Dodaj do ulubionych

zdj. skrzydła 737LOT - brak śrub, część powykręcan

IP: *.orange.pl 03.02.06, 15:09
Witam, leciałem ostatnio CW z LGW do KRK maszyną leasingowana od LOT, miejsce
13A,na skrzydle tuż za wyjściem ewakuacyjnym.Na skrzdle w miejscu mocowania
silnika (brak fachowego słownictwa, sorry) brakowało 2 śrub, kolejna była
wykręcona do połowy. W dodatku całość wyglądała na poklejoną
silikonem.Zainteresowanym prześlę zdjęcia mail paolo79@op.pl .Wyglądało to
bardzo bardzo nieciekawie...
Obserwuj wątek
    • styro Re: zdj. skrzydła 737LOT - brak śrub, część powyk 04.02.06, 00:41
      chetnie zobacze
      • Gość: paolo79-000 Re: zdj. skrzydła 737LOT - brak śrub, część powyk IP: *.orange.pl 04.02.06, 14:56
        już wysłalem. Kilka osób po oglądnięciu tych zdjęć proponuje mi wysłanie ich do
        ULC.Zobaczymy co z tego wyniknie
        • tomi_22 Re: zdj. skrzydła 737LOT - brak śrub, część powyk 04.02.06, 16:13
          A ja bym mogl popatrzec? Z ciekawosci...
        • brtlmj Re: zdj. skrzydła 737LOT - brak śrub, część powyk 04.02.06, 16:22
          Moze wrzuc to gdzies na strone ? Albo podeslij mi, to ja wrzuce :-)

B.
          • valdivia Re: zdj. skrzydła 737LOT - brak śrub, część powyk 04.02.06, 16:27
            Swietny pomysl!
            PdV
            • Gość: paolo79-000 Re: zdj. skrzydła 737LOT - brak śrub, część powyk IP: *.orange.pl 04.02.06, 17:12
              juz wysylam, to wrzuccie gdzies, ja nie mam takiej mozliwosci (lub
              umiejętności ) ;)
              • derduch Re: zdj. skrzydła 737LOT - brak śrub, część powyk 04.02.06, 17:18
                Podaj na mój mail gazety, wrzuce je na ImageShack.
                • Gość: paolo79-000 Re: zdj. skrzydła 737LOT - brak śrub, część powyk IP: *.orange.pl 04.02.06, 17:46
                  poszly do Brtlmj , ale Tobie tez podesle :)
              • brtlmj Re: zdj. skrzydła 737LOT - brak śrub, część powyk 04.02.06, 18:10
                Prosze bardzo: geocities.com/brtlmj/737.html Uwaga, zdjecia sa raczej duze.

Bartek
                • Gość: paolo79-000 Re: zdj. skrzydła 737LOT - brak śrub, część powyk IP: *.orange.pl 04.02.06, 18:22
                  i co o tym sądzisz?
                  • brtlmj Re: zdj. skrzydła 737LOT - brak śrub, część powyk 04.02.06, 18:31
                    1) Nie podoba mi sie to.
                    2) Nie sadze zeby mialo to wplyw na bezpieczenstwo lotu.
                    3) Jak na zewnatrz jest cos takiego, to co jest pod spodem ?

Lecialem pare lat temu Ryanairem i zauwazylem ze z silnika leci olej. I to w
                    taki sposob, ze podczas lotu spora czesc pokrywy silnika byla nim usmarowana,
                    ale pozniej rewers to zdmuchiwal do czysta. Po wyladowaniu powiedzialem o tym
                    pilotom.
                    -Z prawego ?
                    -Tak
                    -Wiemy...

Bartek
                    • Gość: paolo79-000 Re: zdj. skrzydła 737LOT - brak śrub, część powyk IP: *.orange.pl 04.02.06, 18:39
                      ja załodze nic nie wspomniałem.Zauważyłem to dopiero w locie, poza tym byłem
                      wkurzony bo CW jak zawsze opózniony o jakieś 80 minut
                • Gość: maly Re: do brtlmj IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 04.02.06, 20:37
                  jak mozesz to zmniejsz zdjecia bo serwer ma ograniczona przepustowosc i juz
                  jest dojscie zablokowane i nie da rady ogladnac
    • michal00033 Re: zdj. skrzydła 737LOT - brak śrub, część powyk 04.02.06, 19:45
      Poproszę o zdjęcia na maila gazetowego.
    • derduch Tuaj sa te fotki 04.02.06, 22:13
      img462.imageshack.us/img462/5816/obraz0456ks.jpg
      img462.imageshack.us/img462/8746/obraz0461lf.jpg
      img472.imageshack.us/img472/231/obraz0471sc.jpg
      img472.imageshack.us/img472/1993/zyrafa7vy.jpg
      Chyba działa?
      • Gość: DreamLiner Re: Tuaj sa te fotki IP: *.compi.net.pl 05.02.06, 00:01
        Na tych zdjeciach NIC zlego sie nie dzieje! Ot, normalne owiewki jak w kazdym
        innym samolocie - te elementy traca swiezosc z wiekiem samolotu
        • Gość: cavy Re: Tuaj sa te fotki IP: *.netcontrol.pl 05.02.06, 00:25
          Widać wykręconą do połowy śrubę i wyłażące jakieś uszczelki. Może nie stwarza
          to zagrożenia, ale statystyczny pax może to odebrać inaczej.
    • maxxman Re: zdj. skrzydła 737LOT - brak śrub, część powyk 05.02.06, 16:17
      Powiem Wam, ze jeszcze nigdy nie widzialem skrzydla sprawiajacego tak zle
      wrazenie optyczne. A jakis zwiazek miedzy tym co widzimy, a bezpieczenstem
      lotu, jednak musi byc. Problem, w tym jak gleboki jest ten zwiazek.

maxxman
      • Gość: M&M Skandal!!! IP: *.chello.pl 05.02.06, 20:36
        Drodzy Państwo, to jest skandal. Tak się składa, że w lotnictwie dmucha się na
        zimne, a powykręcane śruby to po prostu skandal! Może ktoś pamięta wypadek BA,
        którego przyczyną były niewłasciwe śruby?
        • Gość: DreamLiner Re: Skandal!!! IP: *.compi.net.pl 05.02.06, 22:58
          Widze, ze szacowne forum wpadlo w zbiorowa histerie... Zastanawiam sie tylko,
          czy jest to przypadkowe, czy tez celowo przez kogos podsycane. Mowie wam, (a
          pracuje w "tym" od ladnych paru lat), to skrzydlo jest zupelnie NORMALNE!!!
          • Gość: M&M Re: Skandal!!! IP: *.chello.pl 05.02.06, 23:00
            Skoro w tym pracujesz, to jakze mógłbyś powiedzieć inaczej?!...
          • Gość: jast Re: Skandal!!! IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 06.02.06, 02:06
            > Widze, ze szacowne forum wpadlo w zbiorowa histerie... Zastanawiam sie tylko,
            > czy jest to przypadkowe, czy tez celowo przez kogos podsycane. Mowie wam, (a
            > pracuje w "tym" od ladnych paru lat), to skrzydlo jest zupelnie NORMALNE!!!

Jak pracujesz to moglbys sie ustosunkowac do tej w polowie wykreconej sruby, do
            reszty sie nie przypieprzam.
            • Gość: DreamLiner Re: Skandal!!! IP: *.compi.net.pl 06.02.06, 08:44
              Zacznijmy od tego, ze nie pracuje w CW ani LOT, wiec nie posadzajcie mnie o
              stronniczosc. Ale jako pilot, polecialbym tym samolotem bez zadnych obaw o
              swoje (i pasazerow) bezpieczenstwo. W samolocie jest kilkanascie tysiecy srub i
              czasem sie zdarza, ze ktoras sie wykreci, np. od drgan - od tego sie nie spada.
              Poza tym element pokazany na zdjeciach, to nie element nosny konstrukcji, tylko
              zwykla obudowa. Nawet gdyby wszystkie sruby sie wykrecily, nie staloby sie NIC -
              najwyzej odbpadlby kawalek blachy. Bardziej odpowiedzialne elementy
              konstrukcji sa odpowiednio zabezpieczone. Sadze, ze podobne "dowody karygodnych
              zaniedban" mozna by znalezc na kazdym samolocie. Tak wiec bojacy niech sie nie
              boja, a poszukiwacze sensacji i demaskatorzy afer niech szukaja dalej :-)
              • tomi_22 Re: Skandal!!! 06.02.06, 10:24
                A powiedz mi jaka masz gwarancje ze ten kawalek blachy spadajac nie spadl by
                komus na glowe i nie zabil??? Poza tym, mogl by odpasc np na pas startowy. Czym
                taki odpadniety kawalek blachy moze sie skonczyc widac po katastrofie Concorda
                w Paryzu.

Tym oto koles pokazujesz ze taki z ciebie pilot jak ze mnie astronauta.
                • Gość: DreamLiner Re: Skandal!!! IP: *.compi.net.pl 06.02.06, 10:43
                  Od poluzowania jednej sruby nic nie odpadnie... Ale skoro wiesz lepiej, to,
                  mozesz sobie zlozyc skarge do ULCu, prokuratury, albo nawet trybunalu w
                  Strasbourgu - twoj problem...
                  • acaspi Re: Skandal!!! 06.02.06, 10:49
                    to chyba samolot China bo tak naprawdę to gdzie jest jakikolwiek oznakowanie CW
                    lub LOT
                    • michaelandro Re: Skandal!!! 06.02.06, 12:18
                      przesadzacie. Zbędna panika, myślałem, żena tych zdjęciach naprawdę będzie coś
                      dobrego.
                      chlopak wczesniej na vicotrie jezdzil przez 28 godzin autobusem i stąd ten szok.
                    • Gość: Darek Re: Skandal!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.02.06, 12:59
                      Taka osłonka na wysokości i prędkości przelotowej jak odpadnie to może uderzyć
                      w statecznik poziomy-jest idealnie na jego wysokości a wiemy czym kończy się
                      uszkodzenie statecznika.
                      To też jest normalne?
                      • michaelandro Re: Skandal!!! 06.02.06, 13:24
                        ta osłonka nie odpadnie!
              • Gość: paolo79-000 Re: Skandal!!! IP: *.orange.pl 06.02.06, 15:09
                zastanów sie Dreamliner. Taki kawałek blachy, który oderwany od kadłuba
                pasażerskiego samolotu (!!!) nie stanowi wedłóg Ciebie zagrożenia??pomyśl gdyby
                ten fragment o powierzchni ok.0,5 m.kw. uderzył w ogon maszyny?w usterzenie?
                albo uderzył w kabinę ( przy prędkości 800 km na godzinę!!) powodując
                dekompresję na wysokości 11000m. Faktycznie, żadne zagrożenie...Przypominam o
                przyczynie katastrofy promu Columbia kiedy przy prędkości porównywalnej do
                prędkości przelotowej samolotu ,oderwał się kawałek pianki izolacyjnej o
                ciężarze 2kg i uszkodził el.skrzydła. W następswie tego zginęła cała załoga.A
                jestem pewien że ta blacha waży co najmniej tyle samo.Pozdrawiam
                • Gość: heike Re: Skandal!!! IP: *.aster.pl 06.02.06, 15:15
                  paolo,nie wiem czy przypisac to wybujalej wyobrazni,czy niewiedzy;zgadzam sie z
                  dreamlinerem
                • Gość: paolo79-000 michaelandro człowieczku żałosny IP: *.orange.pl 06.02.06, 15:19
                  Dziekuje ci ze podsumowałeś mnie dobitnie, znając mnie od lat, na pewno sto
                  razy widziales mnie na Victori w Londynie jak targałem walizy po półrocznym
                  zarobkowym noszeniu skrzynek albo cegieł.Na jakiej podstawie podsumowujesz mnie
                  tak intantylnie? mam nadzieje ze kiedyś sie poznamy, na przykład jak dorwie Cie
                  zapalenie okostnej albo wylądujesz na leczeniu kanałowym w moim gabinecie
                  stomatologicznym.Albo wpadnij chociaż z jakims małym ubytkiem, wstawie Ci
                  plombę ze zniżką. Chcesz, mailem ci adres w KRK podeśle.Pozdrawiam i życzę
                  wiecej wyczucia...
                  • Gość: paolo79-000 Re: michaelandro człowieczku żałosny IP: *.orange.pl 06.02.06, 15:21
                    miało być infantylnie, literówka. Heike- nie wiem, nie jestem fachowcem tylko
                    paxem, może macie rację.
                    • michaelandro Re: michaelandro człowieczku żałosny 06.02.06, 19:18
                      ja za to życzę więcej dystansu do siebie. Myślę, że sam się podsumowałeś.

ps. Myslałem, że dentysci znają podstawy ortografii, może stąd moja błędna
                      ocena.
                      • bbbflight Re: 07.02.06, 09:05
                        Szczerze powiedziawszy nie uważam, aby sytuacja, którą przedstawiają zdjęcia
                        była w jakikolwiek sposób niebezpieczna. Pamiętam jak raz leciałem A321
                        Lufthansy. Jak osiągnęliśmy pułap przelotowy zauważyłem, że na prawym skrzydle
                        jedna z gumowych uszczelek łączących powierzchnię klap z resztą skrzydła
                        wystaje na około 5cm. Zastanawiałem się wtedy czy to można tak lecieć, bo
                        przecież zmienia się opór powietrza i to asymetrycznie. Później jak zaczęliśmy
                        schodzić, temperatura w miarę wytracania wysokości rosła to też uszczelka
                        zaczęła się robić bardzo elastyczna. Na końcu już na dobre wypadła ze
                        szczeliny, w której być powinna; powiewała jak flaga na dystans około 30cm od
                        skrzydła. Wylądowaliśmy bezpiecznie w VCE, samolot później bez problemów wrócił
                        do FRA, więc do takich usterek to należy podchodzić z dystansem, aczkolwiek
                        rozumiem zaniepokojenie niektórych z Was.
                      • Gość: paolo79-000 Re: michaelandro człowieczku żałosny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 17:39
                        michaelandro - jakoś nie mogę wychwycić tych moich ortograficznych pomyłek...Czy
                        jako polonista zapewne co najmniej magister mógłbyś mi w tym pomóc?szczerze
                        dziękuję, samodoskonalenie to ważna rzecz.Więcej luzu życze...
                        • derduch Re: michaelandro człowieczku żałosny 07.02.06, 23:25
                          Co wolno Wojewodzie to...
                          Michaelandro wie co pisze, to nie jest byle koleś.

Pozdro dla tych co maja pojęcie o lataniu i bezpieczeństwie w powietrzu.

Specjal thx dla mojego kumpla, robola z LaGuardia Aiport który robi pewnie na
                          szmacie za drobne ok. 130tys $ za rok plus bonusy.
                          ;-) Tak! Robert myje Domestosem bomby atomowe :-P
                • bwv1004 Re: Skandal!!! 08.02.06, 00:03
                  > Przypominam o
                  > przyczynie katastrofy promu Columbia kiedy przy prędkości porównywalnej do
                  > prędkości przelotowej samolotu ,

Powstrzymując się od oceny zagrozenia w opisanym tu przypadku (bo sie na tym
                  nie znam - choć rzeczywiscie wyglada to dośc powierzchownie) chiałby zauwazyć,
                  że porównywanie z katastrofą Columbii jest nie na miejscu.

Uszkodzenie skrzydła promu doprowadziło do zniszczenia promu, bo została
                  uszkodzona osłona termiczna, która ma kluczowe znaczenie dla przetrwania promu
                  przy powrocie z orbity. Prom leci z prędkoscią ponad 20 Ma, krawędź natarcia
                  skrzydła nagrzewa sie do ponad 1500 stopni Celsjusza. To jest więc zupełnie
                  inna bajka.
                  • Gość: Autor Re: Skandal!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.06, 10:58
                    TAK TAK SKANDAL!!!

O CO WAM CHODZI??????????

SAMOLOT LOTU LEASINGOWANY PRZEZ CENTRALWINGS!

UZYTKOWNIKIEM SAMOLOTU JEST CENTRALWINGS WIEC TO ON PONOSI ODPOWIEDZIALNOSC ZA
                    SAMOLOTY, KTORE UZYTKUJE
                    • Gość: Autor Re: Skandal!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.06, 11:01
                      Post powinien nazywac sie
                      zdj. skrzydła 737CENTRALWINGS - brak śrub, część powykręcana

a nie:
                      zdj. skrzydła 737LOT - brak śrub, część powykręcana

jezeli dalej ma istniecia
      • Gość: Pilot C0 Re: zdj. skrzydła 737LOT - brak śrub, część powyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 14:10
        1. To co widać to kawałek pylona. Silnik od tego nie odpadnie. Chyba nie
        wierzysz, że te wkręty go mocują. Wpływ na zachowanie skrzydła: zerowy.
        2. To widziałeś niewiele. Przykro mi ale krew mi się burzy jak słyszę takie
        opinie wypowiadane przez laików.
        3. I na koniec: w tym przypadku żaden. Bój się dalej i złóż podanie o pracę do
        FAKTu, tam szukają takich "detektywów".
        • Gość: do pilot CO Re: zdj. skrzydła 737LOT - brak śrub, część powyk IP: *.orange.pl 10.02.06, 16:29
          nie bardzo rozumiem ... do kogo piszesz? bo chyba nie do mnie jako autora bo ja
          tylko sie ładnie chciałem fachowców zapytać, przedstawiłem się jako laik
          zresztą.A zostałem wyprostowany w mało cywilizowany sposób.
          • Gość: Pilot C0 Re: zdj. skrzydła 737LOT - brak śrub, część powyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 21:01
            do postu maxxmana
            • maxxman do pilota CO 11.02.06, 00:20
              To ci wspolczuje bo po agresywnym tonie twojej wypowiedzi wnioskuje, ze
              rzeczywiscie latasz na gorszym sprzecie.

A na tym forum kazdy ma prawo pisac co mysli, o ile nie obraza kogos drugiego.
              No, chyba ze ktos pilotuje samoloty np. do Sudanu czy na Bialorus to moze o tym
              nie wiedziec, he he.
        • Gość: cavy Re: zdj. skrzydła 737LOT - brak śrub, część powyk IP: *.netcontrol.pl 10.02.06, 22:04
          To, co piszesz w pt.1 jest oczywiste może dla 1% ludzi. Ciekawe czy jakby to
          roztrąbił jakiś żądny sensacji pismak, czy wtedy też wystarczy tłumaczenie
          że "silnik od tego nie odpadnie".
          Wiadomo że samolot może nosić ślady zużycia, ale ta śruba chyba nie wykręciła
          sie w jednym locie, a to niezbyt dobrze to świadczy o służbach naziemnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka