Dodaj do ulubionych

Ciekawy art. o Iskanderach i nowych ruskich ICBM

24.08.07, 03:52
najciekwsze jest to co nie zostalo w artykule powiedziane wprost, ale mocno
zasugerowane, ze Rosjanie swoimi ICBM RS-24 lamia zakaz MIRV

Niestety po angielsku by Nikolai Sokov

cns.miis.edu/pubs/week/070601.htm
Obserwuj wątek
    • marek_boa Re: Ciekawy art. o Iskanderach i nowych ruskich I 24.08.07, 09:11
      Marku niczego Rosjanie jak do tąd nie złamali bo ni słychu ,ni dudu
      na temat zamontowania głowic wieloładunkowych na Topolach-M ani
      innych nowych pociskach!Co by było śmieszniej to głowice takie
      zostały opracowane już w 1998 roku czyli rok po wejściu do służby
      pierwszego pocisku! Toż samo z pociskami R-36M2(15A18M)!~Od 1998
      roku główny wariant pocisku z głowicą 15F175 ma tylko jeden ładunek
      (moc 20Mt)ale opracowano i wdrożono do produkcji jeszcze kilka
      innych głowic:
      >15F173 - 10 ładunków o mocy 0,55-0,75 Mt
      >15F178-1 - 14 ładunków o mocy 0,55-0,75 Mt
      >15F178-2 - 19 ładunków o mocy 0,55 Mt
      >15F178-3 - 20 ładunków o mocy 0,55 Mt
      >15F178-4 - 32 ładunki o mocy 0,55 Mt
      - Według porozumień rozbrojeniowych głowic wieloładunkowych nie
      wolno MONTOWAĆ na pociskach! Nic na to miast te traktaty akurat o
      produkcji nie mówią!:) Znaczy się chodzi o zakaz montowania na
      nowych pociskach i modernizowanych starszych!Nie dotyczył ten zakaz
      o ile mnie pamięć nie myli pocisków w służbie,w momencie wejścia
      traktatu w życie o ile nie miały więcej ładunków jak 10!
      -Pozdrawiam!
      • matrek Re: Ciekawy art. o Iskanderach i nowych ruskich I 24.08.07, 12:14
        Chyba jednak te istniejace jak najbardziej sa objete traktatem, bo przeciez
        amerykanie z powodu traktatu wycofali wszystkie swoje MX-y, ktore byly przeciez
        nowoczesniejsze, niz Minutemany ktore sobie zostawili.
        • marek_boa Re: Ciekawy art. o Iskanderach i nowych ruskich I 24.08.07, 12:36
          W tym sę Matrek ,że nie pamiętam dokładnie ale skoro na uzbrojenie w
          1990 roku weszły pociski R-36M2 z głowicą 10-cio ładunkową i nie
          naruszało to traktatu to musi być jakiś podpunkt dotyczący takich
          głowic!
          -Pozdrawiam!
          • matrek Re: Ciekawy art. o Iskanderach i nowych ruskich I 24.08.07, 13:31
            nie jestem pewny czy dobrze Cie zrozumialem - piszesz ze Rosjanie maja ICBM-a z
            10 glowicami MIRV na pokladzie?
          • rudy102_t_34_85 Re: Ciekawy art. o Iskanderach i nowych ruskich I 24.08.07, 18:26
            Układ rozbrojeniowy START II zakładający min.eliminację rakiet
            wielogłowicowych bazowania lądowego podpisano w 1993 roku,tymczasem
            najnowsza odmiana R-36 weszła do linii w 1988 a więc 5 lat wcześniej.
            Obecnie Rosja uważa że amerykańskie prace nad tarczą rakietową są
            złamaniem wcześniejszych umów rozbrojeniowych ( START I) i w związku
            z tym nie musi już przestrzegać umów wynikających z traktatów START
            I/II.To samo dotyczy się uzgodnień z Rekjaviku w/s eliminacjii
            rakiet taktycznych o zasięgu pow.500 km..
            • marek_boa Re: Ciekawy art. o Iskanderach i nowych ruskich I 24.08.07, 19:25
              Rudy "drobna" nieścisłość(i to z mojej strony - Sorry!):) R-36M2 bo
              o tym pocisku piszemy wszedł na uzbrojenie z głowicą 15F173(10
              ładunkową!) 11 sierpnia 1988 roku a z głowicą 15F175(1 ładunek) 23
              sierpnia 1990 roku! Inne głowice wieloładunkowe były opracowywane od
              1989 do 1998 roku! Ostatnia (32 ładunkowa została opracowana a bodaj
              w 2003!)
              -Pozdrawiam!
              • matrek Re: Ciekawy art. o Iskanderach i nowych ruskich I 24.08.07, 19:27
                To niczego nie zmienia, bo uklady te dzialaly takze wstecz, tzn., mialy
                zastosowanie takze do juz istnijacych rakiet. Stad likwidacja Peacekeeperow
                przez amerykanow.
            • matrek Re: Ciekawy art. o Iskanderach i nowych ruskich I 24.08.07, 19:25
              I tu się Rosja myli, wie o tym ze nie ma racji, lecz stawia te zarzuty o
              naruszanie ABM Treaty bo... trzeba by zapytac Putina. Uklad ABM zabrania
              rozmeiszczania srodkow boost-phase defenses, nie zas midcourse system, a takim
              systemem jest GBI, podobnie jak systemami Terminal Phase Defense sa systemy
              Patriot, Thaad, czy Raytheon SM-3. Nikt natomiast nie prowadzi prac nad boost
              phase defense, czego zabrania uklad ABM, jak bronie kosmiczne, czy floty.
              • marek_boa Re: Ciekawy art. o Iskanderach i nowych ruskich I 24.08.07, 19:49
                Matruś wcale się nie mylą i nie trzeba pytać Władimira
                Władimirowicza!:)Układ o ile sobie dobrze przypominam zakadał,że tak
                jedno jak i drugie państwo rozlokuje około 100 pocisków
                antyrakietowych(i ani jednego więcej!) przeznaczonych do niszczenia
                rakiet strategicznych a bodaj w dwóch miejscach!Dyslokacja tych
                antyrakiet miała być stała ! Bodaj głównym podpunktem tego traktatu
                właśnie było ,że pociski antyrakietowe nie mają prawa zmieniać
                miejsca swojego bazowania!
                -Pozdrawiam!
                • matrek Re: Ciekawy art. o Iskanderach i nowych ruskich I 24.08.07, 20:00
                  marek_boa napisał:

> Matruś wcale się nie mylą i nie trzeba pytać Władimira
                  > Władimirowicza!:)Układ o ile sobie dobrze przypominam zakadał,że tak
                  > jedno jak i drugie państwo rozlokuje około 100 pocisków
                  > antyrakietowych(i ani jednego więcej!) przeznaczonych do niszczenia
                  > rakiet strategicznych a bodaj w dwóch miejscach!Dyslokacja tych
                  > antyrakiet miała być stała ! Bodaj głównym podpunktem tego traktatu
                  > właśnie było ,że pociski antyrakietowe nie mają prawa zmieniać
                  > miejsca swojego bazowania!
                  > -Pozdrawiam!

Wiesz, doswiadczenie zawodowe podpowiada mi zeby nie polemizowac w sprawach w
                  ktorym nie widzialem na wlasne oczy przepisow, a nie znam tego ukladu, ale po
                  pierwsze amerykanie mieli jedna baze w Polnocnej Dakocie, po tym jak ABM zostal
                  znowelizowany (redukcja z dwoch do jednej), teraz nie maja juz zadnej bazy od
                  kiedy zlikwidowali program Safeguard z glowicami jadrowymi. Cala baza zostala
                  zlikwidowana lacznie pociskami. Po drugie Uklady przewidywaly posiadanie do 100
                  rakiet antybalistycznych i chodzilo o obrone przez atakiem drugiej strony za
                  pomoca mniej lub bardziej zmasowanego uderzenia v- nie zas o kilka rakiet
                  lacznie w bazach Vandenberg, na Alasce i w Polsce, ktore nie moga Rosji w niczym
                  zaszkodzic.

Co do traktatu ABM, opieram sie jednak na tym:
                  www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/missile/interviews/coyle.html
                  To obszerny i niezmiernie ciekawy wywiad z zastepca doradcy Clintona do spraw
                  bezpieczenstwa na wiele roznych tematow zwiazanych z obrona antybalistyczna.
                  • rudy102_t_34_85 Re: Ciekawy art. o Iskanderach i nowych ruskich I 24.08.07, 20:06
                    Gwoli ścisłości,sprawę systemów anty-rak. regulowały umowy serii
                    SALT.Umowy START dotyczyły redukcjii istniejącego potencjału
                    ofensywnego.
                    • matrek Re: Ciekawy art. o Iskanderach i nowych ruskich I 24.08.07, 20:15
                      Q: How do you answer the criticism that ... the reason that we're no further
                      along with a system of national missile defense than we are is because of the
                      ABM Treaty?

________
                      Cole: The ground-based, midcourse system that covers the middle part of the
                      trajectory of an enemy ICBM can be developed, was being developed, and is being
                      developed within the constraints of the ABM Treaty. President Clinton didn't
                      want to violate the ABM Treaty any more than President Bush does. So all of the
                      work that you've seen about in the news, these tests from Kwajalein and
                      Vandenberg and all of those tests can and are being conducted within the
                      constraints of the ABM Treaty. So that piece of the Bush layered system isn't a
                      problem.

Well, what about boost-phase defenses? They have to be mobile, either on a ship
                      or perhaps an aircraft or in space, and indeed the ABM treaty prohibits those
                      things. But before you can do boost-phase missile defense even against a small
                      country like North Korea from ships, you need to develop an entirely new missile
                      • marek_boa Re: Ciekawy art. o Iskanderach i nowych ruskich I 24.08.07, 20:35
                        Sorry Matrek ale aż tak dobry z Angielskiego to znowu ja nie
                        jestem!:)Jeśli Będziesz bardzo Chciał to po przetłumaczeniu na
                        Polski mogę Ci go przepisać po...Wietnamsku!:)Będziesz się wtedy
                        czuł troszki jak ja!:)
                        -Pozdrawiam!
                        • matrek Re: Ciekawy art. o Iskanderach i nowych ruskich I 24.08.07, 21:22
                          marek_boa napisał:

> Sorry Matrek ale aż tak dobry z Angielskiego to znowu ja nie > jestem!:)Jeśli
                          Będziesz bardzo Chciał to po przetłumaczeniu na
                          > Polski mogę Ci go przepisać po...Wietnamsku!:)Będziesz się wtedy
                          > czuł troszki jak ja!:)> -Pozdrawiam!

Q: How do you answer the criticism that ... the reason that we're no further
                          along with a system of national missile defense than we are is because of the
                          ABM Treaty?

Co Pan Powie na krytyke ze.. nie posunelismy sie zbytnio do przodu z systemem
                          obrony antyrakietowej z powodu traktatu ABM?
                          ________
                          Cole: The ground-based, midcourse system that covers the middle part of the
                          trajectory of an enemy ICBM can be developed, was being developed, and is being
                          developed within the constraints of the ABM Treaty.

System obrony antybalistycznej "ground-based, midcourse system" ktory pokrywa
                          trajektorie wrogiego ICBM w srodkowej fazie lotu moze być rozwijany, był i
                          bedzie rozwijany bez naruszenia traktatu ABM

President Clinton didn't want to violate the ABM Treaty any more than President
                          Bush does. So all of the work that you've seen about in the news, these tests
                          from Kwajalein and Vandenberg and all of those tests can and are being conducted
                          within the constraints of the ABM Treaty.

Prezydent Clinton wcale nie chcial nie naruszczac traktatu bardziej niz
                          Prezydent Bush. Wszystkie testy ktore widzieliscie w wiadomosciach, testy z bazy
                          Kwajalein i Vandenberg, wszystkie te testy miescily sie w ramach ABM.

So that piece of the Bush layered system isn't a
                          problem

Ta czesc wielowarstwowej obrony balistycznej Busha nie jest problemem

Well, what about boost-phase defenses? They have to be mobile, either on a ship
                          or perhaps an aircraft or in space, and indeed the ABM treaty prohibits those
                          things.

Co do obrony w fazie boost (poczatkowej, tuz po starcie rakiety, przed
                          opuszczniem atmosfery) Ona musi byc moobilna, prawdopodobnie zokretu, samolotu
                          lub kosmosu i traktat ABM zabrania tych rzeczy.

But before you can do boost-phase missile defense even against a small country
                          like North Korea from ships, you need to develop an entirely new missile
                          • marek_boa Re: Ciekawy art. o Iskanderach i nowych ruskich I 24.08.07, 21:41
                            Dzięki piękne Matrek!:)
                            -Pozdrawiam!
                            • matrek Re: Ciekawy art. o Iskanderach i nowych ruskich I 24.08.07, 22:21
                              Do uslug :)
                    • matrek Traktat byl ABM 24.08.07, 21:33
                      rudy102_t_34_85 napisał:

> Gwoli ścisłości,sprawę systemów anty-rak. regulowały umowy serii
                      > SALT.Umowy START dotyczyły redukcjii istniejącego potencjału
                      > ofensywnego.

Natopiast zostal zawarty w wyniku rozmow SALT.
                  • marek_boa Re: Ciekawy art. o Iskanderach i nowych ruskich I 24.08.07, 20:44
                    Matrek sęk w tym ,że o ile mnie pamięć nie zawodzi to układ zakadał
                    właśnie stałą lokalizację pocisków antyrakietowych i zakaz ich
                    przemieszczania!To ,że Amerykanie zrezygnowali ze swoich pocisków i
                    je zlikwidowali wcale nie zwalniało ich z tego punktu układu!
                    Rosjanie swoje pociski zamontowali tam gdzie przewidywał ten układ i
                    nadal część z nich tam stacjonuje - czyli pod Moskwą!
                    -Pozdrawiam!
                    • matrek Re: Ciekawy art. o Iskanderach i nowych ruskich I 24.08.07, 21:30
                      marek_boa napisał:

> Matrek sęk w tym ,że o ile mnie pamięć nie zawodzi to układ zakadał
                      > właśnie stałą lokalizację pocisków antyrakietowych i zakaz ich
                      > przemieszczania!To ,że Amerykanie zrezygnowali ze swoich pocisków i
                      > je zlikwidowali wcale nie zwalniało ich z tego punktu układu!
                      > Rosjanie swoje pociski zamontowali tam gdzie przewidywał ten układ i
                      > nadal część z nich tam stacjonuje - czyli pod Moskwą!
                      > -Pozdrawiam!

Nie jeste oblatanay w tym tamacie, wiec nie bede polemizowal. O traktacie wiem
                      tylko tyle ile baz pozwalal miec i ile pociskow, ale juz nie czy mozna tworzyc
                      gdzies indziej. Chociaz... chyba sie mylisz, bo pierwotnie amerykanie chciali
                      zainstalowac antyrakiety NIKE-ZEUS w 25 bazach przy najwiekszych miastach, ale
                      spoleczenstwa tych miast gwaltownie protestowaly, nie chcac zyc w sasiedztwie
                      baz rakiet z glowicami nuklearnymi, wiec amerykanie zdecydowali sie przeniesc je
                      i zamiast przy miastach, zrobili baze Safeguard w grand Forks w Pln. Dakocie,
                      gdzie trzymali swoje ICBMy. czyli przeniesli jak widac, a nie czytalem nigdy o
                      jakims sporze z Rosja o to.
                      • marek_boa Re: Ciekawy art. o Iskanderach i nowych ruskich I 24.08.07, 21:50
                        Tutaj chyba "Przestrzeliłeś" z ...czasem!:)Układ zakładał najpierw
                        dwie lokalizacje czyli obrona stolicy i zgrupowania własnych silosów
                        pocisków strategicznych a po zmodyfikowaniu tylko jedną!Amerykanie
                        wybrali obronę swoich silosów a Rosjanie Moskwy!Wcześniej czyli
                        przed wejściem układu w życie Amerykanie planowali rozmieścić
                        pociski przy dużych miastach zaś Rosjanie...rozmieścili już w
                        końcówce lat 50-tych pociski R-113 w liczbie...3000 sztuk w okręgu
                        Moskiewskim!Dla tego tak ważna była dla obu stron liczba pocisków
                        (nie więcej jak 100) czyli ze strony Rosjan pokaźna redukcja!
                        -Pozdrawiam!
                        • matrek Re: Ciekawy art. o Iskanderach i nowych ruskich I 24.08.07, 21:58
                          Tak, masz racje, te dwadziescia piec baz bylo wczesniej - dopiero po napisaniu
                          tego, sprawdzilem to we wplasnym tekscie na Wiki :)
                    • matrek Re: Ciekawy art. o Iskanderach i nowych ruskich I 24.08.07, 21:35
                      Akurat jestem w trakcie pisania artykulu o Missile Defense, wiec mozesz sobie
                      przeczytac moje dotychczasowe wypociny

pl.wikipedia.org/wiki/Missile_Defense
                      • marek_boa Re: Ciekawy art. o Iskanderach i nowych ruskich I 24.08.07, 21:54
                        Dlaczego "wypociny"? To co Napisałeś jest ciekawe!Tym bardziej dla
                        mnie bo z racji tego ,że interesowałem się od "zawsze"
                        Radzieckim/Rosyjskim uzbrojeniem insze traktowałem "po łebkach"!:)
                        -Pozdrawiam!
                        • matrek Re: Ciekawy art. o Iskanderach i nowych ruskich I 24.08.07, 21:59
                          Wypociny bo to daleko do konca jeszcze (dalej niz blizej0, wymaga jeszcze wiele
                          pracy, choc ja nie zawsze masz czas i ochote na konczenie tego.
                          • marek_boa Re: Ciekawy art. o Iskanderach i nowych ruskich I 24.08.07, 22:01
                            Bez paniki!:) Dasz radę!:)
                            -Pozdrawiam!
                            • matrek Re: Ciekawy art. o Iskanderach i nowych ruskich I 24.08.07, 22:12
                              Wiesz, to sie fajnei pisze, gdy ma sie przygotowane juz wszystkie materialy, ale
                              wyszukiwanie w necie zrodel, to niekiedy droga przez meke, gdy z interesujaco
                              zapowiadajacego sie tytulu, w srodku nie ma nic co moglbys wykorzystac.
                              • marek_boa Re: Ciekawy art. o Iskanderach i nowych ruskich I 24.08.07, 22:28
                                Wiem coś na ten temat!:)
                                -Pozdrawiam!
                                • matrek Re: Ciekawy art. o Iskanderach i nowych ruskich I 24.08.07, 22:38
                                  marek_boa napisał:

> Wiem coś na ten temat!:)
                                  > -Pozdrawiam!

A jeszcze ciekawiej jest, gdy trafiasz na jakas fajna informcje, ktora zywcem
                                  wlozylbys do swojego artykulu gdyby nie prawo autorskie, ale podana jest na
                                  jakiejs prywatnej stronie hobbystycznej na ktora Ty nie mozesz sie powolac, bo
                                  ona nie jest bardziej wiarygodna od ciebie, natomiast autor tej storny nie
                                  podaje zadnych zrodel skad on czerpal ta informacje, zebys mogl zweryfikowac ja,
                                  czy ewentualnie sam sie na nia powolac. Wiesz, co innego gdy piszemy sobie tutaj
                                  na forum, a co innego, gdy chcemy rzetelnie napisac cos co moze byc zrodlem
                                  wiedzy dla kogos, kto moze jej szuka.

Zreszta dla mnie najfajniejsze w pisaniu na wiki, jest publikowanie informacji,
                                  ktorych nie ma do tej pory nigdzie w Polsce - przynajmniej w polskojezycznym
                                  internecie. Gdy jestem pierwszy ktory podal jakas informacje w jezyku polskim :)
                                  Lechce ego ;))
                                  • marek_boa Re: Ciekawy art. o Iskanderach i nowych ruskich I 24.08.07, 22:46
                                    No ba!:)To tyż ludzka słabość i o ile jest "nie przegięta" to raczej
                                    jest...nieszkodliwa!:)
                                    -Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka