Dodaj do ulubionych

EKG w ciąży

25.04.14, 13:53
Pani Kasiu, może Pani mi podpowie. 3 dni temu byłam u ginekologa, powiedziałam mu o uczuciu płytkiego oddechu, nie mogę złapać głębokiego(kilka razy dziennie), np rano czuje sie dobrze, a potem stoje, siedze,leżę i czuje się xle, nie mogę złapać normalnie oddechu, tylko bardzo płytko oddycham, dopiero za którymś razem łapię głębszy oddech. Lekarz powiedział,że gdyby się pogorszyło, zrobić EKG, nie wiem co znaczy pogorszyło- rano czułam sie ok, wieczorem znowu to samo, ale da się z tym żyć, mimo to pojechałam zrobić to EKG na NPL. Tam wyszło rytm 96 na min, ujemne załamki T w V1-V2 i ujemno dodatni T w V3. Lekarz powiedział,żę to może być taka moja uroda ale może też oznaczać coś złego. Nastepnego dnia dostałam się do swojego internisty, tym razem EKG wyszło bez załamków, ale nic konkretnego się nie dowiedziałam, dlaczego wtedy wyszły, martwię się tym,że może mam coś z secem i zaszkodzę dziecku. Lekarka kazał mi tylko jechać na SOR gdybym to miała, ja teraz też czuje że cięzej mi się oddycha,ale nie duszę się(nigdy się nie dusiłam), nie wiem czy jest sens jezdzić na SOR, co robić? Może pójść po skierowanie do kardiologa i na spokojnie iść na wizytę?
Obserwuj wątek
    • tuttigwiazdka Re: EKG w ciąży 25.04.14, 13:54
      Jestem w 32 tc, na usg z dzieckiem było ok.
    • fafyfa Re: EKG w ciąży 26.04.14, 13:55
      Oczywiscie ze na Twoim miejscu do kardiologa bym sie zapisala. SOR na wszelki wypadek. Zastanow sie i poobserwuj tez czy ten plytki oddech nie zalezy od Twojej pozycji czy siedzisz, czy lezysz. Ja mam czasem uczucie dusznosci jak za dlugo w jednej pozycji (tez na lewym boku), a w pierwszej ciazy byl moment ze jak za dlugo siedzialam zaczynalo mi sie krecic w glowie.
      • fafyfa Re: EKG w ciąży 26.04.14, 14:01
        Zapomnialam dodac ze okazalo sie ze to dzidzius mi tak niefortunnie sie ukladal i naciskal hdzie nie trzeba.
    • tuttigwiazdka Re: EKG w ciąży 26.04.14, 16:01
      Zrobiłam jeszcze badania na SOR-elektrolity, NA,K,CRP, w porządku. Na SORze znowu wyszły w EKG lekkie załamki, internista powiedział,że są one niespecyficzne i nic nie oznaczają, wczoraj czułam się ok, zero duszności, dziś znowu trochę ciężej mi się oddycha,ale tragedii nie ma i w sumie nigdy nie było, ja z takim samopoczuciem potrafię wyjść na spacer. Na Sorze robili mi konsultacje gin, ktg, badanie i usg-wszystko w porządku, dziecko waży 2 kg. Czy może to mieć wpływ na dziecko , czy w takim przypadku mogę spokojnie poczekać na wizytę do kardiologa, może dostanę się w poniedziałek, jak nie to we wtorek prywatnie?
      • katarzynaoles Re: EKG w ciąży 28.04.14, 11:05
        Nie ma się czym przejmować - to, co Pani opisuje może oznaczać zwykły stan związany z przystosowywaniem się organizmu do ciąży - zwiększa się ilość płyny w łożysku naczyniowym, zwiększa się pojemność wyrzutowa serca, proporcjonalnie mamy mniej krwinek, przepona jest uniesiona zmniejszając pojemność płuc, macica uciska inne organy i czasem duże naczynia krwionośne - niektóre z kobiet mocno odczuwają te zmiany. Oczywiście żaden lekarz nie powinien lekceważyć zgłaszanych przez Panią wątpliwości i powinna być przeprowadzona diagnostyka - co stało się w Pani wypadku. Z mojego doświadczenia wynika, że prawdopodobieństwo niedomogi serca jest niewielkie ale konsultacja kardiologiczna nie jest bez sensu, bo zapewne ostatecznie Panią uspokoi. Pozdrawiam serdecznie :)
        • tuttigwiazdka Re: EKG w ciąży 28.04.14, 13:55
          Pani Kasiu, wiem,że nie jest Pani kardiologiem,ale może Pani mi podpowie -Koleżanka twierdzi, że podobno jej połozna powiedziała,że na cięzkie oddychanie to u mnie za wceśnie, że to dopiero od 36 tygodnia, czyli to nie jest prawda, mogę mieć problemy z oddechem już teraz 32 tydz i do tego wcale nie musi być to związane z zadyszką po wysiłku fiz tylko wystepować nawet w stanie spoczynku? Drugie pytanie czy ECHO serca jest bepieczne w ciąży-rozważam czy nie zrobić prywatnie.
          • sloniaa Re: EKG w ciąży 28.04.14, 20:28
            Echo serca to po prostu USG serca, a więc badanie jak bajbardziej bezpieczne w ciąży

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka