Dodaj do ulubionych

Czeski Fischer Air.

01.11.05, 11:30
Znalazłam dzisiaj info na czeskim forum airways.cz, że Charter Air ( do
czerwca 2005 znany w Cz. jako Fischer Air )w tym tygodniu kończy działalność
przewozową, wszystkie zakontraktowane loty charterowe przez Czeskie Biuro
Podróży Fischer od linii Ficher przejęł umowąz początku października CSA. Na
forum są też zdjęcia z ostatniego lotu , w tym i załogi ( przykre :-(( . Jak
tak sobie pomyślę to wygląda to jakoś dziwnie. Powstanie FAP, upadek czeskiej
firmy matki. Pachnie jakimś przekrętem???
Obserwuj wątek
    • Gość: gość portalu Re: Czeski Fischer Air. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 12:21
      jeżeli coś pachnie to trzeba się umyć a nie rozsiewać plotki ...
      • Gość: jacek umyj sie i przeczytaj gosciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 13:25
        CSA to become exclusive air carrier of CK Fischer travel agency

PRAGUE- Czech Airlines (CSA) will be the exclusive air carrier of one of the
        largest Czech travel agencies CK Fischer as of the winter season, CK Fischer
        spokesman Daniel Plovajko said.
        Sister company Fischer Air, which transports CK Fischer clients at present,
        will lease one of its Boeings 737 to Italy and the second one will fly under
        the name Charter Air for other travel agencies in the Czech Republic.

Fischer, the third largest travel agency in the country that will take 140,000
        clients abroad this year, is the second large travel agency whose clients will
        travel with the national Czech air carrier. Last year, CSA launched cooperation
        with CK Exim Tours, number two on the market.

CSA and CK Fischer representatives will sign a contract on a three-year
        cooperation on Monday.

In 2006, Fischer plans to transport 150,000 clients on CSA charter flights,
        said CSA spokeswoman Jitka Novotna. CSA's share in the Czech charter transport
        market should increase from some 40 percent this year to 50 percent, CSA
        president Jaroslav Tvrdik said.

The rest of the market is controlled by Travel Service. But CSA is in talks to
        buy the current market leader. Travel Service had also sought the securing of
        transport for CK Fischer, said Plovajko.

The strategic cooperation with CSA will enable CK Fischer to expand further. In
        the winter season the travel agency expects client numbers to grow by more than
        30 percent.

"We believe that over 35,000 clients will fly with us for a seaside holiday in
        winter," Plovajko said.

• Gość: gość portalu Re: umyj sie i przeczytaj gosciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 18:51
          Najpierw ochłoń i przeczytaj uważnie fragment tekstu: "Sister company Fischer
          Air, which transports CK Fischer clients at present, will lease one of its
          Boeings 737 to Italy and the second one will fly under the name Charter Air for
          other travel agencies in the Czech Republic. " Czyli nie likwidują się tylko CK
          Fischer zaczyna latać z CSA z d. Fischer Air Czechy lata jednym samolotem jako
          Charter Air dla innych biur podróży a drugi samolot wyleasingowałdo Włoch.
          Reasumując: zmiana core businessu.
          • Gość: jacek umyj sie i przeczytaj gosciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 22:51
            dobre

od czego mam niby ochlonac ????

czy postawilem jaks teze ???

Fisher mial za soba spektakularny upadek - dwa lata temu - trwa spor prawny
            pomiedzy dwoma biznesmenami o majatek - ale dla mnie to za mala firemka w
            Polsce, zeby mnie mogla zainteresowac - nawet jak robia przekrety (jakos nie
            moge uwierzyc w uczciwych ludzi i ppl) to na malutka skale - a wiec co mnie to
            moze obchodzic ???

wiec z czego tu ochlonac ???

a umyc sie kazdy musi (choc niektorzy mowia - only dirty people need to wash)
    • yogibaboo1 Re: Czeski Fischer Air. 01.11.05, 14:14
      Z tego co jest mi wiadomo od chłopaków z FAP, to firma wchodząc na rynek polski
      zakładała zamknięcie czeskiego oddziału, który stawał się coraz mniej rentowny.
      Postanowili przenieść więc interes do Polski, gdzie ze względu na wielkość
      rynku potencjał wzrostu jest dużo większy, a poza tym właśnie zrobiła
      się "dziura" po APolonii. Kiedy powstawał i rozrastał się polski oddział,
      czeski był powoli "wygaszany", w związku z czym nie widzę w tym nic
      podejrzanego. Nikt nikogo nie oszukał, nikt nikogo nie okradł, nie sprzedał
      biletów na rejsy, których nie wykonał. Przekazali po prostu swoje kontrakty do
      CSA i spokojnie bez atmosfery skandalu zakończyli działalność. Jak dla mnie
      wszystko jest OK.

Yogi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka