Dodaj do ulubionych

Wywiad z gen. Skrzypkiem. Jest ostro...

26.09.09, 18:43
Cóż, zmieszał z błotem zarówno samego Klicha jak i jego otoczenie... Zarzuca
Klichowi kreację "dworu" w MON. Zatem, jak tam misiaki, już zatęskniliście za
Szczygłem?;)

Link:
www.rp.pl/artykul/368868_Balem_sie_tylko_glupoty_przelozonych.html
Obserwuj wątek
    • dirloff Ad vocem... 26.09.09, 18:45
      Sporo tekstu, lecz przeczytajcie, warto. Być może docenicie Szczygła...;)
      • marek_boa Re: Ad vocem... 26.09.09, 19:43
        Dirloff Daruj ale do tego pana o spojrzeniu mocno nie świeżej ryby na prawdę
        nie ma co wracać! Jak sobie przypomnę jego "umizgi" do weteranów z pod Lenino to
        na prawdę radość zbiera ,że go wygwizdali! Widzisz według mnie nawet z brakiem
        honoru nie wolno przesadzać! Najpierw teksty o "Polskojęzycznych oddziałach
        Sowieckich" a później "tylko pamiętajcie aby głosować na mnie"*!Jak dla mnie to
        facet po prostu nie ma wstydu!
        -Pozdrawiam!
        P.S.* To mój skrót myślowy - nie powiedział tego dosłownie ale taki był kontekst
        jego wystąpienia na spotkaniu weteranów z okazji rocznicy Lenino!
        • dirloff Re: Ad vocem... 26.09.09, 20:24
          Marku_boa, kogo masz na myśli? Szczygła? Pytam, bo nic nie wiem o tej sprawie.
          Czyżbyś był tam jako współorganizator, gość bądz "weteran spod Lenino"...?;)

PS. Oczywiście, pisząc o Szczygle w swoich dwóch pierwszych postach chciałem
          lekko sprowokować innych forumowiczów do przeczytania tego sporego wywiadu.
          Generał Skrzypczak porównuje tam Klicha oraz jego ludzi nie tylko do Szczygły et
          consortes, lecz do kilku poprzednich ministrów. Ze szkodą dla Klicha... Cóż,
          wywiad warto przeczytać, a wnioski każdy wyciągnie własne, i tyle.
          • marek_boa Re: Ad vocem... 27.09.09, 08:27
            Pewnie ,że nie Kukułkę! Nie, nie byłem ale relacje mam z pierwszej ręki
            praktycznie czyli od kumpla z KGP,który zajmował się zabezpieczeniem tej imprezy!
            -Pozdrawiam!
            • dirloff Re: Ad vocem... 28.09.09, 15:06
              > Pewnie ,że nie Kukułkę! Nie, nie byłem ale relacje mam z pierwszej ręki
              > praktycznie czyli od kumpla z KGP,który zajmował się zabezpieczeniem tej imprez
              > y!

No widzisz, teraz już konkretnie i logicznie, to mogę zrozumieć choć - nie muszę
              i nie mogę się zgodzić. Zbyt wiele pomyj wylano na pisowskich ministrów i
              urzędników podczas antypisowksiej histerii, abym przyjmował kumpelskie przekazy
              jako prawdę objawioną. Cóż, i tak - jak to wyżej napisałem - użyłem Szczygła
              jako figury retorycznej, żeby sprowokować do przeczytania wywiadu i podjęcia
              dyskusji nad jakością ministra Klicha oraz jego otoczenia.
        • bmc3i Re: Ad vocem... 26.09.09, 23:52
          marek_boa napisał:

> Dirloff Daruj ale do tego pana o spojrzeniu mocno nie świeżej ryby na prawdę
          > nie ma co wracać! Jak sobie przypomnę jego "umizgi" do weteranów z pod Lenino t
          > o
          > na prawdę radość zbiera ,że go wygwizdali! Widzisz według mnie nawet z brakiem
          > honoru nie wolno przesadzać! Najpierw teksty o "Polskojęzycznych oddziałach
          > Sowieckich" a później "tylko pamiętajcie aby głosować na mnie"*!Jak dla mnie to
          > facet po prostu nie ma wstydu!
          > -Pozdrawiam!
          > P.S.* To mój skrót myślowy - nie powiedział tego dosłownie ale taki był konteks
          > t
          > jego wystąpienia na spotkaniu weteranów z okazji rocznicy Lenino!

Sadzac marek po twoich tekstach w dyskusjach na tym forum, naprawde nie mozna
          polegac na twoim rozumieniu czyichs wypowiedzi....
      • odyn06 Re: Ad vocem... 26.09.09, 21:14
        Z kilku twoich wątków wycieka fascynacja tym facetem.
        Dla mnie jest on partyjnym komisarzem, który najpierw pilnował Sikorskiego,
        potem pozbawił WP służb specjalnych, stchórzył w sprawie Nangar Kher, a potem
        sprawdził się na innych stanowiskach, na które Partia go posłała.
        Z Klichem ma parę cech wspólnych: sprawy obonności RP ma w ......... Ważne są
        słupki i przetrwanie pryncypała.
        • bmc3i Re: Ad vocem... 26.09.09, 23:33
          odyn06 napisał:

> Z kilku twoich wątków wycieka fascynacja tym facetem.
          > Dla mnie jest on partyjnym komisarzem, który najpierw pilnował Sikorskiego,
          > potem pozbawił WP służb specjalnych, stchórzył w sprawie Nangar Kher, a potem
          > sprawdził się na innych stanowiskach, na które Partia go posłała.
          > Z Klichem ma parę cech wspólnych: sprawy obonności RP ma w ......... Ważne są
          > słupki i przetrwanie pryncypała.

To jak to co piszesz ma sie do tego co zrobil ostatnio?

Wywiad przeczytalem z duzym zainteresowaniem. Niestety, powtarzam niestety, nie
          trzeba byc generalem aby miec takie samo zdanie o Klichu i jego druzynie jak
          Skrzypczak. Wystarczy sledzic publicznie dostepne materialy.
          • odyn06 Re: Ad vocem... 27.09.09, 09:09
            Opinia Skrzypczaka o Klichu, to opinia o żałosnych partyjnych czynownikach,
            przypadkowo obsadzonych na stanowisku MON-a.
            Sprawy Klicha śledzę z oddali, ale jak się Skrzypczak męczył ze Szygłą -
            widziałem na oczy własne.
            Guzik mnie obchodzi, że ktoś ma inne zdanie, ale w moim, empirycznie
            ukształtowanym przekonaniu - to wyjątkowo partyjna kreatura.
            Sprawy wojska zawsze miał w nosie.
      • f_crane Docenić Szczygła? 27.09.09, 13:29
        Nie bądź śmieszny.
        Może tak konkretnie ZA CO?

Generał jest miły dla Szczygiełka, bo jak by się tego nei wypierał, był jego człowiekiem. Ekipa sie zmieniła i przestano się z nim liczyć. Słusznie, czy nie, to nie ważne - zadra powstała.
        • dirloff Re: Docenić Szczygła? 28.09.09, 15:14
          > Nie bądź śmieszny.
          > Może tak konkretnie ZA CO?

Być może za to, że - jak i jego poprzednicy - w przeciwieństwie do Klicha był w
          miarę normalnym, znośnym i nie zadufanym w sobie(w swoich doradcach i PRowcach)?
          To są słowa generała, nie moje.

> Generał jest miły dla Szczygiełka, bo jak by się tego nei wypierał, był jego cz
          > łowiekiem. Ekipa sie zmieniła i przestano się z nim liczyć. Słusznie, czy nie,
          > to nie ważne - zadra powstała.

Czy generał zaczął karierę w WP za rządów PiS, podczas ministrowania Szczygła?
          Jak sam mówi, karierę zaczął jeszcze w PRL.

PS. To wielce zabawne i - jak się okazało - skuteczne z mojej strony. Zamiast
          zając się samym generałem i OBECNYM ministrem z całą świtą("dworem", jak to ujął
          generał) - wystarczyło, że prowokacyjnie wspomniałem o Szczygle, a żeście
          skupili się wyłącznie na dawnym pisowskim ministrze. Przed Szczygłem był
          Sikorski, przed nim SLDowscy i PSLowscy ministrowie, jeszcze wcześniej ci z
          AWS/UW(a wśród nich B. Komorowski), i do tych wszystkich poprzedników Klicha
          generał obecnego ministra porównywał.
          • bmc3i Re: Docenić Szczygła? 28.09.09, 15:17
            dirloff napisał:

> PS. To wielce zabawne i - jak się okazało - skuteczne z mojej strony. Zamiast
            > zając się samym generałem i OBECNYM ministrem z całą świtą("dworem", jak to ują
            > ł
            > generał) - wystarczyło, że prowokacyjnie wspomniałem o Szczygle, a żeście
            > skupili się wyłącznie na dawnym pisowskim ministrze. Przed Szczygłem był
            > Sikorski, przed nim SLDowscy i PSLowscy ministrowie, jeszcze wcześniej ci z
            > AWS/UW(a wśród nich B. Komorowski), i do tych wszystkich poprzedników Klicha
            > generał obecnego ministra porównywał.

Bo w wolnej i dem0okratycznej Polsce, w drugiej Irlandii, nie wazne kim jestes,
            co robisz, mowisz i piszesz. Wystarczy że skrytykujesz jakiegokolwiek ministra
            PE, od razu jestes pisowska zakałą.

Bantustan.
    • mark696 Re: Wywiad z gen. Skrzypkiem. Jest ostro... 27.09.09, 02:11
      "Na podstawie doświadczeń z Iraku mogę powiedzieć, że walka z
      terroryzmem jest konieczna, a lepiej jest z nim walczyć u źródeł niż
      u nas w kraju"
      Zapmnial tylko dodac, ze w Iraku nie bylo terorystow przed inwazja.
      Naplyneli dopiero pozniej zeby walczyc z koalicja.
      Jak chce walczyc z terorystami to powinniem byc za wyslaniem wojsk
      do Pakistanu, bo tak jest wiecej czlonkow Ai Kaidy niz w
      Afganistanie.
      A z wywiadu wynika ze wszyscy inni wokolo sa zli i nieodpowiedzialni
      i tylko on wie co jest najlepsze dla Polski. A on byl tylko biedna
      ofiara i nic nigdy nie mial do powiedzenia lol.
      • bmc3i Re: Wywiad z gen. Skrzypkiem. Jest ostro... 27.09.09, 10:02
        mark696 napisał:

> "Na podstawie doświadczeń z Iraku mogę powiedzieć, że walka z
        > terroryzmem jest konieczna, a lepiej jest z nim walczyć u źródeł niż
        > u nas w kraju"
        > Zapmnial tylko dodac, ze w Iraku nie bylo terorystow przed inwazja.
        > Naplyneli dopiero pozniej zeby walczyc z koalicja

Oczywiswcie. A wymordowanei 200 tysiecy kurdow to nie terroryzm

• marek_boa Re: Wywiad z gen. Skrzypkiem. Jest ostro... 27.09.09, 10:09
          Łaj aj! A jak się nazywa Matrek bezpośrednie lub pośrednie zabicie ponad 600
          tysięcy Irakijczyków i zmuszenie do emigracji prawie 1 miliona?! Masz do wyboru:
          - "Wyzwalanie Iraku"
          - "Akcja Stabilizacyjna"
          - "Misja Policyjna"
          - Urwał nać a 100 godzinny konflikt zwany "Wojną Futbolową", w ,którym
          zginęło niecałe 2000 osób jednak nazwano "WOJNĄ"?????!
        • jorl Re: Wywiad z gen. Skrzypkiem. Jest ostro... 27.09.09, 10:44
          bmc3i napisał:

> Oczywiswcie. A wymordowanei 200 tysiecy kurdow to nie terroryzm

No to znaczy ze jak USA wymordowala w 2 WS te pare milonow Japonczykow to tez byl terroryzm.

Poza tym z tymi Kurdami to tez slawne demokratyczne przesuwanie przecinka. W lewo. Ido tego wlasnie to wy Amis pompowaliscie bron i pieniadze aby Kurdowie i szyici w Iraku (po 1991 jak i przed) powstawali przeciw rzadowi. Wlasnie wy Amis te wojny domowe w Iraku wywolywaliscie. Od twgo jestescie specjalisci wysokiej klasy. Zawsze tak robiliscie. W Polsce po wojnie dla NSZ tez dostarczaliscie bron, pieniadze, terrorystow. Bo sie wam wojny domowe u wrogow bardzo oplacaja. Maly naklad u siebie duzy naklad u wroga. A ze ludzie sie zabijaja? To nie my! I ma sie argument aby wrogow oskarzac. Wlasnie o to zabijanie ktore wlasnie wy wytwarzaliscie.

Pozdrowienia
        • f_crane Re: Wywiad z gen. Skrzypkiem. Jest ostro... 27.09.09, 13:31
          oj weź Matrek nie zaczynaj.
          Irak to była wojna wywołana na fałszywych przesłąnkach, zamiast docisnąć Afganistan, zdecydowana sie uderzyć tam gdzie są pieniądze. Żadni terroryści, żadne WMD, tylko ropa była ważna. Teraz, kiedy wszystkie przsłanki zostały obalone jako fałszywe, próbuje sie powracać do sprawy Kurdów... To akt desperacji, równie sobrze można porównywać sytuację sprzed jak i po inwazji, jakość życia, bezpieczeństow, stan kraju...
          Ale to nie temat o Iraku przecież.
        • mark696 Re: Wywiad z gen. Skrzypkiem. Jest ostro... 27.09.09, 15:26
          niech ujme to inaczej. Nie bylo tam terrorystow miedzynarodowych.
          Po za tym mordy na Kurdach to raczej zbrodnie wojenne
          • bmc3i Re: Wywiad z gen. Skrzypkiem. Jest ostro... 27.09.09, 20:01
            mark696 napisał:

> niech ujme to inaczej. Nie bylo tam terrorystow miedzynarodowych.
            > Po za tym mordy na Kurdach to raczej zbrodnie wojenne

Mordy na kurdach nie zostaly dokonane w ramach zadnej wojny, to byl "terroryzm
            panstwowy".
        • kstmrv Re: Wywiad z gen. Skrzypkiem. Jest ostro... 27.09.09, 15:34
          bmc3i napisał:

> Oczywiswcie. A wymordowanei 200 tysiecy kurdow to nie terroryzm

A ilu Kurdów wymordowali Turcy przez ostatnie 3 lata? I to wspierani
          przez USA dostawami broni. Jak to jest jest że Saddam mordował
          Kurdów to powiesiili, a jak Turcy robią to samo, to demokratyczne
          USA na to pozwalają? Przeciez Amerykanie powinny natychmiast posłac
          lotnictwo żeby zbombardowało turckie oddziały przekraczające granice
          iracką i mordujące Kurdów. A tureckie władze które wydawały rozkazy
          powinni Amerykanie powiesić jak Saddama.
          • bmc3i Re: Wywiad z gen. Skrzypkiem. Jest ostro... 27.09.09, 20:03
            kstmrv napisał:

> bmc3i napisał:
            >
            > > Oczywiswcie. A wymordowanei 200 tysiecy kurdow to nie terroryzm
            >
            > A ilu Kurdów wymordowali Turcy przez ostatnie 3 lata?

licze na to ze nie zostaniesz goloslowny i podasz dokladna liczbe.

I to wspierani
            > przez USA dostawami broni. Jak to jest jest że Saddam mordował
            > Kurdów to powiesiili, a jak Turcy robią to samo, to demokratyczne
            > USA na to pozwalają?

Masz jakies dokladne dane na ten temat i dowody?

• kstmrv Re: Wywiad z gen. Skrzypkiem. Jest ostro... 28.09.09, 03:02
              bmc3i napisał:

> > > Oczywiswcie. A wymordowanei 200 tysiecy kurdow to nie terroryzm
              > >
              > > A ilu Kurdów wymordowali Turcy przez ostatnie 3 lata?
              >
              >
              > licze na to ze nie zostaniesz goloslowny i podasz dokladna liczbe.
              >

Saddama powiesili za 150 ofiar w kurdyjskiej wiosce. Turcy zabili
              dużo więcej Kurdów w ostatnich latach. Wystarczyłoby żeby
              powywieszac całą wierchuszkę tureckich władz.
              A czy Amerykanie pociągneli do odpowiedzialności Turków za masakry
              greckich wiosek na Cyprze w 1974? Alez skąd, za to zagrozili wtedy
              Grekom żeby nie pomagali Cypryjczykom, żeby Turcy mogli bezkarnie
              mordować.

> I to wspierani
              > > przez USA dostawami broni. Jak to jest jest że Saddam mordował
              > > Kurdów to powiesiili, a jak Turcy robią to samo, to
              demokratyczne
              > > USA na to pozwalają?
              >
              >
              > Masz jakies dokladne dane na ten temat i dowody?

W amerykańskich mediach o tym nie piszą lub piszą na ostatnich
              stronach drobnym drukiem. W polskich już co nieco da sie przeczytać.
              W każdym razie tureckie wojska juz po przekroczeniu granicy irackiej
              powinny zostac zbombardowane. Ale Amerykanie bezczynnie przyglądali
              się mordom na Kurdach.
              • bmc3i Re: Wywiad z gen. Skrzypkiem. Jest ostro... 28.09.09, 15:11
                kstmrv napisał:

> bmc3i napisał:
                >
                > > > > Oczywiswcie. A wymordowanei 200 tysiecy kurdow to nie terrory
                > zm
                > > >
                > > > A ilu Kurdów wymordowali Turcy przez ostatnie 3 lata?
                > >
                > >
                > > licze na to ze nie zostaniesz goloslowny i podasz dokladna liczbe.
                > >
                >
                > Saddama powiesili za 150 ofiar w kurdyjskiej wiosce. Turcy zabili
                > dużo więcej Kurdów w ostatnich latach.

Liczby kolego, liczby, fakty i źródła. Bo tak to Ci zaraz na pisze, ze tylko w
                ciagu ostatnich dwoch lat Rosjanie zamordowali 5000 ludzi i wojuj z tym.

Wystarczyłoby żeby
                > powywieszac całą wierchuszkę tureckich władz.
                > A czy Amerykanie pociągneli do odpowiedzialności Turków za masakry
                > greckich wiosek na Cyprze w 1974?

To znacyz ktorych Turkow? Rzad obecny, czy ówczesny? A moze Amerykanie moaja
                rowniez pociagnac do odpowiedzialnosci Putina za zbrodnie wojenne w Czeczeni?

Alez skąd, za to zagrozili wtedy
                > Grekom żeby nie pomagali Cypryjczykom, żeby Turcy mogli bezkarnie
                > mordować.
                >
                > > I to wspierani
                > > > przez USA dostawami broni. Jak to jest jest że Saddam mordował
                > > > Kurdów to powiesiili, a jak Turcy robią to samo, to
                > demokratyczne
                > > > USA na to pozwalają?
                > >
                > >
                > > Masz jakies dokladne dane na ten temat i dowody?
                >
                > W amerykańskich mediach o tym nie piszą lub piszą na ostatnich
                > stronach drobnym drukiem.

Skorpo Ciagle o tym pisza, to nei powiinienes mieć probelmow z zalinkowaniem....
                Co Ci przeszkadza?

• jorl Re: Wywiad z gen. Skrzypkiem. Jest ostro... 27.09.09, 11:13
      Jest w tym wywiadzie wspomnienie 1970 w Trojmiescie. O strelaniu do robotnikow.
      A wiec ja naprawde moge cos na ten temat powiedziec. Pracowalem w Gdyni, tego
      dnia przez okno swojej pracy wodzialem pochod stocznowcoa z zabitym. A co
      najwazniejsze mielismy przyrzad pomiarowy (w komcu biuro konstrukcyjne
      elektroniki) i osobiscie podsluchlismy (ja tez na wlasne uszy) siec dowodzenia
      Skotow. One weszyl do Gdyni, jeden stal kolo poczty i banku 300m od mojej pracy.
      I dowodca przez radio powiedzial, tak rozumielismy i to doskonale pamietam jak
      dzisiaj, swoim podwladnym "jak spala wam chodzby jednego Skota, wycofac sie z
      miasta".

Nie spalono, nie wycofano sie, nie strzelano. Ze Skotow. Ale stali,
      przechodzilem kolo takiej fajnej maszyny. Z zolnierzami.

Ten dziennikarz widac IPNowskiego chowu.

Pozdrowienia
    • f_crane Re: Wywiad z gen. Skrzypkiem. Jest ostro... 27.09.09, 13:25
      Słąby to kandydat na czempiona ludzi...

Ludzie z dworu Klicha do nas dzwonią i mówią, co mamy robić. Proszę wybaczyć, ale nie mogę sobie pozwolić, żeby żaden, cholera, nieupoważniony cywil wydawał mi polecenia!

No po czymś takim to bardzo dobrze że wyleciał. Negowanie cywilnej kontroli nad armią to najgorsze co żołnierz, zwłaszcza tej rangi może zrobić. Nieważne jakie jest aktualne nadanie stanowisk, takie wypowiedzi to Drawsko bis. Bardzo dobrze że poleciał.

Podczas obiadu prezydent poprosił generałów o szczere wypowiedzi o sytuacji w wojsku. Generałowie jednoznacznie obwiniali za złą, ich zdaniem, sytuację w armii cywilne kierownictwo MON, a szczególnie ministra Kołodziejczyka.

Zwykła urażona duma, ja nie neguję cywilnej kontroli nad wojskiem, ale niech mi tutaj byle cywil nie wydaje poleceń ;-). Ponadto zazdrość w stosunku do innych, bardziej 'politycznie' wyrobionych oficerach. Przecież w każdym państwie kontakty z politykami są elementem robienia kariery w odpowiedniku MON, tzn. trzeba zaistnieć w świadomości jako specjalista, czy odpowiedzialny człowiek. To nic skandalicznego.

Przecież to my jesteśmy na froncie i proszę nam wierzyć, naprawdę wiemy, czym powinno się walczyć. Moi żołnierze nieustannie się dokształcali, interesowali się nowym uzbrojeniem, co bardzo denerwowało ministerialnych doradców, którzy sami chcieli decydować o zakupach sprzętu.

Taa, ja też mogę być ekspertem co do NAJLEPSZEGO dostępnego uzbrojenia w danej kategorii, to nie jest szczególnie trudne, ale chcenie to jedno, realia to drugie. Wskazanie typu uzbrojenia, który najlepiej spełnia zakłądane wymagania i mieści się w budżecie jest trudne. No tak, ale wracamy do początku, co mi cywil będzie decydował co mam kupować, jaki mam budżet etc. Coś mi się wydaje, że Ameryka Płd./Śrd. lat osiemdziesątych to byłoby wymarzone miejsce dla Pana generała.
      Reszty nie chce mi się komentować.

• f_crane Re: Wywiad z gen. Skrzypkiem. Jest ostro... 27.09.09, 13:35
        co do tego politycznego wyrobienia, żeby było jasne - kontakty ze wszystkimi politykami. Człowiekiem jednej partii to byle debil może zostać, ślepo chwaląc/wykonując polecenia.
        Gwoli wyjaśnienia.
      • bmc3i Re: Wywiad z gen. Skrzypkiem. Jest ostro... 27.09.09, 13:57
        f_crane napisał:

> Słąby to kandydat na czempiona ludzi...
        >
        > Ludzie z dworu Klicha do nas dzwonią i mówią, co mamy robić. Proszę wybaczyć
        > , ale nie mogę sobie pozwolić, żeby żaden, cholera, nieupoważniony cywil wydawa
        > ł mi polecenia!

>
        > No po czymś takim to bardzo dobrze że wyleciał. Negowanie cywilnej kontroli nad
        > armią to najgorsze co żołnierz, zwłaszcza tej rangi może zrobić.

Przepraszam bardzo - kto sprawuje "cywilna kontrole nad wojskiem" - monister
        obrony, czy jego kacyki? O ile mi wiadomo, tylko i wylacznie minister obrony -
        osobiscie, a nie jego doradcy. Poza tym, co to znaczy "cywilna kontrola nad
        wojskiem" - moglbys wyjasnic jak to rozumiesz?

• billy.the.kid Re: Wywiad z gen. Skrzypkiem. Jest ostro... 27.09.09, 15:54
          tak jakoś śmiesznie kurdów nap...ją WSZYSCY. a powiesili saddamka.
        • marek_boa Re: Wywiad z gen. Skrzypkiem. Jest ostro... 27.09.09, 15:55
          Matrek w USA za każdym razem prezydent osobiście przekazuje rozkazy swoim
          generałom czy też przez swoich zaufanych ludzi czyli doradców etc.???!
          • bmc3i Re: Wywiad z gen. Skrzypkiem. Jest ostro... 27.09.09, 20:04
            marek_boa napisał:

> Matrek w USA za każdym razem prezydent osobiście przekazuje rozkazy swoim
            > generałom czy też przez swoich zaufanych ludzi czyli doradców etc.???!

Nie, ma od tego Sekretarza Obrony. Szefa Pentagonu, czyli amewrykanskeigo
            ministarestwa obrony
        • habeas_corpus Re: Wywiad z gen. Skrzypkiem. Jest ostro... 30.09.09, 09:16
          bmc3i napisał:

> Przepraszam bardzo - kto sprawuje "cywilna kontrole nad wojskiem" - monister
          > obrony, czy jego kacyki? O ile mi wiadomo, tylko i wylacznie minister obrony -
          > osobiscie, a nie jego doradcy.

Matrek, teraz to pieprzysz. Minister może każdemu ciurze delegować swoje
          uprawnienia, a przepisy mogą mu tego zabronić tylko w niektórych, dokładnie
          nazwanych sytuacjach. Polecenia "wydane" przez ciurę są wtedy i tak poleceniami
          ministra, bo ciura działa w jego imieniu i na jego rzecz - gdyż i tak tylko
          minister ponosi odpowiedzialność za te polecenia.

I proszę Cię, nie opowiadaj, że w USA to tylko Prezydent lub Sekretarz Obrony
          osobiście mogą to robić, bo też mają całe sztaby ważniaków od wypracowywania
          decyzji i ich przekazywania.

> Poza tym, co to znaczy "cywilna kontrola nad
          > wojskiem" - moglbys wyjasnic jak to rozumiesz?

Cywilna kontrola nad wojskiem jest opisana w kompetencjach Prezydenta RP i
          Ministra Obrony Narodowej, zapisanych w Konstytucji i ustawach. Wyraża się
          ścisłym odseparowaniem spraw czysto wojskowych, operacyjnych od cywilnych, do
          których należy m.in. kwestia budżetowania armii.

Tarcia między wojskowymi, a cywilnym kierownictwem, występują chyba wszędzie
          tam, gdzie nie rządzą wojskowi. Czyli np. we wszystkich demokracjach.
      • dirloff Re: Wywiad z gen. Skrzypkiem. Jest ostro... 28.09.09, 15:26
        > No po czymś takim to bardzo dobrze że wyleciał. Negowanie cywilnej kontroli nad
        > armią to najgorsze co żołnierz, zwłaszcza tej rangi może zrobić. Nieważne jaki
        > e jest aktualne nadanie stanowisk, takie wypowiedzi to Drawsko bis. Bardzo dobr
        > ze że poleciał.

Jak to ujął - "ludzie z dworu Klicha" - a nie ze Sztabu Generalnego czy MON.
        Przeczytałeś uważnie ten wywiad, czy tylko fragmentu które Ci pasowały? Generał
        wspomina o DORADCACH POLITYCZNYCH i PRowcach Klicha, nie o konstytucyjnych,
        cywilnych zwierzchnikach, czyli samym ministrze, jego zastępcach(wiceministrach)
        i/lub urzędnikach MON.

Zwróc uwagę, ze to co mówi generał względem samego Afganistanu, czyli roli jaką
        Polska tam na siebie(swój kontyngent) przyjęła, a środkami które na to
        przeznaczyła(ludzkimi, finansowymi, materiałowo-zbrojeniowymi), tej logicznej
        sprzeczności między wolą i deklaracją a wykonaniem tegoż, jest rozsądne,
        pragmatyczne. Generał miał tu na myśli odpowiedni sprzęt oraz ilość żołnierzy,
        potrzebną do skutecznego kontrolowania całej afgańskiej prowincji. I - aby
        uprzedzić polityczny atak - obie strony medialu(zarówno PiS oraz prezydent jak i
        PO czy rząd Tuska) dały ciała decydując się na afgańską misję przy takich
        środkach. Albo kilkaset ludzi i misje policyjno-infrastrukturalne, albo cała
        dywizja ze sparciem uderzeniowych śmigłowców, BSLi, pojazdów pancernych, o odp.
        sile ognia.
    • odyn06 Jest ostro... 29.09.09, 11:14
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7089711,Armia_traci_kolejnego_generala.html
      gen. Broni Bronisław Kwiatkowski też sam się zwalnia. Jest d-cą Dowództwa
      Operacyjnego do 31.12.09r. To on odpowiada za kontyngenty.
      • dirloff Klich kontratakuje... 30.09.09, 01:08
        Imperium PRu(Klicha) kontratakuje...
        (tu polecam Marsz Imperialny z soundtracku Gwiezdnych Wojen).
        Po ostrym wywiadzie z gen. Skrzypczakiem, na bazie którego utworzyłem cały
        wątek, PRowcy ministra Klicha - jak to przystało na puste treścią lecz pełne
        PRową formą PO - doradcy Klicha postanowili przejść do ofensywy. Oczywiście,
        jak to na fachmenów pracujących wcześniej w agencjach reklamowych i/lub
        marketingowych przystało, tłumaczą się i wyjaśniają, biorąc na patelnię
        kontrakt na Bryzy, "dwór" na Klonowej oraz inne zarzuty generała... To
        wszystko oczywiście za moje(i Wasze) pieniądze, pobierane w formie podatków.
        Zatem obecna polityka obronna MONu oraz budżetowanie tego - pod rządami PO -
        polega na publikowaniu SPROSTOWAŃ...

Hahaha...

Miałem nosa linkując tu ten wywiad z Rzepy. Zatem, jak tam pluszaki, ciągle
        nie tęsknicie za ministrem Szczygłem...?;)

Link:
        www.altair.com.pl/start-3482
        • bmc3i Re: Klich kontratakuje... 30.09.09, 01:10
          Gdzie wiedziales to tlumaczenienie sie Klicha czy jego PR-owcow ze sprawy Bryz?
          Chetnie bym przeczytal wyjasnienie sprawy taksowek.
        • odyn06 Re: Klich kontratakuje... 30.09.09, 08:23
          Nie tęsknimy. A ty?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka