ignorant11 23.11.17, 10:06 Jakie jest zastosowanie małych głowic termobarycznych? Co one moga zniszczyć? Tu myślę o Warmateach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
speedy13 Re: Małe głowice termobaryczne 23.11.17, 13:23 ignorant11 napisał: > Jakie jest zastosowanie małych głowic termobarycznych? > Uczciwie mówiąc nie wiem. Skonstruowano swego czasu nawet granaty do 40 mm granatników i też nie bardzo wiem po co. Do jakichś celów nazwijmy to fortyfikacyjnych, gdy przeciwnik powiedzmy broni się w budynku, można mu coś takiego wpakować przez okno - może o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Małe głowice termobaryczne 23.11.17, 16:43 speedy13 napisał: > ignorant11 napisał: > > > Jakie jest zastosowanie małych głowic termobarycznych? > > > Uczciwie mówiąc nie wiem. Skonstruowano swego czasu nawet granaty do 40 mm gran > atników i też nie bardzo wiem po co. Do jakichś celów nazwijmy to fortyfikacyjn > ych, gdy przeciwnik powiedzmy broni się w budynku, można mu coś takiego wpakowa > ć przez okno - może o to chodzi. > > A jakies gniazda karabinow maszynowych, pojazdy? Odpowiedz Link Zgłoś
pak40 Re: Małe głowice termobaryczne 23.11.17, 17:00 Amerykański XM1060, wyprodukowany w 2002, nie wiem czy wciąż produkowany i używany. Generalnie do zwalczania przeciwnika w improwizowanych osłonach, budynkach, jaskiniach, również nieopancerzonych lub lekko opancerzonych pojazdów. Ale o ile kojarzę, to do Warmate w tej chwili są dwie głowice, GO-1 i GK-1 (odłamkowa i kumulacyjna), termobarycznej nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Małe głowice termobaryczne 23.11.17, 18:22 pak40 napisał: > Amerykański XM1060, wyprodukowany w 2002, nie wiem czy wciąż produkowany i używ > any. Generalnie do zwalczania przeciwnika w improwizowanych osłonach, budynkach > , jaskiniach, również nieopancerzonych lub lekko opancerzonych pojazdów. Ale o > ile kojarzę, to do Warmate w tej chwili są dwie głowice, GO-1 i GK-1 (odłamkowa > i kumulacyjna), termobarycznej nie ma. > Ale chyba opracowanie termobarycznej nie jest niemożliwe ani specjalnie trudne? A na kasetowa chyba za małe? Odpowiedz Link Zgłoś
niegracz thermobaric grenade launcher 23.11.17, 22:25 www.youtube.com/watch?v=vtt_BlDP1Jw Odpowiedz Link Zgłoś
skandy5 Re: Małe głowice termobaryczne 23.11.17, 22:53 Warmety do błazeństwo. Dlaczego używasz rosyjskiej terminologii? Nawet w PRL nie używano przymiotnika "termobaryczny" Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Małe głowice termobaryczne 24.11.17, 00:19 skandy5 napisał: > Warmety do błazeństwo. Dlaczego używasz rosyjskiej terminologii? Nawet w P > RL nie używano przymiotnika "termobaryczny" Ale teraz już się przyjęło, nie tylko po rosyjsku. I generalnie to trochę co innego jest. Rosjanie rozróżniają ładunki paliwowo-powietrzne (zariady objomnoj detonacji, objomnogo wzrywa) i termobaryczne. Te pierwsze generalnie działają dwufazowo: najpierw następuje rozerwanie skorupy ładunku i wyrzucenie zawartości - paliwa które miesza się z powietrzem - a następnie ta mieszanka jest detonowana. Termobaryczne działają jednofazowo - detonuje w nich mikstura, wyrzucając produkty będące silnymi reduktorami i w miarę jak mieszają się one z powietrzem, palą się gwałtownie, "przedłużając wybuch", podtrzymując niejako nadciśnienie fali uderzeniowej. Aczkolwiek wielu autorów traktuje pojęcia FAE i TB zamiennie i faktycznie w pewnych szczególnych przypadkach ich rozróżnienie może być niejednoznaczne. Odpowiedz Link Zgłoś