Dodaj do ulubionych

gruba blizna po c.c

12.12.10, 21:12
Mam pytanie jak wyglądają wasze blizny po c.c? U mnie minął rok od porodu. Blizna jest gruba, szeroka (miejscami ponad 0,5 cm) i tak poszarpana - w dotyku czuć miejscami zgrubienia. Kolor blizy nadal czerwono, brązowy. Nie boli mnie ona, ale zastanawiam się czy wszystkie blizny takźle wygladają. Kiedyś koleżanka pokazywał mi swoja bliznę i była ona prawie niewidzoczna, cieniutka jak nitka. Nie chodzi mi o względy estetyczne bo i tak jej nie widać ale o technikę i sztukę lekarską w cięciu i szyciu. Dodam, że moje c.c było nieplanowane, podjęte b. szybko na porodówce. Kiedy pytałam lekarza w przychodni to tylko machnęła ręką. Zastanawiam się czy jakość blizyny ma wpływ na koleją ciąże.
Obserwuj wątek
    • sierpniowa27 Re: gruba blizna po c.c 12.12.10, 22:12
      moja jest w ogole niewidoczna.ale np kuzynce sie zrobil bliznowiec i ma wlasnie taka podona w opisie jak Twoja.
    • dominikanj1 Re: gruba blizna po c.c 12.12.10, 22:20
      dokładnie-u Ciebie najprawdopodobniej też wystąpił tzw. bliznowiec.
      taka już uroda tej blizny, ale z biegiem czasu może się zmienić i nie oznacza to że podczas ewentualnego następnego rozwiązania ciąży przez cc będzie tak samo.
      mój przykład:
      grudzień 2007-laparotomia-usuniecie endometriozy z jajników-rana piękna, równiutka, zszyta idealnie, można ja porównać do udrapnięcia kota:)
      po pewnym czasie od zagojenia utworzył się bliznowiec-blizna wypukła, twarda, sina.
      styczeń 2010-cc-rana fatalna, rozharatana, zeszycie na okrętkę.
      teraz blizna jasna, cienka, płaska.
      przy następnym cieciu najpierw wycina się skórę ze starą blizna i w tym samym miejscu tworzy się nowe ciecie i stara blizna znika.
      u mnie przy brzegach widać kawałek starej blizny i owy dawny bliznowiec też "wyładniał", wiec jest nadzieja i dla Ciebie:)
      p.s.
      jak chcesz zobaczyć dysponuje zdjęciami z każdej fazy gojenia:)
    • kiki1981 Re: gruba blizna po c.c 12.12.10, 22:48
      dziękuję za szybką odpowiedź. Muszę poczytać o bliznowcu. Myślałam, ze to wina lekarza który mnie szył. Wydaje mi się, że cięcie nie było precyzyjne (spieszyli się dla ratowania dziecka), bo jak miałam jeszcze szwy to rana było poszczępiona, tak jakby skalpel się osunął (taki zygzak) no i jak szyli to musieli trochę ciała nadłożyć.
      • kotkowa Re: gruba blizna po c.c 13.12.10, 12:32
        Właśnie, co to jest bliznowiec? Moja rana po cc też jest raczej gruba, trochę wypukła i wciąż zaczerwieniona. Nie smarowałam jej niczym, bo czytałam, że z czasem rana blednie sama. Jestem 8 m-cy po cc. Nadal mam też takie martwe miejsca na podbrzuszu, wciąż czuję coś pod skórą, zwłaszcza jak ubiorę ciasne spodnie, takie ciągnięcie. To wszystko ok?
    • go-jab Re: gruba blizna po c.c 13.12.10, 17:57
      w kolejnych ciazach wazniejsze jest w jakim stanie sa wewnetrzne blizny niz to jak wyglada ta na skorze...
    • pola.cocci Re: gruba blizna po c.c 13.12.10, 20:35
      ja tez mialam cos takiego, chodzilam do dermatologa na serie zastrzykow w blizne wlasnie i teraz mam cieniutki paseczek, ledwo widoczny - polecam
      • kiki1981 Re: gruba blizna po c.c 13.12.10, 23:57
        Chodziłaś ze wzg. zdrowotnych czy estetycznych. Bo jakoś nie przekonują mnie zastrzyki w tym miejscu. Brzydko mogę wyglądać, ale nie chciałabym aby to miało wpływ na przyszłą ewentualną ciążę.
        • pola.cocci Re: gruba blizna po c.c 16.12.10, 11:05
          ze wzgledow zdrowotnych, bo mnie bolalo przy dotyku i bylo to b. nieprzyjemne oraz estetycznych, bo nie chcialam, zeby mi tak zostalo
          zastrzyki dosc nieprzyjemne (ale nie bolesne) na poczatku, bo w miare poprawy bylo coraz mniej czuc cokolwiek, a mialam ich chyba 4 razy w odstepach chyba 2 tyg
          po 4 latach od cc zaszlam w ciaze, ktora przebiegla bezproblemowo i urodzilam synka SN
          pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka