wielki_czarownik 02.06.03, 17:17 Gdzieś słyszałem, że podczas obrony wybrzeża w 1939 jakiś nasz żołnierz zniszczył kilkanaście szwabskich czołgów. Macie jakieś szczegóły? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: elvin Re: Wrzesień 1939 - pytanie IP: 80.72.34.* 03.06.03, 01:02 wielki_czarownik napisał: > Gdzieś słyszałem, że podczas obrony wybrzeża w 1939 jakiś nasz żołnierz > zniszczył kilkanaście szwabskich czołgów? Nie sądzę, aby na Wybrzeżu Niemcy wogóle mieli kilkanaście czołgów. Może nieliczne samochody pancerne w oddziałach rozpoznawczych dywizji piechoty. Bo tylko takie walczyły na Wybrzeżu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Speedy Re: Wrzesień 1939 - pytanie IP: *.3w.pl 09.06.03, 09:02 :))) no wlasnie nie mieli - bo ten facet wszystkie zniszczyl Jak dla mnie Kampanie Wrześniowa jes przykładem bohaterstwa żołnierza polskiego. I naprawde nie ma sensu wymyslac na sile takich bajek w stylu bohaterskich panfiłowców w obronie Moskwy. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik To nie bajka 09.06.03, 09:21 Kiedyś było takie pytanie w "Wielkiej grze". Może nie chodziło o wybrzeże ale na pewno było pytanie o żołnierza który zniszczył kilkanaście czołgów i wozów bojowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pierce Re: Wrzesień 1939 - pytanie IP: *.tarchomin.waw.pl / 192.168.8.* 14.06.03, 11:58 Mówiąc o walkach na wybrzeżu w '39. Macie może jakieś informacje o improwizowanych samochodach pancernych użytych przez stronę polską /zdięcia, rysunki/? Odpowiedz Link Zgłoś
sufit2 Re: Wrzesień 1939 - pytanie 09.06.03, 01:51 www.militaria.cyberk.net.pl/wrzesien/strona7.htm tu dowiesz sie ze niejaki podchorąży Orlik (na tks z nkm 20 mm) 18 wrzesnia w zasadzce zniszczył 3 niemieckie czołgi a nastepnego dnia dalsze 7 i co witman ma sie z nim rownac niech by on sprobowal na tankietce tak walczyc z tygrysem kazdy głupi moze niszczyc wroge czołgi Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik To jest dopiero twardziel! 09.06.03, 09:25 Z takiej zabawki zniszczyć 10 czołgów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: virra Re: To jest dopiero twardziel! IP: *.117.susc.suscom.net 10.06.03, 00:36 wielki_czarownik napisał: > Z takiej zabawki zniszczyć 10 czołgów! ============ Z zasadzki....ale niech mu bedzie. ============ Czytam tak te wszystkie Wasze posty od wczoraj i widze jak pieknie rozprawiacie sie z legendami i mitami szkolnych podrecznikow...(chwalebne ! :) Ale jednego mi brakuje w tych dyskusjach...poziomu wyszkolenia i profesjonalizmu Armii Wrzesniowej.Jaka Ona naprawde byla.Przyjmuje sie ze zolnierz polski byl lepszy w ataku niz w obronie.Wspomina o tym tez w swoich pamietnikach gen.Kutrzeba,iz w Szkole Wojennej staral sie klasc wiekszy nacisk na wyszkolenie obronne bo atak to Polacy maja juz w genach.Ile w tym prawdy i jak przelozylo sie to w czasie walk w Kampanii Wrzesniowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxikasek Re: To jest dopiero twardziel! IP: 212.14.9.* 11.06.03, 13:02 wielki_czarownik napisał: > Z takiej zabawki zniszczyć 10 czołgów! Automatyczne działko 20mm przebijało pancerz 40mm z 200m. Czołowe opancerzenie PzKpfw 35(t) (podobno takie zostąły zniszczone)- 25mm. Do tego niska sylwetka tks. Z zasadzki pewnie znaczy -okopany. Ciężko jest zniszczyć nawet słabo opancerzonego tks jak go sie zakopie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pierce Re: Wrzesień 1939 - pytanie IP: *.tarchomin.waw.pl / 192.168.8.* 10.06.03, 18:00 sufit2 napisał: > i co witman ma sie z nim rownac niech by on sprobowal na tankietce tak walczyc > z tygrysem kazdy głupi moze niszczyc wroge czołgi A w walce z kim zginął witmman. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwiadowca Re: Wrzesień 1939 - pytanie IP: 141.18.4.* 10.06.03, 18:18 Jak sie nie myle dokopal mu pewien Anglik Shermanem Firefly :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kaktusik_1 Re: Wrzesień 1939 - pytanie 14.06.03, 11:14 W najnowszych badaniach wyszło że Witman zginął od ognia lotniczego. Prawdopodobnie oberwł pociskiem rakietowym od Typhona. Odpowiedz Link Zgłoś
kaktusik_1 Re: Wrzesień 1939 - pytanie 14.06.03, 11:14 W najnowszych badaniach wyszło że Witman zginął od ognis lotniczego. Prawdopodobnie oberwł pociskiem rakietowym od Typhona. Odpowiedz Link Zgłoś
snah Re: Wrzesień 1939 - pytanie 24.06.03, 06:05 Nie szwabskich - tylko ogolnie niemieckich - jak juz wogole cos zniszczyl (albo ukradl) Odpowiedz Link Zgłoś
snah Re: Kolega hitlerowiec? /nt 25.06.03, 01:06 Moze nie miasz ani psa, a tu szukasz kolegow? To po pierwsze! A po drugie co upowaznia cie do takiej obrazliwej uwagi! - "czolgi szwabskie", a moze "saksonskie" albo "bawarskie" czy "slaskie" nie sa mi znane - chyba, ze mialo to obrazliwe znaczenie - stad moje konkluzja do ogolnej opini o Polakach! Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Kolega hitlerowiec? /nt 25.06.03, 10:14 Owszem szwab to obraźliwe sformułowanie, ale trudno hitlerowców nazywać inaczej niż obraźliwie. Chyba że masz inne zdanie i podoba ci się to co wyczyniali w latach 1933-1945. Odpowiedz Link Zgłoś
snah Kolega hitlerowiec? Nie - ale Niemiec! 26.06.03, 00:26 Wlasnie o to chodzi! Schwaben [Szwaby] - to Niemcy zamieszkujacy przewazajaco Baden-Württemberg [Badenie-Wirtembergie]! Dlaczego poniza sie i obraza! Warszawiakim tez nie nazywa sie kazdego zlodzieja! A poza tym nie wszyscy Niemcy byli hitlerowcami i nie wszyscy hitlerowcy byli Niemcami! Uwazam, ze przede wszystkim na taki forum ja "Militaria" powinnismy uwazac na rzeczowosc i forme naszych wypowiedzi! Dlatego nie rozumiem, jakim prawem obrazasz mnie! Rozumien, ze mozemy byc roznego zdanie na rozne tematy - i to jest przeciez podstawa do dyskusji (po to jest forum), ale jesli brakuje argumentow- to moze lepiej zamilczec, niz bzdury bazgrac! Mit freundlichen Grüßen an allen polnischen Forumteilnehmer Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Kolega hitlerowiec? Nie - ale Niemiec! 26.06.03, 09:31 snah napisał: > Wlasnie o to chodzi! Schwaben [Szwaby] - to Niemcy zamieszkujacy przewazajaco > Baden-Württemberg [Badenie-Wirtembergie]! W Polsce Szwab oznacza Niemca. Tak samo jak Szkop. Tak samo jak Pepik to Czech. Dlaczego poniza sie i obraza! > Warszawiakim tez nie nazywa sie kazdego zlodzieja! A poza tym nie wszyscy > Niemcy byli hitlerowcami i nie wszyscy hitlerowcy byli Niemcami! Ale zdecydowana większość tak. > Uwazam, ze przede wszystkim na taki forum ja "Militaria" powinnismy uwazac na > rzeczowosc i forme naszych wypowiedzi! Słowo szwab jest tu w powszechnym użyciu i nie ma nic do rzeczowości. > Dlatego nie rozumiem, jakim prawem obrazasz mnie! Rozumien, ze mozemy byc > roznego zdanie na rozne tematy - i to jest przeciez podstawa do dyskusji (po to > > jest forum), ale jesli brakuje argumentow- to moze lepiej zamilczec, niz bzdury A kto zaczął o tym, że Polacy kradną? > > bazgrac! > Mit freundlichen Grüßen an allen polnischen Forumteilnehmer Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caton Re: Kolega hitlerowiec? Nie - ale Niemiec! IP: 217.153.114.* 26.06.03, 10:20 nie dyskutuj z nim. kolega bierze przyklad ze wschodu (vide: misza), ktory tez zamiast rzeczowosci preferuje epitety. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Koledze się po prostu coś nie podoba 26.06.03, 13:27 A nie podoba się to, że ktoś wchodzi na to forum i od pierwszego postu poucza innych i w inny sposób się szarogęsi. Napisze coś na temat, pobędzie tu trochę, to może zacząć pouczać innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caton Re: Koledze się po prostu coś nie podoba IP: 217.153.114.* 26.06.03, 14:34 a co? prawda w oczy kole? nie rozumiem - kazdemu normalnemu czlowiekowi moze "wymsknac sie" epitecik, nawet stosunkowo niewinny, jak ten twoj "szwab". ale po zwroceniu uwagi moze warto by przyznac sie do bledu, a nie brnac dalej, ze "u nas to normalne". bo otoz nie - u nas to nie jest normalne. a przynajmniej powinno przechodzic z wiekiem... Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Mój drogi 26.06.03, 15:24 Po tym, co niemcy zrobili mojej rodzinie mam pełne prawo wieszać ich za jaja a nie tylko nazywać szwabami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szkopzpochodzenia Re: Mój drogi IP: *.mitre.org 26.06.03, 15:32 wielki_czarownik napisał: > Po tym, co niemcy zrobili mojej rodzinie mam pełne prawo wieszać ich za jaja a > nie tylko nazywać szwabami. No coz ,tyle im znowu nie zrobili ,bo ty istniejesz !!!!, albo urodziles sie przed 39 rokiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Mój drogi IP: *.dip.t-dialin.net 26.06.03, 23:43 No i widzisz?Oberwalo Ci sie.W jednym kolesie maja racje.Szwab,ma prawo sie obrazic,jesli stosuje sie zbitke Szwab-...i tu epitet.Szczegolnie mlody.Nie mozna obwiniac mlodych Niemcow za winy ich przodkow.Przytlaczajaca wiekszosc ma do nich takie same pretensje jak Ty.Moze nawet wieksze.Czesto przypomina im sie historie.A tej w niemieckich szkolach sie nie wybiela. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Mój drogi 27.06.03, 00:01 Ale ja nie dokonuję zbitki Szwab + x Mówię po prostu szwab, albo szkop. Tak samo jak pepik albo pindos. A co do historii, to trudno - trzeba wziąść za nią odpowiedzialność. Tyle zła ten naród narobił, że przez następne 1000 lat powinien na kolanach resztę świata przepraszać. Tym bardziej nie widzę powodu dla którego naganne jest nazywanie naszych najeźdźców z 1939 szwabami (bo w tym kontekście użyłem tego słowa w pierwszym poście). Ale jeżeli ktoś usiłuje bronić tych wrześniowych morderców i sprzeciwia się nazywaniu ich szwabami to niestety na pewno go za to nie polubię. Akurat mówiąc o tym okresie niemcy powinni się cieszyć iż użyłem tylko słowa "szwab" a nie innych, na które ci ludzie (czy to byli ludzie??) w pełni zasłużyli Odpowiedz Link Zgłoś
snah powrocmy do setna sprawy 27.06.03, 04:07 Do panow "szkopzpochodzenia", "miki" i "caton"! Szanowni Panowie - dziekuje za wasze slowa poparci dla rzeczowej i kulturalnej dyskuscji. Uwazam, ze "wielki_czarownik" jest po prostu w goracej wodzie kapany! Ale teraz do rzeczy i na temat "Wrzesien1939 - pytanie" - Mam znajomego historyka i nuimizmatyka w RFN, ktory uwaza, ze szarze ulanow polskich na czolgi niemieckie (pokazany np w filmie "Lottna"), ktore czesto sa cytowane i z usmieszkim komentowane, wcale nie byly tak do konca aktem desperacji i bezsilnosci! Otoz w tym czasie zekomo (tego faktu nigdzie nie potwierdzono) Wehrmacht stosowal w atakach na oddzialy polskie tez atrapy. Wygladajace jak prawdziwe czolgi pojazdy z 2-ma zolnierzami (kierowca + strzelec). Opancezeniem tych pojazdow gasienicowych byla zwykwa blacha, ktora bez problemu rozpedzony ulan lanca przebic mogl. Jak daleko to twierdzenie jest prawda - tego nie wiem - moj znajomy powolywal sie na scisle tajne (w tych czasach) dokumenty, ktore dostepne sa tylko naukowca. Moze ktos cos slysu´zal o tym z polskich zrodel historycznych? Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Ja słyszałem o innej wersji 27.06.03, 10:00 Ponoć raz oddział ułanów w pełnym pędzie przejechał przez zaskoczony oddział pancerny i zniszczył 2 czy 3 pojazdy granatami. Odpowiedz Link Zgłoś
joseph.007 Re: powrocmy do setna sprawy 27.06.03, 10:19 Przypuszcam, że to jakaś bajka. Niemcy w 1939 r. mieli wystarczająco dużo prawdziwych pojazdów pacernych i zupełnie nie musieli sztukować ich liczby jakimis atrapami. Ale może to być też echo wcześniejszych czasów - do połowy lat trzydziestych Niemcom nie wolno było wszak posiadać czołgów, więc na manewrach były one imitowane przez małe traktory z odpowiednim kartonowym "nadwoziem" w kształcie czołgu. Później oczywiście było to już niepotrzebne, ale jakieś ślady zostały po tym w ówczesnej polskiej propagandzie, z pogardą wyrażającej się o rzekomo "kartonowych" niemieckich czołgach, które można ponoć przeskoczyć na koniu... Pzdr Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
snah Re: powrocmy do setna sprawy 28.06.03, 05:04 Tez przypuszczam, ze moj znajomy zaslyszal jekiejs opowiesci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Re: Mój drogi IP: 217.153.133.* 03.07.03, 16:01 wielki_czarownik napisał: > Tym bardziej nie widzę powodu dla którego naganne jest nazywanie naszych najeźdźców z 1939 szwabami (bo w tym kontekście użyłem tego słowa w pierwszym poście). Ale jeżeli ktoś usiłuje > bronić tych wrześniowych morderców i sprzeciwia się nazywaniu ich szwabami to > niestety na pewno go za to nie polubię. Szwabia to taka kraina. Tak więc używając sformułowania "Szwab" jako obrażliwego określenia na wszystkich Niemców jest po prostu ... głupie. Jeżeli ktoś chce używać sformułowań niegrzecznych mając na myśli Niemców to należy wymyśleć coś innego... > Akurat mówiąc o tym okresie niemcy powinni się cieszyć iż użyłem tylko słowa "szwab" a nie innych, to dlaczego uważasz, że zbrodniarzami byli tylko Szwabowie? A Bawarczycy? A Prusasy? A Brandenburczycy? Myślałem, że kolebką nazizmu była Bawaria a nie Szwabia... Pzdr. MS Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Czyżbyś nie znał polskiego? 03.07.03, 16:36 Przecież słowo "szwab" jest od ładnych kilkudziesięciu lat pogardliwą nazwą Niemca z dowolnej krainy. Języka nie zmienisz. Szwab to szwab i tyle. Słowa "szwab" używała jeszcze moja prababcia. Odpowiedz Link Zgłoś