Dodaj do ulubionych

ureoplasma

16.01.11, 16:38
Mialam invitro,kilka dni przed wykryta ww bakteria,ale brałam antybiotyk i lekarz pow ze ok.Obecnie jestem w 2mies ciazy.Czy ta bakteria moze <zostac>w organizmie?miec wplyw na dziecko?na jakies zakazenie w czasie porodu?dziekuje za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • katherine23 Re: ureoplasma 16.01.11, 21:56
      Ja miałam tą bakterię w pierwszej ciązy. Została wykryta na początku ciązy jakoś w 2 miesiącu. Niestety 3 kuracje antybiotykowe nie przyniosły efektu (u mojego meza wystarczyła jedna tyle ze mocniejszym antybiotykiem). Najpierw straszono mnie poronieniem, potem przedwczesnym porodem, a na końcu zarażeniem przez malucha tą bakterią podczas porodu i w rezultacie zapaleniem płuc u niego. Tak to mnie strasznie zestresowała ze to były bardzo długie 9 miesięcy. Szcześliwie donosiłam ciązę, dzieć urodził się zdrowy (wprawdzie nie sn bo przy 7 cm zaczęło spadać tetno i zrobiono mi CC).
      Potem dopiero sie dowiedziałam ze tego badania nie wykonuje się u wiekszosci kobiet w ciązy i wiele kobiet rodzi zdrowe dzieci nawet nie wiedząc ze jest nosicielem tej bakterii.
      Zyczę powodzenia i dużo dystansu do ginekologów - straszycieli.
      Kasia
      • pudelek09 Re: ureoplasma 16.01.11, 22:31
        mi lekarz powiedziel ze ten antybiotyk wystarczy,ale jednak sie boje.
    • katarzynaoles Re: ureoplasma 20.01.11, 12:16
      Moim zdaniem warto będzie za jakiś czas powtórzyć badanie na obecność ureoplazmy - zakażenie lubi powracać, tym bardziej, że w ciąży nie można stosować niektórych silniej działających antybiotków. Dobrze jest kontrolować sytuację i mieć pewność, że nie ma poważnego zakażenia - niewielka ilość drobnoustrojów nie powinna być groźna. Sugerowałabym także przeleczenie męża, ponieważ urealpasma przenosi się najczęściej drogą płciową. Pozdrawiam serdecznie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka