Dodaj do ulubionych

Polish Black Hawk Down - czyli:

04.11.14, 00:44
... jak to Mońki wycięli 'jaszcząba'

Jak nam doskonale wiadomo, mielecka filia Sikorsky Aircraft Corp. oferuje w naszym przetargu na śmigłowiec wielozadaniowy, model S-70 i - inernational. Z kolei, jak nam doskonale wiadomo, nasz MON ustawił wymagania na śmigłowiec podstawowy, dokładnie pod model UH-60M. Produkowany przez SAC, jak nam również doskonale wiadomo, jedynie na wyposażenie armii USA.
Stąd też wnoszę, że Mońki się najzwyczajniej 'walnęły'. Bo, tego typu zamówienia realizuje się wyłącznie na podstawie porozumienia międzyrządowego. Gdzie to Rząd Rzeczypospolitej występuje do Rządu USA z prośbą o sprzedaż danego modelu uzbrojenia. Gdzie, Sikorsky Aircraft Corporation jest jedynie wykonawcą zlecenia rządu USA. Zamawiającego dany model śmigłowca, w ramach formuły Foreign Military Sales. Na rzecz danego podmiotu zagranicznego, w tym przypadku dla Polski. Gdzie podstawą sprzedaży, jest zgoda Kongresu, na sprzedaż danego modelu uzbrojenia poza granice USA. Oczywiście, realizacja produkcji danego modelu śmigłowca mogłaby mieć miejsce w Mieleckiej filii SAC.
Tak więc, jak mniemam, MON może sobie pukać, stukać i tuptupać o UH60M w Sikorsky Aircraft Corporation. Z kolei SAC, bez pośrednictwa rządu federalnego,i zgody Kongresu. Sam z siebie, nie jest w stanie zrealizować zamówienia naszego Ministerstwa Obrony Narodowej. Co też wyraźnie i jednoznacznie komunikuje naszym tzw. ... decydentom. Co, jak możemy zauważyć, najzwyczajniej nie jest rozumiane w gremiach decyzyjnych Ministerstwa Obrony Narodowej.
Obserwuj wątek
    • marek_boa Re: Polish Black Hawk Down - czyli: 04.11.14, 00:55
      Jakiej urwał nać sprzedaży?! Co Ty Say Jarasz?! To jest rozpisany konkurs a nie podpisywanie kontraktu! W konkursie nie uczestniczą RZĄDY tylko firmy ze swy, produktem i dopiero po wyłonieniu zwycięstwa w konkursie NASTĘPNYM etapem jest podpisywanie kontraktu!
      • say69mat Re: Polish Black Hawk Down - czyli: 04.11.14, 11:10
        @marek_boa napisał:

> Jakiej urwał nać sprzedaży?! Co Ty Say Jarasz?! To jest rozpisany konkurs a nie
        > podpisywanie kontraktu! W konkursie nie uczestniczą RZĄDY tylko firmy ze swy,
        > produktem i dopiero po wyłonieniu zwycięstwa w konkursie NASTĘPNYM etapem jest
        > podpisywanie kontraktu!

say69mat:
        Najzwyczajniej, próbuję zrozumieć filozofię amerykańskiej oferty. Bo ... jakim to cudem Szwecja, z tzw. wolnej ręki, bez jakichkolwiek problemów, kupuje u amerykanów 15 HH-60M, w wersji MEDVAC. Zakup odbywa się za pośrednictwem FMS, gdzie Kongres ratyfikuje sprzedaż na rzecz Szweckiego rządu. Nie ma żadnych problemów, a SAC nie usiłuje sprzedać Szwedom śmigłowców, na ten przykład, produkowanych na licencji w Turcji.
        Z kolei nasz kraj, formułując jasną ofertę przetargową, w której zamieszczono specyfikację pod model UH60M. W odpowiedzi dostaje ofertę S-70 i, czyli wersję 'śmigła' zdecydowanie zubożoną, wobec pożądanej UH-60M??? Taką ofertę skierowaną, nie tyle do europejskiego sojusznika, ile do krajów ... trzecich.
        Po drugie, wszystkie eksportowe wersje śmigłowca UH-60 są oznaczane symbolem S-70 A, gdzie liczba dodana do litery A oznacza serię oraz desygnuje odbiorcę. Na ten przykład S70 A-12 oznacza serię śmigłowców wyprodukowanych dla Japonii, S70 A-50 oznacza śmigłowce wyprodukowane na rzecz IDF. Czy zatem stanowisko naszego MON-u, upierającego się przy propozycji zakupu UH-60M, nie jest najzwyklejszym 'biciem piany'. Ponieważ odpowiednikiem UH60M, w wersji dla zagranicznego odbiorcy, jest S-70i??? Zatem dla czego istnieją zasadnicze różnice w osiągach obydwu maszyn???
        Kolejna kwestia, dla czego w trakcie trwania misji w Afganistanie, nasz rząd nie wystąpił do amerykanów z propozycją zakupu. Z tzw. wolnej ręki śmigłowców do wykorzystania w warunkach wojennych???
        Następna, dla czego SAC upiera się przy sprzedaży dla naszych sił zbrojnych wariantu S70i. Skoro na rzecz Meksyku czy też Tunezji, sprzedawane są maszyny w wariancie UH60M, pożądanym przez nasz MON???

k'l: www.defenseindustrydaily.com/
        k'l: www.defenseindustrydaily.com/?s=Polish+S-70i
        k'l: helicopters.findthebest.com/compare/12-13/Sikorsky-UH-60M-BLACK-HAWK-vs-Sikorsky-S-70i-BLACK-HAWK
        k'l: helihub.com/tag/News+mexico/
        k'l: mxsecurity.wordpress.com/tag/uh-60m/
        k'l: www.benzinga.com/
        k'l: nosint.blogspot.com/
        • marek_boa Re: Polish Black Hawk Down - czyli: 04.11.14, 19:24
          Sam Sobie Odpowiedziałeś - nie ogłaszali konkursu ani przetargu tylko kupili Z WOLNEJ RĘKI!
    • bho70 Re: Polish Black Hawk Down - czyli: 04.11.14, 06:00
      Czy ktoś czytał serię artykułów porównujących obecne śmigłowce MI-8/Mi-17 z ewentualnymi nastepcami w czasopismie "armia"? Wg autora praktycznie w niczym nie będą lepsze nowe śmigłowce ( może że ładniej kabina wygląda i więcej elektroniki) , a nawet wieloma parametrami rosyjskie śmigłowce nieznacznie przewyższja zachodnie odpowiedniki. Czy nie lepiej zmodernizować to co mamy i podrównać niektóre standarty do nowych czasów?
      Koszt na pewno -krotnie niższy. Mi-8/-17 to nie Su-22. Może lepiej wydac te pieniądze na systemy ppk lub antyrakietowe albo systemy rozpoznania pola walki itp.
      • bho70 Re: Polish Black Hawk Down - czyli: 04.11.14, 06:25
        przepraszam w czasopiśmie Lotnictwo , w Armii też było
      • say69mat Re: Polish Black Hawk Down - czyli: 04.11.14, 11:35
        bho70 napisał:

/.../ Czy ktoś czytał serię artykułów porównujących obecne śmigłowce MI-8/Mi-17 z ewe
        > ntualnymi nastepcami w czasopismie "armia"? Wg autora praktycznie w niczym nie
        > będą lepsze nowe śmigłowce ( może że ładniej kabina wygląda i więcej elektronik
        > i) , a nawet wieloma parametrami rosyjskie śmigłowce nieznacznie przewyższja za
        > chodnie odpowiedniki. Czy nie lepiej zmodernizować to co mamy i podrównać niekt
        > óre standarty do nowych czasów?
        > Koszt na pewno -krotnie niższy. Mi-8/-17 to nie Su-22. Może lepiej wydac te pie
        > niądze na systemy ppk lub antyrakietowe albo systemy rozpoznania pola walki itp
        /.../

say69mat:
        Pierwszy wniosek z konfliktu na Ukrainie, MI 8/17/24 są zestrzeliwane jak kaczki przez rebeliantów uzbrojonych w wyrzutnie MANPADS. Tak więc, w warunkach potencjalnego konfliktu aspirują li tylko do roli latających celów. Kolejna kwestia to jest liczebność desantu przewożonego na pokładzie maszyny. MI 8 to 24 żołnierzy, Mi 17 to 30 + żołnierzy. Z kolei Black Hawk, przemyślany w oparciu o wnioski z konfliktu w Wietnamie, transportuje jedynie 11 żołnierzy. W ten sposób minimalizując liczbę strat, w wypadku zestrzelenia.
        • jopekpl Re: Polish Black Hawk Down - czyli: 04.11.14, 12:19
          say69mat napisał:

> Pierwszy wniosek z konfliktu na Ukrainie, MI 8/17/24 są zestrzeliwane jak kaczk
          > i przez rebeliantów uzbrojonych w wyrzutnie MANPADS. Tak więc, w warunkach pote
          > ncjalnego konfliktu aspirują li tylko do roli latających celów.

To nowe śmigłowce będą niezniszczalne przez to:" MANPADS"????

Kolejna kwestia
          > to jest liczebność desantu przewożonego na pokładzie maszyny. MI 8 to 24 żołni
          > erzy, Mi 17 to 30 + żołnierzy. Z kolei Black Hawk, przemyślany w oparciu o wnio
          > ski z konfliktu w Wietnamie, transportuje jedynie 11 żołnierzy. W ten sposób mi
          > nimalizując liczbę strat, w wypadku zestrzelenia.

To po cholerę nam Black Hawk wystarcza tylko SW-4 który przenosić będzie 2 ludzi desantu,zobacz jak w tym przypadku zostaną ograniczone straty.
          • say69mat Re: Polish Black Hawk Down - czyli: 04.11.14, 17:08
            @jopekpl napisał:

/.../> To po cholerę nam Black Hawk wystarcza tylko SW-4 który przenosić będzie 2 ludz
            > i desantu,zobacz jak w tym przypadku zostaną ograniczone straty.
            /.../

say69mat:
            Widzę, że próbujesz aplikować wariant reductio ad absurdum??? Antyteza ... proszę bardzo, tragiczna historia Teamu6 Navy SEAL. Maksymalnie upraszczając: jeden Chinook, jeden talib z rpg, 38 ofiar, w tym 22 operatorów Navy SEAL. Praktykowaną regułą jest, że na misje specjalne operatorzy latają MH-60L/M. Tak, że lądujący śmłowiec z desantem jest osłaniany z powietrza przez pozostałe maszyny. Tym razem zabrali się Chinookiem, mieli pecha.
            Stąd, UH-60 służą głównie, do desantowania jednostek uderzeniowych, rozpoznania. Siły główne, z reguły przybywają ciężkimi transportowcami CH-47/CH-53/CV22, kiedy sytuacja na ziemi jest już opanowana.
            • marek_boa Re: Polish Black Hawk Down - czyli: 04.11.14, 19:30
              Nie ma żadnego uproszczenia - Talibowie polowali na nich i ich wywiad zadziałał doskonale! Gdyby lecieli trzema śmigłowcami było by trzech Talibów z PZR i wszystkie trzy by spadły!
        • marek_boa Re: Polish Black Hawk Down - czyli: 04.11.14, 19:27
          W takim razie aby było bezpieczniej proponuję zakupić 1000 Robinson R-44 ,który nie licząc pilota przewozi JEDNEGO pasażera - jak by co zginie tylko jeden!
          Argumentacja PORAŻA!!!
    • menel13 Re: Polish Black Hawk Down - czyli: 04.11.14, 17:39
      Chyba akurat Mońki dobrze kombinują: Ustawiamy przetarg pod was ale dajcie nam wersję deLux.
      A z uzyskanie ewentualnej zgody USA to chyba problemu nie będzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka