Dodaj do ulubionych

czy można zachodzić w ciążę z kamieniami w nerkach

14.10.13, 22:35
Mam kilka pytań dotyczących przebiegu ciąży i porodu przy stwierdzonej kamicy nerkowej. W marcu robiąc przeglądowe badania u ginekologa i urologa dowiedziałam się, że mam 6 większych i 2 małe kamienie (licząc w obydwu nerkach). Urolog powiedział że nie podejmie się opieki nade mną, jeżeli nie pozbędę się kamieni (uważa że zachodzenie w ciążę przy takiej ilości kamieni zwiększa ryzyko powikłań, których nie ma jak w czasie ciąży leczyć). Miałam już po gruntownych badaniach 2 zabiegi rozkruszania ESWL, pierwszy dał efekt taki, że w prawej nerce z 3 widocznych kamieni na 1-wszym zdjęciu RTG kontrolnym osoba opisująca nie zauważyła kamieni, teraz w 2 gim - być może jest jeden złóg, kamienie wylatywały - nie miałam kolki nerkowej. Po drugim zabiegu (druga nerka) z 3 widocznych kamieni są prawdopodobnie nadal 3 (8 mm x 4 mm, 6 mm x 4 mm i 5 x 4 mm), kamienie nie wylatywały. Teraz idę na konsultację do urologa i pewnie da mi powtórkę na zabieg rozbijania tam gdzie mam te 3 kamienie. Zastanawiam się jednak ile razy tak można chodzić i rozbijać? Niedługo będę miała 32 lata (syn ma skończone 4) i chciałabym mieć jeszcze 2 dzieci, ale nie wiem, czy pozbędę się kiedykolwiek tych kamieni. Czy to znaczy, że nie będzie mi dane urodzić choćby drugi raz? Gdyby nie kamienie, byłabym już w ciąży. Jestem wewnętrznie rozgoryczona. Pierwsza ciąża prawidłowa, bezproblemowa. Zastanawiam się, czy szukać może innego urologa, który będzie otwarty na nasze potrzeby i w przypadku kłopotów pomoże, a nie powie: a nie mówiłem i jedyne co zrobi to da skierowanie do szpitala. Może jeszcze za wcześnie aby mówić, iż nie zdążę się pozbyć złogów? Czy skłonność do kamicy ma wpływ na ewentualny atak w czasie porodu, w przypadku nagromadzenia się złogów w czasie ciąży?
Obserwuj wątek
    • katarzynaoles Re: czy można zachodzić w ciążę z kamieniami w ne 18.10.13, 18:18
      Wiele kobiet zachodzi w ciążę nie mając pojęcia, że ma kamienie nerkowe. Pani jest w innej sytuacji, ale wydaje mi się, że warto skonsultować się z jeszcze innym specjalistą. To prawda, że kolka nerkowa w ciąży jest szczególnie uciążliwa, ale po pierwsze być może kolejny zabieg rozbijania kamieni okaże się skuteczny, a po drugie warto poszukać kogoś, kto przedyskutuje z Panią różne możliwe scenariusze. Pozdrawiam serdecznie :)
      • anku1982 Re: czy można zachodzić w ciążę z kamieniami w ne 21.10.13, 09:54
        Bardzo dziękuję za odpowiedź pani Kasiu:)
      • anku1982 cd. 09.03.14, 20:53
        Wracając do tematu: w listopadzie 2013 zmieniłam urologa, ten potwierdził, że w moim przypadku trzeba próbować kruszyć kamienie, bo są zbyt duże, aby sobie odpuścić. Pod koniec listopada miałam 3-cie kruszenie kamieni (lewa nerka, po której wystąpiła kolka, ale do przeżycia - kamienie zeszły), styczeń 2014 r. zdjęcie RTG, został mały kamień 5 mm w prawej (jednak) oraz 6 mm w lewej (super!! opłacało się pocierpieć:D). Obecnie mam na za tydzień umówiony 4-ty zabieg na lewą nerkę, nowy urolog ocenia kamień 5 mm (w prawej) jako taki którego już raczej kruszyć nie będzie trzeba. Czyli widzę światełko w tunelu:) Zastanawiam się tylko nad jednym. W ciągu ostatniego roku miałam robione 1 zdjęcie RTG płuc (badania pracownicze), 6 zdjęć RTG jamy brzusznej i w maju 2013 - tomografię jamy brzusznej z kontrastem (urografię). Gdzieś wyczytałam, że tomografia powoduje emisję promieniowania 400x większe niż pojedyncze zdjęcie RTG (klasyczne). Z tego powodu pierwszy urolog stwierdził, że będzie trzeba poczekać około 0,5 roku z zachodzeniem w ciążę, ale teraz już nie wiem, czy od tomografii, czy od ostatniego zdjęcia RTG jamy brzusznej? Który ze specjalistów da mi najpewniejszą odpowiedź w tej sprawie: radiolog, urolog, ginekolog?
        • katarzynaoles Re: cd. 09.03.14, 21:18
          Pytałabym radiologa. Cieszę się, że jakoś udało się Pani opanować (no, prawie :)) sytuację. Życzę powodzenia :)
          • anku1982 Re: cd. 10.03.14, 20:42
            Dziękuję pani Kasiu za tak szybką odpowiedź, pozdrawiam:)
    • montija Re: czy można zachodzić w ciążę z kamieniami w ne 10.03.14, 15:38
      Powiem ci tak. Sama choruję na kamicę nerkową i Zum od ponad 10 lat. Mój pierwszy syn ma 10 lat. Zachodząc w pierwszą ciążę nic nie wiedziałam o chorobie. W ciąży mialam w 5 miesiącu kilkudniową kolkę nerkowa. Ciężko się przechodzi bo nie można leków przeciwbólowych, a paracetmol nie pomaga. Stale miałam krew w moczu. Syn urodził sie z ZUM i od razu miał antybiotyk, a po miesiącu urosepsę. Było naprawdę ciężko. Jedna lekarka powiedziała mi, ze jeśli dziecko jest chlopcem to bardzo często dostaje ten pakiet zaraz po urodzeniu od mamy. Potem w przeciągu 8 lat miałam trzy kolki nerkowe, gronkowca w pecherzu. Od 2011 roku gdy zamieszkalam w innym mieście trafiłam na super urologa prywatnie. Pytał czy chcę jeszcse mieć dzieci. Bardzo chciałam - 35lat mam. Miałam poważne zastoje w nerkach. Urografie dwa razy w 2012 roku. Dwa razy ESWL i nic nie zeszło albo jie wiem kiedy bo kolki nie było. Ja mam kamień na prawej nerce 1, 8 mm plus jest to nerka ruchoma o dwa kręgi kręgosłupa w odcinku lędzwiowym. W maju 2013 miałam ostatnie ESWL a we wrzesniu miałam mieć kolejne. Nie zdążyłam bo zaszłam w ciążę. Jestem w 9 miesiącu. Nie wiem co bedzie dalej ale jak narazie wszystko jest dużo lepiej niż za pierwszym razem. Dużo piję, dużo jem suszonej zurawiny, śpię w miarę możliwości na lewym boku bo wtedy lepiej pracują nerki. Ot tyle. U urologa nie byłam, pójdę po ciąży.
      • anku1982 Re: czy można zachodzić w ciążę z kamieniami w ne 10.03.14, 20:40
        Serdecznie współczuję przejść, moja choroba jest właściwie niedokuczliwa. Gdybym nie poszła profilaktycznie przed zaplanowaniem ciąży na badania kontrolne, nie wiedziałabym, że kamieni jest aż tak dużo. Od 2010 r. przez 3 lata chodziłam do ponoć dobrego lekarza, ale on wykrywał zaledwie 2 małe kamyki i nie proponował żadnego specjalistycznego leczenia, bo mnie te kamienie nie bolą. Dopiero ESWL ostatnio spowodowało kolkę. Dziękuję że napisałaś posta, bo przeszukując sieć stwierdziłam, że właściwie to tematyka kamicy nerkowej, leczenia, możliwości podawania leków w ciąży jest słabo opisana. Tobie życzę spokojnego porodu, zdrowia dla Ciebie i dzieciątka:) Będę trzymała kciuki:)
        • montija Re: czy można zachodzić w ciążę z kamieniami w ne 10.03.14, 22:37
          Dziękuję bardzo:) To miłe. Tez dużo na ten temat szukałam. Moja ginekolog nie stawiała sprawy na nie jeśli chodzi o zajście w ciążę. Wszystkie badania robimy na bieżąco i jest ok. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka