Dodaj do ulubionych

ruchy dziecka w 30 tc

12.11.13, 13:36
Proszę o informację czy to normalne, że odczuwam silne ruchy dziecka bardzo nisko, jakby kopało mnie po kroczu, czasem mam wrażenie że zaraz wypadnie :)
To dopiero 30 t.c. a ruchy są bardzo mocne i wyraźne - czasem aż bolesne.

Proszę o odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • andzia25874 Re: ruchy dziecka w 30 tc 12.11.13, 21:24
      Tak:) tez tak mialam czasami sie kladlam bo myslalam ze moja corcia mi zaraz wypadnie. W tym tyg dziecko jest juz nizej. Im blizej porodu tym ruchy powinny byc slabsze u mnie bylo odwrotnie. Wypinala sie dupka i pchala kolanami az lekarze sie zachwycali:)
    • katarzynaoles Re: ruchy dziecka w 30 tc 13.11.13, 14:01
      Odczuwanie ruchów dziecka jest sprawą indywidualną. Po 30tc maluch jest już spory, więc i ruchy mogą być mocniej odczuwalne. Jednocześnie dziecko ma dość miejsca, żeby przemieszczać się w macicy, więc miejsce , gdzie kopie może się zmieniać. To, że czuje Pani ruchy stosunkowo nisko sugeruje, że tam znajdują się nóżki. Warto sprawdzić u położnej czy lekarza jak ma się szyjka macicy - jeśli wszystko jest jak powinno to nie ma powodów do niepokoju. Można spróbować przemieścić dziecko nieco wyżej unosząc miednicę do góry kiedy Pani odpoczywa, najlepiej kilka razy w ciągu dnia. Pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka