Dodaj do ulubionych

Tramwaje w Bielsku i SKM

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.09, 00:34
Kilka lat temu (kolo 2005) głoszono na forach rychły powrót
tramwajów do Bielska [już, już miały być sprowadzane i układane
tory, sprowadzane tramwaje i od 2-3 lat mieliśmy już nimi
jeździć].:):)

Potem zaczęto pisać o kolejce miejskiej na bazie istniejących
torowisk PKP. Też już powinniśmy jeździć nią ze 2 lata.:):):)

BTT robiło dużo szumu na ten temat. Teraz opowiadane są bajki pod
nazwą projekt k190.

Jak ostatnie lata wskazują, jest to cały czas puste gadanie
nielicznej grupki maniaków oderwanych od rzeczywistości.

A może jednak sie mylę????
Obserwuj wątek
    • mcmaxim Re: Tramwaje w Bielsku i SKM 24.08.09, 11:51
      Z tramwajami jest ten problem, iż władze miasta ich nie chcą.
      Z pamięci zacytuję pana prezydenta Krywulta: "póki ja tutaj jestem, w tym mieście tramwajów nie będzie".

Ale widzę, że kilka osób jednak widziało projekt K190. To nie są bajki tylko projekt studyjny. Nie wiem, czy zauważyłeś, że nie ma ani żadnej daty startu, ani nic podobnego. Z resztą, władze tego województwa w sprawach transportu kolejowego są, że tak to delikatnie ujmę, mało kompetentne, a w dodatku skore konserwować monopol usługowy firmy (PKP) Przewozy Regionalne.

PS. mam wrażenie, że napisałeś to wszystko tylko po to, żeby dokopać BTT. Jaki masz w tym cel?
      • dddbb Re: Tramwaje w Bielsku i SKM 24.08.09, 14:06
        Niegdyś wspominałeś, że jest szansa na uruchomienie wszystkiego od
        stycznia 2010. To już za 5 miesiący - rozumiem, że nierealne?
        • mcmaxim Re: Tramwaje w Bielsku i SKM 25.08.09, 05:08
          dddbb napisał:

> Niegdyś wspominałeś, że jest szansa na uruchomienie wszystkiego od
          > stycznia 2010. To już za 5 miesiący - rozumiem, że nierealne?

Wspominałem także o rozmowach na ten temat z władzami województwa, które - niestety - jakiekolwiek pomysły faktycznie naprawiające kolej a nie konserwujące beton PKP mają w niezbyt głębokim poważaniu (i nie chodzi tu tylko o nasze pomysły, ale również innych osób czy instytucji). Konkretniej pisałem o tym TUTAJ.

"> Dwa ważne pytania: od kiedy ma to wszystko szanse ruszyć
          Jak tylko podpiszemy umowę z województwem"

Po wydarzeniach tudzież rozmowach (i nie tylko, ponieważ niektórzy włodarze województwa nie dość, że nie chcą rozmawiać, to nawet nie wysilą się na odpowiedź na formalne i oficjalne zapytanie pisemne, której wręcz wymaga KPA) które miały miejsce w ostatnich miesiącach można się zacząć modlić o kolej w naszym województwie.

Tak z ciekawostek. Województwa śląskie, małopolskie i mazowieckie ogłosiły przetargi na elektrycne zespoły trakcyjne (EZT). W każdym wygrała bydgoska firma PESA. Pytanie za sto punktów: dlaczego pojazdy oferowane w woj. mazowieckim są o 1mln zł tańsze za sztukę, a w małopolskim o 5mln zł!!! za sztukę tańsze od kwoty, jaką zapłaci woj. śląskie?! Dodam, że są to dokładnie takie same pojazdy... Łącznie zapłacimy 40mln więcej za takie same pojazdy, jakie kupią w małopolsce. Dla wyobrażenia, jest to kwota, która pozwoliłaby np. uruchomić projekt K190 przez 4 lata. Niegospodarność prosząca się o wywózkę na taczkach odpowiedzialnych osób.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka