ignorant11 24.09.19, 12:12 www.portalsamorzadowy.pl/wydarzenia-lokalne/w-swinoujsciu-znaleziono-jedna-z-najwiekszych-bomb-ii-wojny-swiatowej,132228.html Moze dałoby sie go rozbroić i do muzeum? Rzadki zabytek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
speedy13 Re: Tall Boy w Świnkowie 24.09.19, 18:51 ignorant11 napisał: > www.portalsamorzadowy.pl/wydarzenia-lokalne/w-swinoujsciu-znaleziono-jedna-z-najwiekszych-bomb-ii-wojny-swiatowej,132228.html > Moze dałoby sie go rozbroić i do muzeum? > Rzadki zabytek Rzadki, ale w mojej ocenie ryzyko chyba za duże. I koszty i kłopoty. A szkoda :( Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Tall Boy w Świnkowie 24.09.19, 20:24 speedy13 napisał: > ignorant11 napisał: > > > www.portalsamorzadowy.pl/wydarzenia-lokalne/w-swinoujsciu-znaleziono-jedna-z-najwiekszych-bomb-ii-wojny-swiatowej,132228.html > > Moze dałoby sie go rozbroić i do muzeum? > > Rzadki zabytek > > Rzadki, ale w mojej ocenie ryzyko chyba za duże. I koszty i kłopoty. A szkoda : > ( Jak rozumiem znajduje się w wodzie, w jakimś basenie. Może dałoby się rozbroić ją za pomocą jakiegoś autonomicznego, czy pół-autonomicznego robota? Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Tall Boy w Świnkowie 24.09.19, 21:19 "Jak rozumiem znajduje się w wodzie, w jakimś basenie. Może dałoby się rozbroić ją za pomocą jakiegoś autonomicznego, czy pół-autonomicznego robota?" Dokładnie ma być 2m pod dnem Kanału Piastowskiego, kilkadziesiąt metrów od gazoportu (wg tego co czytałem) w pobliżu miejskiej przeprawy. Odkryto go podczas sprawdzania dna przed pogłębianiem-tak jak poprzednie kilka bomb/min. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Tall Boy w Świnkowie 24.09.19, 21:28 maxikasek napisał: > "Jak rozumiem znajduje się w wodzie, w jakimś basenie. Może dałoby się rozbroić > ją za pomocą jakiegoś autonomicznego, czy pół-autonomicznego robota?" > Dokładnie ma być 2m pod dnem Kanału Piastowskiego, kilkadziesiąt metrów od gazo > portu (wg tego co czytałem) w pobliżu miejskiej przeprawy. Odkryto go podczas s > prawdzania dna przed pogłębianiem-tak jak poprzednie kilka bomb/min. Detonacja na miejscu nie wchodzi w rachube. Swoją droga jaki promień rażenia. Przy małych 250kg ewakuowali w promieniu ponad kilometra. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Tall Boy w Świnkowie 24.09.19, 21:34 Zastanawiają się czy całe miasto. Ale jeszcze nie podjęto raczej decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Tall Boy w Świnkowie 25.09.19, 08:52 Tallboy ma prawie 2,5 tony materiału wybuchowego Torpex. Wygrzebałem w necie, że krater po eksplozji miał głębokość 24 metrów i średnicę 30. Do tego trzeba dodać podmuch eksplozji, który w mieście wielkości Świnoujścia wytłucze pewnie ze 3/4 szyb. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Tall Boy w Świnkowie 25.09.19, 15:00 menel13 napisała: > I tsunami. To jest daleko od wiekszych zabudowań ladnych pare km Odpowiedz Link Zgłoś
menel13 Re: Tall Boy w Świnkowie 24.09.19, 21:46 Przy promie Karsibór. To jakieś 6km. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Tall Boy w Świnkowie 25.09.19, 01:02 menel13 napisała: > Przy promie Karsibór. To jakieś 6km. A to dalej przy wyjściu na Zalew. Jak maxi napisał myslałem, że w centrum, zreszta pisał, że przy gazoporcie i marinie połnocnej. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Tall Boy w Świnkowie 25.09.19, 19:50 "A to dalej przy wyjściu na Zalew. Jak maxi napisał myslałem, że w centrum, zreszta pisał, że przy gazoporcie i marinie połnocnej." Przperaszam za wprowadzenie w błąd. Taki opis znalazłem. Ktoś musiał przeczytać "przeprawa Centrum" i przyjął że to miejska, a przeciez zgodnie z logiką ta przeprawa nie leży wcale w centrum miasta ;-). a jesli to Karsibór, to co najwyżej od rurociągów z gazem blisko. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Tall Boy w Świnkowie 25.09.19, 19:50 www.iswinoujscie.pl/artykuly/62075/ Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Tall Boy w Świnkowie 24.09.19, 21:05 I z ładunkiem wybuchowym do tego muzeum? na zdjęciach była idealna więc co ona tam robiła? Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Tall Boy w Świnkowie 24.09.19, 21:23 stasi1 napisał: > I z ładunkiem wybuchowym do tego muzeum? na zdjęciach była idealna więc co ona > tam robiła? ??? Skoro zapalnik da sie wyjąc to materiał wybuchowy już raczej łatwo? Zdjęcie nie pokazuje znaleziska ale jest ilustracja. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Tall Boy w Świnkowie 24.09.19, 21:23 stasi1 napisał: > I z ładunkiem wybuchowym do tego muzeum? na zdjęciach była idealna więc co ona > tam robiła? Nie jestem saperem, ale cała sztuka w wyciągnięciu zapalnika. Sam ładunek nie będzie już wówczas groźny. Wtedy po wyciagnieciu na ląd, mozna byłoby ją opróżnić z ładunku i pozostawić samą "atrakcyjną" muzealnie skorupę. Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Tall Boy w Świnkowie 24.09.19, 23:48 bmc3i napisał: > stasi1 napisał: > > > I z ładunkiem wybuchowym do tego muzeum? na zdjęciach była idealna więc > co ona > > tam robiła? > > > Nie jestem saperem, ale cała sztuka w wyciągnięciu zapalnika. Sam ładunek nie b > ędzie już wówczas groźny. Wtedy po wyciagnieciu na ląd, mozna byłoby ją opróżni > ć z ładunku i pozostawić samą "atrakcyjną" muzealnie skorupę. > > > Proponuję ochotników: i11 i bmc3i. Jak przeżyją, to napiszą jak było.... Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Tall Boy w Świnkowie 25.09.19, 00:03 Hej bmc3i napisał: > Nie jestem saperem, ale cała sztuka w wyciągnięciu zapalnika. Sam ładunek nie b > ędzie już wówczas groźny. Właśnie już ten etap jest problematyczny. Na 99% Tallboy jest z tych ostatnich nalotów z kwietnia '45, gdy RAF starał się wyeliminować krążownik Lützow i w ogóle w miarę możliwości jak najwięcej niemieckich okrętów. I zrzucane bomby powinny mieć zapalniki uderzeniowe No.58. To taki w miarę prosty zapalnik bezwładnościowy, jak nie wybuchł przy upadku z prędkością 200-300 m/s to teraz ma małe na to szanse. Niestety jest pewne niewielkie prawdopodobieństwo że Tallboya uzbrojono w chemiczne zapalniki czasowe No.47. Działały one na zasadzie rozpuszczania celuloidowego elementu blokującego iglicę mechanizmu uderzeniowego przez roztwór acetonu. Acetonu już zapewne od dawna tam nie ma. Rzecz w tym jednak, że i bez niego celuloid sam z siebie z biegiem czasu traci swoje właściwości, staje się kruchy i rozpada się (zjawisko to odpowiada np. za degradację starych taśm filmowych). A wszak od wojny minęło prawie 75 lat. Teraz już ten celuloidowy element może się rozsypać od jakiegokolwiek wstrząsu albo i sam z siebie. W każdym razie gdyby tam były zapalniki No.47 to należy się liczyć z tym, że bomba wybuchnie już podczas wszelkich manipulacji związanych z jej wydobywaniem. Jeśli udałoby się ją bezpiecznie wydobyć (choć jak mówię nie mam koncepcji jak) to dalej jest trochę prościej. Z pomocą przychodzi konstrukcja Tallboya. Nie trzeba by prawdopodobnie wykręcać zapalników, lecz odkręcić śruby mocujące dno bomby i wyjąć zapalniki wraz z tym dnem. Usunąć płytę ze sklejki pod dnem. Usunąć warstwę uszczelniającą z mieszaniny wosku i trocin grubości kilku cm - nie mam pojęcia co się mogło z nią stać przez lata, może skamieniała, a może przeciwnie, rozlazła się sama ze starości. Usunąć "uszczelkę" z TNT - z nim się nic dziać nie powinno, zresztą można ten etap pominąć i przejść do następnego. I ten wymyśliłem hardkorowy :) TNT na pewno rozpuszcza się w acetonie tylko nie pamiętam jak dobrze; RDX w proporcji 7 g w 100 g w temp. pokojowej. Zakładając że TNT podobnie, potrzeba by koło 20-25 ton tego acetonu. Trzeba by zmontować jakiś taki układ z wielkim basenem acetonu, szczelny coby nam nie uciekał (jest bardzo lotny) i zanurzyć w nim bombę na parę tygodni jak sądzę. Może miesięcy. Od czasu do czasu zajrzeć co się tam dzieje i zamieszać. Nie musi się prawdopodobnie cała zawartość rozpuścić, przypuszczam że już w połowie albo mniej ładunek zrobiłby się kruchy i porowaty i łatwo go byłoby wygarniać plastykową łopatą. Nie mam już czasu teraz szukać i kombinować, może jest jakiś lepszy rozpuszczalnik. Bo jest jeszcze plan B: ostrożnie stopić zawartość na łaźni wodnej (torpex w zasadzie daje się bezpiecznie topić, bomby elaborowano nim przez zalewanie, TNT topi się w 80 st. C, heksogen i aluminium zostają w nim jako zawiesina). I wylać. Tyle że grzać taką ogromną masę to też nie takie hop siup, też by to nie wiadomo ile trwało, ta łaźnia też byłaby ogromna, w sumie też potężny kłopot. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Tall Boy w Świnkowie 25.09.19, 00:40 speedy13 napisał: > Hej > > bmc3i napisał: > > > Nie jestem saperem, ale cała sztuka w wyciągnięciu zapalnika. Sam ładunek > nie b > > ędzie już wówczas groźny. > > Właśnie już ten etap jest problematyczny. Myslę że to ten element jest najtrudniejszy. Nikt nie wie jak wpłynął na zapalnik czas, korozja i otaczajace go zwiazki organiczne, czy nawet sam wstrząs po upadku. Bez względu na wszystko co szeroko opisałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Tall Boy w Świnkowie 25.09.19, 01:06 Speedy! TNT łatwo sie topi chyba 108C Wystarczy solanka. Tak robił Kowalczyk aby wysadzić sale w Opolu. Odzyskiwał TNT z jakiś niewybuchów. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Tall Boy w Świnkowie 25.09.19, 09:11 W 80 stopniach się topi. W domowych warunkach bierze się garnek wody wstawia się do niego drugi z trotylem i podgrzewa się do zagotowania wody. Czeka się aż cały trotyl stopi się i wylewa gdzie się chce Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Tall Boy w Świnkowie 25.09.19, 13:24 ignorant11 napisał: > TNT łatwo sie topi chyba 108C Nawet niżej, 80°C. Jednak jak mówiłem odpowiednio ostrożne ogrzanie tak ogromnej masy to nie takie proste. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Tall Boy w Świnkowie 27.09.19, 09:23 W kąpieli wodnej nie ma szans na przekroczenie tej temperatury 100stopni. Śmieszne ale sam trotyl jest palny i teoretycznie można nim w piecu palić Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Tall Boy w Świnkowie 27.09.19, 13:01 stasi1 napisał: > W kąpieli wodnej nie ma szans na przekroczenie tej temperatury 100stopni. Śmies > zne ale sam trotyl jest palny i teoretycznie można nim w piecu palić Wodnej nie ale ja pisałem o roztworze solanki. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Tall Boy w Świnkowie 28.09.19, 10:43 Trotyl wybucha w temperaturze 240 stopni więc takiej temperatury nie masz szans otrzymać w solance Odpowiedz Link Zgłoś
amunicyjny1 Re: Tall Boy w Świnkowie 06.10.19, 23:30 stasi1 napisał: > Trotyl wybucha w temperaturze 240 stopni Skąd wiesz czym jest nadziana? Paru ludzi zdziwiło się przy wytapianiu ''trotylu'' Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Tall Boy w Świnkowie 07.10.19, 06:55 Tallboy jest nadziany Torpexem. Mieszanką trotylu, heksogenu i sproszkowanego aluminium. Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Tall Boy w Świnkowie 07.10.19, 21:15 profes79 napisał: > Tallboy jest nadziany Torpexem. Mieszanką trotylu, heksogenu i sproszkowanego a > luminium. > Ewentualnie, jeśli byłby produkcji amerykańskiej, to tritonalem (mieszanina TNT i proszku aluminiowego). Odpowiedz Link Zgłoś
amunicyjny1 Re: Tall Boy w Świnkowie 08.10.19, 10:59 Więc pomysł by powiesić ją nad czajnikiem i czekać, mógłby się nie sprawdzić? Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Tall Boy w Świnkowie 08.10.19, 11:38 amunicyjny1 napisał(a): > Więc pomysł by powiesić ją nad czajnikiem i czekać, mógłby się nie sprawdzić? > Teoretycznie torpex można stopić. Każdy materiał zawierający takie mnóstwo trotylu wykorzystywany był do elaboracji metodą zalewania - stopiony materiał wyb. wlewano do skorupy bomby/pocisku gdzie sobie zastygał. Tyle że bezpieczne stopienie takiej masy, blisko 2,5 tony, przy powolnym stopniowym ogrzewaniu zajęłoby pewnie wiele dni o ile nie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Tall Boy w Świnkowie 08.10.19, 21:34 A co przeszkadza w tym aby wytopić ten trotyl(albo coś podobnego) przez 10 dni? Odpowiedz Link Zgłoś
amunicyjny1 Re: Tall Boy w Świnkowie 08.10.19, 21:41 sentyment do żony i dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Tall Boy w Świnkowie 08.10.19, 18:42 speedy13 napisał: > profes79 napisał: > > > Tallboy jest nadziany Torpexem. Mieszanką trotylu, heksogenu i sproszkowa > nego a > > luminium. > > > > Ewentualnie, jeśli byłby produkcji amerykańskiej, to tritonalem (mieszanina TNT > i proszku aluminiowego). > > > A co? sa silniejsze niż TNT? Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Tall Boy w Świnkowie 08.10.19, 21:05 ignorant11 napisał: > A co? sa silniejsze niż TNT? Tak. Nie ma jakiejś takiej ogólnej metodyki w pełni obiektywnego porównania takiej "siły", są różne testy dające różne wyniki, które sobie w różnych czasach i różnych miejscach przyjmowano. Niemniej wg zasad przyjętych wówczas w USNavy torpex był silniejszy o 30% od TNT, tritonal chyba o 5% czy 10. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Tall Boy w Świnkowie 08.10.19, 16:00 stasi1 napisał: > Trotyl wybucha w temperaturze 240 stopni więc takiej temperatury nie masz szans > otrzymać w solance Ale ja nie pisałem o wybbuchaniu TNT ale o jego formowaniu i przetapianiu... W ogniu ma sie spalac gwałtownie ale niewybuchowo. Konieczny jest zapalnik. Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Tall Boy w Świnkowie 25.09.19, 13:35 speedy13 napisał: > Hej > > Właśnie już ten etap jest problematyczny. > > Na 99% Tallboy jest z tych ostatnich nalotów z kwietnia '45, gdy RAF starał się > wyeliminować krążownik Lützow i w ogóle w miarę możliwości jak najwięcej niemi > eckich okrętów. I zrzucane bomby powinny mieć zapalniki uderzeniowe No.58. To t > aki w miarę prosty zapalnik bezwładnościowy, jak nie wybuchł przy upadku z pręd > kością 200-300 m/s to teraz ma małe na to szanse. > > Niestety jest pewne niewielkie prawdopodobieństwo że Tallboya uzbrojono w chemi > czne zapalniki czasowe No.47. Działały one na zasadzie rozpuszczania celuloidow > ego elementu blokującego iglicę mechanizmu uderzeniowego przez roztwór acetonu. > Acetonu już zapewne od dawna tam nie ma. Rzecz w tym jednak, że i bez niego ce > luloid sam z siebie z biegiem czasu traci swoje właściwości, staje się kruchy i > rozpada się (zjawisko to odpowiada np. za degradację starych taśm filmowych). > A wszak od wojny minęło prawie 75 lat. Teraz już ten celuloidowy element może s > ię rozsypać od jakiegokolwiek wstrząsu albo i sam z siebie. W każdym razie gdyb > y tam były zapalniki No.47 to należy się liczyć z tym, że bomba wybuchnie już p > odczas wszelkich manipulacji związanych z jej wydobywaniem. > Sorry speedy, Ty wierzysz w to co piszesz? 20 ton acetonu - toż to dodatkowa bomba paliwowa wokół bomby w przypadku detonacji! Budowa kesonu ze ścianki Larsena wokół bomby? Łaźnia wodna? Zdaje się, że jedyny rozbrojony Tallboy w podobnych warunkach to niewybuch z tamy w Sorpe. Rozbrojono trzy zapalniki chemiczne i było to w 1958 po spuszczeniu wody w zbiorniku a więc w idealnych warunkach. Ciekawym decyzji sztabu kryzysowego w Świnoujściu. Jedyny sensowny ruch to przewiezienie bomby na Zalew Szczeciński i detonacja. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Tall Boy w Świnkowie 25.09.19, 15:02 patmate napisał: > Ciekawym decyzji sztabu kryzysowego w Świnoujściu. Jedyny sensowny ruch to prz > ewiezienie bomby na Zalew Szczeciński i detonacja. > > Pzdr Tia??? I wymordowanie wszystkiego co zyje w Zalewie. A fala? Odpowiedz Link Zgłoś
menel13 Re: Tall Boy w Świnkowie 25.09.19, 15:28 ignorant11 napisał: > patmate napisał: > > > > Ciekawym decyzji sztabu kryzysowego w Świnoujściu. Jedyny sensowny ruch > to prz > > ewiezienie bomby na Zalew Szczeciński i detonacja. > > > > Pzdr > > Tia??? I wymordowanie wszystkiego co zyje w Zalewie. A fala? > > > To jest daleko od wiekszych zabudowań ladnych pare km Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Tall Boy w Świnkowie 25.09.19, 15:51 menel13 napisała: > ignorant11 napisał: > > > patmate napisał: > > > > > > > Ciekawym decyzji sztabu kryzysowego w Świnoujściu. Jedyny sensowny > ruch > > to prz > > > ewiezienie bomby na Zalew Szczeciński i detonacja. > > > > > > Pzdr > > > > Tia??? I wymordowanie wszystkiego co zyje w Zalewie. A fala? > > > > > > > To jest daleko od wiekszych zabudowań ladnych pare km Cos mi sie widzi, że Zalew jednak na poligon srednio się nadaje. Silny ruch statków i akwen nie taki wielki. Odpowiedz Link Zgłoś
menel13 Re: Tall Boy w Świnkowie 25.09.19, 15:54 Skoro ci fala nie przeszkadza na wąskim kanale to czemu ci przeszkadza na otwartym zalewie? Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Tall Boy w Świnkowie 25.09.19, 16:09 menel13 napisała: > Skoro ci fala nie przeszkadza na wąskim kanale to czemu ci przeszkadza na otwar > tym zalewie? W kanale byłoby jeszcze gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Tall Boy w Świnkowie 25.09.19, 16:36 menel13 napisała: > To nie plącz się w zeznaniach. Ja sie plączę? Odpowiedz Link Zgłoś
menel13 Re: Tall Boy w Świnkowie 25.09.19, 17:31 ignorant11 napisał: > menel13 napisała: > > > To nie plącz się w zeznaniach. > > Ja sie plączę? > ignorant11 napisał: > menel13 napisała: > > > I tsunami. > > > To jest daleko od wiekszych zabudowań ladnych pare km > Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Tall Boy w Świnkowie 25.09.19, 20:26 ignorant11 napisał: > patmate napisał: > > > > Ciekawym decyzji sztabu kryzysowego w Świnoujściu. Jedyny sensowny ruch > to prz > > ewiezienie bomby na Zalew Szczeciński i detonacja. > > > > Pzdr > > Tia??? I wymordowanie wszystkiego co zyje w Zalewie. A fala? > Tja... inne opcje> 1. zdetonowanie na miejscu - przeprawa Kasibór i cała przyległa infrastruktura - most karsiborski - będzie zbierany w Świnoujściu. 2. transport tallboya na zewnątrz na Zatokę - przez centru miasta? Czekamy ignor na Twoją decyzję PZdr Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Tall Boy w Świnkowie 25.09.19, 21:53 patmate napisał: > > Tia??? I wymordowanie wszystkiego co zyje w Zalewie. A fala? > > > Tja... > inne opcje> > 1. zdetonowanie na miejscu - przeprawa Kasibór i cała przyległa infrastruktura > - most karsiborski - będzie zbierany w Świnoujściu. > 2. transport tallboya na zewnątrz na Zatokę - przez centru miasta? > > Czekamy ignor na Twoją decyzję Od tego sa specjaliści saperzy i oni wiedza lepiej od Ciebie, wiec nie wiem czemu takie sztubackie zlosliwości? Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Tall Boy w Świnkowie 25.09.19, 23:17 ignorant11 napisał: > > inne opcje> > > 1. zdetonowanie na miejscu - przeprawa Kasibór i cała przyległa infrastru > ktura > > - most karsiborski - będzie zbierany w Świnoujściu. > > 2. transport tallboya na zewnątrz na Zatokę - przez centru miasta? > > > > Czekamy ignor na Twoją decyzję > > > Od tego sa specjaliści saperzy i oni wiedza lepiej od Ciebie, wiec nie wiem cze > mu takie sztubackie zlosliwości? > Czegoś się nauczyłem na tut forum.... Poza tym raczej liczyłem na lepszą propozycję.. PZdr Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Tall Boy w Świnkowie 25.09.19, 20:01 "Niestety jest pewne niewielkie prawdopodobieństwo że Tallboya uzbrojono w chemiczne zapalniki czasowe No.47. " Podejrzewam, że w tym celu skontaktowano się już z Anglikami. Żeby ocenić ryzyko podniesienia i transportu na poligon. Nalot na Świnoujście z użyciem Tallboyów był jeden. Może też pochodzić z nalotu na Police. Sądzę że mają dane n/t zapalników użytych podczas tych nalotów. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Tall Boy w Świnkowie 25.09.19, 21:54 maxikasek napisał: > "Niestety jest pewne niewielkie prawdopodobieństwo że Tallboya uzbrojono w chem > iczne zapalniki czasowe No.47. " > Podejrzewam, że w tym celu skontaktowano się już z Anglikami. Żeby ocenić ryzyk > o podniesienia i transportu na poligon. Nalot na Świnoujście z użyciem Tallboyó > w był jeden. Może też pochodzić z nalotu na Police. Sądzę że mają dane n/t zapa > lników użytych podczas tych nalotów. No chyba raczej tak ale żmudna sprawa szukania po archiwach Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Tall Boy w Świnkowie 25.09.19, 23:23 Prawidłowo przeprowadzona analiza ryzyk zgodnie ze standardami zarządzania jakością powinna zawierać możliwość błędnej inwentaryzacji zapalników w trakcie uzbrajania Tallboya. A więc wnioski są proste: należy z góry założyć obecność obu rodzajów zapalników w dowolnym stanie, czyli możliwość detonacji na każdym etapie prac saperskich. Sądzę, że z tego powodu nie ma jeszcze żadnych decyzji, a bombę wykryto coś ponad tydzień temu. Ciekawym, że nie wstrzymano całkowicie ruchu statków. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
menel13 Re: Tall Boy w Świnkowie 25.09.19, 23:55 Skoro nie wybuchła przez 70 lat to czemu miałaby wybuchnąć akurat w tym tygodniu? Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Tall Boy w Świnkowie 26.09.19, 19:58 menel13 napisała: > Skoro nie wybuchła przez 70 lat to czemu miałaby wybuchnąć akurat w tym tygodni > u? Bo leżała w mule. Kto zagwarantuje, że jakiekolwiek wibracje, udary, podnoszenie nie zamknie obwodu.. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Tall Boy w Świnkowie 26.09.19, 22:11 patmate napisał: > menel13 napisała: > > > Skoro nie wybuchła przez 70 lat to czemu miałaby wybuchnąć akurat w tym t > ygodni > > u? > > Bo leżała w mule. Kto zagwarantuje, że jakiekolwiek wibracje, udary, podnoszen > ie nie zamknie obwodu.. > Saperzy chyba maja rozkminione niewybuchy z IIWS? Były jakies wypadki? Odpowiedz Link Zgłoś
menel13 Re: Tall Boy w Świnkowie 26.09.19, 22:21 patmate napisał: > Bo leżała w mule. Cały czas leży w mule. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Tall Boy w Świnkowie 26.09.19, 22:30 menel13 napisała: > patmate napisał: > > > Bo leżała w mule. > > Cały czas leży w mule. A może to dobry sposób przechowywania amunicji:))) Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Tall Boy w Świnkowie 26.09.19, 00:13 patmate napisał: > Prawidłowo przeprowadzona analiza ryzyk zgodnie ze standardami zarządzania jako > ścią powinna zawierać możliwość błędnej inwentaryzacji zapalników w trakcie uzb > rajania Tallboya. A więc wnioski są proste: należy z góry założyć obecność obu > rodzajów zapalników w dowolnym stanie, czyli możliwość detonacji na każdym etap > ie prac saperskich. Sądzę, że z tego powodu nie ma jeszcze żadnych decyzji, a b > ombę wykryto coś ponad tydzień temu. Ciekawym, że nie wstrzymano całkowicie ruc > hu statków. > > Pzdr > Ja bym tez tak zakladał, bo nie wiadomo czy np na lotnisku lub w magazynie nie zamieniono zapalników. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Tall Boy w Świnkowie 06.10.19, 23:00 A ja jestem saperem i bym tego bydlaka z daleka obchodził! Szczególnie ,że toto miało zazwyczaj dwa zapalniki - jeden uderzeniowy i drugi z opóźniaczem! - Przyczepić jakieś pontony i delikatnie wyholować na najbliższy poligon morski a później zdetonować! Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Tall Boy w Świnkowie 08.10.19, 15:30 W Kuźni Raciborskiej eksplodował rozbrajany niewybuch - dwóch saperów nie żyje; czterech zostało lżej lub ciężej rannych. A eksplodowało coś, co konsekwentnie określa się jako pocisk, więc zapewne nie większy niż 152 mm bo wątpię, aby akurat trafili na sowiecki 203 mm albo niemiecki 17 cm... To tak w kwestii pomysłów "wykręćmy zapalnik z Tallboya"... Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Tall Boy w Świnkowie 08.10.19, 16:02 profes79 napisał: > W Kuźni Raciborskiej eksplodował rozbrajany niewybuch - dwóch saperów nie żyje > ; czterech zostało lżej lub ciężej rannych. A eksplodowało coś, co konsekwentni > e określa się jako pocisk, więc zapewne nie większy niż 152 mm bo wątpię, aby a > kurat trafili na sowiecki 203 mm albo niemiecki 17 cm... > > To tak w kwestii pomysłów "wykręćmy zapalnik z Tallboya"... > Niestety mam juz odpowiedź:((( Ale to nie znaczy, że zaniechane bedzie rozbrajanie niewybuchów. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Tall Boy w Świnkowie 08.10.19, 19:04 "W Kuźni Raciborskiej eksplodował rozbrajany niewybuch " Nie wydaje mi się by go rozbrajali. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Tall Boy w Świnkowie 12.10.19, 23:54 W pobliżu Tallboya lezy jeszcze ok 2 ton amunicji okrętowej. www.eswinoujscie.pl/2019/10/11/swinoujscie-tallboy-grozniejszy-niz-przypuszczano/ Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Tall Boy w Świnkowie 18.10.19, 01:41 maxikasek napisał: > W pobliżu Tallboya lezy jeszcze ok 2 ton amunicji okrętowej. > www.eswinoujscie.pl/2019/10/11/swinoujscie-tallboy-grozniejszy-niz-przypuszczano/ Czyli jeszcze poleży troche... Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Tall Boy w Świnkowie 13.10.20, 19:26 No i walnęło... wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,26394917,wybuch-bomby-tallboy-marynarka-wojenna-rp-udostepnila-nagranie.html#do_w=57&do_v=67&do_a=330&s=BoxOpLink Bomba miała być neutralizowana przez deflagrację - wypalenie materiału wyb. zainicjowane specjalnym mini-ładunkiem kumulacyjnym. Zamiast deflagracji nastąpiła jednak detonacja. Czyli bomba wybuchła tak jak ją zaprojektowano. Z tym że ponieważ liczono się z taką możliwością i teren był odpowiednio zabezpieczony, nic się specjalnie nie stało. Odpowiedz Link Zgłoś
menel13 Re: Tall Boy w Świnkowie 13.10.20, 20:26 Trochę mały ten wybuch jak na 5ton. Obstawiam że wybuch nastąpił pod koniec wypalania Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Tall Boy w Świnkowie 14.10.20, 16:09 menel13 napisała: > Trochę mały ten wybuch jak na 5ton. Obstawiam że wybuch nastąpił pod koniec wyp > alania Czy ja wiem... powiedziałbym, że wcale nie mały. Bomba leżała na dnie ok. 10 m pod wodą. Nie było słupa ognia i dymu, bo gazy zostały pochłonięte przez wodę. Nie było wielkiego słupa wody, bo z takiej 10 m warstwy wiele się wody nie miotnęło. I gwoli ścisłości te ok. 5 ton to masa całej bomby. Masa materiału wyb. to niecałe 2400 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Tall Boy w Świnkowie 15.10.20, 09:49 Dochodzić mogło jeszcze to że część tego MW po prostu się popsuło . Przecież to materiał organiczny. Swoją drogą to słup wody wzniósł się na 100metrów Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Tall Boy w Świnkowie 15.10.20, 23:23 stasi1 napisał: > Dochodzić mogło jeszcze to że część tego MW po prostu się popsuło . Przecież to > materiał organiczny. Swoją drogą to słup wody wzniósł się na 100metrów Własnie! Słup jest potezny. Taki "kapiszon" potrafi wywrócic pancernik Odpowiedz Link Zgłoś
amunicyjny1 Re: Tall Boy w Świnkowie 19.10.20, 20:26 speedy13 napisał: > No i walnęło... > > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,26394917,wybuch-bomby-tallboy-marynarka-wojenna-rp-udostepnila-nagranie.html#do_w=57&do_v=67&do_a=330&s=BoxOpLink > > Bomba miała być neutralizowana przez deflagrację - wypalenie materiału wyb. zai > nicjowane specjalnym mini-ładunkiem kumulacyjnym. Zamiast deflagracji nastąpiła > jednak detonacja. Czyli bomba wybuchła tak jak ją zaprojektowano. Z tym że pon > ieważ liczono się z taką możliwością i teren był odpowiednio zabezpieczony, nic > się specjalnie nie stało. > A co mogło się stać? Odłamki by pokonały 10m wody?Raczej nie,byli skazani na sukces.W niebezpieczeństwie to byli saperzy jak tam grzebali Odpowiedz Link Zgłoś
menel13 Re: Tall Boy w Świnkowie 19.10.20, 21:31 amunicyjny1 napisał(a): > A co mogło się stać? Małe tsunami? Odpowiedz Link Zgłoś
amunicyjny1 Re: Tall Boy w Świnkowie 19.10.20, 22:21 Od takiego pierdnięcia...? Chyba nie doceniamy przyrody Odpowiedz Link Zgłoś
menel13 Re: Tall Boy w Świnkowie 19.10.20, 22:34 amunicyjny1 napisał(a): > Od takiego pierdnięcia...? Od pierdnięcia nie, od pierdyknięcia tak. Chciałbym nieśmiało zauważyć że tam wysokość npm często liczy się w centymetrach. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Tall Boy w Świnkowie 19.10.20, 19:33 A jednak pierdykneło?? Bo miała byc deflagracja. Cos poszło nie tak? www.youtube.com/watch?v=JqdWhxG-R1E Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Tall Boy w Świnkowie 19.10.20, 19:42 A jednak... Ta detonacja miała obnizona siłe wybuchu, bo zainicjowano deflagracje, która przeszła w detonacje. Ciekawe jakby wyglądała pełna detonacja 3.6Mg TNT..? Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Tall Boy w Świnkowie 19.10.20, 19:46 O samej deflagracji znalazłem na wiki: pl.wikipedia.org/wiki/Deflagracja Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Tall Boy w Świnkowie 20.10.20, 02:02 Jednak to tylko częsciowa detonacja, bo jak pisza ponizej deflagracja przeszła w detonacje: www.youtube.com/watch?v=btvV3yxFrr4 Czyli pełna detonacja była silniejsza, ciekawe o ile? Czy ktos ma jakiś film z explozji TB w czasie IIWS lub na poligonach? Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Tall Boy w Świnkowie 20.10.20, 09:59 Hej ignorant11 napisał: > Jednak to tylko częsciowa detonacja, bo jak pisza ponizej deflagracja przeszła > w detonacje: > www.youtube.com/watch?v=btvV3yxFrr4 > Czyli pełna detonacja była silniejsza, ciekawe o ile? > Czy ktos ma jakiś film z explozji TB w czasie IIWS lub na poligonach? Tak twierdzą saperzy, natomiast ja tu raczej byłbym sceptyczny. Jest w sieci krótki parosekundowy film z tego nalotu na Świnoujście, słupy wody przy eksplozjach wydają się podobnych rozmiarów, oczywiście filmowane to jest z góry, pod prawie pionowym kątem, więc nie da się tak na 100% ocenić. Nie mogę go teraz znaleźć, a zdalnie mnie gonią do roboty :) więc może później poszukam. Albo przez ten czas znajdzie ktoś inny :) Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Tall Boy w Świnkowie 20.10.20, 19:53 Szanowni Panowie! Co by nie powiedziec, to pierdolo solidnie! Jebudu było i tak raz na 50lat w Euro:))) Momim zdaniem fontanna była na nawet na 200m w góre! Nie dziewie sie ze cós takiego wywraca pancerniki... Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Tall Boy w Świnkowie 20.10.20, 19:54 ignorant11 napisał: > Szanowni Panowie! Co by nie powiedziec, to pierdolo solidnie! Jebudu było i tak > raz na 50lat w Euro:))) Momim zdaniem fontanna była na nawet na 200m w góre! N > ie dziewie sie ze cós takiego wywraca pancerniki... > A jak pomyśle, ze tyle razy przechodziłem nad TB i zyje nadal... Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Tall Boy w Świnkowie 21.10.20, 18:09 ignorant11 napisał: > Szanowni Panowie! Co by nie powiedziec, to pierdolo solidnie! Jebudu było i tak > raz na 50lat w Euro:))) Momim zdaniem fontanna była na nawet na 200m w góre! N > ie dziewie sie ze cós takiego wywraca pancerniki... > Wg saperów słup wody miał wysokość ok 100 m. Ale mniejsza o to. Filmik, o którym wspominałem poprzednio: www.youtube.com/watch?v=vt4iqwkTJkQ&feature=emb_logo Sceny ze Świnoujścia są pomiędzy ok. 0:55 a 1:15. Widać olbrzymi wybuch Tallboya, upadek bomby, która nie eksploduje (być może to "nasz" Tallboy?) i sekwencję upadków i mniejszych eksplozji, które prawdopodobnie Tallboyami nie są. Część samolotów biorących udział w tamtej akcji przenosiła bardziej klasyczny zestaw 12 bomb 450 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Tall Boy w Świnkowie 24.10.20, 00:05 speedy13 napisał: > ignorant11 napisał: > > > Szanowni Panowie! Co by nie powiedziec, to pierdolo solidnie! Jebudu było > i tak > > raz na 50lat w Euro:))) Momim zdaniem fontanna była na nawet na 200m w g > óre! N > > ie dziewie sie ze cós takiego wywraca pancerniki... > > > > Wg saperów słup wody miał wysokość ok 100 m. Ale mniejsza o to. > > Filmik, o którym wspominałem poprzednio: > > www.youtube.com/watch?v=vt4iqwkTJkQ&feature=emb_logo > Sceny ze Świnoujścia są pomiędzy ok. 0:55 a 1:15. Widać olbrzymi wybuch Tallboy > a, upadek bomby, która nie eksploduje (być może to "nasz" Tallboy?) i sekwencję > upadków i mniejszych eksplozji, które prawdopodobnie Tallboyami nie są. Część > samolotów biorących udział w tamtej akcji przenosiła bardziej klasyczny zestaw > 12 bomb 450 kg. > > > > > Lutzow ma 210 m długosci szerokośc kanału jest podobna a fontanna ma wysokośc szerokości kanału. Tam bomba, która nie wybucha pada w miejscu detonacji naszego TB, wiec bardzo mozliwe, że mamy historyczne zdjęcie Odpowiedz Link Zgłoś