Dodaj do ulubionych

kielich+wodka=pas startowy

13.07.06, 02:08
Kilka dni temu odwiedzilem kumpla w Manitobie. Kupil kawal ziemi(160akrow) i
przy kieliszku se gadalismy o samolotach. Mam pytanie czy majac teren mozna
sobie "poprostu" zrobic pas startowy dla np. awionetki? Nie chodzi mi i
aeroklub. Poprostu mam kawal pola, plaskie jak cholera....Mam ten awionetke
czy cos w prawu mi zabrania uwycia pola jako pasa startowego. Nie chodzi mi
na skale przedsiebiorcza tylko prywatna. Np. Lece z jakiegos aeroklubu ale
laduje u siebie na polu?
Obserwuj wątek
    • pax777 Re: kielich+wodka=pas startowy 13.07.06, 03:09
      Obawiam sie ze odpowiedz moze bardzo zalezec od przepisow danego kraju. W USA
      bez problemu. Mozesz nawet wyladowac w USA na "polu" bez deklarowania tego jako
      lotniska - pod warunkiem ze nie naruszasz praw wlasnosciowych kogo innego. Masz
      naprzyklad kawalek rownej ziemi za (swoja) stodola i postanowiles zrobic z tego
      swoje wlasne prywatne lotnisko nikomu o tym nie mowiac, mozesz tez zgloscic to
      lotnisko i ukarze sie w spisie prywatnych lotnisk ktorych w USA sa setki lub
      nawet tysiace. Mozesz to lotnisko wyposazyc w podstawowy sprzet jak naprzyklad
      rekaw do wiatru lub narysowane oznakowania na ziemi zgodnie z wlasnym budzetem.
      W Kanadzie moze byc bardzo podobnie.
      • polar_khan Re: kielich+wodka=pas startowy 13.07.06, 04:55
        Dzieki za info. Tak z ciekawosci pytalem. A w Polsce czy sa tez takie same
        warunki, ze zaa stodoly mozna "pas lub lotnisko" se wybudowac? Na prywatny
        uzytek?
        • polar_khan Re: kielich+wodka=pas startowy 13.07.06, 09:12
          Interesujacy dosc artykul po angielsku:

www.ultralightnews.com/pilotslounge/canaerodromes.htm
    • skoonx Re: kielich+wodka=pas startowy 13.07.06, 09:19
      W Polsce są trzy możliwości. Może to być lotnisko, lądowisko lub miejsce
      przystosowane do startów i lądowań statków powietrznych. W te dwa pierwsze (
      lotnisko z przyczyn finansowych, ladowisko formalnych ) "bawić się" nie radzę.
      Polecam trzecie rozwiązanie. Wszelkie informacje uzyskasz w " Wytycznych Prezesa
      Urzędu Lotnictwa Cywilnego nr 3 z dnia 22 sierpnia 2003 r. w sprawie innych
      miejsc przystosowanych do startów i lądowań statków powietrznych, o których mowa
      w art. 93 ust 1 - ustawy Prawo Lotnicze. Dziennik Urzędowy ULC nr 5 z dnia 01
      września 2003 r. Miłej lektury. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka