Dodaj do ulubionych

business class

IP: *.aster.pl 04.05.05, 13:44
jak sie przeleciec ta klasa nie kupujac na nia biletu?jakies pomysly??
Obserwuj wątek
    • Gość: malkontent To proste IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 13:52
      Współczesna chirurgia plastyczna pozwala na dość wierne skopiowanie czyjejś
      twarzy. Musisz ustalić, jak wygląda i którym rejsem leci dana osoba z biletem na
      biznes, robisz sobie operacjęplastyczną, żeby się do niej upodobnić, przed
      odlotem zamykasz ją jakimś miejscu odosobnienia, zabierasz jej bilet i dokumenty
      i lecisz.

Można też wyrobić sobie fałszywe dokumeny z danymi konkretnej osoby i Twoim
      zdjęciem. Zamykasz delikwenta w miejscu odosobnienia, zabierasz mu bilet i lecisz.

• Gość: kanye haha IP: *.aster.pl 04.05.05, 14:42
        chyba bardziej sie oplaca kupic bilet:)ale powaznie,mial ktos jakas
        sytuacje,kiedy lecial sobie biznesem zamiast turystyczna??mojego kolege na
        przyklad stevka zaprosila do biznes klasy.nie wiadomo czemu.ale mowil,ze bylo
        super:)
        • default_user Re: haha 04.05.05, 14:49
          Raz leciałem, gdy w Atenach biuro handlingowe, robiące dla LOT-u odprawę
          posażerską pokasztaniło pracę. W samolocie, na przydzielonym mi miejscu już
          siedział jakiś młody człowiek. Zparoponowano mi przesiadkę, ale oprócz większego
          kompletu prasy kolorowej i lepszego wyboru zimnych napojów nie dostrzegłem różnicy.
          M..M
        • Gość: jast Re: haha IP: *.arc.nasa.gov 04.05.05, 23:52
          > chyba bardziej sie oplaca kupic bilet:)ale powaznie,mial ktos jakas
          > sytuacje,kiedy lecial sobie biznesem zamiast turystyczna??

mialem, moze dlatego ze nasz byla 4-ka, w sumie nie wiem dlaczego wszyscy
          wyladowalismy w klasie byznesu na trasie Houston-Cancun (Continental). Roznica
          znaczna, szersze siedzenia, jedzenie o niebo wyzszym standarcie (np. byla
          salatka z krewetek), drinki alkoholowe ile zapragniesz, mniej ludzi.
    • brtlmj Re: business class 04.05.05, 23:39
      > jak sie przeleciec ta klasa nie kupujac na nia biletu?jakies pomysly??

Poprosic przy odprawie, ladnie sie usmiechnac, moze sie uda. Prawdopodobienstwo
      powodzenia jest niestety znaczace tylko na trasach stosunkowo krotkich, gdzie
      przewaga biznesu nad ekonomiczna mierzona jest glownie w odleglosci do wyjscia.

Bartek.
    • julie_bella2001 Re: business class 05.05.05, 01:31
      Ja lecialam wczoraj w klasie business na trasie mediolan-warszawa. Moje
      miejsce w klasie ekonomicznej juz bylo zajete.Stalo sie to przez przypadek,w
      Mediolanie przyszlam do gate'u jako jedna z ostatnich pasazerow gdyz jako moj
      poprzedni samolot mial spore opoznienie.Standard nieporowalnie
      wyzszy.Wygodniejsze siedzenia i o niebo lepsze jedzenie.Aha lecialam alitalia
    • ampolion Re: business class 05.05.05, 03:30
      Oj, tak!
      Wracałem z Warszawy do NY Air France. Po zjawieniu się na lotnisku nieco później
      niż miałem, mówią mi bym poszedł do ich agenta. Okazuje się, że samolot mający
      mnie dostarczyć do Paryża jest mocno spóźniony i wobec tego mam do wyboru:
      polecieć następnego dnia lub tego samego innymi liniami. Jakimi? LOTem. O Jezus!
      Ale do pracy wracać trzeba, nie ma wyboru. Więc do LOTu, tam słyszę grzeczne
      "jeszcze jeden...". Proszę o siedzenie przy przejściu, jakoś mi wykombinował.
      Wsiadam i konsternacja: coś się z numeracją nie zgadza, brak mojego wczesnego
      numeru siedzenia. Cofam się by zapytać kogoś co się dzieje i widzę, że moje
      siedzenie jest w przedniej sekcji samolotu, business class!
      Mało tego. Gdybym wiedział, że tak będę podróżował poprosił bym o miejsce przy
      oknie bo jest tu więcej odstępu między siedzeniami, nie ma problemu w
      wychdzeniem depcząc współpasażerowi po odciskach. Ale stało się. Zauważam
      jednak, że ten sąsiad przy oknie rozmawia ze znajomym siedzącym po mojej drugiej
      stronie. Będąc nader uprzejmym pytam się tego przy oknie czy nie wolałby się ze
      mną zaminić by być bliżej kolegi. Znowu mam czego chciałem.
      Koniec sprzyjającym cudownie okolicznościom? Nie! Do NY przylatujemy
      przedwcześnie i musimy krążyć. Znaczy to kółeczko dookoła Nowego Jorku. Czas
      przed zachodem, widok przecudowny. A było to przed 9/11...
    • nocnylot Re: business class 05.05.05, 03:50
      Czasem takie niespodzianki sie zdarzaja. Zwlaszcza jak jest overbooking w
      ekonomicznej lub nagle pojawia sie zbyt wiele pasazerow ze specjalnymi
      wymaganiami (z malymi dziecimi, niepelnosprawni...) Ja w ubieglym roku lecialem
      Iberia MAD-SCL, czekam na odprawe i nagle slysze swoje nazwisko. Zglaszam sie a
      tym pani uprzejmie mnie sie pyta, czy nie bedzie mnie przeszkadzac jesli
      przeniosa mnie do Buisness. Uprzejmie sie zgodzilem... :) Przy locie trwajacym
      13 godzin roznica jest spora... A i generalnie wieksze szanse na taka zmiane sa
      jesli jest sie FT.
      nl
      • 2paco Re: business class 05.05.05, 18:22
        co się kryje pod FT? :)
      • 2paco Re: business class 05.05.05, 18:22
        frequent?
        • nocnylot Re: business class 05.05.05, 18:30
          frequent traveller
    • p-iotr Re: business class 05.05.05, 11:48
      1. Namowic kogos, zeby kupil nam bilet.
      2. Nazbierac odpowiednia ilosc mil w FT i wybrac sobie rejs-nagrode wlasnie w
      biznesie.
      3. Byc FT - wtedy od czasu do czasu ma sie upgrade'y - szczegolnie przy
      zatloczonych rejsach, co jest jeszcze bardziej przyjemne.

pzdr

PS. Moj przyjaciel mial raz upgrade z ekonomika do firsta na trasie FRA-NY - to
      jest dopiero cos! ;-)
      • Gość: kanye Re: business class IP: *.aster.pl 05.05.05, 14:55
        hello.Serdeczne dzieki za wszystkie glosy.Chetnie bym sie przelecial
        biznesem,po peirwsze trasa jest dosc dluga i fajnie bylo by sie wylozyc
        wygodnie na trasie ams-jfk.Tak sobie mysle,ze moze jesli udam,ze mam jakis
        problem z noga ,ze niby jestem po wypadku i nie moge jej zginac,hehe,moze to
        cos da;P?Jednego znajomego na trasie ny-ateny stevka przesadzila go do
        businessu podobno jak to mi tlumaczyl,ze warto sie wystroic,ze moze
        przesadza.Osobiscie sprobuje udac chora noge,bo watpie,zeby przy zamieszaniu na
        schihpolu ktos zwrocil uwage na moj usmiech:)a widzialem dziadka,ktorego
        wlasnie z powodu na noge przesadzili do businessu.Ktos cos jeszcze ciekawego
        doda??pozdrawiam!!!!
    • giorno Re: business class 05.05.05, 15:48
      Trasa: Miami-Waszyngton-Paryż wszystko United.
      Miami-Waszyngton się spóźnia więc do gate'u do Paryża przychodzimy prawie(!) ostatni.
      Pani mówi: nie ma dla nas miejsc (overbooking), samolot pełen (B777)
      Pani pyta czy czekamy na następny (3 godz.) czy spróbujemy w AF.
      Idziemy do AF - każą czekać. po godzinie francuska Pani mówi, że komplet.
      Wracamy do UA na następny lot. No i jest nas więcej, bo następny lot też ma overbooking.
      Skończyło się na noclegu w Hyatt'cie (z dowozem) + upgrade do biznes + 200$ dla osoby.
      Kocham United, kiedy mogę to latam z nimi.

saluti, giorno
      • Gość: kanye Re: business class IP: *.aster.pl 05.05.05, 16:11
        hehe,naprawde niezle!!!No niestety ja wybaralem KLM ze wzgledu na cene i tak
        sie zastanawiam,czy jest mozliwosc czegos takiego jak overbooking przy moim
        bilecie.Kupilem elektroniczny z duzym wyprzedzeniem,ale moze rzeczywiscie
        powinienem sie wybrac pozno do mojego gatu w ams i cos pokombinowac,moze nie
        beda mieli miejsc w turystycznej.Jakies pomysly rady?:)?
        pozdrawiam!!
        • giorno Re: business class 05.05.05, 16:41
          Warto spróbować, bo wiesz 'who dares, wins"
          Będą wiedzieć, że jesteś na lotnisku bo przyleciałeś z WAW, więc będą czekać.

Ale nie za długo... ;-)))))

saluti, giorno
          • Gość: kanye Re: business class IP: *.aster.pl 05.05.05, 16:44
            heh,to moze powinienem wpasc jak samolot zacznie juz kolowac??ale gdybym jako
            ostatni podszedl do gate'u to mozliwe jest cos takiego??
            • Gość: kanye Re: business class IP: *.aster.pl 05.05.05, 16:49
              a co na to stewardessy,zdarza wam sie kogos przerzucic klase wyzej?macie takie
              mozliwosci??pozdrawiam.
          • nocnylot Re: business class 05.05.05, 17:26
            Plan chyba nie wypali. Przypuszczam, ze lecac z WAW dostanie juz na starcie
            boarding pass z przydzielonym miejscem... Raczej trzeba inna strategia
            wymyslic, ale nie mam pomyslu... :)
            nl
            • p-iotr Re: business class 06.05.05, 08:21
              Chyba zeby w WAW poprosil o wczekowanie tylko do AMS. Na Schipholu przechodzimy
              przez paszporty, zabieramy bambetle z pasa, wychodzimy na zewnatrz, wjezdzamy
              na gore i wczekowujemy sie do portu docelowego wtedy, kiedy uznamy ze juz jest
              dostatecznie pozno, no i czarujemy, czarujemy.. ;-)

Minus jest taki, ze jesli cos nie wypali w podrozy WAW-AMS (jakies opoznienie,
              czy cus), to nikt nas nie ma w systemie jako pasazerow na dalszy odcinek
              podrozy i drugi samolot odleci bez nas, bo nie stawilismy sie do check-in'u na
              czas.

Ale to ryzyko kazdy musi sobie skalkulowac indywidualnie.

pzdr
              • jetlag1 Re: business class 07.05.05, 02:15
                Marzyc mozesz, szansa mala.
                Dolacisz okolo $2000, upgrade pewny.
                Good luck.
                • polar_khan Re: business class 10.05.05, 19:33
                  Jest kilka innych sposobow:

1)Zaprzyjaznij sie z kim z "in-flight crew" jesli beda pracowac na twoim rejsie
                  moze cie przezuca.

2) Znajdz se prace jakiejs linni lotniczej na pol-etatu i wtedy mozesz latac
                  nie tylko taniej ale i sa o niebo wieksze szase na Upgrade. Minus tego jest
                  tylko ze lecisz na stand-by wiec mozesz nigdy nie doleciec gdzie chcesz. Chyba
                  ze kupisz jakies ID90 lubID75 ale to czasami sie nie oplaca. A i upgrade sie
                  trafiaja nawet jak uzywasz ZED fares. Pracuje dla AC od 5lat i tylko 1musialem
                  nocowac w FRA ale na drugi dzien lecialem jusz do YUL w J. W zaleznosci od
                  samolotow i tras czasami J sie rozni od Y tylko ciut wiekszym siedzeniem i
                  jedzeniem. A co do osoby ktora napisala ze jego kumpel lecial LH w Y i zrobili
                  mu Upgrade do FIRST to raczej bujda. Po pierwsze LH ma w regulaminie ze NIKT z
                  pracownikow nie moze leciec w FIRST co najwyzej w J. Pozatem po co by sie
                  robilo Upgrade kogos w Y do First jak napewno na trasie jaka byla podana
                  znalazl sie jakis CEO lub FCO ktory byl w J i napewno by mu dali upgrade to
                  FIRST.

3) Kup se TICKET AROUND THE WORLD na J-cls Najwiecej sie nalatasz za jak
                  Najtanszy koszt. No i na nastepny rok uzbierasz wystarczajaca ilosc "miles" aby
                  byc np. GOLD Member w StarAlliance. Co ci pozwoli uzywac "lounges" na
                  przeroznych lotniskach.

4)Jest inny sposod ale to jest poprostu wykupic Upgrade coupons u niektorych
                  linni. Sa tanie.

Jesli kogos interesuje jak najlepiej skorzystac z Lounges na lotniskach sa
                  rozne sposoby 2njalatwiejsze:

1)Zalatw se karte kredytowa DinersClubInternational w Kanadzie Kosztuje 120$CAD
                  na rok. Daje ci dostep do salonow obslugiwanych przez Dinners. Minus tej opcjii
                  jest taki ze jakosc tych salonow nie jest taka sama jak np. SQ w Singapore. I
                  ze wiekszosc salonikow jest poza Kanada i Stanami(co w moim wypadku sie nie
                  oplaca)

www.dinersclub.com/en/index.html
                  2)Opcja jest wykupienie karty Priority pass w moim wypadku cena jest 399$USD co
                  jest nic jesli biore pod uwage ile latam w roku. I mam dostep do naprawde
                  ogromnej ilosci salonikow na lotniskach.

Wiec jesli ktos tutaj naprawde duzo lata niech se ja wykupi. Mozna tez wykupic
                  pakiety 10razowe lub pojedzyncze. Pozdrawiam Bartek

www.prioritypass.com/
                  • polar_khan Re: business class 10.05.05, 21:21
                    Inny dosc ryzykowny sposob jest wykupienie 2biletow. Pracuje na lotnisku YVR i
                    razem z kumplami odkrylismy pewien "mechanizm" na lotach miedzynarodowych gdzie
                    sie uzywa biletow papierowych jeszcze(ale tych bez "Magnetic Strips"). Jesli
                    sie uzywa E-Tkt(lub E-TIX w Polsce) nie zadziala to. Elite i SuperEilte members
                    w programie Aeroplan zaczeli kupowac nagle po dwa bilety na rejs. 1bilet w Y na
                    jak najniszy Fare a 2bilet w J ktory jest w pelni "refundable".

Jak sie rejestruja na samolot w check-in podaja nam bilet do J-cls. A nagle jak
                    sie juz pojawiaja przy Gate to bilet jest jusz zamieniony na Ekonomiczny. Czesto
                    (znaczy sie prawie zawsze sie udawalo im) jak jest zamieszanie przy Gate, ja
                    lub kumple jako Control Agent nie zauwazymy ze bilet jest na Y a karta
                    pokladowa na J. A system komputerowy nie WYLAPUJE "dupe reservations" na te
                    samie imiona poniewaz bilety sa wykupione w 2 rozne klasy samolotu. Tylko ze
                    problemy sa takie jesli ktos cie przylpie przy wszystkich i kaze podac bilet na
                    J-cls poniewaz Y jest FULL i placisz wtedy 3-4K.

Aha oczywiscie jesli chcesz to sprobowac nie rob tego na Kanadyjskich
                    lotniskach lub jak lecisz AC poniewasz komunikat zostal rozeslany do wszystkich
                    stacji AC jusz pol roku temu. No i nie zglaszaj sie do Gate-u w momencie kiedy
                    wolamy tylko Silver i Gold StarAlliance members. Idz jak cala Ycls rusza. Zycze
                    powodzenia. bartek
                    • Gość: kanye Re: business class IP: *.aster.pl 11.05.05, 07:27
                      Hello.Dzieki serdeczne,zobaczymy jak mi to wyjdzie w praktyce,sprobuje cos
                      wykombinowac,polaczyc pare sposobow, o ktorych tu przeczytalem,dzieki za
                      odpowiedz,pozdrawiam.kanye
                  • p-iotr Re: business class 11.05.05, 14:33
                    > A co do osoby ktora napisala ze jego kumpel lecial LH w Y i zrobili
                    > mu Upgrade do FIRST to raczej bujda. Po pierwsze LH ma w regulaminie ze NIKT
                    z pracownikow nie moze leciec w FIRST co najwyzej w J. Pozatem po co by sie
                    > robilo Upgrade kogos w Y do First jak napewno na trasie jaka byla podana
                    > znalazl sie jakis CEO lub FCO ktory byl w J i napewno by mu dali upgrade to
                    > FIRST.

Nie mowilem ze kolega jest pracownikiem. Swiat jest troche wiekszy niz Ci sie
                    wydaje.
                    Lecial do Bostonu przez FRA i z powodu opoznienia samolotu WAW-FRA (LH)
                    wiedzial ze nie zlapie polaczenia we FRA. LH zaproponowala jakies kombinacje
                    przez Kopenhage itd, co by zajelo caly dzien. Ale Kolega nie w ciemie bity,
                    wiedzial ze jest nastepny lot FRA-BOS wieczorem tego samego dnia. Tamten byl
                    zapchany na maksa (Y i C), ale z pomoca Pani z Travel Agency powiesili
                    rezerwacje na Y. Nie pytaj mnie jak - Panie z agencji maja swoje sposoby. Po
                    doleceniu do FRA trzeba bylo tylko pojsc do transfer desku, blysnac karta FT i
                    zrobic mala awanture.

pzdr
                    • p-iotr Re: business class 11.05.05, 14:36

No fakt - nie byl to NY, ale Boston. Tu sie pomylilem.
                      pzdr
                    • Gość: MFN76 Re: business class IP: 61.61.39.* 11.05.05, 16:47
                      Ja tez uwazam sytuacje za wysoce nieprawdopodbna, z tego powodu, ze ZAWSZE nawet
                      jak Y i C sa pelne, i jest overbooking w Y, a wolne miejsca w F to pasazerowie z
                      C dostaja upgrade do F, a Ci z Y do C i nawet jesli Twoj znajomy byl na lotnisku
                      w ostatniej chwili przy przesiadce, a pasazerowie w C juz byli na pokladzie to
                      ten z C zostalby poproszony o przejscie do F, a Twoj kumpel siedzialby w C.
                      I nawet status Gold FF mu w nie pomoze w przeskoczeniu dwoch klas.
                      Nie uwazam sytuacji za niemozliwa, ale jesli tak sie stalo to byla to raczej
                      pomylka niz dobra wola kogokolwiek.

W moim odczuciu najlepszy do upgrade'ow jest United (juz ktos tu wspomnial to
                      zreszta).

Co do Pana ktory chce leciec KLM businessem przez Atlantyk, mam nadzieje, ze nie
                      natnie sie w sposob taki, ze podleci ostatni do gate'u i uslyszy "droevig" i
                      zamiast businessem poleci economy innym lotem... W kazdym razie powodzenia.
                      • p-iotr Re: business class 12.05.05, 08:47
                        Masz racje - sytuacja wysoce nieprawdopodobna, slyszalem o czyms takim tylko
                        raz - dlatego dziele sie z Wami jako ciekawostka, a nie zeby sie pochwalic, ze
                        znam faceta ktory od czasu do czasu lata Firstem.

pzdr
                        • Gość: kanye Re: business class IP: *.aster.pl 12.05.05, 09:11
                          Serdeczne dzieki,no coz,chyba najlepsza opcja jest usmiechnac sie do pani
                          wydajacej karte ale to i tak na trasie ny-ams bo odwrotnie nie dam chyba
                          rady,tak czy inaczej,napisze czy mi sie udalo;)pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka