Dodaj do ulubionych

Małe głowice termobaryczne

23.11.17, 10:06
Jakie jest zastosowanie małych głowic termobarycznych?

Co one moga zniszczyć?

Tu myślę o Warmateach.
Obserwuj wątek
    • speedy13 Re: Małe głowice termobaryczne 23.11.17, 13:23
      ignorant11 napisał:

> Jakie jest zastosowanie małych głowic termobarycznych?
      >
      Uczciwie mówiąc nie wiem. Skonstruowano swego czasu nawet granaty do 40 mm granatników i też nie bardzo wiem po co. Do jakichś celów nazwijmy to fortyfikacyjnych, gdy przeciwnik powiedzmy broni się w budynku, można mu coś takiego wpakować przez okno - może o to chodzi.
      • ignorant11 Re: Małe głowice termobaryczne 23.11.17, 16:43
        speedy13 napisał:

> ignorant11 napisał:
        >
        > > Jakie jest zastosowanie małych głowic termobarycznych?
        > >
        > Uczciwie mówiąc nie wiem. Skonstruowano swego czasu nawet granaty do 40 mm gran
        > atników i też nie bardzo wiem po co. Do jakichś celów nazwijmy to fortyfikacyjn
        > ych, gdy przeciwnik powiedzmy broni się w budynku, można mu coś takiego wpakowa
        > ć przez okno - może o to chodzi.
        >
        >

A jakies gniazda karabinow maszynowych, pojazdy?
      • pak40 Re: Małe głowice termobaryczne 23.11.17, 17:00
        Amerykański XM1060, wyprodukowany w 2002, nie wiem czy wciąż produkowany i używany. Generalnie do zwalczania przeciwnika w improwizowanych osłonach, budynkach, jaskiniach, również nieopancerzonych lub lekko opancerzonych pojazdów. Ale o ile kojarzę, to do Warmate w tej chwili są dwie głowice, GO-1 i GK-1 (odłamkowa i kumulacyjna), termobarycznej nie ma.
        • ignorant11 Re: Małe głowice termobaryczne 23.11.17, 18:22
          pak40 napisał:

> Amerykański XM1060, wyprodukowany w 2002, nie wiem czy wciąż produkowany i używ
          > any. Generalnie do zwalczania przeciwnika w improwizowanych osłonach, budynkach
          > , jaskiniach, również nieopancerzonych lub lekko opancerzonych pojazdów. Ale o
          > ile kojarzę, to do Warmate w tej chwili są dwie głowice, GO-1 i GK-1 (odłamkowa
          > i kumulacyjna), termobarycznej nie ma.
          >
          Ale chyba opracowanie termobarycznej nie jest niemożliwe ani specjalnie trudne?

A na kasetowa chyba za małe?
      • niegracz thermobaric grenade launcher 23.11.17, 22:25
        www.youtube.com/watch?v=vtt_BlDP1Jw

• skandy5 Re: Małe głowice termobaryczne 23.11.17, 22:53
      Warmety do błazeństwo. Dlaczego używasz rosyjskiej terminologii? Nawet w PRL nie używano przymiotnika "termobaryczny"
      • speedy13 Re: Małe głowice termobaryczne 24.11.17, 00:19
        skandy5 napisał:

> Warmety do błazeństwo. Dlaczego używasz rosyjskiej terminologii? Nawet w P
        > RL nie używano przymiotnika "termobaryczny"

Ale teraz już się przyjęło, nie tylko po rosyjsku. I generalnie to trochę co innego jest. Rosjanie rozróżniają ładunki paliwowo-powietrzne (zariady objomnoj detonacji, objomnogo wzrywa) i termobaryczne. Te pierwsze generalnie działają dwufazowo: najpierw następuje rozerwanie skorupy ładunku i wyrzucenie zawartości - paliwa które miesza się z powietrzem - a następnie ta mieszanka jest detonowana. Termobaryczne działają jednofazowo - detonuje w nich mikstura, wyrzucając produkty będące silnymi reduktorami i w miarę jak mieszają się one z powietrzem, palą się gwałtownie, "przedłużając wybuch", podtrzymując niejako nadciśnienie fali uderzeniowej.

Aczkolwiek wielu autorów traktuje pojęcia FAE i TB zamiennie i faktycznie w pewnych szczególnych przypadkach ich rozróżnienie może być niejednoznaczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka