Gość: okradziony IP: *.chello.pl 13.05.09, 10:20 Problem w tym że policja otwarcie mówi, że i tak marne szanse by rower odzyskać i z niechęcią przyjmuje zgłoszenie kradzieży! Wiec złodzieje rowerów są bezkarni! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: anonymous Re: Kradzieże rowerów to już plaga IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 14.05.09, 13:48 No własnie - ta policja - zgłoszenie kradzieży roweru to wielka porażka , ja przez godzinie dzwoniłem po komisariatach bo nikt nie wiedział gdzie to można zgłosić, poźniej kilka godzin siedzenia na komisariacie - czekanie , wypełnanie papierków tylko po to żeby po kilku dniach przysłali mi pisamo że sprawa została umożona. Fakt nie spodziewam sie znalezienia sprawcy - wykrywalność znikoma , no ale może wystraczyłoby zainteresować sie sprawą w kilku wypadkach ...i chociaż odrobinę dobrej woli wykazać :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: veee a może po prostu zrobić użytek ze sprzętu... IP: *.toya.net.pl 15.05.09, 12:08 sprzęt do obrony się przydaje :] a co do zostawiania rowerow na klatce schodowej... w piwnicy... słaby pomysł i to nie od dzisiaj wiadomo. jezeli chodzi o przypinanie rowerow na ulicy - tylko dobry ulock, ale tez mozna je rozciac czy otworzyc (dlugopisem?:). najlepsze sa miejsca zamykane i tam przypinac rower. kiedys na egzamin na studiach wszedlem z rowerem i zdalem :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shuvar Re: a może po prostu zrobić użytek ze sprzętu... IP: *.centertel.pl 16.05.09, 07:57 Jak ktos bedzie chcial ukrasc i to i tak ukradnie. Kiedys mieszkalem w Holandii i tam bylo specjalne pomieszczenie na rowery i jakos tubylcy krzywo spogladali jak ktos rowet trzymal na balkonie. A ze codziennie "naprawialem" rower na balkonie to jakos bylo. A jak wyjechalem to rower wlasnie z tego specjalnego pomieszczenia ukradli:-) pomijam wraki kol przypiete w Hilandii gdzie sie da....ale ta kradziez w tzw. europejskim wowczas kraju i to ze specjalnego pomieszczenia (gdzie klucze mieli tylko mieszkancy) powalila mnie na kolana:-) Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tymek Re: a może po prostu zrobić użytek ze sprzętu... IP: 88.220.77.* 16.05.09, 08:50 Zapomniałeś dodać, że to nie Holendrzy kradną tylko właśnie emigranci z europy wschodniej a w szczególności Polacy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shuvar Re: a może po prostu zrobić użytek ze sprzętu... IP: *.centertel.pl 16.05.09, 12:45 Czy EU Wschodnia? tego nie wiem. To byla sytuacja w 1992 roku, wiec trudno mowic o kolegach cieszacych sie strefa Schengen:-) A kola ktore mozna bylo wowczas zobaczyc z NL (same kola bo reszta zniknela) raczej nie byly pamiatka po wizycie wasatych (wowczas) kolegow z PL:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosomak Postawić rower na przynęte i pojechać za złodziejm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.09, 14:19 Skoro problem już urusł do tego stopnia to czemu nie porozstawiać po mieście takich takich rowerów-przynęt i wyłapać całą chołotę ? Dlaczego policja nie zrobi takiej akcji? To przecież walka z przestępczością zorganizowaną. Trzeba tylko chcieć. Pewnie ktoś na stołku ma głęboko w nosie czy kradną czy nie. Ważne, że wypłata na konto wpływa co miesiąc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qba skoro Policja nie może sprawę trzeba wziąć w swoje IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.09, 12:27 ręce. Zestaw do obrony ( i zapewniam, że to wystarcza): - gazrurka o dług. 50-60 cm lub -maczeta o dług. 60-70cm (może być tępa, żeby jednym pociągnięciem nie zabić) Jeśli napastnik wyciąga nóż podczas napadu to znaczy, że chce zabić i liczy się z tym, że zostanie zabity. Jeden celny strzał w potylicę gazrurką wystarczy. Po czym wzywamy Policję żeby posprzątała. Odpowiedz Link Zgłoś
kingfish79 Re: skoro Policja nie może sprawę trzeba wziąć w 15.05.09, 13:57 za duzo GTA, opanuj sie chlopaku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: com.bi-nerki Re: skoro Policja nie może sprawę trzeba wziąć w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 22:41 I daj się okraść. Odpowiedz Link Zgłoś
indywidualismus Re: skoro Policja nie może sprawę trzeba wziąć w 16.05.09, 10:54 Potem cię aresztują i skazują na 10-15 lat zakładu zamkniętego, za napad z bronią (gazrurką) w ręku, za umyślne uszkodzenie ciała itp. I nikogo nie będzie interesować, że broniłeś swej własności. W Polsce nie wolno się bronić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prosty chłop Kradzieże rowerów to już plaga IP: 94.254.249.* 15.05.09, 13:50 Mi i żonie skroili już 5 rowerów, w tym nawet marketowe badziewie które żona kupiła na jeden sezon. Jeden dzień go miała. Policjanci nie chcą przyjmować zgłoszeń - usłyszałem raz, że to przecież tylko rower. Argument, że więcej warty niż jego używane auto za 5 tyś - nieistotny. Policja nie chce widzieć, że istnieją "komisy" pełne kradzionych rowerów - widziałem taki w Paczkowie - parę było odstawionych na bok - miały zapięte tylne koła, właścicielka powiedziała, że po 15tej przyjdzie mąż to otworzy, on każdy U-lock otwiera - chwaliła się. Podobny w Chorzowie. Co jakiś czas ciężarówka dowozi używany towar. Skąd? Gdzież są te skupy używanych rowerów? Ktoś je kradnie, ktoś gdzieś magazynuje, a jak się nazbiera odpowiednio dużo - to przewozi do "komisu". To przestępczość zorganizowana. Ale przecież to tylko rowery... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radocha Re: Kradzieże rowerów to już plaga IP: 89.108.222.* 15.05.09, 14:08 Mi skradli trzy. Pierwszy był romet - najlepszy jakie robili, szosówka 2x5. Policjant mnie wyśmiał jak zgłosić chciałem. Potem campagnollo - dostałem od kumpla - cały przemalowany żeby nie zwracał uwagi, bo jak go przywiózł z Włoch to pierwszego dnia w parku łysi go próbowali zciągnąć z roweru. Zgłoszenia próby rabunku też nie przyjęli - przecież się panu udało uciec (z niezłym sińcem na ramieniu). Kiedy mi go rąbneli wydrukowałem z netu obrazek jak wygląda i ile kosztuje (grubo ponad 3 tyś euro). Też nie przyjęli. Może gdybym był uparty jak koza i poświęcił cały dzueń - to może, ale robili wszystko by spławić. Teraz corrateca na tange cro-mo (cały na deore od lx wzwyż) trzymam w domu (1 pokój 12m2 z kuchnią) - i wchodzę z nim do każdego sklepu. Jak się krzywią - przestaję tam chodzić. Na pocztę czy do urzędu chodzę na piechotę. Polska to nie jest kraj dla ludzi na rowerach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: post scriptum Re: Kradzieże rowerów to już plaga IP: 89.108.222.* 15.05.09, 14:24 za każdym razem jak ukradli sprawdzałem allegro, komisy w mieście, targowiska - nigdy nic. Pewnie nie tylko ja przy takiej okazji. Ktoś ewidentnie te łupy wywozi do innego miasta. Taki campagnollo przecież charakterystyczny, wielu w Polsce nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewstrżąśnięty Re: Kradzieże rowerów to już plaga IP: 89.108.213.* 15.05.09, 14:36 To chyba oczywiste, że to zorganizowane. Tylko ostatni idiota będzie sprzedawał rower tam gdzie ukradł albo jeździł kradzionym. Tylko policja tego nie wie. Gó...arze kradną - a ktoś od nich skupuje i wywozi. Gorzej - w parkach szkolą się na rowerzystach na wytrawnych bandytów. Policja w Polsce też mafii nie widziała dopoki nie strzelali do ministrów i gliniarzy. Teraz też nie widzą, że powstała bandycka szkoła dla młodzieży i działa na potęgę już w całej Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: Kradzieże rowerów to już plaga 15.05.09, 15:11 policja to mafia, swoi swoich przecież nie będą łapać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Kradzieże rowerów to już plaga IP: 89.107.158.* 12.08.09, 23:09 Gdzie jest taki komis w Chorzowie - własnie dzisiaj mi tu skradziono rower Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Plaga, która świadczy o nas 15.05.09, 15:33 Bo wiecie, złodzieje najpierw kradną, a potem SPRZEDAJĄ. I ktoś te fanty KUPUJE. Bardzo często kupujący ma w nosie pochodzenie towaru, wręcz uważa kupno trefnego towaru za okazję, coś jak wyprzedaż. Kiedyś znajomemu ukradli rower i sobie odkupił od kogoś. Na pytanie "sprawdziłeś, czy nie kradziony" Odpowiedział "a co mnie to obchodzi? Ważne, że tanio było". Wrrr! Chciałem go kopnąć w ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rower lover Re: Plaga, która świadczy o nas IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.05.09, 16:57 dokładnie! ktoś te kradzione rowery musi KUPOWAĆ inaczej by się nie opłacało! Pieprzone polactwo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gm Re: Plaga, która świadczy o nas IP: *.akademiki.uni.torun.pl 16.05.09, 12:28 Ale jak sprawdzić na bazarze, czy nie jest kradziony? "Proszę pana, czy on jest kradziony?". Hmmm, zgadnijmy, jaka będzie odpowiedź. I jak mógłbym udowodnić, że akurat facet nie odkupił go/ich od użytkowników i właścicieli, którym był/były niepotrzebne i sprzedał po niskiej cenie? Chyba że po prostu zrezygnować w ogóle z kupowania roweru na jakichś bazarach, giełdach, etc., tylko interesować się nowymi w firmowych, autoryzowanych sklepach. To już bardziej rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Plaga, która świadczy o nas IP: *.e-wro.net.pl 16.05.09, 15:58 Zawsze możesz sprzedawcę zapytać o jego dokument zakupu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zamiejscowy W Chicago policjanci sa uprzejmiejsi ;-) IP: 63.84.202.* 15.05.09, 16:40 Dzwoni sie na specjalny, "niealarmowy" numer 311 i policjantka uprzejmie przyjmie zgloszenie kradziezy roweru. Potem poczta przyjdzie potwierdzenie zgloszenia. Poniewaz zglaszalem w okolo 15 minut po fakcie kradziezy, zapytalem naiwnie czy moze opis wygladu tego roweru przekazac radiowozom w okolicy? Usmiechnela sie wdziecznie przez telefon i wyjasnila niebozatku, czyli mnie, ze takich wiadomosci nie podaja nawet wtedy, gdy gina nowe i drogie samochody. Radiowozy nie robily by niczego innego jak tylko lataly po miescie i szukaly skradzionych samochodow - to jest wiec niemozliwe! Droga radiowa organizujemy poscigi tylko w wypadku "goracej" strzelaniny albo porwania dziecka ("amber alert") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Kradzieże rowerów to już plaga IP: *.dip.t-dialin.net 15.05.09, 17:02 To rozzuchwalenie to poblazliwosc sadow wobec mienia prywatnego.Dlatego Polska to kraj zlodziei w oczach obcokrajowcow ale niestety tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Ciekawe! IP: *.as.kn.pl 15.05.09, 17:36 Kradzież nie interesuje Policję a jak w Lubinie internauta nazwał rzecznika Urzędu(byłego policjanta)nierobem,to zaczęła Go szukać cała lubińska Policja a Sąd tylko czeka aby wydać nakaz udostępnienia przez portal danych "delikwenta"!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihi Kradzieże rowerów to już plaga IP: *.chello.pl 15.05.09, 18:55 Policji trzeba pomagać ! A poradzi sobie. Mnie jak ukradli trzy rowery to po prostu poruszyłem wszystkich znajomych a oni swoich aby trafić na trop złodziejaszków i już następnego dnia był efekt. Pojechaliśmy we czterech pod wskazany adres, dom jednorodzinny. Spokaliśmy wychodzącego młodzieńca który takich rowerów nie kojarzył, ale potknął się i upadając na beton odzyskał pamięć węc wskazał skrytkę pod podłogą. Zawiadomiliśmy policję która po paru minutach odzykała rowery i ku naszemu zdumieniu złapała także jakiegoś delikwenta który chyłkiem próbował się prześliznąć do bramy- okazało się że to poszukiwany od dwóch lat za gwałt. Sukces policji był tak wielki że nawet prasa lokalna o tym wspomiała, skromnie pomijając szczegóły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielax Kradzieże rowerów to już plaga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 19:54 Dlatego kupiłem prawie 2-kg U-Locka :)))) Chętnie ponegocjuję z takim gnojem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka to te 7 % ateistow kradnie i jeżdzi po pijaku IP: *.chello.pl 15.05.09, 20:42 Odpowiedz Link Zgłoś
a-nulla Re: Kradzieże rowerów to już plaga 15.05.09, 21:35 Szanse odzyskania małe, ale mnie dobrych 10 lat temu ukradli rower "górski" z piwnicy(była to produkcja włoska z plastikowymi manetkami hamulców, prawdziwy profesjonał :). Wszystko działo się w Bielsku, ja studiowałem wtedy we Wrocławiu. Moja matka przymusiła ojca do zgłoszenia kradzieży. Po kilku dniach rower się znalazł w Oświęcimiu! Złapali po prostu jakiegoś pasera i był też tam mój rower... To pewnie wyjątek ale może warto poświęcić trochę nerwów na wypełnienie papierków na policji. Pozdrawiam cyklistów. Maciek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KB Kradzieże rowerów to już plaga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.09, 00:30 Pewno wyborcy PO zbierają w ten sPOsób kasę wyborczą na Palikotów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cynik Kupno kradzionych rowerów to już plaga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.09, 09:48 Tak powinien brzmieć tytuł artykułu. Kradną, bo jest popyt na kradzione. Polska mentalność, nie ważne skąd, ważne, że TANIO. Odpowiedz Link Zgłoś
sandwich1 Kradzieże rowerów to już plaga 16.05.09, 10:17 Dopóty dopóki będziemy kupować rzeczy, które spadły z ciężarówki tak będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Ja też mam radę IP: *.e-wro.net.pl 16.05.09, 13:44 A ja mam rade dla policjantów - ruszcie dupska zza biurek i łapcie złodziei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: knypjan Re: Ja też mam radę IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 17.05.09, 13:07 a panowie misie już lecą z ochotą latać za chołotą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bielsko niedobre misie IP: *.anonymouse.org 19.05.09, 23:15 Misie lecą do TVN Turbo pokazać jak to łapią skutecznie piratów drogowych równie efektywnie łapią piratów komputerowych albo współpracują z programami 997 TVP2 lub W11 wydział śledczy TVN'u - pokazać jak to pięknie działają! Ale za nic nie zajmą się kradzieżami i tu nie chodzi tylko o rowery lub mniejszymi sprawami typu napady z kradzieżą. Z każdym zgłoszeniem tak jest, że po kilku tygodniach przysyłają list że sprawa umożona! Odpowiedz Link Zgłoś