michasia24 12.09.08, 21:17 witam! mam pytanie dotyczące wstawania po cc. Dziewczyny róznie piszą - pierwszy raz wstawały po 8, 12 czy tez 24 godzinach. Od czego to zalezy? czy to zalezy od szpitala, znieczulenia czy od innych czynników? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
w_isienka Re: cc 14.09.08, 14:23 Przede wszystkim nie wiadomo czy będziesz miała siły na wstanie. Ludzie, cc to zabieg chirurgiczny, a nie wczasy na Hawajach! Przecinane są powłoki brzuszne (łącznie 7) i oprócz szwu zewnętrznego są jeszcze szwy wewnętrzne. Ja wstałam chyba po jakiś 12h (ale głowy nie dam czy nie dłużej) - o ile można to nazwać wstaniem. Nie byłam w stanie chodzić i żeby mnie przenieść na inną salę pielęgniarka przewiozła mnie na fotelu, bo bym nie doszła, bo tak mi się kręciło w głowie i byłam bardzo słaba... potem oczywiście było lepiej... Wszystko zależy też od Twojej kondycji, a to trudno przewidzieć... Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: cc 14.09.08, 14:53 Nie wszystko chyba tylko od kondycji zależy, może od użytego do znieczulenia środka. W szpitalu gdzie rodziłam pacjentki "uruchamiano" po 24 godzinach, wcześniej nie można było, kazano leżeć płasko z głową wbitą w poduszkę. Potem już zależało od kondycji, nie wstałam po 24 godzinach bo każda próba podniesienia się kończyła się tym, że po prostu mdlałam "uruchomiono" mnie więc po kolejnych 24 godzinach. W innym szpitalu gdzie rodziła moja koleżanka standardowo "uruchamiano" po 12 godzinach od porodu. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynaoles Re: cc 14.09.08, 16:40 Witam - czas wstawania zależy od rodzaju znieczulenia, zwyczajów i stanu mamy. W tej chwili dąży się do jak najszybszego uruchamiania po zabiegu, bo przeciwdziałą to komplikacjom krążeniowym np. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
michasia24 Re: cc 16.09.08, 09:34 serio? a ja myslałam ze to jednak wczasy na Hawajach... Odpowiedz Link Zgłoś