Dodaj do ulubionych

O WojciechuJ...

07.05.10, 14:21

Sława!
www.polskatimes.pl/aktualnosci/252915,gen-jaruzelski-sprobuje-te-ostatnia-defilade-w-zyciu,id,t.html
Jak widac aby stawic sie w sadzie i odpowiedziec za swoje zbrodnie to jest
zbyt "chory" aby starcza mu sił na jazde do Moskwy aby odbierac zaszczyty
od swojego pana...

Nie dosc ze zbrodniarz to jeszcze tchórz i to niezmiernie prózny...

Gnida!

Niech jedzie i nie wraca niech pojdzie w slady tow Bieruta:)))

Forum Słowiańskie
gg 1728585
Obserwuj wątek
    • rzewuski1 generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 15:10
      i pochowamy go na Wawelu
      bardziej na to zasłuzył niz ten słaby prezydent, marionetka w rekach
      brata
      • browiec1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 15:10
        O tak:))
      • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 15:12
        rzewuski1 napisał:

> i pochowamy go na Wawelu

o, tak, tak. I jeszcze jego psa....

> bardziej na to zasłuzył niz ten słaby prezydent, marionetka w rekach
        > brata
        • rzewuski1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 15:16
          bardziej zasłuzył taka jest prawda
          walka z Niemcami, potem budowanie silnej armii
          zreczna polityka zagraniczna i racjonalna ocena rzeczywistosci
          gdybym był samobójca wybrałbym Lecha Kaczynskiego ale nim nie jestem
          wiec generał Jaruzelski bije go na głowe
          • browiec1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 15:18
            Ja tam stawiam na Alika.Plus mojego ulubienca,"Krola zycia"
            wiadomosci.onet.pl/2166366,327,pospieszalski_normalnie_bylbym_krolem_zycia_ale_pruszkow_rzadzi,item.html
            i jego obroncow
            wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,7854133,TVP_broni_filmu_Pospieszalskiego__Prawo_do_krytyki.html
            • rzewuski1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 15:35
              Pospieszalski ma nierówno pod sufitem
              przydałbył sie Jaruzelskiemu(jako szczekaczka propagandowa) w
              czasach komuny chociaz Urbanowi inteligencja do piet nie dosiega
              jak ogladam te jego programy to nie wytzymuje nawet 10 minut
              a potrafie obejrzec nawet telenowele
              • browiec1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 15:42
                Wiesz Stary,ja mam odruch wymiotny na sam widok jego geby.A
                propagandowke to on moglby dla Hugonka np. robic.Ale najgorsze w nim
                jest co innego-ta bezgraniczna bezczelnosc,przy ktorej normalnemu
                czlowiekowi "cenka opada" i sie wszystko w srodku gotuje.
                • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 15:47
                  browiec1 napisał:

> Wiesz Stary,ja mam odruch wymiotny na sam widok jego geby.A
                  > propagandowke to on moglby dla Hugonka np. robic.Ale najgorsze w nim
                  > jest co innego-ta bezgraniczna bezczelnosc,przy ktorej normalnemu
                  > czlowiekowi "cenka opada" i sie wszystko w srodku gotuje.

ja mam odruch wymiotny, gdy za kazdym razem jak przylatuje do Polski, jeszcze
                  nie wyjde z lotniska, a juz mnie napadaja z wszystkich stron i osaczaja banery
                  reklamowe. Przytlaczaja mnie, napadajac z kazdej strony. To jest jakis odlot.
                  Ciesze sie za klazdym razem, gdy wylatuje z Pl, ze juz zostawiam za soba te
                  wszysckie "opadajace cenki", i nie bede sie juz po wyjezdzie z Polski czul jak w
                  jakims matrixie z tego powodu.
                  • browiec1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 15:59
                    To przykre.
                    • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 16:02
                      browiec1 napisał:

> To przykre.

Cholernie. I meczace.
                      • browiec1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 16:13
                        Ale nie tylko w Polsce sa banery reklamowe.Stany nas bija na glowe.
                        • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 16:34
                          browiec1 napisał:

> Ale nie tylko w Polsce sa banery reklamowe.Stany nas bija na glowe.

Mylisz sie. Nie ma prawie wcale. Podobnie we Francji i w znanej mi czesci Niemiec.
                          • browiec1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 16:47
                            U nas problemem jest brak egzekwowania legalnosci czy raczej
                            nielegalnosci wieszania wszystkiego wszedzie.
                            • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 16:51
                              browiec1 napisał:

> U nas problemem jest brak egzekwowania legalnosci czy raczej
                              > nielegalnosci wieszania wszystkiego wszedzie.

Ja sadze ze to problem obnizania jakosci zycia przez te osaczajace czlowieka z
                              kazdej strony wielkie banery. Nie mozna sie obrocic, aby jakiies nie napadly.
                              Pamietam kiedys (90.) widzialem w Polsce rekalme firmy banerowej "reklama jest
                              juz europejska". G... prawda, te banery to tylko polska specyfika.
                              • browiec1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 16:52
                                Ale jakie konkretnie benery masz na mysli?
                                • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 17:28
                                  browiec1 napisał:

> Ale jakie konkretnie benery masz na mysli?

Wszystkie te stojace przy ulicach wielkie tablice reklamowe, jak ta "cenka opada".
                                  \
                                  • browiec1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 17:43
                                    A czyli billboardy po prostu?
                                    • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 17:45
                                      browiec1 napisał:

> A czyli billboardy po prostu?

Billboardy, banery, jak je zwal tak zwal. Nie dosc ze czesto gesto brzydkie, to
                                      jest ich taka ilosc, ze psychicznie przytlaczaja.
                                      • browiec1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 18:06
                                        Ze odpowiem jak Ty kiedys mnie:
                                        Mietki jestes;)
                                        • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 18:12
                                          browiec1 napisał:

> Ze odpowiem jak Ty kiedys mnie:
                                          > Mietki jestes;)

Klasyk nie mowil "mietki" tylko "mientki" :)
                                          • marek_boa Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 21:19
                                            Matrek,Browiec ma rację! "Mientki jezdeś" (tak się to pisze!) Ja już nauczyłem
                                            się na nie patrzeć i ich nie widzieć!:)
                                            • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 21:51
                                              marek_boa napisał:

> Matrek,Browiec ma rację! "Mientki jezdeś" (tak się to pisze!)

czyli browiec napisal zle, a nie mial racje

Ja już nauczyłem
                                              > się na nie patrzeć i ich nie widzieć!:)
                • rzewuski1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 16:24
                  tak ale jak ogladem jego ostatnie programy tzn poczatek to odniosłem
                  wrazenie ze sie przeniosłem w czasie
                  do PRL gdzie racje miała tylko władza tzn komunisci a ci co sie z
                  nimi nie zgadzali to zdrajcy, pachołki rewizjonistów niemieckich ,
                  Waszyngtonu , mosadu, watykanu itd
                  a teraz
                  znowu sa my czyli dobrzy [pIs, radio maryja) i oni, zli ,cała reszta
                  która nie wychwala Rydzyka i Kaczynskich, smie ich nawet krytykowac
                  to nie sa Polacy tylko polskojezyczni zdrajcy
                  jakas baba zrywa znojomosc ze swoimi przyjaciólmi bo smieja sie z
                  Kaczynskich
                  to jest normalne?
                  • browiec1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 16:31
                    Dokladnie.A teraz jeszcze bedzie mial "o czym rozmawiac" bo
                    wszystkie partie spuscily PiS po brzytwie w sprawie tego przejecia
                    sledztwa.A oni sobie tylko chcieli punkciki wyborcze ponabijac.I juz
                    wiemy wszyscy kto stoi tam gdzie dawniej ZOMO.Wszyscy poza PiSem.No
                    i jankiem oczywiscie ktory juz nie wierzy w demokracje w Polsce(skod
                    my to znamy?:)
                    wyborcza.pl/Polityka/1,103835,7843345,Pospieszalski_o_oswiadczeniu_Rady_Etyki_Mediow___Watpie.html
                    Ech,nawet REM opanowal sb-ecki uklad.
                  • ignorant11 Bo ja jestem zaplutym kmrłem reakcji:))) 08.05.10, 00:57
                    rzewuski1 napisał:

> tak ale jak ogladem jego ostatnie programy tzn poczatek to odniosłem
                    > wrazenie ze sie przeniosłem w czasie
                    > do PRL gdzie racje miała tylko władza tzn komunisci a ci co sie z
                    > nimi nie zgadzali to zdrajcy, pachołki rewizjonistów niemieckich ,
                    > Waszyngtonu , mosadu, watykanu itd
                    > a teraz
                    > znowu sa my czyli dobrzy [pIs, radio maryja) i oni, zli ,cała reszta
                    > która nie wychwala Rydzyka i Kaczynskich, smie ich nawet krytykowac
                    > to nie sa Polacy tylko polskojezyczni zdrajcy
                    > jakas baba zrywa znojomosc ze swoimi przyjaciólmi bo smieja sie z
                    > Kaczynskich
                    > to jest normalne?
                    >

Sława!

I jestem po stronie WYKLETYCH i NIEPOKORNYCH...

A zawsze przeciwko kacapstwu...

Forum Słowiańskie
                    gg 1728585
                    • rzewuski1 Re: Bo ja jestem zaplutym kmrłem reakcji:))) 08.05.10, 11:06
                      tylko ze komunizmu juz nie ma od 20 lat
                      a ty dalej chcesz umierac za ojczyzne?
                      walczyc z kacapami?
                      po co?
                      • marek_boa Re: Pewnie ,że tak! 08.05.10, 11:18
                        Jak to po co Rzewuski?! Bo NIGDY tego nie robił a przez cały stan wojenny
                        siedział pod stołem! Jak każdy tchórz chce się choć werbalnie podłączyć pod
                        zwycięzców! Podejrzewam ,że gorliwość Ignoranta pochodzi właśnie z neofictwa!
                        Wcześniej należał do partii i pluł na przeciwników a po 89 roku zmienił "kolory"
                        ale mentalność pozostała i teraz pluje na "nowych" przeciwników!
                        -Pozdrawiam!
                        • rzewuski1 Re: Pewnie ,że tak! 08.05.10, 11:54
                          w pewnym sensie przystosowuje sie do nowych czasów
                          mam sasiada który był w ORMO a teraz wywiesza flagi 3 maja i
                          opłakuje prezydenta tak jak to była jego rodzina
                          he he
                          • marek_boa Re: Pewnie ,że tak! 08.05.10, 12:14
                            Czyżby chodziło o zdolność ,która w naturze występuje pod nazwą "mimikra"?!:)
                            - Nie zgadzam się z Tobą w tym przypadku!To nie przystosowanie tylko ekstremizm
                            z zamianom stron!
                            -Pozdrawiam!
                          • ignorant11 Re: Pewnie ,że tak! 08.05.10, 13:05
                            rzewuski1 napisał:

> w pewnym sensie przystosowuje sie do nowych czasów
                            > mam sasiada który był w ORMO a teraz wywiesza flagi 3 maja i
                            > opłakuje prezydenta tak jak to była jego rodzina
                            > he he

Sława!

No widzisz typowy państwowiec. Był prl to on był prlu jest RP to jest tez
                            państwowy.

Zreszta 20 lat mogło go odmienic całkowicie, moze przjrzał na oczy.

W sumie pozytywna przemiana

Forum Słowiańskie
                            gg 1728585
                            • marek_boa Re: Pewnie ,że tak! 08.05.10, 14:01
                              No Popatrz Rzewuski!:) Przyznał się!:) I to tak bez bicia???!
                              • rzewuski1 Re: Pewnie ,że tak! 08.05.10, 19:08
                                pewnie w ten sposob odpokutowuje swoje winy
                                ma poczucie żalu ze dopioero po upadku komuny przejrzał na oczy
                                chodził w pochodach pierwszomajowych, nalezał do PRON i ORMO
                                jak ktos pisał nazywa sie on Dybowski
                                z tych Dybowskich?

pl.wikipedia.org/wiki/Benedykt_Dybowski
                                • marek_boa Re: Pewnie ,że tak! 08.05.10, 19:22
                                  Nie wiem Rzewuski i szczerze pisząc gów...o mnie to obchodzi jak się nazywa i
                                  skąd pochodzi to merde! Aczkolwiek dowiedzenie się tego pewnie nie zajęło by
                                  mnie więcej jak "godzina lekcyjna"!:) Tylko po co?!?
                          • bmc3i Re: Pewnie ,że tak! 10.05.10, 08:56
                            rzewuski1 napisał:

> w pewnym sensie przystosowuje sie do nowych czasów
                            > mam sasiada który był w ORMO a teraz wywiesza flagi 3 maja i
                            > opłakuje prezydenta tak jak to była jego rodzina
                            > he he

A to zupelnie jak Jaruzelski, kwasniewski, Oleksy i Miller. Kiedys z zapalem
                            budowali socjalizm, teraz do ostatniej krwi bronia demokracji, a gdyby ktos
                            wymyslil trzeci ustrój, rowniez oddaliby za niego życie.
                            • rzewuski1 Re: Pewnie ,że tak! 10.05.10, 23:09

> A to zupelnie jak Jaruzelski, kwasniewski, Oleksy i Miller. Kiedys
                              z zapalem
                              > budowali socjalizm, teraz do ostatniej krwi bronia demokracji, a
                              gdyby ktos
                              > wymyslil trzeci ustrój, rowniez oddaliby za niego życie

walczyli za system
                              czy sie tego wstydzą?
                              czy nie udaja kogos kim nie sa?
                              czy Jaruzelski stał sie nagle prawicowcem chodzacym do koscioła?
                              pozatym to demokracja ludowa
                              wybory sie odbywały
                              he he

>
                              • rzewuski1 Re: Pewnie ,że tak! 10.05.10, 23:11
                                demokracja to nie panstwo tylko system polityczny
                                Jaruzelski dbał o panstwo
                                • bmc3i Re: Pewnie ,że tak! 10.05.10, 23:46
                                  rzewuski1 napisał:

> demokracja to nie panstwo tylko system polityczny
                                  > Jaruzelski dbał o panstwo
                                  >

Jaruzelski dbal glownie o zachowanie swojej wladzy, a na koncu ja oddsal, bo
                                  staracil protektora w moskwie, a gospodarka sie rozleciala.
                                  • rzewuski1 Re: Pewnie ,że tak! 11.05.10, 06:57

>
                                    > Jaruzelski dbal glownie o zachowanie swojej wladzy, a na koncu ja
                                    oddsal, bo
                                    > staracil protektora w moskwie, a gospodarka sie rozleciala.
                                    • bmc3i Re: Pewnie ,że tak! 11.05.10, 13:34
                                      rzewuski1 napisał:

>
                                      > >
                                      > > Jaruzelski dbal glownie o zachowanie swojej wladzy, a na koncu ja
                                      > oddsal, bo
                                      > > staracil protektora w moskwie, a gospodarka sie rozleciala.

W takim razie, chwala Honeckerowi w NRD, z tego samego powodu, Florianowi
                                      Siewickiemu i Wojciechpowi Jaruzelskiemu, Alexander Dubček to zdrajca czeskiego
                                      i slowackiego narodu a Gustáv Husák to bohater a wegierskim bohaterem i patriotą
                                      jest János Kádárem
                              • bmc3i Re: Pewnie ,że tak! 10.05.10, 23:45
                                rzewuski1 napisał:

>
                                > > A to zupelnie jak Jaruzelski, kwasniewski, Oleksy i Miller. Kiedys
                                > z zapalem
                                > > budowali socjalizm, teraz do ostatniej krwi bronia demokracji, a
                                > gdyby ktos
                                > > wymyslil trzeci ustrój, rowniez oddaliby za niego życie
                                >
                                >
                                > walczyli za system
                                > czy sie tego wstydzą?
                                > czy nie udaja kogos kim nie sa?
                                > czy Jaruzelski stał sie nagle prawicowcem chodzacym do koscioła?
                                > pozatym to demokracja ludowa
                                > wybory sie odbywały
                                > he he
                                >
                                > >

Nie wiem, za to9 terazkazdzy z nich ma gębe pelna liberalnej demokracji, az im
                                dziurkami z nosa demokracja wycieka.
                                • rzewuski1 Re: Pewnie ,że tak! 11.05.10, 07:00

Nie wiem, za to9 terazkazdzy z nich ma gębe pelna liberalnej
                                  demokracji, az im
                                  > dziurkami z nosa demokracja wycieka

wielu ludzi ma dosc tej demokracji i pernamentnej wojny miedzy
                                  frakcjami
                                  z utesknieniem czekaja na wodza który obejmie władze niczym car i
                                  bedzie z a nich myslał i rozwiazawał problemy(PiS, radio maryja)
                                  • bmc3i Re: Pewnie ,że tak! 11.05.10, 13:35
                                    rzewuski1 napisał:

>
                                    >
                                    > Nie wiem, za to9 terazkazdzy z nich ma gębe pelna liberalnej
                                    > demokracji, az im
                                    > > dziurkami z nosa demokracja wycieka
                                    >
                                    >
                                    > wielu ludzi ma dosc tej demokracji i pernamentnej wojny miedzy
                                    > frakcjami
                                    > z utesknieniem czekaja na wodza który obejmie władze niczym car i
                                    > bedzie z a nich myslał i rozwiazawał problemy(PiS, radio maryja)
                                    >
                                    >

O tak, tak.
                              • cie778 Re: Pewnie ,że tak! 11.05.10, 12:18
                                rzewuski1 napisał:

> czy Jaruzelski stał sie nagle prawicowcem chodzacym do koscioła?

dziennik.pl/polityka/article603138/Jaruzelski_modlil_sie_za_Lecha_Kaczynskiego.html

:-)
                                pozdrawiam
                                jasiol
          • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 15:33
            rzewuski1 napisał:

> bardziej zasłuzył taka jest prawda
            > walka z Niemcami,

... i umacnianie buta wrogiego mocarstwa w Polsce....

> potem budowanie silnej armii

... i uzywanie jej do strzelania w Polaków.....

> zreczna polityka zagraniczna i racjonalna ocena rzeczywistosci
            > gdybym był samobójca wybrałbym Lecha Kaczynskiego ale nim nie jestem
            > wiec generał Jaruzelski bije go na głowe
            • browiec1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 15:37
              Ale tu nie ma co sie sprzeczac-Jaruzel chcac nie chcac i tak ma
              prawo do Wawelu-precedens sie zrobilo to kazdy byly prezio ma
              prawo.I tyle.Zalezy tylko czy bedzie chcial w takim towarzystwie
              zalegac-Walesa juz powiedzial ze nie chce takich zaszczytow.
              • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 15:41
                browiec1 napisał:

> Ale tu nie ma co sie sprzeczac-Jaruzel chcac nie chcac i tak ma
                > prawo do Wawelu-precedens sie zrobilo to kazdy byly prezio ma
                > prawo.I tyle.Zalezy tylko czy bedzie chcial w takim towarzystwie
                > zalegac-Walesa juz powiedzial ze nie chce takich zaszczytow.

O ile mi wiadomo, tak jednemu jak i drugiemu, nikt nie złożył takiej propozycji.
                • browiec1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 15:43
                  Matrek,zyjesz/zyles w Stanach,wiec cos takiego jak precedens powinno
                  byc Ci bardzo dobrze znane.
                  • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 15:48
                    browiec1 napisał:

> Matrek,zyjesz/zyles w Stanach,wiec cos takiego jak precedens powinno
                    > byc Ci bardzo dobrze znane.

W Polsce nie ma prawa precedensowego.
                    • browiec1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 16:00
                      Ale ja to doskonale wiem,chodzi o precedens pewnej decyzji.
                      P.S.W Polsce precedensy nie sa ujete w prawie,ale jednak powolywanie
                      sie na inne podobne sprawy i wyroki w nich moze przyniesc pozadany
                      skutek.
                      • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 16:03
                        browiec1 napisał:

> Ale ja to doskonale wiem,chodzi o precedens pewnej decyzji.
                        > P.S.W Polsce precedensy nie sa ujete w prawie,ale jednak powolywanie
                        > sie na inne podobne sprawy i wyroki w nich moze przyniesc pozadany
                        > skutek.

Nie moze.
                        • browiec1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 16:13
                          Moze moze,nie oficjalnie ale moze.
                          • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 16:36
                            browiec1 napisał:

> Moze moze,nie oficjalnie ale moze.

Orzeczenia w jednej sprawie nie sa wiazace w innej
                            • browiec1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 16:46
                              No to pisze ze nie sa prawnie wiazace,ale jak sie je zaprezentuje
                              moga wplynac na decyjze sadziego w podobnej sprawie,np. odszkodowan.
                • rzewuski1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 15:45

> O ile mi wiadomo, tak jednemu jak i drugiemu, nikt nie złożył
                  takiej propozycji

bo jeszcze zyja
              • cie778 Precedensy pogrzebowe 07.05.10, 17:13
                browiec1 napisał:

> Jaruzel ma prawo do Wawelu precedens sie zrobilo to kazdy byly prezio ma
                > prawo.

1. Precedensem to byłoby pochowanie tak jak Kaczorowskiego w Świątyni
                Opatrzności Bożej,
                2. Uzgodniłeś już swoje dogłębne przekonanie o obowiązku stosowania precedensów
                w odniesieniu do prywatnej własności z Kurią Krakowską?

pozdrawiam
                jasiol
                • browiec1 Re: Precedensy pogrzebowe 07.05.10, 17:42
                  A niby czemu precedens mialby byc w wypadki Swiatyni O.B.?
                  A obowiazku nie ma,ale sobie kazdy moze wystapic o to,niech sie
                  wtydy Dziwisz dziwi,fajny bedzie bajzel.Ale moze cala reszta ma
                  odrobine wiecej klasy i nie zobacze tego pieknego cyrku?
                  • bmc3i Re: Precedensy pogrzebowe 07.05.10, 18:04
                    browiec1 napisał:

> A niby czemu precedens mialby byc w wypadki Swiatyni O.B.?
                    > A obowiazku nie ma,ale sobie kazdy moze wystapic o to,niech sie
                    > wtydy Dziwisz dziwi,fajny bedzie bajzel.Ale moze cala reszta ma
                    > odrobine wiecej klasy i nie zobacze tego pieknego cyrku?

Cyrk w kwestii Wawelu, to akurat Wyborcza pieknie rozpetala. i skonczyl sie, gdy
                    ta sama Wyborcza umiescila piekny artykul, ze zaprzestaje o tym pisac, na czas
                    pogrzebu.
                    • bmc3i na marginesie 07.05.10, 18:06
                      bmc3i napisał:

> browiec1 napisał:
                      >
                      > > A niby czemu precedens mialby byc w wypadki Swiatyni O.B.?
                      > > A obowiazku nie ma,ale sobie kazdy moze wystapic o to,niech sie
                      > > wtydy Dziwisz dziwi,fajny bedzie bajzel.Ale moze cala reszta ma
                      > > odrobine wiecej klasy i nie zobacze tego pieknego cyrku?
                      >
                      > Cyrk w kwestii Wawelu, to akurat Wyborcza pieknie rozpetala. i skonczyl sie, gd
                      > y
                      > ta sama Wyborcza umiescila piekny artykul, ze zaprzestaje o tym pisac, na czas
                      > pogrzebu.

Podobnie jak w sprawie Razpudy kilka lat temu. Dzielo jednego nawiedzonego
                      dziennikarza Wyborczej, znanego w srodowisku dziennikarksim jako kompletny swir
                      ekologiczny.
                      • browiec1 Re: na marginesie 07.05.10, 18:07
                        I dzieki Bogu.
                        • bmc3i Re: na marginesie 07.05.10, 18:23
                          browiec1 napisał:

> I dzieki Bogu.

Co dzieki Bogu?
                    • browiec1 Re: Precedensy pogrzebowe 07.05.10, 18:08
                      Tak se tlumacz:) Poza tym wcale sie nie skonczyl.
                    • marek_boa Re: Precedensy pogrzebowe 07.05.10, 21:25
                      Znaczy się relacje z protestów studentów w Krakowie to wedle Ciebie "urządzenie
                      cyrku przez wyborczą"?! Rozumiem ,że imć Michnik dał studentom w łapę aby
                      urządzili cyrk aby jego redaktorzy mieli o czym pisać???!
                      • bmc3i Re: Precedensy pogrzebowe 07.05.10, 21:52
                        marek_boa napisał:

> Znaczy się relacje z protestów studentów w Krakowie to wedle Ciebie "urządzeni
                        > e
                        > cyrku przez wyborczą"?! Rozumiem ,że imć Michnik dał studentom w łapę aby
                        > urządzili cyrk aby jego redaktorzy mieli o czym pisać???!

Nie wiem jak tam bylo wg ciebie, ale happeningi w krakowie zaczely pbyc
                        przeprowadzane dopiero PO serii artykulow w Wybiórczej.
                        • marek_boa Re: Precedensy pogrzebowe 07.05.10, 22:03
                          Wedle moich informacji wprost przeciwnie ale kłócił się nie będę bo mnie ma o co!
                          • bmc3i Re: Precedensy pogrzebowe 07.05.10, 22:09
                            marek_boa napisał:

> Wedle moich informacji wprost przeciwnie ale kłócił się nie będę bo mnie ma o c
                            > o!

Mylisz sie - nie tylko wybuchly po artykulach Wybiorczej, ale jescze niemal w
                            calosci ucichly po artykule konczacym kampanie wawelską GW. Dwa rozkazy, dwa
                            razy wykonane.
                            • marek_boa Re: Precedensy pogrzebowe 07.05.10, 22:29
                              Matrek mocne!:) Teraz Wysnuj teorię ,że to dziennikarz GW podłożył bombę pod
                              fotelem prezydenta nad Smoleńskiem!
                              • bmc3i Re: Precedensy pogrzebowe 07.05.10, 23:38
                                marek_boa napisał:

> Matrek mocne!:) Teraz Wysnuj teorię ,że to dziennikarz GW podłożył bombę pod
                                > fotelem prezydenta nad Smoleńskiem!

Nie wysnuje, ale Agora robi taka sama robote jak pospieszalski, tylko w druga
                                strone.
                      • cie778 Re: Precedensy pogrzebowe 08.05.10, 00:13
                        marek_boa napisał:

> Znaczy się relacje z protestów studentów w Krakowie to wedle Ciebie
                        > "urządzenie cyrku przez wyborczą"?

1. Być może nie jest dokładnie tak jak pisał Matrek, że demonstracje się zaczęły dopiero po rozbiegówce w GW, ale niewątpliwe jest, że GW pracowicie czuwała nad ich rozwojem. Tutaj jest początek - jak myślisz, co ma większą publikę: publikacja w lokalnym dodatku GW czy świeżo powstałe konto na Facebooku? A tutaj jest już ewidentna próba wywołania takiego samego w Warszawie.
                        2. Demonstracja została zorganizowana przez lokalnych działaczy Platformy i jej młodzieżówkę, potem się różni zadymiarze podczepili.
                        3. To nie byli studenci, a przynajmniej nie przede wszystkim. Parę zdjęć (oryginały z interia.pl ztcp pochodziły) Studenci to organizowali kontrdemonstracje np. Koło Historyków UJ.
                        4. Najzabawniejsze w tym całym cyrku jest to, że GW definiuje się jako pismo europejczyków i walczy z nacjonalizmem i jego symbolami. To co im do tego, kogo na swoim prywatnym terenie chowają katolskie oszołomy? :-o

> Rozumiem ,że imć Michnik dał studentom w łapę aby urządzili cyrk aby
                        > jego redaktorzy mieli o czym pisać???!

W GW nie rządzi już Michnik ale Kurski - tyle, że oficjalnie jako p.o. i
                        Jarosław a nie Jacek. Ale to i tak są bracia bliźniacy ;-)

pozdrawiam
                        jasiol
                  • cie778 Re: Precedensy pogrzebowe 07.05.10, 18:23
                    browiec1 napisał:

> A niby czemu precedens mialby byc w wypadki Swiatyni O.B.?

śp. Kaczorowski był byłym Prezydentem.

> kazdy moze wystapic o to,

No i co z tego? Ja bym chciał się wybrać na Księżyc - tyle samo wynika w samego
                    chcenia.

> niech sie wtedy Dziwisz dziwi, fajny bedzie bajzel.

Ale dlaczego ma mieć bajzel? "Kancelaria Kurii Krakowskiej informuje, że nie
                    wyraża zgody na pochowanie na Wawelu ..." Gdzie tu bałagan? Co najwyżej Wyborcza
                    się zapluje.

pozdrawiam
                    jasiol
            • rzewuski1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 15:44

• bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 15:49
                Co innego nie walczyc z wrogiem, a co innego umacniac go. To pierwsze nazywa sie
                biernoscia, to drugie kolaboracja i zdrada.
                • rzewuski1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 16:01
                  dla ciebie moze kolaboracja
                  ale nie dla mnie
                  dla wielu Polaków nowa władza to postep i mozliwosc rozwoju
                  w II RP byli tego pozbawieni
                  skazani na wegetacje

generalnie budowanie silnego kraju i silnej armii mimo uzaleznienia
                  od sowietów było dziełem lepiej słuzacym Polsce niz bezsensowna walka
                  jaka chcieli prowadzic niektórzy
                  PRL to tez kolonizacja terenów na zachodzie
                  100 tysiecy km kw zostało skolonizowanych i zasiedlonych przez
                  Polaków
                  • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 16:04
                    rzewuski1 napisał:

> dla ciebie moze kolaboracja
                    > ale nie dla mnie
                    > dla wielu Polaków nowa władza to postep i mozliwosc rozwoju
                    > w II RP byli tego pozbawieni
                    > skazani na wegetacje
                    >
                    > generalnie budowanie silnego kraju i silnej armii mimo uzaleznienia
                    > od sowietów było dziełem lepiej słuzacym Polsce niz bezsensowna walka
                    > jaka chcieli prowadzic niektórzy

W takim razie, zacznij chowac w Aleji Zasluzonych na Powązkach, takze esbeków.

> PRL to tez kolonizacja terenów na zachodzie
                    > 100 tysiecy km kw zostało skolonizowanych i zasiedlonych przez
                    > Polaków
                    >
                    >
                    >
                    • rzewuski1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 16:16

takim razie, zacznij chowac w Aleji Zasluzonych na Powązkach, takze
                      esbeków

a ty jak zwykle
                      swiat biało czarny
                      wszytskich nalezy pochwalic i nagrodzic albo wszystkich potepic i
                      skazac
                      a zycie takie proste nie jest
                      • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 16:39
                        rzewuski1 napisał:

>
                        > takim razie, zacznij chowac w Aleji Zasluzonych na Powązkach, takze
                        > esbeków
                        >
                        >
                        > a ty jak zwykle
                        > swiat biało czarny
                        > wszytskich nalezy pochwalic i nagrodzic albo wszystkich potepic i
                        > skazac
                        > a zycie takie proste nie jest
                        >
                        >

Wiadomo ze nie mam na mysli tych wydzialow SB ktore zajmowaly sie walka z
                        narkotykami, lecz tych ktorzy z poswieceniem doslownie i w przenosni lamali
                        zycie ludziom walczacym na przyklad o to, abys Ty dzisiaj mowgl pisac w
                        internecie cokolwiek slina Ci na klawiature przyniesie.
                        • rzewuski1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 17:13
                          Wiadomo ze nie mam na mysli tych wydzialow SB ktore zajmowaly sie
                          walka z
                          narkotykami, lecz tych ktorzy z poswieceniem doslownie i w przenosni
                          lamali
                          zycie ludziom walczacym na przyklad o to, abys Ty dzisiaj mowgl
                          pisac w
                          internecie cokolwiek slina Ci na klawiature przyniesie.

byli tacy Kuron, Michnik ,Frasyniuk, Wałesa którzy siedzieli wiele
                          lat w wiezieniu
                          i okazuje sie ze sa zdrajcami, ubekami, agentami
                          a Ci co w tym czasie nawet flagi 3 maja bali sie wywieszac nagle sa
                          najwiekszymi patriotami naszych czasów

UB była instytucja zbrodnicza , SB policja polityczna
                          nigdy by nie przyszło do głowy chowac ich w aleji zasłuzonych
                          • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 17:30
                            rzewuski1 napisał:

> UB była instytucja zbrodnicza , SB policja polityczna
                            > nigdy by nie przyszło do głowy chowac ich w aleji zasłuzonych
                            >

W takim razie Jaruzelskiego rowneiz nie powinno Ci przyjsc do glowy chowac w
                            takich miejscach.
                            • browiec1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 17:46
                              Byl prezydentem czy nie byl?
                              A tu jeden z ostatnich niestety naprawde wartosciowych ludzi w tym
                              kraju
                              www.gadu-gadu.pl/5468432835125897330/bartoszewski-nekrofilia-w-kampanii-pis
                              Najlepszy fragment:
                              "Zapytany przez redaktora "Der Standard" o to, czy był zaskoczony
                              faktem, że Jarosław Kaczyński ma zamiar startować w wyborach
                              prezydenckich, Władysław Bartoszewski powiedział:

Jeśli Jarosław Kaczyński - a w ostatnich dniach już to się
                              rozpoczęło - będzie wykorzystywał wielką stratę, jakiej doznał, jako
                              argumentu wyborczego, wówczas będę musiał powiedzieć: jestem zarówno
                              przeciwko pedofilii, jak i nekrofilii każdego rodzaju."

• bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 17:49
                                browiec1 napisał:

> Byl prezydentem czy nie byl?
                                > A tu jeden z ostatnich niestety naprawde wartosciowych ludzi w tym
                                > kraju
                                > www.gadu-gadu.pl/5468432835125897330/bartoszewski-nekrofilia-w-kampanii-pis
                                > Najlepszy fragment:
                                > "Zapytany przez redaktora "Der Standard" o to, czy był zaskoczony
                                > faktem, że Jarosław Kaczyński ma zamiar startować w wyborach
                                > prezydenckich, Władysław Bartoszewski powiedział:
                                >

Naprfawde wartosciowy czlowiek w tym kraju, ktory publicznie poslugiwal sie w
                                ostatniej kampani wyborczej slownictwem z rynsztoka?

> Jeśli Jarosław Kaczyński - a w ostatnich dniach już to się
                                > rozpoczęło - będzie wykorzystywał wielką stratę, jakiej doznał, jako
                                > argumentu wyborczego, wówczas będę musiał powiedzieć: jestem zarówno
                                > przeciwko pedofilii, jak i nekrofilii każdego rodzaju."
                                >
                                • browiec1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 18:07
                                  Tak,wlasnie On.Jemu wolno.Ale jakis cytacik rynsztokowy?
                                  • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 18:24
                                    browiec1 napisał:

> Tak,wlasnie On.Jemu wolno.Ale jakis cytacik rynsztokowy?

A... juz nie pamietasz, tak?
                              • ignorant11 Sklerotyk o ksywce "profesor" 08.05.10, 21:18
                                browiec1 napisał:

> Byl prezydentem czy nie byl?
                                > A tu jeden z ostatnich niestety naprawde wartosciowych ludzi w tym
                                > kraju
                                > www.gadu-gadu.pl/5468432835125897330/bartoszewski-nekrofilia-w-kampanii-pis
                                > Najlepszy fragment:
                                > "Zapytany przez redaktora "Der Standard" o to, czy był zaskoczony
                                > faktem, że Jarosław Kaczyński ma zamiar startować w wyborach
                                > prezydenckich, Władysław Bartoszewski powiedział:
                                >
                                > Jeśli Jarosław Kaczyński - a w ostatnich dniach już to się
                                > rozpoczęło - będzie wykorzystywał wielką stratę, jakiej doznał, jako
                                > argumentu wyborczego, wówczas będę musiał powiedzieć: jestem zarówno
                                > przeciwko pedofilii, jak i nekrofilii każdego rodzaju."
                                >
                            • rzewuski1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 21:56

• bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 22:11
                                W takim razie Jaruzelskiego rowneiz nie powinno Ci przyjsc do glowy
                                chowac w
                                takich miejscach.

rzewuski1 napisał:

> dlaczego?

Dlaczego? Bo i esbecy i Jaruzelski walczyli o to samo. Tylko na roznych
                                stanowiskach i roznymi metodami.
                                • rzewuski1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 08.05.10, 10:56
                                  Jaruzelski budował armie i stał na czele panstwa w najtrudniejszych
                                  chwilach po II wojnie swiatowej
                                  wykazał sie opanowaniem i rozsadkiem
                                  które brakuje obecnej tak zwanej prawicy
                                  to czy go pochowaja na wawelu nie ma znaczenia
                                  historia go doceni za unikniecie kolejnej narodowej kleski
                                  i za odpowiedzialnosc
                                  • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 08.05.10, 11:02
                                    rzewuski1 napisał:

> Jaruzelski budował armie i stał na czele panstwa w najtrudniejszych
                                    > chwilach po II wojnie swiatowej
                                    > wykazał sie opanowaniem i rozsadkiem

Wowczas gdy strzelal do Polaków na wybrzezu w 1970 roku?

> które brakuje obecnej tak zwanej prawicy
                                    > to czy go pochowaja na wawelu nie ma znaczenia
                                    > historia go doceni za unikniecie kolejnej narodowej kleski
                                    > i za odpowiedzialnosc
                                    • rzewuski1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 08.05.10, 11:08

Wowczas gdy strzelal do Polaków na wybrzezu w 1970 roku?

on strzelał?
                                      pozatym Piłsudski ma wiecej krwi rodaków na swoim sumieniu

Witos, Sobieskiu i wielu tak zwanych bohaterów
                                      • marek_boa Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 08.05.10, 11:21
                                        Oni się nie liczą Rzewuski bo to "byli nasi" czyli "ich" - dla Matrka i spółki!
                                        Wiesz taki relatywizm moralny u ludzi wyznających prawicowe poglądy!
                                        -Pozdrawiam!
                                        • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 08.05.10, 15:26
                                          marek_boa napisał:

> Oni się nie liczą Rzewuski bo to "byli nasi" czyli "ich" - dla Matrka i spółki
                                          > !
                                          > Wiesz taki relatywizm moralny u ludzi wyznających prawicowe poglądy!
                                          > -Pozdrawiam!

Piłsudksi przyniosl Polsce wolnosc, a Jaruzleski co?
                                          • scibor3 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 08.05.10, 18:10
                                            Doprawdy? A ja myślałem, że w czasie gdy rozbrajano Niemców on siedział w
                                            twierdzy magdeburskiej. A tu się okazuje, ze jak go wypuścili to przywiózł wraz
                                            z sobą, pociągiem, wolność. W której kieszeni?
                                            • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 08.05.10, 18:14
                                              scibor3 napisał:

> Doprawdy? A ja myślałem, że w czasie gdy rozbrajano Niemców on siedział w
                                              > twierdzy magdeburskiej.

To zle myslales.

A tu się okazuje, ze jak go wypuścili to przywiózł wraz
                                              > z sobą, pociągiem, wolność. W której kieszeni?
                                            • rzewuski1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 08.05.10, 18:52
                                              scibor3 napisał:

> Doprawdy? A ja myślałem, że w czasie gdy rozbrajano Niemców on
                                              siedział w
                                              > twierdzy magdeburskiej. A tu się okazuje, ze jak go wypuścili to
                                              przywiózł wraz
                                              > z sobą, pociągiem, wolność. W której kieszeni?

o akcie 5 listopada i radzie regencyjnej pewnie nie słyszał
                                              to byli zdrajcy?
                                              słuzyli zaborcy zreszta Piłsudski tez słuzył zaborcy
                                          • marek_boa Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 08.05.10, 18:36
                                            Matrek to w "przewrocie majowym" chodziło o wolność?!? No urwał nać nie
                                            wiedziałem?! Napisz no przez kogo w 1926 roku była Polska zniewolona?! O już nie
                                            Musisz! Znalazłem! Polska w 1926 roku była zniewolona przez DEMOKRACJĘ
                                            PARLAMENTARNĄ!!! To "wyzwolenie" kosztowało życie 379 ludzi zabitych i 921
                                            rannych a Piłsudski po przewrocie uzyskał władzę większą niż Jaruzelski w stanie
                                            wojennym!
                                            • durny1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 08.05.10, 18:45
                                              Zgadza się Marek i co ciekawe przewrót majowy poparli polscy
                                              komuniści i socjaliści.
                                            • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 08.05.10, 21:56
                                              marek_boa napisał:

> Matrek to w "przewrocie majowym" chodziło o wolność?!? No urwał nać nie
                                              > wiedziałem?! Napisz no przez kogo w 1926 roku była Polska zniewolona?! O już ni
                                              > e
                                              > Musisz! Znalazłem! Polska w 1926 roku była zniewolona przez DEMOKRACJĘ
                                              > PARLAMENTARNĄ!!! To "wyzwolenie" kosztowało życie 379 ludzi zabitych i 921
                                              > rannych a Piłsudski po przewrocie uzyskał władzę większą niż Jaruzelski w stani
                                              > e
                                              > wojennym!

Ale to byla nasza wlasna wladza, a nie moskiewska.
                                              • durny1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 08.05.10, 22:07
                                                >
                                                > Ale to byla nasza wlasna wladza, a nie moskiewska.
                                                >
                                                >

I dlatego mogła mordować, tak????
                                                • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 08.05.10, 22:51
                                                  durny1 napisał:

> >
                                                  > > Ale to byla nasza wlasna wladza, a nie moskiewska.
                                                  > >
                                                  > >
                                                  >
                                                  > I dlatego mogła mordować, tak????

Morderstwo nigdy nie jest dobre, ale morderstwo w imie zachowania wplywow obcego
                                                  imperium, jest potrojnie zle.
                                                  • durny1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 08.05.10, 23:08

> Morderstwo nigdy nie jest dobre, ale morderstwo w imie zachowania wplywow obceg
                                                    > o
                                                    > imperium, jest potrojnie zle.
                                                    >

A dlaczego? Nie rozumiem Cię teraz w ogóle.
                                                  • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 08.05.10, 23:49
                                                    durny1 napisał:

>
                                                    > > Morderstwo nigdy nie jest dobre, ale morderstwo w imie zachowania wplywow
                                                    > obceg
                                                    > > o
                                                    > > imperium, jest potrojnie zle.
                                                    > >
                                                    >
                                                    > A dlaczego? Nie rozumiem Cię teraz w ogóle.

Naprawde nie rozumiesz? Naprawde? Nie widzisz roiznicy pomiedzy morderstwem, a
                                                    morderstwem polaczonym ze zdradą panstwa i narodu? Nie widzisz roznicy miedzy
                                                    zamachem stanu pilsudskiego a Konfederacja Targowicka?
                                                  • durny1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 09.05.10, 07:35
                                                    Pisaliśmy o Piłsudskim i Jaruzelskim a Ty mi już z Targowicą porównujesz.
                                                    Niemniej nie widzę różnicy. Morderstwo jest morderstwem. W tym czy w tamtym
                                                    przypadku równie strasznym. Nic nie usprawiedliwia środków prowadzących do celu.
                                                    Państwo jest dla ludzi a nie ludzie dla państwa i władzy. Sorki BMC3 ale teraz
                                                    to mógłbym Cie porównać do stalinisty. oni też uważają, że cel uświęca środki.
                                                  • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 09.05.10, 17:50
                                                    durny1 napisał:

> Pisaliśmy o Piłsudskim i Jaruzelskim a Ty mi już z Targowicą porównujesz.

Tak samo jak rozmawialismy o Jaruzelskim, a ty wyjechalesa z Pilsudskim...

A porownanie jest takie, ze jesli Pilsudskiego przyrownac do Insurekcji
                                                    kosciuszkowskiej, To jaruzelskiego trzeba stosujac ta sama miare przyrownac
                                                    wlasnie do targowicy.

> Niemniej nie widzę różnicy. Morderstwo jest morderstwem. W tym czy w tamtym
                                                    > przypadku równie strasznym. Nic nie usprawiedliwia środków prowadzących do celu
                                                    > .
                                                    > Państwo jest dla ludzi a nie ludzie dla państwa i władzy. Sorki BMC3 ale teraz
                                                    > to mógłbym Cie porównać do stalinisty. oni też uważają, że cel uświęca środki.
                                                  • rzewuski1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 09.05.10, 18:01
                                                    bmc3i napisał:

> >
                                                    > A porownanie jest takie, ze jesli Pilsudskiego przyrownac do
                                                    Insurekcji
                                                    > kosciuszkowskiej, To jaruzelskiego trzeba stosujac ta sama miare
                                                    przyrownac
                                                    > wlasnie do targowicy.

jak mozna porównac?
                                                    w czym?
                                                    Insurekcja kosciuszkowska to nierealna próba odzyskania wolnosci
                                                    generalnie gdyby jej nie było pewnie nie było 3 rozbioru
                                                    los Polski potoczyłby sie innymi drogami

gdyby postepował Jaruzeslki tak tamci to pewnie obecnie mielibysmy
                                                    ksiestwo warszawskie, cos pokroju Litwy , bylisbysmy była republika
                                                    ZSRR

>
                                                    >
                                                    >
                                                  • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 09.05.10, 21:49
                                                    rzewuski1 napisał:

> bmc3i napisał:
                                                    >
                                                    > > >
                                                    > > A porownanie jest takie, ze jesli Pilsudskiego przyrownac do
                                                    > Insurekcji
                                                    > > kosciuszkowskiej, To jaruzelskiego trzeba stosujac ta sama miare
                                                    > przyrownac
                                                    > > wlasnie do targowicy.
                                                    >
                                                    > jak mozna porównac?
                                                    > w czym?
                                                    > Insurekcja kosciuszkowska to nierealna próba odzyskania wolnosci
                                                    > generalnie gdyby jej nie było pewnie nie było 3 rozbioru
                                                    > los Polski potoczyłby sie innymi drogami
                                                    >

Nie chodzi o realność, lecz działanie z pobudek patriotycznych z jednej strony,
                                                    i zdrade narodu z drugiej.

> gdyby postepował Jaruzeslki tak tamci to pewnie obecnie mielibysmy
                                                    > ksiestwo warszawskie, cos pokroju Litwy , bylisbysmy była republika
                                                    > ZSRR

A to juz zwykła proba odwrocenia kota ogonem, przez probe wmowienia Polakom, ze
                                                    Jaruzelski dzialal dla dobra Polski, a nie swoich politycznych mocodawcow z Kremla.
                                                  • rzewuski1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 21:18
                                                    gdyby Jarzuzelski był krolem zamiast na miejsce Stanisława Augusta
                                                    Poniastowskiego
                                                    rozbiorów by nie było
                                                  • cie778 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 21:45
                                                    rzewuski1 napisał:

> gdyby Jarzuzelski był krolem zamiast na miejsce Stanisława Augusta
                                                    > Poniastowskiego rozbiorów by nie było

No pewnie. Wszystko by wzięła Katarzyna, łącznie z Mazowszem, Wielko- i Małopolską.

pozdrawiam
                                                    jasiol
                                                  • rzewuski1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 21:53
                                                    nie
                                                    Katarzyna zaproponowała Poniatowskiemu by przystapił do otwartej
                                                    walki z konfederatami barskimi i wział udział w wojnie z Turcją
                                                    król odmówił
                                                    efekt I rozbiór
                                                    Katarzyna by sie na to nie zdecydowała gdyby Poaniatowski spełnił
                                                    jej zyczenie
                                                    było to z korzyscia dla Polski
                                                    król pozbyl sie przeciwników politycznych
                                                    i przy pomocy Rosji przeprowadził reformy skarbowo-wojskowe
                                                    niezbedne do wystawienia armii na wojne z Turcja

Poniatowski uwazał to za swój najwiekszy bład w zyciu
                                                    generał JARUZELSKI napewno by takiego błedu nie popełnił
                                                  • cie778 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 11.05.10, 12:38
                                                    rzewuski1 napisał:

> generał JARUZELSKI napewno by takiego błedu nie popełnił

Oczywiście. Być może dlatego, że gen. Jaruzelski nigdy w życiu (a przynajmniej
                                                    tym, które oficjalnie znamy) nie powiedział "nie" na polecenie z Moskwy.
                                                    Ale gdzie to co napisałeś nie zgadza się z moją konkluzją, że w efekcie cała
                                                    Polska byłaby Katarzyny?

pozdrawiam
                                                    jasiol
                                                  • marek_boa Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 08.05.10, 23:35
                                                    Matrek to już nie jest relatywizm moralny - to co Piszesz to zwykła hucpa i
                                                    pieprzenie! Napisz normalnie jak człowiek - Piłsudskiemu to Ty Wybaczasz bo to
                                                    był człowiek z Twojej opcji politycznej i mógł mordować ile chciał - takie
                                                    postawienie sprawy jestem w stanie zrozumieć! Pieprzenia o "potrójnym" czy
                                                    "podwójnym" źle to wstawiaj innym!
                                              • durny1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 08.05.10, 22:12
                                                Tak kolego, Piłsudski też ma krew na rękach. Krew rodaków. Jak się tak
                                                zastanowić to pewne podobieństwa między nim a Jaruzelskim zachodzą. Piłsudski
                                                był na Syberii Jaruzelski też. Piłsudski kolaborował z Niemcami i Austrią.
                                                Jaruzelski z Moskwą. Obaj dbali o armię i dobro Polski. Piłsudski dokonał
                                                zamachu stanu, Jaruzelski też. Może Ci panowie faktycznie powinni leżeć obok
                                                siebie na Wawelu? No i jeszcze obaj mówili po rosyjsku.
                                                • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 08.05.10, 22:51
                                                  durny1 napisał:

> Tak kolego, Piłsudski też ma krew na rękach. Krew rodaków. Jak się tak
                                                  > zastanowić to pewne podobieństwa między nim a Jaruzelskim zachodzą. Piłsudski
                                                  > był na Syberii Jaruzelski też. Piłsudski kolaborował z Niemcami i Austrią.
                                                  > Jaruzelski z Moskwą. Obaj dbali o armię i dobro Polski. Piłsudski dokonał
                                                  > zamachu stanu, Jaruzelski też. Może Ci panowie faktycznie powinni leżeć obok
                                                  > siebie na Wawelu? No i jeszcze obaj mówili po rosyjsku.

Tylko niek nie potrafi wskazac konkretnych zaslog jaruzelskiej bestii.
                                                  • durny1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 08.05.10, 23:09

> Tylko niek nie potrafi wskazac konkretnych zaslog jaruzelskiej bestii.

Ja jestem nieukiem wiec może mi je wskażesz?
                                                  • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 08.05.10, 23:50
                                                    durny1 napisał:

>
                                                    > > Tylko niek nie potrafi wskazac konkretnych zaslog jaruzelskiej bestii.
                                                    >
                                                    > Ja jestem nieukiem wiec może mi je wskażesz?

Nie potrafie. Nie ma ich.
                                                  • durny1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 09.05.10, 07:38
                                                    Może są ale ich nie dostrzegasz. Jaruzelski dbał o granice Polski. Tak naprawdę
                                                    dzięki komunistom i ZSRR Polska ma obecnie granice na Odrze i Nysie Łużyckiej.
                                                    Zachód po II wojnie światowej chciał nam te granice przesunąć na wschód.
                                                  • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 09.05.10, 21:50
                                                    durny1 napisał:

> Może są ale ich nie dostrzegasz. Jaruzelski dbał o granice Polski. Tak naprawdę
                                                    > dzięki komunistom i ZSRR Polska ma obecnie granice na Odrze i Nysie Łużyckiej.
                                                    > Zachód po II wojnie światowej chciał nam te granice przesunąć na wschód.

Alez oczywiscie ze dbał. Rząd Vichy tez dbal o granice Francji.
                                                  • durny1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 09:46
                                                    Albo odpowiem bardziej brutalnie, jakby nie było Piłsudskiego w 1918 roku byłby
                                                    ktoś inny, który odegrałby podobną rolę.
                                                  • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 10:04
                                                    durny1 napisał:

> Albo odpowiem bardziej brutalnie, jakby nie było Piłsudskiego w 1918 roku byłby
                                                    > ktoś inny, który odegrałby podobną rolę.

Tak? To szkoda ze poza Pilsudskim, Dmowskim i Paderewskim innych chetnych nie bylo.
                                                  • durny1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 10:13
                                                    Nie oszukuj się nie ma ludzi niezastąpionych!
                                                  • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 10:16
                                                    durny1 napisał:

> Nie oszukuj się nie ma ludzi niezastąpionych!

:)

Wot argument. W political fiction mozesz sie bawic sam.
                                                  • durny1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 10:34
                                                    Argument jak najbardziej trafny. Ktoś na pewno by się znalazł. Piłsudski miał
                                                    też trochę szczęścia.
                                                  • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 10:42
                                                    durny1 napisał:

> Argument jak najbardziej trafny. Ktoś na pewno by się znalazł.

Zapewne tak samo jak po wojnie prusko-francuskiej, albo wojnach napoleonskich...

Piłsudski miał
                                                    > też trochę szczęścia.
                                                  • ignorant11 Tego bandyty juz nie zdazymy powiesic:(((/nt 08.05.10, 23:22
                                                    bmc3i napisał:

> durny1 napisał:
                                                    >
                                                    > > Tak kolego, Piłsudski też ma krew na rękach. Krew rodaków. Jak się tak
                                                    > > zastanowić to pewne podobieństwa między nim a Jaruzelskim zachodzą.
                                                    Piłsu
                                                    > dski
                                                    > > był na Syberii Jaruzelski też. Piłsudski kolaborował z Niemcami i
                                                    Austri
                                                    > ą.
                                                    > > Jaruzelski z Moskwą. Obaj dbali o armię i dobro Polski. Piłsudski
                                                    dokona
                                                    > ł
                                                    > > zamachu stanu, Jaruzelski też. Może Ci panowie faktycznie powinni
                                                    leżeć o
                                                    > bok
                                                    > > siebie na Wawelu? No i jeszcze obaj mówili po rosyjsku.
                                                    >
                                                    > Tylko niek nie potrafi wskazac konkretnych zaslog jaruzelskiej bestii.
                                                  • marek_boa Re: Tego bandyty juz nie zdazymy powiesic:(((/nt 08.05.10, 23:38
                                                    Przyznaję Ci rację Ignorant! Bandyty Piłsudskiego już nie da rady powiesić! A
                                                    generał Jaruzelski po śmierci doczeka się nie jednego pomnika!
                                                  • marek_boa Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 08.05.10, 23:36
                                                    A Jesteś w stanie wskazać konkretne zasługi bestii Piłsudskiego?! Zasługi w
                                                    czym?! W mordowaniu i zdobywaniu władzy siłą?!
                                                  • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 08.05.10, 23:51
                                                    marek_boa napisał:

> A Jesteś w stanie wskazać konkretne zasługi bestii Piłsudskiego?! Zasługi w
                                                    > czym?! W mordowaniu i zdobywaniu władzy siłą?!

Obronil Polske przed bolszewickim rajdem. A Jaruzelski sam bolszewikow w Polsce
                                                    wspierali i umacnial.
                                                  • marek_boa Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 09.05.10, 00:17
                                                    Piłsudski????! Kiedy???! Matrek jakieś dowody na poparcie tej tezy?!? Generał
                                                    Rozwadowski w grobie się przewraca!!! Bo mnie to się jednak wydaje ,że nikogo
                                                    nie bronił a sam pierwszy kazał Bolszewików na Ukrainie zaatakować! Czyli jest
                                                    odpowiedzialny za WSZYSTKIE ofiary wojny Polsko-Bolszewickiej w początku lat
                                                    dwudziestych! Też mi urwał nać bohaterstwo i służenie ojczyźnie! Doprowadził do
                                                    wojny i gdyby nie mądrzy ludzie skończyło by się klęską na całego!
                                                    - Największą zasługą gen Jaruzelskiego jest to ,że do żadnej wojny nie
                                                    doprowadził i właśnie tak jak Rzewuski Pisze w miarę możliwości Polskę umacniał!
                                                    W dodatku gdy przyszedł czas bez rozlewu krwi władzę oddał!
                                                  • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 09.05.10, 21:54
                                                    marek_boa napisał:

> Piłsudski????! Kiedy???! Matrek jakieś dowody na poparcie tej tezy?!? Generał
                                                    > Rozwadowski w grobie się przewraca!!! Bo mnie to się jednak wydaje ,że nikogo
                                                    > nie bronił a sam pierwszy kazał Bolszewików na Ukrainie zaatakować!

Tak oczywiscie. O biurze szefrów i przechwyconej przed akcja na Ukrainie
                                                    korespondencji bolszewiskiej, w peerelowskich szkolach oczywiscie nie informowano...

Czyli jest
                                                    > odpowiedzialny za WSZYSTKIE ofiary wojny Polsko-Bolszewickiej w początku lat
                                                    > dwudziestych! Też mi urwał nać bohaterstwo i służenie ojczyźnie! Doprowadził do
                                                    > wojny i gdyby nie mądrzy ludzie skończyło by się klęską na całego!
                                                    > - Największą zasługą gen Jaruzelskiego jest to ,że do żadnej wojny nie
                                                    > doprowadził i właśnie tak jak Rzewuski Pisze w miarę możliwości Polskę umacniał
                                                    > !
                                                    > W dodatku gdy przyszedł czas bez rozlewu krwi władzę oddał!
                                                  • marek_boa Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 09.05.10, 23:22
                                                    Matrek jeśli dla Ciebie cel uświęca środki to Ty Jesteś komunistą a nie ja! No
                                                    i co z tego?! Nie mydlij oczu! To Piłsudski tę awanturę zaczął!
                                                  • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 09.05.10, 23:54
                                                    marek_boa napisał:

> Matrek jeśli dla Ciebie cel uświęca środki to Ty Jesteś komunistą a nie ja! No
                                                    > i co z tego?! Nie mydlij oczu! To Piłsudski tę awanturę zaczął!

Marek, to byla oficjalna wersja wydarzen, od 45 do 90 roku.
                                                    Nikt woczas nie informowal rzecz jasna, o rosyjskich przygotowaniach do
                                                    niesienia pomocy braciom rewolucjonistom w Berlinie, ze o bunczucznych
                                                    zapowiedziach Tuchaczeswkiego o pojeniu koni w Sekwanie, nie wspomne.

Obowiazywala tylko jedna wersja - warchol Pilsudski rozpoczal awanture na
                                                    Ukrainie, a bratnia armia czerwona dala odpor polskim panom. A takie bzdety, ze
                                                    gdyby nie wuderzenie wyprzedzajace na Ukrainie, to bolszewicy byliby pod
                                                    warszawa juz pol roku wczesniej, byly tematem tabu. Ty zas powtarzasza jedynie
                                                    oficjalna linie propagandy peerelowskiej...
                                                  • marek_boa Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 00:04
                                                    Matrek "buńczuczne zapowiedzi" to sfera domysłów a nie realiów! Poczytaj coś w
                                                    temacie wojny Polsko-Rosyjskiej w latach 20 -stych to podyskutujemy! Szczególnie
                                                    polecam Angielsko-Francuskie naciski na Piłsudskiego w celu przyłączenia się do
                                                    wojny z Rosją Radziecką po stronie "Białych" i negocjacje prowadzone w tym samym
                                                    czasie przez Polaków z Bolszewikami! To nie są żadne powtórzenia propagandy
                                                    PRL-u tylko historyczne rzeczy!
                                                  • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 08:46
                                                    marek_boa napisał:

> Matrek "buńczuczne zapowiedzi" to sfera domysłów a nie realiów! Poczytaj coś w
                                                    > temacie wojny Polsko-Rosyjskiej w latach 20 -stych to podyskutujemy!

Wyobraz sobie ze ja przeczytalem. Ty zas jedynie te zgodne z oficjalna linia
                                                    propagandy PZPR

Szczególni
                                                    > e
                                                    > polecam Angielsko-Francuskie naciski na Piłsudskiego w celu przyłączenia się do
                                                    > wojny z Rosją Radziecką po stronie "Białych" i negocjacje prowadzone w tym samy
                                                    > m
                                                    > czasie przez Polaków z Bolszewikami! To nie są żadne powtórzenia propagandy
                                                    > PRL-u tylko historyczne rzeczy!

A ja Tobie polecam lekture o informacjach Biura szyfrow dla pilsudskiego z 1919
                                                    roku, i zwlaszcza te o przygotowaniach bolszewickich do wielkiej ofensywy na
                                                    Barlin przez Polske...
                                                  • marek_boa Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 22:36
                                                    No tak! Przyznaję informacje zawarte w Wikipedii to "sowiecka propaganda" i Ty
                                                    tam Pisujesz?! Wstyd!
                                                    - Na temat szyfrów a konkretnie p.Kowalewskiego czytałem! Ta "wielka ofensywa"
                                                    to właśnie ta sfera domysłów Matrek!
                                                    "Biuro Szyfrów" powstało w 1930 roku i był to wydział Polskiego wywiadu i
                                                    kontrwywiadu czyli "II"!
                                                  • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 23:00
                                                    marek_boa napisał:

> No tak! Przyznaję informacje zawarte w Wikipedii to "sowiecka propaganda" i Ty
                                                    > tam Pisujesz?! Wstyd!
                                                    > - Na temat szyfrów a konkretnie p.Kowalewskiego czytałem! Ta "wielka ofensywa"
                                                    > to właśnie ta sfera domysłów Matrek!
                                                    > "Biuro Szyfrów" powstało w 1930 roku i był to wydział Polskiego wywiadu i
                                                    > kontrwywiadu czyli "II"!

polska wikiepdia plecie bzdury na ten temat.

Biuro szyfrow powstalo w 1919 roku i niemal natychmaist zlamalo sowieckie kody,
                                                    dzieki czemu wiedizalo o koncentracji dwoch armi bpolszewickich
                                                    przygotowyujacych sie do rajdu na Berlin, a w czasie bitwy warszqwskij rok
                                                    pozniej, , i calkowicie i bez reszt kontroelowalo cala korespondencje miedzy
                                                    tuchaczewsklim a budionnym, lacznie z ich korespondencja prywatna.
                                                    \

a skoro chcesz informacje o biurze szysfow z wikipedi to przeczytaj tutaj:

en.wikipedia.org/wiki/Biuro_Szyfr%C3%B3w
                                                  • marek_boa Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 23:15
                                                    Przeczytałem wersję po Polsku i jak byk tam stoi ,że "Biuro Szyfrów" powstało w
                                                    1930 roku! Fachowo to co powstało w 1919 rokiem wcale się tak nie nazywało!
                                                    - Sorry Matrek ale Jesteś wstanie skorelowć te informacje z faktami
                                                    historycznymi???! Bo za Chińskiego Boga jakoś to nie wychodzi?! W 1919 Rosja
                                                    Radziecka szykuje dwie armie do uderzenia na Zachód??! Skąd się wzięły te dwie
                                                    armie?! W tym czasie praktycznie całość Armii Czerwonej była uwikłana w starcia
                                                    z Wranglem! To co mieli odpuścić sobie Wrangla podbijającego od nowa Rosję a
                                                    uderzyć na Zachodnią Europę?! Nie trzyma się kupy!
                                                  • durny1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 23:20
                                                    pl.wikipedia.org/wiki/Oddzia%C5%82_II_Sztabu_Generalnego_WP#Pierwsze_struktury

może ten link Wam w czymś pomoże?
                                                  • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 23:29
                                                    marek_boa napisał:

> Przeczytałem wersję po Polsku i jak byk tam stoi ,że "Biuro Szyfrów" powstało
                                                    > w
                                                    > 1930 roku! Fachowo to co powstało w 1919 rokiem wcale się tak nie nazywało!

Obojetnie jak sie nazywalo,m nie o nazwe wlasną tu chodzi.

> - Sorry Matrek ale Jesteś wstanie skorelowć te informacje z faktami
                                                    > historycznymi???! Bo za Chińskiego Boga jakoś to nie wychodzi?! W 1919 Rosja
                                                    > Radziecka szykuje dwie armie do uderzenia na Zachód??! Skąd się wzięły te dwie
                                                    > armie?! W tym czasie praktycznie całość Armii Czerwonej była uwikłana w starcia
                                                    > z Wranglem! To co mieli odpuścić sobie Wrangla podbijającego od nowa Rosję a
                                                    > uderzyć na Zachodnią Europę?! Nie trzyma się kupy!

Tak, tak, juz czytalem ta Twoja teze kiedys. Niestety ktos komu pozyczylem
                                                    kiedys swoj egzemplarz God's playgroud w ktorej ta sprawa byla dokladnie
                                                    opisana, zalał mi ja kawą tak doszczetnie, ze nie dala sie juz uratowac, wiec
                                                    nie przytocze Ci juz dokladnego opisu sprawy.

Ale sam mozesz udac sie do ksiegarni i kupic jej polskie tlumaczenie "boże
                                                    igrzysko". Z tego co pamietam, byly tam rozpisane na punkty sowieckie jednostki
                                                    ktore podlegaly koncentracji.
                                                  • marek_boa Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 23:47
                                                    Matrek a nie Zapomniał Davies wspomnieć przypadkiem,że wszystkie te oddziały
                                                    brały udział w bitwach z "Białymi"?! No cóż w wolnej chwili sam poszperam!
                                                  • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 23:52
                                                    marek_boa napisał:

> Matrek a nie Zapomniał Davies wspomnieć przypadkiem,że wszystkie te oddziały
                                                    > brały udział w bitwach z "Białymi"?! No cóż w wolnej chwili sam poszperam!

Nie poszperaj, lecz przeczytaj.
                                                  • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 09.05.10, 23:59
                                                    marek_boa napisał:

> Piłsudski????! Kiedy???! Matrek jakieś dowody na poparcie tej tezy?!? Generał
                                                    > Rozwadowski w grobie się przewraca!!!

Prosze jaki chichot historii - ludzie lewicy powtarzaja endecka propagande....
                                                  • marek_boa Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 06:22
                                                    Endecka propaganda Matrek Bitwę Warszawską nazwała "Cydem bad Wisłą" a nie
                                                    przypisywała opracowanie planu generałowi Rozwadowskiemu!
                                                  • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 08:52
                                                    marek_boa napisał:

> Endecka propaganda Matrek Bitwę Warszawską nazwała "Cydem bad Wisłą" a nie
                                                    > przypisywała opracowanie planu generałowi Rozwadowskiemu!

Endecka propaganda nazwala bitwe warszawska cudem nad wisla, aby pomniejszyc
                                                    role pilsudskiego, podobnie jak przypisac zwyciestwo Rozwadowskiemu - w tymn
                                                    samym celu.

prawda jest tymczasem taka, ze gdy sowieci szli na Warszawe, cala opozycja w
                                                    Warszawie chciala "ukladania sie" z bolszewikami, a nie walki z nimi. Na dodatek
                                                    Pilsudski byl naciskany w tym samym celu przez Francuzow z Ferdynandem Fochem na
                                                    czele. A gdy Pilsudski nie ustepil i nie poddal sie naciskom opozycji ew kraju i
                                                    przyjacol z zagranicy, Francuzi chcieli zastowosowac pod Warszwa typowa taktyke
                                                    z pierwszej wojny swiatowej, czyli okoipac sie i przeczekac na wyniszczenie. Nie
                                                    liczac sie z tym, jak ucierpi na tym kraj. Pomyslem pilsudskiego natp9omiast
                                                    byly owe kleszcze z kontrofensywa znad Wieprza, czemu ostro sprzeciwiali sie
                                                    Francuzi, a po sukcesie nie mogli wyjsc z podziwu dla Pilsudskiego.
                                                  • durny1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 09:06
                                                    Prawda jest taka, że faktycznie Piłsudski miał zasługi w odbudowie państwa
                                                    polskiego, ale przewrotem majowym jak i późniejszą polityką (Bereza Kartuska),
                                                    skompromitował się całkowicie i należy go ocenić negatywnie jako dyktatora i
                                                    człowieka który ma polską krew na rękach.
                                                  • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 09:15
                                                    durny1 napisał:

> Prawda jest taka, że faktycznie Piłsudski miał zasługi w odbudowie państwa
                                                    > polskiego, ale przewrotem majowym jak i późniejszą polityką (Bereza Kartuska),
                                                    > skompromitował się całkowicie i należy go ocenić negatywnie jako dyktatora i
                                                    > człowieka który ma polską krew na rękach.

W Berezie Kartuskiej byl m.in. ktos z mojej rodziny. Cokolwiek jednak nie
                                                    powiedziec o Pilsudskim od 1926 roku, nikt i nic nie umnijszy jego zaslug w
                                                    odzyskaniu przez Polske niepodleglosci i pierwszych latach wolnosci. Za 100 juz
                                                    tylko historycy znac beda pojecie "sanacji", ale o roli Pilsudskiego w latach
                                                    1918-21 dzieci wciaz beda sie uczyc w szkolach.
                                                  • durny1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 09:35
                                                    Będą się też uczyć o przewrocie majowym i o polskiej krwi która Piłsudski ma
                                                    rękach. Ja nie wiem jak niektórzy mogą go brać za autorytet? przecież to morderca!
                                                  • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 09:38
                                                    durny1 napisał:

> Będą się też uczyć o przewrocie majowym i o polskiej krwi która Piłsudski ma
                                                    > rękach. Ja nie wiem jak niektórzy mogą go brać za autorytet? przecież to morder
                                                    > ca!

Nie wiesz? Tak jak czczeni sa wszyscy inni, ktorym w roznych okresach historii
                                                    Polska zawdziecza swoja wolnosc. Nie wiem co tu jest niezrozumialego.
                                                  • durny1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 09:45
                                                    Nie rozumiesz, że to morderca! I jego zasługi w odzyskaniu niepodległości które
                                                    bez wątpienia miał nie mogą stanowić usprawiedliwienia tej postaci która ma na
                                                    rękach polską krew. Poza tym nie tylko on walczył o wolność. To, że Polska
                                                    odzyskała niepodległość w 1918 roku nie było tylko zasługą Piłsudskiego ale
                                                    również setek tysięcy Polaków którzy walczyli o wolność. Poza tym DECYDUJĄCYM
                                                    czynnikiem w odzyskaniu niepodległości była klęska trzech naszych zaborców w
                                                    pierwszej wojnie światowej. Bez pierwszej wojny światowej Piłsudski byłby
                                                    kolejnym powstańcem o którym by nikt nie pamiętał.
                                                  • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 10:14
                                                    durny1 napisał:

> Nie rozumiesz, że to morderca! I jego zasługi w odzyskaniu niepodległości któr
                                                    > e
                                                    > bez wątpienia miał nie mogą stanowić usprawiedliwienia tej postaci która ma na
                                                    > rękach polską krew.

I nie stanowi. Ale - powtarzam - zamach majowy nie sprawia ze dzialalnosc
                                                    Pilsduskiego przed i tuz po odzyskaniu niepodleglosci przestaja byc faktami
                                                    historycznymi oraz przestaja sie liczyc.

Poza tym nie tylko on walczył o wolność. To, że Polska
                                                    > odzyskała niepodległość w 1918 roku nie było tylko zasługą Piłsudskiego ale
                                                    > również setek tysięcy Polaków którzy walczyli o wolność. Poza tym DECYDUJĄCYM
                                                    > czynnikiem w odzyskaniu niepodległości była klęska trzech naszych zaborców w
                                                    > pierwszej wojnie światowej. Bez pierwszej wojny światowej Piłsudski byłby
                                                    > kolejnym powstańcem o którym by nikt nie pamiętał.

Czynnikiem decydujacym nie byla I wojna swiatowa sama w sobie, lecz dzialalnosc
                                                    Paderewskiego w USA, ktory zdolal przekonac Wilsona aby twardo stanąl po stronie
                                                    Polski w Wersalu. Gdyby jednak nie dzialalnosc organizacyjna Pisludskiego i
                                                    Dmowskiego w kraju, ani Paderewski w USA ani Wilson w Wersalu nie mieliby
                                                    twardych argumentow.
                                                  • durny1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 10:32
                                                    > I nie stanowi. Ale - powtarzam - zamach majowy nie sprawia ze dzialalnosc
                                                    > Pilsduskiego przed i tuz po odzyskaniu niepodleglosci przestaja byc faktami

A kto to kwestionuje????

> Czynnikiem decydujacym nie byla I wojna swiatowa sama w sobie, lecz dzialalnosc
                                                    > Paderewskiego w USA, ktory zdolal przekonac Wilsona aby twardo stanąl po stroni
                                                    > e
                                                    > Polski w Wersalu.

Tutaj już przesadziłeś. Jakby Niemcy i Rosja nie poniosła klęski w wyniku wojny
                                                    to Paderewski mógłby przekonywać i samego Boga i tak by nic nie wskórał.

Gdyby jednak nie dzialalnosc organizacyjna Pisludskiego i
                                                    > Dmowskiego w kraju, ani Paderewski w USA ani Wilson w Wersalu nie mieliby
                                                    > twardych argumentow.

Że co działalność Piłsudskiego???? Przecież on w czasie wojny walczył PO STRONIE
                                                    PAŃSTW CENTRALNYCH!!!! Piłsudski przez aliantów był źle widziany. Romek Dmowski
                                                    (notabene też gnida) faktycznie był lepiej postrzegany.

Natomiast co do argumentów to największych z nich był ten, że Francji zależało
                                                    na tym by maksymalnie osłabić Niemcy, dlatego Francuzi bezwarunkowo popierali
                                                    Polskę i Czechosłowację. Francji zależało na sojusznikach w Europie Środkowej.
                                                  • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 10:39
                                                    durny1 napisał:

> > I nie stanowi. Ale - powtarzam - zamach majowy nie sprawia ze dzialalnosc
                                                    > > Pilsduskiego przed i tuz po odzyskaniu niepodleglosci przestaja byc fakta
                                                    > mi
                                                    >
                                                    > A kto to kwestionuje????
                                                    >
                                                    >
                                                    > > Czynnikiem decydujacym nie byla I wojna swiatowa sama w sobie, lecz dzial
                                                    > alnosc
                                                    > > Paderewskiego w USA, ktory zdolal przekonac Wilsona aby twardo stanąl po
                                                    > stroni
                                                    > > e
                                                    > > Polski w Wersalu.
                                                    >
                                                    > Tutaj już przesadziłeś. Jakby Niemcy i Rosja nie poniosła klęski w wyniku wojny
                                                    > to Paderewski mógłby przekonywać i samego Boga i tak by nic nie wskórał.
                                                    >

Nic by nie wskoral. Ale nawe gdyby nie Paderewski, a w Konsekwecnji Wilson,
                                                    przegrania niemiec i Rosji nic by nie daly sprawie poslkiej.

> Gdyby jednak nie dzialalnosc organizacyjna Pisludskiego i
                                                    > > Dmowskiego w kraju, ani Paderewski w USA ani Wilson w Wersalu nie mieliby
                                                    > > twardych argumentow.
                                                    >
                                                    > Że co działalność Piłsudskiego???? Przecież on w czasie wojny walczył PO STRONI
                                                    > E
                                                    > PAŃSTW CENTRALNYCH!!!! Piłsudski przez aliantów był źle widziany. Romek Dmowski
                                                    > (notabene też gnida) faktycznie był lepiej postrzegany.

Pilsudski lawirowal miedzy jednymi i drugimi, i za odmowe otwartej walki po
                                                    stronie Niemiec, poszedl siedziec do Magdeburga.

>
                                                    > Natomiast co do argumentów to największych z nich był ten, że Francji zależało
                                                    > na tym by maksymalnie osłabić Niemcy, dlatego Francuzi bezwarunkowo popierali
                                                    > Polskę i Czechosłowację. Francji zależało na sojusznikach w Europie Środkowej.

O, naprawde? A to pewno dlatego Wilson musial az ultimatum postawic Francji i
                                                    Anglii ze USA podpisza trkatatu wetrsalskiego, jesli Paryz i Londyn nie uznaja w
                                                    protokole dodatkowym do traktatu niepodleglosci Polski...
                                                  • durny1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 10:50
                                                    >
                                                    > Nic by nie wskoral. Ale nawe gdyby nie Paderewski, a w Konsekwecnji Wilson,
                                                    > przegrania niemiec i Rosji nic by nie daly sprawie poslkiej.

Ale były kluczowe do odzyskania niepodległości!!!!!! gdyż bez wojny Niemcom i
                                                    Rosji nikt by nie wypowiedział wojny!!!! by odbudować Polskę a na pewno nie USA.

Wilson na konferencji pokojowej w Paryżu mało się interesował sprawami
                                                    europejskimi. Fakt poparł niepodległość naszego kraju ale mało się interesował
                                                    kształtem terytorialnym itp.
                                                    Paderewski faktycznie się wykazał ale kluczowe znaczenie miała jak już pisałem
                                                    WOJNA.

> Pilsudski lawirowal miedzy jednymi i drugimi, i za odmowe otwartej walki po
                                                    > stronie Niemiec, poszedl siedziec do Magdeburga.
                                                    >
                                                    >

Ale kiedy??
                                                    Faktem jest jednak, że wcześniej walczył po stronie państw centralnych i
                                                    politycy zachodni o tym pamiętali.

> O, naprawde? A to pewno dlatego Wilson musial az ultimatum postawic Francji i
                                                    > Anglii ze USA podpisza trkatatu wetrsalskiego, jesli Paryz i Londyn nie uznaja
                                                    > w
                                                    > protokole dodatkowym do traktatu niepodleglosci Polski...

Ostatecznie USA nie ratyfikowały traktatu wersalskiego wiec co to za
                                                    groźba?????? hehehe

• bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 11:00
                                                    durny1 napisał:

> >
                                                    > > Nic by nie wskoral. Ale nawe gdyby nie Paderewski, a w Konsekwecnji Wilso
                                                    > n,
                                                    > > przegrania niemiec i Rosji nic by nie daly sprawie poslkiej.
                                                    >
                                                    > Ale były kluczowe do odzyskania niepodległości!!!!!! gdyż bez wojny Niemcom i
                                                    > Rosji nikt by nie wypowiedział wojny!!!! by odbudować Polskę a na pewno nie USA
                                                    > .
                                                    >
                                                    > Wilson na konferencji pokojowej w Paryżu mało się interesował sprawami
                                                    > europejskimi. Fakt poparł niepodległość naszego kraju ale mało się interesował
                                                    > kształtem terytorialnym itp.
                                                    > Paderewski faktycznie się wykazał ale kluczowe znaczenie miała jak już pisałem
                                                    > WOJNA.
                                                    >
                                                    > > Pilsudski lawirowal miedzy jednymi i drugimi, i za odmowe otwartej walki
                                                    > po
                                                    > > stronie Niemiec, poszedl siedziec do Magdeburga.
                                                    > >
                                                    > >
                                                    >
                                                    > Ale kiedy??
                                                    > Faktem jest jednak, że wcześniej walczył po stronie państw centralnych i
                                                    > politycy zachodni o tym pamiętali.
                                                    >
                                                    >
                                                    > > O, naprawde? A to pewno dlatego Wilson musial az ultimatum postawic Franc
                                                    > ji i
                                                    > > Anglii ze USA podpisza trkatatu wetrsalskiego, jesli Paryz i Londyn nie u
                                                    > znaja
                                                    > > w
                                                    > > protokole dodatkowym do traktatu niepodleglosci Polski...
                                                    >
                                                    > Ostatecznie USA nie ratyfikowały traktatu wersalskiego wiec co to za
                                                    > groźba?????? hehehe

he he he, taka ze wcale by tego traktatu nie bylo bez USA, a w konsekwencji
                                                    Polski jako podmjiotu prawa miedzynarodowego. I molotow nie mialby okazji
                                                    wyrazac sie o Polsce jako o bekarcie traktatu wersalskiego...

A kto jak kto, ale zwlaszcza anglia nie chciala oslabiac za bardzo niemiec przez
                                                    oderwanie od nich terytoriów na wschodzie, chcac widziec w niech przeciwwage na
                                                    kontynencie dla potegi Francji.
                                                  • durny1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 11:37
                                                    > he he he, taka ze wcale by tego traktatu nie bylo bez USA, a w konsekwencji
                                                    > Polski jako podmjiotu prawa międzynarodowego

Częściowo się zgodzę, ale pamiętaj, że USA nie podpisało traktatu
                                                    wersalskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! gdyż nie został on ratyfikowany przez
                                                    Kongres. Ratyfikacja wymagala 2/3 glosow,zostal odrzucony dwukrotnie 38:53
                                                    wersja Wilsona ,44:35 wersja przewodniczacego Senatu Lodge'a nieobejmujaca Ligi
                                                    Narodow ale zakladajaca mozliwosc przystapienia do niej USA .Tym razem zabraklo
                                                    siedmiu glosow.W rezultacie USA nie ratyfikowaly ani traktatu pokojowego ani nie
                                                    przystapily do Ligi Narodów.
                                                    Traktat pokojowy między USA, Węgrami, Austrią i Niemcami został podpisany 25
                                                    sierpnia 1921 r. Wcześniej nie udało się tego zrealizować, gdyż (jak
                                                    wspomniałem), albo sprzeciwiał się Kongres (gdy inicjatywa wychodziła od
                                                    Wilsona), albo Wilson (21 V 1920).

• bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 13:18
                                                    durny1 napisał:

> > he he he, taka ze wcale by tego traktatu nie bylo bez USA, a w konsekwenc
                                                    > ji
                                                    > > Polski jako podmjiotu prawa międzynarodowego
                                                    >
                                                    > Częściowo się zgodzę, ale pamiętaj, że USA nie podpisało traktatu
                                                    > wersalskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! gdyż nie został on ratyfikowany przez
                                                    > Kongres. Ratyfikacja wymagala 2/3 glosow,zostal odrzucony dwukrotnie 38:53
                                                    > wersja Wilsona ,44:35 wersja przewodniczacego Senatu Lodge'a nieobejmujaca Ligi
                                                    > Narodow ale zakladajaca mozliwosc przystapienia do niej USA .Tym razem zabraklo
                                                    > siedmiu glosow.W rezultacie USA nie ratyfikowaly ani traktatu pokojowego ani ni
                                                    > e
                                                    > przystapily do Ligi Narodów.
                                                    > Traktat pokojowy między USA, Węgrami, Austrią i Niemcami został podpisany 25
                                                    > sierpnia 1921 r. Wcześniej nie udało się tego zrealizować, gdyż (jak
                                                    > wspomniałem), albo sprzeciwiał się Kongres (gdy inicjatywa wychodziła od
                                                    > Wilsona), albo Wilson (21 V 1920).
                                                    >

Z calym swzacunkiem - mylisz "nie podpisanie", z brakiem ratyfikacji. Wilson
                                                    podpisal traktat w imieniu Stanow Zjednoczonych, a to co z tym zrobil kongres to
                                                    juz zupelnie inna sprawa. Traktat wszedl w zycie, bo ratyfikowaly go inne
                                                    panstwa, ty zas macisz wode ogonem, wyciagajac tu kongres - ratyfikacja przez
                                                    wszystkie strony nie byla wymagana dla wejscia traktatu w zycie. Rownie dobrze
                                                    moglbys wyciagnac tu brak podpisu na traktacie Rosji, ktora nie byla jego stroną.
                                                  • durny1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 15:15
                                                    No tak tylko, że sam Wilsona później zawetował traktat 21 V 1921. Niemniej masz
                                                    racje traktat wszedł w życie ale bez USA, które to ostatecznie zdecydowały się
                                                    na osobny pokój z państwami centralnymi. ot i wsio.
                                                  • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 22:16
                                                    durny1 napisał:

> No tak tylko, że sam Wilsona później zawetował traktat 21 V 1921. Niemniej masz
                                                    > racje traktat wszedł w życie ale bez USA, które to ostatecznie zdecydowały się
                                                    > na osobny pokój z państwami centralnymi. ot i wsio.

Jaki to ma zwiazek z tematem rozmowy o Pilsudskim, Padererwskim i ojcach narodu?
                                                  • durny1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 22:46
                                                    > Jaki to ma zwiazek z tematem rozmowy o Pilsudskim, Padererwskim i ojcach narodu
                                                    > ?
                                                    >
                                                    A taki, że twierdziłeś, że bez USA nie byłoby traktatu wersalskiego a tym samym
                                                    nie byłoby niepodległej Polski, a teraz już wiesz, że USA nie podpisały traktatu
                                                    wersalskiego (który i tak wszedł w życie dzięki Francji i Anglii), tylko
                                                    zdecydowały się na osobny traktat pokojowy z państwami centralnymi.
                                                  • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 23:24
                                                    durny1 napisał:

> > Jaki to ma zwiazek z tematem rozmowy o Pilsudskim, Padererwskim i ojcach
                                                    > narodu
                                                    > > ?
                                                    > >
                                                    > A taki, że twierdziłeś, że bez USA nie byłoby traktatu wersalskiego a tym samym
                                                    > nie byłoby niepodległej Polski, a teraz już wiesz, że USA nie podpisały traktat
                                                    > u
                                                    > wersalskiego (który i tak wszedł w życie dzięki Francji i Anglii), tylko
                                                    > zdecydowały się na osobny traktat pokojowy z państwami centralnymi.

nie odrozniasz podpisania traktatu od jego ratyfikacji, mimo ze zwrocilem Ci juz
                                                    na ta roznice uwage....
                                                  • durny1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 11.05.10, 20:53
                                                    > nie odrozniasz podpisania traktatu od jego ratyfikacji, mimo ze zwrocilem Ci ju
                                                    > z
                                                    > na ta roznice uwage...

Rozróżniam, ale ok niech Ci będzie. Wilson w imieniu USA podpisał traktat,
                                                    wersalski ale nie miało to znaczenia gdyż kongres nie ratyfikując tego traktatu
                                                    sprawił, że Ameryka formalnie po prostu go odrzuciła!

Ale niech Ci będzie. Choć mam wrażenie, że czepiasz się w sumie nieistotnych
                                                    szczegółów. Ja w przeciwieństwie do niektórych potrafię się przyznać do błędu.
                                                  • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 11.05.10, 23:33
                                                    durny1 napisał:

> > nie odrozniasz podpisania traktatu od jego ratyfikacji, mimo ze zwrocilem
                                                    > Ci ju
                                                    > > z
                                                    > > na ta roznice uwage...
                                                    >
                                                    > Rozróżniam, ale ok niech Ci będzie. Wilson w imieniu USA podpisał traktat,
                                                    > wersalski ale nie miało to znaczenia gdyż kongres nie ratyfikując tego traktatu
                                                    > sprawił, że Ameryka formalnie po prostu go odrzuciła!
                                                    >
                                                    > Ale niech Ci będzie. Choć mam wrażenie, że czepiasz się w sumie nieistotnych
                                                    > szczegółów. Ja w przeciwieństwie do niektórych potrafię się przyznać do błędu.

Nie, to nie ja czepiam sie nieistotnych szczegolwow, tylko tty strzelasz na
                                                    oslep, nie patrzac w co, i nawet na to ze slepakami.

Dzieki USA i ultimatum postawionemu przez Wilsona Fraqncja i Anglia uznaly w
                                                    traktacie wersalskim niepodleglosc Polski, a same Stany uznaly niepodleglosc
                                                    naszego kraju zwykla droga. W tym kontekscie brak ratyfikacji traktatu
                                                    wersalskiego przez USA mial tekie samo znaczenie jak zeszloroczny snieg. Ty
                                                    jednak zaczales tym strzelac...
                                                  • marek_boa Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 22:38
                                                    Nie do udowodnienia teza Matrek! Zbyt dużo historyków wydało sprzeczne dzieła w
                                                    tym temacie!
                                                  • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 23:24
                                                    marek_boa napisał:

> Nie do udowodnienia teza Matrek! Zbyt dużo historyków wydało sprzeczne dzieła
                                                    > w
                                                    > tym temacie!

Wybacz, ale nie cytujesz, wiec nie mam pojecia o ktora teze Ci chodzi.
                                                  • marek_boa Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 23:49
                                                    Chodzi mi konkretnie o to kto sporządził plan kontrofensywy w 1920 roku! Z
                                                    mojego szperania wynika ,że nie ma zgody czy to Piłsudski czy Rozwadowski! W
                                                    dodatku nikt nie wyklucza ani jednego ani drugiego!
                                                  • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 10.05.10, 23:54
                                                    marek_boa napisał:

> Chodzi mi konkretnie o to kto sporządził plan kontrofensywy w 1920 roku! Z
                                                    > mojego szperania wynika ,że nie ma zgody czy to Piłsudski czy Rozwadowski! W
                                                    > dodatku nikt nie wyklucza ani jednego ani drugiego!

Na perwno w kazdym razie, nikt nie kwestiuonuje tego, ze pomyslodawca calej
                                                    ideii, calego sposobu byl Pilsudski. Podobnie jak tego, ze gdy sowieci
                                                    nacierali, Pilsudski nagle znalazl sie politycznie sam, bo banda tchórzy z
                                                    opozycji i Paryza, chciala ukladac sie z bolszewikami, nie wierzac w mozliwosc
                                                    skutecznej obrony.
                                                  • rzewuski1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 11.05.10, 07:05

marek_boa napisał:

> Chodzi mi konkretnie o to kto sporządził plan kontrofensywy w 1920
                                                    roku! Z
                                                    > mojego szperania wynika ,że nie ma zgody czy to Piłsudski czy
                                                    Rozwadowski! W
                                                    > dodatku nikt nie wyklucza ani jednego ani drugiego

ale musisz przyznac ze Piłsudski był naczelnym wodzem i to on
                                                    wybierał najlepszy plan i za to był odpowiedzialny
                                                    w sumie w tych latach opierał sie na fachowcach
                                                    poglady polityczne sie nie liczyły
                                                    tylko wiedza i doswiadczenie
                                                    Trocki powiedział ze po raz pierwszy armia czerwona walczyła w
                                                    Polsce z regularnym wojskiem dowodzonym przez fachowców
                                                  • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 11.05.10, 13:39
                                                    rzewuski1 napisał:

>
                                                    > marek_boa napisał:
                                                    >
                                                    > > Chodzi mi konkretnie o to kto sporządził plan kontrofensywy w 1920
                                                    > roku! Z
                                                    > > mojego szperania wynika ,że nie ma zgody czy to Piłsudski czy
                                                    > Rozwadowski! W
                                                    > > dodatku nikt nie wyklucza ani jednego ani drugiego
                                                    >
                                                    > ale musisz przyznac ze Piłsudski był naczelnym wodzem i to on
                                                    > wybierał najlepszy plan i za to był odpowiedzialny
                                                    > w sumie w tych latach opierał sie na fachowcach
                                                    > poglady polityczne sie nie liczyły
                                                    > tylko wiedza i doswiadczenie

Liczyly sie jak najbardziej. Pilsudski zostal politycznie sam, a jak mial
                                                    prowadzic wojne przywodca pozbawiony poparcia politycznego? A fachowcy...
                                                    wszyscy doradcy francuscy byli przeciwni obronie Warszawy, wspierali polska
                                                    opozycje w zadaniach podjecia rozmow z sowietami, a gdy Pilsudski wymyslil sobie
                                                    podwarszawskie kleszcze, glowny francuski doradca - general, czy moze juz
                                                    wowczas marszalek - Ferdynand Foch lapal sie za glowe.

> Trocki powiedział ze po raz pierwszy armia czerwona walczyła w
                                                    > Polsce z regularnym wojskiem dowodzonym przez fachowców
                                              • marek_boa Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 08.05.10, 23:29
                                                No tak! Tylko ,które z tych "wojsk" biorących udział w przewrocie było
                                                "nasze"?! To rządowe - rządu wybranego w demokratycznych wyborach czy puczyści
                                                ,którzy chcieli władzy z Piłsudskim na czele???!
                                                • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 08.05.10, 23:52
                                                  marek_boa napisał:

> No tak! Tylko ,które z tych "wojsk" biorących udział w przewrocie było
                                                  > "nasze"?! To rządowe - rządu wybranego w demokratycznych wyborach czy puczyści
                                                  > ,którzy chcieli władzy z Piłsudskim na czele???!

To byly nasze, wewnatrz-polskie sprawy. Co innego natomiast, dzialanie na rzecz
                                                  okupanta z sasiedztwa.
                                                  • marek_boa Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 09.05.10, 00:24
                                                    Matrek Napisz jak człowiek już Cię prosiłem! Nie ma żadnego natomiast!
                                                    Piłsudski dopuścił się zdrady stanu siłą sięgając po władzę i rozpętując wojnę
                                                    domową~! Nawet w "naszych wewnętrznych sprawach" zabójstwo to jest zabójstwo i
                                                    nie ma żadnego ale! Zginęli nie dość ,że żołnierze Polscy ,którzy przysięgali
                                                    strzec konstytucyjnych praw to jeszcze nikomu nie winni cywile!
                                                    - Pieprzysz!
                                                  • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 09.05.10, 21:52
                                                    marek_boa napisał:

> Matrek Napisz jak człowiek już Cię prosiłem! Nie ma żadnego natomiast!
                                                    > Piłsudski dopuścił się zdrady stanu siłą sięgając po władzę i rozpętując wojnę
                                                    > domową~! Nawet w "naszych wewnętrznych sprawach" zabójstwo to jest zabójstwo i
                                                    > nie ma żadnego ale! Zginęli nie dość ,że żołnierze Polscy ,którzy przysięgali
                                                    > strzec konstytucyjnych praw to jeszcze nikomu nie winni cywile!
                                                    > - Pieprzysz!

Zamach stanu Piłsudskiego juz dawno został potepiony przez histrie. Wyciaganie
                                                    teraz tej sprawy w kontekscie dyskusji o Jaruzelskim, to nic innego tylko proba
                                                    rozwodnienia winy generała...
                                                  • marek_boa Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 09.05.10, 23:26
                                                    Dotąd do puki ktoś będzie stawiał Piłsudskiego na piedestale za zbrodnie
                                                    popełnione w przewrocie majowym nie ma moralnego prawa oskarżać o nic generała
                                                    Jaruzelskiego!
                                                    - Skoro dla Ciebie zdobycie władzy poprzez rozlew krwi i oddanie jej w sposób
                                                    pokojowy to to samo to faktycznie nie mamy o czym dyskutować!
                                                  • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 09.05.10, 23:56
                                                    marek_boa napisał:

> Dotąd do puki ktoś będzie stawiał Piłsudskiego na piedestale za zbrodnie
                                                    > popełnione w przewrocie majowym nie ma moralnego prawa oskarżać o nic generała
                                                    > Jaruzelskiego!

A jestes w stanie pokazac imiennie takiego? To za co pilsudski spoczywa na
                                                    Wawelu, to nie zamach stanu 1926 roku, lecz rok 1918 i rok 1920.

> - Skoro dla Ciebie zdobycie władzy poprzez rozlew krwi i oddanie jej w sposób
                                                    > pokojowy to to samo to faktycznie nie mamy o czym dyskutować!
                                            • niegracz junta wojskowa nazwana po imieniu 19.03.11, 07:23
                                              złamali prawo
                                              użyli armii polskiej przeciw społeczeństwu
                                              w walce o utrzymanie doop partyjnych bonzów na partyjnych stołkach

atak nastapił celowo zima przy najwiekszych mrozach aby i skutki byly porażjace

przez lata propaganda próbował wmówic ludziiom że to był stan wojenny był jak najbardziej legalny
                                              teraz wiadomo ze wprowadzili go przestępcy
                                        • buona_parte Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 09.05.10, 14:57
                                          marek_boa napisał:

> Oni się nie liczą Rzewuski bo to "byli nasi" czyli "ich" - dla Matrka i spółki
                                          > !
                                          > Wiesz taki relatywizm moralny u ludzi wyznających prawicowe poglądy!
                                          > -Pozdrawiam!

Hehehehehe..... relatywizm moralny jest właściwy ludziom wyznającym również LEWICOWE poglądy :-))))

A w tym konkretnym przypadku może chodzi o ludzi wyznających jakikolwiek poglądy inne niż Twoje?
                                          Więcej umiarkowania, bo stajesz się radykałem jak i11....

Niech żyje Cesarz!
                                          • marek_boa Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 09.05.10, 16:39
                                            Nie grozi mnie to B_P!:) Czasami aby być dobrze zrozumianym trzeba
                                            przejaskrawić sytuację!:)
                                            -Pozdrawiam!
                                          • ignorant11 Nie jestem radykałęm jestem normalny:)) 09.05.10, 19:34
                                            buona_parte napisał:

> Więcej umiarkowania, bo stajesz się radykałem jak i11....

Bo tylko skurwysyn antynarodowy sługus bolszewii moze wychwalac prl tylko
                                            kolaborant moze uwazac wojsko Berlinga za nieswowieckie.

Tylko kolaborant i lacapski agent moze kontestowac powrót Wolnej Polski i
                                            wescie w układ sił Zachodu.

Bo Polska to Zachód a z dzikim wschodem tylko walczylismy.
                                  • ignorant11 Państwa??? raczej sowieckiej kolonii:)) 08.05.10, 21:21
                                    rzewuski1 napisał:

> Jaruzelski budował armie i stał na czele panstwa w najtrudniejszych
                                    > chwilach po II wojnie swiatowej
                                    > wykazał sie opanowaniem i rozsadkiem
                                    > które brakuje obecnej tak zwanej prawicy
                                    > to czy go pochowaja na wawelu nie ma znaczenia
                                    > historia go doceni za unikniecie kolejnej narodowej kleski
                                    > i za odpowiedzialnosc
                                • ignorant11 Wojciechj to sowiecki kapus:)) 08.05.10, 21:20
                                  bmc3i napisał:

> W takim razie Jaruzelskiego rowneiz nie powinno Ci przyjsc do glowy
                                  > chowac w
                                  > takich miejscach.
                                  >
                                  > rzewuski1 napisał:
                                  >
                                  > > dlaczego?
                                  >
                                  > Dlaczego? Bo i esbecy i Jaruzelski walczyli o to samo. Tylko na roznych
                                  > stanowiskach i roznymi metodami.

Tymi samymi metodami.
                                  >
                                  >
                                  >
                          • browiec1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 17:40
                            No wlasnie.Stali tam gdzie stalo ZOMO.
                  • browiec1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 16:14
                    Chyba sie troche Rzewuski zagalopowales.
                    • rzewuski1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 16:36
                      w czym?

zaganiecie ziem odzyskanych było cena za uzaleznienie od sowietów
                      tak jest prawda
                      myslisz ze gdyby Polska miała byc suwerenna i niezalezna te ziemie
                      by dostała?
                      pewnie Gdansk i troche Prus Wschodnich , i troche górnego Slaska
                      i tyle , wschód i tak byłby stracony, pewnie razem z Podlasiem
                      bo mocarstwo za buga by sobie to wzieło a my moglismy tylko
                      protestowac

generalnie nam sie nie nalezały
                      Wrocław , Szczecin,Kołobrzeg to były czysto niemieckie miasta
                      Stalin którego sobie nie cenie jako polityka, w dodatku zbrodniarz
                      chciał silnej w miare Polski za cene uzaleznienia od ZSRR
                      innej opcji nie było
                      • browiec1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 16:49
                        Chodzilo mi o to ze ci ludzie ktorzy mimo bezsensu walki ryzykowali
                        zycie w walce o naprawde wolna Polske sa wiekszymi bohaterami niz
                        wladze PRLu.
                        • rzewuski1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 17:09
                          bohater to naduzywane słowo w Polsce
                          ale w przyszłosci jak ktos bedzie badał te czasy jak my teraz
                          sredniowiecze uzna postepowanie Jaruzelskiego za całkiem logiczny i
                          generalnie dobry wybór zyciowy
                          ze skutecznego polityka który w momencie silnego uzaleznienia od
                          Moskwy budował panstwo polskie

niestety ale wielu chce walczyc i umierac za ojczyzne ale budowac
                          to juz nie
                          wystarczy pieknie zginac i juz chowaja na wawelu ale co ten polityk
                          konkretnie zrobił?
                          jakie reformy przeprowadził?
                          czy umacniał pozycje Polski w swiecie?
                          nie
                          tamci co walczyli z władza komunistyczna z bronia w reku byli
                          skazani w tym czasie na całkowita kleske
                          i powinni sobie z tego zdawac sprawe
                          • browiec1 Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 17:39
                            Zdawali sobie i dlatego nalezy ich szanowac.
                          • marek_boa Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 21:36
                            Zawsze nieodmiennie mnie to dziwiło! Generał miał przez całe swoje życie
                            "urzędowe" w Polsce większy szacunek u swoich przeciwników na Zachodzie niż
                            teraz w kraju gdy jest emerytem! Liczyli się z nim prezydenci , premierzy,
                            generałowie (nawet Papież) i wszędzie przyjmowany był z honorami! Jakoś nikt
                            wtedy nie twierdził ,że "umacnia Radzieckie wpływy w Polsce"! To jak to jest?!
                            Wszyscy byli ślepi,głusi i niemoty ,że tego nie w3idzieli?!
                            -Ech!
                            • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 21:55
                              marek_boa napisał:

> Zawsze nieodmiennie mnie to dziwiło! Generał miał przez całe swoje życie
                              > "urzędowe" w Polsce większy szacunek u swoich przeciwników na Zachodzie

Zapewne u tych, ktorzy powsechnei nazywali jego wladze juntą wojskową i
                              komunistycznym reżimem.

niż
                              > teraz w kraju gdy jest emerytem! Liczyli się z nim prezydenci , premierzy,
                              > generałowie (nawet Papież) i wszędzie przyjmowany był z honorami!

Moglbys nam wszystkim tu przypomniec, kiedy to byl przyjmowany z honorami za
                              peereleu i przez kogo?

Jakoś nikt
                              > wtedy nie twierdził ,że "umacnia Radzieckie wpływy w Polsce"! To jak to jest?!
                              > Wszyscy byli ślepi,głusi i niemoty ,że tego nie w3idzieli?!
                              > -Ech!

Nie, wszyscy wiedzieli ze Jartuzelski to szczery patriota, nie ustajacy w walce
                              o wolnosc swojego narodu.
                              • bibolek1234 ja się śmiałem 07.05.10, 22:07
                                demotywatory.pl/1490079/Kto-podmienil-cialo oceniajcie
                                • marek_boa Re: ja się śmiałem 07.05.10, 22:35
                                  Nie przejmuj się Bibolek! Mnie ch..j strzelił jak z ust Kalisza usłyszałem ,że
                                  pod Smoleńskiem w prezydenckiej katastrofie "zginął kwiat inteligencji
                                  Polskiej"! Tak sobie pomyślałem - biedny ten naród ,którego cały "kwiat
                                  inteligencji" mieści się na pokładzie 100 osobowego samolotu!
                                  - Swego czasu kursował dobry dowcip jak to pewien Serb chwalił się ,że Serbia i
                                  Rosja to jeden 200 milionowy naród - na pytanie to ile was jest bez Rosjan -
                                  odpowiedział - dwa autobusy!
                                  -Pozdrawiam!
                              • marek_boa Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 22:20
                                No popatrz Matrek to w takim razie chyba następowało jakieś rozdwojenie jaźni?!
                                We wspomnieniach kilku Amerykańskich generałów(kilkakrotnie przez Mła cytowane)
                                na temat Wojciecha Jaruzelskiego był szczery podziw jako do przeciwnika!
                                - No tak! Faktycznie mówisz o tym co to się pomylił i przez mikrofon chciał
                                Moskwę bombardować?! No to i tak dobrze ,że w czasie mówienia nie zapominał co
                                miał powiedzieć!
                                A proszę Ciebie uprzejmie:
                                - Francja - Valery Giscard d'Estaing/ Francois Mitterrand
                                - Niemcy - Helmut Smidt/ Helmut Kohl
                                - USA - Jimi Carter
                                - Włochy - Julio Andreotti
                                - Watykan - Jan Paweł II
                                - Japonia - Masayoshi Ohira
                                - Styknie?!
                                - Bzdurzysz Matrek!
                                • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 23:45
                                  marek_boa napisał:

> No popatrz Matrek to w takim razie chyba następowało jakieś rozdwojenie jaźni?
                                  > !
                                  > We wspomnieniach kilku Amerykańskich generałów(kilkakrotnie przez Mła cytowane)
                                  > na temat Wojciecha Jaruzelskiego był szczery podziw jako do przeciwnika!

A wiec jaruzelski ma byc chowany na wawelu "jako przeciwnik"? Czyt tez jako
                                  "patriota"? A moze Ci sami generalowie klamali, gdy mowili o Jaruzelskim ze to
                                  moskiweski pacholek?

> - No tak! Faktycznie mówisz o tym co to się pomylił i przez mikrofon chciał
                                  > Moskwę bombardować?! No to i tak dobrze ,że w czasie mówienia nie zapominał co
                                  > miał powiedzieć!
                                  > A proszę Ciebie uprzejmie:
                                  > - Francja - Valery Giscard d'Estaing/ Francois Mitterrand
                                  > - Niemcy - Helmut Smidt/ Helmut Kohl
                                  > - USA - Jimi Carter
                                  > - Włochy - Julio Andreotti
                                  > - Watykan - Jan Paweł II
                                  > - Japonia - Masayoshi Ohira
                                  > - Styknie?!
                                  > - Bzdurzysz Matrek!

Nie, nie styklnmie. Zapytalem Cie z jakimiz to szczegolnymi honorami byl
                                  jaruzelski podejmowany za granica i gdzie, a nie jakie podroze zagraniczne odbyl....

Napisz prosze, w jakiz to szczegolny sposob zostal Jaruzelski uhonorowany w
                                  sposob nie przewidziany obowiazujacytm protokolem dyplomatycznym...
                                  • marek_boa Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 08.05.10, 10:06
                                    Generał Jaruzelski o ile się orientuję nigdy nie miał i nie ma zamiaru "leżeć"
                                    na Wawelu! Myślę ,że na siłę nikt nie będzie za tym optował!
                                    - Z honorami należnymi głowie państwa zgodnie z protokołem dyplomatycznym!
                                    Najlepszym przykładem były rozmowy w Watykanie ,gdzie wizyta generała i rozmowy
                                    z papieżem były najdłuższymi rozmowami z jakimkolwiek politykiem przez cały
                                    pontyfikat JP-II!
                                    • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 08.05.10, 11:04
                                      marek_boa napisał:

> Generał Jaruzelski o ile się orientuję nigdy nie miał i nie ma zamiaru "leżeć"
                                      > na Wawelu! Myślę ,że na siłę nikt nie będzie za tym optował!
                                      > - Z honorami należnymi głowie państwa zgodnie z protokołem dyplomatycznym!
                                      > Najlepszym przykładem były rozmowy w Watykanie ,gdzie wizyta generała i rozmowy
                                      > z papieżem były najdłuższymi rozmowami z jakimkolwiek politykiem przez cały
                                      > pontyfikat JP-II!

A co to z a łąska byc przyjiomwanymj zgodnie z protokolem dyplomatycznym?
                                      Moglbys da c przyklkad, kiedyu jakis Kim ir sen, czy inny Kim Jong Il nie jest
                                      przymowany zgodmnie z nim?
                                      • marek_boa Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 08.05.10, 11:28
                                        Matrek Dajno przykład kiedy to jakiś Bokassa albo inny kacyk plemienny (czytaj
                                        szef państwa uważanego za czyjąś kolonię lub protektorat) był przyjmowany przez
                                        prezydentów/premierów/królów USA/Francji/Niemiec/Hiszpanii ze wszystkimi
                                        honorami wedle protokołu dyplomatycznego?!
                                        - No właśnie a pro po Juana Carlosa I to wizyty tak generała w Hiszpanii jak i
                                        króla Hiszpanii w Polsce dalece odbiegały od "normalnego" protokołu dyplomatycznego!
                                    • niegracz Re: albo medal służalca i renegata 08.05.10, 22:29
                                      marek_boa napisał:

>m!
                                      > Najlepszym przykładem były rozmowy w Watykanie ,gdzie wizyta generała i
                                      rozmowy z papieżem były najdłuższymi rozmowami z jakimkolwiek politykiem przez cały
                                      > pontyfikat JP-II!
                                      .
                                      tez jedne z najdłuższych pocałunków usta- usta z Breżniewem
                                      (fuj)

też slużalczośc wobec Chruszczowa - znanego bandyty stalinowskiego
                                      • niegracz Re: albo medal służalca i renegata 09.05.10, 19:04
                                        niegracz napisał:

> marek_boa napisał:
                                        >
                                        > >m!
                                        > > Najlepszym przykładem były rozmowy w Watykanie ,gdzie wizyta generała i
                                        > rozmowy z papieżem były najdłuższymi rozmowami z jakimkolwiek politykiem przez
                                        cały > pontyfikat JP-II!
                                        > .
                                        papież tez b. długo rozmawiał z Ali Agcą
          • buona_parte Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 07.05.10, 23:59
            rzewuski1 napisał:

> bardziej zasłuzył taka jest prawda
            > walka z Niemcami, potem budowanie silnej armii
            > zreczna polityka zagraniczna i racjonalna ocena rzeczywistosci

Eeee tam - bardziej taki płk Kukliński, tylko w drugą stronę.
            Jeden zdradził łamiąc przysięgę, drugi zdradził przysięgając.

Historia uwielbia szare kolore en masse....

Niech żyje Cesarz!
            • bmc3i Re: generałowi Jaruzelskiemu beda stawiac pomniki 08.05.10, 00:11
              buona_parte napisał:

> rzewuski1 napisał:
              >
              > > bardziej zasłuzył taka jest prawda
              > > walka z Niemcami, potem budowanie silnej armii
              > > zreczna polityka zagraniczna i racjonalna ocena rzeczywistosci
              >
              > Eeee tam - bardziej taki płk Kukliński, tylko w drugą stronę.
              > Jeden zdradził łamiąc przysięgę, drugi zdradził przysięgając.
              >

przyznaje, ze to przytomne postawienie sprawy.

> Historia uwielbia szare kolore en masse....
              >
              > Niech żyje Cesarz!
      • ignorant11 Pochowajmy go jak króla asyryjskiego:))) 08.05.10, 00:49
        Sława!

Razem ze wszystkimi sierotami po niesławnym i zbrodniczym prlu...

Razem z KURWAMI z sld załozonej za pieniadze sowieckich komunistów

i na dodatek w przeteczy spoób

NIE MA POJEDNANIA!

Forum Słowiańskie
        gg 1728585
        • marek_boa Re: No ba - z Tobą???! 08.05.10, 10:08
          Pewnie ,że nie! Z debilem nie umiejącym pisać po Polsku???! W życiu!
        • rzewuski1 Re: Pochowajmy go jak króla asyryjskiego:))) 08.05.10, 10:58
          narazie to was chowaja
    • ignorant11 Dziekuje towarzyszom:))) 08.05.10, 01:12
      Sława!

Za zrobienie hita z kiepskiego watku...

:)))

Szczególnie cieszy mnie ze towarzysze podbijaja watek w których
      zawarłem ... wobec tego sowieckiego ginierała juz w temacie...

:)))

Forum Słowiańskie
      gg 1728585
      • brigada_di_bandito Re: Dziekuje towarzyszom:))) 08.05.10, 08:19
        Oczywiście miejsce pochówku jest na Wawelu ale w smoczej jamie coby przyszłe
        pokolenia wiedziały kim był tak jak smok który tam przed wiekami mieszkał.
      • odyn06 Re: Dziekuje towarzyszom:))) 08.05.10, 09:29
        Forumowiczom dziękuj i doktorowi. Onże powiedział, że tak długo, jak będzie
        trwał ten wątek to nie zabiorą cię z siódemki do zabiegowego, gdzie czeka
        Swarożyc z flakonikiem. Do lewatywy.
        Czubku
      • marek_boa Re: No cóż,dobre i to!:) 08.05.10, 10:11
        Przynajmniej się Przyznał ,że jego wątki są kiepskie!:) To chyba jakieś objawy
        zdrowienia???!
        - He,he,he!:)
        • conn-x-5 ignorant mozesz mi powiedziec ? 09.05.10, 22:34
          ignorant jakiej to suce spod ogona wypadles ?
    • jarsoon Re: O WojciechuJ... 19.03.11, 16:21
      ignorant, czyżbyś w stanie wojennym dostał kilka pał w łepetyne? skąd tyle złośliwości?
      • niegracz Re: O WojciechuJ... 19.03.11, 18:11
        jarsoon napisał:

czyżbyś w stanie wojennym dostał kilka pał w łepetyne? skąd tyle złoś
        > liwości?
        .
        czyżby przed stanem wojennym ktoś cię wciagnął na członka?
        partii oczywiscie ?

a może sam pałowałeś i ci tego brakuje ?

Jaruzelski i junta nie tylko uzyli bezprawnie wojska do pacyfikacji społeczeństwa
        ale przez lata kłamali na temat okoliczności wprowadzenia stanu wojennego
        jeżeli uważali ze robią to dla dobra Polski
        to dlaczego kłamali
        mogli powiedziec prosto w oczy-
        łamiemy konstytucję bo uważamy że tak trzeba\ wybrali kłamstwo
        • marek_boa Re: O WojciechuJ... 19.03.11, 18:18
          Kłamali na temat "okoliczności wprowadzenia stanu wojennego"?! Czyli Masz NIEZBITE dowody na to ,że Armia Radziecka nie miała zamiaru wkroczyć w momencie przejęcia władzy przez "solidarność"???! Bo jak nie Masz to pod stół i szczekać Niegracz!
          • rzewuski1 Re: O WojciechuJ... 19.03.11, 18:24
            on ma dowody
            notatkę adiutanta generała
            i zapewnienia sowieckich generałów
            nie wiem śmiać się czy płakać
            • marek_boa Re: O WojciechuJ... 19.03.11, 18:31
              Rzewuski to Ty nie Wiesz ,że dla Niegracza liczą się tylko wspomnienia pułkowników???!
              -Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka