Dodaj do ulubionych

Skąd i dokąd ? BMP-2

18.10.14, 17:51
Dziś ok godz. 9,10 w Białymstoku na lawetach z kierunku Białorusi podróżowały 3 szt. mocno zdezelowne BMP-2 (powiedziałbym nawet że po przejściach)
Tiry były na bialoruskich numerach. Numery boczne 145 i 188 i 109 tych transporterów.
Poruszały się albo na poludnie na trasę 19 albo w kierunku jednostki wojskowej.
Czyżby Białoruś sprzedawała za pośrednictwem Polski sprzęt Ukrainie?
Obserwuj wątek
    • anton_pl Re: Skąd i dokąd ? BMP-2 19.10.14, 12:00
      Białoruś, niemożliwe, może to z kalingradskiej oblasti wyslali na remont k Bialorus?
      • bho70 Re: Skąd i dokąd ? BMP-2 19.10.14, 12:34
        żona to nagrała na komórce
        naczepy i ciągniki były na białoruskich blachach, i jechały z kierunku Boborownik
        dalej mogły jechać na południe czyli w kierunku Lublina lub w kierunku jednostki wojskowej w B-stoku
        3 BMP-2 uzbrojone(z działkami) ale stan ich był taki sobie a nawet gorszy
        • panibiedroniowa Re: Skąd i dokąd ? BMP-2 19.10.14, 13:56
          A może ktoś je kupił na złom?
          • marek_boa Re: Skąd i dokąd ? BMP-2 19.10.14, 14:08
            Nie da się w ten sposób! Musiałby je przewieźć przez granicę już poszatkowane - inaczej nadal jest to brane pod uwagę jako handel bronią! Kilka lat temu klient sobie przywiózł z Czech jako złom PLDvK wz.53 "Jasterka"
            fcdn.valka.cz/files/thumbs/t_jesterka1_454.jpg
            Chciał odrestaurować do kolekcji - prokuratur mu szybko udowodnił ,że nie zna Polskiego prawa!
            • buona_parte Re: Skąd i dokąd ? BMP-2 19.10.14, 15:25
              marek_boa napisał:
              Musiałby je przewieźć przez granicę już poszatkowane - inaczej nadal jest to brane pod uwagę jako handel bronią!

Nawet jeżeli kupuje sprzęt z demobilu, z uzbrojeniem pozbawionym cech użytkowych jako osoba prywatna, w celach kolekcjonerskich?
              • marek_boa Re: Skąd i dokąd ? BMP-2 19.10.14, 15:56
                Bez uzyskanego pozwolenia w najbliższej komendzie wojewódzkiej ?! Możesz Sobie Pomarzyć!
                • buona_parte Re: Skąd i dokąd ? BMP-2 19.10.14, 18:24
                  marek_boa napisał:
                  > Bez uzyskanego pozwolenia w najbliższej komendzie wojewódzkiej ?! Możesz Sobie
                  > Pomarzyć!

A wiesz - to dziwne mocno.

Bo jeśli chcę kupić sobie czołg w Polsce to nie potrzebuję żadnych zezwoleń.
                  Żeby coś takiego sprowadzić z zagranicy - oczywiście legalnie kupione - też nie są mi żadne zezwolenia potrzebne.

Więc jakie pozwolenie i na jakiej komendzie?
                  • marek_boa Re: Skąd i dokąd ? BMP-2 19.10.14, 18:47
                    Żeby coś takiego POSIADAĆ Musisz mieć zezwolenie - nie ważne czy kupujesz w Polsce czy zagranicą choć to drugie wiąże się z dodatkowymi "papierkami" - Polska co roku jako kraj zgłasza do ONZ-tu kupiony lub sprzedany ciężki sprzęt wojskowy/po wojskowy!
                    www.rp.pl/artykul/1108831.html
                    • buona_parte Re: Skąd i dokąd ? BMP-2 19.10.14, 19:16
                      marek_boa napisał:
                      Polska co roku jako kraj zgłasza do ONZ-tu kupiony lub sprzedany ciężki sprzęt wojskowy/po wojskowy!

Owszem - tylko dotyczy to sprzętu, którym handlują firmy posiadające odpowiednie koncesje i którego uzbrojenie - o ile takie posiada - nie jest pozbawiane cech użytkowych.
                      Zupełnie natomiast nie dotyczy sprzętu, który został zdemilitaryzowany i sprzedany kolekcjonerom.

Artykuł z RP jaki podlinkowałeś jest nie na temat, bo dotyczy broni strzeleckiej.

To jeszcze raz - kto i jakie zezwolenie mi wydaje, kiedy kupuję jako kolekcjoner sprzęt zdemilitaryzowany w Polsce albo za granicą?

Takiego T-55 AM na przykład.
                      • marek_boa Re: Skąd i dokąd ? BMP-2 19.10.14, 21:51
                        No to jeszcze raz - zgodę wydaje komenda wojewódzka na dany rejon! Zgłaszany do ONZ-tu ciężki sprzęt to tak samo zdemilitaryzowane czołgi - vide przywiezione do Polski czołgi do muzeów jak i działa lub inne pojazdy lub samoloty sprzedane przez Polskę do muzeów! Przewóz przez granicę państwa wszelkich tego typu sprzętów podlega osobnym przepisom!
                        • buona_parte Re: Skąd i dokąd ? BMP-2 19.10.14, 22:15
                          marek_boa napisał:
                          No to jeszcze raz - zgodę wydaje komenda wojewódzka na dany rejon!

I znowu nie wiesz o czym piszesz...

Jesteś w stanie podać podstawę prawną? NIE jesteś - bo jej nie ma.
                          Żadna komenda nie wydaje żadnej zgody, a sprzęt pozbawiony cech bojowych może kupić każdy pełnoletni obywatel RP i nie potrzebuje do tego żadnych zezwoleń ani zaświadczeń. Niczyich. :>

Potrzebuje tylko mieć pieniądze.

marek_boa napisał:
                          >Zgłaszany do ONZ-tu ciężki sprzęt to tak samo zdemilitaryzowane czołgi - vide przywiezione
                          > do Polski czołgi do muzeów jak i działa lub inne pojazdy lub samoloty sprzedan
                          > e przez Polskę do muzeów! Przewóz przez granicę państwa wszelkich tego typu spr
                          > zętów podlega osobnym przepisom!

Coś wiesz, coś słyszałeś, ale strasznie wszystko plączesz, bo znasz się na tym tak jak na tych twoich zezwoleniach.
                          I szkoda mi czasu na babranie się w tym. :>

Dam ci już spokój bo widzę, że co temat to nieporozumienie. :)
                          • marek_boa Re: Skąd i dokąd ? BMP-2 19.10.14, 22:19
                            A to nie ma problemu - Zakup Sobie takiego T-55AM na przykład ze Słowacji - w przypadku ,który opisywałem facet musiał wywieźć na własny koszt oba pojazdy do Czech i zapłacił grzywnę - nie pamiętam ile - pamiętam ,że prokurator chciał bodaj 2 lat odsiadki za nielegalny handel bronią!
                            Skoro Wiesz lepiej do po chu..a zawracasz du..ę?!
                            • buona_parte Re: Skąd i dokąd ? BMP-2 19.10.14, 22:49
                              marek_boa napisał:
                              A to nie ma problemu - Zakup Sobie takiego T-55AM na przykład ze Słowacji

Nie ma problemu - jeżeli kupuję od słowackiego wojska zdemilitaryzowany czołg jedyne co potrzebuję to zgoda słowackiego MSW, którą dostanę z automatu jak tylko pokaże wyciąg z konta. :)
                              Jeżeli kupuję zdemiliaryzowany czołg od osoby prywatnej - z kolekcji - nie potrzebuję NIC, żadnej zgody od nikogo.

No chyba, że pojazd jest zabytkiem - to co innego. :>

marek_boa napisał:
                              > w przypadku ,który opisywałem facet musiał wywieźć na własny koszt oba pojazdy do
                              > Czech i zapłacił grzywnę - nie pamiętam ile - pamiętam ,że prokurator chciał b
                              > odaj 2 lat odsiadki za nielegalny handel bronią!

Widzisz - zasadniczo są dwie możliwości:
                              1.kupił na lewo bo chciał przyoszczędzić, nie miał papierów i zgłosił jako złom;
                              2.wywoził pojazd zabytkowy bez zezwolenia i zgłosił jako złom;

A trzecia - NAJBARDZIEJ prawdopodobna - jest taka, że ci się to w głowie ulęgło jak pisałeś, ergo zwyczajnie zmyślasz. :>

Bo nic się w tej opowieści kupy nie trzyma.

marek_boa napisał:
                              Skoro Wiesz lepiej do po chu..a zawracasz du..ę?!

Nie wiedziałem, ale temat mnie zainteresował i po czterdziestu pięciu minutach grzebania po internetach wiedziałem już wszystko co mi w tym temacie było potrzebne.

A dalej to mnie zwyczajnie zaczęło bawić jak brniesz. :>
                              • marek_boa Re: Skąd i dokąd ? BMP-2 19.10.14, 23:27
                                Jednym słowem zaczynasz Grać w ciula! No cóż mnie to przestało właśnie bawić!
                  • ignorant11 Re: Skąd i dokąd ? BMP-2 19.10.14, 22:27
                    buona_parte napisał:

> marek_boa napisał:
                    > > Bez uzyskanego pozwolenia w najbliższej komendzie wojewódzkiej ?! Możesz
                    > Sobie
                    > > Pomarzyć!

>
                    > A wiesz - to dziwne mocno.
                    >
                    > Bo jeśli chcę kupić sobie czołg w Polsce to nie potrzebuję żadnych zezwoleń.
                    > Żeby coś takiego sprowadzić z zagranicy - oczywiście legalnie kupione - też nie
                    > są mi żadne zezwolenia potrzebne.
                    >
                    > Więc jakie pozwolenie i na jakiej komendzie?
                    >
                    >

ubola jak zwykle zmysla, bo na orkietrze sprzedawano migi 21 kazdy mogl se wylicytowac i to wcale nie poszatkowane...
                    • buona_parte Re: Skąd i dokąd ? BMP-2 19.10.14, 22:51
                      ignorant11 napisał:
                      > ubola jak zwykle zmysla

ditto. :>
    • bho70 Re: Skąd i dokąd ? BMP-2 19.10.14, 14:36
      a i jeszcze jedno nie widziałem żadnej obstawy tych trzech cięzarówek, żadnego pilota, tylko na pomarańczowych kogutach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka