jeepwdyzlu 10.12.14, 11:59 www.defence24.pl/news_jednorazowe-granatniki-nowej-generacji-dla-francji Piszą że też ja mamy, ale ile? Tysiące? a carl gustav'ów? Sześć? Macie wiedzę na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
teodor_jeske_choinski_1 Re: ile nasza armia ma nowoczesnych granatników? 10.12.14, 13:40 podejrzewam ze chodzi tu o "Grom" czy "Formoze", a wiec kilkanascie/kilkadziesiat sztuk. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: ile nasza armia ma nowoczesnych granatników? 10.12.14, 13:45 szkoda.... Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: ile nasza armia ma nowoczesnych granatników? 10.12.14, 17:29 teodor_jeske_choinski_1 napisał(a): > podejrzewam ze chodzi tu o "Grom" czy "Formoze", a wiec kilkanascie/kilkadziesi > at sztuk. > > Nie więcej jak 50 sztuk w wersji M2 ,AT-4 nieznana liczba w ramach amerykańskiej pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: ile nasza armia ma nowoczesnych granatników? 10.12.14, 17:30 jeepwdyzlu napisał: > www.defence24.pl/news_jednorazowe-granatniki-nowej-generacji-dla-francji > Piszą że też ja mamy, ale ile? > Tysiące? > a carl gustav'ów? > Sześć? > > Macie wiedzę na ten temat? Inna inszość że ja bym nie nazwał AT-4 nowoczesnym granatnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
krzy-czy Re: ile nasza armia ma nowoczesnych granatników? 10.12.14, 17:58 jak już bedziem mieli wszystko nowoczesne to już żaden ruski nam nie fiknie. Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: ile nasza armia ma nowoczesnych granatników? 10.12.14, 18:07 krzy-czy napisał: > jak już bedziem mieli wszystko nowoczesne to już żaden ruski nam nie fiknie. I o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ulla_lingsztat Re: ile nasza armia ma nowoczesnych granatników? 11.12.14, 11:34 Konieczny jest zakup nowych granatnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 wg wiki... 11.12.14, 11:29 jeepwdyzlu napisał: > www.defence24.pl/news_jednorazowe-granatniki-nowej-generacji-dla-francji > Piszą że też ja mamy, ale ile? > Tysiące? > a carl gustav'ów? > Sześć? > > Macie wiedzę na ten temat? 2000 rpg7 czy nadaja sie do modernizacji z nowa amunicja? Ca 100 tys Komarow, nie wiem mozna zmodernizowac o autodestruktor? SPG7 nieznana ilosc Carl Gustaw 34 Mok 19 mod 3 ilosc 40szt Nie znalazlem danych nt podczepainaych Odpowiedz Link Zgłoś
cie778 Re: wg wiki... 11.12.14, 12:49 ignorant11 napisał: > 2000 rpg7 czy nadaja sie do modernizacji z nowa amunicja? Nadają, ale po co? Nasze RPG-7 dożywają kresu swego życia (żywotność liczona liczbą wystrzałów im się kończy), kupno teraz nowej amunicji wymusiłoby za parę lat kupno nowych RPG-7. Tymczasem wojskowi chyba chcą iść w jednorazówki (IU ogłosił dialog techniczny tak jakoś ostatnio). W takim układzie być może przydadzą się ciężkie granatniki na szczeblu drużyny/kompanii wsparcia, ale realnie - to jest ostatnia kolejność odśnieżania. Najpierw niech zrobią wreszcie BMSa, choćby na poziomie kompanii, "efekt ppanc" będzie większy. > Ca 100 tys Komarow, nie wiem mozna zmodernizowac o autodestruktor? Można, ale się nie opłaca. Bodaj Corran gdzieś pisał - Komar jest "za dobrze" zrobiony i próba demontażu obecnego zapalnika kończy się w połowie przypadków zniszczeniem głowicy. To lepiej nic nie robić i trzymać je w zapasach mobilizacyjnych - strzela się z tego absolutnie banalnie, nauka obsługi zajmuje niecałe 5 minut, w razie czego się rozda Strzelcom i innym takim, albo powrzuca do bwp-ów po 10 sztuk. > Mk 19 mod 3 ilosc 40szt Nie poprzestawiało Ci się coś? Mk19 to granatnik automatyczny na granaty 40mm. Toto służy do zwalczania siły żywej i techniki typu pickup ogniem powierzchniowym i nie ma nic wspólnego z bronią ppanc. > SPG7 nieznana ilosc A nie wycofali już z użycia? > Carl Gustaw 34 Specjalsi tego używają, ale oni raczej nie z czołgami walczyć tym mają, tylko używają jako zespołowej broni wsparcia. pozdrawiam jasiol Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: wg wiki... 11.12.14, 16:59 Nie >>SPG-7<< tylko >>SPG-9<<! Od bodaj 7 czy 8 lat na stanie nie ma ani jednego! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 to srednie... 11.12.14, 11:56 jeepwdyzlu napisał: > www.defence24.pl/news_jednorazowe-granatniki-nowej-generacji-dla-francji > Piszą że też ja mamy, ale ile? > Tysiące? > a carl gustav'ów? > Sześć? > > Macie wiedzę na ten temat? A co z lekkimi, czy Komary nadaja sie jeszcze do czegos, a nasze 2tys rpg 7..? > Odpowiedz Link Zgłoś