Dodaj do ulubionych

pęknięty obojczyk

17.04.13, 10:51
Pani Kasiu! Urodziłam 2 dzieci. Pierwsze 3900, obwód główki 37, drugie 3780, obwód główki 34. Oboje dzieci sn, bez nacinania krocza. Pierwszy poród trwał 12 godzin, z drugim dzieckiem ledwo zdążyliśmy dojechać do szpitala. Poród był szybki, w biegu, nawet nie poczułam kidy główka już była na świecie, położna krzyczała "nie przyj", a ja nie mogłam pohamować parcia. Synek się zaklinował chyba, położna musiała go przekręcić i chyba stąd to pęknięcie. Mam pytanie: czy wobec powyższego mam większe szanse na podobną komplikację w obecnej trzeciej ciąży (35tydzień). I czy taka komplikacja jest groźna dla dziecka? Czy lepiej może naciąć krocze?
Obserwuj wątek
    • mary_an Re: pęknięty obojczyk 18.04.13, 10:17
      Ostatnio z moja polozna na spotkaniu przekladalysmy dziecko przez taka plastikowa miednice w roznych pozycjach i wyszlo, ze najmniejsze szanse na zaklinowanie sie ma w pozycji kolankowo-lokciowej. Najwieksze w pozycji lezacej/pollezacej/polsiedzacej. Jak juz musi byc na lezaco, to chociaz na lewym boku. Dziecko blokuje sie o kosci miednicy a nie o miesnie krocza (a to wlasnie miesnie sie kroi przy nacieciu), wiec to chyba by nic nie zmienilo. Ale to tylko moje wlasnie wnioski po zabawie miednica, zobaczymy, co odpowie pani Kasia :) Szczegolnie mnie ten temat interesuje, bo sama mialam zlamany obojczyk przy porodzie.
    • katarzynaoles Re: pęknięty obojczyk 22.04.13, 00:01
      Pęknięty obojczyk niewiele ma wspólnego z nacinaniem krocza, wbrew pozorom. Obojczyk pęka kiedy zbyt mocno naciśnie na spojenie łonowe, które jest twarde, a nie na miękkie krocze. Powodem pęknięcia, o którym Pani pisze, wcale nie musiło być zaklinowanie się dziecka - położna zwykle (podczas porodu na leżąco lub półleżąco) obraca dziecko. W spionizowanych pozycjach często dzieje się to zupełnie samoistnie. Moim zdaniem chodziło raczej o tempo II okresu porodu. Radziłabym podczas kolejnego porodu, jesli jego dynamika będzie podobna jak tego drugiego, podczas parcia przyjąć pozycję łokciowo-kolankową. Nie tylko nieco zmniejsza potrzebą parcia i lekko spowalnia poród ale też sptzyja prawidłowemu wstawianiu się barków. Pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka