Dodaj do ulubionych

Chiny :):):)

08.03.20, 21:57
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,25752381,taka-ciekawostka-nie-wszystko-mozna-skopiowac-nad-ilnikami.html
I oni chcą konkurować z USA awioniką czy technologiami stealth, jak nawet w silnikach (znacznie prostszych do stworzenia niż nowoczesna elektronika) są daleko za USA.
Obserwuj wątek
    • bmc3i Re: Chiny :):):) 09.03.20, 00:40
      Przeciez to jest artykuł dla czytelników gazeta.pl, a nie dla ludzi którzy na codzień interesują się tematem.
      Co noewgo jest w tym artykule, o czym nie rozmawiano jeszcze na tym forum?
      • kstmrv Re: Chiny :):):) 09.03.20, 01:12
        bmc3i napisał:

> Przeciez to jest artykuł dla czytelników gazeta.pl, a nie dla ludzi którzy na c
        > odzień interesują się tematem.
        > Co noewgo jest w tym artykule, o czym nie rozmawiano jeszcze na tym forum?

Jest sporo szczegółów. Po drugie na forum jest pełno web-brygady, więc kiedy mam możliwość ponabijać się z komuchów to nie omieszkam się z niej skorzystać. Po trzecie niedawno rozmawiałem tu z kimś o C919, artykuł dostarcza mi sporo argumentów jakim badziewiem jest ten samolot.
        A tak BTW wyobrażam sobie jakie w tej chińskiej wytwórni są komentarze przy kolejnych failach WS-10: "Przecież ukradliśmy Amerykanom wszelkie niezbędne technologie, więc dlaczego nasz silnik to wciąż taki szajs?"
        • amunicyjny1 Re: Chiny :):):) 09.03.20, 11:29
          kstmrv napisał:

> Jest sporo szczegółów. Po drugie na forum jest pełno web-brygady, więc kiedy ma
          > m możliwość ponabijać się z komuchów to nie omieszkam się z niej skorzystać.

Twoje analizy powinny być zamieszczane codziennie w radiu, prasie i tv. Robisz naprawdę świetną robotę

> Ty nie znasz historii Polski w "polskiej" wersi i to jest najbardziej znamienne
          • kstmrv Re: Chiny :):):) 10.03.20, 23:04
            amunicyjny1 napisał(a):

> kstmrv napisał:
            >
            >
            > > Jest sporo szczegółów. Po drugie na forum jest pełno web-brygady, więc ki
            > edy ma
            > > m możliwość ponabijać się z komuchów to nie omieszkam się z niej skorzyst
            > ać.
            >
            >
            > Twoje analizy powinny być zamieszczane codziennie w radiu, prasie i tv. Robisz
            > naprawdę świetną robotę

W przeciwieństwie do web-brygady, która robi bardzo badziewną robotę. Mimo że putinowskich trolli jest dużo i nonstop zalewają oni internet putinowską propagandą to rezultat ich "pracy" jest praktycznie żaden. Jak już nieraz pisałem internetowe trolle to broń słabych i biednych. USA to prawdziwe mocarstwo, gospodarczo i militarnie, propagandzistów w necie nie potrzebuje. A Rosja to gospodarczy i militarny trup, jedyne co jej pozostaje to brygady trolli.
            • amunicyjny1 Re: Chiny :):):) 12.03.20, 09:36
              kstmrv napisał:

> W przeciwieństwie do web-brygady, która robi bardzo badziewną robotę. Mimo że p
              > utinowskich trolli jest dużo i nonstop zalewają oni internet putinowską propaga
              > ndą to rezultat ich "pracy" jest praktycznie żaden. Jak już nieraz pisałem inte
              > rnetowe trolle to broń słabych i biednych. USA to prawdziwe mocarstwo, gospodar
              > czo i militarnie, propagandzistów w necie nie potrzebuje. A Rosja to gospodarcz
              > y i militarny trup, jedyne co jej pozostaje to brygady trolli.
              >

Dokładnie tak pisz, dużo i często, o zrujnowanej gospodarce, nie działającej broni, ogólnym i nieodwracalnym upadku wszelkich struktur
              • kstmrv Re: Chiny :):):) 12.03.20, 23:50
                amunicyjny1 napisał(a):

> kstmrv napisał:
                >
                > > W przeciwieństwie do web-brygady, która robi bardzo badziewną robotę. Mim
                > o że p
                > > utinowskich trolli jest dużo i nonstop zalewają oni internet putinowską p
                > ropaga
                > > ndą to rezultat ich "pracy" jest praktycznie żaden. Jak już nieraz pisałe
                > m inte
                > > rnetowe trolle to broń słabych i biednych. USA to prawdziwe mocarstwo, go
                > spodar
                > > czo i militarnie, propagandzistów w necie nie potrzebuje. A Rosja to gosp
                > odarcz
                > > y i militarny trup, jedyne co jej pozostaje to brygady trolli.
                > >
                >
                > Dokładnie tak pisz, dużo i często, o zrujnowanej gospodarce, nie działającej br
                > oni, ogólnym i nieodwracalnym upadku wszelkich struktur

Oczywiście. web-brygada pisze o kwitnącej gospodarce Rosji, o tym że sankcje jeszcze jej pomogły zamiast zaszkodzić, o nie mającej analogów w świecie ruskiej broni. A ja obnażam te kłamstwa.
    • cojestdoktorku Re: Chiny :):):) 09.03.20, 18:45
      to nieprawda ze świetny silnik odrzutowy zrobić łatwiej niż elektronikę

www.obserwatorfinansowy.pl/bez-kategorii/rotator/chiny-zaskakuja-sztuczna-inteligencja/
      www.cyberdefence24.pl/kto-liderem-sztucznej-inteligencji-przetasowania-w-czolowce-kwestia-czasu

>są daleko za USA

chłopie, oni 40 lat temu robili trampki
      jesli kolejne 40 lat da im taki sam wzrost, to zachód będzie robił trampki chińczykom
      • bmc3i Re: Chiny :):):) 09.03.20, 18:54
        cojestdoktorku napisał:

> to nieprawda ze świetny silnik odrzutowy zrobić łatwiej niż elektronikę
        >
        > www.obserwatorfinansowy.pl/bez-kategorii/rotator/chiny-zaskakuja-sztuczna-inteligencja/
        > www.cyberdefence24.pl/kto-liderem-sztucznej-inteligencji-przetasowania-w-czolowce-kwestia-czasu
        >
        > >są daleko za USA
        >
        > chłopie, oni 40 lat temu robili trampki
        > jesli kolejne 40 lat da im taki sam wzrost, to zachód będzie robił trampki chiń
        > czykom

A dlaczego nie piszesz "my", tylko "zachód" - w domysle jacyś "oni"?
        • cojestdoktorku Re: Chiny :):):) 09.03.20, 19:01
          my nie jesteśmy zachód, tylko piesek na sznurku zachodnim
          • bmc3i Re: Chiny :):):) 09.03.20, 19:15
            cojestdoktorku napisał:

> my nie jesteśmy zachód, tylko piesek na sznurku zachodnim
            >

Bełkot z braku czegokolwiek do powiedzenia.
            • cojestdoktorku Re: Chiny :):):) 09.03.20, 19:41
              no jak, mosbacher nam mówi co mamy robić
              bruksela nam mówi
              a czasem jakiś inny gosc z ameryki przyjeżdza i ogłasza ze rezygnujemy z podatku na koncernach amerykańskich

p.s. no dobra, niech Ci będzie ze jestesmy giermkiem
              • bmc3i Re: Chiny :):):) 09.03.20, 19:44
                cojestdoktorku napisał:

> no jak, mosbacher nam mówi co mamy robić
                > bruksela nam mówi
                > a czasem jakiś inny gosc z ameryki przyjeżdza i ogłasza ze rezygnujemy z podatk
                > u na koncernach amerykańskich
                >
                > p.s. no dobra, niech Ci będzie ze jestesmy giermkiem
                >

Twojemu krajowi Amerykanie mówią że ma nie sprzedawać S-300 do iranu, to Twój kraj anuluje kontrakt na S300 z Iranem.
                • cojestdoktorku Re: Chiny :):):) 09.03.20, 20:03
                  takie wciąż powtarzane w kółko insynuacje dowodza ze niby dorosły ale wciąż dzieciakiem :)

przecież jesteś bardziej amerykański niż marek boa radziecki, ale w sumie nikt Ci w kółko nie powtarza ze "dolary Ci z kieszeni wypadły", albo ze będąc amerykaninem udajesz tylko Polaka
                  • bmc3i Re: Chiny :):):) 09.03.20, 20:21
                    cojestdoktorku napisał:

> takie wciąż powtarzane w kółko insynuacje dowodza ze niby dorosły ale wciąż dzi
                    > eciakiem :)

Czyli w 2010 roku Rosja nie wycofała się pod naciskiem Amerykanów ze sprzedazy S300 do Iranu?

en.trend.az/iran/2052621.html
                    www.osw.waw.pl/en/publikacje/analyses/2010-10-13/russia-cancels-contract-to-deliver-s-300s-to-iran
                    www.islamicinvitationturkey.com/russia-cancels-s-300-delivery-to-iran/
                    www.bloomberg.com/news/articles/2010-10-07/russia-cancels-800-million-iran-air-defense-contract-after-un-sanctions
                    iranian.com/2010/10/07/russia-cancels-800-million-iran-air-defense-contract/

Podobnie jak Francja, pod naciskiem amerykanskeigo ambasadora ze sprzedazy Mistrali Rosjanom?

> przecież jesteś bardziej amerykański niż marek boa radziecki, ale w sumie nikt
                    > Ci w kółko nie powtarza ze "dolary Ci z kieszeni wypadły", albo ze będąc amery
                    > kaninem udajesz tylko Polaka

Jak najbardziej mam polskie obywatelstwo. Rzecz jednak nie w papierach, lecz w głowie. Z Tym ostatnim Ty masz problem.
                    • cojestdoktorku Re: Chiny :):):) 10.03.20, 16:49
                      >Czyli w 2010 roku Rosja nie wycofała się pod naciskiem Amerykanów ze sprzedazy S300 do Iranu?

mój kraj Polska sie nie wycofała ze sprzedazy S-300 bo ich nie produkuje

>Jak najbardziej mam polskie obywatelstwo. Rzecz jednak nie w papierach, lecz w głowie. Z Tym ostatnim >Ty masz problem.

ze niby ja?
                      Ty zachwalasz a to F-35, a to Patrioty, a to inne amerykańskie cudeńka, wiec sa podstawy by Ci zarzucac promarykańskość
                      a gdzie ja zachwalam jakieś Su-57 czy czy S-300?
                      ano nigdzie
                      teraz broniłem chińczyków i ich rozwoju wiec to dla Ciebie dowód ze jestem z Rosji?
                      uwazaj - takie skojarzenia to moze byc jakis rodzaj autyzmu
                      widac w lodówce tez już masz rosję
                      • bmc3i Re: Chiny :):):) 10.03.20, 17:01
                        cojestdoktorku napisał:

> >Czyli w 2010 roku Rosja nie wycofała się pod naciskiem Amerykanów ze sprze
                        > dazy S300 do Iranu?
                        >
                        > mój kraj Polska sie nie wycofała ze sprzedazy S-300 bo ich nie produkuje
                        >
                        > >Jak najbardziej mam polskie obywatelstwo. Rzecz jednak nie w papierach, le
                        > cz w głowie. Z Tym ostatnim >Ty masz problem.
                        >
                        > ze niby ja?
                        > Ty zachwalasz a to F-35, a to Patrioty, a to inne amerykańskie cudeńka, wiec sa
                        > podstawy by Ci zarzucac promarykańskość
                        > a gdzie ja zachwalam jakieś Su-57 czy czy S-300?
                        > ano nigdzie
                        > teraz broniłem chińczyków i ich rozwoju wiec to dla Ciebie dowód ze jestem z Ro
                        > sji?
                        > uwazaj - takie skojarzenia to moze byc jakis rodzaj autyzmu
                        > widac w lodówce tez już masz rosję
                        >
                        >

A to nie Ty napisales?

cojestdoktorku napisał:

> takie wciąż powtarzane w kółko insynuacje dowodza ze niby dorosły ale wciąż dzi
                        > eciakiem :)

Zaprzeczanie wszystkim wiadomego faktu o wycofaniu sie Rosji pod naciskiem USA z zawartego juz kontraktu na S300 z Iranem, czym jest? Zazarta obrona Rosji, wbrew faktom? Jesli nie infantylizmem, to co pozostaje?
                        • cojestdoktorku Re: Chiny :):):) 10.03.20, 17:14
                          >A to nie Ty napisales?

no ja napisąłem w odpowiedzi na Twoje insynuacje
                          rozmowa była o chinach, później co ja rozumiem przez zachód, a później wskoczyłeś na temat "ad personam"
                          to dla Ciebie okazuje sie kluczowe, kto gdzie mieszka a nie co jest prawdą
                          z grzecznosci dostosowuję sie do poziomu którego oczekujesz
                          wiec odłożyłem chiny io rozmawiam z Toba o tym ze jestem bardziej z ameryki niz ja z chin czy z rosji
                          • cojestdoktorku Re: Chiny :):):) 10.03.20, 17:20
                            >wiec odłożyłem chiny io rozmawiam z Toba o tym ze jestem bardziej z ameryki

jesteś

a generlanie na forum mi się zdarza miec "polskie" pomysły typu by postawić na włąsną produkcję tysiecy rakiet taktycznych (co z dobrym skutkiem zrobił Iran)
                            bo nakupić tysiace piorunów bo dobre i nasze, a wiec wspomogą przemysł i armię

te "polskie" pomysły są czesto wyśmiewane na forum przez ludzi czującymi sie patriotami
                            w zamian oni proponuja albo wiecej F-16, albo F-35, albo Abramsy itp.
                            wielu ludzi na forum zachowuje sie na forum jakby byli amerykanami z polskim dowodem umiejacymi pisac po polsku, tyle ze oni tego w sobie nie widza, nie ogarniaja jak to z boku wyglada
                            • amunicyjny1 Re: Chiny :):):) 10.03.20, 18:38
                              cojestdoktorku napisał:

> >wiec odłożyłem chiny io rozmawiam z Toba o tym ze jestem bardziej z
                              > ameryki
                              >
                              > jesteś
                              >
                              > a generlanie na forum mi się zdarza miec "polskie" pomysły typu by postawić na
                              > włąsną produkcję tysiecy rakiet taktycznych

Nasi przyjaciele zadbali, aby takiej ''toczki'' nie było w Polsce nawet w postaci modelu dydaktycznego na uczelni. I bardzo sumiennie tę akcje przeprowadzono
                          • bmc3i Re: Chiny :):):) 10.03.20, 22:45
                            cojestdoktorku napisał:

> >A to nie Ty napisales?
                            >
                            > no ja napisąłem w odpowiedzi na Twoje insynuacje
                            > rozmowa była o chinach, później co ja rozumiem przez zachód, a później wskoczył
                            > eś na temat "ad personam"
                            > to dla Ciebie okazuje sie kluczowe, kto gdzie mieszka a nie co jest prawdą
                            > z grzecznosci dostosowuję sie do poziomu którego oczekujesz
                            > wiec odłożyłem chiny io rozmawiam z Toba o tym ze jestem bardziej z ameryki niz
                            > ja z chin czy z rosji
                            >

Na dfodatek teraz krecisz i przekrecasz fakty.
                            Po kolei wiec.

Ja napisalem to:

"Twojemu krajowi Amerykanie mówią że ma nie sprzedawać S-300 do iranu, to Twój kraj anuluje kontrakt na S300 z Iranem."

Na co Ty odpisales wprost:

"takie wciąż powtarzane w kółko insynuacje dowodza ze niby dorosły ale wciąż dzieciakiem :)"

Cos jeszcze dodac w kwestii mojej i Twojej wypowiedzi?
                            • cojestdoktorku Re: Chiny :):):) 14.03.20, 18:30
                              >Twojemu krajowi Amerykanie mówią że ma nie sprzedawać S-300 do iranu, to Twój kraj anuluje kontrakt na S300 z Iranem."

>Na co Ty odpisales wprost:

>"takie wciąż powtarzane w kółko insynuacje dowodza ze niby dorosły ale wciąż dzieciakiem :)"

>Cos jeszcze dodac w kwestii mojej i Twojej wypowiedzi?

kretyńsko zasugerowałeś ze jestem z Rosji, więc co tu jeszcze dodawac? :)
                      • amunicyjny1 Re: Chiny :):):) 10.03.20, 17:18
                        cojestdoktorku napisał:

>

> uwazaj - takie skojarzenia to moze byc jakis rodzaj autyzmu
                        > widac w lodówce tez już masz rosję
                        >
                        >
                        Oby tylko w lodówce. to takie zsmw w drugą stronę. Ale skutek ten sam
      • kstmrv Re: Chiny :):):) 10.03.20, 23:07
        cojestdoktorku napisał:

>
        > www.obserwatorfinansowy.pl/bez-kategorii/rotator/chiny-zaskakuja-sztuczna-inteligencja/
        > www.cyberdefence24.pl/kto-liderem-sztucznej-inteligencji-przetasowania-w-czolowce-kwestia-czasu

Póki co wystarczyło że Google odciął Huawei od swojego ekosystemu i sprzedaż ich telefonów poza Chinami spadła na pysk. Jak jeszcze Zachód nałoży na Huawei bana na hardware (a wszystkie ważniejsze komponenty w chińskich telefonach są zachodnie) to nawet w Chinach nikt ich nie kupi.

> >są daleko za USA
        >
        > chłopie, oni 40 lat temu robili trampki
        > jesli kolejne 40 lat da im taki sam wzrost, to zachód będzie robił trampki chiń
        > czykom

Za 40 lat Chiny będą państwem starców.
        • cojestdoktorku Re: Chiny :):):) 14.03.20, 18:31
          >Za 40 lat Chiny będą państwem starców.

a w europie nie bedzie starców bo ich koronawirus zabije, oto nadchodząca skala europejskiego sukcesu
          • kstmrv Re: Chiny :):):) 14.03.20, 23:11
            cojestdoktorku napisał:

> >Za 40 lat Chiny będą państwem starców.
            >
            > a w europie nie bedzie starców bo ich koronawirus zabije, oto nadchodząca skala
            > europejskiego sukcesu

ROTFL.
    • jorl Re: Chiny :):):) 09.03.20, 23:29
      bmc3i napisał:

> Czyli w 2010 roku Rosja nie wycofała się pod naciskiem Amerykanów ze sprzedazy
      > S300 do Iranu?

Oczywiscie ze sie wycofala. To bylo 10 lat temu, mysle ze zauwazyles drogi bmc, prawda?

W latach 90tych XXw to Rosja byla na krawedzi rozwalenia, wasi Czeczency prawie byli nie do zwalczenia. To byla wtedy Rosja w jaskini.

Ale lata leca i czasy sie zmieniaja.

Teraz nie mozecie niczego Rosji zabronic. Teraz probujecie tylko straszyc klientow Rosji na bron, Rosji juz nie. Albo krasc pieniadze ktore ma dostac Rosja za sprzedana za granice bron.
      Cos slysze ze w tym roku ma skonczyc sie termin na embargo broni do Iranu. I Iran, jak bedzie mial kase naturalnie, czasy Dziadka Mroza sie skonczyly, ma jakies samoloty, SuXX w Rosji kupic.
      I mozecie sie na lbie postawic, Rosji zabronic tego juz nie mozecie.

Coraz mniej macie drogi bmc do gadania. I dobrze.
      • bmc3i Re: Chiny :):):) 09.03.20, 23:34
        jorl napisał:

> bmc3i napisał:
        >
        > > Czyli w 2010 roku Rosja nie wycofała się pod naciskiem Amerykanów ze sprz
        > edazy
        > > S300 do Iranu?
        >
        > Oczywiscie ze sie wycofala. To bylo 10 lat temu, mysle ze zauwazyles drogi bmc,
        > prawda?
        >
        > W latach 90tych XXw to Rosja byla na krawedzi rozwalenia, wasi Czeczency prawie
        > byli nie do zwalczenia. To byla wtedy Rosja w jaskini.

Według niemieckich inżynierów, rok 2010 to lata 90.?
        Jakie tam zegary macie, i kalendarze?

> Ale lata leca i czasy sie zmieniaja.
        >
        > Teraz nie mozecie niczego Rosji zabronic. Teraz probujecie tylko straszyc klien
        > tow Rosji na bron, Rosji juz nie. Albo krasc pieniadze ktore ma dostac Rosja za
        > sprzedana za granice bron.
        > Coraz mniej macie drogi bmc do gadania. I dobrze.

Jak Ameryka nie wymyśli szczepionki na corona virus, to za rok umrzesz, bo ten jegomość ma ponoć zostać z nami już na zawsze. A ponoć szczególnie groźna jest dla starych ludzi...
        • jorl Re: Chiny :):):) 09.03.20, 23:43
          bmc3i napisał:

> jorl napisał:
          >
          > > bmc3i napisał:
          > >
          > > > Czyli w 2010 roku Rosja nie wycofała się pod naciskiem Amerykanów z
          > e sprz
          > > edazy
          > > > S300 do Iranu?
          > >
          > > Oczywiscie ze sie wycofala. To bylo 10 lat temu, mysle ze zauwazyles drog
          > i bmc,
          > > prawda?
          > >
          > > W latach 90tych XXw to Rosja byla na krawedzi rozwalenia, wasi Czeczency
          > prawie
          > > byli nie do zwalczenia. To byla wtedy Rosja w jaskini.
          >

> Według niemieckich inżynierów, rok 2010 to lata 90.?
          > Jakie tam zegary macie, i kalendarze?

Pijany jestes bmc? Opisalem 2 przypadki, Rosja 2010 t S300 do Iranu i Rosja jescze gorsza lata 90 XXw. Slepy, gluchy czy jednak glupi?

>
          > > Ale lata leca i czasy sie zmieniaja.
          > >
          > > Teraz nie mozecie niczego Rosji zabronic. Teraz probujecie tylko straszyc
          > klien
          > > tow Rosji na bron, Rosji juz nie. Albo krasc pieniadze ktore ma dostac Ro
          > sja za
          > > sprzedana za granice bron.
          > > Coraz mniej macie drogi bmc do gadania. I dobrze.

> Jak Ameryka nie wymyśli szczepionki na corona virus, to za rok umrzesz, bo ten
          > jegomość ma ponoć zostać z nami już na zawsze. A ponoć szczególnie groźna jest
          > dla starych ludzi...

E tam, inni tez pracuja nad szczepionka.
          A ja zato jestem zdrowy i wysportowany, jak tego waszego predzia widze to musi byc niezly zdechlak juz.
          • bmc3i Re: Chiny :):):) 10.03.20, 00:02
            jorl napisał:

> bmc3i napisał:
            >
            > > jorl napisał:
            > >
            > > > bmc3i napisał:
            > > >
            > > > > Czyli w 2010 roku Rosja nie wycofała się pod naciskiem Ameryk
            > anów z
            > > e sprz
            > > > edazy
            > > > > S300 do Iranu?
            > > >
            > > > Oczywiscie ze sie wycofala. To bylo 10 lat temu, mysle ze zauwazyle
            > s drog
            > > i bmc,
            > > > prawda?
            > > >
            > > > W latach 90tych XXw to Rosja byla na krawedzi rozwalenia, wasi Czec
            > zency
            > > prawie
            > > > byli nie do zwalczenia. To byla wtedy Rosja w jaskini.
            > >
            >
            > > Według niemieckich inżynierów, rok 2010 to lata 90.?
            > > Jakie tam zegary macie, i kalendarze?
            >
            > Pijany jestes bmc? Opisalem 2 przypadki, Rosja 2010 t S300 do Iranu i Rosja jes
            > cze gorsza lata 90 XXw. Slepy, gluchy czy jednak glupi?

Niczego nie opisałeś. tak w latach 90. jak i w 2010 jak i dziś, Rosją rządzi ten sam.... wysportowany człowiek.
            I jak 40% gospodarstw domowych nie miało kibla w domu, wg Rosstatu, tak dalej nie ma.

> > > Ale lata leca i czasy sie zmieniaja.

W Rosji sie nie zmienia. Wszystkie dochody z ropy i innych weglowodorów, Rosjanie albo przejadają, albo pakują w rakiety.

> Jak Ameryka nie wymyśli szczepionki na corona virus, to za rok umrzesz, b
            > o ten
            > > jegomość ma ponoć zostać z nami już na zawsze. A ponoć szczególnie groźna
            > jest
            > > dla starych ludzi...
            >
            > E tam, inni tez pracuja nad szczepionka.

Inni pracują, ale co wieksza zaraza to z Ameryki szczepionka przychodzi. Nigdy z Rosji.

> A ja zato jestem zdrowy i wysportowany,

Mało to coronavirusa obchodzi, a wiek swoje robi.

jak tego waszego predzia widze to musi
            > byc niezly zdechlak juz.

Temu może już też nie dużo zostało. Przynajmniej w Białym Domu.
            • jorl Re: Chiny :):):) 10.03.20, 09:12
              bmc3i napisał:

> Niczego nie opisałeś. tak w latach 90. jak i w 2010 jak i dziś, Rosją rządzi te
              > n sam.... wysportowany człowiek.

Kretacz jestes drogi bmc. Prezydentem Putin zostal 1.1.2000 w zastepstwie Jelzina. A nie lata 90 XXw.
              I widac ze pod jego rzadami coraz mniej macie do gadania. Ciagly, ladny postep.

> I jak 40% gospodarstw domowych nie miało kibla w domu, wg Rosstatu, tak dalej n
              > ie ma.

Ja mysle ze teraz w 2020r jest zupelnie inaczej.

> W Rosji sie nie zmienia.

Wezmy jak sie zmienialy miasta w Rosji:
              Np. Krasnojarsk w 20 lat:

www.youtube.com/watch?v=3h_5E38wfjY&t=2s

A moze Czelabinsk tez 20lat?

www.youtube.com/watch?v=6HCzmDprG0E&t=335s

Woronez za 12 lat?

www.youtube.com/watch?v=2bE3GfxjB1I

A Wladywostok za 15 lat?

www.youtube.com/watch?v=DmSU2IpKYnY

Jakos idzie do przodu. Zaznaczam ze to nie Moskwa czy St.Petersburg. Bo slychac ze tylko tam sie cos zmienia.

> W Rosji sie nie zmienia. Wszystkie dochody z ropy i innych weglowodorów, Rosjan
              > ie albo przejadają, albo pakują w rakiety.

Miasta, infrastrukture tez buduja. Patrz te filmiki wyzej.

A do tego naturalnie jest Rosji psim obowiazkiem trzymac was militarnie na smyczy. Bo tylko Rosja moze was znisczyc, zaden inny kraj na Swiecie i to w dowolnych scenariuszach. I jakos nie zal mi Rosjan jak zapierda.aja aby tak bylo. W koncu Pan Bog dal im Syberie to maja i obowiazki.
              Bo jakby Rosja nie mogla was zniszczyc to byscie ja zniszczyli, zabralibyscie wszystkim innym bron jadrowa i wtedy juz by nie bylo jakis inwazji Irakow 100tys zolnierza. Metoda Rzymska 25% wymordowac i wtedy reszta na kolanach. Byscie tak robili. I wtedy caly Swiat by na was pracowal tak jak obrzeze Morza Srodziemnego pracowalo na Rzym. Teraz deficytem handlowym na moze 600mid$/rok okradacie Swiat, potem byscie pare razy wiecej jego mieli. U was, jak w Rzymie, cesarze by sie wtedy porobili, niewolnictwo by wrocilo, straszne czasy.
              A tak to Rosja wam tego nie daje. I dobrze.

> Inni pracują, ale co wieksza zaraza to z Ameryki szczepionka przychodzi. Nigdy
              > z Rosji.

Za to z Rosji przyszlo do Ameryki jak maja wygladac plaszczyzny w samolocie aby byl stealth. Cos za cos.

> Mało to coronavirusa obchodzi, a wiek swoje robi.

No to wasz altersheim jak Biden Sanders Ploesi niedlugo wykituja. A Trump z jego nedznym zdrowiem bo grubas tez ma zle perspektywy.
              • bmc3i Re: Chiny :):):) 10.03.20, 17:03
                jorl napisał:

> bmc3i napisał:
                >
                >
                > > Niczego nie opisałeś. tak w latach 90. jak i w 2010 jak i dziś, Rosją rzą
                > dzi te
                > > n sam.... wysportowany człowiek.
                >
                > Kretacz jestes drogi bmc. Prezydentem Putin zostal 1.1.2000 w zastepstwie Jelzi
                > na. A nie lata 90 XXw.
                > I widac ze pod jego rzadami coraz mniej macie do gadania. Ciagly, ladny postep.
                >
                >
                > > I jak 40% gospodarstw domowych nie miało kibla w domu, wg Rosstatu, tak d
                > alej n
                > > ie ma.
                >
                > Ja mysle ze teraz w 2020r jest zupelnie inaczej.

No coz, w 2020 moze juz nie, ale w 2019 Rosstat podawal ze 13% w Moskwie o 40% poza Moskwa.
                • jorl Re: Chiny :):):) 10.03.20, 17:50
                  bmc3i napisał:

> No coz, w 2020 moze juz nie, ale w 2019 Rosstat podawal ze 13% w Moskwie o 40%
                  > poza Moskwa.

Masz to od CIA?
                  • bmc3i Re: Chiny :):):) 10.03.20, 22:57
                    jorl napisał:

> bmc3i napisał:
                    >
                    >
                    >
                    > > No coz, w 2020 moze juz nie, ale w 2019 Rosstat podawal ze 13% w Moskwie
                    > o 40%
                    > > poza Moskwa.
                    >
                    > Masz to od CIA?

uawire.org/nearly-one-quarter-of-russians-lack-access-to-sewerage-systems

ehorussia.com/new/node/17679

Всего же, по статистике, без теплых туалетов живет каждая четвертая российская семья, или 35 миллионов человек.

[...]

Отсутствие теплых туалетов в России в XXI веке носит масштабный характер. Каждая четвертая семья (почти 35 миллионов человек) живет в квартире или деревянном доме без туалета , когда "удобства" – на улице. Каждое третье домохозяйство (47 миллионов) не имеет горячей воды. У 29 миллионов человек нет даже холодного водоснабжения, а у 22 миллионов – отопления.
                    • jorl Re: Chiny :):):) 11.03.20, 09:16
                      bmc3i napisał:

> jorl napisał:
                      >
                      > > bmc3i napisał:
                      > >
                      > >
                      > >
                      > > > No coz, w 2020 moze juz nie, ale w 2019 Rosstat podawal ze 13% w Mo
                      > skwie
                      > > o 40%
                      > > > poza Moskwa.
                      > >
                      > > Masz to od CIA?
                      >
                      >
                      > uawire.org/nearly-one-quarter-of-russians-lack-access-to-sewerage-systems
                      >
                      >
                      > ehorussia.com/new/node/17679
                      >
                      >
                      >
                      >
                      > Всего же, по статистике, без теплых туалетов живет каждая четвертая российская
                      > семья, или 35 миллионов человек.
                      >
                      > [...]
                      >
                      > Отсутствие теплых туалетов в России в XXI веке носит масштабный характер. Кажда
                      > я четвертая семья (почти 35 миллионов человек) живет в квартире или деревянном
                      > доме без туалета , когда "удобства" – на улице. Каждое третье домохозяйство (47
                      > миллионов) не имеет горячей воды. У 29 миллионов человек нет даже холодного во
                      > доснабжения, а у 22 миллионов – отопления.
                      >
                      >

Myslalem ze Rostat zalinkujesz a tu podajesz jakies propagandowe gnioty.

Czy po angielsku czy po rosyjsku.

To znaczy wiedzialem tak naprawde ze masz tylko propagandowe gnioty.
    • jorl Re: Chiny :):):) 09.03.20, 23:39
      kstmrv napisał:
      a-nie-wszystko-mozna-skopiowac-nad-ilnikami.html</a>
      > I oni chcą konkurować z USA awioniką czy technologiami stealth, jak nawet w sil
      > nikach (znacznie prostszych do stworzenia niż nowoczesna elektronika) są daleko
      > za USA.

Jakos ten wasz polski artykul za bardzo nie chcial powiedziec ze chinskie samoloty wojskowe lataja ciagle na rosyjskich silnikach. Silnikach skonstruowanych w ZSRR jeszcze. Sami dotad porownywalnych skonstruowac i produkowac nie potrafia. I dlugo nie beda potrafili.
      To tak jest jak sie tylko kradnie, takie sa skutki. I dobrze.
      Chiny strasznie w d... dostaja i dostana. Mysleli ze jak sie podliza Zachodowi, beda bandytow w Afganistanie przeciw ZSRR zbroic to Zachod bedzie dla Chin milutki. I sie przejezdzaja wlasnie.
      Teraz nie pozostanie im nic innego jak do Rosji jak mlodszy brat przytulic. I dobrze.

Chinskie mocarstwo wielkie a mocarstwowosc w gospodarce zbudowana na piasku. Ktory sie wlasnie rozjezdza.
      • menel13 Re: Chiny :):):) 10.03.20, 01:24
        jorl napisał:

> Teraz nie pozostanie im nic innego jak do Rosji jak mlodszy brat przytulic
        >
        Do tego gołodupca?
        • jorl Re: Chiny :):):) 10.03.20, 17:49
          menel13 napisała:

> Do tego gołodupca?

Wszystko rzecz wzgledna. Jak sie jest duzo wiekszym golodupcem to ten mniejszy jest bogaczem.
          • menel13 Re: Chiny :):):) 10.03.20, 20:46
            jorl napisał:

> Wszystko rzecz wzgledna. Jak sie jest duzo wiekszym golodupcem to ten mniejszy
            > jest bogaczem.
            >
            Trochę jak Rosja i Polska.
      • kstmrv Re: Chiny :):):) 13.03.20, 00:08
        jorl napisał:

> kstmrv napisał:
        > a-nie-wszystko-mozna-skopiowac-nad-ilnikami.html</a>
        > > I oni chcą konkurować z USA awioniką czy technologiami stealth, jak nawet
        > w sil
        > > nikach (znacznie prostszych do stworzenia niż nowoczesna elektronika) są
        > daleko
        > > za USA.
        >
        >
        > Jakos ten wasz polski artykul za bardzo nie chcial powiedziec ze chinskie samol
        > oty wojskowe lataja ciagle na rosyjskich silnikach. Silnikach skonstruowanych w
        > ZSRR jeszcze.

Rosyjskie silniki też są daleko za Zachodem, choć nie aż tak daleko jak chińskie. Docelowe silniki dla Su-57 (izdeliye 30) będą gotowe nie wiadomo kiedy, ale nawet jak w końcu się pojawią to będzie to ledwie poziom silników F-22 sprzed ćwierć wieku.
    • jorl Re: Chiny :):):) 10.03.20, 20:16
      cojestdoktorku napisał:

> bo nakupić tysiace piorunów bo dobre i nasze, a wiec wspomogą przemysł i armię

ja tak jakos jestem przekonany ze z tym "nasze" Pioruny to daleko nie tak.
      Mnostwo elementow do nich musza byc z zachodu, zapewne z USA kupione. Maszyny, testery, oprzyrzadowanie do ich produkcji tez nie polskie a zakupione. A zakup maszyn trzeba jakos jako amortyzacje w te "polskie" Pioruny rozliczyc. I tak jakos mysle ze jak sie dokladnie podliczy co ile kosztuje w Piorunie to przytlaczajaca wiekszosc bedzie nie polska.

I produkowanie duzo wiecej Piorunow znaczyloby duzo wieksze zakupy z zagranicy i czesci, produktow do nich jak i maszyn.

Tak ze az tak wielka roznica tu nie ma czy sie Pioruny "polskie" kupi czy od razu zachodnie rakiety plot.

A moze sie jeszcze do tego okazac ze zachodnie rakiety sa lepsze od Piorunow. Np. duzo trudniej je zaklocic jakimis flarami itd. Bo maja lepsze matryce optyczne jak te co Polska kupila, lepsze elementy do elektroniki, lepsza chemie do silnikow itd.
      Moze tez lepsze maszyny co dokladniej paliwo wytwarzaja, przez to sa energetyczniejsze tez jak polskie z zachodu ale sa z lepszej polki.

No ale zeby to wiedziec trzeba wiecej o konstruowaniu, produkcji wiedziec jak amatorzy drogi cjd.

Po prostu Polska nie ma wlasnego HighTech przemyslu jako podstawy do produkowanie broni. I to jest glowny problem.
      • menel13 Re: Chiny :):):) 10.03.20, 20:45
        jorl napisał:

> ja tak jakos jestem przekonany ze z tym "nasze" Pioruny to daleko nie tak.
        >
        Jesteś przekonany czy wiesz?
        • jorl Re: Chiny :):):) 11.03.20, 09:50
          menel13 napisała:

> Jesteś przekonany czy wiesz?

Zgadnij
          • menel13 Re: Chiny :):):) 11.03.20, 10:02
            jorl napisał:

> menel13 napisała:
            >
            >
            > > Jesteś przekonany czy wiesz?
            >
            > Zgadnij
            >
            >
            Nie muszę. Wiem.
      • czizus Re: Chiny :):):) 11.03.20, 10:57
        jorl napisał:

> Po prostu Polska nie ma wlasnego HighTech przemyslu jako podstawy do produkowan
        > ie broni. I to jest glowny problem.
        >
        Bredzisz jak zwykle. Polska coraz intensywniej i udanie współpracuje z amerykańskim koncernami zbrojeniowymi.
        radar.rp.pl/modernizacja-sil-zbrojnych/16680-polskie-wyrzutnie-m903-dla-systemu-patriot
        a to zapewnia dostęp do najnowocześniejszego sprzętu ale i współpracę technologiczną. Na razie dośc skromną ale ona będzie się rozwijać. To już jest pewne. Polska ma duży potencjał i Amerykanie to widzą.
        Zmierzamy do nabycia najnowocześniejszego na świcie sprzętu militarnego a jakim Rosja z tymi swoimi technologiami może tylko śnić.
    • kstmrv Ropa :):):) 10.03.20, 23:08
      Ropa spadła poniżej 40$. Jak ta cena utrzyma się dłużej to Putin znowu będzie musiał ukraść Rosjanom kolejne lata emerytury. A o setkach Su-57 i tysiącach T-14 będzie można zapomnieć.
      • jorl Re: Ropa :):):) 11.03.20, 09:26
        kstmrv napisał:

> Ropa spadła poniżej 40$. Jak ta cena utrzyma się dłużej to Putin znowu będzie m
        > usiał ukraść Rosjanom kolejne lata emerytury.

To Putin chcial aby cena ropy spadla. OPEC chcial sie z Rosja umowic na obnizenie wydobycia aby cene utrzymac ale Putin na to sie nie zgodzil. Jego swiadomy wybor.
        Podobna sytuacja jak w latach 80tych jak AS za namowa USA zwiekszala wydobycie ropy aby ceny spadaly aby ta juz na pol zdechla komuna zdechla do konca. I tak sie stalo, zdechla, i dobrze ze zdechla.

I teraz kapitalistyczna juz Rosja robi to samo. Zmusza rynki do obnizenie cen ropy aby w USA lupki zdechly do konca, fundusze emerytalne ktore w nie zainwestowaly splajtowaly, amerykanscy emeryci klepiacy i tak biede bo zyjacy z akcji jeszcze bardziej zbiednieli, a przy okazji AS zdechla.
        Wlascowie to samo co w latach 80 XX w tylko odwrotnie.

Zapewne tez dlatego aby podniesc wiek przechodzenia na emerytury w Rosji. I slusznie, powinien byc podniesiony.
        • menel13 Re: Ropa :):):) 11.03.20, 09:29
          Za to Baćka będzie miał tańszą ropę z Ameryki.
          • jorl Re: Ropa :):):) 11.03.20, 10:17
            menel13 napisała:

> Za to Baćka będzie miał tańszą ropę z Ameryki.

Problem ze ropa amerykanska jest droga bo z lupkow.

Jak zwykle bzdury piszesz drogi m13
            • menel13 Re: Ropa :):):) 11.03.20, 10:56
              Ale nie jest ruska. I za to warto zapłacić.
              • amunicyjny1 Re: Ropa :):):) 12.03.20, 09:14
                menel13 napisała:

> Ale nie jest ruska. I za to warto zapłacić.

czyli wracamy do komunizmu towarzyszu menel, fajne masz marzenia
                • menel13 Re: Ropa :):):) 12.03.20, 14:14
                  amunicyjny1 napisał(a):

> menel13 napisała:
                  >
                  > > Ale nie jest ruska. I za to warto zapłacić.
                  >
                  >
                  > czyli wracamy do komunizmu towarzyszu menel, fajne masz marzenia
                  >
                  Czyli coś ci się chyba pomerdało.
                  • amunicyjny1 Re: Ropa :):):) 12.03.20, 15:06
                    menel13 napisała:

> amunicyjny1 napisał(a):
                    >
                    > > menel13 napisała:
                    > >
                    > > > Ale nie jest ruska. I za to warto zapłacić.
                    > >
                    > >
                    > > czyli wracamy do komunizmu towarzyszu menel, fajne masz marzenia
                    > >
                    > Czyli coś ci się chyba pomerdało.

To nie ja tęsknie do gospodarki nakazowo rozdzielczej, a twój post do tego się sprowadza
                    • menel13 Re: Ropa :):):) 12.03.20, 15:54
                      amunicyjny1 napisał(a):

> To nie ja tęsknie do gospodarki nakazowo rozdzielczej, a twój post do tego się
                      > sprowadza
                      >
                      Ty, bo nakazujesz mi kupowanie ruskiej ropy.
                      • amunicyjny1 Re: Ropa :):):) 12.03.20, 16:19
                        menel13 napisała:

>
                        >
                        > > To nie ja tęsknie do gospodarki nakazowo rozdzielczej, a twój post do teg
                        > o się
                        > > sprowadza
                        > >
                        > Ty, bo nakazujesz mi kupowanie ruskiej ropy.

Ja chcę mieć wybór, co gdzie, i za ile kupuje, Decyzja ma należeć do mnie, ty kupuj gdzie ci fantazja podpowiada, ale od moich decyzji wara. Więc nie rób mi za pierwszego sekretarza
                        • menel13 Re: Ropa :):):) 12.03.20, 16:32
                          amunicyjny1 napisał(a):

> Ja chcę mieć wybór, co gdzie, i za ile kupuje,
                          >
                          Nawet sobie nie wyobrażasz jak strasznie mnie nie interesują twoje zakupy.
                          • amunicyjny1 Re: Ropa :):):) 12.03.20, 16:41
                            menel13 napisała:

>
                            >
                            > > Ja chcę mieć wybór, co gdzie, i za ile kupuje,
                            > >
                            > Nawet sobie nie wyobrażasz jak strasznie mnie nie interesują twoje zakupy.

Bo jesteś niedobitek PZPRowski, więc mnie to nie dziwi, Chciałbyś dalej wystawiać sto kwitów na kilo gwoździ
                            • menel13 Re: Ropa :):):) 12.03.20, 17:02
                              amunicyjny1 napisał(a):

> Bo jesteś niedobitek PZPRowski, więc mnie to nie dziwi, Chciałbyś dalej wystawi
                              > ać sto kwitów na kilo gwoździ
                              >
                              Słusznie. Najłatwiej poznać komucha po tym że kupuje ropę u pindosów.
                              • amunicyjny1 Re: Ropa :):):) 12.03.20, 17:34
                                menel13 napisała:

>
                                > > Bo jesteś niedobitek PZPRowski, więc mnie to nie dziwi, Chciałbyś dalej w
                                > ystawi
                                > > ać sto kwitów na kilo gwoździ
                                > >
                                > Słusznie. Najłatwiej poznać komucha po tym że kupuje ropę u pindosów.

I to własnie potwierdza że jesteś stary komuch....Nie ważna ekonomia,..... tylko czy źródło jest po linii partyjnej, bo jak nie to w komitecie po łapach dadzą. To tak nie działa, to że teraz z poślizgiem kolan wjeżdżasz pod sam ołtarz, nie zrobi z ciebie katolika,
                                • menel13 Re: Ropa :):):) 12.03.20, 17:41
                                  Bredzisz.
                                  • amunicyjny1 Re: Ropa :):):) 12.03.20, 17:58
                                    menel13 napisała:

> Bredzisz.

Absolutnie panie bolszewik, wolny rynek. nie polega na pierdzeniu w fotel z poczuciem dobrze spełnionego obowiązku, bo gwoździe kopiłem zgodnie z wytycznymi centrali, tam i tam. To coś innego
                                    • menel13 Re: Ropa :):):) 12.03.20, 18:17
                                      Skoro wolny rynek to dlaczego zabraniasz mi kupowania w Ameryce?
                                      • czizus Re: Ropa :):):) 12.03.20, 19:40
                                        menel13 napisała:

> Skoro wolny rynek to dlaczego zabraniasz mi kupowania w Ameryce?

Rosjanie nie lubią jak kupujemy gaz czy ropę w USA.
                                      • amunicyjny1 Re: Ropa :):):) 12.03.20, 22:23
                                        menel13 napisała:

> Skoro wolny rynek to dlaczego zabraniasz mi kupowania w Ameryce?

Gdzie towarzyszu to wyczytaliście ?? Tylko konkretnie, to nie zebranie POP
                                        • menel13 Re: Ropa :):):) 12.03.20, 22:37
                                          amunicyjny1 napisał(a):

> Gdzie towarzyszu to wyczytaliście ?? Tylko konkretnie, to nie zebranie POP
                                          >
                                          Twierdzisz że kupując w Ameryce staję się komunistą. Czyli złym człowiekiem.
                                          • amunicyjny1 Re: Ropa :):):) 13.03.20, 07:58
                                            menel13 napisała:

>
                                            >
                                            > > Gdzie towarzyszu to wyczytaliście ?? Tylko konkretnie, to nie zebranie PO
                                            > P
                                            > >
                                            > Twierdzisz że kupując w Ameryce staję się komunistą. Czyli złym człowiekiem.

Gdzie towarzyszu to wyczytaliście ?? Tylko konkretnie, to nie zebranie POP
                                            Kłamiecie zawodowo towarzyszu
                                            • menel13 Re: Ropa :):):) 13.03.20, 11:25
                                              amunicyjny1 napisał(a):

> > amunicyjny1 napisał(a):
                                              > >
                                              > >
                                              > > > Gdzie towarzyszu to wyczytaliście ?? Tylko konkretnie, to nie zebra
                                              > nie PO
                                              > > P

>
                                              > Gdzie towarzyszu to wyczytaliście ?? Tylko konkretnie, to nie zebranie POP
                                              > Kłamiecie zawodowo towarzyszu \

Płyta ci się zacięła kolego.
                                              • amunicyjny1 Re: Ropa :):):) 14.03.20, 13:09
                                                menel13 napisała:

>
                                                > > > amunicyjny1 napisał(a):
                                                > > >
                                                > > >
                                                > > > > Gdzie towarzyszu to wyczytaliście ?? Tylko konkretnie, to nie
                                                > zebra
                                                > > nie PO
                                                > > > P
                                                >
                                                > >
                                                > > Gdzie towarzyszu to wyczytaliście ?? Tylko konkretnie, to nie zebranie PO
                                                > P
                                                > > Kłamiecie zawodowo towarzyszu \
                                                >
                                                > Płyta ci się zacięła kolego.

Skoro kłamiecie towarzyszu Menel, to co mam wam napisać ?
                                                • menel13 Re: Ropa :):):) 14.03.20, 13:23
                                                  amunicyjny1 napisał(a):

> Skoro kłamiecie towarzyszu Menel, to co mam wam napisać ?
                                                  >
                                                  Nie pisz. Zmień płytę.
      • amunicyjny1 Re: Ropa :):):) 12.03.20, 09:29
        kstmrv napisał:

> Ropa spadła poniżej 40$. Jak ta cena utrzyma się dłużej to Putin znowu będzie m
        > usiał ukraść Rosjanom kolejne lata emerytury.

Emerytura w Polsce, w 67 lat to pewnie wyraz woli ludu ajnsztajnie......
        borrka napisał:

> Ty nie znasz historii Polski w "polskiej" wersi i to jest najbardziej znamienne
        • kstmrv Re: Ropa :):):) 12.03.20, 23:51
          amunicyjny1 napisał(a):

> kstmrv napisał:
          >
          > > Ropa spadła poniżej 40$. Jak ta cena utrzyma się dłużej to Putin znowu bę
          > dzie m
          > > usiał ukraść Rosjanom kolejne lata emerytury.
          >
          > Emerytura w Polsce, w 67 lat to pewnie wyraz woli ludu ajnsztajnie......

Gdyby Polska miała tyle surowców co Rosja to wiek emerytalny u nas wynosiłby 40 lat.
          A tymczasem ropa spadła już do 32$.
          • amunicyjny1 Re: Ropa :):):) 13.03.20, 08:05
            kstmrv napisał:

>
            > > kstmrv napisał:
            > >
            > > > Ropa spadła poniżej 40$. Jak ta cena utrzyma się dłużej to Putin zn
            > owu bę
            > > dzie m
            > > > usiał ukraść Rosjanom kolejne lata emerytury.
            > >
            > > Emerytura w Polsce, w 67 lat to pewnie wyraz woli ludu ajnsztajnie......
            >
            >
            > Gdyby Polska miała tyle surowców co Rosja to wiek emerytalny u nas wynosiłby 40
            > lat.
            > A tymczasem ropa spadła już do 32$.

Czyli bylibyśmy uzależnieni od ceny bardziej jak AS, o taki model gospodarczy ci chodzi ?
            • kstmrv Re: Ropa :):):) 13.03.20, 22:12
              amunicyjny1 napisał(a):

> > > > Ropa spadła poniżej 40$. Jak ta cena utrzyma się dłużej to Pu
              > tin zn
              > > owu bę
              > > > dzie m
              > > > > usiał ukraść Rosjanom kolejne lata emerytury.
              > > >
              > > > Emerytura w Polsce, w 67 lat to pewnie wyraz woli ludu ajnsztajnie.
              > .....
              > >
              > >
              > > Gdyby Polska miała tyle surowców co Rosja to wiek emerytalny u nas wynosi
              > łby 40
              > > lat.
              > > A tymczasem ropa spadła już do 32$.
              >
              > Czyli bylibyśmy uzależnieni od ceny bardziej jak AS

Skądże. W normalnym państwie surowce to mały składnik PKB.

> o taki model gospodarczy c
              > i chodzi ?

Taki model gospodarczy jest w Rosji. Rosja jest ściśle uzależniona od cen surowców.
              • czizus Re: Ropa :):):) 13.03.20, 22:55
                kstmrv napisał:

> > o taki model gospodarczy c
                > > i chodzi ?
                >
                >
                > Taki model gospodarczy jest w Rosji. Rosja jest ściśle uzależniona od cen surow
                > ców.

Rosja nigdy nie przyzna się do tego że ma strukturę gospodarki bardzo mocno zbliżoną do gospodarek państw afrykańskich a od zachodnich dzielą ją lata świetle, również już obecnie od polskiej!! Mam wrażenie, że faktycznie Rosja gubi się w kontekście niezwykle dynamicznego rozwoju Polski, która ja przegania we wszystkim , . . . a to tylko początek!! Co będzie dalej??? Rosja wielka obszarowo ale karzeł gospodarczy, chyba jednak boi się Polski, małej obszarowo ale niezwykle dynamicznej w rozwoju , . . . . w każdym aspekcie, . . również tym militarnym!!!!!
              • amunicyjny1 Re: Ropa :):):) 14.03.20, 13:06
                To z czego chciałeś finansować emerytury od 40 lat, i dlaczego są od 67?
                ........................................................
                Skutek pół wieku komunizmu że Polska jest dziś tak zacofana.

Jest 30 lat po...... i nie produkujemy żadnych silników....... Tylko nie wyliczaj linii fiata czy vw.......
                • kstmrv Re: Ropa :):):) 14.03.20, 23:13
                  amunicyjny1 napisał(a):

> To z czego chciałeś finansować emerytury od 40 lat, i dlaczego są od 67?

Gdyby Polska miała tyle surowców co Rosja to wiek emerytalny u nas wynosiłby 40 lat.
                  Chodzą plotki, że ropa może spaść do kilkunastu $. Dla Rosjan oznacza to skrajną nędzę oraz wydłużenie wieku emerytalnego do 100 lat.

> Skutek pół wieku komunizmu że Polska jest dziś tak zacofana.
                  >
                  >
                  > Jest 30 lat po...... i nie produkujemy żadnych silników....... Tylko nie wylicz
                  > aj linii fiata czy vw.......

Nawet jakby Zachód zatrzymał się w 1990 w rozwoju to w 30 lat nie nadrobilibyśmy pół wieku opóźnienia. Każdy kraj pokomunistyczny jest dziś mocno zapóźniony względem Zachodu.
                  • amunicyjny1 Re: Ropa :):):) 15.03.20, 08:45
                    kstmrv napisał:

>
                    > > To z czego chciałeś finansować emerytury od 40 lat, i dlaczego są od 67?
                    >
                    >
                    > Gdyby Polska miała tyle surowców co Rosja to wiek emerytalny u nas wynosiłby 40
                    > lat

Ale wynosi 67 wiec jak w Rosji, i parę lat temu został podwyższony, bo padał system

> Chodzą plotki, że ropa może spaść do kilkunastu $. Dla Rosjan oznacza to skrajn
                    > ą nędzę oraz wydłużenie wieku emerytalnego do 100 lat.

U wyniki funduszy emerytalnych nie są plotkami, emerytury będą skrajnie nędzne

> > Skutek pół wieku komunizmu że Polska jest dziś tak zacofana.
                    > >
                    > >
                    > > Jest 30 lat po...... i nie produkujemy żadnych silników....... Tylko nie
                    > wylicz
                    > > aj linii fiata czy vw.......
                    >
                    >
                    > Nawet jakby Zachód zatrzymał się w 1990 w rozwoju to w 30 lat nie nadrobilibyśm
                    > y pół wieku opóźnienia. Każdy kraj pokomunistyczny jest dziś mocno zapóźniony w
                    > zględem Zachodu.

Czyli w którym roku jesteśmy technologicznie, 1970?
                    • menel13 Re: Ropa :):):) 15.03.20, 10:20
                      amunicyjny1 napisał(a):

> Ale wynosi 67 wiec jak w Rosji,

A średnia długość życia też jest taka jak w Rosji?
                      • amunicyjny1 Re: Ropa :):):) 15.03.20, 10:53
                        menel13 napisała:

>
                        >
                        > > Ale wynosi 67 wiec jak w Rosji,
                        >
                        > A średnia długość życia też jest taka jak w Rosji?

To Rosja jest nagle dla ciebie autorytetem, i wyznacznikiem dobrobytu? Zdecyduj się na coś towarzyszu menel
                        • menel13 Re: Ropa :):):) 15.03.20, 12:08
                          amunicyjny1 napisał(a):

> To Rosja jest nagle dla ciebie autorytetem, i wyznacznikiem dobrobytu?
                          >
                          Nie, jest wyznacznikiem bardaku i klęski.
                          • amunicyjny1 Re: Ropa :):):) 15.03.20, 14:14
                            menel13 napisała:

>
                            > > To Rosja jest nagle dla ciebie autorytetem, i wyznacznikiem dobrobytu?
                            > >
                            > Nie, jest wyznacznikiem bardaku i klęski.

Ta..... stara miłość nie rdzewieje.
                            • menel13 Re: Ropa :):):) 15.03.20, 15:30
                              amunicyjny1 napisał(a):

> Ta..... stara miłość nie rdzewieje.
                              >
                              Za to tobie chyba dowcip zardzewiał. Pij więcej miodu bo oleum chyba do mózgu nie dociera.
                              • amunicyjny1 Re: Ropa :):):) 15.03.20, 18:21
                                menel13 napisała:

>
                                >
                                > > Ta..... stara miłość nie rdzewieje.
                                > >
                                > Za to tobie chyba dowcip zardzewiał. Pij więcej miodu bo oleum chyba do mózgu n
                                > ie dociera.

Strasznie mały ten twój świat, wszystko kręcisz wokół Rosji.....Trochę to dziwne
                                • menel13 Re: Ropa :):):) 15.03.20, 18:27
                                  amunicyjny1 napisał(a):

> Strasznie mały ten twój świat, wszystko kręcisz wokół Rosji.....Trochę to dziwn
                                  > e
                                  >
                                  Mój? Rosja mi wisi i powiewa.
                                  • amunicyjny1 Re: Ropa :):):) 15.03.20, 18:46
                                    menel13 napisała:

>
                                    >
                                    > > Strasznie mały ten twój świat, wszystko kręcisz wokół Rosji.....Trochę to
                                    > dziwn
                                    > > e
                                    > >
                                    > Mój? Rosja mi wisi i powiewa.

A poczytaj swoje posty..... w 99 procentach Rosja jest dla ciebie punktem odniesienia, i to w każdym temacie
                                    • menel13 Re: Ropa :):):) 15.03.20, 19:10
                                      amunicyjny1 napisał(a):

> A poczytaj swoje posty..... w 99 procentach Rosja jest dla ciebie punktem odnie
                                      > sienia, i to w każdym temacie
                                      >
                                      Rosja jest dla mnie wzorcem syfu który powinien być od Polski jak najdalej. Niestety ciągle lezą w szkodę.
                                      • amunicyjny1 Re: Ropa :):):) 15.03.20, 19:26
                                        menel13 napisała:

>
                                        > > A poczytaj swoje posty..... w 99 procentach Rosja jest dla ciebie punktem
                                        > odnie
                                        > > sienia, i to w każdym temacie
                                        > >
                                        > Rosja jest dla mnie wzorcem syfu który powinien być od Polski jak najdalej. Nie
                                        > stety ciągle lezą w szkodę.

Wiec skoro jest dla ciebie wzorcem [czego obojętnie] to musisz ją perfekcyjnie znać, no chyba że twoje posty, opisują wyłącznie twój światopogląd, a realia nie są ci do niczego potrzebne
                                        • menel13 Re: Ropa :):):) 15.03.20, 19:34
                                          amunicyjny1 napisał(a):

> Wiec skoro jest dla ciebie wzorcem [czego obojętnie] to musisz ją perfekcyjnie
                                          > znać, no chyba że twoje posty, opisują wyłącznie twój światopogląd, a realia n
                                          > ie są ci do niczego potrzebne
                                          >
                                          Na pewno nie znam tak dobrze jak ty.
                                          • amunicyjny1 Re: Ropa :):):) 15.03.20, 19:56
                                            menel13 napisała:

>
                                            >
                                            > > Wiec skoro jest dla ciebie wzorcem [czego obojętnie] to musisz ją perfekc
                                            > yjnie
                                            > > znać, no chyba że twoje posty, opisują wyłącznie twój światopogląd, a re
                                            > alia n
                                            > > ie są ci do niczego potrzebne
                                            > >
                                            > Na pewno nie znam tak dobrze jak ty.

Więc to żaden wzór przez którego pryzmat skalujesz rzeczywistość, tylko poglądy, a tych jest tyle ile ludzi
                                            • menel13 Re: Ropa :):):) 15.03.20, 20:22
                                              amunicyjny1 napisał(a):

> Więc to żaden wzór przez którego pryzmat skalujesz rzeczywistość, tylko poglądy
                                              > , a tych jest tyle ile ludzi
                                              >
                                              Chyba posłuchałeś mojej rady i oleum dotarło do mózgu. Takie piękne zdanie, ile mądrych słów i żadnej treści. Szacun.
                    • kstmrv Re: Ropa :):):) 16.03.20, 23:33
                      amunicyjny1 napisał(a):

> kstmrv napisał:
                      >
                      > > amunicyjny1 napisał(a):
                      > >
                      > > > To z czego chciałeś finansować emerytury od 40 lat, i dlaczego są o
                      > d 67?
                      > >
                      > >
                      > > Gdyby Polska miała tyle surowców co Rosja to wiek emerytalny u nas wynosi
                      > łby 40
                      > > lat
                      >
                      > Ale wynosi 67 wiec jak w Rosji, i parę lat temu został podwyższony, bo padał sy
                      > stem

Ale gdybyśmy mieli tyle surowców co Rosja to moglibyśmy pozwolić sobie na wiek emerytalny 40 lat. I vice versa, gdyby Rosja miała tyle surowców co Polska to Rosjanie żyliby na poziomie Korei Północnej.

> > Chodzą plotki, że ropa może spaść do kilkunastu $. Dla Rosjan oznacza to
                      > skrajn
                      > > ą nędzę oraz wydłużenie wieku emerytalnego do 100 lat.
                      >
                      > U wyniki funduszy emerytalnych nie są plotkami, emerytury będą skrajnie nędzne

W Rosji już dziś są skrajne nędzne. Rosyjski emeryt żyje na znacznie niższym poziomie niż polski.

> > > Skutek pół wieku komunizmu że Polska jest dziś tak zacofana.
                      > > >
                      > > >
                      > > > Jest 30 lat po...... i nie produkujemy żadnych silników....... Tylk
                      > o nie
                      > > wylicz
                      > > > aj linii fiata czy vw.......
                      > >
                      > >
                      > > Nawet jakby Zachód zatrzymał się w 1990 w rozwoju to w 30 lat nie nadrobi
                      > libyśm
                      > > y pół wieku opóźnienia. Każdy kraj pokomunistyczny jest dziś mocno zapóźn
                      > iony w
                      > > zględem Zachodu.
                      >
                      >
                      > Czyli w którym roku jesteśmy technologicznie, 1970?

Tak jak każdy kraj pokomunistyczny jesteśmy daleko za Zachodem. Gdyby Polska, Czechy, Węgry wpadły po II WŚ w orbitę Zachodu to dziś byłyby bogatymi, nowoczesnymi krajami.
                  • cojestdoktorku Re: Ropa :):):) 15.03.20, 10:25
                    to spójrz na stronę 5 z poniższego dokumentu i ogarnij nasze "zapóźnienie przez komunę" w ilosci miejsc w szpitalach, bo to dziś najwazniejsze:
                    library.fes.de/pdf-files/bueros/warschau/12126.pdf
          • jorl Re: Ropa :):):) 13.03.20, 09:25
            kstmrv napisał:

> lat.

Niezle obijboki jestescie w Polsce ze tego chcecie. Dlatego wlasnie jest i Brexit boscie w WB podwiesili na socjale i Anglia musila Brexit zrobic aby sie od was uwolnic.

> A tymczasem ropa spadła już do 32$.

I bardzo ladnie, tak trzymc Putin. Bede mial tansza rope czyli duzo produktow z ropy w Niemczech.
    • jorl Re: Chiny :):):) 11.03.20, 10:11
      cojestdoktorku napisał:

>

Chiny nie robia elektroniki ale software.
      Wiec jak sie im odetnie dostep do ukaldow scalonych to swoje Sztuczne Inteligencje beda sobie mogli o kant d.. rozbic.

Nie potrafia konstruowac i produkowac maszyn do produkcji ukladow scalonych.
      A opracowanie urzadzen do produkcji ukladow scalonych to wlasnie tak trudne jak opracowanie silnikow odrzutowych. Do tego jest potrzebna fizyka, knowhow ktory jak w silnikach dziesiatkami lat sie zbiera.
      Dobrych naturalnie bo nedzne to potrafia.

I czytam ze USA chce wlasnie zmusic wszystkie kraje aby zadnych ukladow scalonych dla Chin, tych CHRL, nie sprzedawali. I moga to zrobic. Popieram.

Chiny to tak zawsze mialy. Zawsze byli bezmyslni.
      Dlatego elty polityczne Rosji pogardzaja Chinami.
      Juz kiedys pomagali Chinom wyjsc ze sredniowiecza. W latach 50tych. W Chinach szczytowo pracowalo ponad 100tys Rosjan aby im przemysl, szkoly zbudowc. I jak Chinczycy zaczeli skakac to z dnia na dzien ich wycofano. I Chiny wpadly wtedy w wielki dol.
      Potem sie zaczeli podlizywac Zachodowi, popierac bandytow w Afganistanie przeciw ZSRR i mysleli ze Zachod im za to pomoze.
      Zachod dal im pomoc w postaci Montowni ale Chinczycy przy tym kradli. Produkowali zachodnie produkty na 2 zmiany na 3 zaminie juz dla siebie. Ale nie nauczyli sie konstruowac tych produktow bo skad jak je tylko produkowali.
      I znowu stali sie bezczelni, tak jak kiedys z Rosja. I znowu to samo, zabrac i Montownie, nie sprzedawac ukladow scalonych historia sie powtarza. Znowu Wielka Dziura w Chinach.

A macie nawet w Polsce czloweka ktory sie troche na tym zna:

www.youtube.com/watch?v=lq7WDjduyYI

Ten Majman.
      On wlasnie mowi ze Rosjanie, politycy Rosyjscy pogardzaja Chinami.
      Dodam ze maja racje, bo widza jak Chiny teraz w d,, biora. I wiedzieli ze tak sie to skonczy.

A marzenia Polski o granicy chinsko polskiej na Uralu znowu sie poszly jeb.c.
      • cojestdoktorku Re: Chiny :):):) 14.03.20, 18:32
        >Chiny nie robia elektroniki ale software

www.purepc.pl/procesory/pierwszy_chinski_procesor_od_zhaoxin_na_poziomie_i5_7400
        ithardware.pl/aktualnosci/chinskie_procesory_zhaoxin_sa_juz_dostepne_wraz_z_8_rdzeniowym_flagowcem-11305.html
        • kstmrv Re: Chiny :):):) 14.03.20, 23:14
          cojestdoktorku napisał:

> >Chiny nie robia elektroniki ale software
          >
          > www.purepc.pl/procesory/pierwszy_chinski_procesor_od_zhaoxin_na_poziomie_i5_7400
          > ithardware.pl/aktualnosci/chinskie_procesory_zhaoxin_sa_juz_dostepne_wraz_z_8_rdzeniowym_flagowcem-11305.html

ROTFL. Przecież to jest złom, który może się sprzedać tylko w chińskiej budżetówce. Gdyby ktoś chciał to sprzedawać na Zachodzie to by go śmiechem zabili.
          • cojestdoktorku Re: Chiny :):):) 15.03.20, 10:15
            >ROTFL. Przecież to jest złom, który może się sprzedać tylko w chińskiej budżetówce. Gdyby ktoś chciał to >sprzedawać na Zachodzie to by go śmiechem zabili.

jeśłi jesteś graczem to procesor będzie dziś za słaby do nowych gier
            natomiast jeśli pracujesz w office, albo w innych praktycznych programach to jest w zupłenosci wystarczajacy i dla chińczyków bezpieczny bo nie bedzie wysyałał danych na serwery w USA

"W ciągu 3 lat z chińskich urzędów zniknie sprzęt komputerowy i oprogramowanie produkowane przez amerykańskie firmy."

www.chip.pl/2019/12/chiny-zakaz-korzystania-z-amerykanskiego-sprzetu-i-oprogramowania/

przy okazji wniosek jest oczywisty ze nie tylko chińczycy szpieguja USA ale sytuacja odwrotna tez ma miejsce skoro im sie tak śpieszy
            • kstmrv Re: Chiny :):):) 16.03.20, 23:35
              cojestdoktorku napisał:

> >ROTFL. Przecież to jest złom, który może się sprzedać tylko w chińskiej bu
              > dżetówce. Gdyby ktoś chciał to >sprzedawać na Zachodzie to by go śmiechem z
              > abili.
              >
              > jeśłi jesteś graczem to procesor będzie dziś za słaby do nowych gier
              > natomiast jeśli pracujesz w office, albo w innych praktycznych programach to je
              > st w zupłenosci wystarczajacy i dla chińczyków bezpieczny bo nie bedzie wysyała
              > ł danych na serwery w USA

Tyle że amerykański procesor o takiej prędkości jest wielokrotnie tańszy. Dlatego poza chińską budżetówką to się nigdzie nie sprzeda (oczywiście w samych Chinach też prywatni użytkownicy tego szajsu nie kupią, wezmą AMD lub Intela).

> "W ciągu 3 lat z chińskich urzędów zniknie sprzęt komputerowy i oprogramowanie
              > produkowane przez amerykańskie firmy."
              >
              > www.chip.pl/2019/12/chiny-zakaz-korzystania-z-amerykanskiego-sprzetu-i-oprogramowania/
              >
              > przy okazji wniosek jest oczywisty ze nie tylko chińczycy szpieguja USA ale syt
              > uacja odwrotna tez ma miejsce skoro im sie tak śpieszy

Przede wszystkim chińskie komuchy szpieguja własnych obywateli. W Chinach się teraz wprowadza inwigilację rodem z Orwella.
        • jorl Re: Chiny :):):) 15.03.20, 16:38
          cojestdoktorku napisał:

> >Chiny nie robia elektroniki ale software
          >
          > www.purepc.pl/procesory/pierwszy_chinski_procesor_od_zhaoxin_na_poziomie_i5_7400
          > ithardware.pl/aktualnosci/chinskie_procesory_zhaoxin_sa_juz_dostepne_wraz_z_8_rdzeniowym_flagowcem-11305.html

Ciagle do Ciebie jedno nie dociera drogi cjd. Ze Chiny NIE produkuja procesorow. Fakt, projektuja je ale produkowac je robi TMSC na Tajwanie.
          Nawet w Twoim linku to stoi. Cytat:

Podobnie jak procesory serwerowe z serii KeisHeng KH-30000 (także LuJiaZui), KX-U6880 jest produkowany w 16 nm procesie TSMC.

A co jest TSMC? Tajwanska firma produkujaca ukaldy scalone na zlecenia. Dostaje files od klienta i przetwarza w dane do swoich maszyn do produkcji.

A nawet to nie jest wszystko. Bo aby te procesory produkowac Tajwanczycy musza miec i zakupuja maszyny do ich produkcji. I one sa tylko z krajow 1 Ligi. USA, Jap Europa zach.

Chinczycy ci z CHRL nawet tych maszyn nie maja jak Tajwanczycy. Zakupionych oczywiscie.

Chinczycy z CRL projektuja na programach zachodnich, symuluja na programach zachodnich i files daja do np. TSMC aby byly wyprodukowane. Nawet sie zgodze ze dobre. Tylko co z tego?

I wystarczy Amerykanom ze zakaza Tajwanczykom dla CHRL procesory produkowac i sie skonczy ta "elektronika" jak przekluty balon.

A jak Tajwanczycy sprobowaliby nie posluchac USA to wstrzyma sie im sprzedaz tych maszyn i jakis polproduktow do produkcjo procesorow i oni pojda na drzewa.
          Zreszta tak samo jest jak z Tajwanem z ta Acha jak wielka, potega, Korea Pd.

I obecnie Amerykanie sie przygotowywuja, tak slyszalem, zakazac dowolnym firmom na Swiecie sprzedawac CHRL uklady scalone. Czyli tez Tajwan nie bedzie dla nicht produkowal. A maja dzwignie nacisku bo moga takiej nieposlusznej firmie zakazac kupowac maszyn do produkcji ukladow scalonych.

Ja dotad nie rozumiem jak ten Xi sobie myslal ze kupi te maszyny z Zachodu i bedzie produkowal uklady scalone. Bo takie byly zamiary w jakims planie 5letnim teraz. Zamiast sie zabrac za projektowanie i budowe tych maszyn do produkcji ukladow scalonych. Ale z tymi maszynami to jak z tymi silnikami odrzutowymi. Nie daja rade. A nie daja rade bo akurat tych maszyn sie u nich nie produkowalo. Wiec nie moga na dwie zmany produkowac dla firma zachodnich w firmach tych firm a na 3 zmiane dla siebie. Smartfony moga projektowac bo sie u nich je buduje. Apple itd. Wiec to mogli odpatrzyc.

Pojecia nie masz o przemysle cjd. I nigdy miec nie bedziesz jak widze.
          • cojestdoktorku Re: Chiny :):):) 15.03.20, 18:38
            >Ciagle do Ciebie jedno nie dociera drogi cjd. Ze Chiny NIE produkuja procesorow. Fakt, projektuja je ale >produkowac je robi TMSC na Tajwanie.

no to nie rozumiem
            myślałem ze chodzi Ci o to kto procesor zaprojektował, tak zawsze to było wazne dla Ciebie, a teraz jak daje chiński projekt to nagle wazne kto produkuje
            no to ze smartfonami Apple, czy innymi cudeńkami? przeciez one nie są produkowane w USA, tylkow Korei albo u TSMC

a odnosnie TSMC to jak najbardziej chiny, Tajwan jest czescia chin, tak uwazaja wszystkie duze kraje
            za samodzielny byt Tajwan uznaje 15 krajów (o ile dane sa aktualne)
            pl.wikipedia.org/wiki/Republika_Chi%C5%84ska#Uznanie_na_arenie_mi%C4%99dzynarodowej
            • jorl Re: Chiny :):):) 15.03.20, 19:23
              cojestdoktorku napisał:

> no to nie rozumiem
              > myślałem ze chodzi Ci o to kto procesor zaprojektował, tak zawsze to było wazne
              > dla Ciebie, a teraz jak daje chiński projekt to nagle wazne kto produkuje

Ale jestes kretacz cjd.
              Mielismy juz dlugie dyskusje na ten temat, zawsze mowilem Tobie, linki podawalem, wlasnie do maszyn produkujacych uklady scalone. Np. ASLM, pdawalem linki.
              Niech Chinczycy zaprojektuja i zbuduja, ale od podstaw maszyny do produkcji ukladow scalonych. Tych duzych rozdzielczosci, wtedy procesory zaprojektowac i produkowac to chleb z maslem.
              Ale wlasnie tak jak silnikow odrzutowych nie potrafia budowac tak i tych maszyn. I wlasnie dlatego bo nikt, firmy z Zachodu, u nich tych maszyn nie budowal. Bo by ukradli a tak nie mogli.Tak jak silniki odrzutowa. Cale ich lotnictwo, to nowoczesniejsze, lata na silnikach rosyjskich. Bo nikt swoja produkcje u nich nie mial. To tez by nie bylo rozwiazanie tak naprawde bo tylko by potrafili dla siebie dalej silniki produkowac ale rozwijac opracowania dalej nie potrafiliby.
              Jak na ich patrze, na tych zlodziei, to potwierdza sie stara prawda ze kradzione nie tuczy. Pytanie tylko czy dostana po lapach. Wyglada mi na to ze dostana i to mocno.

> no to ze smartfonami Apple, czy innymi cudeńkami? przeciez one nie są produkowa
              > ne w USA, tylkow Korei albo u TSMC

Ale maszyny aby produkowac procesory do Applow itd sa zaprojektowane i produkowane w krajach 1 Ligii. A produkowane sa procesory w krajach 2 Ligii Tajwan, Korea Pd ale na maszynach z krajow 1 Ligi. A tam sa produkowane bo praca przy tej chemii w produkcji ukladow scalonych zasyfia otoczenie poza tym juz kraje 2 Ligi nauczyly sie obslugiwac te maszyny. Tak jak Ty smartfona. No i sa tansi.
              Ale zawsze mozna im leb ukrecic i nie dostarczac tych maszyn i gwarantowanie sa chemikalia ze jak nie dostana to Tajwan i Korea Pd na drzewa a nie polprzewodniki produkowac. Japonczycy ostatnio Koree Pd zaszantazowali tym wlasnie. Skutecznie.
              Poza tym projektowanie procesorow to sa ogromne programykomputerowe opierajace sie na fizyce, symulacje przebiegow pradu, dostosowane to fizyki jaka jest akurat w tych maszynach. A wiec znowu musza i pochodza od krajow 1 Ligi. Nie da sie inaczej. Ale Chinczycy z CHRLu potrafia obsugiwac, te programy, i gwarantowanie potrafia naprawde dobre procesory projektowac. File naturalnie z tego wychodza. Nie silicium.

> a odnosnie TSMC to jak najbardziej chiny, Tajwan jest czescia chin, tak uwazaja
              > wszystkie duze kraje

No nie, gonisz w pietke cjd. Ja w moich postach pisze wyraznie, Chiny CHRL, Tajwan i Hongkong. To sa rozne "chiny" i mi nie chodzi o polityke a o gospodarke.
              I co CHRL zrobi? Najedzie na Tajwan, zdobedzie te fabryki i bedzie nareszcie mogla i produkowac te procesory?
              Takiego wala, nic by im to nie dalo, by nie dostali z krajow 1 ligi servisu do tych maszyn, napewno jakies chemikalia tez Tajwan czy Korea Pd importuje bo nie potrafi sama ich zrobic, i mieliby tylko zlom a nie przemysl polprzewodnikowy.

I USA moze w kazdej chwili zakazac Tajwanowi produkowac procesory dla CHin, tych CHRLu. Od roku pisze ze USA moze, jak tylko chce, Chiny, ten CHRL w tych produktach zapedzic na drzewo.
              I wlasnie ze Chiny, ten CHRL, tak sie wkopal Rosjanie nimi pogardzaja. Bo wiedzieli zawsze ze Chiny, ten CHRL to na piasku ma te smartfony zbudowane.

Ja wiem ze Tobie Swiat jaki sie tobie wydaje ze jest burze ale nic na to nie poradze. masz durne poglady. Zreszta nie tylko w tym.
              • cojestdoktorku Re: Chiny :):):) 16.03.20, 13:13
                >Mielismy juz dlugie dyskusje na ten temat, zawsze mowilem Tobie, linki podawalem, wlasnie do maszyn >produkujacych uklady scalone. Np. ASLM, pdawalem linki.

też Ci dawałem linki do tego ile zarabiaja producenic maszyn a ile Samsung co z tych maszyn korzysta
                dawąłem też linki do tego ze samo kupno maszyny nic nie daje
                Intel a wiec amerykańskja firma od 6 lat wprowadza proces 10nm a Samsung czy TSMC produkują w procesie 7nm
                prosty wniosek, kupno maszyny to za mało

>nauczyly sie obslugiwac te maszyny. Tak jak Ty smartfona. No i sa tansi.

amerykańska firma Intel uczy sie od 6 lat i wciąz nie umie obsługiowac tego "smartfona" dlatego szykuja nowe procesory desktopowe w 14nm
                ithardware.pl/aktualnosci/premiera_procesorow_intel_comet_lake_s_moze_zostac_opozniona-11651.html
                a AMD które zamawia procki w TSMC produkuje w 7nm od lipca 2019
                www.purepc.pl/felietony/amd_ryzen_3000_czy_premiera_zen_2_powali_intela_na_kolana

powinieneś się zgłosić do Intela i pokazac im jak obsłużyć tego smartfona bo smai nie daja rady a a dla Ciebie to tylko smartfon :P

>masz durne poglady

cierpisz na manię wilekosci choć Twoja wiedza zatrzymała sie jakieś 10 lat temu
                czy to w temacie procesów technologicznych, czy sztucznej inteligencji
                świat gna do przodu, wiedze trzeba aktualizować
                w temacie broni jadrowej sie nie starzeje wiec tam mozna Cie posłuchać
                ale jak tylko bierzesz sie za elektronikę to sie okazuje ze zostałeś w XX wieku :)
                • jorl Re: Chiny :):):) 16.03.20, 14:53
                  cojestdoktorku napisał:

> cierpisz na manię wilekosci choć Twoja wiedza zatrzymała sie jakieś 10 lat temu
                  > czy to w temacie procesów technologicznych, czy sztucznej inteligencji
                  > świat gna do przodu, wiedze trzeba aktualizować
                  > w temacie broni jadrowej sie nie starzeje wiec tam mozna Cie posłuchać
                  > ale jak tylko bierzesz sie za elektronikę to sie okazuje ze zostałeś w XX wieku

Bardzo prosto. Przytoczyles link do procesorow opracowanych w Chinach, CHRL.
                  Odemnie sie dowiedziales ze sa na Tajwanie produkowane. Dlaczego sam tego nie napisales?
                  Potem zalosnie probowales powiedziec ze Tajwan to tez Chiny.
                  I moje pytanie, jak Tajwan nie bedzie produkowal tych procesorow dla CHRLu a inni tez, co sie stanie z smartfonami chinskimi? Z CHRL?

No juz? Krotka pilka.
                  • cojestdoktorku Re: Chiny :):):) 25.03.20, 14:55
                    >No juz? Krotka pilka.

sami se wyprodukują
                    już są lepsi niż Intel w miniaturyzacji :)

ithardware.pl/aktualnosci/smic_prentuje_proces_technologiczny_n_1_ktory_zbliza_chinczykow_do_7_nm-11784.html
                    • kstmrv Re: Chiny :):):) 28.03.20, 23:54
                      cojestdoktorku napisał:

> >No juz? Krotka pilka.
                      >
                      > sami se wyprodukują
                      > już są lepsi niż Intel w miniaturyzacji :)
                      >
                      > ithardware.pl/aktualnosci/smic_prentuje_proces_technologiczny_n_1_ktory_zbliza_chinczykow_do_7_nm-11784.html

ROTFL.
                      Nie masz pojęcia jak ogromna jest przepaść między Intelem, a chińskimi firmami. Technologia 7 nm na poziomie wystarczającym do tworzenia prostych chipów jest dla Intela osiągalna od dawna. Chodzi o możliwość produkcji skomplikowanych układów (posiadających miliardy tranzystorów) w 7 nm. Niech Chińczycy stworzą chip klasy 9900K chociaż w 14 nm, a co dopiero w 7 nm.
                      • cojestdoktorku Re: Chiny :):):) 29.03.20, 14:14
                        >Niech Chińczycy stworzą chip klasy 9900K chociaż w 14 nm

chip Intela klasy 6400 to to samo co 9900k :)
                        oba to architektura skylake obecna na rynku od 2015 roku, 9900k jest lepszy bo ma 8 rdzeni, ale kazdy rdzeń jest taki sam jak w 6400
                        oba procesory używaja tez tej samej technologii 14nm

mówiąc niech stworzą chociaz 9900k mówisz więc zeby zaprojektowali tak wydajną architekturę
                        ale my tu teraz nie rozmawiamy o architekturze a o procesie liotograficznym w jakim jest zrobiona
                        jesli chodzi o te procesy litograficzne to chińczycy (Ci z komunistycznych chin własnie dogonili Intela)

a chińczycy z Tajwanu, oraz Samsung, dogonili Intela 3 lata temu, a przegonili Intela rok temu
                        ponownie podkreslam, mówimy o procesie litograficznym a nie architekturze procesora

architektura Skylake została wypuszczona na rynek 5 lat temu i do dziś nikt lepszej w desktopach czy w serwerach nie zrobił (Intel też wciaz nie potrafi)
                        dla Intela pracują nad archi głownie dwa osrodki, jeden w Santa Clara
                        i drugi mało znany, kilka razy mniejszy w Izraelu:
                        www.intel.com/content/www/us/en/jobs/locations/israel/sites/haifa.html
                        to ten ośrodek robi te rewolucyjne rzeczy ale od kilku lat tam następuje zmiana kadr i nie wiadomo czy nowi żydzi będa tak dobrzy jak żydzi co kończą karierę
                        stąd Intel ma przestów w architekturach :P

a tu mała dyskusja o tym jak żydzi ucierali nosa amerykanom w trakcie wewnątrzkorporacyjnej konkurencji:
                        pclab.pl/art28399-9.html
                        • cojestdoktorku Re: Chiny :):):) 29.03.20, 14:20
                          >o procesie liotograficznym

zeby jasne było dla wszystkich, to inaczej stopień miniaturyzacji układu
                          im niższy proces litograficzny (czyli te oznaczenia w nm typu 14 nm, albo 7nm) tym wiecej tranzystorów miesci sie w mm2
                          obecnnie najlepszy proces ma TSMC i daje on gęstośc bliską 100mln tranzystorów mieszcących sie w każdym mm2 procesora
                        • kstmrv Re: Chiny :):):) 29.03.20, 16:38
                          cojestdoktorku napisał:

> >Niech Chińczycy stworzą chip klasy 9900K chociaż w 14 nm
                          >
                          > chip Intela klasy 6400 to to samo co 9900k :)
                          > oba to architektura skylake obecna na rynku od 2015 roku, 9900k jest lepszy bo
                          > ma 8 rdzeni, ale kazdy rdzeń jest taki sam jak w 6400
                          > oba procesory używaja tez tej samej technologii 14nm

Więc niech Chińczycy stworzą odpowiednik chociaż tego 9900K w 14 nm, nie mówiąc już o np. 3990X w 7 nm. Na razie robią tylko te badziewne procesorki do których linkowałeś wcześniej, nie dość że znacznie wolniejsze od Inteli to dużo droższe od nich.

> mówiąc niech stworzą chociaz 9900k mówisz więc zeby zaprojektowali tak wydajną
                          > architekturę
                          > ale my tu teraz nie rozmawiamy o architekturze a o procesie liotograficznym w j
                          > akim jest zrobiona
                          > jesli chodzi o te procesy litograficzne to chińczycy (Ci z komunistycznych chin
                          > własnie dogonili Intela)

Nie dogonili, te 7 nm SMIC jest znacznie gorsze od 14 nm Intela.

> a chińczycy z Tajwanu, oraz Samsung, dogonili Intela 3 lata temu, a przegonili
                          > Intela rok temu

ASML (Holandia), TSMC (Tajwan), Samsung (Korea Pd) to Zachód, a nie komuniści. Inaczej mówiąc to wewnętrzna zachodnia konkurencja, za którą ChRL jest daleko w tyle.

> ponownie podkreslam, mówimy o procesie litograficznym a nie architekturze proce
                          > sora

Ale architektura to podstawa. Co ci po nowoczesnej litografii jak nie masz konkurencyjnych produktów, które możesz w niej produkować. Dlatego 9900K mimo 14 nm konkuruje w niektórych zastosowaniach z Ryzenami AMD wykonanymi w 7 nm.

> architektura Skylake została wypuszczona na rynek 5 lat temu i do dziś nikt lep
                          > szej w desktopach czy w serwerach nie zrobił (Intel też wciaz nie potrafi)
                          > dla Intela pracują nad archi głownie dwa osrodki, jeden w Santa Clara
                          > i drugi mało znany, kilka razy mniejszy w Izraelu:
                          > www.intel.com/content/www/us/en/jobs/locations/israel/sites/haifa.html
                          > to ten ośrodek robi te rewolucyjne rzeczy ale od kilku lat tam następuje zmiana
                          > kadr i nie wiadomo czy nowi żydzi będa tak dobrzy jak żydzi co kończą karierę
                          > stąd Intel ma przestów w architekturach :P
                          >
                          > a tu mała dyskusja o tym jak żydzi ucierali nosa amerykanom w trakcie wewnątrzk
                          > orporacyjnej konkurencji:
                          > pclab.pl/art28399-9.html

Ale Żydzi (Izrael) to również Zachód. Co mają to tego komuniści z ChRL?
                          A że jesteśmy na forum militarnym to napiszę tylko że w Chinach do dziś nie ma radaru klasy APG-77, który Amerykanie mają na F-22 od ćwierć wieku. Czyli zapóźnienie Chińczyków w elektronice jest gigantyczne.
                          • cojestdoktorku Re: Chiny :):):) 29.03.20, 17:04
                            >Więc niech Chińczycy stworzą odpowiednik chociaż tego 9900K

nie pisz chociarz, żydowski skylake jest genialny i nie tylko chińczycy ale nikt nie potrafił powtórzyć architektury z takim IPC
                            dopiero w lipcu 2019 AMD wypusciło procesor Zen 2 który jest juz nie wiele gorszy

chińczycy na razie ogarniaja procesory ARM i sa w tym już świetni
                            www.gsmmaniak.pl/1078032/kirin-1020-wydajnosc/

x86 jest trduniejsze, ale po kolei, nie od razu rzym zbudowano

>TSMC (Tajwan), Samsung (Korea Pd) to Zachód

zara zara, zachód twierdzi ze TSMC to Chiny :)

>Ale Żydzi (Izrael) to również Zachód. Co mają to tego komuniści z ChRL?

mówie Ci tylko ze te niby amerykańskei procesory robią zydki, bo amerykanie tez nie ogarniają
                            en.wikipedia.org/wiki/Ashkenazi_Jewish_intelligence
                            Izrael to taki zachód, jak TSMC to chiny :)
                            • cojestdoktorku Re: Chiny :):):) 29.03.20, 17:08
                              "chociaż"
                            • kstmrv Re: Chiny :):):) 29.03.20, 19:44
                              cojestdoktorku napisał:

> >Więc niech Chińczycy stworzą odpowiednik chociaż tego 9900K
                              >
                              > nie pisz chociarz, żydowski skylake jest genialny i nie tylko chińczycy ale nik
                              > t nie potrafił powtórzyć architektury z takim IPC
                              > dopiero w lipcu 2019 AMD wypusciło procesor Zen 2 który jest juz nie wiele gors
                              > zy

Porównujemy ogólnie Zachód do Chin, a nie same USA do Chin.

> chińczycy na razie ogarniaja procesory ARM i sa w tym już świetni
                              > www.gsmmaniak.pl/1078032/kirin-1020-wydajnosc/

ROTFL. Przecież ten Kirin to licencjonowany Cortex-A78. Gdyby Chińczycy nie dostali licencji od ARM na te Cortexy to żadnego Kirina by nie było.

> x86 jest trduniejsze, ale po kolei, nie od razu rzym zbudowano

:):):):):)
                              Rosjanie też kiedyś chcieli stworzyć procesor konkurencyjny względem amerykańskich, Elbrus się to to nazywało. I mimo że od ówczesnych Inteli i AMD dzieliło Elbrusy wtedy mniej niż dziś te chińskie wynalazki to oczywiście o żadnym zawojowaniu rynku nie ma mowy.

> >TSMC (Tajwan), Samsung (Korea Pd) to Zachód
                              >
                              > zara zara, zachód twierdzi ze TSMC to Chiny :)

Bo Tajwańczycy to Chińczycy. Tyle że WOLNI Chińczycy, a nie komunistyczni jak w ChRL.

> >Ale Żydzi (Izrael) to również Zachód. Co mają to tego komuniści z ChRL?
                              >
                              > mówie Ci tylko ze te niby amerykańskei procesory robią zydki, bo amerykanie tez
                              > nie ogarniają
                              > en.wikipedia.org/wiki/Ashkenazi_Jewish_intelligence
                              > Izrael to taki zachód, jak TSMC to chiny :)

Jakie to ma znacznie? Izrael to ścisły sojusznik USA. Tymczasem Chiny to ścisły sojusznik Iranu i Rosji czyli przeciwnik Izraela/USA/Zachodu
                              • cojestdoktorku Re: Chiny :):):) 30.03.20, 19:05
                                >ROTFL. Przecież ten Kirin to licencjonowany Cortex-A78. Gdyby Chińczycy nie dostali licencji od ARM na te >Cortexy to żadnego Kirina by nie było.

jakby USA nie dostało licencji na wynalezienie koła to by nie robiło Tesli :)
                                maja wszystko od nowa zaczynac?
                                sam ARM to rodzaj architektury, tak jak x86, niektórych rzeczy nie da sie zrobić od nowa, innych sie nie opąłca
                                oprogramowanie dopasowane do architektur a architektury patentowane licencjonowane tak zeby innym podmiotom utrudnic wejscie

p.s. np. AMD i Intel maja umowe o wymainie patentów a innych nie dopuszczają

>Bo Tajwańczycy to Chińczycy. Tyle że WOLNI Chińczycy, a nie komunistyczni jak w ChRL.

to taki rząd londyński w czasie PRL-u
                                ale wielu poddanych nawet na Tajwanie nie popiera tych "londyńczyków"
                                nasz Morawiecki podziwia dezertera z Tajwanu:
                                for.org.pl/pl/a/5763,guru-premiera-morawieckiego-sylwetka-justina-yifu-lina

>Jakie to ma znacznie? Izrael to ścisły sojusznik USA. Tymczasem Chiny to ścisły sojusznik Iranu i Rosji >czyli przeciwnik Izraela/USA/Zachodu

takie ze dziś nikt sam sobie rzepki nie skrobie a sojusze moga za jakis czas wygladac incazej
                                tacy Turcy to zmieniaja je co kilka tygodni juz chyba
                                • kstmrv Re: Chiny :):):) 31.03.20, 22:50
                                  cojestdoktorku napisał:

> >ROTFL. Przecież ten Kirin to licencjonowany Cortex-A78. Gdyby Chińczycy ni
                                  > e dostali licencji od ARM na te >Cortexy to żadnego Kirina by nie było.
                                  >
                                  > jakby USA nie dostało licencji na wynalezienie koła to by nie robiło Tesli :)
                                  > maja wszystko od nowa zaczynac?
                                  > sam ARM to rodzaj architektury, tak jak x86, niektórych rzeczy nie da sie zrobi
                                  > ć od nowa, innych sie nie opąłca
                                  > oprogramowanie dopasowane do architektur a architektury patentowane licencjonow
                                  > ane tak zeby innym podmiotom utrudnic wejscie

Chodzi o własną archi, ale zgodną z ARM. Czyli jak ARM ma teraz Cortexy A78 to niech Chińczycy zrobią coś co ARM opracuje dopiero w A79 czy A80. Co oczywiście niemożliwe, pozostaje licencyjna produkcja tego co wcześniej wymyślił ARM.

> p.s. np. AMD i Intel maja umowe o wymainie patentów a innych nie dopuszczają

Przecież te Zhaoxiny opracowano z użyciem skradzionych w USA technologii i patentów. W Chinach nie przejmują się kwestiami własności intelektualnej, cała chińska gospodarka oparta jest na masowej kradzieży zachodnich technologii.

> >Bo Tajwańczycy to Chińczycy. Tyle że WOLNI Chińczycy, a nie komunistyczni
                                  > jak w ChRL.
                                  >
                                  > to taki rząd londyński w czasie PRL-u
                                  > ale wielu poddanych nawet na Tajwanie nie popiera tych "londyńczyków"
                                  > nasz Morawiecki podziwia dezertera z Tajwanu:
                                  > for.org.pl/pl/a/5763,guru-premiera-morawieckiego-sylwetka-justina-yifu-lina

Wolni Chińczycy z Tajwanu nienawidzą bandytów z KPCh.

> >Jakie to ma znacznie? Izrael to ścisły sojusznik USA. Tymczasem Chiny to ś
                                  > cisły sojusznik Iranu i Rosji >czyli przeciwnik Izraela/USA/Zachodu
                                  >
                                  > takie ze dziś nikt sam sobie rzepki nie skrobie a sojusze moga za jakis czas wy
                                  > gladac incazej

ROTFL. Jak wolni ludzi mieliby wejść w sojusz z komunistycznymi bandytami.

> tacy Turcy to zmieniaja je co kilka tygodni juz chyba

Turcja to przypadek wyjątkowy.
                • kstmrv Re: Chiny :):):) 16.03.20, 23:41
                  cojestdoktorku napisał:

> >Mielismy juz dlugie dyskusje na ten temat, zawsze mowilem Tobie, linki pod
                  > awalem, wlasnie do maszyn >produkujacych uklady scalone. Np. ASLM, pdawalem
                  > linki.
                  >
                  > też Ci dawałem linki do tego ile zarabiaja producenic maszyn a ile Samsung co z
                  > tych maszyn korzysta
                  > dawąłem też linki do tego ze samo kupno maszyny nic nie daje
                  > Intel a wiec amerykańskja firma od 6 lat wprowadza proces 10nm a Samsung czy TS
                  > MC produkują w procesie 7nm
                  > prosty wniosek, kupno maszyny to za mało
                  >
                  > >nauczyly sie obslugiwac te maszyny. Tak jak Ty smartfona. No i sa tansi.
                  >
                  > amerykańska firma Intel uczy sie od 6 lat i wciąz nie umie obsługiowac tego "sm
                  > artfona" dlatego szykuja nowe procesory desktopowe w 14nm
                  > ithardware.pl/aktualnosci/premiera_procesorow_intel_comet_lake_s_moze_zostac_opozniona-11651.html
                  > a AMD które zamawia procki w TSMC produkuje w 7nm od lipca 2019
                  > www.purepc.pl/felietony/amd_ryzen_3000_czy_premiera_zen_2_powali_intela_na_kolana
                  >
                  > powinieneś się zgłosić do Intela i pokazac im jak obsłużyć tego smartfona bo sm
                  > ai nie daja rady a a dla Ciebie to tylko smartfon :P
                  >
                  > >masz durne poglady
                  >
                  > cierpisz na manię wilekosci choć Twoja wiedza zatrzymała sie jakieś 10 lat temu
                  > czy to w temacie procesów technologicznych, czy sztucznej inteligencji
                  > świat gna do przodu, wiedze trzeba aktualizować
                  > w temacie broni jadrowej sie nie starzeje wiec tam mozna Cie posłuchać
                  > ale jak tylko bierzesz sie za elektronikę to sie okazuje ze zostałeś w XX wieku
                  > :)

AMD vs Intel to wewnętrzna amerykańska konkurencja. Co mają do tego Chiny i ich "wynalazki" jak te badziewne procesory?
                  • cojestdoktorku Re: Chiny :):):) 25.03.20, 14:56
                    te badziewne procesory to początek
                    Xiaomi powstało 10 lat temu i zobacz dzis jaka ma pozycję
                    • kstmrv Re: Chiny :):):) 28.03.20, 23:56
                      cojestdoktorku napisał:

> te badziewne procesory to początek
                      > Xiaomi powstało 10 lat temu i zobacz dzis jaka ma pozycję

ROTFL. Wszystkie ważniejsze komponenty w telefonach Xiaomi (zarówno hardware jak i software) są zachodnie. Jak dostaną bana na zachodnie software i hardware to nawet w Chinach nikt ich telefonów nie kupi.
                      www.pcworld.pl/news/USA-chce-zablokowac-produkcje-procesorow-dla-Huawei,420048.html
                      • cojestdoktorku Re: Chiny :):):) 29.03.20, 14:17

xiaomi chciało robić własne procki ale prawdopodobnie odpuści temat:
                        itreseller.com.pl/xiaomi-jednak-nie-bedzie-mialo-wlasnego-procesora-surge-soc-ktory-mial-byc-konkurentem-dla-ukladow-qualcommu-czy-samsunga-zapewne-sie-nie-pojawi/

stawią prawdopodobnie na chiński procesor, projektowany w komunistycznych chinach ale produkowany na Tajwanie
                        en.wikichip.org/wiki/hisilicon/kirin
                        • kstmrv Re: Chiny :):):) 29.03.20, 16:42
                          cojestdoktorku napisał:

>
                          > xiaomi chciało robić własne procki ale prawdopodobnie odpuści temat:
                          > itreseller.com.pl/xiaomi-jednak-nie-bedzie-mialo-wlasnego-procesora-surge-soc-ktory-mial-byc-konkurentem-dla-ukladow-qualcommu-czy-samsunga-zapewne-sie-nie-pojawi/
                          >
                          > stawią prawdopodobnie na chiński procesor, projektowany w komunistycznych china
                          > ch ale produkowany na Tajwanie
                          > en.wikichip.org/wiki/hisilicon/kirin

Kiriny czy te niedoszłe procki Xiaomi to tylko klony na licencji brytyjskiego ARM. Jak Zachód nałoży na chińskich producentów telefonów bana na software i hardware to ci plajtują natychmiast (ZTE mało z tego powodu już nie splajtował kilka lat temu). Własne chińskie software i hardware do telefonów jest tak badziewne że nie ma mowy o jego komercyjnym wykorzystaniu.
                          • cojestdoktorku Re: Chiny :):):) 29.03.20, 17:08
                            och tak, wszyscy chińczycy juz zaraz splajtują :P
                            ten rozwinięty zachód to wtedy nie będzie miał nawet skąd maseczek kupić

nie pojmuję tego braku zgody z faktami
                            40 lat temu chiny to były trampki a zachód prom kosmiczny
                            dziś już ida prawie równo, obecnie to chiny i USA ściagaja sie w temacie sztucznej inteligencji, nikt inny
                            a większośc dalej ma ich za trampkarzy
                            ciągle lekceważnie, to przejaw ingnorancji czy po prostu brak wiedzy o chinach? nie wiem
                            • kstmrv Re: Chiny :):):) 29.03.20, 19:46
                              cojestdoktorku napisał:

> och tak, wszyscy chińczycy juz zaraz splajtują :P

Wszyscy nie. Ale ogólnie to Chiny nie istnieją bez Zachodu. Najlepszym przykładem są właśnie telefony. Wszystkie ważniejsze komponenty w nich (i software i hardware) są zachodnie. Jak dostaną bana na te komponenty to mogą odrazu zawiesić produkcję telefonów, bo jak wsadzą do nich własne to nikt tego nie kupi.

> ten rozwinięty zachód to wtedy nie będzie miał nawet skąd maseczek kupić

Pół wieku temu Zachód uratował Chiny przenosząc tam produkcję. Jeśli Zachód wycofa się z produkcją z Chin to wracają one do kanibalizmu, który jeszcze pół wieku był tam powszechny.

> nie pojmuję tego braku zgody z faktami
                              > 40 lat temu chiny to były trampki a zachód prom kosmiczny

60 lat temu ZSRR wysłał Sputnika i Gagarina, przed Amerykanami. Jak się to ściganie z Ameryką skończyło wiadomo.

> dziś już ida prawie równo, obecnie to chiny i USA ściagaja sie w temacie sztucz
                              > nej inteligencji, nikt inny

W czym idą równo? Chiny są gigantycznie zapóźnione względem USA. W technologiach militarnych (elektronika, silniki, stealth) są 30 lat do tyłu. Co do "promów kosmicznych" to porównaj Falcony SpaceX do chińskich wynalazków z tej branży. Różnica ogromna. I tak jest ze wszystkim. Chińskie procesory, samochody, samoloty, statki są daleko za amerykańskimi.
                              • cojestdoktorku Re: Chiny :):):) 30.03.20, 19:09
                                >Wszyscy nie. Ale ogólnie to Chiny nie istnieją bez Zachodu. Najlepszym przykładem są właśnie telefony. >Wszystkie ważniejsze komponenty w nich (i software i hardware) są zachodnie.

"W 2019 firma ogłosiła, że nie będzie kupować żadnych podzespołów od producentów ze Stanów Zjednoczonych. Niezależne firmy sprawdziły to w najnowszym smartfonie (Huawei Mate 30 Pro) i rzeczywiście nie ma tam żadnego takiego podzespołu."
                                pl.wikipedia.org/wiki/Huawei
                                >Jak dostaną bana na te komponenty to mogą odrazu zawiesić produkcję telefonów, bo jak wsadzą do >nich własne to nikt tego nie >kupi.

jak zachód dostanie bana od chin to nawet stali mu zabraknie, a co dopiero mowa o komponentach
                                przeciez wiele z tych rzeczy jest robione w chinach
                                wiiec ten argument dziął w druga strone, ta najlepsza zachodnia elektronika nie istnieje bez Tajwańczyków i Samsunga
                                tak, dziś oni trzymaja z zachodem, ale nie wiadomo co jutro
                                • kstmrv Re: Chiny :):):) 31.03.20, 22:53
                                  cojestdoktorku napisał:

> >Wszyscy nie. Ale ogólnie to Chiny nie istnieją bez Zachodu. Najlepszym prz
                                  > ykładem są właśnie telefony. >Wszystkie ważniejsze komponenty w nich (i sof
                                  > tware i hardware) są zachodnie.
                                  >
                                  > "W 2019 firma ogłosiła, że nie będzie kupować żadnych podzespołów od producentó
                                  > w ze Stanów Zjednoczonych. Niezależne firmy sprawdziły to w najnowszym smartfon
                                  > ie (Huawei Mate 30 Pro) i rzeczywiście nie ma tam żadnego takiego podzespołu."
                                  > pl.wikipedia.org/wiki/Huawei

ROTFL
                                  Mate 30 Pro czyli:
                                  - brytyjski CPU/GPU
                                  - niemiecka optyka
                                  - koreańska matryca
                                  - itd
                                  Żadna ważna część w Mate 30 nie jest chińska, wszystkie są zachodnie.

> >Jak dostaną bana na te komponenty to mogą odrazu zawiesić produkcję telefo
                                  > nów, bo jak wsadzą do >nich własne to nikt tego nie >kupi.
                                  >
                                  > jak zachód dostanie bana od chin to nawet stali mu zabraknie

Ano właśnie. Zachód to high-tech, a Chiny to stal i inne surowce.

> a co dopiero mowa
                                  > o komponentach
                                  > przeciez wiele z tych rzeczy jest robione w chinach
                                  > wiiec ten argument dziął w druga strone, ta najlepsza zachodnia elektronika nie
                                  > istnieje bez Tajwańczyków i Samsunga
                                  > tak, dziś oni trzymaja z zachodem, ale nie wiadomo co jutro

Jak wolni ludzi mieliby wejść w sojusz z komunistycznymi bandytami.
                              • cojestdoktorku Re: Chiny :):):) 30.03.20, 19:11
                                >60 lat temu ZSRR wysłał Sputnika i Gagarina, przed Amerykanami. Jak się to ściganie z Ameryką skończyło >wiadomo.

no jak?
                                ruiskie zrobiły 90% w kosmosie jako pierwsze
                                poniosły tylko propagandowa porazkę w najbardziej medialnym wyscigu
                                ale np. w technologi rakietowej do samego końca istnienia zsrr mieli zdecydowana przewagę, moze i walonkach ale silniki robili najlepsze
                                • kstmrv Re: Chiny :):):) 31.03.20, 22:55
                                  cojestdoktorku napisał:

> >60 lat temu ZSRR wysłał Sputnika i Gagarina, przed Amerykanami. Jak się to
                                  > ściganie z Ameryką skończyło >wiadomo.
                                  >
                                  > no jak?

Bankructwem i rozpadem ZSRR 30 lat temu.

> ruiskie zrobiły 90% w kosmosie jako pierwsze
                                  > poniosły tylko propagandowa porazkę w najbardziej medialnym wyscigu
                                  > ale np. w technologi rakietowej do samego końca istnienia zsrr mieli zdecydowan
                                  > a przewagę, moze i walonkach ale silniki robili najlepsze

Masz pojęcie jaka przepaść dzieliła amerykańską rakietę która pół wieku temu poleciała na księżyc od sowieckich? Sowiecki odpowiednik wybuchał zaraz po starcie. Buran to była kopia amerykańskich promów. A dziś to już wogóle pogrom, w Rosji nie ma nawet planów żeby stworzyć coś pokroju Falconów SpaceX.
    • jorl Re: Chiny :):):) 13.03.20, 09:21
      menel13 napisała:

> Za to Baćka będzie miał tańszą ropę z Ameryki.

Problem dla Lukaszenki jest taki ze Bialorus kupowala od Rosji rope po cenach niziutkich czesc na wlasny uzytek a spora czesc przerabiali na produkty ktore sprzedawala z zyskiem za $. I to byl ich duzy $ przychod.
      I teraz moga kupowac od Rosji ropy ta na przerobke na sprzedaz ale po cenach swiatowych. Wiec kupowanie z USA ropy nic im nie moze dac bo po przerobce te produkty nie beda tanie wiec sie nie beda sprzedawaly. Bo ta samo rope na Zachodzie beda przerabiali wiec cenowo to samo.
      A do tego dochodza koszty transportu jak co amerykanskiej na Bialorus.

Skoncza sie dla Backi $.
      • menel13 Re: Chiny :):):) 13.03.20, 11:31
        jorl napisał:

> Bo ta samo rope na Zachodzie
        > beda przerabiali wiec cenowo to samo.
        >
        Otóż to właśnie. Skończył się bat.

> A do tego dochodza koszty transportu jak co amerykanskiej na Bialorus.
        >
        Wcale nie. Będzie brał tą samą ropę tylko kupioną od nas.

> Skoncza sie dla Backi $.
        >
        Baćka dostał od amerykanów dwa mld$ więc się nie skończą.
        • jorl Re: Chiny :):):) 15.03.20, 19:25
          menel13 napisała:

> Baćka dostał od amerykanów dwa mld$ więc się nie skończą.

Dostal czy pozyczyl?
          • menel13 Re: Chiny :):):) 15.03.20, 19:33
            jorl napisał:

> Dostal czy pozyczyl?
            >
            Nie wiem. Nie drążyłem tematu.
            • jorl Re: Chiny :):):) 15.03.20, 19:41
              menel13 napisała:

> Nie wiem. Nie drążyłem tematu.

No widzisz. A to chyba roznica? Chociaz jak ja znam Polakow co pytaja "pozycz kase" to ja wiem ze w efekcie bedzie "daj kase".
              Wiec masz polskie podejscie. Pozyczysz a potem nie oddasz.
              Z tym ze nie z wszystkimi tak wychodzi.
              • menel13 Re: Chiny :):):) 15.03.20, 20:19
                jorl napisał:

> No widzisz. A to chyba roznica?
                >
                Nie bo to sprawa polityczna. Baćka urywa się z kremlowskiego łańcucha.
    • jorl Re: Chiny :):):) 13.03.20, 09:31
      kstmrv napisał:

> Rosyjskie silniki też są daleko za Zachodem, choć nie aż tak daleko jak chiński
      > e.

Jak narazie Chinskie Mocarstwo lata tylko na rosyjskich silnikach. Kupowanych w Rosji.
      Gowni.ne Mocarstwo.
      I tak bedzie jeszcze bardzo dlugo.

A rosyjskie silniki nie sa nic gorsze jak te na ktorych wy w Polsce latacie. Na waszych F16. I ogromnej floty samolotow USA.

Docelowe silniki dla Su-57 (izdeliye 30) będą gotowe nie wiadomo kiedy, ale
      > nawet jak w końcu się pojawią to będzie to ledwie poziom silników F-22 sprzed ć
      > wierć wieku.

To sobie z wlasneg nosa wydlubales. Oceniac techniki to nie potrafisz. Sensownie naturalnie.
      Nie znasz sie na niczym, jestes z kraju Montowni im. Balcerowicza gdzie zadnych biur konstrukcyjnych juz nie macie. Wiec i skad cos mozesz wiedziec drogi ksv.
      Pochwal sie polskimi silnikami.
      • kstmrv Re: Chiny :):):) 13.03.20, 22:11
        jorl napisał:

> kstmrv napisał:
        >
        >
        > > Rosyjskie silniki też są daleko za Zachodem, choć nie aż tak daleko jak c
        > hiński
        > > e.
        >
        > Jak narazie Chinskie Mocarstwo lata tylko na rosyjskich silnikach. Kupowanych w
        > Rosji.

Bo Zachód nie sprzeda Chinom nowoczesnych silników.

> Gowni.ne Mocarstwo.
        > I tak bedzie jeszcze bardzo dlugo.

Zgadza się.

> A rosyjskie silniki nie sa nic gorsze jak te na ktorych wy w Polsce latacie. Na
        > waszych F16. I ogromnej floty samolotow USA.
        >
        >
        >
        > Docelowe silniki dla Su-57 (izdeliye 30) będą gotowe nie wiadomo kiedy, ale
        > > nawet jak w końcu się pojawią to będzie to ledwie poziom silników F-22 sp
        > rzed ć
        > > wierć wieku.
        >
        > To sobie z wlasneg nosa wydlubales. Oceniac techniki to nie potrafisz. Sensowni
        > e naturalnie.
        > Nie znasz sie na niczym, jestes z kraju Montowni im. Balcerowicza gdzie zadnych
        > biur konstrukcyjnych juz nie macie. Wiec i skad cos mozesz wiedziec drogi ksv.

Już w czasach zimnej wojny ZSRR był technicznie zapóźniony o 20 lat względem Zachodu. Teraz ten dystans jeszcze się zwiększył. Od 30 lat Rosjanie próbują zrobić swojego odpowiednika F-22 i im się nie udaje. Su-57 jak wejdzie do produkcji seryjnej to nadal będzie znacznie gorszy od F-22 (pod każdym względem - stealth, elektroniki, silników, uzbrojenia).

> Pochwal sie polskimi silnikami.

Skutek pół wieku komunizmu że Polska jest dziś tak zacofana.
        • jorl Re: Chiny :):):) 15.03.20, 16:50
          kstmrv napisał:

> Już w czasach zimnej wojny ZSRR był technicznie zapóźniony o 20 lat względem Za
          > chodu. Teraz ten dystans jeszcze się zwiększył. Od 30 lat Rosjanie próbują zrob
          > ić swojego odpowiednika F-22 i im się nie udaje. Su-57 jak wejdzie do produkcji
          > seryjnej to nadal będzie znacznie gorszy od F-22 (pod każdym względem - stealt
          > h, elektroniki, silników, uzbrojenia).

Nie dotarlo? Silniki rosysjkie ktore lataja na obecnych samolotach jak Su35 sa nic gorsze jak silniki zachodnie ktore lataja na F16 F15 F18.

Tez te co w Polsce macie F16 maja silniki nic lepsze od silnikow ktore lataja na rosysjkich samolotach.
          • menel13 Re: Chiny :):):) 15.03.20, 17:20
            jorl napisał:

> Silniki rosysjkie ktore lataja na obecnych samolotach jak Su35 sa
            > nic gorsze jak silniki zachodnie ktore lataja na F16 F15 F18.
            >
            Czyli najlepsze rosyjskie silniki są na poziomie tych z F16 F15 F18?
            • jorl Re: Chiny :):):) 15.03.20, 18:10
              menel13 napisała:

> Czyli najlepsze rosyjskie silniki są na poziomie tych z F16 F15 F18?

Tak, to znaczy najlepszych z tych amerykanskich samolotow Bo i u Amerykanow sa samoloty co lataja na duzo gorszych silnikach.
              Do Su57 robia napewno nie gorszy jak ten co F35 ma czyli najlepszy obecnie ameykanski.
              Chociaz kto wie czy taki dobry naprawde. Czy i tam nie ma bledow. Ale zostawmy to.

Dotarlo?
              • menel13 Re: Chiny :):):) 15.03.20, 18:23
                jorl napisał:

> menel13 napisała:
                >
                >
                > > Czyli najlepsze rosyjskie silniki są na poziomie tych z F16 F15 F18?
                >
                > Tak, to znaczy najlepszych z tych amerykanskich samolotow Bo i u Amerykanow sa
                > samoloty co lataja na duzo gorszych silnikach.
                >
                Ale i na dużo lepszych bo silniki w f22 i f35 są dużo lepsze od tych z F16 F15 F18. Czy nie?

> Do Su57 robia napewno nie gorszy jak ten co F35 ma czyli najlepszy obecnie amey
                > kanski.
                Chyba nie bo silnik w su57 to zdaje się podrasowany silnik z su35. Czyli poziom F16 F15 F18.

> Chociaz kto wie czy taki dobry naprawde. Czy i tam nie ma bledow.
                >
                Chyba są bo spadł.

> Ale zostawmy
                > to.
                >
                Nie pasuje jak wychodzi ruskie dziadostwo?

> Dotarlo?
                >
                Nie. Zaczynam się dobrze bawić.

• jorl Re: Chiny :):):) 15.03.20, 18:29
                  menel13 napisała:

> Nie pasuje jak wychodzi ruskie dziadostwo?

Zaraz zaraz, tu chodzi czy ten silnik od F35 nie ma bledow. Kto wie czy w instrukcji dla pilota nie ma roznych wskazowek czego robic nie nalezy bo po prostu zgasnie.
                  Jak sie nie zastosuje pilot tego F35 to mu sielnik sie zadlawi i zaryje w ziemie.
                  Polskie F16 maja tez takie jakies bledy. Czy porawione juz nie wiem. Moze tylko instrukcja latania poprawiona?
                  • menel13 Re: Chiny :):):) 15.03.20, 18:45
                    jorl napisał:

> Zaraz zaraz, tu chodzi czy ten silnik od F35 nie ma bledow. Kto wie czy w instr
                    > ukcji dla pilota nie ma roznych wskazowek czego robic nie nalezy bo po prostu z
                    > gasnie.
                    >
                    A znasz taki silnik z którym można robić wszystko i nie zgaśnie?

> Jak sie nie zastosuje pilot tego F35 to mu sielnik sie zadlawi i zaryje w ziemi
                    > e.
                    >
                    Jak su57?
              • kstmrv Re: Chiny :):):) 16.03.20, 23:37
                jorl napisał:

> Chociaz kto wie czy taki dobry naprawde. Czy i tam nie ma bledow.

Ależ są. Niedawno Rosjanie wyprodukowali pierwszego seryjnego Su-57 i zaraz potem go rozbili. Już wiadomo że przyczyną katastrofy był FADEC w silniku. Czyli nie dość że rosyjski FADEC jest prymitywny względem amerykańskich to i tak popełniają w nim błędy.
          • kstmrv Re: Chiny :):):) 16.03.20, 23:36
            jorl napisał:

> kstmrv napisał:
            >
            >
            > > Już w czasach zimnej wojny ZSRR był technicznie zapóźniony o 20 lat wzglę
            > dem Za
            > > chodu. Teraz ten dystans jeszcze się zwiększył. Od 30 lat Rosjanie próbuj
            > ą zrob
            > > ić swojego odpowiednika F-22 i im się nie udaje. Su-57 jak wejdzie do pro
            > dukcji
            > > seryjnej to nadal będzie znacznie gorszy od F-22 (pod każdym względem -
            > stealt
            > > h, elektroniki, silników, uzbrojenia).
            >
            >
            > Nie dotarlo? Silniki rosysjkie ktore lataja na obecnych samolotach jak Su35 sa
            >
            > Tez te co w Polsce macie F16 maja silniki nic lepsze od silnikow ktore lataja n
            > a rosysjkich samolotach.

Rosjanie wciąż nie mają silników klasy F119 (które napędzają F-22 od ćwierć wieku). Czyli zapóźnienie Rosjan w silnikach lotniczych to ponad 20 lat. A Amerykanie od 30 lat mają w zanadrzu F120, silnik nowej generacji, oparty na zupełnie nowej zasadzie działania, technice zmiennego obiegu. A to już dla Rosji technika jak z UFO.
          • bmc3i Re: Chiny :):):) 28.03.20, 21:36
            jorl napisał:

> Nie dotarlo? Silniki rosysjkie ktore lataja na obecnych samolotach jak Su35 sa

To dlaczego wciąż dymią bardziej niż te amerykańskie?

> Tez te co w Polsce macie F16 maja silniki nic lepsze od silnikow ktore lataja n
            > a rosysjkich samolotach.

Widać to po gazach odrzutowych, gdy lecą obok siebie...
    • jorl Re: Chiny :):):) 13.03.20, 09:33
      czizus napisał:

> jorl napisał:
      >
      > > Po prostu Polska nie ma wlasnego HighTech przemyslu jako podstawy do prod
      > ukowan
      > > ie broni. I to jest glowny problem.
      > >
      > Bredzisz jak zwykle.

I tym sobie drogi czuzisie zarobiles nastepne 1/2 roku wiszenia mojej sygnaturki. Wpisane w kalendarz
      I pamietaj, u mnie masz jak amerykanskim sadze. Sumuje sie.
      • czizus Re: Chiny :):):) 13.03.20, 16:24
        jorl napisał:

>
        > I tym sobie drogi czuzisie zarobiles nastepne 1/2 roku wiszenia mojej sygnaturk
        > i. Wpisane w kalendarz
        > I pamietaj, u mnie masz jak amerykanskim sadze. Sumuje sie.
        >

Przecież ta stopka do ciebie się odnosi bo jesteś idiotą i cały czas to udowadniasz na forach ale zapewne i w prywatnym życiu. Idiota to idiota, . . . . w każdej sytuacji.
        Więc skoro tak lubisz sobie i innym to przypominać to droga wolna.
        • jorl Re: Chiny :):):) 15.03.20, 21:57
          czizus napisał:

> Przecież ta stopka do ciebie się odnosi

E tam, Ty twierdzisz zawsze ze jestem Rusek, nazywany jestem tez volksdeutsch, napewno nie Polak.
          Wiec sam rozumiesz drogi czuzisie ze stopka mnie nie moze dotyczyc.
          Ale dotyczy Ciebie. Gwarantowanie
    • cojestdoktorku Re: Chiny :):):) 14.03.20, 18:36
      no to chinścy komunisci opanowali epidemię

teraz zobaczymy jak sobie poradzi kapitalistyczne USA i socjalistyczna europa i jedni i drudzy przeciez o wiele madrzejsi od chińczyków :P
      • czizus Re: Chiny :):):) 14.03.20, 19:50
        cojestdoktorku napisał:

> no to chinścy komunisci opanowali epidemię
        >
        > teraz zobaczymy jak sobie poradzi kapitalistyczne USA i socjalistyczna europa i
        > jedni i drudzy przeciez o wiele madrzejsi od chińczyków :P
        >

Chińczycy to przede wszystkim wywołali tę epidemię, . . . . i to zdaje się któryś już raz wywołują jakąś epidemię. W tym są faktycznie dobrzy.
        • cojestdoktorku Re: Chiny :):):) 14.03.20, 20:20
          zgadza sie, w chinach legną się epidemie, chyba równiez czarna śmierć (1/3 europy umarła) stamtąd pochodzi
          nie zmienia to faktu ze to co sie wylęgło opanowali komunisci i maja to obecnie pod kontrolą
          • jorl Re: Chiny :):):) 15.03.20, 19:39
            cojestdoktorku napisał:

> zgadza sie, w chinach legną się epidemie, chyba równiez czarna śmierć (1/3 euro
            > py umarła) stamtąd pochodzi
            > nie zmienia to faktu ze to co sie wylęgło opanowali komunisci i maja to obecni
            > e pod kontrolą

Kapitalistyczni Chinczycy z Tajwanu opanowali ta epidemia duzo lepiej jak komunistyczni z CHRLu.

medium.com/@biesiadmichal/koronawirus-dlaczego-musimy-działać-teraz-37539a6383bf
    • jorl Re: Chiny :):):) 15.03.20, 16:43
      kstmrv napisał:

> lat.

Jeszcze inaczej. Istnieja taki kraj, nazywa sie Australia ktora ma surowcow wszelkiej masci po dach. Jasne wielki kraj, malo ludzi.
      Ich export to jest praktycznie tylko surowce. Importuja prawie wszystko za to.
      A jak z emerytura? 65+ lat.
      Moze dlatego ze nie sa jak Ty z Kongresowki i wiedza ze trzeba pracowac a nie gruchy obijac?
    • jorl Re: Chiny :):):) 15.03.20, 18:24
      bmc3i napisał:
      > Jak Ameryka nie wymyśli szczepionki na corona virus,

Narazie chcecie ukrasc firme co opracowywuje wlasnie taka szczecpionke ode mnie. Z Niemiec.

wiadomosci.onet.pl/swiat/koronawirus-na-swiecie-usa-i-niemcy-walcza-o-prawa-do-szczepionki/7sljqcz

Jak czesto juz jestescie zlodziejami.
      Sami juz myslec nie umiecie?
    • jorl Re: Chiny :):):) 15.03.20, 19:35
      kstmrv napisał:

> cojestdoktorku napisał:
      >
      > > >Chiny nie robia elektroniki ale software
      > >
      > > www.purepc.pl/procesory/pierwszy_chinski_procesor_od_zhaoxin_na_poziomie_i5_7400
      > > ithardware.pl/aktualnosci/chinskie_procesory_zhaoxin_sa_juz_dostepne_wraz_z_8_rdzeniowym_flagowcem-11305.html
      >
      >
      > ROTFL. Przecież to jest złom, który może się sprzedać tylko w chińskiej budżetó
      > wce. Gdyby ktoś chciał to sprzedawać na Zachodzie to by go śmiechem zabili.

jak zwykle sie nie znasz ksv. Wcale to nie jest zlom, te procesory zaprojektowane w Chinych sa naprawde dobre. Ci chopcy w CHRLu umieja juz to robic i czesto lepiej jak na Zachodzie.

Problem jest, ale Ty oczywiscie tego bo nie wiesz bo sie nie znasz, ze sa produkowane nie w CHRLu a na Tajwanie.
      I w kazdej chwili moze Tajwan im nie produkowac i nawet jakby byly cudowne ich nie bedzie.
    • jorl Re: Chiny :):):) 15.03.20, 21:52
      kstmrv napisał:

> A tak BTW wyobrażam sobie jakie w tej chińskiej wytwórni są komentarze przy kol
      > ejnych failach WS-10: "Przecież ukradliśmy Amerykanom wszelkie niezbędne techno
      > logie, więc dlaczego nasz silnik to wciąż taki szajs?"

Gorzej to majaCinczycy ci z CGLu z silnikami do samolotow wojskowych. Tam maja pod nosem silniki jeszcze radzieckie i ich nie potrafia skopiowac. I silniki do samolotow wojskowycPozah to duzo wazniejsze jak do jakiegos tam pasazerskiego. I dotad kupuja rosyjskie.

Nastepne, wlasciwe to bym Ciebie zapytal drogi ksv jakie to technologie ukradli Amerykanom. Ale tak dokladnie. Oczywiscie odpowiedzi nie dostane tylko jakis stek glupot. Bo nie rozumiesz co to sa te technologie, nie znasz sie na niczym jedyne to piszesz glupoty na forum.
      Ale jestes Polak czyli z kraju Montowni im. Balcerowicza wiec i nic dziwnego ze pojecia o technice nie masz. Bo i skad.
      Tak naprawde mozecie sobie z cjd raczki podac. Oboje pojecie nie macie o przemysle ale zato ciag na ekran. A to ze z roznych katow widzenia istoty sprawy nie zmienia.
      • kstmrv Re: Chiny :):):) 16.03.20, 23:40
        jorl napisał:

> Nastepne, wlasciwe to bym Ciebie zapytal drogi ksv jakie to technologie ukradli
        > Amerykanom. Ale tak dokladnie. Oczywiscie odpowiedzi nie dostane tylko jakis s
        > tek glupot. Bo nie rozumiesz co to sa te technologie, nie znasz sie na niczym j
        > edyne to piszesz glupoty na forum.
        > Ale jestes Polak czyli z kraju Montowni im. Balcerowicza wiec i nic dziwnego ze
        > pojecia o technice nie masz. Bo i skad.
        > Tak naprawde mozecie sobie z cjd raczki podac. Oboje pojecie nie macie o przemy
        > sle ale zato ciag na ekran. A to ze z roznych katow widzenia istoty sprawy nie
        > zmienia.

jorl, stary komuchu, napisz do Moskwy żeby cię wymienili na nowszy model web-brygadzisty.
    • jorl Re: Chiny :):):) 28.03.20, 10:00
      cojestdoktorku napisał:

> sami se wyprodukują
      > już są lepsi niż Intel w miniaturyzacji :)
      >
      > ithardware.pl/aktualnosci/smic_prentuje_proces_technologiczny_n_1_ktory_zbliza_chinczykow_do_7_nm-11784.html

Do Ciebie nic nie dociera drogi cjd. Ja rzucam perly miedzy swinie. Ale poprobuje jeszcze raz.
      Wezmy Twoj polski artykul. I cytyt stamtad:

Warto zauważyć, że N+1 SMIC nie wykorzystuje ekstremalnej litografii ultrafioletowej (EUVL), więc firma nie musi kupować drogiego sprzętu od ASML w celu dalszego rozwoju. Nie znaczy to, że firma nie wzięła pod uwagę EUV..

Co to znaczy? Ci Chinczycy, CHRL, zeby bylo jasne bo nie Tajwan np., kupili sobie, naturalnie z krajow 1 Ligii, maszyny do produkcji ukladow scalonych. Te litograficzne. Ale kupili te starsze moze przed 2-3 laty jak im bylo jeszcze wolno je kupic. Dlatego moga produkowac na nich uklady scalone do nie najlepszych dzisiaj osiagalnych jak i do smarfonow potrzebynch rozdzielczosci. Xi planowal w terazniejszej pieciolatce te wszystkie najnowsze maszyny pokupowac aby uklady scalone w najlepszych rozdzielczosciach produkowac.Ale juz nie moze a do tego, czytalem, Amerykanie zakazali serwisowania juz kupionych maszyn. Tez jestem przekonany ze potrzebuja do produkcji jakis chemikali ktorych sami nie produkuja bo nie potrafia i kupuja je w krajach 1 Ligi. Taki Samsung, szerzej Korea Pd tez takim emabrgiem moze byc na lopatki polozona a co dopiero CHRL. Tu widac jeszcze nie maja embarga ale w kazdej chwili moga je dostac. Wszystko zalezy od decyzji Amerykanow, szerzej Zachodu.

Nastepny cytat stamtad:

SMIC nabyło systemy EUV - ale nie zostały wykorzystane, podobno z powodu ograniczeń nałożonych przez USA.

Nawet z tego cytatu widac ze CHRlowcom udalo sie juz te najnowsze maszyny kupic, na Zachodzie naturalnie, np w ASML czyli w Europie, ale nie moga ich uruchomic. Zapewne bo czegos brakuje a juz tego kupic ne moga. A wiec maja juz szlaban.

Ja sie zgadzam ze na tych liniach produkcyjnych ktore kupili beda mieli najlepsze mozliwe do osiagniecia w tych rozdzielczosciach uklady scalone. Ci chlopcy CHRlowcy co w tym pracuja wycisna ostatnie soki z tego, sa naprawde dobrzy, gwarantowanie.
      Nawet Twoj artykul o tym mowi:

Rzecznik SMIC powiedział: "Naszym celem dla N+1 są budżetowe zastosowania, .

Czyli tylko na obecna chwile te gorsze smartfony. I w miare uplywu lat nic do przodu.

Ale jak nawet do tych kupionych juz nie beda mieli serwisu, jakis chemikalii to im to nic ne pomoze. Bo kiedys te ich maszyny stana i wtedy nie pozostanie tym chlopcom nic nnego albo emigrowac , ci najlepsi, albo na pola ryzowe.

Bo, powtarzam to ciagle, waskim gardlem sa te maszyny do produkcji ukladow scalonych. To sa cholernie skaplikowane urzadzenia 40 ton masy np. gdzie mnostwo elementow pochodzi z czolowych firm zachodnich majacych dziesieciolecia knowhow i jakos dotad nie widze aby CHRlowcy wogole sie za samodzielne opracowanie takich maszyn wzieli. Do tego weszli idiotycznie w technologie te o najwyzszej rozdzielczosci czyli te najbardziej skaplikowane, po prostu falszywie mysleli ze im sie uda.
      Nie spodziewli sie ze im Zachod tu wlasnie da kopniaka.

A te maszyny skonstruowac wlasnymi silami to jak te silniki odrzutowe zbudowac do samolotow wojskowych. Maja nawet pod nosem te rosyjskie opracowane 40 lat temu, ale u nich nie dzialaja.

No bo u nich nikt fabryki silnikow nie zbudowal aby produkowac je. Wiec nie wiedza jak.
      • cojestdoktorku Re: Chiny :):):) 28.03.20, 20:59
        >Warto zauważyć, że N+1 SMIC nie wykorzystuje ekstremalnej litografii ultrafioletowej (EUVL), więc firma nie >musi kupować drogiego sprzętu od ASML w celu dalszego rozwoju. Nie znaczy to, że firma nie wzięła pod >uwagę EUV..

>Co to znaczy?

to znaczy też to ze chińczycy na starych maszynach robią lepsze procesy litograficzne niż amerykanie na nowych :)
        na Tobie to osiągniecie chińczyków nie robi wrazenia ale jest taka firma która do niedawna była jednym z liderów miniaturyzacji - amerykańskie Global foundries
        ale wymiękli na procesie 14nm
        www.purepc.pl/technologia/globalfoundries_potwierdza_proces_7_nm_czyli_nie_bedzie_10_nm
        mieli przeskoczyuć od razu nizej i klapa:
        pclab.pl/news78716.html
        zostali na 14nm

i co z tego ze moga sobie kupic najlepsze maszyny od ASML skoro nie są w stanie zrobic z nich użytku a chińczycy nawet bez tych najlepszych ich wyprzedzili?

więc spokojnie, chinole zrobia wszystko po kolei
        na razie mamy przeciez globalizację i w zasadzie nie ma w 100% samowystarczalnego kraju,
        fakt jest taki ze chiny robią coraz wiecej u siebie
        kiedys nie projektowali procków, dzis juz tak
        nie mieli swoich procesów litograficznych, dzis juz całkiem zaawansowane

z czasem zaczną robić i te maszyny do litografii
        wpierw dużo słabsze, ale z czasem coraz lepsze
        tak jak to robią ze wszystkim
        • cojestdoktorku Re: Chiny :):):) 28.03.20, 21:01
          zapomniałem, ze 14nm to Ci amerykanie tez nie umieli zrobić, musieli kupic technologie od koreńaczyków z Samsunga
          a podkreślam, mieli zawsze dostępne te jak to mówisz "najwazniejsze maszyny"
          nie takie one wazne skoro ich kupno to początek zabawy w miniaturyzacje a nie ze robi sie sama
        • bmc3i Re: Chiny :):):) 28.03.20, 21:51
          cojestdoktorku napisał:

> >Warto zauważyć, że N+1 SMIC nie wykorzystuje ekstremalnej litografii ultra
          > fioletowej (EUVL), więc firma nie >musi kupować drogiego sprzętu od ASML w
          > celu dalszego rozwoju. Nie znaczy to, że firma nie wzięła pod >uwagę EUV..
          >
          > >Co to znaczy?
          >
          > to znaczy też to ze chińczycy na starych maszynach robią lepsze procesy litogra
          > ficzne niż amerykanie na nowych :)
          > na Tobie to osiągniecie chińczyków nie robi wrazenia ale jest taka firma która
          > do niedawna była jednym z liderów miniaturyzacji - amerykańskie Global foundrie
          > s
          > ale wymiękli na procesie 14nm
          > www.purepc.pl/technologia/globalfoundries_potwierdza_proces_7_nm_czyli_nie_bedzie_10_nm
          > mieli przeskoczyuć od razu nizej i klapa:
          > pclab.pl/news78716.html
          > zostali na 14nm
          >
          > i co z tego ze moga sobie kupic najlepsze maszyny od ASML skoro nie są w stani
          > e zrobic z nich użytku a chińczycy nawet bez tych najlepszych ich wyprzedzili?

Powtarzasz to już po raz któryś w tym watku - w którym momencie Chińczycy ich wyprzedzili? Bo TSMC to nie Chinczycy - przynajmniej nie Ci Chińczycy których Ty masz na myśli. Ci maja dopiero robic 14 nm. TSMC to tajwanska firma, a nie ChRLD. NIc tez nie napisałeś o Intelu.
          • cojestdoktorku Re: Chiny :):):) 28.03.20, 22:46
            >Powtarzasz to już po raz któryś w tym watku

powtarzam, powtarzam i jak sie okazuje dla niektórych za mało, wiec jeszcze raz powtórze link

ithardware.pl/aktualnosci/smic_prentuje_proces_technologiczny_n_1_ktory_zbliza_chinczykow_do_7_nm-11784.html
            • cojestdoktorku Re: Chiny :):):) 28.03.20, 22:50
              co wazne, oni ledwie 14nm ogarnęli w czwartym kwartale 2019 i juz sie biorą za 7nm
              Intel miał 14nm już na początku 2015 roku

5 lat temu amerykanie byli zdecydowanym liderem, ale od 5 lat stoją prawie ze w miejscu
            • bmc3i Re: Chiny :):):) 29.03.20, 14:55
              cojestdoktorku napisał:

> >Powtarzasz to już po raz któryś w tym watku
              >
              > powtarzam, powtarzam i jak sie okazuje dla niektórych za mało, wiec jeszcze raz
              > powtórze link
              >
              > ithardware.pl/aktualnosci/smic_prentuje_proces_technologiczny_n_1_ktory_zbliza_
              > chinczykow_do_7_nm-11784.html
              >

Wyglląda na to że nie czytasz co sam linkujesz, albo czytasz i nie rozumeisz co czytasz. Cytat wiec:

" technologii nowej generacji, którą nazywa N+1. Technologia ta ma pewne cechy, które są porównywalne do konkurencyjnych technologii 7 nm, ale SMIC zaznacza, że mimo zbliżonych cech N+1 nie jest technologią 7 nm."
              • cojestdoktorku Re: Chiny :):):) 29.03.20, 15:56
                Ty czytasz i nie rozumiesz:

"SMIC po raz pierwszy rozpoczął masową produkcję układów scalonych przy użyciu procesu technologicznego FinFET 14 nm w czwartym kwartale 2019 roku"

te 14nm to jest technologia której uzywa Intel masowo

dalej:
                "W porównaniu z procesem technologicznym SMIC 14 nm, N+1 obniża zużycie energii o 57%, zwiększa wydajność o 20% i zmniejsza rozmiar układu nawet o 63%."

czyli ta nowa technologioa jest wiele lepsza niz te 14nm i zdaniem chińczyków (cóż za skromność) to nie jest jeszcze pełne 7nm (moze 8nm?) ale jest o wiele lepsze niż 14nm

dla przykładu wykres od TSMC jak miniaturyzacja zmniejsza zużycie energii i zwieksza wydajnosc:
                images.anandtech.com/doci/15219/wikichip_tsmc_logic_node_q2_2019_575px.png

więc ten skok (np. obnizenie zużycia energi o 57%) jest ogromny w stosunku do 14nm
                • bmc3i Re: Chiny :):):) 29.03.20, 16:14
                  cojestdoktorku napisał:

> Ty czytasz i nie rozumiesz:
                  >
                  > "SMIC po raz pierwszy rozpoczął masową produkcję układów scalonych przy użyciu
                  > procesu technologicznego FinFET 14 nm w czwartym kwartale 2019 roku"
                  >
                  > te 14nm to jest technologia której uzywa Intel masowo
                  >
                  > dalej:
                  > "W porównaniu z procesem technologicznym SMIC 14 nm, N+1 obniża zużycie energii
                  > o 57%, zwiększa wydajność o 20% i zmniejsza rozmiar układu nawet o 63%."
                  >
                  > czyli ta nowa technologioa jest wiele lepsza niz te 14nm i zdaniem chińczyków (
                  > cóż za skromność) to nie jest jeszcze pełne 7nm (moze 8nm?) ale jest o wiele le
                  > psze niż 14nm
                  >
                  > dla przykładu wykres od TSMC jak miniaturyzacja zmniejsza zużycie energii i zwi
                  > eksza wydajnosc:
                  > images.anandtech.com/doci/15219/wikichip_tsmc_logic_node_q2_2019_575px.png
                  >
                  > więc ten skok (np. obnizenie zużycia energi o 57%) jest ogromny w stosunku do 1
                  > 4nm

Z tego artykułu wynika tylko że ma niektore cechy 7nm, i dlatego jest lepsza od 14nm, ale - w przeciwienstwie do tego co pisałeś kilkakrotnie w tym watku - nie jest 7nm. Intel 7nm ma wypościć w tym roku, w 2020, co zapowiedział juz w 2018
                  .
                  • cojestdoktorku Re: Chiny :):):) 29.03.20, 16:58
                    Intel to zapowiedział ze wypuści 10nm w desktopach, a mamy rok 2020 i wiemy ze nie bedzie tego nawet w 2021
                    o 7nm to w ogole nie ma co mówić
                    • bmc3i Re: Chiny :):):) 29.03.20, 17:52
                      cojestdoktorku napisał:

> Intel to zapowiedział ze wypuści 10nm w desktopach, a mamy rok 2020 i wiemy ze
                      > nie bedzie tego nawet w 2021
                      > o 7nm to w ogole nie ma co mówić
                      >

Zobaczymy. A z tymi niektorymi cechami 7nm, to zapewne tak jak amerykański Sprint 2, czy 3 lata temu ujawnił, że uruchamia w swojej sieci niektóre technologie 5G, jak beam forming, czy carrier agregation, dzieki ktorym siec znacznie przyspieszyła względem standardowego 4G LTE, ale wciąż nie była jeszcze 5G. 5G Sprint uruchomił dopiero w ubiegłym roku. I tu zapewne było tak samo - zapewne wykorzystano jakieś technologie, ale daleko jeszcze do pełnego 7nm.
                      • cojestdoktorku Re: Chiny :):):) 29.03.20, 18:53
                        >Zobaczymy.

na pewno nie będzie
                        obecnie Intel szykuje sie do premiery Comet lake w 14nm
                        następna premiera to Rocket lake, na pewno równiez w 14nm

pclab.pl/news83813.html

małe AMD sprawia obecnie Intelwi problemy bo sie skumało z tajwańskim TSMC
                        kiedys AMSD było mocno z tyłu, wszystkie procesory i karty graficzne robił dla nich amerykański Global Foundries, a w momencie gdy AMD dogadało sie z TSMC ma przewagę jeśli chodzi o projekt litograficzny i zdobywa rynek

czesto jest używane, a gdzie chińczyc zrobia jak zachód sie na nich wypnie
                        można powiedziec, "a gdzie procesory zrobi AMD i Apple" jak Tajwan sie na nich kiedyś wypnie?

Apple wciaz ma najlepsze procesory w smartfonach bo jako pierwszy zawsze dostaje nowe litografie
                        w tym roku TSMC startuje z 5nm dla smartfonów i oczywiscie pierwszeństwo ma Apple

a amerykanie uderzaja w Huawei nie dlatego ze szpieguje i inne głupoty, tylko dlatego ze jest tuż za Apple i ma coraz lepsze układy z TSMC, kto wie czy kiedyś Huawei nie dostanie priorytetu

www.pcworld.pl/news/Nowy-5-nm-procesor-Apple-A14-moze-zawstydzic-swoja-wydajnoscia-15-calowego-MacBook-a-Pro,418057.html
                        • kstmrv Re: Chiny :):):) 29.03.20, 19:49
                          cojestdoktorku napisał:

> małe AMD sprawia obecnie Intelwi problemy bo sie skumało z tajwańskim TSMC
                          > kiedys AMSD było mocno z tyłu, wszystkie procesory i karty graficzne robił dla
                          > nich amerykański Global Foundries, a w momencie gdy AMD dogadało sie z TSMC ma
                          > przewagę jeśli chodzi o projekt litograficzny i zdobywa rynek

AMD ma przewagę bo opracowało architekturę Ryzen. I obecnie przeniosło ją w 7 nm (Ryzeny 2). Tylko co do tej wewnętrznej amerykańskiej rywalizacji w pecetowych procesorach mają Chiny z ich badziewnymi wynalazkami?

> czesto jest używane, a gdzie chińczyc zrobia jak zachód sie na nich wypnie
                          > można powiedziec, "a gdzie procesory zrobi AMD i Apple" jak Tajwan sie na nich
                          > kiedyś wypnie?

A dlaczego TSMC miałoby się wypiąć na AMD i Apple? TSMC to Tajwan, czyli Zachód.

> Apple wciaz ma najlepsze procesory w smartfonach bo jako pierwszy zawsze dostaj
                          > e nowe litografie
                          > w tym roku TSMC startuje z 5nm dla smartfonów i oczywiscie pierwszeństwo ma App
                          > le
                          >
                          > a amerykanie uderzaja w Huawei nie dlatego ze szpieguje i inne głupoty, tylko d
                          > latego ze jest tuż za Apple i ma coraz lepsze układy z TSMC, kto wie czy kiedyś
                          > Huawei nie dostanie priorytetu

Huawei dostał bana na software Google i ich nowe telefony praktycznie przestały się sprzedawać poza Chinami (w Polsce na 100 sztuk Mate 30 nie mogli znaleźć klientów). A niebawem Trump załatwi Huawei bana na hardware od TSMC:
                          www.pcworld.pl/news/USA-chce-zablokowac-produkcje-procesorow-dla-Huawei,420048.html
                          Wtedy nawet w Chinach telefony Huawei przestaną się sprzedawać.
                          • cojestdoktorku Re: Chiny :):):) 30.03.20, 19:15
                            >ma przewagę bo opracowało architekturę Ryzen. I obecnie przeniosło ją w 7 nm (Ryzeny 2).

no i gdyby nie Tajwan to by nie przenieśli tej architektury w 7nm i dziś nie mieliby zadnej przewagi
                            bo architektura ryzen jest gorsza od skylake, ale ma tą przewage ze sie ją robi w niższym procesie i dzieki temu mozna nałądowac w procka rdzeni do oporu, wiec teraz Ryzeny maja w desktopach do 16 rdzeni, a Intel 8 (niedługo 10)
                            ale to tylko dzieki tajwańczykom a nie dzieki architekturze

>A dlaczego TSMC miałoby się wypiąć na AMD i Apple?

a dlaczego zachód miałby sie wypiąc na chiny, albo NRD na zsrr?
                            wszystko jest mozliwe
                            to chwalenie sie osiągnieciami Tajwanu czy Korei ze to niby zachód to takie nie do końca powazne
                            kiedyś w technologii liderował prawdziwy zachód z zachodu, czyli USA czy jakieś niemce
                            a teraz koreańce i Tajwańczycy - to jest wschód a nie zachód, tyle ze politycznie zwiazany z zachodem
                            • bmc3i Re: Chiny :):):) 30.03.20, 20:43
                              cojestdoktorku napisał:

> >ma przewagę bo opracowało architekturę Ryzen. I obecnie przeniosło ją w 7
                              > nm (Ryzeny 2).
                              >
                              > no i gdyby nie Tajwan to by nie przenieśli tej architektury w 7nm i dziś nie mi
                              > eliby zadnej przewagi
                              > bo architektura ryzen jest gorsza od skylake, ale ma tą przewage ze sie ją robi
                              > w niższym procesie i dzieki temu mozna nałądowac w procka rdzeni do oporu, wie
                              > c teraz Ryzeny maja w desktopach do 16 rdzeni, a Intel 8 (niedługo 10)
                              > ale to tylko dzieki tajwańczykom a nie dzieki architekturze
                              >
                              > >A dlaczego TSMC miałoby się wypiąć na AMD i Apple?
                              >
                              > a dlaczego zachód miałby sie wypiąc na chiny, albo NRD na zsrr?
                              > wszystko jest mozliwe
                              > to chwalenie sie osiągnieciami Tajwanu czy Korei ze to niby zachód to takie nie
                              > do końca powazne
                              > kiedyś w technologii liderował prawdziwy zachód z zachodu, czyli USA czy jakieś
                              > niemce
                              > a teraz koreańce i Tajwańczycy - to jest wschód a nie zachód, tyle ze polityczn
                              > ie zwiazany z zachodem

Nie tylko politycznie, lecz także militarnie, gospodarczo i - przede wszystkim - kulturowo. Kulturowo, w sensie kultury politycznej i systemu wartości demokratycznych. Czyli czemuś całkowicie obcemu tak Chinom kontynentalnym, jak i Rosji. Dlatego dopóki Republika Chińska zachowa swoją niepodległość, tak długo Tajwan będzie związany z Europą i Ameryką, a nie ze "wschodem".
                            • kstmrv Re: Chiny :):):) 31.03.20, 22:57
                              cojestdoktorku napisał:

> >ma przewagę bo opracowało architekturę Ryzen. I obecnie przeniosło ją w 7
                              > nm (Ryzeny 2).
                              >
                              > no i gdyby nie Tajwan to by nie przenieśli tej architektury w 7nm

ROTFL. Podstawą była właśnie architektura Ryzen. Pierwsza i druga generacja Ryzenów była w 14 nm. Jakby TSMC nie miał technologii to AMD zrobiłoby ją sobie samo.

> i dziś nie mi
                              > eliby zadnej przewagi
                              > bo architektura ryzen jest gorsza od skylake, ale ma tą przewage ze sie ją robi
                              > w niższym procesie i dzieki temu mozna nałądowac w procka rdzeni do oporu, wie
                              > c teraz Ryzeny maja w desktopach do 16 rdzeni, a Intel 8 (niedługo 10)
                              > ale to tylko dzieki tajwańczykom a nie dzieki architekturze

No to jak ChRL ma już technologię 7 nm to kiedy wypuści swój odpowiednik 9900K albo 3990X?

> >A dlaczego TSMC miałoby się wypiąć na AMD i Apple?
                              >
                              > a dlaczego zachód miałby sie wypiąc na chiny, albo NRD na zsrr?
                              > wszystko jest mozliwe
                              > to chwalenie sie osiągnieciami Tajwanu czy Korei ze to niby zachód to takie nie
                              > do końca powazne
                              > kiedyś w technologii liderował prawdziwy zachód z zachodu, czyli USA czy jakieś
                              > niemce
                              > a teraz koreańce i Tajwańczycy - to jest wschód a nie zachód, tyle ze polityczn
                              > ie zwiazany z zachodem

Istotne jest że Tajwan, Japonia, Korea Południowa to sojusznicy USA. I nigdy nie wejdą w sojusz z komunistycznymi bandytami z KPCh.
                        • bmc3i Re: Chiny :):):) 29.03.20, 20:59
                          cojestdoktorku napisał:

> małe AMD sprawia obecnie Intelwi problemy bo sie skumało z tajwańskim TSMC
                          > kiedys AMSD było mocno z tyłu, wszystkie procesory i karty graficzne robił dla
                          > nich amerykański Global Foundries, a w momencie gdy AMD dogadało sie z TSMC ma
                          > przewagę jeśli chodzi o projekt litograficzny i zdobywa rynek

AMD od drugiej połowy lat 90. było największym i jedynym na świecie rzeczywistym konkurentem Intela.
                          Dzięki AMD wlasnie, możesz w ogole dzisiaj korzystac z komputerów, bo inaczej już dawno kosztowałyby po kilka tysiecy dolarow za podstawowy model.

> czesto jest używane, a gdzie chińczyc zrobia jak zachód sie na nich wypnie
                          > można powiedziec, "a gdzie procesory zrobi AMD i Apple" jak Tajwan sie na nich
                          > kiedyś wypnie?

A niby dlaczego miałby się wypiąć? W imie Twoich rosyjskich interesów? Czy też w imie chińskich interesów miałby podciąć gałąź na której siedzi?

> Apple wciaz ma najlepsze procesory w smartfonach bo jako pierwszy zawsze dostaj
                          > e nowe litografie
                          > w tym roku TSMC startuje z 5nm dla smartfonów i oczywiscie pierwszeństwo ma App
                          > le

Są tylko dwaj liczący się producenci modemów dla smartfonów - Intel i Qualcomm. Obydwaj amerykańscy.
                          Skąd Huawai weźmie modem?

> a amerykanie uderzaja w Huawei nie dlatego ze szpieguje i inne głupoty, tylko d
                          > latego ze jest tuż za Apple i ma coraz lepsze układy z TSMC, kto wie czy kiedyś
                          > Huawei nie dostanie priorytetu

A konkretnie na podstawie czego twierdzisz że to głupoty, skoro akurat prawo chińskie tajne nie jest i jest dobrze znane, i wiadomo że na jego podstawie wszystkie chińskie firmy maja obowiązek przekazywać państwu informacje? Na podstawie chińskiego prawa również wiadomo że Chińczycy kradną technologie, bo zmusza zagraniczne przedsiębiorstwa do tworzenia jont ventures z chinskimi przedsiębiorstwami jeśli chcą działać na terytorium Chin, i z tych jv technologie sa wyprowadzane? Co pozwala Ci - poza własnymi przekonaniami - twierdzić że chińskie szpiegostwo to "głupoty"?
                          • cojestdoktorku Re: Chiny :):):) 30.03.20, 19:19
                            >AMD od drugiej połowy lat 90. było największym i jedynym na świecie rzeczywistym konkurentem Intela.

zgadza sie
                            tak zasypali patentami x86 ze nie ma jak ruszyc tej technologii bez ich zgody

>Dzięki AMD wlasnie, możesz w ogole dzisiaj korzystac z komputerów, bo inaczej już dawno kosztowałyby >po kilka tysiecy dolarow za podstawowy model.

sama prawda

>A niby dlaczego miałby się wypiąć? Czy też w imie chińskich >interesów miałby podciąć gałąź na której siedzi?

bo sa żółci i kulturowo im blizej do chin niż do zachodu
                            polityka prędzej czy później przegrywa z więziami kulturowymi
                            dlatego NRD i RFN to jedno
                            dlatego Polaków nie dało sie zgermanizowac i zrusyfikowac

> W imie Twoich rosyjskich interesów?

ja pier....
                            znowu
                            weź idź do lekarza
                            z wariatami nie gadam
                            • bmc3i Re: Chiny :):):) 30.03.20, 20:51
                              cojestdoktorku napisał:

>
                              > bo sa żółci i kulturowo im blizej do chin niż do zachodu
                              > polityka prędzej czy później przegrywa z więziami kulturowymi
                              > dlatego NRD i RFN to jedno
                              > dlatego Polaków nie dało sie zgermanizowac i zrusyfikowac
                              >
                              > > W imie Twoich rosyjskich interesów?
                              >
                              > ja pier....
                              > znowu
                              > weź idź do lekarza
                              > z wariatami nie gadam

Jak powiedziałem wyżej - przekonania. Korea Pld czy Tajwan mają kulture społeczną dalekowschodnią, ale kulture polityczną i system wartości politycznych zachodnie. I dlatego dopóki nie nastapi tam jakiś siłowy przewrót polityczny, zawsze będzie im blizej do niesterowanych wyborów, do trójpodziału władzy, do gwarancji praw mniejszości, do wolności prasy, do praw człowieka, do tych wszystkich rzeczy bez ktorych nie ma demokracji. Brak jest powodów aby mieszkańcy tych krajów mieli z tego wszystkiego zrezygnować. Niby dlaczego? W imię czego? Aby wejść do chińskiego systemu "punktów społecznych", przez który jak mówisz źle o władzy do możesz spaść do takiego poziomu przy którym nawet najgorszej pracy nie dostaniesz?
                            • kstmrv Re: Chiny :):):) 31.03.20, 22:58
                              cojestdoktorku napisał:

> >A niby dlaczego miałby się wypiąć? Czy też w imie chińskich >interesów
                              > miałby podciąć gałąź na której siedzi?
                              >
                              > bo sa żółci i kulturowo im blizej do chin niż do zachodu
                              > polityka prędzej czy później przegrywa z więziami kulturowymi
                              > dlatego NRD i RFN to jedno
                              > dlatego Polaków nie dało sie zgermanizowac i zrusyfikowac

Są kwestie znacznie ważniejsze od kwestii kulturowych i rasowych. Dlatego wolni ludzie nigdy nie wejdą w sojusz z komunistycznymi bandytami.

> > W imie Twoich rosyjskich interesów?
                              >
                              > ja pier....
                              > znowu
                              > weź idź do lekarza
                              > z wariatami nie gadam

en.wikipedia.org/wiki/Russian_web_brigades
                    • kstmrv Re: Chiny :):):) 29.03.20, 19:47
                      cojestdoktorku napisał:

> Intel to zapowiedział ze wypuści 10nm w desktopach, a mamy rok 2020 i wiemy ze
                      > nie bedzie tego nawet w 2021
                      > o 7nm to w ogole nie ma co mówić

Z niecierpliwością czekam co też Chińczycy stworzą z użyciem tej swojej technologii 7 nm. Bo jestem pewien że będzie to - tak jak z tymi chińskimi x86 - znacznie gorsze od produktów Intela.
                      • jorl Re: Chiny :):):) 01.04.20, 13:56
                        kstmrv napisał:

> Z niecierpliwością czekam co też Chińczycy stworzą z użyciem tej swojej technol
                        > ogii 7 nm. Bo jestem pewien że będzie to - tak jak z tymi chińskimi x86 - znacz
                        > nie gorsze od produktów Intela.

To nie ich technologia a kupiona. To znaczy kupione maszyny programy symulacyjne i projektowe dostosowane do tych maszyn.
                        Znowu gadasz byle co ksv. Bo niczego nie rozumiesz.
    • jorl Re: Chiny :):):) 31.03.20, 10:43
      cojestdoktorku napisał:

> więc spokojnie, chinole zrobia wszystko po kolei
      > na razie mamy przeciez globalizację i w zasadzie nie ma w 100% samowystarczalne
      > go kraju,

Ale jest roznica danie innym krajom tych maszyn do produkcji ukladow scalonych bo produkcja ukladow scalonych to tyle chemii ze ochrona srodowiska duzo kosztuje a w tych innych krajach normy sa na to niziutkie. I do tego inne kraje dorosly do tego aby te prostsze rzeczy robic. To jest wlasnie globalizacja. Prostsze rzeczy sie przesuwa dalej, samemu robi sie te najtrudniejsze.

> fakt jest taki ze chiny robią coraz wiecej u siebie
      > kiedys nie projektowali procków, dzis juz tak
      > nie mieli swoich procesów litograficznych, dzis juz całkiem zaawansowane

Nie dociera ze te maszyny litograficzne nie sa CHRLowskie?? Xi chcial wlasnie w tych kilku latach zakupic je aby i w CHRLu stworzyc produkcje polprzewodnikow. I nawet cos juz kupil, ale zostalo to zastopowane.
      I to sa nie tylko maszyny. To sa programy komputerowe do projektowanie procesorow, symulacji, dostosowane do wlasnie takiej jak te maszyny sa parametrow tych tranzystorow.

> z czasem zaczną robić i te maszyny do litografii
      > wpierw dużo słabsze, ale z czasem coraz lepsze
      > tak jak to robią ze wszystkim

A wlasnie, niech to zaczna robic. A nie zakladac ze beda kupowac. Bo tym zalozeniem pokazali gola d..e Zachodowi w ktora teraz dostaja kopy.

Do tego rzucili sie ci CHRlowcy w technologie o najwyzszych rozdzielczosciach. I jak nie beda mieli dostepu do mozliwoscie produkcji procesorow do tych zastosowan jak smarfony i zaczna sami ta litografie robic to dlugo bedzie nie 7nm a bedzie 300nm. I w takiej technologii ich smartfony nie beda mogly miec ich procesorow a wiec cale ich inwestycje w 5G i smartfony pojda sie je.ac.
      Ale to powinni te Xi wiedziec ze to glupota.
      Rosja robi lepiej. Oni jada dwoma drogami. Jedna to ciagly rozwoj ich rodzimych technologii, wlasnie takich np. 200nm albo i lepszych dla zastosowan najpierw wojskowych a tez i przemyslowych, a druga zakup maszyn do tych 20nm czy jakos tam. Do chipow w kartach itd. Nie mieli nigdy zamiaru do tych zabawek smartfonw gdzie dzisiaj 7nm jest potrzebne kupowac maszyn robic. Bo zawsze mogliby dostac emabargo i wtedy ich smarfony nie daja sie produkowac.
      A bez smarfonow mozna zyc, naprawde. Tych HigTech. Ale bez przemyslu i wojska juz nie.
      I w wojsku i w przemysle na Zachodzie nie potrzeba 7nm. Do tego w wojsku nie mozna, bo wybuch atomowy w odleglosci 100km 10kT i taki 7nm glupieja albo i sie psuje. Tez i w USA. W przemysle tez 7nm to jest do d.... Te procesory sie psuja po 1 roku, a jak temeperatury dojda, w przemysle tez tak jest sie masowo psuja.
      Liczylem prawdopodobienstwa psucia sie procesorow w pracy, dane od producenta, te nowsze, z lepszymi rozdzielczosciami, psuja sie czesciej jak te w starszych technologiach wykonany. Przy tych samych mniej wiecej funkcjach.
      No ale smartfon za 2 lata nowy, to idzie. Maszyna produkcyjna po roku zepsuta? Takiego dostawce sie wyrzuca na bruk.

I jeszcze drogi cjd. Ja uzywam okreslenia CHRlowcy na tych pekinskich Chinczykow. Ty uzywasz Chinczycy, Chinole i tym samym zostawiasz sobie otwarta furtke mieszach Tajwanczykow do CHRLowcow. Abys mogl oszukiwac w dyskusji.
      A to sa dwa rozne kraje i do tego sa wrogami.
    • jorl Re: Chiny :):):) 31.03.20, 10:45
      cojestdoktorku napisał:

> te badziewne procesory to początek

Ksv oczywiscie niczego nie rozumie. CHRlowcy opracowywuja procesory napewno cholernie dobre. Liczyc w im dostepnej techologii produkcji. Problem jest ze zapomnieli opracowac maszyny do ich produkcji wiec ich opracowania procesorow mozna nie daniem im maszyn albo mozliwosci produkcji w innych krajach jak Tajwan natychmiast udusic.

> Xiaomi powstało 10 lat temu i zobacz dzis jaka ma pozycję

W czym? W konstruowaniu smartfonow. Ale nie w opracowywaniu i produkcji maszyn do wytwarzania ukaldow scalonych.
      Jak juz od miesiecy pisze, nie wiem czy Amerykanie beda chcieli CHRL w tej dziedzinie zniszczyc ale wiem ze moga.
      A wiec Huwaei. Od kilku miesiecy, pod wymyslonymi oczywiscie powodami, USA zakazala sprzedazy firmonm z USA ukladow scalonych tej CHRLowskiej firmie. A wiec Huawei zaczal te uklady scalone kupowac gdzies indziej. Albo dawac produkowac, nawet wg wlasnego opracowania, fabrykom na Tajwanie.
      I co? Przejdzie taki kawal im? Pisalem ze USA moze zakazac calemu Swiatowi to CHRlowcom sprzedawac jak chce. A wiec jedno niemieckie czasopismo napisalo artykul na ten temat.

To jest fachowe czasopismo niemieckie w dziedzinie elektroniki.
      Sam tytul:

USA will globale Chiplieferungen an Huawei unterbinden

I moje tlumaczenie bo po hitlerowsku:

USA chce globalne dostarczanie ukladow scalonych dla Huaweia zabronic..

I dalej cytat z tego artykulu jak chca to zrobic?

Die USA wollen die Handelseinschränkungen mit Huawei weiter eskalieren: Unternehmen, die zur Herstellung von Halbleitern Geräte aus den USA verwenden, soll verboten werden, die so gefertigten Produkte an Huawei zu liefern.

I znowu moje tlumaczenia:
      USA chca handlowe embarga z Huawei eskalowac: Przedsiebiorstwa, ktore urzadzenia do produkcji ukladow scaloneych z USA uzywaja, ma byc zabronione, w ten sposob wytwarzane produkty Huaweiowi sprzedawac.

Tego jeszcze nie ma, dlatego Huaweiowski smartfony sa produkowane, ale sie zbliza to wielkimi krokami. To jest to o czym ja mowie od kilku miesiecy. A mowie bo wiem doskonale jak wyglada przemysl polprzewodnikowy i wogole przemysl.
      Do tego dochodzi te slawne Huaweiowskie 5G. Tam sa tez procesory. Ciekawe czy moga je produkowac na tych urzadzeniach ktore juz kupili wiec troche beda mogli je produkowac. Ale jak wyzej, bez serwisu, jakis chemikalii to i te urzadzenia nie beda dlugo pracowac. Bo sa nie CHRlowskie a kupione.

Czego Ty drogi cjd czy inne ksv nie wiecie.

Naturalnie CHRowcy beda robic inaczej. Powstaja inne firmy w CHRlu ktore nagle smartfony opracowuja i oferuja na zachod tez. Naturalnie w sporej czesci zostali przesunieci ludzie z Huaweia do tych firm, dlatego szybko ich produkty sa dobre. Ale Amerykanie oczywiscie to wiedza i co bedzie jak tymi samymi emebargami ich obloza jak Huaweia? Naprawde CHRlowcy mysla ze zabawa w kotka i myszke uda im sie ten ich przemysl smartfonowy uratowac?
      Watpie bardzo ale jak wyzej, nie wiem czy USA/Zachod bedzie chcial CHRl w tej dziedzinie na drzewo wyslac ale jak chce moze to zrobic.
      I jak widac krok po kroku to robia wiec chyba beda chcieli.

Bo Chrlowcy wymylili sobie ze daniem taniej sily roboczej dla Zachodu do produkcji smartfnow itd stana sie Zachodowi potrzebni i przy okazji rozwina sobie produkcje w tej dziedzienie aby konkurowac na rynku swiatowym. Ale durnowato sie za to wzieli bo latwo ich kopnac.
      Dlatego np. rosyjscy politycy gardza Chrlem. B wiedzi ze USA nie dopuscia CHRLu do czegos wiecej jak taniej produkcji nie swoich urzadzen.
      • jorl Re: Chiny :):):) 31.03.20, 10:57
        elektronik praksis
        • jorl Re: Chiny :):):) 31.03.20, 10:59
          jorl napisał:

> elektronik praksis
          >
          >

To jest to czasopismo ale jak chce wyslac to mowi ze jest spam. I zamiast ks jest x w rueczywistosci.
    • jorl Re: Chiny :):):) 01.04.20, 13:54
      kstmrv napisał:

> Chodzi o własną archi, ale zgodną z ARM. Czyli jak ARM ma teraz Cortexy A78 to
      > niech Chińczycy zrobią coś co ARM opracuje dopiero w A79 czy A80. Co oczywiście
      > niemożliwe, pozostaje licencyjna produkcja tego co wcześniej wymyślił ARM.

Znowu kst pisze bzdury. Przeciez te ARM architektury znaczy ze Rozkazy w jezyku maszynowym, czyli tym najnizszym w danej rodzinie ARMu, we kazdym procesorze, z roznych firma, na Swiecie sa te same. Dzialaja do ostatniego bitu tak samo. Np. producenci procesorow, a jest ich na Swiecie duzo, nie podaja Assembera do swoich procesorow, on jest podawany przez ARM do kazdej rodziny osobno. Ja sie tym zajmowalem.
      A jakie to ma konsekwencje? To ze kazde software, comilery itd funkcjonuje, jesli chodzi o funkcje tego core, naturalnie w swojej rodzinie, w procesorach kazdych firm.
      I jakby CHRlowcy sobie nowy procesor wymyslili, czyli z innymi, dodatkowymi rozkazami a potem ARM by to zrobil to napewno jakies rozkazy bylyby inne. I wtedy software by nie funkcjonowalo.

Ale te rozkazy, Assembler, to jedna sprawa. Jest duzo elementow w procesorach, lepiej mikrokontrollerach, gdzie rozne firmy maja rozne rozwiazania. Assembler ten sam ale peryferia inne. I tu moga byc, i sa, w zaleznosci od zastosowania, lepsze i gorsze procesory. Tu kreatywnosc jest praktycznie nieograniczona. Byl chyba przez ca 10 laty Norweg, zalozyl mala firme, chyba 25 ludzi, zrobil ARM w jakies tam rodzinie ale tak chytrze wymyslil ze pobieraly duzo mniej pradu od konkurentiw, bo ustawiac mozna bylo pobor pradu przez jakies peryferia, dal je produkowac gdzies na Tajwanie i to bylo dobre. Akurat wtedy sie jego procesorom przygladalem aby je zastosowac bo ich cechy wlasnie do naszych zastosowan byl wazne. Nie zastosowalismy ich, trzeba byloby przestawic w naszej firme systemy comilerow na ta rodzine, duzy zachod, chlopcy krecili nosem, znowu setki stron czytac, robilismy z innymi procesorami. Potem jakas duza firma go kupila, normalne. I wtedy i inne firmy podobnie dobre jak ten Norweg procesory zrobily.

I jestem przekonany ze CHRlowcy tez sa cholernie dobrzy w tym zakresie. Jak ten Norweg uwazam. Z tym ze im to nic nie pomoze. Bo nie maja na czym produkowac, nikt im nie wyprodukuje opracowanych przez nich procesorow. A sporo z ARM danych, aby procesory na ich architekturzy projektowac, trzeba od ARMu bezposrednio dostac. W necie sa tylko podstawowe rzeczy, takie aby moc je uzywac ale nie projektowac. Do tego dochodza programy symulacyjne przebiegow elektrycznych w strukturach z tymi milionami transystorow, te programy sa oparte na konkretnej technologii maszyn litograficznych, tylko producent tych maszyn je ma, CHRlowcy ich nie dostana wiec tez leza.
      Tylko musza od nowa te maszyny konstruowac, oprogramowanie, symulacje, programy do masek i cale mnowstwo innych zagadnien, niegdy tego nie robili wiec leza.
      To jak silnki odrzutowe do samolotow. Tez leza bo im nikt nie da jak sie je produkuje.

> Wolni Chińczycy z Tajwanu nienawidzą bandytów z KPCh.

Podstawowa sprawa to nie wolnosc a kasa. W koncu przed paru laty, czytalem, 1 milion Tajwanczykow siedzi na stale w CHRLu, jeden milion dojezdza do roboty tam. Sa nadludziami tam, poza smogiem maja tam w CHRLu komfortowe zycie, poganiaja niewolnikow i im wisza wolnosci czy ich brak w CHRlu. Wiec nie tak rzucaj gornolotne hasla drogi kvs.
      Poza tym do przed 20 laty, zreszta jak i Kore Pd, mieli dyktature tak ze komunistyczna byly przyjazniejsza. Ale mieli materialnie lepiej bo mieli kapitalizm, porzadny.
      Gdyby komuna na Swiecie nie upadla to by dyktature mieli zapewne dalej, zreszta w Koreii Pd za sympatie z Polnoca idzie sie do wiezienia. A wiec zostawmy WOLNYCH ludzi.

Piszesz bzdury ksv jak zwykle. I to szerokim frontem. Ne znasz sie na niczym ale parcie na ekran masz.
      • kstmrv Re: Chiny :):):) 05.04.20, 02:44
        jorl napisał:

> kstmrv napisał:
        >
        > > Chodzi o własną archi, ale zgodną z ARM. Czyli jak ARM ma teraz Cortexy A
        > 78 to
        > > niech Chińczycy zrobią coś co ARM opracuje dopiero w A79 czy A80.
        > Co oczywiście
        > > niemożliwe, pozostaje licencyjna produkcja tego co wcześniej wymyślił AR
        > M.
        >
        > Znowu kst pisze bzdury. Przeciez te ARM architektury znaczy ze Rozkazy w jezyku
        > maszynowym, czyli tym najnizszym w danej rodzinie ARMu, we kazdym procesorze,
        > z roznych firma, na Swiecie sa te same. Dzialaja do ostatniego bitu tak samo.
        > Np. producenci procesorow, a jest ich na Swiecie duzo, nie podaja Assembera do
        > swoich procesorow, on jest podawany przez ARM do kazdej rodziny osobno. Ja sie
        > tym zajmowalem.
        > A jakie to ma konsekwencje? To ze kazde software, comilery itd funkcjonuje, jes
        > li chodzi o funkcje tego core, naturalnie w swojej rodzinie, w procesorach kazd
        > ych firm.
        > I jakby CHRlowcy sobie nowy procesor wymyslili, czyli z innymi, dodatkowymi roz
        > kazami a potem ARM by to zrobil to napewno jakies rozkazy bylyby inne. I wtedy
        > software by nie funkcjonowalo.

Myślisz że jak np. 20 lat temu AMD wprowadzało 3DNow, dodatkowe instrukcje wspomagające obliczenia zmiennoprzecinkowe, to pytało się Intela, JEDEC czy kogokolwiek innego o pozwolenie czy certyfikat zgodności z x86? Wprowadzili i już, zachowując oczywiście zgodność procesora z x86. A AMD też zaczynało produkując licencyjne (poddane tylko lekkiemu liftingowi) 486. Więc niech Chińczycy stworzą sami nową architekturę, jak ARM Cortexy, zachowując kompatybilność wsteczną z całym software jaki powstał dotąd na Androidy.

> I jestem przekonany ze CHRlowcy tez sa cholernie dobrzy w tym zakresie.

Nie są. Te ich niedawno wypuszczone Zhaoxiny x86 nie dość że znacznie wolniejsze od AMD/Intela to również znacznie droższe.

> A sporo z ARM danyc
        > h, aby procesory na ich architekturzy projektowac, trzeba od ARMu bezposrednio
        > dostac. W necie sa tylko podstawowe rzeczy, takie aby moc je uzywac ale nie pr
        > ojektowac.

Ukradli dokumentację i tajniki produkcji F-35 to tym bardziej ukradną potrzebne dane od ARM. Ale nic im to nie pomoże, samodzielnie nie opracują konkurencji dla Cortexów, pozostaje im tylko produkcja licencyjna.

> > Wolni Chińczycy z Tajwanu nienawidzą bandytów z KPCh.
        >
        > Podstawowa sprawa to nie wolnosc a kasa.

Jedno z drugim nierozerwalnie się wiąże. Widziałeś kiedyś bogaty kraj komunistyczny?

> Poza tym do przed 20 laty, zreszta jak i Kore Pd, mieli dyktature tak ze komuni
        > styczna byly przyjazniejsza. Ale mieli materialnie lepiej bo mieli kapitalizm,
        > porzadny.
        > Gdyby komuna na Swiecie nie upadla to by dyktature mieli zapewne dalej

Między dyktaturą na Tajwanie, a komunizmem w Chinach jest gigantyczna różnica.

> zreszta
        > w Koreii Pd za sympatie z Polnoca idzie sie do wiezienia.

Więc jak Korea Pd może zawrzeć sojusz z komunistycznymi bandytami.

> A wiec zostawmy WOLN
        > YCH ludzi.

Wolność to podstawa, dlatego Tajwan czy Korea Pd nigdy nie zawrą sojuszu z bandytami z KPCh.

> Piszesz bzdury ksv jak zwykle. I to szerokim frontem. Ne znasz sie na niczym al
        > e parcie na ekran masz.

jorl, stary komuchu, napisz do Moskwy żeby cię wymienili na nowszy model web-brygadzisty.
        • jorl Re: Chiny :):):) 11.04.20, 12:36
          kstmrv napisał:

> Więc niech Chińczycy stworzą s
          > ami nową architekturę, jak ARM Cortexy, zachowując kompatybilność wsteczną z ca
          > łym software jaki powstał dotąd na Androidy.

Rzucanie perel miedzy swinie, rece opadaja.
          Przeciez nie o to chodzi. Jak sobie CHrlowcy zaprojektuja nowa rodzine procesorow, z nowymi dodatkowymi rozkazami to przeciez ARM zaprojektuje nowa swoja z innymi rozkazami. I do tych ARMowski bedzie software uzywane przez wiele firma produkujacych wg tej nowej architektury a do chrlowski procesorow nie bedzie pasowalo. I pies z kulawa noga chrlowski procesorow nie bedzie potrzebowal. I tylko o to chodzi. Moga Chrlowcy cuda na kiju wtedy robic ale nikt tego na Zachodzie nie kupi.

Oczywiscie dochodzi do tego duzo wazniejsza rzecz. Ze CHrlowcy nie beda mieli jak wyprodukowac tych swoich och ach jak wspanialych procesorow. Bo nie maja maszyn do tego a sami ich budowac nie potrafia.

> Między dyktaturą na Tajwanie, a komunizmem w Chinach jest gigantyczna różnica.

Jasne, tylko w ktora strone? W Koreii Pd za ich dyktatury jak biedni robotnicy sie buntowali bo byly ogromne nierownosci pomiedzy kapitalistami a nimi to jak policja nie dawala rade przychodzilo wojsko zastrzelilo 1000 robotnikow i byl spokoj. Porownaj z Polska.
          Tez chyba jakis predzio byl ich co poprzednio 40 lat w pierdlu koreanskicm siedzial. To nie komuna gdzie amnestie bywaly.

> Wolność to podstawa, dlatego Tajwan czy Korea Pd nigdy nie zawrą sojuszu z band
          > ytami z KPCh.

Oczywiscie ze nie zawra sojuszu. Po cholere. Co nie zmienia ze siedza milionami w CHRLu i poganiaja niewolnikow tamtejszych. Zyjac w CHRLU w komforcie poza tym smogiem. I jak USA zakaze Tajwanowi produkowac dla CHRowcow ukladow scalonych zrobia to natychmiast. Korea Pd tak samo.

> jorl, stary komuchu

Starym komuchem to Ty jestes drogi kvs. Jeszcze niedawno chwaliles komunizm tu na forum wszem i wobec. Cos ostatnio jakos zmieniles poglady. Neofita?
          Poza tym ja jestem bardziej za kapitalizmem jak Ty, ja kocham kapitalizm bo ma nierownosci, i cale stada tutaj piszacych. To ja 35+ laty pracowalem w kapitalistycznym przedsiebiorstwie i sobie to chwalilem a wyjechalem z komuny bo patrzec na to obijanie gruch tam juz nie moglem. Rzygalem tym.
          A Ty cos mi sie wydaje dalej komunistycznie obijasz gruchy, zreszta masz komunistyczne poglady, sprawiedliwosci spoleczne np. emerytury od 40 roku zycia, czysta komuna u Ciebie drogi ksv. W kapitalistycznach krajach sie pracuje duzo dluzej jak w Twojej polkomunistycznej Polsce, nawet obnizyliscie wiek emerytalny. Komuna a Ty jej przedstwaiciel drogi ksv.

>, napisz do Moskwy

Moskwie to ja moge dawac cykl wykladow jak ma wygladac gospodarka, jak napisza do mnie z prosba o moje wyklady, zgodze sie.
          Poza tym w Moskwie jest kapitalizm, tam np. przedluzaja czas pracy w zyciu u was w Polsce komunistycznie obnizaja przechodzenia na emeryture. I Ty drogi ksv jestes tego zwolennikiem. Obijania gruch, komunistycznego bijania gruch. Bo wlasnie komuna, napewno po Stalinie, to byl synomim obijania gruch. Tego co Ty drogi ksv lubisz i kochasz.

>żeby cię wymienili na nowszy model web-br
          > ygadzisty.

A wiek moj sie Tobie nie podoba? Twoi Panowie, predzo USA 73l staruch, chce byc dalej predziem czyli bedzie jeszcze starszy bedzac predziem, chetni na to stanowisko jeszcze starsi Biden 77lat Sanders jeszcze starszy , jakas baba szefowa Kongresu, czyli i Twoja, to ma z 90lat, Twoi szefowie staruchy straszne. gerantologia rzadzi Toba drogi ksv.
          Teraz na waszym polskim podworku, Twoj szef Kaczynski, fakt nie taki stary jak Twoi Szefowie w USA ale wyglada jak dziad kalwaryjski. Ledwo nogami powlocza, tak jakby zaraz mial kopyta wyciagnac. Bieda z nedza rzygac sie chce jak sie takiego widzi. Z tym wielkim brzuchem ledwo lazacy, ruina. Mysle ze tez tak wygladasz jak Twoj szef Kaczynski prawda drogi ksv?
          • kstmrv Re: Chiny :):):) 12.04.20, 20:55
            jorl napisał:

> kstmrv napisał:
            >
            >
            > > Więc niech Chińczycy stworzą s
            > > ami nową architekturę, jak ARM Cortexy, zachowując kompatybilność wsteczn
            > ą z ca
            > > łym software jaki powstał dotąd na Androidy.
            >
            > Rzucanie perel miedzy swinie, rece opadaja.
            > Przeciez nie o to chodzi. Jak sobie CHrlowcy zaprojektuja nowa rodzine procesor
            > ow, z nowymi dodatkowymi rozkazami to przeciez ARM zaprojektuje nowa swoja z in
            > nymi rozkazami.

Jak Intel dodał w swoich procesorach instrukcje SSE czy AVX to rok, dwa potem AMD dodało je do swojej architektury (wraz z kolejnymi iteracjami, SSE2, SSE3, AVX2, itd).

> I do tych ARMowski bedzie software uzywane przez wiele firma pr
            > odukujacych wg tej nowej architektury a do chrlowski procesorow nie bedzie paso
            > walo.

Sprawdź jak dużo czasu upłynęło zanim pojawiło się się software używające np. SSE, a jak długo potem pojawiło się software wymagające SSE (czyli takie które nie uruchomiło się na procesorze bez SSE). Mijają lata zanim na rynku jest tylu posiadaczy procesorów z danymi instrukcjami, że opłaca się robić oprogramowanie korzystające z tych instrukcji. Więc jak ARM doda własne instrukcje to rok potem ChRL może jej dodać do swojej architektury.

> I pies z kulawa noga chrlowski procesorow nie bedzie potrzebowal. I tylko
            > o to chodzi. Moga Chrlowcy cuda na kiju wtedy robic ale nikt tego na Zachodzie
            > nie kupi.
            >
            > Oczywiscie dochodzi do tego duzo wazniejsza rzecz. Ze CHrlowcy nie beda mieli j
            > ak wyprodukowac tych swoich och ach jak wspanialych procesorow. Bo nie maja mas
            > zyn do tego a sami ich budowac nie potrafia.

Test tego najnowszego chińskiego x86:
            www.tomshardware.com/features/zhaoxin-kx-u6780a-x86-cpu-tested
            Totalny szajs. I tak samo byłoby z własną chińską architekturą kompatybilną z ARM. Byłaby znacznie gorsza od aktualnych Cortexów. Dlatego pozostaje im tylko licencyjna produkcja tego co wymyślił ARM.

> > Między dyktaturą na Tajwanie, a komunizmem w Chinach jest gigantyczna róż
            > nica.
            >
            >
            >
            > Jasne, tylko w ktora strone? W Koreii Pd za ich dyktatury jak biedni robotnicy
            > sie buntowali bo byly ogromne nierownosci pomiedzy kapitalistami a nimi to jak
            > policja nie dawala rade przychodzilo wojsko zastrzelilo 1000 robotnikow i byl
            > spokoj.

Kiedy policja/wojsko w Korei Pd zastrzeliły 1000 robotników?

> Porownaj z Polska.

Porównaj z Koreą Północną, ChRL czy ZSRR. W samym ChRL komuniści wymordowali 50 milionów Chińczyków.

> > Wolność to podstawa, dlatego Tajwan czy Korea Pd nigdy nie zawrą sojuszu
            > z band
            > > ytami z KPCh.
            >
            > Oczywiscie ze nie zawra sojuszu. Po cholere. Co nie zmienia ze siedza milionami
            > w CHRLu i poganiaja niewolnikow tamtejszych. Zyjac w CHRLU w komforcie poza ty
            > m smogiem. I jak USA zakaze Tajwanowi produkowac dla CHRowcow ukladow scalonych
            > zrobia to natychmiast. Korea Pd tak samo.

Huawei już niebawem ma zostać odcięty od TSMC.

> > jorl, stary komuchu
            >
            > Starym komuchem to Ty jestes drogi kvs. Jeszcze niedawno chwaliles komunizm tu
            > na forum wszem i wobec. Cos ostatnio jakos zmieniles poglady. Neofita?
            > Poza tym ja jestem bardziej za kapitalizmem jak Ty, ja kocham kapitalizm bo ma
            > nierownosci, i cale stada tutaj piszacych. To ja 35+ laty pracowalem w kapitali
            > stycznym przedsiebiorstwie i sobie to chwalilem a wyjechalem z komuny bo patrze
            > c na to obijanie gruch tam juz nie moglem. Rzygalem tym.
            > A Ty cos mi sie wydaje dalej komunistycznie obijasz gruchy, zreszta masz komuni
            > styczne poglady, sprawiedliwosci spoleczne np. emerytury od 40 roku zycia, czys
            > ta komuna u Ciebie drogi ksv. W kapitalistycznach krajach sie pracuje duzo dluz
            > ej jak w Twojej polkomunistycznej Polsce, nawet obnizyliscie wiek emerytalny. K
            > omuna a Ty jej przedstwaiciel drogi ksv.
            >
            > >, napisz do Moskwy
            >
            > Moskwie to ja moge dawac cykl wykladow jak ma wygladac gospodarka, jak napisza
            > do mnie z prosba o moje wyklady, zgodze sie.
            > Poza tym w Moskwie jest kapitalizm, tam np. przedluzaja czas pracy w zyciu u wa
            > s w Polsce komunistycznie obnizaja przechodzenia na emeryture. I Ty drogi ksv j
            > estes tego zwolennikiem. Obijania gruch, komunistycznego bijania gruch. Bo wlas
            > nie komuna, napewno po Stalinie, to byl synomim obijania gruch. Tego co Ty drog
            > i ksv lubisz i kochasz.
            >
            >
            >
            > >żeby cię wymienili na nowszy model web-br
            > > ygadzisty.
            >
            > A wiek moj sie Tobie nie podoba? Twoi Panowie, predzo USA 73l staruch, chce byc
            > dalej predziem czyli bedzie jeszcze starszy bedzac predziem, chetni na to stan
            > owisko jeszcze starsi Biden 77lat Sanders jeszcze starszy , jakas baba szefowa
            > Kongresu, czyli i Twoja, to ma z 90lat, Twoi szefowie staruchy straszne. geran
            > tologia rzadzi Toba drogi ksv.
            > Teraz na waszym polskim podworku, Twoj szef Kaczynski, fakt nie taki stary jak
            > Twoi Szefowie w USA ale wyglada jak dziad kalwaryjski. Ledwo nogami powlocza, t
            > ak jakby zaraz mial kopyta wyciagnac. Bieda z nedza rzygac sie chce jak sie tak
            > iego widzi. Z tym wielkim brzuchem ledwo lazacy, ruina. Mysle ze tez tak wyglad
            > asz jak Twoj szef Kaczynski prawda drogi ksv?

Inżynierem w zachodniej firmie to jest Ogarek. Ty jesteś tylko trolem z putinowskiej web-brygady, której pełno na tym forum. Trolem starym i miernym, napisz żeby cię wymienili na nowszy model web-brygadzisty bo skuteczność twojego trolowania jest żadna.
            • cojestdoktorku Re: Chiny :):):) 16.04.20, 11:53
              >Huawei już niebawem ma zostać odcięty od TSMC.

tak, chińczycy to wiedzą ze TSMC ulegnie i chcą wyprzedzić ten ruch
              twojepc.pl/news39982/Huawei-przenosi-produkcje-14nm-chipow-z-TSMC-do-SIMC.html#k

w sumie TSMC nie musiałby ulegać, bo bez TSMC nie ma AMD i nie ma Nvidii
              rządzą na rynku i są w stanie zdecydować czy nvidia ma robic więcej kart graficznych czy moze AMD
              na dziś tylko decydują kto ile kart graficznych wyprodukuje
              ithardware.pl/aktualnosci/amd_apple_i_nvidia_przejmuja_zasoby_tsmc_zwolnione_przez_huawei-11959.html
              w sumie zachód sie spóźnił z tym wszystkim
              wpierw dali im fabryki i technologię, teraz pracują nad tym by sie stali zupełnie niezależni

przeciez wiadomo ze w tym ataku na Huawei nie chodzi o żadne szpiegostwo a o to ze technologicznie wyprzedzili reszte swiata w technologii 5g i nie wiem w jakich innych jeszcze
              • cojestdoktorku Re: Chiny :):):) 16.04.20, 19:30
                czyli to AMD załapię chyba na najwiekszą porcję tego poszukiwanego i reglamentowanego towaru jakim są wafle 7nm od TSMC

twojepc.pl/news39985/AMD-zyska-na-wyprowadzce-Huawei-z-TSMC.html
              • kstmrv Re: Chiny :):):) 19.04.20, 23:17
                cojestdoktorku napisał:

> przeciez wiadomo ze w tym ataku na Huawei nie chodzi o żadne szpiegostwo a o to
                > ze technologicznie wyprzedzili reszte swiata w technologii 5g i nie wiem w jak
                > ich innych jeszcze

Jak Chiny dogonią Zachód w PKB na głowę to będzie można mówić że są bogatym krajem pierwszego świata.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka