angrusz1 18.02.10, 08:37 " Gdy Rzym Benedykta XVI przemawia - pora naprawdę zająć się tym, co się w Europie dzieje ; zanim ci, którzy powołują się na Europę , zajmą się nami ." Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pluto37 Re: Walka z Kościołem : przypadek brytyjski 18.02.10, 09:37 angrusz1 napisał: > " Gdy Rzym Benedykta XVI przemawia - pora naprawdę zająć się tym, co się w Europie dzieje ; zanim ci, którzy powołują się na Europę , > zajmą się nami ." Juz sie zajeli. Za pedofilstwo i obozy koncentracyjne dla dzieci i mlodziezy pod skrzydlami Watykanu teraz przychodzi placic odszkodowaniami i i blaganiem publicznym o win odpuszczenie. Amerykanie zajeli sie nimi wczesniej. setki parafii i diecezje cale zbankrutowaly bo za pedofilstwo i sodomie trza bylo placic miliony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W Re: Walka z Kościołem : przypadek brytyjski IP: *.vf.shawcable.net 19.02.10, 01:31 Co najmniej 115 ofiar katolickich szkół w Niemczech. Czy to o nie powinien sie martwic B-16? Odpowiedz Link Zgłoś
dyziek_o Re: Walka z Kościołem : przypadek brytyjski 19.02.10, 08:32 Zastanawiam się, kiedy w Polsce znajdzie się odważny polityk który weżmie się za naszych rodzimych pedofilii w sutannach?! A dobrze by było się tym zająć jak najszybciej, zanim nałupią na tyle majątku że można im będzie naskoczyć. Dyzio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz1 Ktoś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.10, 09:32 może mi zarzucić , że ja zawsze o tym samym . Ale popatrzcie na dotychczasowych dyskutantów w tym wątku . Oni także zawsze o tym samym i w ten sam sposób . Innych nie ma . Czy to oznacza, że forum Gazety Wyborczej przestaje być odwiedzane przez inne osoby , oprócz typu dyźków, W , czy pluto albo rowan ( a może to jest ta sama osoba pod kilkoma postaciami forumowymi ? ) . To by świadczyło o jednak utracie wiarygodności , no co najmniej popularności przez GW i jej środowisko . Odpowiedz Link Zgłoś
pluto37 Re: Ktoś 19.02.10, 09:51 Gość portalu: angrusz1 napisał(a): > może mi zarzucić , że ja zawsze o tym samym . -Dlaczego ma ci zarzucic. To zaden zarzut. To umotywowana prawda, ze dorabiasz za kuryjnego slugusa i slepka masz na fakty zaklajstrowane. Robisz wrazenie, ze jakby ci wielebny zadzierajac sutanne cale potomstwo wielokrotnie przelecial, to ty bys z radosci skakal, ze darmowego wniebowstapienia doznalo. > Ale popatrzcie na dotychczasowych dyskutantów w tym wątku . > Oni także zawsze o tym samym i w ten sam sposób . > Innych nie ma . W tym watku akurat nie, ale w innych calkiem sporo. > Czy to oznacza, że forum Gazety Wyborczej przestaje być odwiedzane > przez inne osoby , oprócz typu dyźków, W , czy pluto albo rowan ( a może to jest ta sama osoba pod kilkoma postaciami forumowymi ? ) . > A pomysl:)) Moze twoje szare dojda do wlasciwych wnioskow jak zmienisz napoje. > To by świadczyło o jednak utracie wiarygodności , no co najmniej > popularności przez GW i jej środowisko . A od kiedy to Niedzielny PiSuar zamartwia sie o srodowisko Wyborczej? Czyzby zmienily sie dyrektywy partyjne? Zastanawia mnie jak latwo dobrze wytresowane za komuny janczary z tamtej mlodziezowki przejmuja jezyk wodzow. Nawet po przechrzczeniu tam byly warcholy i oszolomy a teraz jak wuc na kaczych lapach, albo kuryjny kacyk wyklal "srodowisko gazety wyborczej", to rozne angrusze po dobrym czerwonym szkoleniu jak za sekretorzem musi to samo:))) Milego obcowania z ksiedzem naczelnikiem ci zycze:)) Odpowiedz Link Zgłoś
dyziek_o Re: Ktoś 19.02.10, 15:08 Ty się Pluto nie przejmuj. Jeżeli Ty to ja a ja to Ty, - znaczy juz jesteśmy w dwóch osobach. Jeśli jeszcze rowan-ben wyrazi zgodę, będziemy " w trójcy jedyni" co już z założenia jest nie złe. Choć by ino dla tego, że uprawnienia do " tacy" zyskamy. Rowan! - przystępujesz do Firmy?! Pozdrawiam, Dyzio/Pluto/Rowan w trójcy jedyni. Odpowiedz Link Zgłoś
rowan_bean Re: Ktoś 21.02.10, 09:30 Ja kołtun jestem, po byle jakim technikum. Pył pod stopami angrusza! Ale czemuż miałbym nobilitacji takiej odmówić! Dodatkowo czyn mój przyczyni się do chwały forum i IV RP! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: Ktoś IP: *.dip.t-dialin.net 19.02.10, 17:27 Napisałeś: "może mi zarzucić , że ja zawsze o tym samym", a ja ci powiem, że jakoś tego nie zauważyłeś. Starasz się rzucać ludziom tematy z Niedzieli, ale niczego więcej. Czyżbyś miał nadzieję, że ludzie z Wyborczej przerzucą się na Niedzielę? Nie starasz się zająć własnego stanowiska, tylko cytujesz innych. Po co to robisz, jeśli nie dla reklamy. Niedziela robi czasem całkiem fajne rzeczy, tyle że ty nie umiesz ich wyfiltrować. Ot przykład - do styczniowego numeru "Naszego Słowa" ( www.pmk-niemcy.eu/nslowo.html ) dołączono zasponsorowaną przez Niedzielę, Ewangelię św. Marka. Porównuję czasem Niedzielę z Naszym Słowem i powiem ci, że problemem Niedzieli jest może marginalne, ale bardzo ostre i niewyobrażalnie nietolerancyjne towarzystwo, związane z partiami narodowymi. I na tych incydentach bazują przeciwnicy Niedzieli, wykazując, że zamiast zająć się problemami, jakie narzuca chrześcijaństwo, to Niedziela drukuje teksty z jednej strony patriotyczne, z drugiej zupełnie nie przystające do obecnej sytuacji świata i Europy. To strasznie kościołowi szkodzi. Cały czas czekam na artykuł, dotyczący patriotyzmu Jezusa - co Jezus zrobił dla Izraela i doczekać się nie mogę. I jeszcze to "Idźcie na cały świat i głoście Ewangelię" Czy to nie jest antypatriotyczne? W Niedzieli moim zdaniem jest sporo ciekawych inicjatyw, ale błędy (mam prawo tak powiedzieć), jakich dopuszcza się stareńki już przecie ksiądz Skubiś, potrafią skutecznie te dobre cechy tego pisma zniwelować. Może kiedyś Niedziela zrezygnuje z polityki, na rzecz propagowania prawd religijnych? Bo kościół zawsze na polityce w efekcie wychodził, jak Zabłocki na mydle. Szkoda, że nie wszyscy w Niedzieli to rozumieją. Odpowiedz Link Zgłoś
pluto37 Re: Ktoś 19.02.10, 18:57 Jasiu! Piszesz prawde. Moze poswiecilbys sie i zostalbys szefem naczelnym takiej Niedzieli badz podobnego pisma? Jakos tak sie dziwnie sklada, ze to co nam proponujesz jest logiczne, strawne i takie jak byc powinno. Od dlugiego czasu zastanawiam nad przyczana dlaczego tak sie porobilo, ze po latach kiedy kosciol byl dla ludzi, nagle zrobilo sie w nim wiecej angruszowych bezmyslnych plew, niz jasiowego ziarna. I to jest dla mnie zagadka na miare kopernikanskiego prawa o zlym pieniadzu. I jeszcze jedna uwaga techniczna. Co do mnie, to nie jestem "czlowiekiem Wyborczej". Korzystam jedynie z ..uslug wyrazajac swoje poglady. Gazetowe poglady zostawiam angruszom, bo im sa one potrzebne do niemyslenia. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: Ktoś IP: *.dip.t-dialin.net 19.02.10, 19:22 Bo widzisz Pluto, prawie 2 tysiące lat temu pewien młody żyd powiedział: "Będziesz miłował Pana, swojego Boga, całym swoim sercem, i całą swoją duszą, i całą swoją myślą. To jest wielkie i pierwsze przykazanie. A drugie podobne mu: Będziesz miłował bliźniego swego jak samego siebie." Powiedzcie mi proszę czy komukolwiek realizacja tychże przykazań przeszkadza? Czy ktokolwiek zarzuci mi, że miłuję (dziś użyłbym raczej słowa "kocham") Boga? Dziś raczej użyję słów "podobnego mi człowieka" - słowo bliźni wymarło, ale pozostało w znaczeniu "bliźniak", czy więc komukolwiek przeszkadza, że ja innych ludzi kocham, jestem wobec nich miły, życzliwy, jeśli mogę, chciałbym im pomagać, cieszyć się z ich szczęścia i pragnąć, żeby i oni cieszyli się moim szczęściem? Nie szukać sobie "niebliźniego", żyda, masona, komunisty, ale w każdym z nich widzieć istotę, obdarzoną życiem "z Bożej woli"! Czy to tak trudno? Stąd właśnie staram się odrzucać uprzedzenia, zapominać o wyrządzonych mnie, czy moim bliskim krzywdach, a pamiętać tylko to, co dobre. Tak naprawdę żyje się łatwiej! Starsi pamiętają pokolenie (może nie ich, ale np. ich rodziców, czy dziadków). W innych regionach (choćby Śląsk) nadal wiele z tych czasów pozostano. A były to czasy, kiedy każdy każdemu życzył jak najlepiej. Sąsiadowi zostawiano klucz, jadąc na wczasy, by pilnował mieszkania, podlał kwiatki. Czasem cała klatka chodziła do jednego z sąsiadów, by w czarno-białym "Neptunie" obejrzeć wspólnie mecz. Nikt nie mówił "mój dom - moja twierdza". A ile ludzi wówczas do kościoła chodziło! Prawie wszyscy! Czy życie zgodne z zaleceniami Ewangelii nie było tego przyczyną? W końcu większość sąsiadów, czy kolegów z pracy, to były osoby w jakiś sposób sobie bliskie, to byli można określić "bliźni". I dlatego krytykuję często Angrusza, bo zamiast propagować to, co w kościele dobre (a takich elementów jest mnóstwo), to propaguje to co wątpliwe, dyskusyjne, a często wręcz nie do przyjęcia i nie do pogodzenia z ewangelią. Mam mu za złe, że promuje wykorzystywanie Boga do bardzo ziemskich celów - zrobienie kariery, zaistnienie w środowisku, osiągnięcie władzy. Tak nie wolno! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz1 A ty Jasiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.10, 20:37 to czytałeś Niedzielę i konkretnie ten artykuł . Bo zdaje mi się, że oprócz ogólnie słusznych słów to bredzisz - A będziesz miłował .. itd to nie powiedział młody żyd 2 tys lat temu tylko najpierw znacznie starszy i o wiele wcześniej . Radzę ci czytać teksty źródłowe . Odpowiedz Link Zgłoś
pluto37 Re: A ty Jasiu 19.02.10, 22:07 I widzisz jasiu jak funkcjonariusz zrozumial:))) To w tym przypadku jest "rzucaniem perel przed wieprze/a":))) ale nie masz sie co dziwic. To wpojony od zarania "ordnyng" nie pozwala na myslenie. Lubienie blizniego? A FE!!! Przecie zdajesz sobie sprawe z tego heretyk i zaprzaniec jestes niemozebny. Wszak ok 20% naszego spoleczenstwa PiSem i Rydzykiem stoi. Z 5% sie Palikoci i Giertychuje:) To jak tu sie poruszac bez haka?? Z szacunkiem do takich Bartoszewskich, Nowakow Jezioranskich i Kuroniow... ych co dla blizniego swego zrobili wiecej niz ..dobrze. A Ty przywolujesz "wedrownego filozofa" [jako rzekl Bulhakow] ktory mowil, ze wszyscy sa dobrzy, tylko nie wszyscy o tym wiedza. To sie regulaminie i instrukcjach nie miesci:)) Co widac slychac i ...czuc. Bardzo mi sie spodobalo twoje zdanie o tych sasiadach i kosciele z czasow minionych slusznie. Nawet przed zygmuntem bylo tloczno, bo sie ludzie w srodku nie miescili, a maszerowali ze zlotej i Srebrnej, a ksiedzu chcialo sie znac dzieciaki prawie spod Mirowa po Olsztynska i kawal Warszawskiej.. Gdyby tak bylo dzis, to zapewne i Dyziek nie mialby powodow do tego, zeby byc ...przeciw. A w kazdym razie bylby ciut mniej bojowy. Bo on tez jest dobry czlowiek i widac, ze lubi lubic ludzi:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GoSC Re: A ty pluto IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.10, 00:48 Masz już tą kolczatkę na szyji i długą obrożę ? Fajną widziałem na allegro.Podaj namiary sprezentuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Angrusz nie zna Ewangelii? IP: *.dip.t-dialin.net 20.02.10, 17:58 Wszystko na to wskazuje. Bo cytat, który przytoczyłem znajduje się tu:Mk 12,28-34 i tu: Mt 22,34-40 i oba te miejsca dotyczą wypowiedzi Jezusa, wówczas w wieku około 30 lat, a więc na pewno nie był to nikt stary, jak Angrusz sugeruje. Czasem przeglądam niedziela.pl - czasem, bo coraz mniej w Niedzieli znajduję chrześcijaństwa, a coraz więcej pseudonarodowościowego bulgotu. Coraz więcej w Niedzieli spraw, których zupełnie nie jestem w stanie pogodzić z nauką kościoła. Bo ja się zgodzę z dogmatyzmem w sprawach wiary, ale tylko w sprawach wiary. W innych kościół się ma prawo mylić (choćby teoria Kopernika) i się myli. I tych pomyłek w Niedzieli, moim zdaniem, coraz więcej. Do Angrusza - nie czytałem. Tu wszyscy płacą podatek kościelny, ale nikt nie czyta Niedzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz1 Jasiu ... ręce opadają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.10, 18:36 Do Jasia : Tak to mówi Jezus ale ... ale on cytuje przykazanie , które było dane Żydom o wiele wcześniej . ę - cytuje , a nie sam od siebie je po raz pierwszy ogłasza, wyraźnie zagadnięty wcześniej : Nauczycielu ! które jest największe przykazanie w zakonie ? . Powtórzę : w zakonie . Jeśli więc nie czytałeś artykułu to dlaczego próbujesz dyskutować na jego temat . Co do Niedzieli , jednym może się podobać innym nie , rzecz gustu . JP2 z uznaniem wyrażał się i o tym tygodniku i o redakcji . Odpowiedz Link Zgłoś
rowan_bean Re:Do jasia w temacie: Jasiu ... ręce opadają 21.02.10, 10:43 Odnosząc się do słów angrusza, to po pierwsze cytuje jakąś starą wersje, albo opiera się na własnym tłumaczeniu z jakiejś anglosaskiej wersji! (pamiętaj, że dzięki jego tłumaczeniom odbywała się sprzedaż fabryki w Praszce). W kościołach protestanckich terminem "zakon" określa się Prawo Boże. Pytanie faryzeusza w podanych przez Ciebie cytatach dotyczyło największego przykazania w Prawie. Faryzeusz, czyli nasz uczony w prawie i piśmie angrusz, odezwał się i poddał krytyce słowa ewangeliczne. Jak wiesz dla katolika słowa Ewangelii, czyli Nowego Testamentu są święte i nie powinny podlegać dyskusji. Faryzeusze, którzy najprawdopodobniej są w Biblii przedstawicielami chasydów, byli przedstawicielami warstwy średniej i ekspertami w interpretacji Pisma, czyli Tory (Pięcioksiągu Mojżesza / pierwszych pięć ksiąg Starego Testamentu). Angrusz jest typowym przedstawicielem współczesnie żyjących faryzeuszy. Neguje naukę Chrystusa zawartą w Nowym Testamencie i poucza Ciebie, że cytaty podane przez tego młodego żyda nie są jego słowami. Neguje oczywiście kanon wiary katolickiej, bo Bóg jest Trójcą! Chrystus od narodzenia jest Bogiem, tak jak jego ojciec i podane przykazania pochodzą od Boga. To typowe faryzejskie podejście do tematu. Angrusz woli Stary Testament, bo tam są rzezie, zniszczenia grzesznych miast i plemion, ofiary z ludzi. Posługując się laickim porównaniem, nie chcialbym być tutaj uważany za bluźniercę - proszę wybaczyć, Stary Testament to taka Trylogia Sienkiewicza. Proza bliska angruszowi szabelki i ociekające krwią pale. Nowy Testament, to z kolei poezja miłosna. Nudna, bo krew leje się w momencie pojmania, męki i ukrzyżowania. Ludzie czynu, tacy jak angrusz, takich bajdurzeń o miłości bliźniego nie znoszą. Dla nich adrenalina, ofiary z komunistów i sbeków płonące na stosach, sidziby partii opozycyjnych pisowi zamieniają się w gruzy Jerycha, Tusk obsypany trądem, socjaldemokraci dotknieci innymi plagami! Wódz który mówi: "jeśliś ochrzczony, tedy ja udzielę ci bierzmowania mieczem". Walka, walka i cały czas walka. Krucjata o dobra doczesne dla jedynie słusznej prawicy z imieniem Boga na ustach. Ponieważ miłujesz bliźniego, tedy wybacz angruszowi i jego grzesznym myślom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re:Do jasia w temacie: Jasiu ... ręce opadają IP: *.dip.t-dialin.net 21.02.10, 11:02 Dziękuję rowan_bean! Miłuję i choć mi czasem przykro, wybaczam. Odpowiedz Link Zgłoś
rowan_bean Re:Do jasia w temacie: Jasiu ... ręce opadają 21.02.10, 11:30 Gość portalu: jasiu... napisał(a): > Dziękuję rowan_bean! > > Miłuję i choć mi czasem przykro, wybaczam. Nie masz za co dziękować! Gdy jestem w na mszy w swojej parafii, w Polsce, to czasem widzę, że część obecnych chętnie oplułaby kaznodzieję, który jest człowiekiem światłym i dalekim od "pseudokatolickich" zachowań. Mało jest księży, dla których codzienna praca, rodzina, wychowanie dzieci jest "ewangelią zwykłego człowieka". Czasem trzeba się wypowiedzieć, żeby sobie ulżyć. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Jakie to typowe 21.02.10, 13:31 dla GW . Rowan ciągle : angrusz lubi , angrusz woli , angrusz myśli . Nic tylko jakby mój rzecznik prasowy . Nikogo na takie stanowisko nie wyznaczałem . No ale wiodocznie ktoś lubi taka dyskusje : wkładać komuś w usta słowa , które nie powiedział a potem polemizować z nimi . Czy znacie takich w pewnej redakcji ? Co do słów "że cytaty podane przez tego młodego żyda nie są jego słowami." Jęsli ja przeczytam tekst z " Pana Tadeusza " to są to moje słowa czy słowa autora tego poematu ? Trójca ?? Owszem to dylemat teologiczny .Nie podejmuje się dyskusji . Odpowiedz Link Zgłoś
rowan_bean Re: Jakie to typowe 21.02.10, 14:09 1.Jeśli moje posty są obraźliwe, to proszę je zgłosić do usunięcia. 2.Twoim rzecznikiem prasowym nie jestem i nie będę nigdy. Wyznaczyć, to możesz ucznia do odpowiedzi, chociaż nie wiem, czy też są do tego jakiekolwiek podstawy. 3.Nie podoba ci się to forum, to zmień. Skoro jednak decydujesz się tutaj publikować swoje myśli to musisz zgadzać się na ich nierzadko ostrą krytykę! 4.Przepraszam już nigdy nie użyję określeń angrusz woli i myśli. Ty nie myślisz, ty nie masz swojej woli! Jesteś narzędziem.Nie ma również w tobie ani krzty szacunku dla inaczej myślących niż ty! 5.Proszę o źródło cytatu, w którym zapisano, że wymienione przykazania nie pochodzą od Boga! Chętnie się z nimi zapoznam. mam nadzieję, że to nie jest zaczerpnięte z "Niedzieli". Jeśli cytujesz, to powołuj się na źródła zaczerpniętych myśli. 6.Trójca, to nie dylemat teologiczny dla katolika. To dogmat! 7.Jasno widać, że prasę katolicką czytujesz nie dla wartości chrześcijańskich, tylko dla jakichś endeckich bełkotów. Jest to jasne, bo negujesz dogmaty wiary. Czytasz, bo ludzie podobnych zapatrywań do twoich też to czytają! 8.Jesteś pieniaczem i zanim cokolwiek pomyślisz to piszesz. Dlatego twoje posty są nerwowe, bełkotliwe, pełne zawiści i nadają się doskonale do krytyki. Może jest inny powód twoich dziwacznych wywodów, ale nie chcę nikogo tutaj obrażać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Ktoś IP: *.icis.pcz.pl 19.02.10, 19:42 Wiara to jedno a narzucanie innym swojego punktu myslenia i podporzadkowanie sobie innych to jedno. Niestety Kosciol w Polsce ma coraz czesciej oblicze Ks. Skubisia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l;l Kościół sam się pogrąża IP: *.apus-net.pl 19.02.10, 15:35 Kosciół sam się pogrąża. Gdybym miał dziecko, nigdy nie dałbym do szkoły prowadzonej przez zakon czy księży. Nie po tym: „Wstrząsający reportaż o tym jak Kościół katolicki ukrywał aferę pedofilską zamieszcza "Gazeta Wyborcza" w swym poniedziałkowym dodatku "Duży Format". O molestowaniu dzieci przez ks. Andrzeja, założyciela i dyrektora ogniska dla trudnej młodzieży w Szczecinie, wiedziało trzech biskupów i wielu księży. Latami straszna prawda nie mogła zostać ujawniona.” www.wprost.pl/ar/125342/Afera-pedofilska-w-Kosciele/ wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Afera-pedofilska-w-kolegiach-jezuickich,wid,11998973,wiadomosc.html?ticaid=19ac0 fakty.interia.pl/swiat/news/news/skandal-pedofilski-w-irlandii-dymisja-10-biskupow,1410503,4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maniek Re: Kościół sam się pogrąża IP: *.adsl.inetia.pl 19.02.10, 20:23 www.youtube.com/watch?v=K4ly7iReaaw Odpowiedz Link Zgłoś
the-only-bodzio Ale inne wiary nie ,zwłaszcza ateiści 19.02.10, 23:55 Ci są w porzo .Nie judzą, nie kradną ,nie kłamią .Bo na necie wypisywać bzdury to nie grzech.I ten nagły roztop śniegu to też bez ich przyczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Ale inne wiary nie ,zwłaszcza ateiści 21.02.10, 17:55 Ateisci, agnostycy. To jednak spora roznica w rozumieniu tych znaczen. Przypisuje , podpisujac sie pod listami Szanownych Poprzednikow. Jedynie cytaty z pisma, nie poparte zadnym wlasnym zbierem slow ukaldanych w zadania czytaj: (komentarz) Dalej pisal nie bede przyznaje sie do "slow ukladanych w logiczne wypowiedzi" Moich Poprzednikow. Jako mi ta Forumowa Biblia dyskursem prowadzi. Tak i ja zegnam Was Staropolskim Czuwaj! Odpowiedz Link Zgłoś
storima MolestowanieSeksualneZabronioneWsrodKleruRownie. 21.02.10, 18:09 To zaden przypadek. Mieszkalem w Stanach w czasie inwazji pozwow sadowych molestowania seksualnego przeciw pracujacemu tam w imie Boga klerowi. To nie sa brednie ANGRUSZ. To sa fakty. Jak i w Iralandii... Odpowiedz Link Zgłoś
storima Zgadzam sie z PONowaIrlandia 21.02.10, 18:25 Niezaleznie. Wszak USA sa niezalezne. Za przykladem Irlandii. Prawem EU. Tak jak tradycyjnie katolicka Irlandia powiedziala: Nie! Zrobmy to samo w Polsce. Prawem, ale bez partii 'Praw..Sprd..." Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Zgadzam sie z PONowaIrlandia 21.02.10, 18:28 Katolicka Iralandia postawila kryminalistow przed sadem. Jako skazani. Nie wystepowali w habitach koscielnych. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Kolejny 21.02.10, 18:32 który czytac nie umie . Czy ja przeczyłem faktom , które były w USA czy ja miałem to na myśli ? Nie ale i stosima wie lepiej o co mi chodzi . Tylko żaden nie zjarzał do artykułu w Niedzieli i go nie przeczytał . Stąd dyskusja jak ze slepym o kolorach . " To nie sa brednie ANGRUSZ " To twoje slowa storima . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maniek Re: Kolejny IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.10, 18:55 Napisz do ministra www.senat.gov.pl/k6/dok/diar/26/2606b.htm Odpowiedz Link Zgłoś
storima Kolejny___ s t o s i m a 21.02.10, 19:04 angrusz1 napisał: > który czytac nie umie . > Ano tak mi Bog dal, ze czytac zbytnio nie potrafie. > Czy ja przeczyłem faktom , które były w USA czy ja miałem to na > myśli ? > Nie ale i stosima wie lepiej o co mi chodzi . > Tylko żaden nie zjarzał do artykułu w Niedzieli i go nie przeczytał . > Stąd dyskusja jak ze slepym o kolorach . Tak 'dyskusje teologiczna' prowadzil przed irlandzkim sadem. I jeski nie wyrazilem sie klarownie u czysto. To raz jeszcze powtorze. My mamy Stany u nas w Polsce. Mamy i Irlandie. Tyle tylko, ze pare dekad do tylu. Na polskiej wsi, w polskim miescie, polski kler molestuje. A gawiedz im brawo bije. ________________________________ To wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
the-only-bodzio Re: Kolejny___ s t o s i m a 21.02.10, 19:21 Halinko ależ ja lubię być molestowany.Wpadłes tu jak bolid wyścigowy stroima ,Dużo dymu mały huk.Lepiej niech ateiści wznoszą modły do swojego guru, by nie nastapiły powodzie .Bo zamiast Irlandii będzie będzie Islandia. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Kolejny___ s t o s i m a 21.02.10, 19:39 > swojego guru, by nie nastapiły powodzie .Bo zamiast Irlandii będzie > będzie Islandia. Islandia płynie ku euro. Odpowiedz Link Zgłoś
rowan_bean Re: Kolejny 21.02.10, 20:09 Czasami wydaje mi się, ze dyskusja z niektórymi osobami na tym forum jest zbyteczna i bezcelowa! Ktoś dobrze wcześniej to ujął. Rzucanie pereł przed wieprze Odpowiedz Link Zgłoś
storima Koleiny 21.02.10, 20:22 Rowan_Bean napisał: > Czasami wydaje mi się, ze dyskusja z niektórymi osobami na tym forum jest > zbyteczna i bezcelowa! Czasami to również i mnie bywa myśleć sobie o złotym runie. Ale, jest to absolutnie rzecz zbyteczna. Lecz nie powiem, ze bezcelowa. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Cel zamierzony, a cel osiągnięty! IP: *.dip.t-dialin.net 21.02.10, 20:23 Zamierzonym celem Angrusza było zachęcenie ludzi do kupienia Niedzieli i przeczytania artykułu. Pomijam, że dla niektórych takie rozwiązanie było nieosiągalne. Nie wszyscy mieszkają w miejscach, gdzie Niedzielę można kupić. Najważniejsze jest to, że większość Niedzieli nie będzie kupować, mimo możliwości jej nabycia. I tu pojawił się Angrusz, który pomyślał - rzucę kilka cytatów z artykułu, to od razu ludzie pobiegną gazetę kupić. Taki miał być cel wątku. A tu na złość nie tylko, że ludzie wykorzystali wątek, by Niedzielę zdyskredytować, to jeszcze poznali się na Angruszowym braku znajomości ewangelii. Dołożyli dyżurną pedofilię wśród kleru, okrasili innymi stereotypami na temat kościelnej hierarchii. Miało być ciasteczko, a wyszedł zakalec. Angrusz, ty się zastanów następnym razem, zanim znów sprowokujesz ludzi, czemu to ma służyć. Niektóre fragmenty artykułów, jak wywiad z Szeremietiewem można przeczytać na stronach Niedzieli. Może nie przeczytać, bo nie ma czego, ale po prostu przejrzeć. Innych nikt nie będzie szukał, a już na pewno nie będzie płacił na utrzymanie polityków, którzy z Niedzieli zrobili sobie tubę propagandową. Przeczytaj, cytowany w innym wątku: www.redakcja.newsweek.pl/Tekst/Polityka-Polska/530682,Sterta-lewackich-bredni-czyni-nauki-ojca-sw.html i zastanów się. Niedziela bez wątpienia robi dużo dobrego, ale przecież nie każdy ksiądz molestuje ministrantów. Ta łyżka politycznego dziegciu potrafi zniszczyć beczkę miodu, jakim jest całe dobro w tej gazecie zawarte. No cóż, może w końcu Skubiś wybierze emeryturę. Bardzo by to gazecie (choć nie twoim kolegom, tam piszącym) pomogło. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Cel zamierzony, a cel osiągnięty! 21.02.10, 20:40 Przciez to sa czestochowskie watki. Sam mam sentyment do "Niedzieli". Pamietam ja jednak z lat sprzed stanu wojennego, jak i Jasiu, Włodek, Angrusz. I to byla NIEDZIELA. Na dzis to jest tak jak pisze Jasiu. Jest w tym cos z naszej nostalgii? Czy tylko to? Raczej tak. PozdrawiaM, -arek. Odpowiedz Link Zgłoś
rowan_bean Re: Cel zamierzony, a cel osiągnięty! 21.02.10, 20:43 I na tym poście chyba należałoby zakończyć tą dyskusję! Cel zamierzony nie został osiągnięty. Dodatkowo ujawnił wiele braków pewnego forumowicza! "Chodzi mi o to, aby język giętki Powiedział wszystko, co pomyśli głowa: A czasem był jak piorun jasny, prędki, A czasem smutny jako pieśń stepowa, A czasem jako skarga nimfy miętki, A czasem piękny jak aniołów mowa..." Pozwolę sobie zacytować Słowackiego, z "Beniowskiego" Pieśń V. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Cel zamierzony, a cel osiągnięty! 21.02.10, 21:26 rowan_bean napisał: > A czasem jako skarga nimfy miętki, > A czasem piękny jak aniołów mowa..." > > Pozwolę sobie zacytować Słowackiego, z "Beniowskiego" Pieśń V. I dzięki Ci za to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz1 Bingo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.10, 21:59 Jasiu Trafiłeś . " Zamierzonym celem Angrusza było zachęcenie ludzi do kupienia Niedzieli i przeczytania artykułu. " Odpowiedz Link Zgłoś
pluto37 Re: Bingo 23.02.10, 19:38 Gość portalu: angrusz1 napisał(a): > Jasiu Trafiłeś . > > Zamierzonym celem Angrusza było zachęcenie ludzi do kupienia > Niedzieli i > przeczytania artykułu. " I...podlizanie sie funkcjonariuszom partyjnokuryjnym, zeby wsparli bieg do koryta i wpisali na liste w wyborach. Jak ciapek ladnie sluzy jasnie panstwu, to i ochlap ze stolu ma spadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
rowan_bean Re: Bingo 23.02.10, 19:57 Raz już go wpisali! Nic to nie da! Najgorszy wynik w obrębie własnej byle jakiej listy! On chyba jest masochistą! Odpowiedz Link Zgłoś
ja.s.i.u Re: Bingo ale nie skumulowane. 23.02.10, 20:45 Ale to nie tymi metodami. Idź do Reala i zobacz. Stoi pani i zachęca, byś za darmo spróbował czegoś, co wygląda apetycznie. Jeśli nie wygląda apetycznie zamiast spróbować wielu, dość niegrzecznie czasem, informuje, że na zachwalane specjały nie mają ochoty. Nie ten smak. Twoje notatki również mają "nie ten smak", a poza tym, ty cwaniaku, chciałbyś, by ludzie kupili kota w worku. Bełkotu partii narodowościowych prawdopodobnie każdy ma dość i zareaguje na propozycje kupienia gazet z taką treścią, jakby ktoś proponował im boczek z serkiem homogenizowanym z truskawkami. Może dla niektórych smakuje, ale większość ma inne poczucie smakowego estetyzmu. Nie licz na to, że ludzie będą kupować gazetę, bo ty łaskawie rzuciłeś cytat z artykułu. Większość gazet wrzuca swoje teksty w internet. Choćby wyborcza. Niedziela chciałaby za pieniądze. Nie dziwię się, każdy chce zarobić. Problem w tym, że jeśli ktokolwiek weźmie do ręki "Tygodnik Powszechny", a później "Niedzielę", to od razu zastanawia się, jakie religie są reprezentowane przez poszczególne redakcje. Bo moim zdaniem Tygodnik i Niedziela to zupełnie inne oblicza chrześcijaństwa. Może właśnie dlatego Tygodnik ciężko kupić, a Niedziela zalega (pilnowana przez ministrantów) po kruchtach? Kiedyś Tygodnik był uważany za pismo dla inteligencji. Ale dziś coraz więcej ludzi kończy studia, coraz więcej ludzi nauczyło się myśleć. Pozostająca na etapie patriotyczno-naiwnego pisemka Niedziela w tym towarzystwie nie może się obronić. Czyżby ks. Skubiś tego nie pojmował? A może rozumie, ale chęć podlizania się pewnym kręgom jest zbyt duża, by tą prawdę wziąć sobie do serca? W końcu gdzie ultraprawica będzie się produkować, gdyby z Niedzieli zrobił się tygodnik katolicki? No gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 " Każdy ? " 23.02.10, 22:14 Do Jasiu : Zobaczymy przy wyborach . A twoja opinia o Niedzieli może działa na jednych na drugich działa opinia JP 2 . Odpowiedz Link Zgłoś
rowan_bean Re: " Każdy ? " 23.02.10, 23:32 Jan Paweł II nie żyje już kilka lat i w chwili obecnej mogłaby ulec drastycznej zmianie! Powiem też inaczej Jan Paweł II był rzadko spotykanym despotą i z pewnością nie dopuściłby do zeszmacenia tego tytułu, co stało się w chwili obecnej! Na opinii można ciągnąć przez określony czas, a później i tak wychodzi szydło z worka! Pewne jest, że nie świadczysz na tym forum ze szczerego serca, tylko z chęci uzyskania konkretnych korzyści! Takie głupawe klepanie jak twoje tylko zraża ludzi! Odpowiedz Link Zgłoś
rowan_bean Re: " Każdy ? " 23.02.10, 23:52 Co do wyborów, to musisz brać pod uwagę fakt, że czytelników Niedzieli jest nieco mniej niż czytelników np. Gazety! Zobaczymy przy wyborach, a raczej po wyborach! Twój faworyt raczej musi zmienić mieszkanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: " Każdy ? " IP: *.dip.t-dialin.net 24.02.10, 17:05 Czy to "Zobaczymy przy wyborach" dotyczy również przegranej kościoła w ostatnim referendum. Czy ty naprawdę nie rozumiesz, jak drastycznie kościołowi ostatnio spadło poparcie? Czy do ciebie nie dociera, że przymiotnik "powszechny" już wkrótce może kościoła nie dotyczyć? Tematu Tygodnika nie podjąłeś, to ja podejmę. Ostatnio tam właśnie było kilka ciekawych artykułów. Choćby ten: tygodnik.onet.pl/32,0,41869,nie_spieszmy_sie_z_kultem,artykul.html - gdzie, ale pozwól, że zacytuję: "Grupa katolickich historyków i teologów, wybitnych znawców relacji chrześcijańsko-żydowskich i dziejów Holokaustu, w bezprecedensowym liście do Papieża zaapelowała o wyhamowanie procesu beatyfikacyjnego Piusa XII." Idźmy dalej: tygodnik.onet.pl/32,0,41873,ani_bramini_kosciola__ani_wikariusze_papieza,artykul.html - Liczba duchownych wykorzystujących seksualnie nieletnich jest znacznie mniejsza (2-4 proc.) od liczby przestępców tego typu w innych grupach społecznych, w tym także w zawodach związanych z edukacją czy niesieniem pomocy psychologicznej. Np. badanie przeprowadzone w amerykańskim lecznictwie psychiatrycznym wykazało, że seksualnego wykorzystania pacjentów dopuściło się 1-7 proc. kobiet i 2-17 proc. mężczyzn. czemu Niedziela nie umie tak napisać? A może: tygodnik.onet.pl/30,0,41898,skrzynka_zprawnymi_narzedziami,artykul.html - Dzięki wprowadzonym przez Traktat Lizboński zmianom legislacyjnym proces podejmowania decyzji w Unii Europejskiej stał się bardziej demokratyczny i znacznie sprawniejszy. I to wszystko pisze tygodnik, jakże ceniony właśnie przez JP II. Czy Niedziela ma podobne poglądy? Chcesz podaj przykłady, ale konkretne, tak jak ja podałem. Dla mnie Niedziela jest zupełnie innym pismem, niż jeszcze paręnaście lat temu. Sam porównaj. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Bingo ale nie skumulowane. 24.02.10, 17:29 Ja.s.i.u napisał: > moim zdaniem Tygodnik i Niedziela to zupełnie inne > oblicza chrześcijaństwa. Alez tak bylo zawsze Jasiu. W pozytywnym znaczeniu. Mama kupowala Niedziele, my Tgodnik Powszechny, ale czytalismy razem, tzn. z nami dzieci. Ale to bylo bardzo dawno temu. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś