Gość: kanye IP: *.aster.pl 04.05.05, 13:44 jak sie przeleciec ta klasa nie kupujac na nia biletu?jakies pomysly?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: malkontent To proste IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 13:52 Współczesna chirurgia plastyczna pozwala na dość wierne skopiowanie czyjejś twarzy. Musisz ustalić, jak wygląda i którym rejsem leci dana osoba z biletem na biznes, robisz sobie operacjęplastyczną, żeby się do niej upodobnić, przed odlotem zamykasz ją jakimś miejscu odosobnienia, zabierasz jej bilet i dokumenty i lecisz. Można też wyrobić sobie fałszywe dokumeny z danymi konkretnej osoby i Twoim zdjęciem. Zamykasz delikwenta w miejscu odosobnienia, zabierasz mu bilet i lecisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanye haha IP: *.aster.pl 04.05.05, 14:42 chyba bardziej sie oplaca kupic bilet:)ale powaznie,mial ktos jakas sytuacje,kiedy lecial sobie biznesem zamiast turystyczna??mojego kolege na przyklad stevka zaprosila do biznes klasy.nie wiadomo czemu.ale mowil,ze bylo super:) Odpowiedz Link Zgłoś
default_user Re: haha 04.05.05, 14:49 Raz leciałem, gdy w Atenach biuro handlingowe, robiące dla LOT-u odprawę posażerską pokasztaniło pracę. W samolocie, na przydzielonym mi miejscu już siedział jakiś młody człowiek. Zparoponowano mi przesiadkę, ale oprócz większego kompletu prasy kolorowej i lepszego wyboru zimnych napojów nie dostrzegłem różnicy. M..M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jast Re: haha IP: *.arc.nasa.gov 04.05.05, 23:52 > chyba bardziej sie oplaca kupic bilet:)ale powaznie,mial ktos jakas > sytuacje,kiedy lecial sobie biznesem zamiast turystyczna?? mialem, moze dlatego ze nasz byla 4-ka, w sumie nie wiem dlaczego wszyscy wyladowalismy w klasie byznesu na trasie Houston-Cancun (Continental). Roznica znaczna, szersze siedzenia, jedzenie o niebo wyzszym standarcie (np. byla salatka z krewetek), drinki alkoholowe ile zapragniesz, mniej ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
brtlmj Re: business class 04.05.05, 23:39 > jak sie przeleciec ta klasa nie kupujac na nia biletu?jakies pomysly?? Poprosic przy odprawie, ladnie sie usmiechnac, moze sie uda. Prawdopodobienstwo powodzenia jest niestety znaczace tylko na trasach stosunkowo krotkich, gdzie przewaga biznesu nad ekonomiczna mierzona jest glownie w odleglosci do wyjscia. Bartek. Odpowiedz Link Zgłoś
julie_bella2001 Re: business class 05.05.05, 01:31 Ja lecialam wczoraj w klasie business na trasie mediolan-warszawa. Moje miejsce w klasie ekonomicznej juz bylo zajete.Stalo sie to przez przypadek,w Mediolanie przyszlam do gate'u jako jedna z ostatnich pasazerow gdyz jako moj poprzedni samolot mial spore opoznienie.Standard nieporowalnie wyzszy.Wygodniejsze siedzenia i o niebo lepsze jedzenie.Aha lecialam alitalia Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: business class 05.05.05, 03:30 Oj, tak! Wracałem z Warszawy do NY Air France. Po zjawieniu się na lotnisku nieco później niż miałem, mówią mi bym poszedł do ich agenta. Okazuje się, że samolot mający mnie dostarczyć do Paryża jest mocno spóźniony i wobec tego mam do wyboru: polecieć następnego dnia lub tego samego innymi liniami. Jakimi? LOTem. O Jezus! Ale do pracy wracać trzeba, nie ma wyboru. Więc do LOTu, tam słyszę grzeczne "jeszcze jeden...". Proszę o siedzenie przy przejściu, jakoś mi wykombinował. Wsiadam i konsternacja: coś się z numeracją nie zgadza, brak mojego wczesnego numeru siedzenia. Cofam się by zapytać kogoś co się dzieje i widzę, że moje siedzenie jest w przedniej sekcji samolotu, business class! Mało tego. Gdybym wiedział, że tak będę podróżował poprosił bym o miejsce przy oknie bo jest tu więcej odstępu między siedzeniami, nie ma problemu w wychdzeniem depcząc współpasażerowi po odciskach. Ale stało się. Zauważam jednak, że ten sąsiad przy oknie rozmawia ze znajomym siedzącym po mojej drugiej stronie. Będąc nader uprzejmym pytam się tego przy oknie czy nie wolałby się ze mną zaminić by być bliżej kolegi. Znowu mam czego chciałem. Koniec sprzyjającym cudownie okolicznościom? Nie! Do NY przylatujemy przedwcześnie i musimy krążyć. Znaczy to kółeczko dookoła Nowego Jorku. Czas przed zachodem, widok przecudowny. A było to przed 9/11... Odpowiedz Link Zgłoś
nocnylot Re: business class 05.05.05, 03:50 Czasem takie niespodzianki sie zdarzaja. Zwlaszcza jak jest overbooking w ekonomicznej lub nagle pojawia sie zbyt wiele pasazerow ze specjalnymi wymaganiami (z malymi dziecimi, niepelnosprawni...) Ja w ubieglym roku lecialem Iberia MAD-SCL, czekam na odprawe i nagle slysze swoje nazwisko. Zglaszam sie a tym pani uprzejmie mnie sie pyta, czy nie bedzie mnie przeszkadzac jesli przeniosa mnie do Buisness. Uprzejmie sie zgodzilem... :) Przy locie trwajacym 13 godzin roznica jest spora... A i generalnie wieksze szanse na taka zmiane sa jesli jest sie FT. nl Odpowiedz Link Zgłoś
p-iotr Re: business class 05.05.05, 11:48 1. Namowic kogos, zeby kupil nam bilet. 2. Nazbierac odpowiednia ilosc mil w FT i wybrac sobie rejs-nagrode wlasnie w biznesie. 3. Byc FT - wtedy od czasu do czasu ma sie upgrade'y - szczegolnie przy zatloczonych rejsach, co jest jeszcze bardziej przyjemne. pzdr PS. Moj przyjaciel mial raz upgrade z ekonomika do firsta na trasie FRA-NY - to jest dopiero cos! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanye Re: business class IP: *.aster.pl 05.05.05, 14:55 hello.Serdeczne dzieki za wszystkie glosy.Chetnie bym sie przelecial biznesem,po peirwsze trasa jest dosc dluga i fajnie bylo by sie wylozyc wygodnie na trasie ams-jfk.Tak sobie mysle,ze moze jesli udam,ze mam jakis problem z noga ,ze niby jestem po wypadku i nie moge jej zginac,hehe,moze to cos da;P?Jednego znajomego na trasie ny-ateny stevka przesadzila go do businessu podobno jak to mi tlumaczyl,ze warto sie wystroic,ze moze przesadza.Osobiscie sprobuje udac chora noge,bo watpie,zeby przy zamieszaniu na schihpolu ktos zwrocil uwage na moj usmiech:)a widzialem dziadka,ktorego wlasnie z powodu na noge przesadzili do businessu.Ktos cos jeszcze ciekawego doda??pozdrawiam!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
giorno Re: business class 05.05.05, 15:48 Trasa: Miami-Waszyngton-Paryż wszystko United. Miami-Waszyngton się spóźnia więc do gate'u do Paryża przychodzimy prawie(!) ostatni. Pani mówi: nie ma dla nas miejsc (overbooking), samolot pełen (B777) Pani pyta czy czekamy na następny (3 godz.) czy spróbujemy w AF. Idziemy do AF - każą czekać. po godzinie francuska Pani mówi, że komplet. Wracamy do UA na następny lot. No i jest nas więcej, bo następny lot też ma overbooking. Skończyło się na noclegu w Hyatt'cie (z dowozem) + upgrade do biznes + 200$ dla osoby. Kocham United, kiedy mogę to latam z nimi. saluti, giorno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanye Re: business class IP: *.aster.pl 05.05.05, 16:11 hehe,naprawde niezle!!!No niestety ja wybaralem KLM ze wzgledu na cene i tak sie zastanawiam,czy jest mozliwosc czegos takiego jak overbooking przy moim bilecie.Kupilem elektroniczny z duzym wyprzedzeniem,ale moze rzeczywiscie powinienem sie wybrac pozno do mojego gatu w ams i cos pokombinowac,moze nie beda mieli miejsc w turystycznej.Jakies pomysly rady?:)? pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
giorno Re: business class 05.05.05, 16:41 Warto spróbować, bo wiesz 'who dares, wins" Będą wiedzieć, że jesteś na lotnisku bo przyleciałeś z WAW, więc będą czekać. Ale nie za długo... ;-))))) saluti, giorno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanye Re: business class IP: *.aster.pl 05.05.05, 16:44 heh,to moze powinienem wpasc jak samolot zacznie juz kolowac??ale gdybym jako ostatni podszedl do gate'u to mozliwe jest cos takiego?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanye Re: business class IP: *.aster.pl 05.05.05, 16:49 a co na to stewardessy,zdarza wam sie kogos przerzucic klase wyzej?macie takie mozliwosci??pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
nocnylot Re: business class 05.05.05, 17:26 Plan chyba nie wypali. Przypuszczam, ze lecac z WAW dostanie juz na starcie boarding pass z przydzielonym miejscem... Raczej trzeba inna strategia wymyslic, ale nie mam pomyslu... :) nl Odpowiedz Link Zgłoś
p-iotr Re: business class 06.05.05, 08:21 Chyba zeby w WAW poprosil o wczekowanie tylko do AMS. Na Schipholu przechodzimy przez paszporty, zabieramy bambetle z pasa, wychodzimy na zewnatrz, wjezdzamy na gore i wczekowujemy sie do portu docelowego wtedy, kiedy uznamy ze juz jest dostatecznie pozno, no i czarujemy, czarujemy.. ;-) Minus jest taki, ze jesli cos nie wypali w podrozy WAW-AMS (jakies opoznienie, czy cus), to nikt nas nie ma w systemie jako pasazerow na dalszy odcinek podrozy i drugi samolot odleci bez nas, bo nie stawilismy sie do check-in'u na czas. Ale to ryzyko kazdy musi sobie skalkulowac indywidualnie. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
jetlag1 Re: business class 07.05.05, 02:15 Marzyc mozesz, szansa mala. Dolacisz okolo $2000, upgrade pewny. Good luck. Odpowiedz Link Zgłoś
polar_khan Re: business class 10.05.05, 19:33 Jest kilka innych sposobow: 1)Zaprzyjaznij sie z kim z "in-flight crew" jesli beda pracowac na twoim rejsie moze cie przezuca. 2) Znajdz se prace jakiejs linni lotniczej na pol-etatu i wtedy mozesz latac nie tylko taniej ale i sa o niebo wieksze szase na Upgrade. Minus tego jest tylko ze lecisz na stand-by wiec mozesz nigdy nie doleciec gdzie chcesz. Chyba ze kupisz jakies ID90 lubID75 ale to czasami sie nie oplaca. A i upgrade sie trafiaja nawet jak uzywasz ZED fares. Pracuje dla AC od 5lat i tylko 1musialem nocowac w FRA ale na drugi dzien lecialem jusz do YUL w J. W zaleznosci od samolotow i tras czasami J sie rozni od Y tylko ciut wiekszym siedzeniem i jedzeniem. A co do osoby ktora napisala ze jego kumpel lecial LH w Y i zrobili mu Upgrade do FIRST to raczej bujda. Po pierwsze LH ma w regulaminie ze NIKT z pracownikow nie moze leciec w FIRST co najwyzej w J. Pozatem po co by sie robilo Upgrade kogos w Y do First jak napewno na trasie jaka byla podana znalazl sie jakis CEO lub FCO ktory byl w J i napewno by mu dali upgrade to FIRST. 3) Kup se TICKET AROUND THE WORLD na J-cls Najwiecej sie nalatasz za jak Najtanszy koszt. No i na nastepny rok uzbierasz wystarczajaca ilosc "miles" aby byc np. GOLD Member w StarAlliance. Co ci pozwoli uzywac "lounges" na przeroznych lotniskach. 4)Jest inny sposod ale to jest poprostu wykupic Upgrade coupons u niektorych linni. Sa tanie. Jesli kogos interesuje jak najlepiej skorzystac z Lounges na lotniskach sa rozne sposoby 2njalatwiejsze: 1)Zalatw se karte kredytowa DinersClubInternational w Kanadzie Kosztuje 120$CAD na rok. Daje ci dostep do salonow obslugiwanych przez Dinners. Minus tej opcjii jest taki ze jakosc tych salonow nie jest taka sama jak np. SQ w Singapore. I ze wiekszosc salonikow jest poza Kanada i Stanami(co w moim wypadku sie nie oplaca) www.dinersclub.com/en/index.html 2)Opcja jest wykupienie karty Priority pass w moim wypadku cena jest 399$USD co jest nic jesli biore pod uwage ile latam w roku. I mam dostep do naprawde ogromnej ilosci salonikow na lotniskach. Wiec jesli ktos tutaj naprawde duzo lata niech se ja wykupi. Mozna tez wykupic pakiety 10razowe lub pojedzyncze. Pozdrawiam Bartek www.prioritypass.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
polar_khan Re: business class 10.05.05, 21:21 Inny dosc ryzykowny sposob jest wykupienie 2biletow. Pracuje na lotnisku YVR i razem z kumplami odkrylismy pewien "mechanizm" na lotach miedzynarodowych gdzie sie uzywa biletow papierowych jeszcze(ale tych bez "Magnetic Strips"). Jesli sie uzywa E-Tkt(lub E-TIX w Polsce) nie zadziala to. Elite i SuperEilte members w programie Aeroplan zaczeli kupowac nagle po dwa bilety na rejs. 1bilet w Y na jak najniszy Fare a 2bilet w J ktory jest w pelni "refundable". Jak sie rejestruja na samolot w check-in podaja nam bilet do J-cls. A nagle jak sie juz pojawiaja przy Gate to bilet jest jusz zamieniony na Ekonomiczny. Czesto (znaczy sie prawie zawsze sie udawalo im) jak jest zamieszanie przy Gate, ja lub kumple jako Control Agent nie zauwazymy ze bilet jest na Y a karta pokladowa na J. A system komputerowy nie WYLAPUJE "dupe reservations" na te samie imiona poniewaz bilety sa wykupione w 2 rozne klasy samolotu. Tylko ze problemy sa takie jesli ktos cie przylpie przy wszystkich i kaze podac bilet na J-cls poniewaz Y jest FULL i placisz wtedy 3-4K. Aha oczywiscie jesli chcesz to sprobowac nie rob tego na Kanadyjskich lotniskach lub jak lecisz AC poniewasz komunikat zostal rozeslany do wszystkich stacji AC jusz pol roku temu. No i nie zglaszaj sie do Gate-u w momencie kiedy wolamy tylko Silver i Gold StarAlliance members. Idz jak cala Ycls rusza. Zycze powodzenia. bartek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanye Re: business class IP: *.aster.pl 11.05.05, 07:27 Hello.Dzieki serdeczne,zobaczymy jak mi to wyjdzie w praktyce,sprobuje cos wykombinowac,polaczyc pare sposobow, o ktorych tu przeczytalem,dzieki za odpowiedz,pozdrawiam.kanye Odpowiedz Link Zgłoś
p-iotr Re: business class 11.05.05, 14:33 > A co do osoby ktora napisala ze jego kumpel lecial LH w Y i zrobili > mu Upgrade do FIRST to raczej bujda. Po pierwsze LH ma w regulaminie ze NIKT z pracownikow nie moze leciec w FIRST co najwyzej w J. Pozatem po co by sie > robilo Upgrade kogos w Y do First jak napewno na trasie jaka byla podana > znalazl sie jakis CEO lub FCO ktory byl w J i napewno by mu dali upgrade to > FIRST. Nie mowilem ze kolega jest pracownikiem. Swiat jest troche wiekszy niz Ci sie wydaje. Lecial do Bostonu przez FRA i z powodu opoznienia samolotu WAW-FRA (LH) wiedzial ze nie zlapie polaczenia we FRA. LH zaproponowala jakies kombinacje przez Kopenhage itd, co by zajelo caly dzien. Ale Kolega nie w ciemie bity, wiedzial ze jest nastepny lot FRA-BOS wieczorem tego samego dnia. Tamten byl zapchany na maksa (Y i C), ale z pomoca Pani z Travel Agency powiesili rezerwacje na Y. Nie pytaj mnie jak - Panie z agencji maja swoje sposoby. Po doleceniu do FRA trzeba bylo tylko pojsc do transfer desku, blysnac karta FT i zrobic mala awanture. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
p-iotr Re: business class 11.05.05, 14:36 No fakt - nie byl to NY, ale Boston. Tu sie pomylilem. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MFN76 Re: business class IP: 61.61.39.* 11.05.05, 16:47 Ja tez uwazam sytuacje za wysoce nieprawdopodbna, z tego powodu, ze ZAWSZE nawet jak Y i C sa pelne, i jest overbooking w Y, a wolne miejsca w F to pasazerowie z C dostaja upgrade do F, a Ci z Y do C i nawet jesli Twoj znajomy byl na lotnisku w ostatniej chwili przy przesiadce, a pasazerowie w C juz byli na pokladzie to ten z C zostalby poproszony o przejscie do F, a Twoj kumpel siedzialby w C. I nawet status Gold FF mu w nie pomoze w przeskoczeniu dwoch klas. Nie uwazam sytuacji za niemozliwa, ale jesli tak sie stalo to byla to raczej pomylka niz dobra wola kogokolwiek. W moim odczuciu najlepszy do upgrade'ow jest United (juz ktos tu wspomnial to zreszta). Co do Pana ktory chce leciec KLM businessem przez Atlantyk, mam nadzieje, ze nie natnie sie w sposob taki, ze podleci ostatni do gate'u i uslyszy "droevig" i zamiast businessem poleci economy innym lotem... W kazdym razie powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
p-iotr Re: business class 12.05.05, 08:47 Masz racje - sytuacja wysoce nieprawdopodobna, slyszalem o czyms takim tylko raz - dlatego dziele sie z Wami jako ciekawostka, a nie zeby sie pochwalic, ze znam faceta ktory od czasu do czasu lata Firstem. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanye Re: business class IP: *.aster.pl 12.05.05, 09:11 Serdeczne dzieki,no coz,chyba najlepsza opcja jest usmiechnac sie do pani wydajacej karte ale to i tak na trasie ny-ams bo odwrotnie nie dam chyba rady,tak czy inaczej,napisze czy mi sie udalo;)pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś