Dodaj do ulubionych

Teraz Odessa

03.03.22, 04:45
Po zajęciu Chersonia, bandyci przygotowują atak z Odessę.
Obserwuj wątek
    • ignorant11 Re: Teraz Odessa 03.03.22, 14:15
      Plan, moze atentyczny zakładał zakończenie operacji po 2tygodniach.... Ciekawe czy rzeczywiście jest dobrze bo kacapy staneły i jest czas na wsparcie Ukrainy i zadziałanie sankcji, czy tez faktyczny plan zakładał jednak dłuższą wojne?

Co kacapia moze jeszcze zrobic?

bo Ukraina ma wrecz niegraniczone mozliwości uzupełnienien, a kacapia nie przeprowadziałą powszechnej mobilizacji.
    • j-k watpie - zeby juz teraz 03.03.22, 17:33
      bmc3i napisał:

> Po zajęciu Chersonia, bandyci przygotowują atak z Odessę.
      .
      www.se.pl/wiadomosci/polityka/rosja-uderzy-na-odesse-mon-ukrainy-alarmuje-szykuje-sie-krwawy-desant-aa-pcKu-VaMV-CwXn.html
      Rosjanie nie maj na poludniu dosc ludzi, a desantem z kilku okretow nie da sie zdobyc duzego miasta.
      • stasi1 Re: watpie - zeby juz teraz 03.03.22, 20:25
        Po czym sądzisz że nie mają odpowiedniej liczby ludzi? Skoro idą do przodu znaczy mają
      • bmc3i Re: watpie - zeby juz teraz 03.03.22, 20:33
        j-k napisał:

> bmc3i napisał:
        >
        > > Po zajęciu Chersonia, bandyci przygotowują atak z Odessę.
        > .
        > www.se.pl/wiadomosci/polityka/rosja-uderzy-na-odesse-mon-ukrainy-alarmuje-szykuje-sie-krwawy-desant-aa-pcKu-VaMV-CwXn.html
        > Rosjanie nie maj na poludniu dosc ludzi, a desantem z kilku okretow nie da sie
        > zdobyc duzego miasta.

Posuwają sie na ladzie w kierunku Odessy, ogłosili mobilizację w Donbasie - ponoć właśnie z powodu Odessy, atak jednoczesny więc atak z morza i z lądu, oznacza klasyczną taktykę hammer and anvil.

Notabene, po idących w tysiące stratach własnych, postanowili rzucić Ukraińcom na pożarcie Białorusinów i obywateli Ukrainy ze zbuntowanych ukraińskich województw.
        • j-k na razie nie ma to militarnego sensu. 03.03.22, 21:39
          Rassjianie moga (teoretycznie) zablokowac Odesse (zajac jej nie sa w stanie)
          armia bialoruska moze zablokowac granice Ukrainy z Polska.

ale pozostaje granica rumunska (z Ukraina)

Rosja nie ma sil i srodkow - by ja w tej chwili zablokowac.
          • bmc3i Re: na razie nie ma to militarnego sensu. 03.03.22, 21:46
            j-k napisał:

> Rassjianie moga (teoretycznie) zablokowac Odesse (zajac jej nie sa w stanie)
            > armia bialoruska moze zablokowac granice Ukrainy z Polska.
            >
            > ale pozostaje granica rumunska (z Ukraina)
            >
            > Rosja nie ma sil i srodkow - by ja w tej chwili zablokowac.

gen. Petreaus twierdzi że Rosja jest w stanie zając cała Ukrainę, ale przy dostawach broni z zachodu i cywilizowanego wschodu, nie jest w stanie jej utrzymać. Przewiduje dla Rosjan drugi Afganistan.
            • j-k na razie nie ma to militarnego sensu. cd. 03.03.22, 21:54
              nie wdajac sie w szczegoly - bo to nie ma sensu...

Rosja, nawet przy wspoldzialaniu Bialorusi - nie ma sil i srodkow - by okupowac cala Ukraine.

a w marionetkowy ukrainski Rzad w Kijowie - nie wierze.

ERGO: - jest PAT.
              • bmc3i Re: na razie nie ma to militarnego sensu. cd. 03.03.22, 22:13
                j-k napisał:

> nie wdajac sie w szczegoly - bo to nie ma sensu...
                >
                > Rosja, nawet przy wspoldzialaniu Bialorusi - nie ma sil i srodkow - by okupowac
                > cala Ukraine.
                >
                > a w marionetkowy ukrainski Rzad w Kijowie - nie wierze.
                >
                > ERGO: - jest PAT.

Niezupełnie. Wracajac jeszcze raz do słów gen. David Petraeusa, sądząc po sposobie obrony swojego państwa przez obywateli Ukrainy, instalacja marionetkowego rządu w Kijowie, nie zakończy tam wojny, lecz ta przerodzi sie w wojnę partyzancką. To zmusi Rosjan do utrzymywania tam swoich sił, i ostatecznie drugim Afganistanem.
                • j-k Re: na razie nie ma to militarnego sensu. cd. 03.03.22, 22:24
                  piszesz z grubsza - to samo - co ja.

wiec o co chodzi ?
                  • bmc3i Re: na razie nie ma to militarnego sensu. cd. 03.03.22, 22:31
                    j-k napisał:

> piszesz z grubsza - to samo - co ja.
                    >
                    > wiec o co chodzi ?

Chyba napisałeś wyżej, że nie wierzysz w marionetkowy rząd.
                    • j-k tak i nie... 04.03.22, 00:30
                      bmc3i napisał:
                      > Chyba napisałeś wyżej, że nie wierzysz w marionetkowy rząd.

nie wierze , ale w czyste militarne pokonanie Ukrainy wierze

tylko - co dalej ?
                      • ignorant11 Re: tak i nie... 04.03.22, 02:18
                        j-k napisał:

> bmc3i napisał:
                        > > Chyba napisałeś wyżej, że nie wierzysz w marionetkowy rząd.
                        >
                        >
                        > nie wierze , ale w czyste militarne pokonanie Ukrainy wierze
                        >
                        > tylko - co dalej ?

Beda musieli nadać Ukrainie rzad marionetkowy
                        • stary_chinczyk Re: tak i nie... 04.03.22, 02:59
                          Ciekaw jestem kto się odważy zasiąść w takim rządzie, gdy ludzie po stodołach i garażach mają pochowane stingery, javeliny i granatniki.
                          Nawet sam Putin raczej przez następne 20 lat nie może bezpiecznie z tej swojej piwnicy nosa wychylić.
                          • bmc3i Re: tak i nie... 04.03.22, 03:59
                            stary_chinczyk napisał:

> Ciekaw jestem kto się odważy zasiąść w takim rządzie, gdy ludzie po stodołach i
                            > garażach mają pochowane stingery, javeliny i granatniki.
                            > Nawet sam Putin raczej przez następne 20 lat nie może bezpiecznie z tej swojej
                            > piwnicy nosa wychylić.

Słyszałem już dzis w amerykańskich mediach, że obojętnie jak potoczy sie sytuacja na Ukrainie, Putin jest już do końca życia skończony na świecie.
                            • stary_chinczyk Re: tak i nie... 04.03.22, 04:46
                              > Słyszałem już dzis w amerykańskich mediach, że obojętnie jak potoczy sie sytuac
                              > ja na Ukrainie, Putin jest już do końca życia skończony na świecie.

To jest raczej jasne. Embarga zaczynają mu dawać już nawet Chińczycy. Najwyraźniej też im się opłaca żeby padł.
                              • bmc3i Re: tak i nie... 04.03.22, 06:17
                                stary_chinczyk napisał:

> > Słyszałem już dzis w amerykańskich mediach, że obojętnie jak potoczy sie
                                > sytuac
                                > > ja na Ukrainie, Putin jest już do końca życia skończony na świecie.
                                >
                                > To jest raczej jasne. Embarga zaczynają mu dawać już nawet Chińczycy. Najwyraźn
                                > iej też im się opłaca żeby padł.

Ja mam na myśli to, że jest osobiście skończony
                              • maxikasek Re: tak i nie... 04.03.22, 11:46
                                Te embarga chinskie wynikają z pragmatyzmu. I tak rozliczenia w USD idą przez amerykańskie banki- więc zablokowane- dajemy sankcję ;-)
                                CHiny wiedzą, że ROsja jest skazane na nich i ugrają tu jak najwięcej.
                                • maxikasek Re: tak i nie... 04.03.22, 13:22
                                  Taka ciekawostka:
                                  "Crown Prince Mohammed bin Salman: “Iran and Saudi Arabia are neighbors and will always remain neighbors.
                                  It's better if we resolve our issues with Iran.
                                  We have had four rounds of talks with Iran.”"
                                  i
                                  "During an interview, Saudi Arabia "considers options" of reducing investments in the US, says crown prince Mohammed bin Salman.
                                  The Kingdom's investments in China are less than $100 billion, but growing very fast, he added."
                          • a4095211 Re: tak i nie... 04.03.22, 14:25
                            stary_chinczyk napisał:

> Ciekaw jestem kto się odważy zasiąść w takim rządzie, gdy ludzie po stodołach i
                            > garażach mają pochowane stingery, javeliny i granatniki.
                            > Nawet sam Putin raczej przez następne 20 lat nie może bezpiecznie z tej swojej
                            > piwnicy nosa wychylić.

Janukowycz został wyciągnięty z zamrażalki i w poniedziałek/wtorek był już na Białorusi.

Zgodnie z rosyjską wizją dziejów, wszystko co było po Majdanie jest nielegalne, w tym aktualne władze, które zostały wybrane nielegalnie itd. itp. Reasumując wygląda iż Janukowycz jest szykowany na nowego/starego prezydenta.

Otwartym jest pytanie czy taki numer się uda, a jak tak, to czy uda się takie coś utrzymać? Osobiście wątpię. Chyba, że zostanie odpalony ostry terror, rodem z lat 30-tych XX wieku.

No i jest problem jeszcze taki, że Rosjanie rozwalają całościowo infrastrukturę, bo wojna błyskawiczna zupełnie nie pykła. Marionetkowa władza będzie miała dodatkowo przechlapane.

Pozdrawiam
                    • ignorant11 Re: na razie nie ma to militarnego sensu. cd. 04.03.22, 00:32
                      bmc3i napisał:

> j-k napisał:
                      >
                      > > piszesz z grubsza - to samo - co ja.
                      > >
                      > > wiec o co chodzi ?
                      >
                      > Chyba napisałeś wyżej, że nie wierzysz w marionetkowy rząd.

A co mojej wiary:))) To ja wierze ze kacapy taki rzad beda chcieli zainstalowac i twierdzić, że to wojna domowa i oni sa mirotworcy:)))

Ale tez nie wierze w najmniejsze powodzenie takiego rzadu.

A juz janukowycz byłby nie tylko najgorszym kandydatem ale byłby najwiekszym upokorzeniem dla Ukraińców i pokazam kacapskiej buty, mowiącej Chachły bedzie mieli taki rzad jaki ja wam wybiore...

Swoja droga czy ktoś wie co dokłądnie znczy Chachły?

Uważam, że Ukraińcy powinni z duma znosic nzywanie ich Chachłąmi.

A jakie to upokorzenie dla niepobiedimej ruskoj armli skoro nawet Chcachły ich boja...
                      • bmc3i Re: na razie nie ma to militarnego sensu. cd. 04.03.22, 00:46
                        ignorant11 napisał:

> A jakie to upokorzenie dla niepobiedimej ruskoj armli skoro nawet Chcachły ich
                        > boja...

Już Jurand ze Spychowa powiedział "nie nazywajcie mnie psiarczykiem, bo obrażanie wszystkich którzy z mojej ręki zginęli".

• ignorant11 Re: na razie nie ma to militarnego sensu. cd. 04.03.22, 02:11
                          bmc3i napisał:

> ignorant11 napisał:
                          >
                          >
                          > > A jakie to upokorzenie dla niepobiedimej ruskoj armli skoro nawet Chcachł
                          > y ich
                          > > boja...
                          >
                          > Już Jurand ze Spychowa powiedział "nie nazywajcie mnie psiarczykiem, bo obrażan
                          > ie wszystkich którzy z mojej ręki zginęli".
                          >

A nabił teutońskiej dziczy:)))
                      • menel13 Re: na razie nie ma to militarnego sensu. cd. 04.03.22, 14:46
                        ignorant11 napisał:

> Swoja droga czy ktoś wie co dokłądnie znczy Chachły?
                        >

Jeszcze w ZSRR to byli ukraińscy kibole.
          • menel13 Re: na razie nie ma to militarnego sensu. 04.03.22, 14:52
            j-k napisał:

> armia bialoruska moze zablokowac granice Ukrainy z Polska.
            >
            Nie całkiem. Jest droga z Ustrzyk Grn. na Zakarpacie.
            • ignorant11 Re: na razie nie ma to militarnego sensu. 04.03.22, 15:18
              menel13 napisała:

> j-k napisał:
              >
              > > armia bialoruska moze zablokowac granice Ukrainy z Polska.
              > >
              > Nie całkiem. Jest droga z Ustrzyk Grn. na Zakarpacie.

Nasi maja chyba odwody na zachodzie?
              • bmc3i Re: na razie nie ma to militarnego sensu. 05.03.22, 18:33
                ignorant11 napisał:

> menel13 napisała:
                >
                > > j-k napisał:
                > >
                > > > armia bialoruska moze zablokowac granice Ukrainy z Polska.
                > > >
                > > Nie całkiem. Jest droga z Ustrzyk Grn. na Zakarpacie.
                >
                >
                > Nasi maja chyba odwody na zachodzie?
                >

Naszych mamy w Albani. Burmistrz Tirany zmienil ponoć nazwę ulicy na Wolna Ukraina. Przypadkowo na tej samej ulicy znajduje sie ambasada Rosji, ktora teraz bedzie musiala miec nową nazwe na swoich dokumentach i wizytówkach.
          • stasi1 Re: na razie nie ma to militarnego sensu. 05.03.22, 17:38
            W tej chwili nie ale za tydzień już będą mieli siły aby ją zablokować

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka