Dodaj do ulubionych

Ułożenie łożyska

07.06.11, 22:06
Pani Kasiu,

przeglądam właśnie opisy z USG połówkowych i zauważyłam,że w poprzedniej ciąży na etapie 22 tc lekarz napisał "łożysko ściana tylna", aktualnie jestem w 24 tc i tym razem wyczytałam "łożysko ściana przednia".

Ciekawa jestem,czy łożysko w czasie ciąży się przemieszcza wraz z brykającym dzidziusiem z przodu do tyłu,czy jedynie może się tylko podnosić lub opadać oraz jaki wpływ na ciążę ma położenie na tylnej a na przedniej ścianie?
Czy jedno ułożenie jest lepsze a drugie gorsze dla rozwoju ciąży i porodu czy o ile łożysko nie zatyka ujścia to nie ma to znaczenia?

Pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • dominikanj1 Re: Ułożenie łożyska 08.06.11, 11:45
      łożysko w trakcie trwania ciąży przemieszcza się w związku z rozrostem macicy a nie z aktywnością ruchową dziecka.
      to czy będzie na ścianie przedniej czy tylnej zależy od przypadku lub czasem od osobniczych cech budowy anatomicznej.
      ściana przednia przytłumia wyczuwalność ruchów dziecka, powoduje, ze brzuch może być bardziej wystający.
      umiejscowienie łożyska na przedniej ścianie jest teoretycznie bezpieczniejsze jeśli chodzi o ryzyko jego przodowania, bo częściej zdarza się, że łożysko nisko schodzi ku ujściu szyjki lub staje się centralnie przodujące po tym jak umiejscowione było na tylnej ścianie. tyle teorii.
      moje doświadczenia:
      w 13 tyg na usg zapytałam lekarza o umiejscowienie kosmówki-powiedział że ściana tylna-pytałam z myślą o możliwości przodowania później wykształconego łożyska-miałam podstawy do obaw, bo sama jestem z ciąży centralnie przodującego, a siostra z tego powodu ma dziecko na cmentarzu.
      moje złe przeczucia nie zawiodły mnie.
      po 20 tyg łożysko nisko schodzące-3 epizody krwawienia i3 hospitalizacje co ok 2 tyg.
      28 tydz kolejny epizod, łożysko centralnie przoduje-ciągły pobyt w szpitalu do cc w 37. wieczorem przed planowanym cc krwotok.
      wszystko skończyło sie dobrze.
      droga migrowania mojego łożyska wyglądała, jakby chciało przejść z tylnej ściany na przednią. w skutek najprawdopodobniej częstych odklejeń kosmków łożysko nie było 100% wydolne i chciało nadrobić wchłanialność krwi rozrastając się maksymalnie na ściany macicy.
      cyt z lekarki:"gdzie nie spojrzeć łożysko"
    • katarzynaoles Re: Ułożenie łożyska 08.06.11, 12:11
      Koleżanka udzieląjąca odpowiedzi we wpisie powyżej ma wiele racji - ale z praktyki wiadomo, że migracja łożyska z tylnej ściany na przednią lub odwrotnie prawie się nie zdarza. Również obniżenie się łożyska usadowionego nisko lub prawidłowo to wyjątkowe przypadki - zwykle czyms spowodowane, co zresztą wynika z postu. Różnica między usadowieniem łożyska na przedniej czy tylnej ścianie macicy polega głównie na względach praktycznych, bo dla działania łożyska nie ma znaczenia. Przy łożysku na przedniej ścianie (to rzadsza forma) gorzej i nieco w innych miejscach słucha się tętna dziecka, trudniej wybadać przez powłoki brzuszne jak maluch jest ułożony, częściej też dziecko podejmuje podróż przez kanał rodny z mechanizmu odwróconego - tzn. jego potylica ustawia się od syrony kości krzyżowej mamy i na to mwarto zwrócić uwagę podczas porodu, bo można próbować przez ułożenie mamy spowodować prawidłowy zwrot dziecka. Jednak przy drugim porodzie, nawet przyjmując, że maluch będzie chciał się rodzić nietypowo i nie da się tego skorygować, poród jest jak najbardziej możliwy. Pozdrawiam :)
      • dimeah Re: Ułożenie łożyska 09.06.11, 22:41
        Dziękuję za pomoc :)

Będę więc obserwować sytuację,mam nadzieję,że synek jednak ustawi się do drogi "typowo" :)

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka