Dodaj do ulubionych

Swastyka jako godło polskich jednostek 1939?

12.11.05, 02:14
Podobno w godle niektórych polskich jednostek piechoty występowała
swastyka ,czy ktoś mi moze na ten temat powiedzieć więcej???
Obserwuj wątek
    • Gość: Jurek Re: Swastyka jako godło polskich jednostek 1939? IP: *.cn.net.pl / *.cn.net.pl 12.11.05, 15:32
      Nosiły ją wszystkie jednosyki piechoty górskiej(strzelcy podhalańscy)
      • tonk Re: Swastyka jako godło polskich jednostek 1939? 14.11.05, 20:14
        Spoko, noszą nadal. I dobrze, czy swastyka jest zła bo machał nią mr H.?
        Co prawda trochę zmodyfikowaną, jakieś ciupagi, czy inne młotki, ale skojarzenie
        więcej niż czytelne.
    • rudy102_t_34_85 Re: Swastyka jako godło polskich jednostek 1939? 12.11.05, 16:06
      Nie wiem jak z piechotą,ale 1-szy płk. artylerii motorowej W.P. miał w swoim
      godle swastykę.
    • feel_good_inc A i owszem, występowała. 12.11.05, 16:57
      jopekpl napisał:
      > Podobno w godle niektórych polskich jednostek piechoty występowała
      > swastyka ,czy ktoś mi moze na ten temat powiedzieć więcej???

Nosili ją Strzelcy Podhalańscy i niektóre inne jednostki WP. To, że sobie nią potem Hitlerowcy mordy wycierali, to inna sprawa. Swastyka (hakenkreuz), to symbol (oznaczający szczęście) o ładne kilkanaście (jeżeli nie kilkadziesiąt) stuleci starszy od Hitlera i jego wymysłów. Do tego dość popularny na naszych terenach, a zatem i często używany. Obecnie zdefraudowany i niepoprawny politycznie.
    • Gość: . Re: Swastyka jako godło polskich jednostek 1939? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 17:14
      Wejdźcie sobie ludzie na ten link to wam się oczy trochę otworzą na sprawę
      swastyki w WP.
      www.wne.uw.edu.pl/pracownia_informatyczna/wrylski/odznaki/op.html
      • Gość: KOKI Re: Swastyka jako godło polskich jednostek 1939? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 18:25
        W Kielcach do dziś jest na scianie klubu garnizonowego swatyka - znak
        stacjonującego tu 4PPL
        • panzerviii to również godło fińskiego lotnictwa 14.11.05, 10:54
          • Gość: MAREK_BOA Re: to również godło fińskiego lotnictwa IP: 80.51.118.* 14.11.05, 11:19
            Estońskiego też(i chyba Łotewskiego ale pewien do końca nie jestem)!
    • wladca_pierscienii strzelcy podhalańscy 14.11.05, 15:02
      widziałem na przedwojennym filmie dokumentalnym, że na mundurze strzelca
      podhalańskiego był (chyba) metalowy znak swastyki

motyw swastyki był znany w wielu kulturach i miejscach świata, o ile dobrze
      pamiętam to na Podhalu też

co do swastyki w Niemczech to znam dwie wersje:

1) zapożyczyli to od fińskiego lotnictwa wojskowego

2) okultyści nazistowscy skopiowali z Tybetu wersję lewoskrętną (prawostkrętna
      swastyka znaczyła chyba "słońce", lewoskrętna: "czarne słońce" symbol
      zniszczenia)
    • Gość: o3 Re: Swastyka jako godło polskich jednostek 1939? IP: *.aster.pl 14.11.05, 18:36
      Byłem w muzeum w Kielcach jest tam krzyz 4 pułku kawalerii w ktory wpisana jest
      swastyka a na swastyce 4 (oznaczenia pułku)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka