zigzaur 17.02.06, 12:48 Los tego lotniskowca ma pewien wymiar symboliczny. Potęga przemieniła się w złom a potem w rozrywkę. A potem nikt nie będzie chciał jej kupić, sami Chińczycy będą chcieli się pozbyć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kubicki.m Co to za lotniskowiec! 17.02.06, 13:07 Stary złom, którego niewiadomo jak zakwalifikować. Mały i z jedną rampą do wyrzucania samolotów. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_xx Re: Co to za lotniskowiec! 17.02.06, 13:13 W dodatku samoloty te były baardzo badziewne ( Jak-38 ), więc zakwalifikowano go jako "krążownik do zwalczania okrętów podwodnych", bo do innych zadań słabo się nadawał. Odpowiedz Link Zgłoś
czaja1 Re: Co to za lotniskowiec! 17.02.06, 13:21 Już drugiego właściciela puścił z torbami....... Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Co to za lotniskowiec! 17.02.06, 13:24 Nie mniej jednak, w zaprojektowanie i wykonanie tego okrętu włożono niemało pracy. I pieniędzy. Płaciło całe RWPG, Polska też. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Swego czasu.... 17.02.06, 13:29 jakiś filipiński biznesmen miał zamiar kupić 6 okrętów SSBN klasy Tajfun i stworzyć na bazie tego elektrownię atowową (bądź co bądź 12 reaktorów...). Niestety rząd Filipin to zablokował. A przy innej okazji Rosja chciała zapłacić Nowej Zelandii za żywność w "naturze" tj. dywizjonem myśliwców MiG-23 (chyba 23). Też upadło, Nowa Zelandia nie chciała. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_xx Re: Co to za lotniskowiec! 17.02.06, 13:42 RWPG nie istnieje, PRL też... Naprawdę pechowy jest ten pseudokrążownik ;) Może namówić ZUS, żeby go kupili od chiśkich biznesmenów ? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Co to za lotniskowiec! 17.02.06, 14:24 Z przeznaczeniem na pływający biurowiec? Pełna zgoda. Ale niech wypłynie na akweny bliższe biegunom albo w strefę tsunami. Odpowiedz Link Zgłoś
dccircle Re: Co to za lotniskowiec! 17.02.06, 22:00 pawel_xx napisał: > Może namówić ZUS, żeby go kupili od chiśkich biznesmenów ? Może stworzyć pływający Pałac Prezydencki PRL-bis i wysłać na nim kaczki na dalekie oceany? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Co to za lotniskowiec! 18.02.06, 18:17 I tam! Zbadali co mieli zbadac a teraz to im to na co? Wzór dla budowy swoich okrętów tej klasy już mają!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Czy to w ramach... 17.02.06, 13:20 "redukcji floty do rozsądnych rozmiarów"? Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Re: Czy to w ramach... 18.02.06, 10:21 adas313 napisał: > "redukcji floty do rozsądnych rozmiarów"? Mysle,ze Amerykanie mogliby zrobic interes kotwiczac go w poblizu Disneylandu na Florydzie.Boje sie jednak,ze moglby nie przetrzymac pierwszego tornado,a tam to czeste zjawisko. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Czy to w ramach... 18.02.06, 12:38 Można zacumować w którymś z polskich portów. Menelia zlikwiduje to cudo w ciągu 24 godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
klenik To nie jest lotniskowiec 17.02.06, 13:20 MINSK jest krazownikiem przeznaczonym do niszczenia okretów podwodnych.Lotnisko posiadał ,ale inne niz lotniskowiec Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: To nie jest lotniskowiec 17.02.06, 13:25 Jest tym, co Rosja potrafiła wybudować. Odpowiedz Link Zgłoś
kolorittan Zigzaur jest tym co polska potrafiła wyprodukować 17.02.06, 14:00 zigzaur napisał: > Jest tym, co Rosja potrafiła wybudować. Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Re: Zigzaur jest tym co polska potrafiła wyproduk 17.02.06, 14:19 a kto kolorittan wyprodukowal ?? !! ?? Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Zigzaur jest tym co polska potrafiła wyproduk 17.02.06, 14:28 Tylko czemu tak mało? Odpowiedz Link Zgłoś
dccircle Re: Zigzaur jest tym co polska potrafiła wyproduk 17.02.06, 22:01 kolorittan napisała: > zigzaur napisał: > > Jest tym, co Rosja potrafiła wybudować. To nielotniskowiec, tylko proca. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Pytanie laika... 17.02.06, 13:26 oni zbudowali w końcu "Kuźniecowa" czy jak to się miało nazywać? Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: Pytanie laika... 17.02.06, 16:34 Owszem, "Admirał Kuzniecow" zostal ukończony. Bliźniaczy, niedokończony, Wariag trafił do ChRL (obecnie trafił do stoczni, prowadzone zaś na nim prace podsycają domysły o "rewitalizacji" i zamiarze wcielenia do ichniej ludowej MW): www.centurychina.com/plaboard/uploads/Varyag_KANWA.jpg www.centurychina.com/plaboard/uploads/3_13.jpg Za to jeden z bliźniaków "Mińska" - "Admirał Gorszkow", po przebudowie (obejmującej m.in. ciągły poklad lotniczy z rampą i związane z tym usunięcie Bazaltów) na otniskowiec trafi do Indii jako INS Vikramaditya (wg założeń w 2008r). Model przedstawiający przebudow(yw)anego: www.bharat-rakshak.com/NAVY/Images/Gorshkov9.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: Pytanie laika... 17.02.06, 21:30 Ano "grzebią" :) Inne fotki Wariaga w stoczni www.sinodefenceforum.com/showthread.php?t=529 Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: Pytanie laika... 18.02.06, 00:37 cossack napisał: > Ano "grzebią" :) "Grzebią". Ktoś tu widział mojego posta na innym forum;-)? Tak mi się to słowo kojarzy... > Inne fotki Wariaga w stoczni > www.sinodefenceforum.com/showthread.php?t=529 Ale nawet jeśli go wykończą to skompletowanie i wyszkolenie grupy lotniczej cokolwiek musiało by potrwać. Hindusi są tu w dużo lepszej sytuacji. A co do fotografowania - ci ostatni z uporem fotografują nowe nabytki ChRL płynące przez Ocean Indyjski;-) Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: Pytanie laika... 18.02.06, 00:44 Jeśli plagiat to niezamierzony. Przepraszam (też lubię to słowko:) jak w wątku o San Antonio). > Ale nawet jeśli go wykończą to skompletowanie i wyszkolenie grupy lotniczej > cokolwiek musiało by potrwać. 100% racji. > A co do fotografowania - ci ostatni z uporem fotografują nowe nabytki ChRL > płynące przez Ocean Indyjski;-) Już niedlugo raczej niewiele się będzie działo na Oceanie Indyjskim bez wiedzy hindusów (zmodernizowane Ił38, zmodernizowane Tu 142). Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: Pytanie laika... 18.02.06, 00:56 cossack napisał: > Jeśli plagiat to niezamierzony. Przepraszam (też lubię to słowko:) jak w wątku > o San Antonio). Nie ma za co. Skojarzyło mi się z moim postem gdzie indziej. Dopatrzyłem się widać zbyt wielu treści w cudzysłowie;-)) > Już niedlugo raczej niewiele się będzie działo na Oceanie Indyjskim bez wiedzy > hindusów (zmodernizowane Ił38, zmodernizowane Tu 142). A jeszcze zamierzają wynająć bazę/stację "obserwacyjną" na Madagaskarze;-) Co do Tu-142 to sama modernizacja wyposażenia przesądzona jeszcze do końcanie jest (wiadomo narazie o 6 jeśli dobrze pamietam silnikach). Choć może w końcu strony poszły na ustępstwa - na nowe samoloty (szczególnie gdyby to miały być P-8A) musieli by poczekać. Zobaczymy jak będą wyglądały zapowiadane konkursy na samoloty patrolowe. Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: Pytanie laika... 18.02.06, 01:21 Na Bharat Rakshak Forum, hindusi piszą, że raczej uzbroją Tu 142 w Sea Dragon, różne wersje Klub`a i Brahmos. Ale to tacy "znawcy" jak my :) Ciekawi mnie, czy za hinduskie Dorniery, rosjanie będą chcieli wstawić swoje nowe Ił 114? Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: Pytanie laika... 18.02.06, 01:38 cossack napisał: > Na Bharat Rakshak Forum, hindusi piszą, że raczej uzbroją Tu 142 w Sea Dragon, > różne wersje Klub`a i Brahmos. > Ale to tacy "znawcy" jak my :) Też nauczony doświadczeniem przygód z chilijskimi zakupami jestem ostrożniejszy;-)) > Ciekawi mnie, czy za hinduskie Dorniery, rosjanie będą chcieli wstawić swoje > nowe Ił 114? Konkurencja będzie tu silniejsza - czai się np. ATR z gotowym produktem. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Pytanie laika... 17.02.06, 23:19 Hm... to poza tym Kuźniecowem mają jeszcze jakiś CV(N)? Bo podobno Rosja ma ogromniaste wydatki na zbrojenia... Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: Pytanie laika... 18.02.06, 00:47 adas313 napisał: > Hm... to poza tym Kuźniecowem mają jeszcze jakiś CV(N)? Nie, obecnie nie mają. W planach owszem mają, ale do realizacji dłuuuuuga droga. > Bo podobno Rosja ma ogromniaste wydatki na zbrojenia... O wydatkach: www.altair.com.pl/files/raport/1205/stag.htm Odpowiedz Link Zgłoś
kluha666 Re: Pytanie laika... 18.02.06, 18:22 troche nieaktualny ten raport jest, glonast dziala i ma sie dobrze ale racja ze stagnacja, wola przeznaczac nadwyzke budzetowa na co innego (gospodarka, np. nie wiem czy wiecie, Rosja jest eksportem zboz, wczesniej importowali) niz armie Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Pytanie laika... 18.02.06, 18:30 Bo po co pchac im się w olbrzymie koszty? Do tąd do puki R-36M2 i Topole-M będą skutecznie szachowac wrogów nadmierna rozbudowa armii konwencjonalnej nie ma sensu! A jak gospodarka ruszy pełną parą to znajdą się pieniądze i na modernizację tego co jest i na nowe "zabawki"!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mojave777 Re: Radziecki lotniskowiec na licytacji 17.02.06, 13:28 Tu macie zdjęcie. A właściwie rysunek poglądowy:) www.kemot1.gower.pl/grafika/modele/minsk/okladakad.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
rudy102_t_34_85 Re: Radziecki lotniskowiec na licytacji 17.02.06, 14:55 Ładny rysuneczek "z epoki"...A cóż to sobie fruwa tam nad pokładem,czyżby zamierzało lądować..? Na pełnym morzu?! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Radziecki lotniskowiec na licytacji 17.02.06, 21:29 No cóż jak się nie widziało to i takie rysunki wychodziły!:)A Mi-2 nigdy nie lądowały na Mińsku! Na pokładzie stacjonowały Ka-25! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
rudy102_t_34_85 Obsesja tajności. 18.02.06, 17:36 Sposób na jaki w PRL-u (nie)opisywano współczesnego uzbrojenia sowieckiego to temat-rzeka...O istnieniu czegoś takiego jak Ka-25 i to jeszcze uzbrojonego należało milczeć bo to "tajemnica".W wydanej w 1978 roku "Ilustrowanej Encyklopedii Lotniczej" (Wydawnictwo Naukowo-Techniczne,Warszawa) pod chasłem KAMOW KA-25 czytamy "śmigłowiec radziecki konstr.Kamowa,przeznaczony GŁÓWNIE DO CELÓW ROLNICZYCH (...)produkowany w wersjach rolniczej i transportowej może być przerobiony na sanitarny.Małe wymiary kadłuba i wirnika umożliwiają start z MAŁYCH STATKÓW (mały statek MIŃSK,co za skromność...)Tekst jest zilustrowany fotografią JEDYNEGO NA ŚWIECIE cywilnego Ka-25 jaki zbudowano dla potrzeb salonu lotniczego w Paryżu! Autor malunku miał więc dylemat,miał narysować krążownik lotniczy ale bez śmigłowców których oficjalnie nie było.Wybrnął z tego domalowując Mi-2 których istnienia trudno było w PRL ukryć.Nawiasem mówiąc sami Sowieci mieli chyba mniejszego świra na punkcie tajności.Kilka lat wcześniej widziałem całkiem wierny rysunek Ka-25 w barwach "morskowo fłota" startującego z okrętu wojennego- TO BYŁO W CZASOPIŚMIE DLA DZIECI "WIESIEŁYJE KARTINKI"!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Obsesja tajności. 18.02.06, 18:09 A to jest fakt!:) U nas na temat lotniskowca "Admirał Fłota Sowietskogo Sojuza Kuzniecow" wogóle nie było jeszcze wiadome ,że istnieje a kolega przywiózł mi model do sklejania Mołdowskiej firmy "Unda" samolotu Su-25UTG ,który wchodził w skład grupy lotniczej tego lotniskowca!:) W instrukcji sklejania była wzmianka o stacjonowaniu tegoż samolotu na pokładzie "Tbilisi"!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Obsesja tajności. 19.02.06, 00:55 Podobnie jak Republika Weimarska, testująca "traktory rolnicze" w okolicach... Kazania w głębi RFSSR :o)))) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Obsesja tajności. 19.02.06, 12:49 Tu się Kolega troszku zagalopował!:) Niemcy nic nie testowali pod Kazaniem tylko wyslali swoich konstruktorów do ZSRR na ...naukę!:)Takich możliwości jakie miał uwczesny ZSRR jeśli chodzi o technikę czołgową nie miał wtedy żaden kraj na świecie! Niemców po prostu nie było stac na takie konstrukcje jakie wtedy powstawały HURTOWO w ZSRR! Jednym z najbardziej znanych konstruktorów Niemieckich w ZSRR był inżynier Grotte! Powstało wtedy mnóstwo pojazdów pancernych sygnowanych przez Rosjan nazwą TG(Tank Grotte)! Co do bazy cwiczebnej to największą była baza lotnicza! A z tej korzyści mieli i Niemcy i ZSRR! Nawet myślę ,że Rosjanie więcej na tym skorzystali pozyskując nowe Niemieckie konstrukcje lotnicze i dalej rozwijając je tworzyli własny przemysł lotniczy! Tak na dobrą sprawę to prawie wszyskie konstrukcje lotnicze Niemiec w latach współpracy były testowane właśnie w ZSRR!Dla Rosjan była to doskonała okolicznośc wprowadzenia do służby nowoczesnych samolotów! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
rudy102_t_34_85 Re: Obsesja tajności. 19.02.06, 14:24 Z tego co ja wiem,to Niemcy testowali pod Kazaniem kilka własnych konstrukcjii z których jednak żadna do produkcjii nie weszła.Były to m.i.n.: -czołg opracowany w f-mie Rheinmetall (19 ton,działo 75 mm.+karabin masz.silnik BMW 250 KM,6 ludzi załogi), -czołg konstrukcjii F.Porsche (15 ton,działo 75 mm.+ 2k.masz.silnik 300 KM), -czołg konstrukcjii f-my. Krupp (ok.10 ton,działo 37 mm +k.masz,załoga 4 osoby), -ciężki samochód pancerny f-my.Daimler-Benz (8 kołowy,silnik 100 KM), -ciężki samochód pancerny f-my.Bussing/NAG (10 kołowy,silnik 150 KM). Wszystkie te pojazdy testowano w ZSRS w latach 1930-33.Przewożono je tam dla niepoznaki w częściach i montowano na miejscu.Z reguły nie posiadały docelowego uzbrojenia tylko obciążniki masowe w zamian.Były to konstrukcje mało udane z powodu zastosowania dużej ilości komponentów "cywilnych" łatwiej dostępnych w Niemczech,ale dzięki nim niemieccy konstruktorzy nabrali niezbędnego doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Obsesja tajności. 19.02.06, 15:01 A to się zgadza! Żeby było zabawniej częśc tych konstrukcji została skopiowana przez Rosjan i kilka rozwiązań wprowadzili u siebie choc nie na tak masową skalę!Czołgów lekkich mieli od groma i to produkowanych wielkoseryjnie!A co do prototypów to od 1930 do 1940 roku Rosjanie skonstruowali około 70 czołgów lekkich,średnich i ciężkich, i 30 różnych samiochodów pancernych!Prototypów dział samobieżnych powstało tyle ,że...trudno zliczyc!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
pzgreg Re: Najładniejszy okręt WMF ! 18.02.06, 11:43 Oooo popełniłem kiedyś tego MM !!! I daltego uważam, że ***Krążowanik ZOP Mińsk jest/był PIĘKNY !*** Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Najładniejszy okręt WMF ! 18.02.06, 18:12 Bo Rosjanie budowali i budują ogólnie ładne okręty!:) Ponoc to wywodzi się z przed wojny i mieli na to wpływ...Włosi!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
niewyspany_pawian Re: Radziecki lotniskowiec na licytacji 17.02.06, 13:39 Tymi bojowymi torpedami to naprawdę można się dobrze rozerwać! Odpowiedz Link Zgłoś
axx61 Re: Radziecki lotniskowiec na licytacji 17.02.06, 17:27 Tez mi sensacja. Myslalem ze to Rosja jest na licytacji. Zasugerowalem sie Polska a ona przeciez juz zlicytowana. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Radziecki lotniskowiec na licytacji 18.02.06, 18:13 Jeśli Ci chodzi o to co widac na tym rysunku po obu bokach Mi-2 to są...zbiorniki z paliwem!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
poznan.is.4.lovers bo nie amerykański 17.02.06, 18:34 ... amerykański trzeba było kupic:)) Odpowiedz Link Zgłoś