bmc3i 03.03.22, 04:45 Po zajęciu Chersonia, bandyci przygotowują atak z Odessę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ignorant11 Re: Teraz Odessa 03.03.22, 14:15 Plan, moze atentyczny zakładał zakończenie operacji po 2tygodniach.... Ciekawe czy rzeczywiście jest dobrze bo kacapy staneły i jest czas na wsparcie Ukrainy i zadziałanie sankcji, czy tez faktyczny plan zakładał jednak dłuższą wojne? Co kacapia moze jeszcze zrobic? bo Ukraina ma wrecz niegraniczone mozliwości uzupełnienien, a kacapia nie przeprowadziałą powszechnej mobilizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k watpie - zeby juz teraz 03.03.22, 17:33 bmc3i napisał: > Po zajęciu Chersonia, bandyci przygotowują atak z Odessę. . www.se.pl/wiadomosci/polityka/rosja-uderzy-na-odesse-mon-ukrainy-alarmuje-szykuje-sie-krwawy-desant-aa-pcKu-VaMV-CwXn.html Rosjanie nie maj na poludniu dosc ludzi, a desantem z kilku okretow nie da sie zdobyc duzego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: watpie - zeby juz teraz 03.03.22, 20:25 Po czym sądzisz że nie mają odpowiedniej liczby ludzi? Skoro idą do przodu znaczy mają Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: watpie - zeby juz teraz 03.03.22, 20:33 j-k napisał: > bmc3i napisał: > > > Po zajęciu Chersonia, bandyci przygotowują atak z Odessę. > . > www.se.pl/wiadomosci/polityka/rosja-uderzy-na-odesse-mon-ukrainy-alarmuje-szykuje-sie-krwawy-desant-aa-pcKu-VaMV-CwXn.html > Rosjanie nie maj na poludniu dosc ludzi, a desantem z kilku okretow nie da sie > zdobyc duzego miasta. Posuwają sie na ladzie w kierunku Odessy, ogłosili mobilizację w Donbasie - ponoć właśnie z powodu Odessy, atak jednoczesny więc atak z morza i z lądu, oznacza klasyczną taktykę hammer and anvil. Notabene, po idących w tysiące stratach własnych, postanowili rzucić Ukraińcom na pożarcie Białorusinów i obywateli Ukrainy ze zbuntowanych ukraińskich województw. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k na razie nie ma to militarnego sensu. 03.03.22, 21:39 Rassjianie moga (teoretycznie) zablokowac Odesse (zajac jej nie sa w stanie) armia bialoruska moze zablokowac granice Ukrainy z Polska. ale pozostaje granica rumunska (z Ukraina) Rosja nie ma sil i srodkow - by ja w tej chwili zablokowac. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: na razie nie ma to militarnego sensu. 03.03.22, 21:46 j-k napisał: > Rassjianie moga (teoretycznie) zablokowac Odesse (zajac jej nie sa w stanie) > armia bialoruska moze zablokowac granice Ukrainy z Polska. > > ale pozostaje granica rumunska (z Ukraina) > > Rosja nie ma sil i srodkow - by ja w tej chwili zablokowac. gen. Petreaus twierdzi że Rosja jest w stanie zając cała Ukrainę, ale przy dostawach broni z zachodu i cywilizowanego wschodu, nie jest w stanie jej utrzymać. Przewiduje dla Rosjan drugi Afganistan. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k na razie nie ma to militarnego sensu. cd. 03.03.22, 21:54 nie wdajac sie w szczegoly - bo to nie ma sensu... Rosja, nawet przy wspoldzialaniu Bialorusi - nie ma sil i srodkow - by okupowac cala Ukraine. a w marionetkowy ukrainski Rzad w Kijowie - nie wierze. ERGO: - jest PAT. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: na razie nie ma to militarnego sensu. cd. 03.03.22, 22:13 j-k napisał: > nie wdajac sie w szczegoly - bo to nie ma sensu... > > Rosja, nawet przy wspoldzialaniu Bialorusi - nie ma sil i srodkow - by okupowac > cala Ukraine. > > a w marionetkowy ukrainski Rzad w Kijowie - nie wierze. > > ERGO: - jest PAT. Niezupełnie. Wracajac jeszcze raz do słów gen. David Petraeusa, sądząc po sposobie obrony swojego państwa przez obywateli Ukrainy, instalacja marionetkowego rządu w Kijowie, nie zakończy tam wojny, lecz ta przerodzi sie w wojnę partyzancką. To zmusi Rosjan do utrzymywania tam swoich sił, i ostatecznie drugim Afganistanem. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: na razie nie ma to militarnego sensu. cd. 03.03.22, 22:24 piszesz z grubsza - to samo - co ja. wiec o co chodzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: na razie nie ma to militarnego sensu. cd. 03.03.22, 22:31 j-k napisał: > piszesz z grubsza - to samo - co ja. > > wiec o co chodzi ? Chyba napisałeś wyżej, że nie wierzysz w marionetkowy rząd. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k tak i nie... 04.03.22, 00:30 bmc3i napisał: > Chyba napisałeś wyżej, że nie wierzysz w marionetkowy rząd. nie wierze , ale w czyste militarne pokonanie Ukrainy wierze tylko - co dalej ? Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: tak i nie... 04.03.22, 02:18 j-k napisał: > bmc3i napisał: > > Chyba napisałeś wyżej, że nie wierzysz w marionetkowy rząd. > > > nie wierze , ale w czyste militarne pokonanie Ukrainy wierze > > tylko - co dalej ? Beda musieli nadać Ukrainie rzad marionetkowy Odpowiedz Link Zgłoś
stary_chinczyk Re: tak i nie... 04.03.22, 02:59 Ciekaw jestem kto się odważy zasiąść w takim rządzie, gdy ludzie po stodołach i garażach mają pochowane stingery, javeliny i granatniki. Nawet sam Putin raczej przez następne 20 lat nie może bezpiecznie z tej swojej piwnicy nosa wychylić. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: tak i nie... 04.03.22, 03:59 stary_chinczyk napisał: > Ciekaw jestem kto się odważy zasiąść w takim rządzie, gdy ludzie po stodołach i > garażach mają pochowane stingery, javeliny i granatniki. > Nawet sam Putin raczej przez następne 20 lat nie może bezpiecznie z tej swojej > piwnicy nosa wychylić. Słyszałem już dzis w amerykańskich mediach, że obojętnie jak potoczy sie sytuacja na Ukrainie, Putin jest już do końca życia skończony na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
stary_chinczyk Re: tak i nie... 04.03.22, 04:46 > Słyszałem już dzis w amerykańskich mediach, że obojętnie jak potoczy sie sytuac > ja na Ukrainie, Putin jest już do końca życia skończony na świecie. To jest raczej jasne. Embarga zaczynają mu dawać już nawet Chińczycy. Najwyraźniej też im się opłaca żeby padł. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: tak i nie... 04.03.22, 06:17 stary_chinczyk napisał: > > Słyszałem już dzis w amerykańskich mediach, że obojętnie jak potoczy sie > sytuac > > ja na Ukrainie, Putin jest już do końca życia skończony na świecie. > > To jest raczej jasne. Embarga zaczynają mu dawać już nawet Chińczycy. Najwyraźn > iej też im się opłaca żeby padł. Ja mam na myśli to, że jest osobiście skończony Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: tak i nie... 04.03.22, 11:46 Te embarga chinskie wynikają z pragmatyzmu. I tak rozliczenia w USD idą przez amerykańskie banki- więc zablokowane- dajemy sankcję ;-) CHiny wiedzą, że ROsja jest skazane na nich i ugrają tu jak najwięcej. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: tak i nie... 04.03.22, 13:22 Taka ciekawostka: "Crown Prince Mohammed bin Salman: “Iran and Saudi Arabia are neighbors and will always remain neighbors. It's better if we resolve our issues with Iran. We have had four rounds of talks with Iran.”" i "During an interview, Saudi Arabia "considers options" of reducing investments in the US, says crown prince Mohammed bin Salman. The Kingdom's investments in China are less than $100 billion, but growing very fast, he added." Odpowiedz Link Zgłoś
a4095211 Re: tak i nie... 04.03.22, 14:25 stary_chinczyk napisał: > Ciekaw jestem kto się odważy zasiąść w takim rządzie, gdy ludzie po stodołach i > garażach mają pochowane stingery, javeliny i granatniki. > Nawet sam Putin raczej przez następne 20 lat nie może bezpiecznie z tej swojej > piwnicy nosa wychylić. Janukowycz został wyciągnięty z zamrażalki i w poniedziałek/wtorek był już na Białorusi. Zgodnie z rosyjską wizją dziejów, wszystko co było po Majdanie jest nielegalne, w tym aktualne władze, które zostały wybrane nielegalnie itd. itp. Reasumując wygląda iż Janukowycz jest szykowany na nowego/starego prezydenta. Otwartym jest pytanie czy taki numer się uda, a jak tak, to czy uda się takie coś utrzymać? Osobiście wątpię. Chyba, że zostanie odpalony ostry terror, rodem z lat 30-tych XX wieku. No i jest problem jeszcze taki, że Rosjanie rozwalają całościowo infrastrukturę, bo wojna błyskawiczna zupełnie nie pykła. Marionetkowa władza będzie miała dodatkowo przechlapane. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: na razie nie ma to militarnego sensu. cd. 04.03.22, 00:32 bmc3i napisał: > j-k napisał: > > > piszesz z grubsza - to samo - co ja. > > > > wiec o co chodzi ? > > Chyba napisałeś wyżej, że nie wierzysz w marionetkowy rząd. A co mojej wiary:))) To ja wierze ze kacapy taki rzad beda chcieli zainstalowac i twierdzić, że to wojna domowa i oni sa mirotworcy:))) Ale tez nie wierze w najmniejsze powodzenie takiego rzadu. A juz janukowycz byłby nie tylko najgorszym kandydatem ale byłby najwiekszym upokorzeniem dla Ukraińców i pokazam kacapskiej buty, mowiącej Chachły bedzie mieli taki rzad jaki ja wam wybiore... Swoja droga czy ktoś wie co dokłądnie znczy Chachły? Uważam, że Ukraińcy powinni z duma znosic nzywanie ich Chachłąmi. A jakie to upokorzenie dla niepobiedimej ruskoj armli skoro nawet Chcachły ich boja... Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: na razie nie ma to militarnego sensu. cd. 04.03.22, 00:46 ignorant11 napisał: > A jakie to upokorzenie dla niepobiedimej ruskoj armli skoro nawet Chcachły ich > boja... Już Jurand ze Spychowa powiedział "nie nazywajcie mnie psiarczykiem, bo obrażanie wszystkich którzy z mojej ręki zginęli". Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: na razie nie ma to militarnego sensu. cd. 04.03.22, 02:11 bmc3i napisał: > ignorant11 napisał: > > > > A jakie to upokorzenie dla niepobiedimej ruskoj armli skoro nawet Chcachł > y ich > > boja... > > Już Jurand ze Spychowa powiedział "nie nazywajcie mnie psiarczykiem, bo obrażan > ie wszystkich którzy z mojej ręki zginęli". > A nabił teutońskiej dziczy:))) Odpowiedz Link Zgłoś
menel13 Re: na razie nie ma to militarnego sensu. cd. 04.03.22, 14:46 ignorant11 napisał: > Swoja droga czy ktoś wie co dokłądnie znczy Chachły? > Jeszcze w ZSRR to byli ukraińscy kibole. Odpowiedz Link Zgłoś
menel13 Re: na razie nie ma to militarnego sensu. 04.03.22, 14:52 j-k napisał: > armia bialoruska moze zablokowac granice Ukrainy z Polska. > Nie całkiem. Jest droga z Ustrzyk Grn. na Zakarpacie. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: na razie nie ma to militarnego sensu. 04.03.22, 15:18 menel13 napisała: > j-k napisał: > > > armia bialoruska moze zablokowac granice Ukrainy z Polska. > > > Nie całkiem. Jest droga z Ustrzyk Grn. na Zakarpacie. Nasi maja chyba odwody na zachodzie? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: na razie nie ma to militarnego sensu. 05.03.22, 18:33 ignorant11 napisał: > menel13 napisała: > > > j-k napisał: > > > > > armia bialoruska moze zablokowac granice Ukrainy z Polska. > > > > > Nie całkiem. Jest droga z Ustrzyk Grn. na Zakarpacie. > > > Nasi maja chyba odwody na zachodzie? > Naszych mamy w Albani. Burmistrz Tirany zmienil ponoć nazwę ulicy na Wolna Ukraina. Przypadkowo na tej samej ulicy znajduje sie ambasada Rosji, ktora teraz bedzie musiala miec nową nazwe na swoich dokumentach i wizytówkach. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: na razie nie ma to militarnego sensu. 05.03.22, 17:38 W tej chwili nie ale za tydzień już będą mieli siły aby ją zablokować Odpowiedz Link Zgłoś