Dodaj do ulubionych

Studenci rządzą Częstochową

15.05.10, 18:52
juwenalia juwenalia, kto nie pije - ten kanalia!
Obserwuj wątek
    • Gość: absolwent_P.Cz. Re: Studenci rządzą Częstochową IP: *.realestate.net.pl 16.05.10, 12:49
      "Bodaj po raz pierwszy w historii naszych szkół wyższych studenci wszystkich
      uczelni zjednoczyli się w zabawie."- a cóż to za bzdura, ktoś zapomniał, że
      przez wiele lat juwenalia(takie prawdziwe studenckie juwenalia-dobre koncerty,
      imprezy za darmo, bale studenckie) były organizowane wspólnie przez P.Cz. i
      dawne WSP.
      • Gość: Ash Re: Studenci rządzą Częstochową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.10, 13:30
        Bywało już lepiej.Teraz to nawet pogoda do d.
      • Gość: Tomek Re: Studenci rządzą Częstochową IP: *.2.8.73.tvksmp.pl 16.05.10, 16:04
        Polecam zlookanie tej strony : www.juwenalia.czest.pl
        Jest tam 9 uczelni wyższych (Centralna Szkoła Państwowej Straży Pożarnej również
        traktowana jest jako wyższa.

Nigdy nie było wspólnych juwenaliów - AJD i PCz to nie jedyne uczelnie wyższe :)
        • Gość: absolwent_P.Cz. Re: Studenci rządzą Częstochową IP: *.realestate.net.pl 17.05.10, 08:28
          Zwróć uwagę napisałem WSP i P.Cz.- kilkanaście lat temu w Cz-wie były tylko dwie
          uczelnie wyższe no może nie licząc seminarium...
          • Gość: Tomek Re: Studenci rządzą Częstochową IP: *.2.8.73.tvksmp.pl 17.05.10, 21:11
            Dokładnie chodziło mi o seminarium :)
    • powergarden Studenci rządzą Częstochową 16.05.10, 16:03
      I tak trzymać jest coraz lepiej w naszym mieście studenci
      lokale imprezy kulturalne to nasza przyszłość!!!
      . Im się wiecej
      dzieje tym wiecej studentów i turystów ..... i na odwrót. A w naszych
      pięknych alejejach jest miejsce dla wielu róznorakich lokali
      kulturalnych i rozrywkowych dla turystów i studentów to jest potega
      przyciągająca prestiż i pieniądze.
      • Gość: yes Re: Studenci rządzą Częstochową IP: *.chello.pl 17.05.10, 10:38
        Waszą przyszłością jest przede wszystkim nauka i praca! To powinno być dla Was najważniejsze.Ranga częstochowskich uczelni nie jest najwyższa,zróbcie coś by było lepiej.Życia nie można tylko przebawić i prześmiać.Więcej ambicji drodzy żacy,bo nie w piwie potęga miasta.
        • Gość: lou Re: Studenci rządzą Częstochową IP: *.chello.pl 17.05.10, 17:47
          yes yes yes
        • Gość: TYM do yes IP: *.chello.pl 18.05.10, 12:24
          dobra rada to dobrze doradzaj!!!!ten czlowiek napisal doirzale oraz
          co mmnie cieszy poludzku!!!piwo ,kobiety i spiew a pozniej praca
          nauka i rozwoi bo poco to wszystko jak niema spiewu!!!kobiety czy
          tez innego wlasnego zainteresowania a zycie jest banalnie krotkie
          • Gość: yes Re: do yes IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.10, 13:05
            Ale jesteś żałośnie pusty!
            • kazalkumek Re: do yes 18.05.10, 19:33
              wyzywajcie się jak małe dzieci, był czas na zabawę to teraz trzeba się wziąć do roboty i się uczyć. Jak bym nie patrzeć student wie co dla niego najlepsze, więc radź swojemu dziecku panie yes. Student zawsze da sobie redę
    • Gość: Janosik Słaba pozycja PCz :-( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.10, 20:20
      W zestawieniu obejmującym 90 publicznych wyższych uczelni PCz jest na 49.
      miejscu (przed rokiem była na 59.). Pod względem ludności Częstochowa zajmuje 13
      miejsce, tak wiec pozycja PCz jest bardzo słaba. Bardzo mnie to smuci i nie
      tylko z powodu, że jestem absolwentem tej wspaniałem uczelni. Przyszłość to
      nauka; kraj, który nie inwestuje w naukę stoi w miejscu, a kto stoi w miejsce
      ten się cofa :-(
      • Gość: xx Re: Słaba pozycja PCz :-( IP: *.icis.pcz.pl 18.05.10, 20:33
        W tych granicach utrzymuje sie PCz w tym rankingu od lat, a postep o 10 miejsc w
        gore to jednak zdecydowany plus.

W tych rankingach liczy sie glownie wielkosc Uczelni po wzgledem chociazby
        kadry. W tych najwuiekszych miastach jest po kilka uczelni o wiekszej kadrze,
        stad juz wynika nasze miejsce np. 12 x 3 = 36.

PCz przy najlepszych wynikach do pierwszej 20-tki wskoczyc nie ma szans w takim
        rankingu. Rowniez 30-tka jest praktycznie nieosiagalna.

Duzym, nawet bardzo duzym sukcesem bylaby 40-tka czyli skok o kolejne 10 miejsc
        - bardzo optymistyczne zalozenie.

Gdy studiowales, pozycja PCz byla pewnie podobna, tyle ze rankingow nie bylo.

Skok bylby mozliwy w sytuacji utworzenia Uniwersytetu na bazie PCz i AJD, taka
        uczelnia powstalaby bardzo szybko gdyby same Uczelnie zechcialy. Ale takich
        checi raczej nie ma w aktualnej sytuacji.

Musialaby sie bardzo zmienic zewntrzne warunki, zeby takie inicjatywy
        polazceniowe sie znow pojawily (byl bowiem jeden moment, gdy o czyms takim
        myslano powaznie).
        • Gość: FF Re: Słaba pozycja PCz :-( IP: *.rev.masterkom.pl 21.05.10, 12:48
          człeku rankingi się ustawia pod konkretne uczelnie. Dlatego w
          różnych rankingach różne uczelnie zajmują zgoła inne miejsca. Tak
          samo jak z autami - w jednym ankingu najlepsza toyota, w inny -
          Citroen, a w innym Szajswagen. Nie wierzcie w takie bzdury jak
          rankingi.

Polibuda byłaby by całkiem niezła uczelnia żeby nie swoista korupcja
          polityki kadrowej. Nie przedłuza się umów z najlepszymi
          doktorantami - pozwals im sie odchodzić, a zdatrudnia się głąbów z
          rodzin pofesorskich. W takich warunkach nigdy nie będzie na
          polibudzie dobrze bo dobra uczelnia do dobre kadry naukowe a nie
          pociotkowe miernotry. Myślę że na AJD jest podobnie. Po prostu
          należy pogodzić się z tym, że w takich zaściankowych miejscowaciach
          jak Cz-wa większość instytucji publicznych jest przejęta przez
          rodzinki, które stworzyły sobie zaplecze zatrudnieniowe dla siebie i
          znajomków ....
          • Gość: xx Re: Słaba pozycja PCz :-( IP: *.icis.pcz.pl 21.05.10, 14:30
            Na Wydziale ktory znam - bo na nim pracuje - liczy sie merytoryka czyli
            osiagniecia, w polityce kadrowej.

Tak mowie, bo znam to z autopsji.

• Gość: kurojedoff Re: Słaba pozycja PCz :-( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.10, 16:41
              FF pisze prawdę aż do bólu: nepotyzm, kolesiostwo, koterie,
              kamaryle, koalicje, familiada, instytucje prorodzinne, klientelizm,
              kumoterstwo, klany, lobby kanapowe i złodziejstwo.
              Bo wszyscy naukowcy to jedna rodzina.
              Każdy ma jakąś faworyzowaną "konkubinę" - nepotyzm po polsku.

Problem nepotyzmu dotyczy również korporacji prawniczej, lekarzy, a
              także szkolnictwa, w tym wyższych uczelni. Przed rokiem okazało się,
              że prof. Andrzej Dyszak z Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w
              Bydgoszczy był promotorem pracy magisterskiej swojej córki, która
              przez trzy lata studiowała filologię polską zaocznie. Jednak na
              czwartym roku przeniosła się na studia dzienne, a na koniec studiów
              na promotora pracy wybrała własnego tatę. Sama nie widziała w tym
              niczego niestosownego. Niedługo po obronie dyplomu córka profesora
              dostała pracę w uczelnianym wydawnictwie. "Zgłosiłam się do pani
              kanclerz, złożyłam CV i dostałam pracę. Ojciec mi w tym nie
              pomagał" - tłumaczyła.

Barbara Kudrycka, minister nauki i szkolnictwa wyższego, liczy na
              to, że nowelizacja ustawy o szkolnictwie wyższym wyeliminuje
              zatrudnianie przez pracowników uczelni osób bezpośrednio z nimi
              spokrewnionych. "Nie będzie mógł powstać stosunek podległości
              służbowej między małżonkami oraz osobami pozostającymi ze sobą w
              stosunku pokrewieństwa do II stopnia włącznie lub powinowactwa
              pierwszego stopnia oraz stosunku przysposobienia, opieki lub
              kurateli" - wyjaśniała, przedstawiając założenia projektu.

• Gość: e Re: Słaba pozycja PCz :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 18:38
              na kazdym liczy sie tak samo i na kazdym sa takie same patologie.
              • Gość: xx Re: Słaba pozycja PCz :-( IP: *.icis.pcz.pl 21.05.10, 19:18
                No tak - bo wszyscy wokol to zlodzieje i przestepcy ....
            • Gość: pytający nie przesadzajmy XX...jest coraz gorzej.... IP: *.chello.pl 21.05.10, 19:23
              ale nowe Prawo o Szkolnictwie Wyższym utnie umiejętności merytoryczne
              już zaskakujące zasady wchodzą w życie 4 tyś znaków to dużo nieprawdaż ?
              co z adiunktami w wieku średnim ?
              miało być łatwiej (proceduralnie) a są strome schody

• Gość: xx Re: nie przesadzajmy XX...jest coraz gorzej.... IP: *.icis.pcz.pl 22.05.10, 13:27
                Nowe prawo o Szkolnictwie Wyzszym to rzeczywiscie duzy problem.

Ale to jednak odrebny watek - zbyt wazny zeby to wszystko mieszac.
    • komandor-tarkin Re: Studenci rządzą Częstochową 19.05.10, 23:13
      W tym roku Urząd Miasta zakpił sobie z częstochowskich uczelni wyższych i
      wykorzystał juwenalia do własnej promocji i propagandy politycznej. Dofinansował
      juwenalia - fakt, ale pieniądze te zostały wykorzystane na odgórnie ustalone
      cele np. do pomalowania przejścia podziemnego pod Halą Polonia i zorganizowania
      widowiska, na którym przed obliczem władz wszystkich uczelni organizatorzy
      wychwalali UM i porozumienie międzyuczelniane dzięki niemu zawarte...
      • kazalkumek Re: Studenci rządzą Częstochową 19.05.10, 23:19
        jest to po prostu chora sytuacja i mogła mieć ona tylko i wyłącznie miejsce w Częstochowie. Szopka jak dla mnie, byłem tam nic ciekawego się nie działo.

Później mówią jak to nam studentom juwenalia pomagają organizować, oby tak dalej, a daleko nie zajdziecie.
        • Gość: xx Re: Studenci rządzą Częstochową IP: *.icis.pcz.pl 20.05.10, 19:15
          Wszedzie w normalnie zarzadzanych polskich miastach, samorzad stara sie wesprzec
          Juwenalia.

W Czestochowie wczesniej niestety tego nie bylo.
      • irokez90 Re: Studenci rządzą Częstochową 19.05.10, 23:21
        To było bardzo brzydkie polityczne zagranie, aż dziwne że nikt wcześniej nie zwrócił na to uwagi, że nasi urzędnicy wykorzystali studencką impreze i nasz czas do własnej gry politycznej. Całe te otwarcie metra podczas juwenalii było niczym innym jak sprytną propagandą urzędu miasta. Wydaje mi się że ludzie u władz, nie zdają sobie sprawy jak silną grupą są studenci tego miasta i że takimi zagraniami nie zdobędą naszej przychylności.
        • czajusssss Re: Studenci rządzą Częstochową 21.05.10, 23:35
          Tyle tylko, że problem polega na tym, że znaczna większość nie zauważyłą jak stała się elementem gry politycznej

Nie ładnie panie komisarzu!
          • Gość: xx Re: Studenci rządzą Częstochową IP: *.icis.pcz.pl 22.05.10, 14:04
            Wladze Czestochowy juz dawno powinny wyjsc napzreciw studentom.

Dobrze ze teraz zrobiono pierwszy krok w tym kierunku/
            • komandor-tarkin Re: Studenci rządzą Częstochową 22.05.10, 23:54
              Pragnę zobaczyć kolejny krok po wyborach.
              • Gość: czeźwy Re: Studenci rządzą Częstochową IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.10, 05:41
                Czy w związku z tym należy się spodziewać, że tak po jak i przed
                wyborami władze miasta nie będą żałować swojego krocza?
        • Gość: CJE Re: Studenci rządzą Częstochową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.10, 00:00
          Porozumienie częstochowskich szkół wyższych pozwoliło mniejszym uczelniom, m. in. WSL, AP, WSHIT, CJE, IT wziąć aktywny udział w przygotowaniu Juwenaliów. W porównaniu z budżetami PCz i AJD ich budżet na Juwenalia był prawie zerowy lub zerowy. Dzięki wsparciu UM, prywatnych uczelni oraz sponsorów możliwe było sprowadzenie londyńskiego autobusu na 4 dni, otwarcie stacji Metra oraz sobotni Zjazd na byle czym. Plotki jakoby otwarcie metra było sprytną propagandą Urzędu Miasta są nadużyciem. Pomysł pomalowania przejścia był inicjatywą studentów Centrum Języków Europejskich, a środki UM pozwoliły go zrealizować. "Budowa metra" miała na celu jedynie względy estetyczne, a nie polityczne.
      • witkac_radeszin_sebienia Re: Studenci rządzą Częstochową 20.05.10, 00:03
        Tak zatamowali przejście jacyś ludzie ubrani jak pajace musiałem się przeciskać,
        żeby skorzystać z podziemnego przejścia, bo ktoś sobie wymyślił, że sprosi tam
        200 osób. Co to w ogóle miało być ?
        • domislawa Re: Studenci rządzą Częstochową 20.05.10, 03:02
          mnie się bardzo podobał pomysł z autobusem, był świetną promocją studentów :D a
          nie propagandą obecnych władz miasta
      • Gość: jama polityka samorzady to tylko propaganda gnoj brud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 07:07
        i interesy jednostek
      • Gość: m@ła Re: Studenci rządzą Częstochową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 18:11
        pomysł z malowaniem metra nie był pomysłem urzędników!!!!!!!
        Urząd dał tylko pieniądze na farby
        • komandor-tarkin Re: Studenci rządzą Częstochową 20.05.10, 23:20
          Dali kasę bo chcieli się pokazać przed rektorami. Tak samo jak z koszulkami
          juwenaliowymi - zapłacili bo chcieli, żeby był nadrukowany na nich herb.
          Pomagając w ten sposób obecne władze miasta nie są zainteresowane rzeczywistymi
          problemami i potrzebami młodzieży, a jedynie pod pretekstem dbania o studentów
          świetnie przygotowują się na najbliższe wybory.
          • Gość: xx Re: Studenci rządzą Częstochową IP: *.icis.pcz.pl 21.05.10, 11:27
            Sprawa Juwenaliow bardzo szkodzila wizerunkowi Czestochowskich uczelni.

Obojetnie kto rzadzi w miescie, powinien myslec is tarac sie jak wspierac
            uczelnie i jak poprawiac ten wizerunek.

Sprawe Juwenaliow powinno sie zalatwic juz dawno. W tym roku zrobiono pierwszy krok.
          • Gość: Tomek Re: Studenci rządzą Częstochową IP: *.2.8.73.tvksmp.pl 24.05.10, 08:34
            Przestańcie w końcu robić z wszystkich działań UM mroczne zagadki. Wsparli
            studentów bo w tym roku poprosili :) Tak dobitnie i w taki sposób w jaki mieli :)

Koszulki były drukowane z UM bo kilka uczelni nie była w stanie ich sfinansować
            dla siebie.

• Gość: xx Re: Studenci rządzą Częstochową IP: *.icis.pcz.pl 20.05.10, 19:14
        Wreszcie UM wsparl studentow.

Tak powinno byc od Zawsze.
        To nasz wspolny interes.

I to trzeba zaliczyc na duzy plus Kurpiosa.
      • Gość: xx Re: Studenci rządzą Częstochową IP: *.icis.pcz.pl 20.05.10, 19:22
        Porozumienie z UM powinno byc juz dawno zawarte.

Poprzednie wladze zamiast porozumienia jednak topily i niszczyly Juwenalia.

Kazdy mogl i powinien zawrzec takie porozumienie. Mowilo sie o tym od dawna, ale
        nic nie robilo.

Zrobil to Kurpios i studenci to potrafili docenic.
        Wladze Czestochowy wreszcie dostrzegly potzreby studentow i potrafily w ten
        sposob docenic role studentow w naszym miescie.

Tutaj nie ma za
        • Gość: ja Re: Studenci rządzą Częstochową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 19:38
          A co sie dziwisz xx samorzadowe dzieciaki psy wieszaly na wrone i
          szkalowaly na forum to Wrona dzialal przeciwko nim. Gdyby samorzad
          uczelniany nie byl instytucja sterowana polityczie to pewnie nie
          byloby rozbieznosci w zalatwianiu jakichkolwiek spraw z owczesna
          wladza.
          • Gość: xx Re: Studenci rządzą Częstochową IP: *.icis.pcz.pl 20.05.10, 20:20
            Takie kwestie powinny byc apolityczne.

Z obu stron - wladz i studentow.

Licza sie efekty i wspolpraca, nie polityka.

• Gość: ja Re: Studenci rządzą Częstochową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 20:28
              ale nie sa
              • Gość: warlock Re: Studenci rządzą Częstochową IP: 195.205.202.* 21.05.10, 00:42
                Bawic sie nalezy w sposob kontrolowany. Na juwenaliach zawsze sie smakowało
                c2h5oh , ale teraz to tylko najeban.e kundle i najeban.e foczki rzygają po
                chodnikach,ze strach przejść,by sobie surduta nie poplamic. Taka teraz
                przyszlosc narodu , holota i tałatajstwo w 70 procentach.
                • Gość: xx Re: Studenci rządzą Częstochową IP: *.icis.pcz.pl 21.05.10, 11:28
                  W jakich to szkolach przedmowca nauczyl sie tak niewybrednego slownictwa ?
                • kazalkumek Re: Studenci rządzą Częstochową 21.05.10, 23:25
                  Widzisz ja się z tobą nie zgodzę, byłem na juwenaliach i widziałem pełną kulture środowiska studenckiego. Ludzie się zmnieniają, poza tym nie każdy student myśli o tym aby zachlać ryj i rzygać po kątach.

Naprawdę dziwi mnie to że studenci w tym ja jestem tak postrzegay.
          • kazalkumek Re: Studenci rządzą Częstochową 21.05.10, 23:18
            jasne a wszystkiego winni studenci którzy i tak w większości są tu zameldowani tymczasowo więc i tak głosu nie mieli. Tak poza tym pan Wrona nic nie robił dobrego dla Częstochowy nie wliczając w to JG, za którą by peniwnie i siebie sprzedał jak by mógł
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka