motorniczy13 20.12.03, 17:13 Proszę bez nienawiści, Tramwaje w BB powinny zmienić barwę na niebiesko-zółte, pra ? -- Motorniczy trzynastki. Prysk. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
albrecht1 Re: Chciałem o tramwajach... 20.12.03, 17:18 Te, które jeszcze są (w bezruchu) maja kolor czerwono-rdzawy i dość szybko, w sposób nazwijmy ekologiczny, przybierają kolor jednolicie rdzawy. Jak na razie. Odpowiedz Link Zgłoś
motorniczy13 Tramwaje a sprawa autonomii 20.12.03, 20:02 Rdzawy ??? To sprzeczne z naszym programem fiskalnym, na znak protestu będę prowadził 13-stkę ubrany w barwy niebiesko-zółte z jaskółką na dachu. Szukajcie w BB trzynastki! -- Motorniczy trzynastki. Prysk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radny Re: Chciałem o tramwajach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.03, 15:11 całkiem serio, pojawił się w radzie miejskiej pomysł reaktywacji tramwajów na razie kierunek olszówka-dolna kolejka na szyndzielnię. na razie analizujemy koszty przedsięwzięcia. ale fajnie by było gdyby w bielsku udało się odtworzyć taką komunikację. niestety na razie układ komunikacyjny bielska wyklucza taka mozliwość aby mogły one się pojawić na terenie całego miasta ale jedna linia (na razie) mogła by uatrakcyjnić tereny podstocza. ciekawy pomysł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcmaxim Re: Chciałem o tramwajach... IP: 195.116.232.* 31.12.03, 15:37 bardzo chetnie podyskutuje na ten temat na privie. naleze do BTT, ale jestem nowym czlonkiem ktory chce cos zdzialac w tej sprawie a nie tylko biernie sie przygladac. moj adres w stopce. pozdrawiam. :: mcmaxim of the dark hell :: :: mcmaxim@//nospam//boo.pl :: ps. a jednak zaglada tu ktos z wladz miasta? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radny Re: Chciałem o tramwajach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.04, 12:28 nie udało mi siedostarczyc wiadomości na podany adres Dzień dobry Panie MC Ja nazywam się Józef Heczko i już przez drugą kadencję mam okazje pełnić funkcje radnego. To prawda, że problem tramwajów (tr.) w Bielsku starszy jest nawet ode mnie, ale ostatnio razem z kilkoma radnymi stał się problemem Rady Miejskiej. Temat tr. był spychany przez urząd na dalszy plan i poza dyskusją o pięknie Bielska sprzed okresu działalności burzyciela Kobieli nic we władzach miasta się nie mówiło. Nie zamierzam przypisywać sobie pomysłu reaktywacji tr, w Bielsku, ale też nikt w radzie miejskiej tym problemem się do tej pory poważnie nie zajmował. Stąd pomysł: 1. Przeanalizowania możliwych tras. 2. Analizy kosztów utworzenia i utrzymania tr.. 3. Poszukania środków zewnętrznych na realizację pomysłu. 4. Wdrożenia planu i pomysłu innych. Zastanawiamy się czy utworzenie linii tr. nie spowodowało by większego zainteresowanie naszym miastem przez turystów. Niestety Bielsko pod względem komunikacyjnym jest fatalnie rozwiązane, jak na razie. Po decyzjach o wyburzeniu części zamku i puszczeniu ruchu do Szczyrku , Żywca przez miasto z czasem rozwoju motoryzacji spowodowało całkowity paraliż miasta. Wprowadzenie tr. bez stworzenia alternatywnego układu komunikacyjnego (realizowane obwodnice miasta), nie ma mowy o tym, aby uruchomić tr. jako podstawowy obok autobusów środek komunikacji w mieście. Jak wykona się obwodnice miasta myślę, że powstanie odpowiedni klimat komunikacyjny, aby wprowadzić ruch szynowy. Natomiast nie mam zielonego pojęcia na temat kosztów funkcjonowania tr. w mieście w stosunku do kosztów utrzymania komunikacji autobusowej. Jeśli jest Pan w posiadaniu danych na temat kosztów funkcjonowania tr. to bardzo proszę o ich dostarczenie maillem. Przydadzą sie do dalszej dyskusji. Dla ułatwienia realizacji tego pomysłu konieczne będzie zorganizowanie kasy, co w przypadku naszego prezydenta jest mało realne. Po pierwsze dlatego że uważa, że są ważniejsze wydatki w mieście niż tr, a po drugie jak gość nie chwyci tematu to będzie go sabotował. Trzeba by się zastanowić nad pozyskaniem środków zewnętrznych na ten cel. I po trzecie, zasadnicze pytanie: kto miałby być podmiotem prowadzącym całe przedsięwzięcie- miasto czy tez stowarzyszenie, a może i wspólnie? Ze strony rady myślę że można się spodziewać następujących decyzji: 1. dec. Administracyjne pozwolenia na budowę uzgodnienia branżowe itp. 2. dec. Finasowe – przeznaczenie w budżecie środków na uruchomieniem a potem na utrzymanie- częściowe lub całkowiete. Oczywiście decyzje te mogą zostać podjęte przy spełnieniu warunku uzyskania większości w radzie. Postaram się taką większość zorganizować w przypadku przedstawienie kompleksowego programu. Na tym na razie kończę zapraszam do dalszej dyskusji oraz działania na rzecz tr. w mieście. Ps. Namiary na mnie 502 610 164 Józef Heczko; maille; jozef.heczko@stones.pl lub jheczko@um.bielsko.pl Radnym, który nakręcił mnie to przewodniczący Paweł Pajor tel. Do urzędu 4971 – 497, kom. 696417581 Pozdrawiam i ściskam prawicę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rad ja jestem za i proponuje.. IP: 80.51.254.* 02.01.04, 12:51 ja jestem za bo w sumie kazdy iny srodek lokomocji oczywiscie o ile to mozliwe to atrakcja np latem mozna by puszczać jakieś starsze np odrestaurowane wozy te które jeszcze sie nadają do remontu a zimą nowesze ogrzewane .. a trasa o któej panie radny poan pisze byłaby rewelacyjna!!!! i latem dla utrystó i zimą tak samo!!!! = o tym o czym piszemy czyli promocja szyndzielni... nieżłą tarkacją są też trolejbusy (3miasta w Polsce!!!tylko) Lublin Gdansk i pobliskie Tychy) moze radnych by sie dało namówić na jakąś taką debatę???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silyzbrojne Re: Chciałem o tramwajach... IP: *.euro / *.pl 08.01.04, 01:57 Jak się tak dobrze zastanowić nad kosztami i realnością całego planu, to wyjdzie nam, że szanse na tr. w Bielsku są zerowe. Niestety. Proponuję skupić się na utworzeniu niedużego, ale porządnego muzeum. Nawet w centrum nie brakuje pustych hal fabrycznych. Albo zamiast wydawać pozwolenie przykładowej Sferze na budowę centrum handlowego, miasto mogłoby wydać taką zgodę, ale z warunkiem dobudowania pomieszczenia na stałą ekspozycję kilku wagonów. W czym problem? Przy takiej kasie? Przecież już teraz firmy administrujące supermarketami finansują przebudowy dróg i skrzyżowań wokół ich sklepów - to warunek uzyskania pozwolenia. No to mamy już pomieszczenie ekspozycyjne ze świetną lokalizacją. Teraz miasto dotuje BTT z przeznaczeniem na rekonstrukcje wagonów. Na koniec zostaje utworzona spółka z udziałem miasta, która będzie administrowała naszym niewielkim muzeum - płaciła za prąd, kasowała za bilety i np. za wypożyczenia wagonów np. do filmów (co też się zdarza). To jest bardziej realne niż próba powrotu do przeszłości i uruchamianie deficytowej podmiejskiej nikomu- niepotrzebnej linii z tramwajami z epoki. Kogo skuszą takie przejażdżki? Dzieci w wieku przedszkolnym? Ekspozycja stała będzie nieporównywalnie tańsza w codziennym rozrachunku, no i na dodatek - przy odrobinie determinacji ze strony miasta - można ja upchnąć gdzieś w centrum, czyli tam gdzie są ludzie. silyzbrojne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcmaxim Re: Chciałem o tramwajach... IP: 195.116.232.* 08.01.04, 15:30 ehm... chlopie... wogole nie wiesz co i jak ma wygladac a zabierasz glos... przepraszam ze tak ostro zaczynam, ale po 1 - nie jest ta komunikacja "nikomuniepotrzeba" bo jest potrzebna. po 2 na calym swiecie buduje sie wciaz, odbudowuje stare, lub rozbudowuje systemy tramwajowe! bo - po 3 - tramwajowa komunikacja jest przedewszystkim stabilna, pozatym ekologiczna i przyjemna. jezeli w bielsku powstanie linia zabytkowa - bo chyba to masz na mysli, to owszem, ale nie jako linia regularna, tylko turystyczna. regularna linia ma powstac jako nowoczesna linia tramwajowa. ale co z tego wyniknie to zobaczymy. tak btw - nie martw sie o pieniadze podatnikow. jesli dobrze pojdzie, to wiekszosc inwestycji z tym zwiazanej bedzie sfinansowane z funduszy inwestorow prywatnych. pozdrawiam :: mcmaxim of the dark hell :: :: mcmaxim@//nospam//boo.pl :: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silyzbrojne Re: Chciałem o tramwajach... IP: *.euro / *.pl 14.01.04, 22:21 Powodzenia marzycielu. silyzbrojne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcmaxim Re: Chciałem o tramwajach... IP: 195.116.232.* 31.12.03, 15:44 aha... taki ps. ten pomysl nie pochodzi z rady, wiec prosze pana radnego o nieprzywlaszczanie go sobie, poniewaz to koncepcja powstala w BTT :) pozdrawiam :: mcmaxim of the dark hell :: :: mcmaxim@//nospam//boo.pl :: Odpowiedz Link Zgłoś
motorniczy13 Re: Chciałem o tramwajach... 22.01.04, 17:21 To co z tymi tramwajami, jakie i gdzie? Proponuje oddzielne wagony dla Bielska i oddzielne dla Białej, pra? Odpowiedz Link Zgłoś