orbitale 06.10.05, 20:52 Czy ktoś może wie jak wygląda rekrutacja na stanowisko pilota lub stewardessy w PLL LOT, jakie są stosowane metody selekcji i z ilu etapów składa się rekrutacja? Bardzo była bym wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jast Re: pilot, stewardessa... IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 07.10.05, 08:26 ladna sprawa - mieszasz stewardesse z pilotem ... to tak jakbys pytala czy jest rekrutacja na wozna lub prezesa firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
orbitale Re: pilot, stewardessa... 15.10.05, 23:32 starałam sie niemieszac pojęć, a pytanie wynikało z charakteru mojej pracy dyplomowej. Pisze o rekrutacji personelu latającego i pokładowego w PLL LOT i miałam nadzieję, że ktoś pomoże mi w zebraniu informacji na ten temat. Jesli uraziłam którąś ze stewardes lub jakiegoś pilota, to przepraszam:) W dalszym ciągu proszę o jakiekolwiek informacje, również dotyczące polityki kadrowej w wymienionej przez mnie firmie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yogibaboo Re: pilot, stewardessa... IP: *.wilan.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.05, 23:58 Metody rekrutacji są tradycyjne i bardzo proste. Składa sie ona z jednego etapu i zadania sobie pytania: Czy mam: tatę, mamę, wujka, dziadka, kuzyna czy chociaż znajomego w LOTcie czy nie? Odpowiedź twierdząca, to pewność przyjęcia do pracy, negatywna oznacza, że szkoda tracić czasu. Tak w skrócie wyglada polityka kadrowa w tej firmie. Smutne, ale niestety prawdziwe. Yogi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jast Re: pilot, stewardessa... IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 16.10.05, 08:49 praca dyplomowa o rekrutacji w LOT-ie ??? No, no ale waski temat. Dlaczego nie o rekrutacji w roznych liniach lotniczach - i byloby troche wiecej materialu, ciekawiej, bardziej pouczajace. Ale dziwne tematy dzis wymyslaja. Odpowiedz Link Zgłoś
orbitale Re: pilot, stewardessa... 16.10.05, 13:38 Wąki nie wąski...Dokładny temat brzmi "Polskie Linie Lotnicze LOT-procedury rekrutacyjno-selekcyjne a wizerunek firmy" Wbrew zasadzie można sie rozpisać, tyle że wciąz brakuje mi jeszcze sporo informacji. A dlatego skupilam sie tylko na PLL LOT, bo zawsze te linie kojarzyly mis ie ze swego rodzaju prestizem. Wydawalo mi sie, ze dostanie sie tam jest marzeniem kazdego szkolacego sie pilota.Teraz nie wiem czy przypadkiem sie nie mylilam.W dalszym ciagu czekam na jakies informacje!!!Z gory dziekuje Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jast Re: pilot, stewardessa... IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 16.10.05, 19:54 to mozesz czekac pewnie bardzo dlugo ... A moze by tak podniesc 4 litery i pojsc do LOTu ? Odpowiedz Link Zgłoś
orbitale Re: pilot, stewardessa... 17.10.05, 11:33 No chciałam tego uniknać, bo jestem z Krakowa, ale widzę, że innego wyjścia nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: pilot, stewardessa... 17.10.05, 15:21 To teraz za przepisanie paru postow z forum mozna dyplom zrobic? A jakaż to szanowana krakauerska uczelnia upadła tak nisko? Odpowiedz Link Zgłoś
orbitale Re: pilot, stewardessa... 18.10.05, 12:17 A KTO POWIEDZIAL ZE POSTY MAJA BYC CALOSCIA MOJEJ PRACY?!PO PROSTU BY PRACA BYLA WIARYGODNA, TO UZYSKANE OD PLL LOT PODCZAS WYWIADU BEZPOSREDNIEGO INFORMACJE , CHCIALAM WZBOGACIC O OPINIE NA TEN TEMAT PERSONELU POKLADOWEGO I LATAJACEGO.ALE WIDZE ZE SZKODA CZASU.DZIAL PLANOWANIA I DOBORU KADR JEST BARDZIEJ ROZMOWNY... SZCZEGÓLNE POZDROWIENIA DLA BWV1004 Odpowiedz Link Zgłoś
anka1013 Re: pilot, stewardessa... 27.10.05, 03:31 Ta rozmownosc to pewnie piekne banaly. Pracowalam w LOT ponad 7 lat, wiec wiem co pisze. A prawdy i tak sie nie dowiesz. Ktos cos probowal szczerze napisac, ale pewnie tego w swojej pracy i tak nie umiescisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: didi Re: pilot, stewardessa... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.10.05, 11:29 Tak jak napisano wcześniej. Tylko po znajomości. Cały proces rekrutacyjny, rozmowy, testy itd to wielka lipa! To tak zwana "procedura" naboru. Odpowiedz Link Zgłoś
clarka Re: pilot, stewardessa... 27.10.05, 12:31 Drogi/droga didi lipa jest to co mowisz. Tez tak kiedys myslalam i nie majac zadnych znajomosci dostalam sie do ELO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: didi Re: pilot, stewardessa... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.10.05, 12:58 Clarko, ja pracowałam w LO i mówiłam o LO ale do tej pory mam wielu znajomych nadal pracujących w LO/ELO i wiem jak się tam dostały. Ja też nie trafiłem z ulicy(...) Każdy miał swoją wtykę. Dostałaś się tylko dla tego że znajomi byli już obsadzeni i zostało kilka wolnych miejsc. Byłaś najlepsza "z ulicy". Prawdopodobnie znajomość języków o tym zadecydowała. Ludzie z mojego naboru ledwo potrafili sklecić dwa zdania po angielsku. Wstyd się przyznać ale tak było. Nawet FA1 miały z tym problemy. Do tej pory wszyscy się śmieją z naszego angielskiego. Pracując w "branży" powinnaś wiedzieć takie rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
clarka Re: pilot, stewardessa... 27.10.05, 13:11 Nie wiem jak w LO, ale u nas z angielskim jest OK. Na egzaminach mielismy i pisemny angielski i ustny, do tego ustny drugi jezyk. Wiem ze po testach jezykowych przy naszym naborze duzo osob odpadlo. Odpowiedz Link Zgłoś