grogreg 31.12.02, 11:27 www.aviation.ru/MiG/35/MiG-35d.jpg Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Słoju Re: MiG-35 obrazek-pytanko IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 31.12.02, 13:59 Czy coś z tego będzie czy to kolejny obrazek/model w stylu polskiego Bumaru. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: MiG-35 obrazek-pytanko 31.12.02, 14:21 To tylko jena z niespelnionych wizji. Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: MiG-35 obrazek-pytanko 31.12.02, 14:38 Oj wizji to Rosyjskie biura konstrukcyjne miały zawsze od groma i trochę:). Taki np. Mig-21 analog albo Mig23 o własnościach skróconego startu... Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: MiG-35 obrazek 31.12.02, 14:42 To tez fantasja, nie majaca nic wspolnego z MAPO MIG... Pozdr. Misza Odpowiedz Link Zgłoś
dreaded88 A mi się MiG-35 bardziiej z tym kojarzy 31.12.02, 16:23 www.aerospaceweb.org/aircraft/fighter/mig35/pics01.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: A mi się MiG-35 bardziiej z tym kojarzy 31.12.02, 21:44 dreaded88 napisał: > <a href="www.aerospaceweb.org/aircraft/fighter/mig35/pics01.shtml"target > ="_blank">www.aerospaceweb.org/aircraft/fighter/mig35/pics01.shtml</a> Przeciez to jest Proj. 1.42 :))) Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: A mi się MiG-35 bardziiej z tym kojarzy 02.01.03, 08:09 Ale Zarezerwowano mu oznaczenie MiG-35. Zdaje sie znowu ten numer jest wolny. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: A mi się MiG-35 bardziiej z tym kojarzy 02.01.03, 14:00 grogreg napisał: > Ale Zarezerwowano mu oznaczenie MiG-35. Zdaje sie znowu ten numer jest wolny. Nie slyszalem o tym oficjalnych informacji. Ale zwykle jesli jest jakies samolot z takim numerem, to drugi go miec nie moze. Jest juz Su35, Mig35 nie moze byc... Pozdr. Misza Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: A mi się MiG-35 bardziiej z tym kojarzy 02.01.03, 14:26 Miszka, co Ty? MiG-19 - Su-19 MiG-21 - Su-21 MiG-25 - Su-25 MiG-27 - Su-27 Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: A mi się MiG-35 bardziiej z tym kojarzy 02.01.03, 20:21 grogreg napisał: > Miszka, co Ty? Nic :) > MiG-19 - Su-19 > MiG-21 - Su-21 > MiG-25 - Su-25 > MiG-27 - Su-27 Te samoloty sa roznej klassy: Mig-15 - mysliwiec frontowy; Su-15 - mysliwiec przychwytujacy (swoja droga, b. podobny do F16 :)) Mig-17 - mysliwiec frontowy; Su-17 - frontowy mysliwiec-bombowiec Mig-19 - mysliwiec frontowy; Su-19 - NIE ISTNIEJE - Amerykanskie "experci" blednie nazwali Su-24 Su19 w swoich raportach ;))) Mig-21 - mysliwiec frontowy; Su-21 - Su-25 - szturmowik, Mig-25 - mysliwiec przechwytujacy Mig-27 - frontowy mysliwiec-bobmowiec; Su-27 - mysliwiec wielozadaniowy Mig-29- wielozadaniowy mysliwiec; Su-29 - cwiczebny samolot w tej samej klasie samoloty nie moga miec jednakowe liczby... POzdr Misza P.S. Zobacz na wojskowy Tu144: airbase.ru/hangar/russia/soukhoi/t/4/index.htm Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: A mi się MiG-35 bardziiej z tym kojarzy 03.01.03, 08:56 Stwierdzam tylko, ze mozliwym jest pojawienie sie tego samego numeru dla dwu biur konstrukcyjnych. Mysle ze Twoja teoria co do wykluczanie tego samego numeru ze wzgledu na przeznaczenie jest bledna. Np. MiG-15 i Su-25 wcale nie roznia jest przeznaczeniem, oba sa mysliwcami przechwytujacymi. Podstawowa roznica to moment powstanie i sluzby. Watpie aby istnial jakikolwiek system podzialu numerow. W ktorym miejscu Su-15 jest podobny do F-16? T-4 "zlota setka" z Tu-144 podobna (z grubsza) tylko koncepcje aerodynamiczna i kilka rozwiazan technicznych. Ale to zupelnie inne samoloty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: A mi się MiG-35 bardziiej z tym kojarzy IP: *.ic.ru / *.ic.ru 03.01.03, 10:09 grogreg napisał: > Stwierdzam tylko, ze mozliwym jest pojawienie sie tego samego numeru dla dwu > biur konstrukcyjnych. Mozliwe oczywisice, bo sa jeszcze Jaki, Be, Tu, Ily i Any :) > Mysle ze Twoja teoria co do wykluczanie tego samego > numeru ze wzgledu na przeznaczenie jest bledna. To nie moja teoria, a nieoficjalna tradycja Np. MiG-15 i Su-25 wcale nie > roznia jest przeznaczeniem, oba sa mysliwcami przechwytujacymi. Tutaj napewno mylisz sie! Mig-15 w naszej klasyfikacji - frontowy mysliwiec, a Su-25 - frontowy szturmowik... Moze w NATO uwazaja ze to to samo, ale tak nie jest ;)) > Podstawowa > roznica to moment powstanie i sluzby. Jesli podchodzic wg. takiej zasady, to A-10 i F-117 niczym nie roznia sie ;)))) > Watpie aby istnial jakikolwiek system > podzialu numerow. Jest nieoficjalny podzial, ktorego staraja ie trzymac sie... > W ktorym miejscu Su-15 jest podobny do F-16? W profilu ;)) canopus.lpi.msk.su/~watson/su15/su15-5.jpg airbase.uka.ru/hangar/planes/russia/su/su-15/pix/small/index.jpg > kilka rozwiazan technicznych. Ale to zupelnie inne samoloty. No nie zupelnie ;)) Pozdr Misza Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: A mi się MiG-35 bardziiej z tym kojarzy 03.01.03, 10:55 > Np. MiG-15 i Su-25 wcale nie > > roznia jest przeznaczeniem, oba sa mysliwcami przechwytujacymi. > > Tutaj napewno mylisz sie! Mig-15 w naszej klasyfikacji - frontowy mysliwiec, a > Su-25 - frontowy szturmowik... Moze w NATO uwazaja ze to to samo, ale tak nie > jest ;)) Ale bzdure napisalem. Oczywiscie chodzilo mi o Su-15. Skad mi sie ten S-25 napatoczyl... pomrocznosc jasna. > > Jesli podchodzic wg. takiej zasady, to A-10 i F-117 niczym nie roznia sie ;)))) A widzisz. Amerykanie nadaja swoje oznaczenie po funkcji a nie po producencie. "A" - "attack" "F" - "fighter" (figter to tez mysliwiec bombardujacy. u Brytyjczykow fighter to tylko mysliwiec przechwytujacy). A z numerkami jest roznie. > > > W ktorym miejscu Su-15 jest podobny do F-16? > > W profilu ;)) Bo ma kraplowa oslone kabiny? > > kilka rozwiazan technicznych. Ale to zupelnie inne samoloty. > > No nie zupelnie ;)) > > Pozdr > Misza > No co Ty. Kadlub inny, skrzydla inne ulozenie slinikow inne. W ten sposob mozna przyjac ze Mirage III to to samo co Mirage IV. Odpowiedz Link Zgłoś
dreaded88 Ja znaju :-) 02.01.03, 17:23 Swoją drogą 1.42 to podobno spory niewypał, konstrukcja układu sterowania sprawiała spore problemy... W każdym razie nie polatał za wiele :-) No i Suchoj był sprawniejszy w marketingu i dochodzeniu do kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: MiG-35 obrazek IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.03, 11:30 Piotr Butowski "Lotnictwo wojskowe rosji" "Wraz z przyjęciem do uzbrojenia MiG 29 i Su-27 na początku lat osiemdziesiątych przystąpiono doprojektowania ich następców. Je- dnym z pierwszych projektów był samolot biura konstruktorskiego Mikojana oznaczany izdielije 33 Jestto bardzo lekki myśliwiec blis- kiej walki powietrznej, konkurencyjny dla amerykańskigo F-16. Napędzany miał być przez jeden silnik RD-33 z MiG-29, wlot po- wietrza miał być podkadłubowy. Prace nad samolotem 33 były dość zaawansowane, wykonano badania w tunelu aerodynamicznym około 1,5-metrowego modelu tego samolotu. Obecnie ten model znajduje się w muzeum OKB MiG. Ciekawostką jest, że lewa i prawa strona modelu różnią się od siebie, badano w nich różne detale układu aerodynaicznego. Prawy napływ skrzydła oraz prawa połówka statecznika poziomego mają ..zęby", uskoki krawędzi natarcia do przodu, z lewej strony skrzydło i usterzenie jest gładkie. Ostatecznie wybrano wariant z ,,zębami", o czym świadczy inny model znaj- dujący się w muzeum, już z obiema stronami identycznymi. Chociaż samolot 33 nie był budowany, to niektóre elementy przebadane przy tej okazji weszły do użycia. Między innymi uskok krawędzi natarcia usterzenia wprowadzono w MiG-29M i MiG- 29K, zaś „ząb" na napływach skrzydeł jest w nowym projekcie kolejnej moderni- zacji MiG-29. Prawdopodobnie dla samolotu tego przewidywano oznaczenie wojskowe MiG-33, a przypuszczenie to wynika z numeru 33 namalowanego na modelu w muzeum: model MiG-15 ma tam numer boczny 15, MiG-21 —21 itd. Siły powietrzne nie zamówiły jednak tego samolotu, co wynikło głównie ze zmiany orientacji na samoloty wielozadaniowe, podczas gdy lekki 33 mógł być wyłącz- nie myśliwcem bliskiej walki powietrznej. Ponadto siły powietrzne Rosji nie zgadzają się obecnie na samoloty jednosilnikowe. Projekt 33 wykorzystano przekształcając go w 821-33. jeden z wariantów samolotu treningowego nowej ge- neracji dla rosyjskich sił powietrznych." Odpowiedz Link Zgłoś