stasiek33 08.02.10, 20:13 A rozpieprzyć tą zasmarkaną służbę zdrowia. Czy to jest służba? To jest chora instytucja. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jankomuzykant.dwa Re: Pacjent: Płacę składki, chcę do lekarza 08.02.10, 20:42 tu się kolego mylisz. nikt tej chorej służby zdrowia nie rozpiepszy, choć powinno się ją rozgonić na cztery wiatry, chyba wszystkim, z wyjątkiem pacjentów, taki stan rzeczy odpowiada, a już najmniej zaiteresowanymi zmianami są pracownicy tej pojabanej służby zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kożystający Re: Pacjent: Płacę składki, chcę do lekarza IP: 212.87.241.* 08.02.10, 21:17 Brakuje na wszystko pieniędzy bo najpilniejsze patrzeby jakie Kopacz załatwiła to PŁACE LEKARZY.Zawsze to towarzystwo było pazerne,teraz zarabiają po 10-14 tys zł. a chcieliby zarabiać o 100 % więcej. Skłądki rosną a dostać się do lekarza w razie potzeby coraz gorzej.Czym mniejsza wiocha tym gorzej, a tym lekarzom - konowałom żyje sie coraz lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie lekarz Re: Pacjent: Płacę składki, chcę do lekarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.10, 07:48 Zazdrościcie lekarzom? Trzeba się było óczyć. Hi hi...A poważnie nie są winni lekarze ale system biurokratyczny.A rozwiązanie jest takie proste-jest wiele firm ubezpieczeniowych.Wystarczyłoby wskazać w zus z którą firmą mamy podpisaną umowę,a te już same by się zabijały o klientów.Składni misięczne na ubezpieczenie zdrowotne wahają się już od 50 zł. A ile płacimy zdrowotnego do ZUS ???? I wszystko jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
dyziek_o Re: Pacjent: Płacę składki, chcę do lekarza 09.02.10, 08:17 No cóż. Tak się składa, że wszyscy zabierający głos w tej sprawie, jak na razie - macie rację. Jednak pisanie o tym niczego nie zmieni. To tak, jak byście chcieli namówić wilka by zaczął odżywiać się trawą. Nikt - ale to nikt - dobrowolnie nie zgodzi się na odebranie sobie darmowego żródełka niezłej kasy. Aby tą sytuację zmienić, należy dokonać rewolucji omalże na kształt tej aktiabrskiej. Znacie może odważnego?! Jeśli nie, - proponuję dać se dupie spokój i nie podniecać się nie zdrowo bo to też szkodzi a sami wiecie jak ze służbą zdrowia jest. Bez nowego Włodzimierza Ilianowicza i Feliksa Edmundowicza się niestety - nie obejdzie. Pozdrawiam, Dyzio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DRUK Re: Pacjent: Płacę składki, chcę do lekarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.10, 10:23 Polecam pracę na czarno, albo po "zaniżonych" stawkach i 1/4 etatu po "dogadaniu się" z szefem. ZUS zabiera wtedy minimalną kwotę a my odkładamy różnicę "do skarpety" (to co by ZUS zabrał). Gdyby cała Polska tak zrobiła przez kilka lat, może Państwo by coś zrozumiało... może byśmy nawet zbankrutowali jako Kraj z tego powodu i nie było by nas na mapach Europy:) W ramach rewolucji proponuję także 1 miesiąc bez kupowania biletów w MPK przy jednoczesnym korzystaniu z środków komunikacji miejskiej. Ciekaw jestem, czy wtedy My bylibyśmy dla lekarzy i kierowców MPK czy ONI dla Nas? Życząc sobie i innym zdrowia oraz samochodu pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pielęgniarka Re: Pacjent: Płacę składki, chcę do lekarza IP: *.net.stream.pl 13.02.10, 21:34 Z tego, co wiem, lekarz, aby zrobić dodatkową specjalizację musi jeździć przez kilka albo kilkanaście miesięcy na klinikę i tam pracować, dyżurować i kończyć kursy. To duży wysiłek i wydatki, czasem przez kilka miesięcy prawie nie widuje się z żoną i dzieckiem, potem ma bardzo ciężkie egzaminy. Myślę, że niewielu chce poświęcać spokojne codzienne życie dla takiej harówki, tym bardziej, że nie będzie pewnie wiele więcej zarabiał. Tylko pieczątkę będzie miał ważniejszą. A kobieta lekarz często nie może sobie pozwolić na takie szkolenia z powodu dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DDD Re: Pacjent: Płacę składki, chcę do lekarza IP: *.rev.masterkom.pl 09.02.10, 12:04 tyle co piszesz to wyjątki zarabiają ... zejdź na ziemię ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga to skandal ! IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.02.10, 11:17 rozwiązanie jest tego jedne - zlikwidować NFZ i KRUS, i pozwolić ludziom decydować gdzie mają się leczyć za swoje składki, pozwolić przynajmniej młodym by mieli wybór, ich rodzice niestety już muszą się tak męczyć. niech powstaną prywatne ośrodki zdrowia, gdzie każdy będzie mógł zdecydować, w którym z nich chce się w razie potrzeby leczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
pocomeeto Re: to skandal ! 09.02.10, 11:58 I przestać się kierować solidaryzmem społecznym, bo to on sprawia, że nasze składki m.in. zdrowotne nie są odkładane na naszym indywidualnym koncie w NFZ, tylko idą do wspólnego wora (a tak powinno być - abstrahując od faktu, że NFZ trzeba zlikwidować). A najlepiej zlikwidować OBOWIĄZEK płacenia składek. Każdy powinien odpowiadać za swoje zdrowie, życie i przyszłą emeryturę. Wtedy będziemy mieć realny wpływ na to, jak i gdzie się leczymy, a potem - jaką wysoką emeryturę otrzymamy. Itd. Odpowiedz Link Zgłoś
vioom Re: to skandal ! 09.02.10, 12:15 A ja się zastanawiam jak rozwiążesz problem drogiego leczenia. Bo rozumiem, że wizytę u lekarza za 100 zł jesteś sobie w stanie sfinansować podobnie jak większość Polaków a potencjalne ubezpieczenie za 100 zł sfinansuje Ci wizytę u specjalisty. Ale głowę daję, że jak pojawi się problem typu zawał serca - jedziesz karetką do szpitala, tam musisz mieć angioplastykę (9000 zł) a potem dochodzi konieczność zabiegu kardiochirurgicznego. Powiedzmy jest konieczność wszczepienie obejścia (bypass) i wymiana zastawki (40000 zł) + badania dodatkowe + pobyt (ok. 5000zł) daje to w sumie kwotę 54 tysiące złotych. Niewielu Polaków znajdzie taką sumę w potrzebnym czasie i zacznie się płacz i zgrzytanie zębów i narzekanie jak to kiedyś było dobrze. A do prywatnego ubezpieczyciela będziesz musiała płacić 2 razy tyle co do ZUS, żeby otrzymać taki sam pakiet świadczeń. Tak to wygląda. Przykre ale prawdziwe. ZUS jest molochem i może sobie rekompensować wydatki 60 tyś złotych na jednego pacjenta kosztem 100 innych, prywatny ubezpieczyciel takiego wydatku sobie nie zrekompensuje, więc musi pobierać 2-3-10x tyle co ZUS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubas1 Re: to skandal ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.10, 15:50 A kto wycenia tak wysoko uslogi medyczne ? sprzet jest drogi -przy wiekszej ilosci badan czy zabiegow moze sie tylko wydluzyc amortyzacja a nie kolejka jeszcze jedno - dlaczego tomograf czy USG w gabinetach prywatnych wykonuje sie na biezaco? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: to skandal ! IP: *.146.109.98.nat.umts.dynamic.eranet.pl 09.02.10, 16:55 Glupoty pleciesz. Istnieja w naszym kraju prywatne sluzby zdrowia (z wlasnymi centrami medycznymi itd.) i podbieraja kwote podobna jak obecnie ZUS. Z tym ze jakosc uslug nieporownywalnie lepsza. Ide o zaklad ze podstawowe ubezpieczenie (bez wyboru konkretnej sluzby zdrowia) byloby jeszcze tansze. A jakby ktos nie chcial w ogole to jego wybor. Ja u lekarza nie bylem juz wiele lat (oprocz jakis obowiazkowych jeszcze pod koniec szkoly sredniej i komisji wojskowej). Dlaczego wiec mam placic co miesiac jakies zlodziejskie skladki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: Pacjent: Płacę składki, chcę do lekarza IP: *.strefa.com 09.02.10, 15:39 Hehe ale się uśmiałam - dobre już w 3 przychodniach byłam w Częstochowie, aby znaleźć endokrynologa (w kazdej z nich juz nie ma zapisow na ten rok...)a teraz wysyłali mnie do Zabrza, a tutaj czytam ze juz tej przychodni nie ma. Ciekawie ile ludzi umarło już przez te kolejki bo nie wykryto u nich ważnej choroby itd. Wszyscy mówią że profilaktyka najwazniejsza a w tym kraju takie cos jak profilaktyka nie istnieje... Brak słow na to co dzieje sie w tym kraju i z roku na rok jest coraz gorzej... Żeby ludzie po tylu latach oddawania skladek nie mogli skorzystac z pomocy lekarskiej??? Jestem młoda osobą ale juz zdrowia nie mam do tych kolejek i szukania pomocy ktora mi sie nalezy - wszedzie odsylaja z jednej przychodzni do drugiej...traktuja czlowieka jak jakies popychadlo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pacjent: Płacę składki, chcę do lekarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.10, 15:57 skoro dla pani rzeczniczki wskazaniem do badania metodą rezonansu poza kolejką jest przerwanie rdzenia kręgowego, to proszę was - my 99% "chorych" to zdrowi jesteśmy, pewnie tylko robić nam się nie chce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Pacjent: Płacę składki, chcę do lekarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.10, 16:23 W pierwszej kolejnosci z "udarem" no tak bo jak ktos chodzi wczesniej i czeka na wizyte u kardiologa rok to moze dostac tego udaru, zawalu. Bedac z mama u kardiologa w szpitalu na Mickiewicza spytalam pani w rejestracji juz po wizycie, czy jesli mama bedzie zle sie czula po tych lekach to czy moze przyjsc, a ona ze nie dopiero na wizyte, czyli za jakies 8,9 miesiecy. To ja sie pytam dla kogo i na co placimy te skladki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koles hhhhhhhhhhhhhuuuuuuuuuuuuuurrrrrrrrrrraaaaaaaaaaaa IP: *.net.stream.pl 09.02.10, 17:30 na wiejska z bombą się udajcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: precz!!! Przecież PO ma 57% a Tuss mężem stanu IP: *.apus-net.pl 09.02.10, 17:32 Żle wam? przecież PO ma 57%, a Tuss mężem stanu. czyli większość popiera to dziadostwo w służbie zdrowia, skoro popiera taki rząd. Prawica nie potrafi rządzić i to pokazali już nie raz. wychodzą jej za to kłótnie, modły w kościołach i powoływanie komisji, które nic nie wyjaśniają. ile autostrad zbudował rząd PO? co dzieje się w szpitalach, na dworach PKP? dziadostwo, chaos. bezrobocie wzrasta i to w zastraszającym tempie. a ludzi karmi się konferencjami prasowymi z zieloną mapą Polski, jaki to niby sukces mamy. propaganda jak za PRLu. kłamstwo i ogłupianie ludzi. Jak wrócą Polacy z emigracji zarobkowej to będzie dochodzić do rękoczynów w kolejkach w pośredniakach i w szpitalach. ale pani minister nie można ruszyć. ma trwać, a sposłeczenstwo niech dostaje szału w kolejkach. przegonić ich jak najszybciej na cztery wiatry. wysłać do Anglii na zmywak.wtedy zrozumieją jaki los zgotowali społeczenstwu. www.youtube.com/watch?v=ZvuW_Z_1mJM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Przecież PO ma 57% a Tuss mężem stanu IP: *.54.171.22.tvksmp.pl 09.02.10, 17:43 Bardzo śmieszne to co powiedziała pani rzeczniczka. Moja mama dostała udaru w szpitalu ponad rok temu do tej pory nie odzyskała świadomości, a gdy się pytałam o tomografię w szpitalu czy będzie wykonana dostałam odpowiedź, że nie potrzebne jest to badanie. I gdzie tu pierwszeństwo z udarem?? Mama nadal nie ma nadal zrobionej tomografii. Odpowiedz Link Zgłoś
por1 Re: Przecież PO ma 57% a Tuss mężem stanu 09.02.10, 20:41 To jest właśnie draństwo i brak odpowiedzialności. Bo w regulaminie mamy zapis ,że każdy ma mieć dostep do nowoczesnych metod leczenia. A tu co ? Tak drogi sprzet jak rezonans czy tomograf powinien chodzic na okragło, żeby chociaż koszty jego zakupu sie zwróciły.Te niby państwowe szpitale(oczywiście przy pomocy NFZ) nie dość , ze pacjenta mają w d....,to i ekonomią tez sie nie przejmują .Przecież lepiej prywatnie przyjąć pacjenta na sprzęcie szpitala? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: towarzysz limity IP: 77.255.71.* 09.02.10, 22:09 Do chirurga albo innego specjalisty to 20 osób dziennie przyjmują, a ile pójdzie prywatnie po 100 zł za wizytę, bo nie wytrzyma psychicznie oczekiwania? To już trzeba zapytać lekarzy, którzy po swoich prywatnych gabinetach przyjmują po odbębnieniu w szpitalach roboty. Trzeba mieć dużo zdrowia aby się leczyć w Polsce. Zdrowia psychicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
anka-323 Re: limity 09.02.10, 22:23 Bo o to właśnie chodzi, żeby nie wytrzymać psychicznie i iść prywatnie. A kas jak nie mieli tak nie mają, czyli zarabiają było nie było na czarno i zaliczają się do szarej strefy z którą podobno trzeba walczyć. Czy od tych prywatnych wizyt płacą podatki? Odpowiedz Link Zgłoś
krataa Re: limity 10.02.10, 11:10 ja wiem... czasem o to chodzi żeby iść prywatnie a czasem po prostu człowiek musi, bo nie dla wszystkich jest czas, żeby czekać! ostatnio przeszłam zabieg - prywatnie. Byłam w kolejce na nfz i co? termin za jakieś 8 lat ;] pytam a prywatnie? i co słysze "jeśli Pani pasuje możemy w następny piątek operować, jeśli zrobi pani tylko badania" cóż... witamy w Polsce :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieciu Re: limity IP: 194.25.129.* 10.02.10, 12:30 Szykowala sie prywatyzacja w sluzbie zdrowia ale podobno jakis kurdupel to zablokowal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he "Spektakularny skok poparcia dla premiera, rządu" IP: *.apus-net.pl 10.02.10, 13:41 "Spektakularny skok poparcia dla premiera, rządu i PO Gdyby wybory parlamentarne odbywały się na początku lutego, na Platformę Obywatelską głosowałoby 43% Polaków - wynika z najnowszego sondażu grupy badawczej Gemius dla Wirtualnej Polski. Na Prawo i Sprawiedliwość swój głos oddałoby 23% obywateli. W ciągu ostatnich dwóch tygodni doszło do spektakularnego wzrostu poparcia dla PO - aż o 6%, podczas gdy popularność PiS nieznacznie się zmniejszyła - o 2%." sondaz.wp.pl/kat,27417,wid,11948459,wiadomosc.html No czyli wszystko jest ok. tylko WY szukacie tutaj dziury w całym. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Pacjent: Płacę składki, chcę do lekarza 13.02.10, 12:56 Po pierwsze płacisz za małe składki, żeby tak sobie chciec od razu iśc do lekarza . Musi to do ludzi dotrzeć . Do szefostwa PO nie dociera . No, ale ich twardy elektorat ma tyle kasy , że może dać łapówkę i być przyjętym poza kolejnością , jak Rycho . Musisz zastanowić się jednak na kogo głosować jeśli ma takie zachcianki : chcę iść do lekarza . PO tego nie gwarantuje . Odpowiedz Link Zgłoś
rowan_bean Re: Pacjent: Płacę składki, chcę do lekarza 13.02.10, 20:54 angrusz1 napisał: > Po pierwsze płacisz za małe składki, żeby tak sobie chciec od razu > iśc do lekarza . > Musi to do ludzi dotrzeć . > Do szefostwa PO nie dociera . > No, ale ich twardy elektorat ma tyle kasy , że może dać łapówkę i > być przyjętym poza kolejnością , jak Rycho . > > Musisz zastanowić się jednak na kogo głosować jeśli ma takie > zachcianki : chcę iść do lekarza . > > PO tego nie gwarantuje . Pis też już rządził i z reformowania służby zdrowia nie powiodły im sie nawet aresztowania lekarzy łapówkarzy. Pan Z musiał przepraszać! Nie oszukuj ani siebie ani innych - żadne ugrupowanie polityczne w Polsce nie zagwarantuje usług medycznych przeciętnemu obywatelowi na odpowiednim dla kraju europejskiego poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś