Dodaj do ulubionych

Pani doktor - pytanie o preparat

15.07.05, 08:25
Pani doktor,

W pierwszym trymestrze ciąży, kiedy miałam problemy z jej utrzymaniem, lekarz zapisał mi, m.inn., Magne B-6 dwa razy dziennie. Teraz jestem w 37 tc i lekarz nadal zaleca przyjmowac Magne B-6 również 2 razy dziennie. Nie udało mi się go przycisnąć jakie jest teraz działanie tego leku i dlaczego powinnam w tak zaawansowanej ciąży go przyjmować. Zastanawiam się czy nie opóźni porodu, bo chyba działa rozkurczowo? Zaznaczam, że po pierwszym najtrudniejszym trymestrze żadnych problemów z ciążą już nie miałam. Czy Pani zdaniem nadal powinnam przyjmować Magne B6?
Dziękuję serdecznie i pozdrawiam,
Basia
Obserwuj wątek
    • hanka17 Re: Pani doktor - pytanie o preparat 15.07.05, 10:30
      Hejka

ja nie miałam dotąd (odpukać) żadnych problemów z ciążą a jedynie ze sobą -
      potwórne bóle nocne kończyn (kości a nie mięśni czy skurcze - nie . To były
      poprostu bóle kości, chyba odbierany z kości wapń ) - odwapnianie się, miałam
      badania na poziom wapnia i był niski, co nie było dla mnie zdziewieniem bo nie
      trawie mleka i jego przetworów.

Lekarz zapisał mi MAGNE B 6 - przez całą ciąże, oczywiscie nie brałam, bo
      wiedziałam że bole nie dotyczą miesni a on mi wmawiał ze nie bolą mnie kości
      tylko mam skurcze mięsni

Czasem jak czuje ze mam niedobór magnezu - jakieś skurcze albo drgająca powieka
      biorę 1 tabletkę i zaraz po 2 godzinach czuję że przechodzi, czasem łyknę 1, ale
      regularnie nie biorę

Mam oprócz MAGNE B 6 brać zelazo (HEMOFER) i WITAMINY_ MULTI oraz WAPŃ, bo tylko
      po nim przechodzą na jakieś 2 dni bóle nocne kości, boję się że się odwapnię
      zupełnie, a bóle te mam od 4 msca ciąży !!!!!!!

Myślę że MAGNE B 6 Ci na pewno nie zaszkodzi, tylko pytanie po co się faszerowac
      , jeśli nie trzeba. MOże zmniejsz dawki, bo po co aż 2 razy dziennie, poza tym
      masz magnez również w WITAMINACH kóre przyjmujesz dla kobiet w ciąży....

Co do porodu to nie wstrzyma skurczy, nawet w czasie porodu zalecają przyjąć
      wapń i magnez, tylko oczywiscie w odstępie około 3 godzin, bo te minerały

WAPŃ MAGNEZ ŻELAZO - nie wolno przyjmowac razem, gdyż się neutralizują i musi
      być zachowana przerwa między przyjmowaniem - kilka godzin

Pozdrawiam - nie martw się zbytni, wszytsko będzie ok!
      • busia5 Re: Pani doktor - pytanie o preparat 15.07.05, 19:27
        Hanka, dzieki za informacje. Pozdrawiam
    • hanka17 Pani doktor - a ja pytam o WAPŃ................ 15.07.05, 10:38
      Pani dr, mam niedobory, na pewno nie dostarczam 1500 jednostek dziennie, bo
      prawie nie mogę przełknać (nie trawie laktozy) nic z mlekiem. Staram sie ale na
      siłę to też chyba się nie przyswaja, kiedy sie tak zmuszam

Czy można przyjmować wapń w ciąży przez dłuższy czas z preparatu, np. w
      wysokości 200 - 300 mg dziennie lub wiecej (tyle ma ten musujący w folii) ???

Bo jedna lekarka po wynikach badań (poziom wapnia u mnie w krwi znacznie
      zaniżony) przepisała WAPŃ, natomiast ginekolog do której chodzę (w przychodni)
      stwierdziła że mam go odstawić, bo wapń nie jest zbadany i może zaszkodzić
      dziecku.....

KOmu wierzyć ?

Ja wiem że nie dostarczam naturalnie 1500 mg, prawie nic nie dopstarczam bo wapń
      mało gdzie jest poza przetworami mleka, jem ser zółty w nim jest dużo, ale żeby
      dostarczyć 1500 musiałabym zjesc przeszło 1 kg dziennie.... Tymczasem ja mam już
      20 kg nadwagi w ciązy (przytyłam tyle)

czy mogę bezpiecznie brać te chociaż 200 mg dziennie musującego wapnia ?

Chodzi mi o bezpieczeństwo dziecka a nie moje - bo wiem że mnie moze szkodzić
      na nerki przez dłuzszy czas przyjmowane. Jednak bóle kości nocne są tak silne,
      że nie mogę usnąć nawet na minute, bardzo bardzo silne łupanie w kociach, a
      wapń pomaga jak ręką odjął...

Proszę o poradę, z góry dziękuję
      • blacky5 Re: Pani doktor - a ja pytam o WAPŃ........... 15.07.05, 17:52
        Ja nie pani doktor, ale odpowiem. :) Pytałam mojego lekarza o wapń, bo jestem
        alergiczką i powiedział, że mogę brać do woli, bo wapnia nie da się przedawkować
        (jak np. witaminy C) - nadwyżki są wydalane z organizmu. Pozdrawiam
        • hanka17 Dzięki 15.07.05, 21:15
          Dzięki, bardzo mnie uspokoiłaś :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka