jopekpl 12.11.05, 02:14 Podobno w godle niektórych polskich jednostek piechoty występowała swastyka ,czy ktoś mi moze na ten temat powiedzieć więcej??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jurek Re: Swastyka jako godło polskich jednostek 1939? IP: *.cn.net.pl / *.cn.net.pl 12.11.05, 15:32 Nosiły ją wszystkie jednosyki piechoty górskiej(strzelcy podhalańscy) Odpowiedz Link Zgłoś
tonk Re: Swastyka jako godło polskich jednostek 1939? 14.11.05, 20:14 Spoko, noszą nadal. I dobrze, czy swastyka jest zła bo machał nią mr H.? Co prawda trochę zmodyfikowaną, jakieś ciupagi, czy inne młotki, ale skojarzenie więcej niż czytelne. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy102_t_34_85 Re: Swastyka jako godło polskich jednostek 1939? 12.11.05, 16:06 Nie wiem jak z piechotą,ale 1-szy płk. artylerii motorowej W.P. miał w swoim godle swastykę. Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc A i owszem, występowała. 12.11.05, 16:57 jopekpl napisał: > Podobno w godle niektórych polskich jednostek piechoty występowała > swastyka ,czy ktoś mi moze na ten temat powiedzieć więcej??? Nosili ją Strzelcy Podhalańscy i niektóre inne jednostki WP. To, że sobie nią potem Hitlerowcy mordy wycierali, to inna sprawa. Swastyka (hakenkreuz), to symbol (oznaczający szczęście) o ładne kilkanaście (jeżeli nie kilkadziesiąt) stuleci starszy od Hitlera i jego wymysłów. Do tego dość popularny na naszych terenach, a zatem i często używany. Obecnie zdefraudowany i niepoprawny politycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Swastyka jako godło polskich jednostek 1939? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 17:14 Wejdźcie sobie ludzie na ten link to wam się oczy trochę otworzą na sprawę swastyki w WP. www.wne.uw.edu.pl/pracownia_informatyczna/wrylski/odznaki/op.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOKI Re: Swastyka jako godło polskich jednostek 1939? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 18:25 W Kielcach do dziś jest na scianie klubu garnizonowego swatyka - znak stacjonującego tu 4PPL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAREK_BOA Re: to również godło fińskiego lotnictwa IP: 80.51.118.* 14.11.05, 11:19 Estońskiego też(i chyba Łotewskiego ale pewien do końca nie jestem)! Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii strzelcy podhalańscy 14.11.05, 15:02 widziałem na przedwojennym filmie dokumentalnym, że na mundurze strzelca podhalańskiego był (chyba) metalowy znak swastyki motyw swastyki był znany w wielu kulturach i miejscach świata, o ile dobrze pamiętam to na Podhalu też co do swastyki w Niemczech to znam dwie wersje: 1) zapożyczyli to od fińskiego lotnictwa wojskowego 2) okultyści nazistowscy skopiowali z Tybetu wersję lewoskrętną (prawostkrętna swastyka znaczyła chyba "słońce", lewoskrętna: "czarne słońce" symbol zniszczenia) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o3 Re: Swastyka jako godło polskich jednostek 1939? IP: *.aster.pl 14.11.05, 18:36 Byłem w muzeum w Kielcach jest tam krzyz 4 pułku kawalerii w ktory wpisana jest swastyka a na swastyce 4 (oznaczenia pułku) Odpowiedz Link Zgłoś