21.08.14, 09:20
bi.gazeta.pl/im/b8/d5/fb/z16504248Q,Armato-haubica-Kryl.jpg
Kryl właśnie wyjechał z malarni w HSW. Egzemplarz ten będzie prezentowany w Kielcach.
Dla niezorientowanych na pace izraelska armatohaubica 155mm ATMOS 2000.

Choć design w konstrukcjach militarnych nie musi być pierwszoplanowym zadaniem to tak brzydkiego pyska dawno nie widziałem ;)
Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu Re: Kryl 21.08.14, 09:52
      Może i brzydki ale tańszy od działa na podwoziu gąsienicowym...
      Bierzmy - w razie czego - będą jak znalazł....

jeep
      • marek_boa Re: Kryl 21.08.14, 11:28
        Brednie i głupoty wypisywane przez osobnika ,który wali łbem o ścianę zaczynają Polską normę przekraczać iście w Stachanowskim tempie!:)
        - Ceny haubic na podwoziu kołowym nie tylko nie są tańsze od tych na gąsienicach ale wręcz odwrotnie są droższe! Przeciętna cena takiego działa to około 6 mln$ czyli tyle ile kosztuje Leopard A6!
        • odyn06 Re: Kryl 21.08.14, 11:44
          Coś chyba nie tak.
          Platforma kołowa Jelcza nie jest ze złota. Na pace będzie odkryta haubica plus urządzenie ładowania. To sprzęt dla dywizjonu artylerii brygady wyposażonej w Rosomaki.
          Gdzie mu do A6. Nie ta liga.
          • marek_boa Re: Kryl 21.08.14, 12:29
            To jest uśredniona cena Odynie TEGO SAMEGO Izraelskiego ATMOSA czyli "ATMOS-6x6, Francuski "Cesar" i Szwedzki "Archer" -
            - Elbit ATMOS 6x6 - 5 mln $
            - FH-77BW L52 Archer - 4,4 mln $
            - Cesar - 6,5 mln $
            Więc pomimo tego ,że to "inna liga" pieniądze te same!
            -Pozdrawiam!
            • odyn06 Re: Kryl 21.08.14, 13:09
              Jak mówił mój nauczyciel - "obadamy kwestię całą"
              Dzięki
              Pozdrawiam
            • misza_kazak Re: Kryl 21.08.14, 13:18
              marek_boa napisał:

> To jest uśredniona cena Odynie TEGO SAMEGO Izraelskiego ATMOSA czyli "ATMOS-6x
              > 6, Francuski "Cesar" i Szwedzki "Archer" -
              > - Elbit ATMOS 6x6 - 5 mln $
              > - FH-77BW L52 Archer - 4,4 mln $
              > - Cesar - 6,5 mln $
              > Więc pomimo tego ,że to "inna liga" pieniądze te same!
              > -Pozdrawiam!

Zgadza sie. Mysle ze tak wysoka cena wynika z malej liczby produkcji.
              Zwykle partia produkcyjna to 10-30 maszyn, wiec koszt jednostkowy jest bardzo wysoki.
              Gdyby ktos zamowil jak w przypadku czolgow jakies 500 dzial, to cena by spadla o 2-3 razy

Pozdro!
              Misza
              • misza_kazak W jednym ze zrodel mowia o $10 mln za Archera :) 21.08.14, 13:22
                www.deagel.com/Self-Propelled-Howitzers/FH-77BW_a000592002.aspx
                W jednym ze zrodel mowia o $10 mln za Archera :)
                • adam_al Re: W jednym ze zrodel mowia o $10 mln za Archera 21.08.14, 13:35
                  Mi też nie pasuje relacja ceny Archera do Caesara w danych podanych przez Marka. Archer jest o wiele bardziej skomplikowaną konstrukcją. Z drugiej strony mogła pojawić się atrakcyjna cena na Archery dla Danii (taka "pod wodą") po tym jak Norwedzy podziękowali za będące już w produkcji zamówienie na 24 sztuki.
                  • misza_kazak Re: W jednym ze zrodel mowia o $10 mln za Archera 21.08.14, 13:39
                    adam_al napisał:

> Mi też nie pasuje relacja ceny Archera do Caesara w danych podanych przez Marka
                    > . Archer jest o wiele bardziej skomplikowaną konstrukcją. Z drugiej strony mogł
                    > a pojawić się atrakcyjna cena na Archery dla Danii (taka "pod wodą") po tym jak
                    > Norwedzy podziękowali za będące już w produkcji zamówienie na 24 sztuki.

Pewnie taka "promocyjna" cena wynikla z "prawa pierwszej nocy" i z tego ze to bylo wspolne zamowienie na 48 maszyn.

survincity.com/2009/09/fh77-bw-l52-archer-appears-in-the-arms-of-sweden/
                    "Ministry of Defence of Norway and Sweden signed a contract with the British company BAE Systems to supply 48 artillery systems FH77 BW L52 Archer at the cost of 135 million pounds, or 200.6 million dollars"

A dla pozostalych klientow cena zaczyna sie od 10 milionow baksow za sztuke.
                  • odyn06 Re: W jednym ze zrodel mowia o $10 mln za Archera 21.08.14, 13:41
                    Jedno jest pewne. Jest trend na samobieżną artylerie obronną.
                    • misza_kazak Re: W jednym ze zrodel mowia o $10 mln za Archera 21.08.14, 13:50
                      odyn06 napisał:

> Jedno jest pewne. Jest trend na samobieżną artylerie obronną.

Ekologia i zmniejszenie zuzycia paliwa jest ogolnoswiatowym trendem.
                      CZejam na pojawienie haubic z silnikiem hybrydowym :)
                    • adam_al Re: W jednym ze zrodel mowia o $10 mln za Archera 21.08.14, 13:56
                      > Jedno jest pewne. Jest trend na samobieżną artylerie obronną.

Raczej trend na wszystko co można wsadzić do Herculesa ;)
                      • misza_kazak Re: W jednym ze zrodel mowia o $10 mln za Archera 21.08.14, 14:22
                        adam_al napisał:

> > Jedno jest pewne. Jest trend na samobieżną artylerie obronną.
                        >
                        > Raczej trend na wszystko co można wsadzić do Herculesa ;)

No to Archer juz nie pasuje - waga 27 ton.
                        DLugosc 14,5 m
                        Szerokosc 3 m
                        Wysokosc 4 m
                        • adam_al Re: W jednym ze zrodel mowia o $10 mln za Archera 21.08.14, 14:26
                          > No to Archer juz nie pasuje

Tak, tak, ja tu raczej żartowałem sobie z trendu jaki zapanował w WP.
                          • misza_kazak Re: W jednym ze zrodel mowia o $10 mln za Archera 21.08.14, 14:33
                            adam_al napisał:

> > No to Archer juz nie pasuje
                            >
                            > Tak, tak, ja tu raczej żartowałem sobie z trendu jaki zapanował w WP.

A ile Kryl ma wazyc i jakie ma wymiary?
                            • adam_al Re: W jednym ze zrodel mowia o $10 mln za Archera 21.08.14, 15:33
                              > A ile Kryl ma wazyc i jakie ma wymiary?

Gdzieś pojawiła się informacja, że masa ma wynosić nie więcej niż 18 ton, a co do reszty to:
                              "musi umożliwiać transport na pokładzie samolotów C-130 Hercules".
                              Już za 10 dni będzie można pooglądać i pomacać na XXII Międzynarodowy Salon Przemysłu Obronnego MSPO w Kielcach. Pewnie wtedy uda się uzupełnić ten wątek o jakieś konkretne cyfry.
                              • misza_kazak Re: W jednym ze zrodel mowia o $10 mln za Archera 21.08.14, 15:47
                                adam_al napisał:

> Gdzieś pojawiła się informacja, że masa ma wynosić nie więcej niż 18 ton, a co
                                > do reszty to:
                                > "musi umożliwiać transport na pokładzie samolotów C-130 Hercules".
                                > Już za 10 dni będzie można pooglądać i pomacać na XXII Międzynarodowy Salon Prz
                                > emysłu Obronnego MSPO w Kielcach. Pewnie wtedy uda się uzupełnić ten wątek o ja
                                > kieś konkretne cyfry.

Dzieki!
                                No to czekamy na MSPO :)
                  • marek_boa Re: W jednym ze zrodel mowia o $10 mln za Archera 21.08.14, 13:50
                    Stop kapela szwagra tłuką! Cena "Cesara" i "Archera" jest wzięta z kontraktów na te działa! Dla Szwedów cena "Archera" to było - 2,8 min $ za sztukę!
                    -Pozdrawiam!
                    • odyn06 Re: W jednym ze zrodel mowia o $10 mln za Archera 21.08.14, 14:20
                      No! Zaczyna być realnie. Za dwa kraby - jedna 'szóstka" Jestesmy w domu.
                      :-))
                      • misza_kazak Re: W jednym ze zrodel mowia o $10 mln za Archera 21.08.14, 14:25
                        odyn06 napisał:

> No! Zaczyna być realnie. Za dwa kraby - jedna 'szóstka" Jestesmy w domu.
                        > :-))

Matrek chyba pomylil Euro z Baksami.
                        Cena Archera dla Szwecji to 2.8 mln Euro za sztuke (135 mln. Euro/48)
                        A w dollarach to wychodzi 4,2 mln (202/48)
        • stary_chinczyk Re: Kryl 21.08.14, 18:50
          A taki M109A7 kosztuje 14.4mln$ najdź mi hałbicę kołową osiąhającą podobną cenę.
    • odyn06 Re: Kryl 21.08.14, 09:52
      Fakt. Ładny nie jest, ale nie musi być. Ma być skuteczny.
      Swoją drogą "stopięćdziesiątkapiątka" na kołach to duże wyzwanie dla konstruktorów. Nie chodzi o układ jezdny, ale o całość w trakcie strzelania.
    • misza_kazak Re: Kryl 21.08.14, 10:45
      No np. taki francuski CAESAR czy szwedski Archer tez do najpiekniejszych nie zaliczaja sie :))
      • adam_al Re: Kryl 21.08.14, 11:56
        Masz rację, ale ta maska wygląda na robioną na kolanie.
        Tak poważnie to dla mnie wielkim zaskoczeniem jest wybór Atmos, byłem święcie przekonany, że Krylem będzie Caesar francuskiego Nextera.
        • misza_kazak Re: Kryl 21.08.14, 13:08
          adam_al napisał:

> Masz rację, ale ta maska wygląda na robioną na kolanie.

Jesli to prototyp, to normalna. Ale jesli wariant koncowy, to trzeba go troche dopracowac :)

> Tak poważnie to dla mnie wielkim zaskoczeniem jest wybór Atmos, byłem święcie p
          > rzekonany, że Krylem będzie Caesar francuskiego Nextera.

Najwidoczniej francuzi nie maja ochoty robic sobie konkurentow albo maja niewystarczajace mocy produkcyjne.
        • jopekpl Re: Kryl 21.08.14, 16:35
          adam_al napisał:

> Masz rację, ale ta maska wygląda na robioną na kolanie.
          > Tak poważnie to dla mnie wielkim zaskoczeniem jest wybór Atmos, byłem święcie p
          > rzekonany, że Krylem będzie Caesar francuskiego Nextera.

Wybór potraktowany wymaganiami, piszę z pamięci, ale podyktowane to było wysokoscia działa które w wersji Francuskiej było za wysokie do ładowni Herkulesa, dlatego wybrano propozycje Izraela. A jak było naprawdę ??? pewnie niektórzy tu uznają ze skoro mamy "żydów" u władzy to to przesadziło;-)))))))))))
          P.S
          Kryl był niedawno opisywany w NTW 3/2014 www.magnum-x.pl/menuarchiwalia/menuntw?mid[0]=511
          • cie778 Re: Kryl 21.08.14, 17:12
            jopekpl napisał:

> > wielkim zaskoczeniem jest wybór Atmos, byłem święcie przekonany, że Krylem będzie
            > > Caesar francuskiego Nextera.
            >
            > Wybór potraktowany wymaganiami, piszę z pamięci, ale podyktowane to było wysokoscia
            > działa które w wersji Francuskiej było za wysokie do ładowni Herkulesa, dlatego wybrano
            > propozycje Izraela. A jak było naprawdę ??? pewnie niektórzy tu uznają ze skoro mamy "żydów"
            > u władzy to to przesadziło.

Jopek, nie chrzań, dowcip sytuacyjny powinien być śmieszny i związany z rzeczywistością, inaczej niespecjalnie się sprawdza. Po kolei:
            1. Za konstrukcję Kryla odpowiada HSW i nikt się im nie wtrąca, również w wybór kontrahenta,
            2. Pierwszym wyborem HSW był Caesar i dłuższy czas rozmowy prowadzono tylko z Nexterem - ale się nie dogadali. Podobno poszło o "brak porozumienia w kwestii współpracy" - cokolwiek to znaczy. Z różnych plotek wynika (podobno!), że Francuzi za dużo chcieli, wszystko jedno kasy, czy produkcji, a Żydzi na Atmosa w praktyce nie mieli klientów, więc bardziej powolni byli.
            3. Caesar jest dostosowany do przewozu przez C-130, więc niespecjalnie widzę, jak by mogli to "popsuć" przy Krylu - ostatecznie podwozie było konstruowane specjalnie do tego zastosowania.

pozdrawiam
            jasiol
            • jopekpl Re: Kryl 21.08.14, 20:38
              Ok przeczytałem jeszcze raz artykuł i rzeczywiście mylę się Izraelska firmę wybrano ponoć dlatego ze oferowała większy zakres transferu technologii .
          • misza_kazak Re: Kryl 21.08.14, 17:38
            jopekpl napisał:

> Wybór potraktowany wymaganiami, piszę z pamięci, ale podyktowane to było wysoko
            > scia działa które w wersji Francuskiej było za wysokie do ładowni Herkulesa, dl
            > atego wybrano propozycje Izraela. A jak było naprawdę ??? pewnie niektórzy tu u
            > znają ze skoro mamy "żydów" u władzy to to przesadziło;-)))))))))))

Caesar ma "standardowo" wysokosc 3,7 m, ale Francuzi wymyslili takie cos co pozwala im przewozic jego na C-130.

Wysokosc przedzialu ladowniczego C-130 pozwala wozic sprzet o wysokosci 2,74m.
            Wiec wasi konstruktorzy tez planuja taki wariant umieszczenia lufy, bo raczej do C-130 sie nie zmiesci.

Na tym zdjeciu nawet widac luke miedzy szybami przednimi pod lufe.

Wiec jesli tak czy siam musiano uzywac "wariant francuski", to chyba wyskosc armaty nie miala znaczenia.
      • adam_al Spójrz na to 05.09.14, 15:11
        moto.onet.pl/premiery/lpt-01-nowa-polska-terenowka-mspo-2014/pz48s
        Rozbraja wyglądem. Potencjalny przeciwnik (np. taki żołnierz z granatnikiem) widząc wyłaniający się za przeszkody pojazd LPT-01 przez chwile pozostanie oniemiały i zaskoczony tym co ujrzał dając czas załodze na reakcję i jego unieszkodliwienie. Nie spodziewałem się, że tak szybko polski przemysł obrony dołączy do najlepszych, wyznaczających nowe trendy ;)
    • odyn06 Re: Kryl 21.08.14, 11:19
      Nie widziałem, jak ze 155mm haubicy strzela się z platformy kołowej. Dana jest rozwiązaniem nieco historycznym i to 152 mm Czy się Kryla podnosi i zabezpiecza lemieszem zębowym? Jak się zasprzęgla układ jezdny?
      • adam_al Re: Kryl 21.08.14, 11:51
        > Czy się Kryla podnosi i zabezpiecza
        > lemieszem zębowym? Jak się zasprzęgla układ jezdny?

Pewnie na MSPO więcej szczegółów. Pewne wnioski można wysnuć z dostępnych materiałów:
        oi57.tinypic.com/34nrvrs.jpg
        Tutaj Atmos 2000 na innym podwoziu w trakcie strzelania:
        www.army-technology.com/projects/atmos/images/atmos_4.jpg
        • odyn06 Re: Kryl 21.08.14, 13:08
          Dziękuję za zdjęcie. To po części odpowiedź na moje pytania. Platforma nie podnoszona, ale podparta dwoma hydraulicznymi podporami.
          Swoją drogą ta izraelska haubica musi mieć świetne parametry na oporopowrotnikach, skoro montować ją można na samochodach.
    • jeepwdyzlu kryl drogi jak leopard 21.08.14, 14:02
      no ciekawe co nam jeszcze boa_moskwa
      zapoda....
      jak się martwi o naszą kasę ;-)
      ekspert nie tylko od zegarków....

jeep
      • marek_boa Re: kryl drogi jak leopard 21.08.14, 14:20
        Nie oczekiwałem od Ciebie merytorycznego komentarza to i rozczarowany nie jestem!
    • skandy5 Re: Kryl 21.08.14, 14:07
      Podoba mi się. Ciekaw jestem właściwości terenowych bo podwozie wygląda raczej szosowo.

Mniejsza z tym ile kosztuje Kryl.
      Ciekaw jestem gdzie można Leoparda 2 A6 kupić po 6mln dolarów za sztukę.
      • marek_boa Re: Kryl 21.08.14, 14:30
        Ano w Niemczech! Ostatnio cena była 5,74 mln$ za nówkę sztukę - nie śmiganą!
        -Pozdrawiam!
        • maxikasek Re: Kryl 21.08.14, 14:58
          > Ano w Niemczech! Ostatnio cena była 5,74 mln$ za nówkę sztukę - nie śmiganą!
          > -Pozdrawiam!
          A wersja bazowa- czy A4 albo A5- wliczony w tę cenę? Bo Leosi nowych to od lat chyba nie robią, tylko modernizują A4. Nie wiem czy nawet greckie HEL też nei były upgradem starszych wersji.
          • cie778 Re: Kryl 21.08.14, 17:13
            maxikasek napisał:

> Leosi nowych to od lat chyba nie robią, tylko modernizują A4.

GD w Hiszpanii ztcp ma kompletną linię produkcyjną - robili dla siebie jeszcze niedawno.

pozdrawiam
            jasiol
            • maxikasek Re: Kryl 21.08.14, 20:14
              > GD w Hiszpanii ztcp ma kompletną linię produkcyjną - robili dla siebie jeszcze
              > niedawno.
              Wiem- ale Marek pisał o Niemczech. A tak z "nowych" (nie jestem pewien czy były całkowicie nowe) robili tylko dla Grecji.
        • skandy5 Re: Kryl 21.08.14, 15:34
          Podaj źródło informacji i co to był za kontrakt.
          • misza_kazak Re: Kryl 21.08.14, 15:46
            skandy5 napisał:

> Podaj źródło informacji i co to był za kontrakt.

100
            FINLAND
            $266.000.000
            Jan 2014
            (Jan 2019)
            $2,660,000

37
            PORTUGAL
            $110.900.000
            Feb 2007
            (Dec 2008)
            $2,997,297

170
            GREECE
            $1.000.000.000
            Apr 2003
            (Dec 2007)
            $5,882,353
            • skandy5 Re: Kryl 21.08.14, 16:47
              Nie wiem jaki jest sens porównywać ceny nowego sprzetu artyleryjskiego z czołgami pozyskiwanymi (w wiekszości) z drugiej ręki (nawet dodając :))) )
              Co do greckich A6 (nowych) to były kupowane po jakieś 10 mln euro za sztukę.
              • misza_kazak Re: Kryl 21.08.14, 17:00
                skandy5 napisał:

> Nie wiem jaki jest sens porównywać ceny nowego sprzetu artyleryjskiego z czołga
                > mi pozyskiwanymi (w wiekszości) z drugiej ręki (nawet dodając :))) )

Taki sens, ze za jedna haubice na podwoziu kolowym mozna kupic 2 Leo2A6 troche uzywanych.

> Co do greckich A6 (nowych) to były kupowane po jakieś 10 mln euro za sztukę.

Jakies 10 mln Baksow za sztuke
                • skandy5 Re: Kryl 21.08.14, 21:32
                  NIe ma żadnego sensu. Po prostu ktoś na początku wątku powiedział bzdurę i nie potrafi przyznac sie do błędu
                  • misza_kazak Re: Kryl 21.08.14, 21:56
                    skandy5 napisał:

> NIe ma żadnego sensu. Po prostu ktoś na początku wątku powiedział bzdurę i nie
                    > potrafi przyznac sie do błędu

Maerk powiedzial "Przeciętna cena takiego działa to około 6 mln$ czyli tyle ile kosztuje Leopard A6!"

Pomylil sie, ale w inna strone. Leo 2A6 dzis mozna kupic za sporo mniejsze pieniadze - czyli 2,5-3 miliony baksow.
                    • maxikasek Re: Kryl 22.08.14, 15:31
                      > Maerk powiedzial "Przeciętna cena takiego działa to około 6 mln$ czyli tyle ile
                      > kosztuje Leopard A6!"
                      >
                      > Pomylil sie, ale w inna strone. Leo 2A6 dzis mozna kupic za sporo mniejsze pien
                      > iadze - czyli 2,5-3 miliony baksow.
                      Bzdura. Porównujesz używane kilkunastoletnie czołgi z nówkami działami. Znajdź cenę za używane Dany i porównaj z ceną używanych leosi ;-)

• marek_boa Re: Kryl 21.08.14, 22:56
                    Żeby to była bzdura to trzeba by dysponować dokładnymi - przeciwstawnymi informacjami na temat tego ile płacą/płacili za taki sprzęt dla swojej armii - cena kontraktu nigdy nie będzie taka sama więc o co kruszyć kopie?! Producent Leopardów podaje cenę taką jaką napisałem za 2007 rok i chodzi o nowe czołgi! Swego czasu czytałem o cenach czołgów (niestety nie pamiętam już gdzie) i wychodziło ,że najdroższy był Amerykański "Abrams" dla Iraku - Irak płacił po 6,1 mln $ ( z częściami wychodziło kole 8 mln$) za sztukę a już Egipt ,który składał je u siebie płacił po 3,16 mln $ za sztukę! Pisało się wtedy na ten temat ,że dali się Irakijczycy orżnąć jak dzieci i ,że jest to najdroższy czołg świata!
                    • patmate Re: Kryl 22.08.14, 11:47
                      marek_boa napisał:

> i wychodziło ,ż
                      > e najdroższy był Amerykański "Abrams" dla Iraku - Irak płacił po 6,1 mln $ ( z
                      > częściami wychodziło kole 8 mln$) za sztukę

zwłaszcza że opancerzenie zostało zubożone

pzdr
            • skandy5 Re: Kryl 21.08.14, 16:52
              Nie wiem jaki jest sens porównywać ceny nowego sprzetu artyleryjskiego z czołgami pozyskiwanymi (w wiekszości) z drugiej ręki (nawet dodając :))) )

Co do greckich A6 (nowobudowanych i prawie 10lat temu) to były kupowane po jakieś 10 mln euro za sztukę czyli kilkanaście, powiedzmy 13mln dolarów
          • marek_boa Re: Kryl 21.08.14, 18:43
            Źródłem informacji jest producent a cena z 2007 roku!
      • misza_kazak Re: Kryl 21.08.14, 14:32
        skandy5 napisał:

> Mniejsza z tym ile kosztuje Kryl.
        > Ciekaw jestem gdzie można Leoparda 2 A6 kupić po 6mln dolarów za sztukę.

Tsss... u Holendrow moznna kupic Leo2A6 po 2 mln Euro za sztuke!
        Dinlandia wlasnie kupila 100 maszyn :))

defense-update.com/20140119_finland_buys_dutch_leopards.html
        A srednia cena Leo2A6 na rynku wynosi tez 2 mln. Euro za sztuke :)

www.army-guide.com/eng/product1461.html
        • maxikasek Re: Kryl 21.08.14, 15:16
          > A srednia cena Leo2A6 na rynku wynosi tez 2 mln. Euro za sztuke :)
          >
          > rel="nofollow">www.army-guide.com/eng/product1461.html
          >
          Błąd n astronie. Naprawdę myślisz, że Hiszpanie zapłacili 76 tys. $/szt? Cena dla Hiszpanów wyniosła ostatecznie 2,4 mln euro/szt. (z zakontraktowanych 1,9 mln euro)

Czyli używany kilkunastoletni Leo kosztuje tyle ile nowiutki T-90 ;-) O ile cena nie poszła w górę bo z początkowych 35 mln rubli w 2005 - w 2010 było już 70 mln rubli- czyli wówczas du żo poniżej 2 mln euro..
          • marek_boa Re: Kryl 21.08.14, 18:54
            Od 2011 cena to 118 000 Ru!
            Cena dla Algierii - T-90SA - 4,8 mln $
            ---/----/--
    • jeepwdyzlu sklep z leopardami 22.08.14, 09:19
      Taki sens, ze za jedna haubice na podwoziu kolowym mozna kupic 2 Leo2A6 troche uzywanych.
      -----------------
      Gdzie te leopardy? Chętnie kupimy ze dwie setki leosiów a6 po 2 mln euro za sztukę....
      Piszesz o holenderskich dla Finlandii?
      To może porównaj niemieckie dla Polski?
      100 za 1 euro daje jednego centa za sztukę....

SWoją drogą - off topic - ale czy my się o te holenderskie leopardy staraliśmy????
      jeep
      • marek_boa Re:Przestań Bredzić! 22.08.14, 13:25
        Za pierwsze Leopardy Polska zapłaciła po około 200 000 Euro z sztukę! Za cały kontrakt zapłaciliśmy około 25 mln Euro!
        • patmate Re:Przestań Bredzić! 22.08.14, 20:14
          marek_boa napisał:

> Za pierwsze Leopardy Polska zapłaciła po około 200 000 Euro z sztukę! Za cały k
          > ontrakt zapłaciliśmy około 25 mln Euro!

to koszty transportu i rozkonserwowania 90-100 mln PLN

PZDR
          • marek_boa Re:Przestań Bredzić! 22.08.14, 21:28
            No i?! Czy to nadal wychodzi po 1 Euro Cencie za "Leoparda" czy właśnie po około 200 000 Euro?! No nie wiem jak dla Ciebie ale dla mnie różnica jest dość znaczna! Za MiGi-29 zapłaciliśmy "symboliczne" jedno Euro!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka