury w W-ie jest najpiekniejszym polskim zabytkiem, choc tez nienajstarszym. Gronkowiec w stolicy wystrzelil najwyzszym zabytkiem w calej Polsce. Dziekujemy Bufetowo! albrecht1 napisał: > Jak się naprawdę nic nie umie, i nikt, nawet gazeta się > nim nie interesuje, to pozostaje anonimowe i bezinteresowne > opluwanie innych. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komnen3 Re: Gorzelik IP: *.sds.uw.edu.pl 26.11.08, 20:37 To do mnie, czy do polsza? Jeśli do mnie, to ja Gorzelika nie opluwam. On może być, jak twierdzi gazeta, wielkim znawcą architektury barokowej (barokowej, a nie romańskiej, swoją drogą) na Śląsku i ja tego kwestionować nie będę, bo nie mam do tego kompetencji. Ale jest też kontrowersyjnym politykiem. Wydaje mi się, że Gorzelik i RAŚ są mocno eksponowane w publicystyce Wyborczej i trochę mnie to obawia, ale nie mam nic przeciwko temu, bo to ludzi tego regionu (w tym mnie) interesuje. Jeśli będzie artykuł o architekturze barokowej, nie mam nic przeciwko obecności Gorzelika, choć gdyby chciał i w tym temacie propagować swoje poglądy polityczne, nie podobałoby mi się to. Gdyby był artykuł o tym, czy chrześcijaństwo napłynęło na Śląsk od północy czy od południa, opinia Gorzelika jeszcze by uszła. Ale mowa jest o tym, że cieszyńska rotunda (przypuszczalnie) NIE jest najstarszym (zachowanym w pełni) zabytkiem (sakralnym) na terenie Polski, a podpis pod zdjęciem dokładnie tak ją nazywa i jeszcze dodaje nie mającą bezpośredniego związku z tekstem artykułu, a zabarwioną przekonaniami polityczno - narodowymi prawdopodobnie opinię Gorzelika. Wygląda to tak, jakby ktoś przekleił to zdjęcie wraz z podpisem z jakiegoś innego artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Cieszyńska rotunda jest o sto lat młodsza? 25.11.08, 02:24 Masz racje. A do tego datowanie dendrochronologiczne na podstawie jednego tylko elementu jest malo wiarygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Re: Cieszyńska rotunda jest o sto lat młodsza? 25.11.08, 18:57 turzyca napisała: > Masz racje. A do tego datowanie dendrochronologiczne na > podstawie jednego tylko elementu jest malo wiarygodne. Podobno widziano jak Sowieci noca ja budowali, te rotunde. Ale ciiii! Komuna zawsze noca robila takie rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Bez brawury... 25.11.08, 08:32 Po pierwsze chodzi nie o datowanie kościoła, tylko wału grodowego; a wcale nie jest powiedziane, że koniecznie musiały być one wznoszone w tym samym czasie. Po drugie datowanie na podstawie jednej belki to trochę za mało - wały przecież nie były stawiane raz na zawsze, tylko co jakiś czas reperowane, łatane, czasem podwyższane i przesuwane etc. Rzeczywiście wypada poczekać na dalsze, bardziej kompleksowe badania... Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
drakaina Dendro 25.11.08, 11:27 Szczerze mówiąc z tego artykułu dość jasno wynika, że budowla murowana musi być młodsza niż ta wydatowana belka. Bo drewno pochodzi ze struktury wcześniejszej (rozebranej, jak mniemam, sądząc po tym, co napisano), a w warstwie określanej jako współczesna powstaniu murowanej zostało wykorzystane wtórnie. Ergo: funkcjonowało jako "pomosty, budowle, drogi" wcześniej, zanim użyto go przy budowie rotundy. I jeśli wydatowano chociażby jedną belkę z tej warstwy, to rotunda nijak nie może być od niej starsza (stratygrafia niestety jest nieubłagana pod tym względem). Nie sposób natomiast na razie określić o ile jest młodsza. Teoretycznie może być z tą belką rzeczywiście współczesna, jeśli jakimś cudem jedyną niezaginioną belką byłaby taka, której użyto przy budowie rotundy po raz pierwszy. -- ferengis.blox.pl antiquitates.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa30 Cieszyńska rotunda jest o sto lat młodsza? IP: 212.160.172.* 25.11.08, 09:14 Podpis pod zdjęciem: >O tym, że chrześcijaństwo przybyło na Śląsk z Czech i Moraw, zdaniem Jerzego Gorzelika, świadczy romańska rotunda w Cieszynie, najstarszy na ziemiach polskich zachowany zabytek architektury sakralnej> Mam drobne zastrzeżenia, co do stwierdzenia, że jest to najstarszy na ziemiach polskich zachowany zabytek architektury sakralnej. Istnieje w Strzelnie Rotunda św Prokopa, o której w swych kronikach pisał Jan Długosz. Konsekracja tej świątyni datowana jest na 16 marca 1133 roku. Jeżeli chrześcijaństwo szło do Polski z Czech i Moraw, to może się okazać, że Rotunda cieszyńska jest starsza, niż ta w Strzelnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agent Orange Re: Cieszyńska rotunda jest o sto lat młodsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 23:57 A w Strzelinie nie ma Rotundy św. Gotarda przypadkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
afiag Re: Cieszyńska rotunda jest o sto lat młodsza? 26.11.08, 09:04 W Strzelinie na Dolnym Śląsku jest Rotunda św. Gotarda, niektóre źródła datują jej budowę na na XI wiek, ponadto została zbudowana (te ż wg nielicznych będących w mniejszości źródeł)na fundamentach wcześniejszej budowli. Jest wyższa niż ta Cieszyńska. Pomimo swej romańskiej przysadzistości jakby bardziej "smukła". Odpowiedz Link Zgłoś
afiag Re: Cieszyńska rotunda jest o sto lat młodsza? 26.11.08, 09:16 Aaaale zobaczyłem że wcześniej pisano o Strzelnie a nie o Strzelinie. Odpowiedz Link Zgłoś
komnen3 Re: Cieszyńska rotunda jest o sto lat młodsza? 26.11.08, 20:54 dlaczego? Jeśli chrześcijaństwo przyszło tam z Morawami, to już w IX w., tak? A zatem o czym ma świadczyć rotunda z XI czy nawet XII w.? Tak, południe Polski doświadczyło chrześcijaństwa wcześniej, ale w XI w. chrześcijaństwo juz nie "szło" tylko od południa, bo nawrócenie Polski dokonało się wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZeSrak A kogo to obchodzi? IP: 78.133.192.* 25.11.08, 09:53 Jakiś stary kościół zamiast wyburzyć będą jeszcze wywalać kasę na to żeby ustalić ile ma lat. Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: A kogo to obchodzi? 25.11.08, 11:03 Adolf Hitler byłby z ciebie dumny. Znalazł się choć jeden Polak, którego nie interesuje historia własnego państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
kserkses1 zabawne... 25.11.08, 11:41 Toż wszyscy smieją się w kułak z precyzji dendrochronologii, na dokładkę Kraków wysyła próbki do Łodzi, bo tam mają największy zestaw próbek... Poza tym - wartwa "którą uznano" nie musi równać się warstwie która "jest" współczesną dacie budowy rotundy. A i tak najśmieszniejsze jest ustalenie: " O tym, że chrześcijaństwo przybyło na Śląsk z Czech i Moraw, zdaniem Jerzego Gorzelika, świadczy romańska rotunda w Cieszynie, najstarszy na ziemiach polskich zachowany zabytek architektury sakralnej". Odpowiedz Link Zgłoś
kserkses1 bo może jednak przybyło z Grecji lub Rzymu? ;) 25.11.08, 12:10 en.wikipedia.org/wiki/Rotunda_(architecture)#Religious_buildings /skoro o tym, skąd przyszło chrześcijaństwo ma świadczyć banalnie popularny kształt późnego w końcu kościoła... No chyba, że nie było chrztu polski, nie było Mieszka i źródła historyczne są fałszywką IPNu :)/ Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok a gdzie tą belke znaleziono? 25.11.08, 14:25 I czy jest ona rzeczywiście podstawą do datowania rotundy? Podobne rotundy istnieją w Strzelinie oraz k. Olesnicy i wszystkie datują ca. na koniec XII wieku. A o tym, że chrzescijanstwo przyszło z Czech i Moraw to nie ma sie co spierac. Niedawno wspominano o odkryciu obiektu koscielnego z okresu christianizacji w masywie Wzgórz Strzelinskich, na południe od Wrocławia. A z tą dendrochronoligią to dziwne, przecież najlepszy polski specjalista siedzie właśnie w CRC, więc jak to? Pokłócili sie pewnie panowie Krakusy. Odpowiedz Link Zgłoś
komnen3 chrześcijaństwo z Czech i Moraw 26.11.08, 20:48 Co do przyjścia chrześcijaństwa z Czech i Moraw, to o tyle się nie ma co spierać, że przyszło ono stamtąd DO CAŁEJ POLSKI chyba. Dubrawka, czeskie wpływy w nazewnictwie religijnym itp itd. A wcześniej przecież Wielkie Morawy podbiły Państwo Wiślan, a prawdopodobnie także późniejszy Górny Śląsk. Chodzi o coś innego... Budowla jest dużo późniejsza od Moraw itp. Traktowanie tej rotundy jako jakiegokolwiek dowodu (choć przecież jest ona dużo, dużo późniejsza niż nadejście tam chrześcijaństwa), nazwisko Gorzelika i tego implikacje nadają temu podpisowi pewien smaczek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: zabawne... IP: *.botany.gu.se 25.11.08, 14:29 Cos ci sie pomylilo, z tym "smianiem sie w kulak" z precyzji dendrochronologi... Datowales kiedys cos? Albo chociaz widziales jak to wyglada? Oczywiscie wszystko zalezy od dlugosci serji i gatunku drzewa. Ale jak sie spora debowa belke do dyspozycji, to sytuacja jest dosc jasna. Inna kwestja to to, ze jedna belka o niczym nie swiadczy. Bo mogla byc tam zarowno wczesniej (np. wykorzystana ponownie), jak i pozniej... Odpowiedz Link Zgłoś
kserkses1 Re: zabawne... 25.11.08, 15:09 Piszesz "Inna kwestia to to, ze jedna belka o niczym nie swiadczy. Bo mogla byc tam zarowno wczesniej (np. wykorzystana ponownie), jak i pozniej..." czyli sam to stwierdzasz i się czepiasz? Wszyscy wiedzą jakie to dokładne było by... gdyby - i tu zaczyna się problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski A nie mogła belka być pozostawiona 100 lat później IP: *.pl 25.11.08, 12:32 Ktoś przecież mógł ją wbudować po 100 czy 150 latach od budowy rotundy. A jakby znaleźli w tej warstwie kieł lwa (np. zgubiony przez jakiegoś wędrowca), to postawiliby tezę, że na tych terenach żyły lwy w XI w. ? Odpowiedz Link Zgłoś
kserkses1 ale to w ogóle nie jest belka z rotundy!!! 25.11.08, 13:09 rotunda jest z kamienia, i można by ją datować gdyby się miało kawałek nieutlenionej, oryginalnej zaprawy z wnętrza muru i kupę kasy na badanie węgla C14 w akceleratorze... (podobno dokładniejsze niż normalne C14, które datuje bodaj do 200 lat?) A belka o którą tyle hałasu, jest "z warstwy" i nie ma bezpośredniego związku z rotundą... Zresztą - ciekawe czy jest dokumentacja z tych badań, czy to tylko taka legenda muzealna :) Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Kserkses, czy ty batożyłas ciesnine Marmara? 25.11.08, 14:29 bo jakos nadal jestes spieta! Cała reszta jakas dziwna......... Badania C14 nie są takie drogie. Badania te są bardzo dokładne. Jednak seria prób musi być wystarczająco długa, aby wykluczyć błędy. długa. Odpowiedz Link Zgłoś
kserkses1 Re: Kserkses, czy ty batożyłas ciesnine Marmara? 25.11.08, 15:21 jakiś czas temu powstał projekt wydatowania najważniejszej architektury romańskiej matodą C14 w akceleratorze (bo o tym mówię, nie o normalnym które jest g... dokładn w wypadku architektury z wieku XI -XIII) Chyba upadł z powodu braku kasy właśnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrat Cieszyńska rotunda jest o sto lat młodsza? IP: 89.204.203.* 25.11.08, 15:28 pomoszcie mi i powiedzcie gdzie lezy Elblag Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Cieszyńska rotunda jest o sto lat młodsza? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 08:10 czy na bazie tego samego schematu GW mogłaby zamieszczać informacje z Kęt, Oświęcimia i Wadowic. Natłok informacji z Cieszyna na forum BB jasno wskazuje na dorwanie się do zarządzania portalem ludzi którzy ponownie, tym razem pod szyldem Śląska Cieszyńskiego chcą tworzyć otoczkę tzw. "regionu". A powoływanie się na RAŚistę Gorzelika tylko to potwierdza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ficek Re: Cieszyńska rotunda jest o sto lat młodsza? IP: *.gprs.plus.pl 27.11.08, 19:17 Eeee, redaktor z gazety chyba coś źle zrozumiał. Gorzelik opowiadał o rotundzie na wykładzie w filii UŚ w Cieszynie i mówił, że to przykład związków kulturalnych z Morawami, i że to z południa przyszło też chrześcijaństwo, ale takiego ciągu myślowego jak tu nie przedstawił. Odpowiedz Link Zgłoś