Dodaj do ulubionych

ile nasza armia ma nowoczesnych granatników?

10.12.14, 11:59
www.defence24.pl/news_jednorazowe-granatniki-nowej-generacji-dla-francji
Piszą że też ja mamy, ale ile?
Tysiące?
a carl gustav'ów?
Sześć?

Macie wiedzę na ten temat?
Obserwuj wątek
    • teodor_jeske_choinski_1 Re: ile nasza armia ma nowoczesnych granatników? 10.12.14, 13:40
      podejrzewam ze chodzi tu o "Grom" czy "Formoze", a wiec kilkanascie/kilkadziesiat sztuk.
      • jeepwdyzlu Re: ile nasza armia ma nowoczesnych granatników? 10.12.14, 13:45
        szkoda....
      • jopekpl Re: ile nasza armia ma nowoczesnych granatników? 10.12.14, 17:29
        teodor_jeske_choinski_1 napisał(a):

> podejrzewam ze chodzi tu o "Grom" czy "Formoze", a wiec kilkanascie/kilkadziesi
        > at sztuk.
        >
        >
        Nie więcej jak 50 sztuk w wersji M2 ,AT-4 nieznana liczba w ramach amerykańskiej pomocy.
    • jopekpl Re: ile nasza armia ma nowoczesnych granatników? 10.12.14, 17:30
      jeepwdyzlu napisał:

> www.defence24.pl/news_jednorazowe-granatniki-nowej-generacji-dla-francji
      > Piszą że też ja mamy, ale ile?
      > Tysiące?
      > a carl gustav'ów?
      > Sześć?
      >
      > Macie wiedzę na ten temat?

Inna inszość że ja bym nie nazwał AT-4 nowoczesnym granatnikiem.
      • krzy-czy Re: ile nasza armia ma nowoczesnych granatników? 10.12.14, 17:58
        jak już bedziem mieli wszystko nowoczesne to już żaden ruski nam nie fiknie.
        • jopekpl Re: ile nasza armia ma nowoczesnych granatników? 10.12.14, 18:07
          krzy-czy napisał:

> jak już bedziem mieli wszystko nowoczesne to już żaden ruski nam nie fiknie.

I o to chodzi.
          • ulla_lingsztat Re: ile nasza armia ma nowoczesnych granatników? 11.12.14, 11:34
            Konieczny jest zakup nowych granatnikow.
    • ignorant11 wg wiki... 11.12.14, 11:29
      jeepwdyzlu napisał:

> Tysiące?
      > a carl gustav'ów?
      > Sześć?
      >

2000 rpg7 czy nadaja sie do modernizacji z nowa amunicja?
      Ca 100 tys Komarow, nie wiem mozna zmodernizowac o autodestruktor?
      SPG7 nieznana ilosc
      Carl Gustaw 34
      Mok 19 mod 3 ilosc 40szt
      Nie znalazlem danych nt podczepainaych
      • cie778 Re: wg wiki... 11.12.14, 12:49
        ignorant11 napisał:

> 2000 rpg7 czy nadaja sie do modernizacji z nowa amunicja?

Nadają, ale po co? Nasze RPG-7 dożywają kresu swego życia (żywotność liczona liczbą wystrzałów im się kończy), kupno teraz nowej amunicji wymusiłoby za parę lat kupno nowych RPG-7. Tymczasem wojskowi chyba chcą iść w jednorazówki (IU ogłosił dialog techniczny tak jakoś ostatnio).
        W takim układzie być może przydadzą się ciężkie granatniki na szczeblu drużyny/kompanii wsparcia, ale realnie - to jest ostatnia kolejność odśnieżania. Najpierw niech zrobią wreszcie BMSa, choćby na poziomie kompanii, "efekt ppanc" będzie większy.

> Ca 100 tys Komarow, nie wiem mozna zmodernizowac o autodestruktor?

Można, ale się nie opłaca. Bodaj Corran gdzieś pisał - Komar jest "za dobrze" zrobiony i próba demontażu obecnego zapalnika kończy się w połowie przypadków zniszczeniem głowicy. To lepiej nic nie robić i trzymać je w zapasach mobilizacyjnych - strzela się z tego absolutnie banalnie, nauka obsługi zajmuje niecałe 5 minut, w razie czego się rozda Strzelcom i innym takim, albo powrzuca do bwp-ów po 10 sztuk.

> Mk 19 mod 3 ilosc 40szt

Nie poprzestawiało Ci się coś? Mk19 to granatnik automatyczny na granaty 40mm. Toto służy do zwalczania siły żywej i techniki typu pickup ogniem powierzchniowym i nie ma nic wspólnego z bronią ppanc.

> SPG7 nieznana ilosc

A nie wycofali już z użycia?

> Carl Gustaw 34

Specjalsi tego używają, ale oni raczej nie z czołgami walczyć tym mają, tylko używają jako zespołowej broni wsparcia.

pozdrawiam
        jasiol
        • marek_boa Re: wg wiki... 11.12.14, 16:59
          Nie >>SPG-7<< tylko >>SPG-9<<!
          Od bodaj 7 czy 8 lat na stanie nie ma ani jednego!
          -Pozdrawiam!
    • ignorant11 to srednie... 11.12.14, 11:56
      jeepwdyzlu napisał:

> Tysiące?
      > a carl gustav'ów?
      > Sześć?
      >

A co z lekkimi, czy Komary nadaja sie jeszcze do czegos, a nasze 2tys rpg 7..?

>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka