Dodaj do ulubionych

Straty syryjskiej armii

21.06.12, 08:09
www.youtube.com/watch?v=b7uU0T1_Y7E&feature=player_embedded
Zacząłem sumować straty armii syryjskiej w ciężkim sprzęcie, z filmików z i innych mediów, na razie wyszło mi że stracili ok. 80 T 55, 20 T 72, ponad 100 BWP 1, 3 Goździki i 4 Szyłki... w przybliżeniu...
Obserwuj wątek
    • mosze_zblisko_daleka + Mig-21 21.06.12, 12:09
      Teraz podają media ze Mig-21 razem z lotnikiem Hassan Murie Hamada uciekł i wylądował w Jordanii....
      • mosze_zblisko_daleka Re: + Mig-21 21.06.12, 14:49
        Marek może powie, że to był lotnik kadet. Wiec ten "kadet" ma range pułkownika...
        • marek_boa Re: + Mig-21 21.06.12, 15:39
          To nie był lotnik kadet Mosze ale na pewno był z kręgu tych "nie do końca pewnych"! Bo tylko tacy latają w Syrii na MiG-21 i nie są dopuszczani do lotów na MiG-23MS i MiG-29!
          -Pozdrawiam!
    • rpg_7 Re: Straty syryjskiej armii 21.06.12, 12:14
      któregoś dnia zapewne zobaczymy, jak "rebelianci" jadą zdobycznym czołgiem (na you tube można obejrzeć film jak "rebelianci" wystrzeliwują rakietę przeciwpancerną).
    • rzewuski1 Re: Straty syryjskiej armii 21.06.12, 19:55
      jak rozwali 100 czołgów i 100 BWP znaczy ze nie są tacy do końca bezbronni jakby się to wydawało

nie wiem jak to policzyłeś, znasz arabski i Syrie?
      bo filmiki z you tube to jednak marne źródło informacji z racji tego ze nie wiadomo tak naprawdę czyj to jest czołg i jaki kraj , itp,itd
      • marek_boa Re: Straty syryjskiej armii 21.06.12, 20:20
        A czemu mieli by być słabi?! Według ostatnich doniesień The New York Times od kilku tygodni w południowej Turcji rezyduje specjalna grupa CIA powołana tylko i wyłącznie do tego by zaopatrywać w broń i szkolić rebeliantów Syryjskich - pieniądze na zakup broni płyną obfitym strumieniem z Arabii Saudyjskiej,Kataru i Turcji!
        www.militaryparitet.com/ttp/data/ic_ttp/1778/
        Pozdrawiam!
        • rzewuski1 Re: Straty syryjskiej armii 21.06.12, 20:29
          no dobrze ale przecież Asad ma wojsko i powinien granice obsadzić tak żeby się mysz nie prześlizgała
          pieniądze to oczywiście dużo i można przekupić wielu generałów
          jednak np Kadafi dałby sobie rade z rebelia gdyby nie interwencja zachodu
          nie bardzo chce mi się wierzyć że stracili aż tyle pojazdów w walce

• marek_boa Re: Straty syryjskiej armii 21.06.12, 21:23
            Szczerze pisząc mnie też nie! Z drugiej strony nawet gdyby straty strony rządowej podawane przez rebeliantów były prawdziwe (czego nijak potwierdzić się nie da) to i tak sprzętu tego typu Assad ma jeszcze od hektara - co znaczy strata 100 BWP skoro pozostało jeszcze 2500 sztuk?! Toż samo z czołgami - strata nawet 100 sztuk przy stanie posiadania 4950 czołgów to po prostu nie istotny szczegół!
            -Pozdrawiam!
            • anton_pl Re: Straty syryjskiej armii 22.06.12, 07:54
              www.youtube.com/watch?v=O_pXraRDlrI&feature=player_embedded
              Tego T 72 można dopisać do strat, za dużo ludzi z granatnikami tam lata, żeby dali rade ewakuować, chociaż kto wie, na filmie poniżej osłaniają ten czołg...
              www.youtube.com/watch?v=5yQdQCfEH5w&feature=player_embedded
            • mosze_zblisko_daleka Jesli jest tak dobrze.... 22.06.12, 08:21
              To dlaczego właściwie, Rosja wysyła śmigłowce Ka-25 przez statki i jeszcze zatrzymano u brzegów Anglii.
              • o333 Re: Jesli jest tak dobrze.... 22.06.12, 10:19
                mosze_zblisko_daleka napisał:

> To dlaczego właściwie, Rosja wysyła śmigłowce Ka-25 przez statki i jeszcze zatr
                > zymano u brzegów Anglii.
                >
                O czym ty bredzisz?
              • anton_pl Re: Jesli jest tak dobrze.... 22.06.12, 10:39
                Wysłali Mi 24 po remoncie w Rosji, już dawno zakupione przez Syrię...
                • o333 Re: Jesli jest tak dobrze.... 22.06.12, 10:44
                  anton_pl napisał:

> Wysłali Mi 24 po remoncie w Rosji, już dawno zakupione przez Syrię...
                  >
                  Ponad 20 lat temu.
              • marek_boa Re: Jesli jest tak dobrze.... 22.06.12, 11:36
                Ano dla tego Mosze ,że te TRZY śmigłowce Mi-25 należą do Sił Zbrojnych Syrii i remoncie wracają do właściciela!
                -Pozdrawiam!
                • anton_pl Re: Jesli jest tak dobrze.... 22.06.12, 13:30
                  www.liveleak.com/view?i=b75_1340324113
                  Dopisuję do strat jednego BWP 2, to pierwszy BWP 2 na mojej liści strat, chociaż nie widać w jakim stanie jest po tym trafieniu, może do odzyskania?
                • mosze_zblisko_daleka Zadny remont...! 22.06.12, 13:38
                  One sluzyli w Rosji, nie w Syrii. Rosja wyjela ich z swojej floty powietrznej, pomalowala na farby syryjskie. Wszystko nowe i z pachnie farba
                  • anton_pl Re: Zadny remont...! 22.06.12, 13:55
                    Po remoncie może przecież farbą pachnieć, a z tą niby ucieczką pilota to też lipa, bo nigdzie zdjęć tego MiG 21 nie ma...
                    • mosze_zblisko_daleka jeszcze inni lotnicy mieli uciekac... 22.06.12, 14:11
                      Ale obawiaja sie ze Jordania ich wyda nazad do Syrii. Moze teraz jak zobacza ze nie zwracaja tego pulkownika dezertera, to moze bedziemy sluchac nowe nowoscie.

P.S.
                      coraz wiecej slychac ze najblizszy okreg Assada szukaja moiejsca ucieczki i wysylaja forsy do zagranicznych bankow...
                      • o333 Re: jeszcze inni lotnicy mieli uciekac... 22.06.12, 14:15

> P.S.
                        > coraz wiecej slychac ze najblizszy okreg Assada szukaja moiejsca ucieczki i wys
                        > ylaja forsy do zagranicznych bankow...
                        W to wierzę jesli informacja pochodzi z Izraela bo kto jak to zna się lepiej na bankowości :D
                  • o333 Re: Zadny remont...! 22.06.12, 14:09

> One sluzyli w Rosji, nie w Syrii. Rosja wyjela ich z swojej floty powietrznej,
                    > pomalowala na farby syryjskie. Wszystko nowe i z pachnie farba
                    I kto tu ku... żyje w państwie totalitarnym? Rosjanie czy Izraelici? Czy już całkowicie odebrało tobie rozsądek. Tak trzy odmalowane Mi-25 zmienią losy wojny ( Choć jeden Mi-24 zmieniał losy wojny w Sierra Leone :P ) i zagrożą biedulkom z Izraela?
                    • marek_boa Re: Zadny remont...! 22.06.12, 15:47
                      Ech! Żeby jeszcze w Rosyjskim lotnictwie latał CHOĆ JEDEN Mi-25 to może bym w to i uwierzył! Ciekaw jestem kiedy Mosze Napisze o dostawach Rosyjskich ...pancerników do Syrii!
                      -Pozdrawiam!
                      • wiarusik Re: Zadny remont...! 22.06.12, 17:06
                        jak rozróżnisz mi-24 od 25? dostarczysz swoje i powiesz że syryjskie.
                        • marek_boa Re: Zadny remont...! 22.06.12, 17:14
                          Ty taki głupi Jesteś od urodzenia czy dopiero teraz Zacząłeś Udawać?! Poszukaj sobie różnic pomiędzy wersją eksportową Mi-25 a wersją rodzimą Mi-24D!
                          • wiarusik Re: Zadny remont...! 22.06.12, 17:22
                            głupich szukajcie u siebie boa. wizualnie nie ma różnic. można wciskać kit, że to syryjskie mi-25.
                  • marek_boa Re: Bzdury Piszesz! 22.06.12, 15:43
                    Mosze sorry ale Zaczynasz bzdury pisać! Ten typ śmigłowców NIGDY nie służył w Radzieckiej/Rosyjskiej Armii więc nawet gdyby Rosjanie chcieli tak zrobić to by nie mieli jak! Śmigłowce były remontowane w Kaliningradzie!
                    -Pozdrawiam!
                    • kawitator Re: Bzdury Piszesz! 22.06.12, 18:28
                      Ja tam nie odróżniam Mi 24D od Mi 25. Czy mógłby prosić kogoś kto wie ile takich śmigłowców jest w Syrii. Być może pozwoliło by to zorientować się co mogą lub na ile są znaczące te 3 sztuki
                      Następna sprawa.
                      W wątku piszecie ze ten typ jest używany w Syrii od 20 lat. Nie róbmy z Syryjczyków analfabetów To wystarczający okres czasu aby stworzyć jakieś zespoły remontowe dla posiadanego sprzętu i serwisować go nawet głęboko we własnym kraju. No chyba ze ten "remont" to cos takiego jak opisywali koledzy z Rosji w tych czołgach Dajemy nowe silniki , elektronikę uzbrojenie a nawet odmalowujemy zaś "skorupa" zostaje ta sama
                      • marek_boa Re: Bzdury Piszesz! 22.06.12, 19:45
                        Syria dysponuje następującą ilością śmigłowców:
                        - 55 SA-342K/L "Gazelle"
                        - 36 Mi-25 (+ 12 sztuk do remontu)
                        - 55 Mi-8
                        - 45 Mi-17
                        - 10 Mi-8PP
                        - 10 Mi-2
                        - 9 Ka-28
                        - 32 Mi-14
                        Nie 20 lat a przeszło 30 lat Kawi! Ogółem do Syrii od samego początku dostaw broni z ZSRR dostarczono około 80 śmigłowców Mi-24A/Mi-25! Syria nie posiada zaplecza remontowo-modernizacyjnego dla tych śmigłowców! Jeśli chodzi o modernizację broni to tylko grzebali w pancerce - stworzyli "działo samobieżne" ustawiając haubicę D-30 na podwoziu T-34-85!
                        www.militis.pl/armie-owiata/syryjskie-sily-zbrojne
                        Pozdrawiam!
                        • browiec1 Re: Bzdury Piszesz! 14.07.12, 16:14
                          M-84 poza byla Jugoslawia wyladowaly tylko w Kuwejcie,skad wiec "syryjskie M-84 w Iraku"?
            • buona_parte Re: Straty syryjskiej armii 30.06.12, 11:15
              marek_boa napisał:
              > co znaczy strata 100
              > BWP skoro pozostało jeszcze 2500 sztuk?! Toż samo z czołgami - strata nawet 100
              > sztuk przy stanie posiadania 4950 czołgów to po prostu nie istotny szczegół!

Oj Boa...

1. Jaką część z tego stanu posiadania, który wymieniłeś, stanowią pojazdy w jednostkach liniowych i szkolnych, a ile stoi jako zapas mobilizacyjny na czas "W" albo jako"magazyn" części zamiennych?

2. Ile jednostek pancernych i zmechanizowanych i o jakim stanie utrzymuje w tej chwili Syria?

3. Wobec zamieszek i rebelii jak wygląda sprawa uzupełniania strat w jednostkach wiernych Assadowi?

Bo ja odnoszę wrażenie, że strata 100 czołgów i 100 BWPów jest jednak odczuwalna.

To nie jest państwo szykujące się do totalnej wojny tylko kraj ogarnięty chaosem i zamieszkami. Możliwości mobilizacyjne gwałtownie się skurczyły, rezerwistów do odtworzenia stanu powołać nie bardzo można, więc te załogi to jednak odczuwalna strata.

Ze sprzętem też na pewno różnie - trzeba go wyciągnąć z magazynów, rozkonserwować, przywrócić do eksploatacji...

Mniej ekscytacji liczbami, a więcej analizy Wężu!

Tako rzecze Cysorz!

-------------------
              There are no real pilots anymore, just people in nifty uniforms who operate computers, who never touch an engine, who never heard sound of the Spitfire, who never pullup into the spinn on less than 1000 feets...
              • marek_boa Re: Straty syryjskiej armii 30.06.12, 14:12
                Proszę Ciebie bardzo! Jednostki liniowe:
                --> 1 Korpus Armijny:
                - 5.Dywizja Pancerna
                17.Brygada Pancerna
                96.Brygada Pancerna
                112.Brygada Zmechanizowana
                - 6.Dywizja Pancerna
                12.Brygada Pancerna
                98.Brygada Pancerna
                11.Brygada Zmechanizowana
                - 7.Dywizja Zmechanizowana
                58.Brygada Pancerna
                68.Brygada Pancerna
                78.Brygada Zmechanizowana
                - 8.Dywizja Pancerna
                62.Brygada Pancerna
                65.Brygada Pancerna
                32.Brygada Zmechanizowana
                - 9.Dywizja Pancerna
                43.Brygada Pancerna
                91.Brygada Pancerna
                52.Brygada Zmechanizowana
                - 2 pułki sił specjalnych
                - 2 pułki szkolne sił specjalnych
                --> 2.Korpus Armijny
                - 1.Dywizja Pancerna
                44.Brygada Pancerna
                46.Brygada Pancerna
                42.Brygada Zmechanizowana
                - 3.Dywizja Pancerna
                47.Brygada Pancerna
                82.Brygada Pancerna
                132.Brygada Zmechanizowana
                - 11.Dywizja Pancerna
                60.Brygada Pancerna
                67.Brygada Pancerna
                87.Brygada Zmechanizowana
                - 4.Dywizja Zmechanizowana
                1.Brygada Pancerna
                61.Brygada Zmechanizowana
                89.Brygada Zmechanizowana
                - 10.Dywizja Zmechanizowana
                51.Brygada Pancerna
                85.Brygada Pancerna
                123.Brygada Zmechanizowana
                - 5 pułków sił specjalnych
                --> 3.Korpus Armijny
                - 2.Szkolno-Rezerwowa Dywizja Pancerna
                14.Brygada Pancerna
                15.Brygada Pancerna
                19.Brygada Zmechanizowana
                - 4 brygady piechoty
                - brygada Wojsk Ochrony Pogranicza
                - samodzielny pułk pancerny
                - 5.Pułk Sił Specjalnych
                - brygada obrony wybrzeża
                4 bataliony
                --> Okręg Centralnego Podporządkowania
                - 14.Dywizja Sił Specjalnych
                1.Pułk Sił Specjalnych
                2.Pułk Sił Specjalnych
                3.Pułk Sił Specjalnych
                4.Pułk Sił Specjalnych
                - Dywizja Gwardii Republikańskiej
                - 120.Brygada Piechoty Górskiej
                - Brygada Pustynna
                - 2 brygady artyleryjskie
                - 2 brygady przeciwczołgowe
                - 3 brygady pocisków rakietowych
                --> Rezerwa
                - 12.Dywizja Pancerna
                4 brygady pancerne
                2 pułki pancerne
                - 13.Dywizja Pancerna
                4 brygady pancerne
                2 pułki pancerne
                - 31 brygad piechoty
                - 3 brygady artyleryjskie
                Na temat techniki będącej w rezerwie niestety mało wiadomo:
                - 1200 T-54/T-55
                - 100 sztuk 152mm A-19
                - 400 sztuk 122mm D-74
                Typowy skład :
                --> Dywizja Pancerna - 2 brygady pancerne (po 3 bataliony czołgów) 1 brygada zmechanizowana ( 1-2 bataliony czołgów,1-2 bataliony transporterów opancerzonych) , 1 pułk artylerii:
                - 300 czołgów T-62M/T-62K/T-72
                - 300 BWP-1/BWP-2/ BTR-60/BTR-70
                - 50 BRDM-2/9P133/BRDM-2RChB
                - 30 2S1
                - 30 ZSU 23x4
                - 20 BM-21
                • buona_parte Re: Straty syryjskiej armii 30.06.12, 22:07
                  Zaczynając od końca :)

marek_boa napisał:
                  To jest państwo ,które naszykowane jest w każdej chwili do totalnej wojny Cysorzu!

To w takim razie kiedy w Syrii została ogłoszona mobilizacja powszechna? Przygotowanie do totalnej wojny oznacza pełną gotowość sił zbrojnych = mobilizacja i rozwinięcie wszystkich jednostek na czas "W"...

Wyliczenie imponujące - 8 dywizji pancernych + 3 dywizje zmech... Biednie licząc - jakieś 110 000 ludzi, a gdzie logistyka i wsparcie? I jak wyglądają możliwości uzupełnień wobec rebelii sandałów? Nie mówiąc o tym, że sprawne siły zbrojne w takiej ilości już dawno poradziłyby sobie z rebelią...

Jak na 20-milionowy kraj to nieźle, ale ile z tego jest rozwinięte do pełnych stanów?
                  • marek_boa Re: Straty syryjskiej armii 30.06.12, 22:38
                    Odwracając pytanie - kiedy w Syrii ogłoszono pokój z Izraelem???!
                    - Syryjska Armia liczy około 300 000 żołnierzy + od 150 000 do 300 000 rezerwistów! Sęk w tym ,że armia jako taka z rebeliantami nie walczy - walczy kilka wydzielonych jednostek wojska (a raczej ich części składowe) ,walczy żandarmeria (kole 8000 ludzi - ze składu sił MWD)) i organy bezpieczeństwa wewnętrznego!
                    Od 1974 roku w Syrii obsadzone są trzy linie obrony od strony Izraela składające się z pól minowych, pozycji umocnionych z wkopanymi czołgami T-54, rozwiniętą artylerią polową (100 dział 152mm A-19/ 50 armato-haubic 152mm MŁ-20), artylerią przeciwpancerną ( 300 dział pepanc 85mm D-44/ 100mm MT-12) - to wszystko obsadzone jest przez 2 dywizje sił specjalnych (4 pułki w każdej), 2 brygady artylerii i 2 brygady przeciwczołgowe!
                    Ano przecie pisałem o oddziałach rezerwowych?!
                    -Pozdrawiam!
                    • anton_pl Re: Straty syryjskiej armii 01.07.12, 10:57
                      Teraz rezerwistów muszą brać ze społeczności alawitów, chrześcijan, szyitów, druzów. Natomiast sunnitów nie brać w ogóle do wojska.
                      • marek_boa Re: Straty syryjskiej armii 01.07.12, 11:26
                        Do tego akurat mają takie organizacje jak "Milicja Robotnicza" ,która liczy według różnych źródeł od 100 000 do 300 000 ludzi!
                        -Pozdrawiam!
                        • anton_pl Re: Straty syryjskiej armii 01.07.12, 15:53
                          W krajach arabskich milicja robotnicza się raczej nie sprawdzi.)
                          • marek_boa Re: Straty syryjskiej armii 01.07.12, 16:19
                            No Patrz! A w Syrii sprawdza się od początku lat 70-tych!:)
                            -Pozdrawiam!
                            • anton_pl Re: Straty syryjskiej armii 01.07.12, 17:06
                              www.youtube.com/watch?v=1ldU-V730H0&feature=player_embedded#!
                              Powiem szczerze że nie wiem, może i się sprawdzają. Ale na filmie powyżej można 2 T 72 spisać ma straty, pod koniec filmu widać zniszczone...
                              Pozdrawiam!
    • rpg_7 Re: Straty syryjskiej armii 22.06.12, 15:26
      biorąc pod uwagę liczbę zabitych żołnierzy i pracowników "służb siłowych" to straty wynoszą:
      1-2 brygady panc/zmech oraz 1-2 brygady piechoty, a zamitych ok 3500 - niestety nie pamiętam gdzie taką informację uzyskałem, ale taka mi się przewinęła (nie licząc rannych, jeżeli przyjmiemy "współczynnik iracki" to rannych powinno być ok. 7 razy więcej niż zabitych) . Mosze, na jednym z wątków, zamieścił zestawienie wszystkich ofiar śmiertelnych w Syrii, niestety są to dane tylko z 2011 roku, może ktoś z Was ma dostęp do danych mówiących o ofiarach śmiertelnych w tym roku (w miarę wszystkich).
      pytanie brzmi: jaki będzie bilans powstania w Syrii w stosunku do tego, które wybuchło w 2003/4 w Iraku po wkroczeniu wojsk amerykańskich i trwało do 2007. Jeżeli bojownicy iraccy (sunniccy) przenikną do Syrii, to Syryjczycy będą mieli duży kłopot.
      • mosze_zblisko_daleka Smutna poprawka... 22.06.12, 16:59
        Do tej pory (10.06.2012) jest zabitych w Syrii 16,321 ludzi:

www.mako.co.il/news-world/arab/Article-4a2a0e46e8b0831018.htm&Partner=rss&partner=link4u
        • rpg_7 Re: Smutna poprawka... 22.06.12, 17:54
          tutaj mam jeszcze jedno info na ten temat:
          news.money.pl/artykul/wojna;w;syrii;wojsko;strzela;do;ludzi;na;ulicach,4,0,1110788.html
          przez rok sporo zostało zabitych ludzi z wojsk (ze służb) Assada, jeżeli pomnożymy 3700 razy 7 to wychodzi nam, że rannych może być ok 26 000 żołnierzy, z tego połowa ciężko.
        • kawitator Re: Smutna poprawka... 22.06.12, 18:59
          Mnie w tych listach zastanowiła inna liczba 63 000 zaginionych
          Zabici to rozumiem ci których ciała w taki lub inny sposób odnaleziono i zidentyfikowano
          Myślę ze spora liczba tych zaginionych wcześniej lub później przeniesie się do zabitych i wtedy chyba się zmieni obraz strat Syrii w tej wojnie domowej
    • anton_pl Re: Straty syryjskiej armii 22.06.12, 16:51
      A o tym trafionym BWP 2 nic nie piszecie?, chyba z granatnika dostał?
    • anton_pl Re: Straty syryjskiej armii 24.06.12, 09:03
      www.youtube.com/watch?v=1SVXazkPHH0&feature=player_embedded
      Na straty można spisać tego medycznego BWP...
    • anton_pl Re: Straty syryjskiej armii 24.06.12, 09:07
      www.youtube.com/watch?v=T3pWrQkb7Xk&feature=player_embedded
      Jednak armia syryjska ewakuowała tego uszkodzonego T 72 w Douma, oglądać od 1.45 minuty...
    • anton_pl Re: Straty syryjskiej armii 26.06.12, 09:47
      www.youtube.com/watch?v=d5UJuLfPzno&feature=player_embedded#!
      Nieudany atak na T 72...
      • rpg_7 Re: Straty syryjskiej armii 26.06.12, 21:13
        dlaczego? wstrząs musiał być duży kiedy wynieśli rannego z czołgu i nie wiadomo czy nie został uszkodzony.
        w ogóle to jakaś "zorganizowana" grupa, która w sposób "profesjonalny (nagranie, pieśni, montaż) opracowuje i rozpowszechnia filmy z walk w Syrii, np tu:
        www.youtube.com/watch?v=fXRtC8MbvRw&feature=related
        mam pytanie do Was, szczególnie do Mosze (z racji możliwości dotarcia do osób znających język arabski), czy ktoś mógłby przetłumaczyć o czym są pieśni (piosenki to chyba nie) śpiewane w tle rozgrywających się wydarzeń? czy one chwalą bojowników, czy nawiązują do jakiś wydarzeń historycznych, czy może są opracowywane na bieżącą chwilę?
        • o333 Re: Straty syryjskiej armii 26.06.12, 21:21
          To surmy z koranu.
          • o333 tfu 26.06.12, 21:23
            sura , nie surma oczywiście
    • rpg_7 Re: Straty syryjskiej armii 26.06.12, 23:47
      a tu mamy fotki armii rządowej:
      www.youtube.com/watch?v=HHYrJKu4Hp4&feature=related
      • anton_pl Re: Straty syryjskiej armii 27.06.12, 10:46
        www.youtube.com/watch?v=duZWj2YoHKQ&feature=player_embedded
        Tutaj nie mogę zidentyfikować: czy to BWP, czy może czołg?, się pali...
        • anton_pl Re: Straty syryjskiej armii 27.06.12, 10:52
          www.youtube.com/watch?v=WNqAEvY-O60&feature=player_embedded#!
          Tutaj zniszczyli posterunek radiolokacyjny.
    • anton_pl Re: Straty syryjskiej armii 27.06.12, 10:54
      www.youtube.com/watch?v=GJlUgb96FHw&feature=player_embedded
      Zniszczony BWP 1 w Idlib.
    • anton_pl Re: Straty syryjskiej armii 27.06.12, 11:09
      www.youtube.com/watch?v=gzD2_HfX6Y8&feature=player_embedded
      Płonie T 72... a i BWP 1 chyba też na straty...
    • anton_pl Re: Straty syryjskiej armii 29.06.12, 08:31
      W Idlib zdobyli remontowego bewupa...
      www.youtube.com/watch?v=T0YI5IKhn-w&feature=player_embedded#!
    • anton_pl Re: Straty syryjskiej armii 30.06.12, 06:37
      www.youtube.com/watch?v=UFjeFqxAjIo&feature=player_embedded
      Ci podli ludzie spalili Assadowi BWP 1, a przecież to nie ich własność...)
      • mosze_zblisko_daleka Re: Straty syryjskiej armii 30.06.12, 08:44
        Tlumaczenie:

"bohaterowie pulku Ahmad Almaar Ati rozwalaja czolg w Kafr Szams"
        (wyglada ze nie tak znaja sie co to jest czolg)
    • rpg_7 Re: Straty syryjskiej armii 03.07.12, 17:28
      porównując te dwie informacje można podsumować, że w ciągu 11 dni w Syrii zginęło:
      1006 cywili (nie wiadomo ilu było z nich uzbrojonych)
      435 żołnierzy
      40 dezerterów
      można powiedzieć, że rebelia się rozkręca na dobre
      linki:
      news.money.pl/artykul/wojna;w;syrii;wojsko;strzela;do;ludzi;na;ulicach,4,0,1110788.html
      news.money.pl/artykul/wojna;w;syrii;bilans;zabitych;przekroczyl;11;tysiecy;osob,117,0,1117557.html
      • anton_pl Re: Straty syryjskiej armii 05.07.12, 08:54
        www.youtube.com/watch?v=J0SZlZ2r0uA&feature=player_embedded
        Trafili BWP 1 pod Aleppo...
    • mosze_zblisko_daleka Według pułkownika 05.07.12, 11:42
      Który ociekł i zrobił ten spis:

........................................................było ......jest teraz

czołgi i pancerne wozy......................... 5775 .............4900-5100
      6% czołgów zniszczonych 600
      Zabitych żołnierzy 4000
      nie oficjalnie zabitych żołnierzy 8763 (rannych 21,357)

Są jeszcze inne numery, ale myślę ze to wystarcza...
      • rpg_7 Re: Według pułkownika 05.07.12, 18:27
        jankesi przez 7 lat mieli mniejsze straty w Iraku niż Alawici przez trochę ponad rok w Syrii. Ostatnio coś nie słychać o walkach w Jemenie (co prawda podobno odbito z rąk al-kaidy jedną prowincję czy miasto i cisza w eterze) - tak jakby al-kaida przerzuciła swoich bojowników wija Arabia - Irak do Syrii (dzisiejsza rp.pl o tym wspomina, czyli wywiady zapewne taką informację miały wcześniej). Jeżeli tak jest, plus al-kaida z Iraku, może z Pakistanu, to zważywszy na duże doświadczenia bojowe al-kaidowców (i to nie byle z kim tylko z samymi jankesami) to Alawitom nie wróże nic dobrego w Syrii.
        Możliwe, że przybycie strażników z Iranu (instruktorów) miało na celu wyszkolenie pewnej części wojsk Assada do nowoczesnej wojny tak, aby w trzecim akcie (drugi właśnie się rozpoczął) siły te były w stanie (wraz z Hezbollahem) przeciwstawić się sunnitom, tak jak to miało miejsce w Iraku.
        • anton_pl Re: Według pułkownika 05.07.12, 19:32
          Wszystkich rozrabiaczy ze świata arabskiego można teraz spotkać w Syrii ponieważ Arabia Saudyjska płaci dobry żołd...
          • tstawiu Nie tylko dlatego 07.07.12, 10:56
            Reżim Assada przez lata wspierał organizacje terrorystyczne w regionie,od hamasu,przez hezbollah po terrorystów w irackiej prowincji Anbar do której przenikali przez słabo chronioną wówczas 600km granice na pustyni.Teraz część z tych grup wyszkolonych i finansowanych przez Damaszek,głównie iracka al-kaida wraca tam skąd przyszła atakując swoich niedawnych sponsorów :

www.meforum.org/2579/syria-financial-support-jihad
            www.chicagotribune.com/news/sns-rt-us-syria-crisis-iraq-qaedabre8640dq-20120705,0,1435923.story
            www.jamesdenselow.com/other-articles/blowback-in-syria-damascuss-terrorist-past-may-help-define-its-future
            • rpg_7 Re: Nie tylko dlatego 08.07.12, 13:41
              ja tylko jednego nie rozumiem: po co Syria (centralny rząd Asada) miałaby wspierać bojowników sunnickich działających w Iraku? jest to dla mnie nielogiczne, zważywszy na to, że:
              rząd syryjski jest alawicki a bojownicy sunniccy, nawet postsaddamowcy bojownicy nie byli za pan brat z Syryjczykami - alawitami
              jeżeli wspieraliby bojowników sunnickich to od razu naraziliby się Iranowi i wspieranych przez Iran bojowników szyickich w Iraku i koniec współpracy, szczególnie teraz Iran nie wspierałby rządu Asada
              może mi ktoś wyjaśnić tą nielogiczną sytuację?
              • tstawiu No jak to po co? 08.07.12, 14:25
                Do walki z USA.Im bardziej niestabilna sytuacja w Iraku tym lepiej dla Syrii i Iranu(ugrzęźnięcie tam jankesów na wiele lat to gwarancja że im się odechce kolejnych interwencji zbrojnych,zrujnuje ich finansowo i nastawi odpowiednio opinie publiczną).Podział na szyitów i sunnitów w tym przypadku nie miał żadnego znaczenia,historia wielokrotnie pokazywała że można zawierać najbardziej egzotyczne sojusze,ot choćby IIIRzesza i ZSRR.A że dawni sojusznicy stają się wrogami to też żadna nowość,ot choćby Hamas który ma obecnie na pieńku z Assadem.
                Zawsze dostaje spazmów śmiechu jak widze krokodyle łzy Assada że walczy z terrorystami.Niewątpliwie tak w pewnym stopniu jest(ale raczej niewielkim,po prostu sami syryjczycy mają go dość po 40 latach rządów do spółki z ojczulkiem a jest to jeden z najbrutalniejszych rządów w tamtym regionie świata zdolny do ukatrupienia 500 więźniów w ciągu jednego dnia w zemście za nieudany zamach na prezydenta jak to miało miejsce w więzieniu Tadmor w 1980r) ale sam jest sobie winny szkoląc i finansując ich do siania terroru w Iraku przez ostatnie lata.A że Amerykanie z Iraku niedawno wyszli a sunnici nie przepadają za Alawitami więc znaleźli sobie nowego wroga.Gdyby Assad to wiedział to pewnie nalegałby na niewycofywanie się USA z Iraku.
        • sowietolog Re: Według pułkownika 06.07.12, 16:48
          Po pierwsze, kuda syryjskiemu złomowi (chyba najlepsze co mają, to T-72?), do wypasionym, ciągle modernizowanym, amerykańskim Abramsom? Po drugie, reżim Assada nie walczy - tak jak Amerykanie w pierwszym akcie wojny irackiej - z regularną armią, lecz z partyzantką. W tym miejską partyzantką. Zatem tu przewaga lotnicza, jeżeli nie ma się dużo wyspecjalizowanych samolotów i śmigłowców szturmowych - nic nie da. A i tak śmiglaka czy w miarę powolnego szturmowca można łatwo zdjąć bronią lufową czy naramiennymi wyrzutniami. Po trzecie, jak widać, reżimowi nie udało się wystarczająco zabezp. i zablokować syryjsko-tureckiej oraz syryjsko-libańskiej granicy. Stamtąd przenikają ludzie (w tym masa "doradców wojskowych" i NATOwskich komandosów), broń (kluczowe wyrzutnie ppanc. i plot.), amunicja, paliwo, pewnie żywność i leki. I mamy (tzn. reżim w Damaszku ma, hehe) to, co mamy.

Wszyscy wiedzą, jak wielce Afgańczykom w walce z Sowietami pomogły Stingery, unieszkodliwiając z grubsza rajdy rosyjskich maszyn szturmowych. Tożsamo było w Libii. Teraz pewnie podobnie dzieje się w Syrii. W całym regionie, do w miarę skutecznej wojny asymetrycznej, z partyzantką miejską i pozamiejską, dobrze przygotowani są tylko Izraelczycy. Cała reszta opiera się na starych, sowieckich wzorcach, które - w dzisiejszej rzeczywistości medialnej, nie sprawdzają się...
    • mosze_zblisko_daleka Do opozycji dołączył się teraz ważny sunnita... 05.07.12, 19:59
      On ma range General i ojciec jego był ważny minister, kiedy rządził ojciec Baszara, Hafez.
      Na razie nie podaje imię możliwie ze ktoś inny doda...
      • mosze_zblisko_daleka Re: Do opozycji dołączył się teraz ważny sunnita. 06.07.12, 06:24
        Teraz juz mozna powiedziec ze nazywa sie Manaf Tlas i byl dowodzca pulku 105 w dyw. no.4
        Gwardia rep. On jest synem Mustafa Tlas byly min. obrony. Razem z rodzina znajduje sie juz w bezpiecznym miejscu....
    • mosze_zblisko_daleka Opozycja-WWS 06.07.12, 08:35
      WWS=Wolne Wojsko Syrii:

1. Został zabity oficer Firas Muhammad Nasif z spec grupy Gwardii Republiki.
      2. Muhammad Nasib syn doradcy prez. Assada.
    • mosze_zblisko_daleka Re: Straty syryjskiej armii 06.07.12, 12:15

sana.sy/eng/337/2012/06/07/424039.htm
      www.sana.sy/eng/337/2012/06/08/424206.htm
      www.sana.sy/eng/337/2012/06/09/424322.htm
      www.sana.sy/eng/337/2012/06/11/424489.htm
      www.sana.sy/eng/337/2012/06/12/424634.htm
      www.sana.sy/eng/337/2012/06/14/425389.htm
      www.sana.sy/eng/337/2012/06/16/425745.htm
      www.sana.sy/eng/337/2012/06/17/425955.htm
      www.sana.sy/eng/337/2012/06/18/426162.htm
      www.sana.sy/eng/337/2012/06/19/426394.htm
      sana.sy/eng/337/2012/06/21/426838.htm
      www.sana.sy/eng/337/2012/06/24/427196.htm
      www.sana.sy/eng/337/2012/06/24/427356.htm
    • rpg_7 posterunek armii syryjskiej 09.07.12, 22:49
      www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=D-j5xuB6n-o&NR=1
      może ktoś rozszyfruje co jest napisane na ścianach domów/ witrynach sklepowych?
      • anton_pl Re: posterunek armii syryjskiej 10.07.12, 08:28
        www.youtube.com/watch?v=tgppHKRB20k&feature=player_embedded
        Trzepnęło pod BWP 1...
    • mosze_zblisko_daleka Nowi dezerterzy... 13.07.12, 12:26
      Jest jakaś wiadomość ze syryjski okręt patrolowy zawinął do Cypru i na pokładzie jest 22 oficerów i żołnierzy, którzy prosili o azyl polityczny...
    • rpg_7 Re: Straty syryjskiej armii 13.07.12, 21:10
      to chyba nie był pojazd mino-odporny:
      www.youtube.com/watch?v=igvNgApKF5U&feature=related
      • rpg_7 Re: Straty syryjskiej armii 13.07.12, 21:30
        taktyka użycia fugasa:
        www.youtube.com/watch?v=_qSDMjtifSM&feature=related
        • rpg_7 Re: Straty syryjskiej armii 13.07.12, 21:35
          jeszcze raz Libia:
          www.youtube.com/watch?v=NpVTAmYyPuI&feature=related
          niezapomniane wspólne zdjęcia, współczesne taczanki i niesamowita końcówka....
          • mosze_zblisko_daleka To jest z Libii... 14.07.12, 22:21
            Zobacz jaka jest flaga na czolgu..... ;-)
            • rpg_7 Re: To jest z Libii... 14.07.12, 23:02
              no przecie napisałem, może nie w głównym temacie, ale zaznaczyłem :) nie wiem co trzeba było zrobić w środku czołgu aby tak go roz... specjaliści od artylerii :)
    • mosze_zblisko_daleka W syryjskiej armii 14.07.12, 16:56
      www.ausairpower.net/APA-96K6-Pantsir-2K22-Tunguska.html
      • marek_boa Re: W syryjskiej armii 14.07.12, 17:46
        Pudło Mosze! Systemów przeciwlotniczych 2K22 2S6"Tunguzka" w Syryjskiej Armii nie ma i nigdy nie było!
        Po za Rosją (256 sztuk) te systemy ma jeszcze Ukraina (70 sztuk), Indie (92 sztuki) i Maroko (12 sztuk) !
        -Pozdrawiam!
    • anton_pl Re: Straty syryjskiej armii 18.07.12, 12:58
      www.youtube.com/watch?v=FTAoaMo1SiM&feature=player_embedded
      4 BWPy na straty i 2 BRDM 2...
    • anton_pl Re: Straty syryjskiej armii 08.08.12, 17:23
      www.youtube.com/watch?v=CTMjV872oOI&feature=player_embedded
      Zniszczone 2 czołgi na drodze pod Aleppo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka