Dodaj do ulubionych

Groby okupantów

01.11.11, 20:30
Warszawa
Cmentarz Północny
Kwatery żołnierzy niemieckich - większość poległa podczas Powstania
Warszawskiego w 1944 roku
www.youtube.com/watch?v=mlkQG2ykGxESJS
PS Podczas Powstania w Getcie w 1943 roku zabito 17 żołnierzy niemieckich,
podczas Powstania Warszawskiego zabito około 20 tys. żołnierzy niemieckich,
podczas okupacji ginęło w Warszawie kilkuset Niemców miesięcznie
Obserwuj wątek
    • buona_parte Re: Groby okupantów 01.11.11, 20:43
      sjs2011 napisał:
      > PS Podczas Powstania w Getcie w 1943 roku zabito 17 żołnierzy niemieckich,
      > podczas Powstania Warszawskiego zabito około 20 tys. żołnierzy niemieckich,

Podziel mniej więcej przez 10 - 2~3 tys. żołnierzy.

sjs2011 napisał:
      > podczas okupacji ginęło w Warszawie kilkuset Niemców miesięcznie

Można prosić o źródło tych "rewelacji"?
    • rzewuski1 Re: Groby okupantów 01.11.11, 20:46
      nie zginęło 20 tysiecy żołnierzy niemieckich podczas powstania Warszawskiego
      liczbę tez musisz zredukować do 2 tysiecy
      jak nie mniej
      • sjs2011 Re: Groby okupantów 01.11.11, 21:30
        Tylko oddział Dirlegawera który przystąpił do tłumienia Powstania w sile około 800 zolnierzy stracił około 300% składu /z pamieci/
        "Szacuje się, że oddział Oskara Dirlewangera zamordował około stu tysięcy ludzi, głównie w Polsce i na Białorusi. Była to formacja, którą trudno nazywać wojskiem. Jej członkowie nie nosili dystynkcji, mieli jedynie naszywki z godłem formacji (dwa skrzyżowane karabiny i granat) oraz dwie błyskawice na kołnierzach. Oprócz niesłychanej brutalności ich cechą rozpoznawczą był niechlujny wygląd, wieczny stan upojenia alkoholowego oraz bardzo niski poziom wyszkolenia (ogółem w czasie powstania warszawskiego jednostka straciła 2733 ludzi, co stanowiło 315 procent stanu wyjściowego z 1 sierpnia)"
        SJS
        PS Panowie starokomunni nie czas zmienic podręczniki do historii?
        • rzewuski1 Re: Groby okupantów 01.11.11, 21:41
          nie rozśmieszaj mnie
          był tutaj watek o stratach niemieckich w powstaniu
          20 tysiecy to liczba kosmiczna
        • karakalla Re: Groby okupantów 01.11.11, 21:51
          Dirlewanger - szkolny błąd, na straty Sonderregiment wynoszące circa 2700 osób liczą się zabici i ranni, tych drugich jest z reguły 4-5 razy więcej niż pierwszych.
          • maxikasek Re: Groby okupantów 01.11.11, 22:19
            DOkładnie. Są raporty Bacha, do tego trzeba doliczyć straty Luftwaffe (kilkudziesięciu zabitych). Sa raporty Vormanna. N aforum Powstania Warszawskiego optymistycznie zaokrąglają nawet stray do 3 tys. zbitych. Reifenhart melduje straty do 4. VIII (jego grupy) - 6 zabitych, 24 cięzko rannych.
            Ale myślę jak windows3.1 zobacyz ten wątek to się odezwie. On na forum MPW prowadził dyskusję.

17 tys. zabitych to stray Niemców z kampanii wrześniowej w walce z milionową armią ;-)
            • karakalla Re: Groby okupantów 01.11.11, 23:35
              Nie napiszę nic szczególnie odkrywczego, ale tak to właśnie wygląda. Nawet 10 tys. zabitych, o których rzekomo wspomniał von dem Bach nie ma pokrycia w źródłach szczegółowych, tym mniej 20 tys. i większe pewnie liczby, o których jeszcze niechybnie usłyszymy, albowiem ci zabici Niemcy mnożą się jak króliki.
    • bmc3i Re: Groby okupantów 01.11.11, 21:45
      Nie wiem. Czy ma mi byc ich żal? Mam im współczuć? Czcic moze?

Niech sobie spoczywają skoro juz sie tam znależli i niech im ziemia lekką, ale zniczy im nie bedę stawial.
      • sjs2011 Re: Groby okupantów 01.11.11, 21:50
        a nic nie musisz robić, po prostu przyjmij to do wiadomości, są groby niemieckie w Warszawie, często symboliczne, gineli w 1939 roku, ginęli także podczas okupacji - kilkudziesięciu miesięcznie - i większości ginęli podczas Powstania Warszawskiego o czym świadczą daty ich śmierci
        SJS
        • bmc3i Re: Groby okupantów 01.11.11, 21:59
          sjs2011 napisał:

> a nic nie musisz robić, po prostu przyjmij to do wiadomości, są groby niemiecki
          > e w Warszawie, często symboliczne, gineli w 1939 roku, ginęli także podczas oku
          > pacji - kilkudziesięciu miesięcznie - i większości ginęli podczas Powstania War
          > szawskiego o czym świadczą daty ich śmierci
          > SJS

A co mam przyjomwac do wiadomosci, skoro wiem to od dawna?
        • maxikasek Re: Groby okupantów 01.11.11, 22:20
          , ginęli także podczas okupacji - kilkudziesięciu miesięcznie -

Licząc w całym GG jak rozumiem ;-)
          • sjs2011 Re: Groby okupantów 01.11.11, 22:25
            nie, w Warszawie
            • f_crane Krótko. 01.11.11, 22:34
              Dane wyssane z palca.
              • sjs2011 Re: Krótko. 01.11.11, 22:42
                Nie masz wiedzy? nie zabieraj głosu
                Wikipedia:
                ""Groza jaką wywołał w Warszawie zaprowadzony przez Kutscherę terror była tak
                wielka, iż nawet niektórzy przedstawiciele władz okupacyjnych zaczęli
                obawiać się, iż może ona odbić się negatywnie na produktywności niemieckich
                przedsiębiorstw działających w mieście, a tym samym zaszkodzić niemieckiemu
                wysiłkowi wojennemu[47]. Gubernator dystryktu warszawskiego Ludwig Fischer
                był jednak zadowolony z działań Kutschery. W swoim raporcie z 10 lutego 1944
                zapisał: "Dowódca SS i Policji wzmaga represje. Liczba zabitych Niemców
                znacznie się zmniejsza. Jeszcze w grudniu było 50 zabitych, w styczniu 1944
                już tylko 5 (...) Ilość napadów najmniejsza ze wszystkich do tej pory.
                Nastąpiła znaczna poprawa bezpieczeństwa w wyniku działalności
                SS-Brigadeführera"
                SJS
                • maxikasek Re: Krótko. 01.11.11, 23:18
                  Dystrykt warszawski to od Łowicza do Sieldec. I na odstawie jednego miesiąca wysnuwasz średnią za 63 miesiące/ ;-)
                  • sjs2011 Re: Krótko. 01.11.11, 23:36
                    Podałem fragment - zdecydowanie z wypowiedzi Niemców wynikało ze chodzi o Warszawę.
                    Tych 50 zabitych to było już po rozpoczęciu represji - wcześniej było gorzej - poszukaj znajdziesz
                    • maxikasek Re: Krótko. 01.11.11, 23:43
                      Gorzej? Śmiało udowodnij. Kutschrera przyjechał z Mohylewa (ledwie 130 km od Katynia- przypadek ? ;-) ). gdzie stosował masowe represje. Biorąc pod uwage że średnio zabijano 100 Polaków za jednego Niemca ( a bywało że 200-300) to udowodnij że miesięcznie zabijano 4- 5 tys. warszwiaków.
                      > poszukaj znajdziesz
                      Wybacz ale to Ty piszesz o tym, więc Ty to udowodnij. Nie będę szukał potwierdzenia każdych banialuków ;-)
                      • sjs2011 Re: Krótko. 01.11.11, 23:52
                        udowodnij ten przelicznik 1 do 100
                        a tu masz część egzekucji
                        pl.wikipedia.org/wiki/Egzekucje_uliczne_w_Warszawie_%281943-1944%29SJS
                        • maxikasek Re: Krótko. 02.11.11, 00:16
                          "Zgodnie z zaleceniem generała SS, Bacha-Żelewskiego, każdy oficer w randze od kapitana wzwyż miał prawo, bez odwoływania się do wyższych instancji, w odwecie za śmierć Niemca odebrać życie od 50 do 100 Polakom"
                          Frank ogłosił "Nie wahałem się ogłosić, że za życie każdego Niemca odda życie 100 Polaków"
                          czaswarszawski.pl/artykul.php?id_a=1258&id=150
                          DO wybuchu powstania straty warszawiaków to ok. 20 tys. we wrzesniu 1939 i 82 tys. podczas okupacji (nie licząc mieszkańców getta)
                          Dane za Biuletynem IPN Nr 8-9/2004.
      • grogreg Re: Groby okupantów 02.11.11, 11:47
        Długa drogę przeszliśmy.
        Bezpośrednio po wojnie bez żadnej krępacji dewastowaliśmy macewy, a teraz się zastanawiamy, czy zachować miejsca pochówku oprawców naszych przodków.
        Z jednej strony pocieszające to, z drugiej bezgranicznie smutne.
        • maxikasek Re: Groby okupantów 02.11.11, 12:30
          Raczej powróciliśmy "do korzeni". Ktoś kiedyś wklejał fotki grobów sowieckich żołnierzy z 1920 na cmentarzu warszawskich, pochowanych przez Polaków w 1920 roku. W końcu to chrześcijański obyczaj - godnie pochować człowieka.
          • maxikasek Re: Groby okupantów 02.11.11, 12:41
            znalazłem fotkę- ale pochodzi z cmentarza wojskowego w Tucholi.
            odkrywca.pl/forum_pics/picsforum23/imgp5393.jpg
            • grogreg Re: Groby okupantów 02.11.11, 13:23
              Prawdziwy Bolszewik mógłby poczuć się dotknięty chrześcijańskim obrządkiem.
              • maxikasek Re: Groby okupantów 02.11.11, 15:02
                > Prawdziwy Bolszewik mógłby poczuć się dotknięty chrześcijańskim obrządkiem.
                "prawdziwemu bolszewikowi" to zwisa, bo skoro nie ma życia pozagrobowego to jest tylko kawalkiem gnijącego mięsa ;-)
                A trafić wówczas w armii bolszewickiej prawdziwego bolszewika- to wyzwanie ;-)
          • krasnal_bojowy Re: Groby okupantów 02.11.11, 13:31
            maxikasek napisał:

> Raczej powróciliśmy "do korzeni". Ktoś kiedyś wklejał fotki grobów sowieckich ż
            > ołnierzy z 1920 na cmentarzu warszawskich, pochowanych przez Polaków w 1920 rok
            > u. W końcu to chrześcijański obyczaj - godnie pochować człowieka.

No OK,a kto mi wykopie Giermańcow z ogrodu ? :)
            • maxikasek Re: Groby okupantów 02.11.11, 14:59
              Żaden problem- zgłoś do fundacji Pamięć albo Niemieckiego Ludowego Związku Opieki nad Grobami Wojennymi. Oni skontaktuja z Tobą miejscową organizację, która zajmuje się ekshumacjami. Przyjadą, sprawdzą, wykopią.
              Jeśli jesteś z rejonu zachodniopomorskiego, to mogę Ci dac bezpośredni kontakt do tych "od czarnej roboty" ;-)
              • krasnal_bojowy Re: Groby okupantów 02.11.11, 15:40
                Dzieki,wprawdzie nie pałam szczególną zyczliwością do Niemców ale ktoś tam jednak na nich czekał.....
                • maxikasek Re: Groby okupantów 02.11.11, 16:38
                  Ja wychodzę w podobnego założenia, choć wcześniej też uważalem- niech leżą w lesie. Ale teraz być może ktoś odnajdzie swojego dziadka/ojca.
    • wujcio44 Re: Groby okupantów 02.11.11, 00:11
      sjs2011 napisał:

> podczas Powstania Warszawskiego zabito około 20 tys. żołnierzy niemieckich

To więcej niż powstańców zginęło. Niezły im żeśmy wpierd... spuścili.
    • odyn06 Re: Groby okupantów 02.11.11, 11:35
      20000 Niemców w Powstaniu Warszawskim? Śmiała teza
      Mógłbyś podać źródło?
      Tylko poważne, a nie wiki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka