Dodaj do ulubionych

Strażnicy miejscy zajrzą nam do pieców

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.09, 21:54
Kontrole - niezapowiedziane - powinny w pierwszej kolejności odbyć się u "ekologów" i ich prawników, często najciemniej jest pod latarnią. Dla jasności jestem przeciwnikiem spalania odpadów w piecach.
Obserwuj wątek
    • Gość: Europejczyk Nareszcie IP: *.chello.pl 01.01.09, 23:13
      Ale to dopiero pierwszy krok.W następnym należy systematycznie
      likwidować paleniska węglowe w domach.No i oczywiście akcja nie może
      ograniczać się tylko do Żywca, ale powinna objąc cały kraj.
      Nietety nasi zakłamani pełni hipokryzji politycy, bredzą od rzeczy
      na koferencjach klimatycznych jak to rzekomo w Polsce jest już
      dobrze w zakresie jakości powietrza, nic kompletnie nie robiąc by
      tak było.
      Opinia publiczna w zasadzie nie istnieje.Ludzie!Zamiast cieszyć się
      zimą,wciągnijcie głęboko powietrze w mroźny bezwietrzny
      dzień.Popatrzcie jak wszystko jest zapylone.Pomyślcie i wyciągnijcie
      wnioski.
      • Gość: Ymrok Re: Nareszcie IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.01.09, 00:09
        Aleś wyjechał jak Filip z konopi. Byli tacy jak ty i uszy schylili
        po sobie.
        Piec mam po to aby spalać w nim to co mi się podoba. Jakim prawem ja
        mam wpóścić strażnika, aby mi zaglądał do pieca.
        To co jest jakaś norma śmieci od mieszkańca. Skoro opłata za wywóz
        śmieci, ma być uzalężniona od liczby mieszkańców.
        • Gość: romana do Ymrok IP: *.27-79-r.retail.telecomitalia.it 02.01.09, 09:55
          Ty mozesz sobie palic w twoim piecu to co sie tobie podoba, ale spadaj kretynie
          z terenow zamieszkalych przez innych mieszkancòw miasta. takich jak ty to juz
          nic i nikt nie wychowa na porzadnego obywatela, wiec zachowaj dla siebie twoje
          marne wypociny...
          A co do smieci w innych krajach juz od dawna placi sie od liczby domownikòw i
          nikt nie protestuje.
          • Gość: Ymrok Re: do Ymrok IP: 78.8.107.* 02.01.09, 11:26
            Tylko nie spadaj kretynie, wychowany się znalazł.
            Italiano jak nie znasz realiów panujących w Polsce, nie żyjesz w
            tym. To się nie odzywaj. Co możesz powiedzieć w tym temacie. Nic nie
            możesz, to daruj sobie takie wypociny.
            Polska to nie Italia i w większą część roku trzeba ogrzewać
            mieszkania. Wielu którzy chcieli być ekologiczni zostali
            wystrógnięci na dudka.
            Ogrzewanie elektryczne najlepsze, najbardziej ekologiczne. Z
            początku wszystko było jasne. Taryfa dzienna była taka sama jak
            całodobowa, nocna połowę tańsza. Z upływem czasu taryfa nocna jest
            mniejsza od całodobowej, ale dzienna jest większa. Także energia
            kosztuje ich więcej niż przy taryfie całodobowej.
            Ogrzewanie gazem promowane. Jednak podwyżkami cen za gaz, szybko
            sprowadzili ludzi na ziemię. Nie jeden powracał do opalania węglem.
            Ostatnie ogrzewanie węglem. W Polsce najbardziej rozpowszechnione.
            Szeroko promowane opalanie węglem ekologicznym, bonifikaty na zakup
            pieca węglowego ekologicznego. Jednak jak się okazło są braki węgla
            ekologicznego. Poradzili aby kupić normalny piec węglowy i opalać
            zwykłym węglem.
            Zwykły węgiel ma o wiele więcej szkodliwych dodatków niż ekologiczny.
            Pomyśl swoim móżdżkiem ile trzeba byłoby spalić śmieci aby ogrzać
            dom.
            • Gość: mr.segregator @ Ymrok IP: 81.219.42.* 02.01.09, 12:26
              Wlasnie patrze za okno i oczom nie wierze ze dym z komina moich sasiadow ma kolor zolto-brunatny,a mgla idzie na cala okolice,pewnie jutro moje biale auto bedzie znowu zolte.Czy to nie czasem ty grzejesz czym popadnie bo tak taniej?Zastanow sie nad tym co piszesz,bo niestety jestes kretynem...
              • manhu Re: @ Ymrok 02.01.09, 13:51
                > Wlasnie patrze za okno i oczom nie wierze ze dym
                A ja wierzę! Tobie się udało więc niech może strażnicy ofermy niech się wezmą do roboty (bo taki dym widać). Jeśli nawet nie ściągną z bydła 5000 to przynajmniej ściągną z 500 łapówki.

Tępić hołotę! W okolicy mam dwóch wariatów, którzy smrodzą jak szaleni, oddychać się nie da, otworzyć okna też. Ba nawet przy zamkniętych też śmierdzi dymem.

""długie, zdrowe życie". - Jeśli powietrze będzie brudne, wyświetli się inny napis: "rychła śmierć""
                A takie akcje to żenada. Jak ktoś nie wierzy to niech czyta posty ymroka, czy takie coś zareaguje? Owszem śmiechem. 5000 grzywny i od razu ymrok zmądrzeje.
                • Gość: adamp Fakt Ymrok jest debilem, skoro uwaza ze jego IP: *.chello.pl 02.01.09, 16:59
                  piec i moze palic co chce, takiemu to 5 tys zl kary to za malo. Inna
                  sprawa jak ta glupkowata kancelaria prawna argumentuje wejscie
                  straznikow miejskich do mojego domu. Moga co najwyzej wypucowac
                  progi w nim, a wlasciwie klamke w bramie przy wejsciu na moja
                  posesje. Nie ma nakazu prokuratora, to won, a nakaz prokurator moze
                  wydac tylko jak wszczete zostanie postepowanie prokuratorskie.
                  • Gość: aqq Re: Fakt Ymrok jest debilem, skoro uwaza ze jego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.09, 19:03
                    > posesje. Nie ma nakazu prokuratora, to won,

otóż mylisz się, misiu, interweniować można także bez nakazu, gdy zachodzi
                    uzasadnione podejrzenie popełniania przestępstwa bądź wykroczenia. Cuchnący dym
                    z komina takie podejrzenie skutecznie uzasadnia, więc nie bądź taki hop do
                    przodu, bo się zdziwisz.
                    • Gość: adamp Re: Fakt Ymrok jest debilem, skoro uwaza ze jego IP: *.chello.pl 02.01.09, 21:31
                      badz wykroczenia? to ty sie mylisz, wykroczenie nie uzasadnia
                      wejscia bez nakazu prokuratora, a trudno mowic w tym przypadku o
                      przestepstwie.
                      • Gość: TPepe Re: Fakt Ymrok jest debilem, skoro uwaza ze jego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.09, 16:27
                        Istnieją sposoby oceny tego co się wydobywa z komina bez wchodzenia do domu. Tak
                        naprawdę Ymrok ma rację, wolno mu palić czym chce, pod warunkiem, że spaliny
                        trzymają określone parametry. Myślę, że wiele z pieców węglowych w naszym kraju
                        też powinno narazić użytkowników na karę.
                        • Gość: Miś Statystyki i zabójcze piece węglowe IP: *.tx.res.rr.com 03.01.09, 17:03
                          Artykuł podaje, że 1/10 ludzi w EU zatruwa się powietrzem w Polsce. W Polsce
                          mieszka 1/12 ludzi z EU. Uwzględniając, że Polska jest w zimniejszej części EU
                          jesteśmy dokładnie przeciętni pod tym względem.

Nieco ponad 50 lat temu w Londynie dym z pieców węglowych zabił kilkadziesiąt
                          ludzi gdy zimą mgła i smog ogarnęły miasto. Od tego czasu Brytyjczycy walczą z
                          piecami węglowymi, ktore dosłownie zabijają ludzie. Może i w Polsce piece
                          węglowe są gorsze od palenia śmieci?
                          • Gość: góral W Bielsku-Białej powstaje ogromna spalarnia śmieci IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.01.09, 10:38
                            I jakoś to nikomu z władz nie przeszkadza. A spalanie odpadków
                            jedzenia we własnym kotle podobno szkodzi. Czy ktoś może mi
                            wytłumaczyć dlaczego? A tak w ogóle to w Szczyrku jest smog nie
                            dlatego, ze ludzie palą śmieci ale że palą węglem oraz mułem.
                            Zrobić częściową refundację w przypadku ogrzewania gazem i zaraz
                            smog zniknie. Albo zaprosić Rydzyka, niech coś wywierci :-)
                      • Gość: aqq Re: Fakt Ymrok jest debilem, skoro uwaza ze jego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.09, 17:19
                        > badz wykroczenia? to ty sie mylisz, wykroczenie nie uzasadnia
                        > wejscia bez nakazu prokuratora, a trudno mowic w tym przypadku o
                        > przestepstwie.

może i się mylę, ale podejrzenie trucia innego człowieka to raczej będzie
                        podejrzenie przestępstwa.
                        • Gość: Łowca debili Oczywiście, że jest debilem IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.01.09, 10:48
                          Jak mozna takie bzdury pisać "Zwykły węgiel ma o wiele więcej
                          szkodliwych dodatków niż ekologiczny". Tzw węgiel ekologiczny to nic
                          innego jak zwykły węgiel tyle, że odpowiednio rozdrobniony i
                          odpowiednio droższy. Na dodatek głównym jego producentem jest
                          kopalnia Piast, gdzie węgiel jest najgorszej jakosci (ma najmniejszą
                          wartość kaloryczną ale za to najwięcej popiołu oraz siarki) Jedyne,
                          co tutaj może być ekologiczne to kotły z podajnikiem, gdyż są
                          przeważnie tak skonstruowane, że nie da się w nich palić śmieci...
                      • Gość: takie_jest_zycie Re: Fakt Ymrok jest debilem, skoro uwaza ze jego IP: 217.153.211.* 03.01.09, 17:43
                        Właśnie, że tu mówi się o przestępstwie, którym jest palenie śmieci w piecu.
                        Doczytaj kolego udający prawnika :)
          • lukask73 Re: do Ymrok 04.01.09, 00:17
            > A co do smieci w innych krajach juz od dawna placi sie od liczby
            > domownikòw i nikt nie protestuje.
            W czasie wojny SS-mani wpadali raz na jakiś czas do domów i
            zapraszali na wycieczki różnych ludzi. Też trudno było protestować.

A ja bym opłatę za śmieci uzależnił (wzorem twoich czerwonych braci)
            od dochodów właściciela posesji. Przecież wiadomo, że jak burżuj i
            bogaty, to na pewno dużo ma śmieci. Można też płacić od metra
            kwadratowego, obwodu kołnierzyka albo długości penisa. Wszystko to
            ma dokładnie tyle samo wspólnego z ilością śmieci, które wywozi się
            na wysypisko.
        • rorio2 Re: Nareszcie 02.01.09, 10:04
          Gość portalu: Ymrok napisał(a):

> Aleś wyjechał jak Filip z konopi. Byli tacy jak ty i uszy schylili
          > po sobie.
          > Piec mam po to aby spalać w nim to co mi się podoba. Jakim prawem ja
          > mam wpóścić strażnika, aby mi zaglądał do pieca.
          > To co jest jakaś norma śmieci od mieszkańca. Skoro opłata za wywóz
          > śmieci, ma być uzalężniona od liczby mieszkańców.

Hehe, no właśnie nie masz takiego prawa. Bardzo dobry pomysł. W następnej
          kolejności powinni zabrać się za ludzi spuszczających szamba do rowów. A takich
          u nas niestety sporo.
        • Gość: Olinka Re: Nareszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 17:25
          Pacanie. Spadaj z terenów gdzie mieszkają ludzie.Tacy jak ty powinni się spalić ze wstydu.Czy nie rozumiesz, że szkodzisz nie tylko innym ale i sobie? Mieszkam w Bielsku i wystarczy, że przejdę się zimą w rejonie domków jednorodzinnych i dosłownie nie mogę złapać oddechu. Do kitu z takim świeżym górskim powietrzem.
          • Gość: pikuś Re: Nareszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 22:58
            Gość portalu: Olinka napisał(a):

> Pacanie. Spadaj z terenów gdzie mieszkają ludzie.Tacy jak ty powinni się spalić
            > ze wstydu.Czy nie rozumiesz, że szkodzisz nie tylko innym ale i sobie? Mieszka
            > m w Bielsku i wystarczy, że przejdę się zimą w rejonie domków jednorodzinnych i
            > dosłownie nie mogę złapać oddechu. Do kitu z takim świeżym górskim powietrzem.

a po ch..u.j ci.p.Olinka tam leziesz?
            • Gość: Olinka Re: Nareszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.09, 12:11
              Lubię spacerować po całym Bielsku, więc zdarza mi się również zawitać i w takie miejsca. Pewnie ty tam Pikusiu mieszkasz. Prawda?
              • lucusia3 Re: Nareszcie 03.01.09, 14:11
                No a potem będziemy musielipłacic za leczenie bezpłodności u Pikusia albo jego żony, za raka u tatusia i wady wrodzone u dzieci. Mało tego, Pikuś funduje takie przyjemności także sąsiadom. Oczywiście niech pali sobi co mu się podoba, pod warunkiem, że ma filtry na kominie i nie morduje mnie i moich dzieci.
                Ciekawe, że takie Pikusie palące śmieci w zimie oczywiście wrzucaja wszystko do pieca CO, ale latem, jak sie nie da to palą jak najdalej od swoich okien (czyżby śmierdziało?), albo wyrzucają torby z samochodu jak jadą do pracy. Uwielbiam takie buractwo.
        • przemyslaw47 do Ymrok..aaaaaaaaaaaaaaa 02.01.09, 19:50
          dopiero zacząłem czytać i chyba dalej zaniecham.

Człowieku, napisałeś cyt,"Piec mam po to aby spalać w nim to
          co mi się podoba".

Nie będę komentował tylko chcę złożyć Tobie życzenia.
          A właściwie to jedno życzenie.

Otóż życzę twoim wnukom aby w przyszłości
          miały czym oddychać.
          • lucusia3 Re: do Ymrok..aaaaaaaaaaaaaaa 03.01.09, 14:13
            Myślę, że gośc nie będzie miał wnuków. Albo on, albo jego dzieci będą bezpłodne, no i jeszcze mogą paść młodo na raka. Szkoda, że funduje to samo mieszkającym w pobliżu.
        • wartnik31 Re: Nareszcie 03.01.09, 01:38
          Gość portalu: Ymrok napisał(a):

> mam wpóścić strażnika, aby mi zaglądał do pieca.

nie sądzę, by wszedł jeśli powiesz, że nie masz ochoty go oglądać inaczej niż z
          tamtej strony drzwi

> To co jest jakaś norma śmieci od mieszkańca. Skoro opłata za wywóz
          > śmieci, ma być uzalężniona od liczby mieszkańców.

nie to po prostu rządy KOMUCHÓW, czy oszczędzasz, czy nie to płać tyle samo,
          proponuję tak samo z opłatami za elektryczność, gaz, wodę, żywność (z alkoholami
          włącznie), wczasami (pracowniczymi lub miejscowościowo-lokalnymi), itp.
          a co do ekologów to mam własne zdanie, gdy pomyślę np. o zahamowaniu budowy
          drogi szybkiego ruchu przy górze św. anny i tym samym przyzwoleniu na smród
          idący z samochodów na tak chronione środowisko to ...
          analogicznych przykładów ekologicznych mogę podać setki, i jak widzę to zawsze
          jest dobre rozwiązanie, ZAPŁACIĆ ekologom i wtedy wszystko nagle jest w
          porządku, ptaszętom spaliny nie przeszkadzają, roślinki rosną na autostradzie,
          zwierzątka mnożą ....
      • Gość: mieszkaniec Re: Nareszcie IP: *.adsl.inetia.pl 02.01.09, 00:22
        Gość portalu: Europejczyk napisał(a):

W następnym należy systematycznie
        > likwidować paleniska węglowe w domach.
        Mam zamarznąć zimą? Dopowiem, że gazu nie mam w okolicy, a na
        zrobienie do domu gazociągu mnie nie stać (sprawdzone). Ogrzewanie
        prądem czy olejem zrujnuje mnie finansowo. Mam więc zamarznąć na
        śmierć?
        Niestety, najtaniej jest węglem i mam w tej sytuacji w d..e ekologię
        jeśli do wyboru mam śmierć głodową albo z zimna. A zaznaczę, że nie
        muszę mieć w domu 30st. ciepła.
        Dla ekologii to segreguję śmieci a nie palę.
        A wracając do tematu, to też jestem za kontrolami.
        • Gość: ste_tin Re: Nareszcie IP: 62.69.202.* 02.01.09, 22:08
          Koniecznie trzeba, tłumaczyć o szkodliwości spalania odpadów plastikowych,
          trzeba zaczynać od młodzieży !!- brak świadomości (dorośli- moi znajomi po
          pieczeniu naczynia jednorazowe do ogniska !) ilość dioxyn które wtedy powstają
          jest potwornie wysoka -rakotwórcza!
          Drugi kierunek działań to działanie poprzez ulgi i zachęty do zmiany systemów
          ogrzewania rozliczania wywozu odpadów -może węgiel(rabat) za butelki PET są
          organizacje,banki i grube pieniądze na ekologie.Najwyższa pora by działać.
          Londyn też miał problemy ze smogiem dzisiaj nie ma.
      • Gość: pikuś Re: Nareszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 22:51
        te zasrańce z UE to sobie mogą te tzw raporty w d.u.p.e wsadzić
        a bez nakazu prokuratora nikogo do domu nie wpuszczę a już na pewno tych
        przygłupów z tzw sraży miejskiej

to jest jakieś oszołomstwo!! i pie,r,d,o,lec, szerokokątny
      • Gość: piotr Re: Nareszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.09, 11:48
        Problem jest bardziej złożony .
        Niektórzy politycy i nie tylko ciągle skarżyli się na wysoki kurs złotego , dbając o eksporterów . Dbali o Opla , Fiata , Sharpa , Philipsa itp. A kurs euro do złotego był tak wysoki , że gaz sprowadzany po cenach światowych dla wielu gospodarstw domowych był nieosiągalny . Ludzie palą najgorszym gatunkiem węgla , bo nie stać ich na gaz . Kiedy na mojej ulicy zakładano gaz , nie było chętnych , woleli węgiel .
        • Gość: ghdgf Re: Nareszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.09, 22:25
          za gaz płacimy w dolarach
      • Gość: Ronald Re: Nareszcie IP: *.gprs.plus.pl 04.01.09, 13:53
        Zgoda ze kopci sie z kominów i trzeba to tępić;ale:na jakiej podstawie mam
        wpuścić SM do domu i pozwolić gdzieś zaglądać,i co z tego ze coś stwierdza-ale
        jak biedaki to udokumentują procesowo i jak obronią to przed sądem,co zeznają że
        dymiło się czy śmierdziało.Najpierw trzeba ich wyposażyć w odpowiednie
        instrumenty prawne.Inne myślenie niż j/w może pochodzić tylko od z-cy komendanta SM.
    • Gość: shr Strażnicy miejscy zajrzą nam do pieców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 01:35
      Żeby wejść do mojego domu bez nakazu rewizji _policjant_ musi miec UZASADNIONE podejzenie popełnienia przestępstwa. Zdaje się, ze SM takich kompetencji nie ma. W mojej ocenie SM może mi nafiukać, bo go po prostu nie wpuszczę. A nawet, gdybym palił smieci, to jak mi udowodni? wsadzi łapę do pieca i wygarnie śmieci? Zażąda rachunku za wywóz śmieci? Będzie sprawdzał ilośc wywożonych odpadów?
      Ludzie, jak coś robicie, toróbcie to z głową, stosujcie marchewkę, a nie kij, który złamie się na pierwszych drzwiach od posesji... tylko pośmiewisko robicie z tych nierobów, którzy nie potrafią nawet wyegzekwować od ludzi, żeby wjazdów do cudzych garazy nie zastawiali.
      • Gość: Hann-a Re: Strażnicy miejscy zajrzą nam do pieców IP: *.centertel.pl 02.01.09, 02:27
        ciekawe jacy to prawnicy o tym zadecydowali
        • Gość: GUCIU Re: Strażnicy miejscy zajrzą nam do pieców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 15:20
          ZAPEWNE MIN ZERO TYLKO ON MA TAKIE UPERAWNIENIA
        • Gość: tom Re: Strażnicy miejscy zajrzą nam do pieców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.09, 09:17
          sprawdz cytowany artykul z POŚ - mają takie prawo i kropka i żaden
          nakaz nie jest niekomu tutaj potrzebny do czegokolwiek
    • pietuszki Strażnicy miejscy zajrzą nam do pieców 02.01.09, 11:46
      płacenie za wywóz śmieci wg.zameldowanych osób?A co jeżeli moja rodzina
      produkuje mało śmieci wystarczy nam wywóz 1 kubła jeden raz na miesiąc.Nie
      kupujemy wody w petach,odpadów typu resztki żywieniowe nie występują -stołówka
      ,gazety i inne papiery do wora -segregacja śmieci itd.A co do opalania domów
      czym popadnie w latach siedemdziesątych moja (nieduża ) pensja starczała na
      5000m3 a teraz na 1200 więc o czym tu mówić
      • Gość: Bartek Re: Strażnicy miejscy zajrzą nam do pieców IP: 94.254.181.* 03.01.09, 00:45
        Niestety, to jest cena za głupotę Polaczków. Mój liberalny scyzoryk otwiera się w kieszeni jak pomyślę o odgórnej opłacie, jednak widok śmieci po lasach mnie przełamuje.
        • wartnik31 ale to nie są te palone w piecach 03.01.09, 01:42
          • lucusia3 Re: ale to nie są te palone w piecach 03.01.09, 14:15
            To ich letnia wersja, gdy śmierdzą a w piecu się nie pali.
    • Gość: trucizna PET Strażnicy miejscy zajrzą nam do pieców IP: *.pools.arcor-ip.net 02.01.09, 13:50
      A czy nie mozna napisac, ze chodzi o tworzywa sztuczne, bo jakie inne smieci
      nadaja sie do palenia.
      • Gość: wj_2000 Re: Strażnicy miejscy zajrzą nam do pieców IP: *.spray.net.pl 02.01.09, 14:47
        Do palenia nadają się rozmaite kartonowe i papierowe opakowania. Jeśli nie są
        połączone z plastikiem, to ich spalanie nie produkuje chyba więcej szkodliwego
        dymu niż spalanie drewna.
        • Gość: aqq Re: Strażnicy miejscy zajrzą nam do pieców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.09, 19:15
          niestety, ale niektórzy spalają stare opony, zużyty olej, szmaty...

A potem sąsiedzi zaliczają zgon na raka :(
          • wartnik31 od spalania opon to mam związki zawodowe 03.01.09, 01:45
            • lucusia3 Re: od spalania opon to mam związki zawodowe 03.01.09, 14:16
              :D Dobre!
    • Gość: obserwator Strażnicy miejscy zajrzą nam do pieców IP: *.zicom.pl 02.01.09, 14:28
      Powoli, powoli potrzebny jeszcze nakaz prokuratorski.Pan burmistrz
      może pajączków,,,,,,,,,,
    • Gość: max Windujcie dalej ceny wywozu śmieci,gazu,energii IP: *.cust.tele2.pl 02.01.09, 15:02

to obudzicie się z ręką w nocniku.A te dyskusje,dlaczego ludzie palą
      węglem,drewnem a nawet śmieciami ?Chyba tylko ci na górze nie wiedzą o co
      chodzi,bo zwykły człowiek umie liczyć.Ja też zamiast węglem i drewnem i
      zamiast roboty z tym związanej wolałbym sobie ustawić temperaturę na kotle
      gazowym i mieć wszystko w d...e.Niestety kwestia kasy.I tu jest
      rozwiązanie.Proste jak drut.A o ekologii itp to mogą sobie pi.....lić ci z
      grubym portfelem.Niech powiedzą to emerytom,albo tym co za swoją harówę
      odbierają ok. 1000 zł na miesiąc.I to by było na tyle,bo juś się za dużo wkurzam.
      • Gość: radon Re:Czujniki i opłaty ekeologiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 15:12
        Ok, wiadomo że każdy chce miec taniej ale niestety jak spala plastik albo inne
        toksyczne elementy to powinien płacić. I to jest zwykłe ztaruwanie a nie kwestia
        kosztów.
        I żadne kontrole strażników nie pomoga tylko monitorowanie dymu z komina,
        czujniki i oplaty ekologiczne. Ze śmieci spalic w zwykłym piecu mozna papier
        albo drewno i niewiele więcej,
      • lucusia3 Re: Windujcie dalej ceny wywozu śmieci,gazu,energ 03.01.09, 14:19
        Gość portalu: max napisał(a):

>
        > to obudzicie się z ręką w nocniku.A te dyskusje,dlaczego ludzie palą
        > węglem,drewnem a nawet śmieciami ?Chyba tylko ci na górze nie wiedzą o co
        > chodzi,bo zwykły człowiek umie liczyć.Ja też zamiast węglem i drewnem i
        > zamiast roboty z tym związanej wolałbym sobie ustawić temperaturę na kotle
        > gazowym i mieć wszystko w d...e.Niestety kwestia kasy
        G-prawda. Ile to ci sie napalikubeczkami po jogurcie czy wokami foliowymi. Sekundę? To wychodzi z ciemnoty i lenistwa.
    • Gość: GUCIU Strażnicy miejscy zajrzą nam do pieców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 15:13
      ZAJRZEC TO MI MOGA DO DU,PY TYLKO NAKAZ PROKURATURY MOZE BYC WIQAZACY DLA
      WLASCICIELA BY WPUSCIC POLICJE ci pSdeudo prawnicy to pewno koledzy min Zero
      • Gość: Młotkowy Re: Strażnicy miejscy zajrzą nam do pieców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.09, 15:33
        Guciu pseudo prawniku a widziałeś młotkowego w plamiaku co wchodzi "na
        legitymacje policyjną" z samego rana o 6.01. Ja go widziałem dziś rano w lustrze
        przy goleniu.

Jak mnie nie otworzysz to drzwi do wymiany.

Ale pościk niczego sobie Guciu.

Artykuł napisany przez nieuświadomionego dziennikarza całkowitego laika.
        • Gość: GUCIU Re: Strażnicy miejscy zajrzą nam do pieców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 15:38
          TY SIE NIE LICZYSZ ZAPEWNE JESTES GORYLEM W LINI PROSTEJ Z ZOO I NIE DZIW ZE NIE
          MOZESZ PATRZEC NA SWOJA MORDE, ja nie pisalem ze jestem prawnikim , jestem
          obywatelem i mam prawa zapisane w konst
          • Gość: Piotrek Re: Strażnicy miejscy zajrzą nam do pieców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 19:27
            To może czas przeczytać tę Konstytucję? Przekonasz się, że nie reguluje ona tego, na jakich zasadach można Ci wejść do domu.
          • facet_63 Re: Strażnicy miejscy zajrzą nam do pieców 04.01.09, 14:42
            Gość portalu: GUCIU napisał(a):

> TY SIE NIE LICZYSZ ZAPEWNE JESTES GORYLEM W LINI PROSTEJ Z ZOO I
            NIE DZIW ZE NI
            > E
            > MOZESZ PATRZEC NA SWOJA MORDE, ja nie pisalem ze jestem
            prawnikim , jestem
            > obywatelem i mam prawa zapisane w konst
            Oj chyba zapomniałeś że w konst są prawa i OBOWIĄZKI. I to wyraźnie
            podzielone na prawa prominentów i obowiązki dla ciebie. To jest tak
            skonstruowane że prominent sie wywinie poprzez znajomośść kontrpraw
            a ty ich nie poznasz i dlatego jesteś z góry na przegranej pozycji.
            Pozdrawiam
        • Gość: pikuś Re: Strażnicy miejscy zajrzą nam do pieców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 23:07
          Gość portalu: Młotkowy napisał(a):

> Guciu pseudo prawniku a widziałeś młotkowego w plamiaku co wchodzi "na
          > legitymacje policyjną" z samego rana o 6.01. Ja go widziałem dziś rano w lustrz
          > e
          > przy goleniu.
          >
          > Jak mnie nie otworzysz to drzwi do wymiany.
          >

I takich po,j.eb,ów utrzymujemy z naszych podatków
      • Gość: Olinka Re: Strażnicy miejscy zajrzą nam do pieców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 17:30
        Nie muszą ci zaglądać. Wystarczy, że spojrzą na twój komin.
    • Gość: ktoś z Żywca Strażnicy miejscy zajrzą nam do pieców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 15:40
      Panie Burmistrzu!
      Zanim Pan zacznie nękać zwykłych obywateli, proszę sprawdzić, co całymi nocami,
      niezależnie od pory roku, jest spalane w piecach byłej garbarni. Proszę także
      skontrolować warsztaty samochodowe, gdzie w metalowych beczkach spala się
      odpady, opakowania po różnych substancjach tam używanych. Proszę także nie
      zapomnieć o właścicielach prywatnych sklepów - niejednokrotnie można było
      zaobserwować, jak śmieci z tych swoich, często luksusowych placówek wynoszą do
      publicznych koszy na śmieci, a znam i takich, którzy odpady spalają w swoich
      przydomowych ogródkach.

A nawiasem mówiąc, spalanie opakowań foliowych nie powoduje większego
      zanieczyszczenia powietrza, niż spalanie węgla.

Jakieś działania są jednak niezbędne. Bardzo często zdarza się, że w naszym
      mieście na głównej ulicy dotyka mnie silne łzawienie oczu. Nie powoduje tego
      spalany węgiel, niestety.
    • Gość: bolec Rozumiem,że ciągłe podwyżki gazu i prądu mają IP: *.cust.tele2.pl 02.01.09, 15:42

przekonać społeczeństwo do korzystania właśnie z tego "ekologicznego" żródła???
      A kasa z ekologii gdzie idzie.Zamiast wspierać np gaz i prąd to przepuszcza się
      na jakieś debilne programy,które i tak w sumie g...o dają.
    • 1folio lewe hotele robotnicze na Targówku w W-wie 02.01.09, 16:21
      kto to sprawdzi ?
    • Gość: samek G@#$o prawda - kto to wymyślił? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 17:36
      ile ci ludzie maja tych śmieci? dymi się z kiepskiego węgla i miału. do tego
      słabe spalanie w piecach. kupa dymu. wiem sam tak palę.
    • Gość: Asias Strażnicy miejscy zajrzą nam do pieców IP: 212.160.234.* 02.01.09, 18:44
      W końcu!!Mam dość wdychania tych wszystkich smrodów!! Koniec z bezkarnym
      paleniem śmieci!!!!
    • Gość: menx Re: Strażnicy miejscy zajrzą nam do pieców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 20:07
      Jedyny sposób zajrzenia do mojego domu to nakaz wydany przez prokuratora. Żaden
      strażnik nie ma wstępu do mojego domu bo niby na jakiej podstawie? Przyjdzie,
      zadzwoni i co?
      Pokaże mi swoją blachę? Sory to za mało. Mój dom moją twierdzą zarówno wobec
      bandziorów jak i natrętnego aparatu kontroli. NIech sobie kupią analizatory
      widmowe spalin i na podstawie wyziewów z mojego komina co najwyżej sporządzą
      notatkę służbową. Póki co zapraszam do zbierania pijaków i żuli oraz ganiania
      biednych babć sprzedających skarpetki na ulicy bo do tego zdaje się nadają
      najlepiej.... A generalnie dawno SM powinna być zlikwidowana i kasa dołożona
      POLICJI.
      • Gość: wkurzony Re: Strażnicy miejscy zajrzą nam do pieców IP: *.izacom.pl 04.01.09, 01:10
        Czyli twoim zdaniem wolno ci bezkarnie truć rakotwórczymi spalinami
        sąsiadów? Zdajesz sobie sprawę z tego, że to morderstwo, cholerny
        egoisto?
        • Gość: menx Re: Strażnicy miejscy zajrzą nam do pieców IP: *.radiopin.pl 08.01.09, 14:06
          do "wkurzony"
          NIc nie rozumiesz, zdejmij klapki z oczu...
          Tu nie chodzi o ekologię tylko o przełamanie kolejnych barier w myśleniu ludzi.
          Dzisiaj chcą wpuścić SM do naszych domów, jutro już listonosze będą zaglądać czy
          płacisz abonament, za parę lat będziesz musiał każdemu urzędnikowi czy pracownikowi
          gazowni okazać całe mieszkanie bo a nuż coś ukrywasz... dąży się do całkowitej
          inwigilacji ale powoli, krok po kroku żeby nie wywołać paniki. Co z tego że SM
          będzie miała prawo wejść i sprawdzić Twój zasrany piec do domu v-ce burmistrza
          Twojego miasta na pewno nie zajrzy bo się będzie bała. Więc znowu my malutcy
          dostaniemy po dupie.
          A komentarze o "cholernym egoiście" bądź uprzejmy wsadzić sobie w otwór w tylnej
          części ciała, bo akurat u mnie sąsiad wylewa szambo na uliczkę żeby zaoszczędzić
          i nie zamawiać beczki więc wiem co to znaczy i sam też jestem przeciwny paleniu
          śmieci w piecach.
          Zrozumiałeś??
          E.O.T
    • Gość: andi Strażnicy miejscy zajrzą nam do pieców IP: *.zetosa.krakow.pl 02.01.09, 20:11
      Nie tedy droga .Moj dom jest moja twierdza i zaden nieproszony gosc do mnie
      wnie wejdzie.Dla mnie Straznik Miejski to pijak ,dran i byc moze zlodziej .
      Ale zdecydowanie popieram walke o czyste powietrze .
      Dajmy ludziom alternatywe w ogrzewaniu .Odbior ryczaltowy smieci jest dobrym
      pomyslem/.
    • Gość: benek Strażnicy miejscy zajrzą nam do pieców IP: 81.219.42.* 02.01.09, 21:25
      gdybysmy zarabiali tyle co normalni ludzie w europie to napewno nikt
      nie palilby w piecach?watpliwa przyjemnosc ,ile zarabiamy
      wiemy.Gdyby znow wszyscy grzali gazem ,ruscy byliby wniebowzieci
      dzis ?/patrz-ukraina/
    • carpaccio4 tusk nie popuści 03.01.09, 02:24
      zajrzy nawet tam gdzie słońce nie dochodzi
      • Gość: Grzegorz Re: tusk nie popuści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.09, 10:53
        jesteś kretynem
    • Gość: andzia_ Jakie to podniecajace ... IP: *.zetosa.krakow.pl 03.01.09, 06:22
      Straznik miejski zajrzy mi do tylka ? Moze niektorym pozwole ...
      • rfx Wolnoć Tomku? 03.01.09, 10:27
        W piecu palic można odpowiednim paliwem, oraz niektórymi odpadami - odpadami z
        obróbki drewna, papierem i tekturą, które nie zawierają domieszki związków
        chcemicznych.
        Ludzie mają to gdzieś, powszechnie wrzucają do pieca plastiki, folie, jakieś
        faszerowane chemią resztki sklejki i płyt wiórowych, opony itp. W efekcie zimą
        czyste powietrze jest na blokowiskach ogrzewanych przez miejskie kotłownie, a na
        osiedlach domów jednorodzinnych przez parę miesięcy wisi smog. W tej sytuacji
        mówienie, że można palić tym, czym się chce, jest nie tylko złamaniem prawa, ale
        i gwałtem na zdrowiu ludzi, na środowisku oraz na zdrowym rozsądku.

Straż miejska i inspekcja ochrony środowiska może w dzień przeprowadzic kontrolę
        na prywatnej posjesji. Nie rewizję, przeszukanie - a właśnie kontrolę.
        W czasie takiej akcji z pewnością pokażesz im piec i kotłownię. I nawet nie
        wspomnisz o pokazywaniu swojej dupy :P
      • Gość: Olinka Re: Jakie to podniecajace ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.09, 12:16
        Nie musi zaglądać ci do tyłka. Wystarczy,że spojrzy na twój komin i wciągnie powietrze. Oby go tylko po tak odważnym oddechu szlag nie trafił. Wtedy rzeczywiście będziesz go miał z głowy. Ale nie łam się. Przyjdzie następny. W masce p/gaz.
    • Gość: 666 Strażnicy miejscy zajrzą nam do pieców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.09, 09:35
      ciekawe czy sprawdza tez czym pala straznicy miejscy?
    • Gość: B.T., Zabrze Głównym i nawet jedynym zródłem zanieczyszczeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.09, 11:52
      jest spalanie PVC (PCW) i gumy. Z jednego kilograma PVC powstaje
      tyle chlorowodoru, że mozna z niego otrzymać ok. 2 litry stężonego
      kwasu solnego (ten zalczojer). Podobnie z jednego kilograma gumy
      mozna optrzymać ok. 0,2 kg stęzonego kwasu siarkowego. Co wiecej
      przy spalaniu PVC powstają bardzo dusząco-trujące gazy (np. fosgen)i
      gromadzace sie w ciele trucizny.
      Niezmiernie trudno będzie "zaglądać ludziom do pieców" aby
      wyeliminować palenie smieci, łatwiej jest zaprzestać produkcji PVC
      lub robić specjalne zbiórki materiałów z PVC, może nawet skupować.
      Podobnie trzeba byłoby skupować gumy.
      Palenie poliettylenu (PE), polipropylenu (PP), poliweglanów (PC)
      jest całkowicie bezpieczne. Niebezpieczne jednak jest stosowanie
      niewłasciwych pieców do spalania eglem lu mokrym drewnem. I tu jest
      pole do popisu do sprawdzania jakości p;ieców; to mozna zrobić.
      • Gość: kkk Re: Głównym i nawet jedynym zródłem zanieczyszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.09, 22:15
        Tego ludziom nie wytlumaczysz i już.
    • Gość: Rozsądna Strażnicy miejscy zajrzą nam do pieców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.09, 15:03
      Mieszkam na 13 Zakrętów w BB ,u sąsiadów jest 17 osobowa
      rodzina ,smieci - wystawiają 1 mały kubeł raz w m-cu,pety i inne
      spalają w piecu centralnego ogrzewania,smród z komina jest taki,że
      nie można nawet w moim mieszkaniu rozszczelnić okna,Jestem za
      obowiązkowym płaceniem podatku za wywóz śmieci.
    • Gość: palacz Pies już spuszczony - zapraszam z wizytą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.09, 18:00
    • Gość: z śląska. Strażnicy miejscy zajrzą nam do pieców IP: 91.123.218.* 03.01.09, 21:22
      karać trucicieli natychmiast i surowo. są miejscowości mające w
      nazwie zdrój gdzie zimą nie ma czym oddychać i pobierają opłatę
      klimatyczną. to skandal i oszustwo.Busko Zdr.słynie z smogu palonych
      gumiaków i miałów i tam nas leczą / trują /.
      • marwildo Re: Strażnicy miejscy zajrzą nam do pieców 03.01.09, 22:45
        W domu małe dziecko-alergik, lekarka zaleca częste wietrzenie jako
        najlepsze lekarstwo. Niestety, mimo moich najlepszych chęci przez
        cały dzień nie udało mi się wywietrzyć ani razu, bo przez okno do
        domu dostawał się DUSZĄCY SMRÓD z kominów sąsiadów i płonących
        kopczyków ze śmieciami. Boże, co ci ludzie spalają?!
    • Gość: isp59 Strażnicy miejscy zajrzą nam do pieców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.09, 23:06
      problemem nie jest palenie śmieci dla zaoszczędzenia na opłatach za
      usługi komunalne, lecz palenie śmieciami zamiast nośnikami energii
      do tego przeznaczonymi, to jest gazem, węglem, drewnem. Ludzie z
      biedy lub oszczędności palą w piecach wszelkimi łatwopalnymi
      materiałami od PETów począwszy na płytach wiórowych z
      formaldehydowymi klejami skończywszy. Idąc wieczorem przez uliczki
      zabudowane domkami jednorodzinnymi można dostać zawrotu głowy od
      tego smrodu. Gaz i węgiel są stanowczo zbyt drogie dla
      statystycznego Polaka-Szaraka a prawo nie przewiduje normy na smród
      i "wolnoć Tomku w swoim domku".
    • radoslawdobry Typowy obywatel jak dziecko na złość mamie 03.01.09, 23:37
      Będzie palił plastyk w piecu, zdemontuje katalizator w samochodzie,