Gość: kontyk IP: *.proxy.aol.com 08.01.04, 20:43 Powino byc wiecej takich akcji,to wtenczas nie bedzie tyle wariatow na drogach!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kierowca Re: Policja łapie piratów drogowych IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 08.01.04, 23:20 11 "piratów" przez 13 godzin?!!! redaktorze nie osmieszaj się, a jakiez to szaleńcze szybkośc rozwijali kierowcy w których miejscach ? nigdy nie będę popierał policjantów radarowców , bo to zwykła propaganda i nabijanie kasy (mam nadzieję że miejskiej) wypadki powstają przez wymuszanie i nieprawidłwoe wyprzedzanie, a tam policji nie ma bo stoi w krzakach z radarem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: Policja łapie piratów drogowych IP: *.nwrk.east.verizon.net 09.01.04, 01:53 Czy u nas nie moze byc cos normalnie czy mamy zyc tylko od akcji do akcji? Zylem przez dlugie lata w PRL-u i mysle ze czs juz skonczyc z "akcyjnoscia " i zaczac zyc i pracowac NORMALNIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kola Re: Policja łapie piratów drogowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.04, 12:37 nie masz zupełnie racji. Właśnie prędkośc jest główną przyczyną wypadków. A ile przekraczali? Z tego co wiem, to radary są nastawiane na prędkości wyższe o 20 km/h od dopuszczalnej. To dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Medalik Re: Policja łapie piratów drogowych IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 09.01.04, 16:57 Masz rację Kierowco ! Szybkość sama w sobie nie jest nigdy niebezpieczna dopóki jest adekwatna do aktualnych warunków na drodze. Najbardziej niebezpiecznymi kierowcami są ci, którzy ślimaczą się do 40/h lub pędzą ponad 140/h( w mieście, nie na autostradzie !!!). Ci co są "pośrodku" to są O.K. Te wszystkie "radary" to zwykłe wyłudzanie kasy od już tak bezlitośnie okradanych, ma się rozumieć w "majestacie prawa", kierowców. Ostatnio pojawiła się na naszych drogach bardzo niebezpieczna "broń" przeciwko nam, kierowcom, w postaci videoradarów ustawionych obok nieoznakowanych pojazdów (w tym dostawczych). To już prawdziwa wojna i nawet więcej niż zwykłe sku....two. Będę musiał chyba zamontować, wzorem "Fantomasa" parę rakiet ziemia-ziemia i trudno, jak wojna to wojna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kola Re: Policja łapie piratów drogowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.04, 18:18 co to jest według ciebie adekwatna do warunków sytuacja na drodze? Czy jesteś w stanie przewidzieć, czy dziecko nie wyjedzie ci rowerkiem z bocznej ulicy/ Spróbuj zahamować wtedy jadąc np.80 km/h. Nie chrzań zatem głupot. Większośc ograniczeń prędkości ma swoje uzasadnienie (szkoła, niebezpieczny zakręt, przejście itd.) A mówiąc ironicznie o broni przeciwko piratom to wprawiasz mnie w zdumienie. Ja jestem za tym, żeby videoradarów było jak najwięcej , chociażby tyle ile w niektórych państwach na Zachodzie. Przynajnmjiiej się ludzie boja. Ja staram się jeździć ostrożnie i sie tego nie obawiam. ty natomiast masz jak widze problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Medalik Re: Policja łapie piratów drogowych IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 09.01.04, 21:21 Odnośnie "dziecka na rowerku" to należałoby zapytać co robią w tym czasie jego rodzice ? Rakiety to oczywiście żart. "Przymajmniej się ludzie boją..." - no tak, o to właśnie chodzi, aby wszyscy się bali. Już niedługo nadejdzie Era Wielkiego Brata, który wszystkich zmierzy, nagra, prześwietli, ukarze i uszczęśliwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kola Re: Policja łapie piratów drogowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.04, 21:29 Tak, dokładnie to mam na mysli - Ci, którym, brak wyobraźni za kółkiem powinni się BAĆ policji, surowych kar i podawania nazwisk do gazet. To jest jedna z metod.Skoro na kursach na prawo jazdy niewiele sie o mówi o kuillturze jazdy, odpowiedziialności i wyobraźni, a skupia się na zaliczeniu placu, to niestety tak w Polsce będzie. I jak jest ograniczenie koło szkoły do 40 to w Niemczech nikt się nie odważy jecghać 80, bo zaraz inny kierowca zadzwoni na policję. U nas natomiast każdy jest mądrezjszy i ma swoja teorię na temat ograniczenia prędkości. Dlatego co roku zapełniaja się cmentarze takim "myślicielami" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tripitaka Re: Policja łapie piratów drogowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.04, 22:13 Witam! Musze się wtrącić... przejeżdżam średnio 250 km dziennie i... nie potrafie trzymac sie ograniczen predkosci. Najbardziej dziala na mnie znak ostrzegajacy przed dzieciakami na drodze wtedy zwalniam. Dlaczego nie potrafie ograniczac predkosci? Bo: 1. znaki sa poustawiane bez sensu - czasem (np.: w powiecie zawierciańskim znaki ustawia kobitka bez prawa jazdy) 2. jadac 60 po katowickich 2pasmówkach ryzykuje strate życia bo przejedzie mnie ktos jadacy 120. Wniosek: zabić lub dać się zabić? - szkoda, że tak do tego trzeba w Polsce podchodzić. Swoją drogą, przekraczając niemiecką granice jadę jak egzaminator - ciekawe dlaczego? Kiedyś przez 5 dni jeździłem zgodnie z W S Z Y S T K I M I Z N A N Y M I M I przepisami i... uczestniczyłem w większej ilości sytuacji niebezpiecznych niż jeżdżąc tak jak zwykle czyli "za szybko". Może i czasem jade za szybko, ale... gościa w kapeluszu wole mieć za sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kola Re: Policja łapie piratów drogowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.04, 22:29 Bardzo ciekawe pytanie - dlaczego zza granicą stajemy się praworządni. Nawet papierka na ulicę nie wyrzucamy , co wielu z nas zdarza się w Polsce, tylko szukamy śmietnika. Podobnie jest na drodze. Jakoś nam te ograniczenia nie przeszkadzaja. Istotnie masz rację - wiele znaków jest źle ustawionych, ale ja wolę - widząc taki znak - jednak zwolnić, aniżeli natknąc się na przykrĄ niespodziankę. Swego czasu robiłe rocznie 70-80 tys. km. Notorycznie łamałaem przepisy jeśli chodzi o prędkośc. Na szczęście nie miałem wypadku. Raz jednak cudem go uniknąlem. I zacząlem się zastanawiać - właściwie gdzie ja sie śpieszę? Przecież to nie jest tak, że codziennie jest wyjątkowa sytuacja, że muszę byc o określonej godzinie. Widziałem w swoim życiu wiele wypadków. Ci, co zginęli spieszyli się, tylko nawet nie wiedzieli gdzie. Zawsze po takim widoku leżacego martwego kierowcy wikszość mijających go innych kierowców zwalniała. Już im się nagle przestało spieszyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tripitaka Re: Policja łapie piratów drogowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.04, 22:35 Ja na codzień szukam śmietnika. To jeśli chodzi o dobre wychowanie co do Pańskiego listu... śmierć to jedyny skuteczny argument (i znów jutro zwolnie). Mój znajomy twierdzi, że w Kodeksie Ruchu Drogowego powinny być tylko 2 punkty. 1. Zwolnij 2. Pamiętaj! Nie jesteś sam na drodze. ja dołożył trzeci 3. Masz głowę - to jej używaj nie tylko pod kapelusz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kola Re: Policja łapie piratów drogowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.04, 22:42 Szkoda, że nie wszyscy myślą, tak jak Ty.Pzdr i szerokiej drogi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Medalik Re: Policja łapie piratów drogowych IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 10.01.04, 12:01 No dobrze, trochę się pośmialiśmy, a teraz na poważnie. Brak kultury jazdy wielu, bardzo wielu, powiem nawet zbyt wielu polskich kierowców wynika z ogólnie niskiej kultury osobistej, braku lub przeceniania swoich umiejętności i ogólnego braku szacunku dla prawa o ruchu drogowym i prawa w ogóle. Taka jest cecha naszego społeczeństwa. Na temat szybkości bezpiecznej i celowości wprowadzenia ograniczeń prędkości bardzo mądrze napisał Sobiesław Zasada w książce pt"Szybkość bezpieczna", którą polecam wszystkim kierowcom, nawet tym, którzy dopiero są na kursie prawa jazdy. (Temat jakości szkolenia polskich kierowców oraz ich egzaminowania z faktycznych umiejętności jazdy pominę milczeniem). Ponieważ drogi są dla wszystkich: dobrych i złych kierowców, dlatego NALEŻY przestrzegać przepisów i trudno, nie ma innej rady, a przede wszystki wzajemnie się szanować. Problem leży natomiast gdzie indziej: prawo, które nie ma uzasadnienia jest przez większość ludzi nie przestrzegane. I na tym właśnie ma polegać mądrość tych co stanowią i egzekwują prawo , aby było ono RACJONALNE (zdecydowana większość ludzi działa racjonalnie, tylko czasem trafiają się idioci - tych należy eliminować, w przypadku kierowców najlepszym sposobem jest czasowe zabieranie prawa jazdy, a gdy gość mimo tego będzie jeżdził - to trudno - na czas zawieszenia prawa jazdy do aresztu). Co jednak mamy w Polsce ? Np: trasa dwupasmowa do Katowic, dozwolona szybkość maksymalna 90 km/h, widzimy ograniczenie do 40 (bo drogowcy zapomnieli usunąć znak po wykonanych robotach drogowych), każdy widzi, że to ewidentna bzdura i jedzie normalnie dalej. Bzdurą nie są tylko policjanci stojący kawałek dalej z radarem i wlepiający mandaty.Takimi metodami napewno nie wprowadzimy w Polsce poszanowania dla prawa, a tym bardziej do tych co je tworzą i egzekwują. Na koniec: na terenie zabudowanym ograniczenia prędkości są jak najbardziej słuszne i należy je wyegzekwować, czy to poprzez "leżących policjantów" , czy nawet fotoradarami. Największe znaczenie ma jednak odpowiednia (prawidłowa) organizacja ruchu, w tym przede wszystkim rozdzielenie ruchu pieszego od kołowego. A piesi muszą zawsze pamiętać, że są gośćmi na drodze a panami na chodniku (ja zawsze o tym pamiętam bo raz jestem kierowcą a innym razem pieszym). A policjanci z drogówki to przecież w pierwszym rzędzie powinni być przyjaciółmi kierowców i pieszych, a wtedy wszyscy będziemy się wzajemni szanować. Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich uczestników forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tripitaka Re: Policja łapie piratów drogowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.04, 21:04 Wszystko pięknie, ale... o ile mnie pamięć nie myli... to na tej drodze (dwupasmowej dwujezdniowej) można jechać 100. Prponuję odświeżyć sobie znajomość przepisów ruchu drogowego, bo... zmienieło sie jeszcze kilka innych paragrafów (zielona strzałka na skrzyżowaniu, pierwszeństwa na rondzie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jana Re: Policja łapie piratów drogowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.04, 20:24 Zgadzam się z wypowiedzią kierowcy a jeśli policja chce działać prewencyjnie to niech zamknie w domu wariatów tego idiotę, który wymyslił nikomu niepotrzebne i w żaden racjonalny sposób nieuzasadnione przewężenia na ul. Brata Alberta. Tylko patrzeć jak dojdzie tam do czołowego zderzenia czego sama osobiście cudem uniknęłam jadąc najbardziej prawidłowo od strony Michałowskiego. Ponadto jakiś psychicznie chory na tej samej ulicy tylko dalej ustawił latarnie jak tyczki na stoku slalomowym. Też jest duża szansa że ktoś się kiedyś o którąś zabije. Ale to nikogo nie intersuje nawet pewnie reporterów Wyborczej. Bo co to za sensacja że linia energetyczna idzie nieregularnym zygzakiem. Ważne że ileś tam osob zapłaciło za przekroczenie prędkości chociaż nie do końca jest pewne czy za siebie czy za tych, których policjanci nie zdążyli zatrzymać a wskazanie na wyswietlaczu się zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: Policja łapie piratów drogowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.04, 09:39 a kiedy radary będą na sosabowskiego, michałowskiego i fieldorfa. tu jest też pole do popisu. i to nie byle jakie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot Re: Policja łapie piratów drogowych IP: *.i.czest.pl 09.01.04, 13:07 Również na wielu uliczkach osiedlowych przydały by się takie radary. W tym również na Północy, gdzie przechodzenie na drugą stronę staje się niebezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANia Re: Policja łapie piratów drogowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.04, 15:07 Rzeczywiscie kierowcy w miescie nagminnie przekraczaja prędkość. Sama prowadze samochod i widze ze np na ul. Fieldorfa trzeba uciekac na prawy pas zwykle bo wszyscy napalency jadą jak wariaci lewym. Sama nie jezdze wolno ale z rozsądkiem ale na tej ulicy to istny wyscig, anwet gdy jest slisko. Z drigiej strony ejstem za tym aby na trasie nie bylo tyle falszywych (niepotrzebnych) ograniczen predkosci i oczywiscie zycze wsszystkim keirowcom, rowniez sobie.....wiecej wyobrazni!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Temur Re: Policja łapie piratów drogowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.04, 15:36 Ale numer!!! miałem cholerne szczęscie!! - Ostatnio jechałem do Lublina, a ze się spieszyłem to dałem ognia moim Volvo. Jadę, jadę (ok 160) i patrzę, a z naprzeciwka zza ciężarówki wylania się debil w maluszku próbujacy ja wyprzedzić. Kretyn cholerny. Zjechałem na pobocze przy szybkosci km. Zahaczyłem trochę o rów i wpadłem w poslizg. Gdyby nie Tracs control i ABS to wpierniczylbym się przy tej szybkosci w drzewo albo w maluszka a wtedy nie wiem czy bym uszedł z życiem. Zdarzaja mi się niebezpieczne sytuacje na drodze ale cos takiego ???Jeżdżę dużo (ok 8-10 tys.miesięcznie) ale cos takiego mi się jeszcze nie zdarzyło. Zdażyłem tylko zauważyć katem oka przerażona minę bezmózgowca w tym cholernym maluchu. Może podzielicie się podobnymi przygodami z trasy? Zachęcam Pozdrowienia Cudem uratowany ***** Jadę sobie moim kaszlem, tak z 90kph, jedzie jakas ciężarówka, no to ja patrzę na lewy pas - jest ok., jakies 500 m wolnego do nadjeżdżajacego volvo, wiec wyprzedzam. Idzie mi całkiem niezle (mam już 100kph), ale widzę, ze chyba zle oceniłem prędkosć tego debila w volvo, bo on, idiota, zap... na pewno 150. Skad się k... miałem spodziewać, ze na zwykłej drodze szerokosci 7.5m, bez utwardzonych poboczy i z drzewami za rowem, przy normalnym ruchu, jaki? bezmózgowiec będzie urzadzał sobie popisy jak na Imola? Oczywiscie na cokolwiek było za pózno - przytuliłem się do trucka, a ten idiota jechał tak szybko, ze nawet nie zdażył zmiescić się w "czarnym" i zwiedził pobocze - naprawdę żałuje, ze się tym razem nie zabił, bo kiedy indziej to może zabić tez niewinnych swiadków swego pojebania. ***** Jadę sobie moja ciężarówka, z przodu widzę kawał pustej drogi. Z tylu facet w kucki mnie wyprzedza, myslę sobie dam mu fory bo pozycja już strudzony. A tu jak nie wyskoczy jakis palant z przeciwka... Pozdrawiam, Marek Marczak ***** "Stoję za krzakiem głogu z radarem w ręku, a tu wyjeżdża roztelepana ciężarówka, maluch zaczyna wyprzedzać ja na ciagłej a z drugiej strony wyskakuje Volvo z prędkoscia swiatła. Niestety, zanim znalazłem odpowiedni paragraf, który pojazd należy zatrzymać w pierwszej kolejnosci, wszystkie 3 zniknely z pola widzenia, przez co Skarb Państwa stracił kilkaset złotych..." M.F ***** Lecę sobie samolotem nad trasa Warszawa- Lublin, patrzę w dół a tam policjant za krzakami szarpie się z radarem, kierowca ciężarówki próbuje puscić maluszka, a z przeciwka mknie dużo przekraczajac prędkosć Volvo. Bartek **** Jadę swoim motorkiem 5 częscia dzwiękowej, z przodu człapie jakis gostek volvo, z przeciwka ciężarówka. No to daje w ogień, nagle wyłania się maluch, mówie sobie koniec ze mna...puszczam kierownice... A tu nagle gostek volvo (równy gosć) ustępuje mi drogi i zjeżdża na pobocze, na trawkę... Wiec ja w manetke, całe szczęscie miałem ASR! uratował mi życie, z drugiej strony jednak dlaczego jezdzicie tak wolno? przez takich wolnojadów pózniej sa wypadki ***** Siedzę sobie po pracy na rowie, patrzę a tu z jednej strony ciagnie się jakas ciężarówka, która próbuje wyprzedzić jakis kaszel, patrzę z drugiej strony a tu nap... jakis zboczeniec w Volvo, podlatuje bliżej, a ze się nie zmiescił na drodze wiec wjeżdża na rów.... (NA MÓJ RÓW) i po girach mi przejeżdża pojeb jeden, jak go q... dorwę to nogi z dupy powyrywam... niech no tylko poczeka aż z gipsu wylezie.... rolnik ***** Lece sobie na podswietlnej swoim fotonowym cyberjetem nad wschodnia Europa - troche na wschód od Warszawy. Detektor zblizeń melduje niebezpieczna sytuacje 60 kilometrów pode mna - patrze na ekran i co widze? Z jednej strony 126 z peknietym srodkowym pierscieniem tylnego cylindra i zaplonem opóznionym o 6 stopni próbuje wyprzedzic starego Jelcza 315 z d.m.c. przekroczona o 2658 kg i lewa wewnetrzna opona blizniaczego tylnego kola niedopomnpowana o 3,8 Atm. Z drugiej strony sunie Volvo V80 z predkoscia wahajaca sie w granicach 158,6 - 165,4 km/h,a wyprzedza go Suzuki Hayabusa z predkoscia 243,1 km/h (nadal wzrastajaca), którego kierowca ma typowe amfetaminowe podwyzszenie tetna. W jednym rowie policjant kartkuje ksiazke formatu 210 x 148 mm w miekkiej okladce, a w drugim przeciera oczy lezacy mezczyzna o stezeniu przekraczajacym 2 promile C2H5OH w wydychanym powietrzu. Wlaczylem natychmiast separator kanalów poziomych i dzieki prostemu manewrowi antygrawitacyjnemu ustawilem Jelcza (szerokosc 242 cm), Fiata (141 cm), Volvo (187 cm) i Suzuki (102 cm) na jezdni szerokosci 747 cm, pozostawiajac trzy pasy separacyjne szerokosci 25 cm kazdy. Wszystko by sie udalo, ale po drodze na wysokosci 287 m przelatywal sportowy samolot SOCATA Rally z rozregulowanym GPSem i interferencja fal spowodowala poszerzenie pasów separacyjnych o pare cm, przez co zarówno Jelcz jak i Volvo wpadly zewnetrznymi kolami na pobocza, a Volvo zahaczylo lewa stope mezczyzny w rowie. Ziemianie! Nauczcie się panowac nad waszymi maszynami przy tych maleńkich predkosciach. Wiecie ile my mamy takich zacofanych planet pod ciaglym monitoringiem? Dowódca patrolu 249HR65TG93K Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Medalik Re: Policja łapie piratów drogowych IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 09.01.04, 21:14 Świetna nowela ! Potwierdza moją opinię, że najwięcej smrodu na drodze robią ci co jadą mniej niż 40 lub więcej niż 140. A zwolennikom radarów proponuję inne, znacznie tańsze i skuteczniejsze rozwiązanie: ograniczyć fabrycznie prędkość każdego pojazdu do maksymalnie 60. Tylko jak wtedy minfin zamknąłby budżet ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kola Re: Policja łapie piratów drogowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.04, 21:21 Medalik, ty chyba niewiele kumasz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tripitaka Re: Policja łapie piratów drogowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.04, 22:28 i tu też pragnę dorzucić swoje 3 kamyczki... zamiast radarów na osiedlowych uliczkach proponuję - solidne progi zwalniające i po temacie, jak bedzie policjant z radarem to... zarobi na obiad dla siebie i kolegi (75% szans). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kola Re: Policja łapie piratów drogowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.04, 22:32 ma to minusy - w wielu miastach likwiduje sie progi. Powód? Skargi lekarzy pogotowia. Karetka mając do pokonania ileś tak progów musi zwalniać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tripitaka Re: Policja łapie piratów drogowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.04, 22:39 "Coś za coś" - w obu przypadkach gra toczy się o ludzkie życie. Może coś z SF - elektroniczny wyłącznik zapłonu? ale to moze za kilkanaście lat ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Policja łapie piratów drogowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.04, 00:32 Więcej fotoradarów więcej i licytujcie samochody piratów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sk Re: Policja łapie piratów drogowych IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 10.01.04, 07:38 mnie nie zlapia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Re: Policja łapie piratów drogowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.04, 16:29 i bardzo dobrze im mniej piratow tym mniej wypadkow drogowych Odpowiedz Link Zgłoś