Dodaj do ulubionych

Prosba o porade - Embraer

10.06.06, 01:55
W sierpniu lece LOTem z DUB do WAW Embraerem. Nie wiem ktorym, nie zapisalam.
I niestety trafilam na ten litewski artykul, z ktorego nic nie rozumiem a w
dyskusji slabo bylo wyjasnione o awarii Embrarera. (O tu jest:
www.lrytas.lt/index.asp?data=20060223&id=akt23_a1060223&sk_id=99&view=2)
(nie umiem wklejac na forum, przepraszam).
Boje sie latac, ale Embrarera zawsze jakos mniej sie balam, bo duzo miejsca na
nogi, cicho i ladne wnetrze. No i pasazerow mniej i jacys tacy bardziej
cywilizowani niz towarzystwo latajace AerLingusem. Chociaz jest w tych
samolotach wrazenie "plyniecia" i takiego lodkowego bujania (do przezycia).
Jednak po przeczytaniu kilku komentarzy z forum i pod wczorajszym artykulem GW
o Embraerach jest mi slabo i zaczelam kombinowac co tu zrobic, zeby nie
poleciec. Jesli nie polece tym razem, to nie polece juz pewnie wcale (i utkne
na Szmaragdowej Wyspie, brrr) bo to okropna fobia i meczy zawsze na dlugo
przed wylotem.
Bardzo Was prosze o informacje o Embraerach, (ale obiektywne i bez zartow).
Bardzo interesuje mnie o co chodzi w ww artykule. Czy jest moze pilot albo
ktos kto zna sie na nich zawodowo i moglby troche o nich opowiedziec? Bede
bardzo wdzieczna. (Przepraszam za brak polskich znakow - w Debilnie nie
wystepuja).
Obserwuj wątek
    • Gość: Gosc Re: Prosba o porade - Embraer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.06, 09:13
      Na poczatku - jak wprowadzili Embiony - to na stanie samolotu latal mechnik, duzo mozna by napisac - o awariach itp akcjach na embrionie - ale nie tylko na nim.
      Generalnie - kazdy samolot sie psuje.

Ale nie o to chodzi.
      Wszak idac ulica - polska ulica, mozesz potknac sie o plytke chodnikowa i tez sie zabic.
      • zosia761 Re: Prosba o porade - Embraer 10.06.06, 20:10
        Prosilam o informacje o tych samolotach. O tym jakie sa teraz. Ze moge sie
        potknac i zrobic sobie krzywde to ja wiem. A mam konkretny problem do
        rozwiazania i zadalam konkretne pytanie. Mam nadzieje, ze ktos jednak cos
        napisze? Czy mam szukac po amerykanskich forach?
        • Gość: DreamLiner Re: Prosba o porade - Embraer IP: *.spray.net.pl 10.06.06, 21:43
          Jake sa? Nowe i bezpieczne - nie masz zupelnie czego sie obawiac. a to co
          zostalo opisane w "Lietuvos Rytas", to jakies kuriozum - mieszanka paniki i
          dziennikarskiej wyobrazni. Generalnie zawsze, gdy costam sie dzieje, a na
          pokladzie znajdzie sie dziennikarz, to robi sensacje. Przyklad: nad Norwegia
          doszlo ostatnio do zadzialania systemu antykolizyjnego - to sie zdarza srednio
          raz - dwa w miesiacu w kazdym kraju, a dziennikarze podchwycili temat i caly
          swiat obiegl tytul: "40 sekund od katastrofy"... Podobnie z Embraerem, tak wiec
          spokojnie...
        • Gość: jast Re: Prosba o porade - Embraer IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 10.06.06, 21:56
          > Prosilam o informacje o tych samolotach

jakie konkretnie informacje ? Jakie masz konkretne "problemy" -
          nic "konkretnego" w twoim poscie nie widze.

Nie znam litewskiego wiec nie moge ocenic ale rozne bzdury zanjdziesz w takich
          internetowych "gazetkach". Embrarery to bardzo dobre, nowowczesne samoloty, jak
          by takie nie byly to by amerykanskie linie nie kupowaly ich setkami.
    • kuba871 Re: Prosba o porade - Embraer 10.06.06, 23:06
      Zosiu... widze ze uzyskac tu odpowiedz jest niezmiernie ciezko... Wprawdzie nie
      jestem ani pilotem, ani mechanikiem ani znawcą a jedynie interesuje sie
      samolotami i staram sie o nich troche wiedziec... i kocham latać...
      Moim zdaniem Embraery ( nawet jesli z poczatku ludzie byli do nich sceptycznie
      nastawieni ) obecnie sa bardzo nowoczesnymi i bezpiecznymi samolotami,
      wyposazone we wszystko co kazdy inny wiec niczym od nich nie odbiegaja. Ponadto
      na plus moze przewazyc fakt, ze sa to konstrukcje projektowane praktycznie
      bardzo niedawno, projektowane i budowane przy uzyciu wszystkich osiagniec XXI
      wieku. Osobiscie chwale sobie Embraery i bardzo je lubie. Moim zdaniem to, co
      bylo napisane na tej stronie to poprostu rozdmuchanie jakiegos malego
      problemiku, ktory nie jest w stanie zawazyc na bezpieczenstwie... nie sugeruj
      sie takimi rzeczami...
      Wg mnie nie masz sie czegos bać, wsiadaj smiało na pokład Embraera i delektuj
      sie lotem - te maszyny faktycznie super pracują...
      Pozdrawiam serdecznie!!
    • Gość: Cavy Re: Prosba o porade - Embraer IP: *.netcontrol.pl 10.06.06, 23:20
      Jak na razie Embraery mają czyste konto. Możesz sprawdić sama i porównać z
      innymi:
      www.aviation-safety.net/database/type/
      • Gość: Gosc Re: Prosba o porade - Embraer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 14:57
        Pamietaj - maja do teraz - ale z czasem zwieksza sie prawdopodobienstwo - wszak kiedys musi byc ten pierwszy raz
    • aero22 Re: Prosba o porade - Embraer 10.06.06, 23:54
      Zosiu - latam od 18 lat, na Boeingach 767 i 737, oraz Embraerach i gdybym miała
      wybrać 1 samolot, jakim latam najchętniej - wybrałabym Embraera na 100%.
      Fakt - na początku były problemy techniczne, latał z nami mechanik, ale to już
      przeszłość. Teraz rzadko zdarzają się usterki - tak, jak w innych samolotach.
      "Embrion" jest czysty, wygodny dla pasażerów, dla załogi, funkcjonalny i
      bezpieczny. Chwalą go sobie i pasażerowie i załogi.
      W niektórych portach, w czasie naszego postoju przychodzą służby naziemne i
      oglądają Embraera od środka, wszystkim bardzo się podoba.
      Nie słyszałam, żeby ktoś skarżył się na Embriona, może za bardzo go idealizuję,
      ale jestem jego "fanką" :-)
      Mam nadzieję, że moje zdanie i opinie moich poprzedników przekonają Ciebie do
      lotu Embraerem, życzę Ci spokojnej, udanej podróży z Dublina :-)
      • aero22 Re: Prosba o porade - Embraer 10.06.06, 23:55
        P.S. mam na myśli Embraera 170 :-)
        • zosia761 Re: Prosba o porade - Embraer 11.06.06, 13:11
          Bardzo dziekuje za odpowiedzi i podparcie "na duchu". Tez bardzo je lubie ale po
          tym co przeczytalam najwzyczajniej sie przestraszylam. Strach przed lataniem
          jest dosc upierdliwa przypadlowscia jesli trzeba latac czesto i wymaga duzej
          pracy ze strony bojacego sie. Samoloty w ogole mnie fascynuja (zastygam jak
          krolik przed smaochodem jak widze lecacy nisko samolot) ale Embraer byl jedynym,
          do ktorego wsiadalam ze spokojna glowa - wlasnie ze wzgledu na komfort lotu,
          czyste konto i nowoczesna konstrukcje/produkcje. Dziekuje jeszcze raz tym,
          ktorzy zrozumieli i udzielili spokojnych, rzeczowych odpowiedzi. Teraz moge
          leciec na wakacje w cieplych krajach czyli w Polsce ;-)
    • Gość: xsad Re: Prosba o porade - Embraer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 08:45
      Zośka: Myślę że mylnie interpretujesz swoje pytanie. Ty wcale niechcesz
      wiedzieć jakie sa embriony. Ty chcesz abyśmy Cię pocieszyli, uspokoili, dali
      pewność bezpieczeństwa. Zrozum że każdy samolot przechodzi bardzo gruntowne
      testy , badania itd. Każdy jeden jest bezpieczny , ale każdy może się popsuc,
      tak jak każdy pilot może błąd popełnić, tak jak na każdy pokład może się dostac
      koleś z bombą. Gwarancji 100 % bezpieczeństwa dac Ci nikt nie może. Pzdr i nic
      a nic się nie bój.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka