shizuo111 25.06.10, 18:22 witam Czy ktoś z forumowiczów orientuje się czy i gdzie można kupić suchą karmę dla psa na wagę ? Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ella Re: sucha karma dla psa na wagę ? IP: 193.138.241.* 25.06.10, 18:45 w jagiellonach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: sucha karma dla psa na wagę ? IP: *.54.175.20.tvksmp.pl 25.06.10, 18:46 Zobacz w sklepie zoologicznym koło Centrum( obok Bank BGŻ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Re: sucha karma dla psa na wagę ? IP: *.net.stream.pl 26.06.10, 09:20 w praktycznie każdym sklepie zoologicznym. osobiście radzę zakup dużego opakowania np10kg Chapi w markecie za 38pln -( znacznie taniej wychodzi )a w zoologicznym po 5,50pln!. FIRMOWO - marketowych nie kupować BO SZKODA PSA i pieniędzy . Odpowiedz Link Zgłoś
shizuo111 Re: sucha karma dla psa na wagę ? 26.06.10, 09:34 Tak tak ja to wszystko wiem, że jest taniej, ale pies ma alergie na coś z obecnej karmy. Dlatego muszę popróbować. Nie kupie wora 10 kg i później go wyrzucę. Chapi, Pedigree itp komercyjne to nie są dobre karmy, biorąc pod uwagę skład Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajoma Re: sucha karma dla psa na wagę ? IP: *.krasinskiego.trustnet.pl 26.06.10, 09:58 najprawdopodobniej pies ma uczulenie na kurczaka w karmie możesz spokojnie kopić opakowanie 3 kg karmy z rybą i ziemniakami nie radze kupowac na wage bo takie karmy (wielkie worki otwarte w sklepie) nie wiadomo jak długo stoją w tym sklepie, są zwietrzałe i nie dopatrzysz sie terminu wazności niestety karmy w naszych sklepach to bardzo mały wybór, poelcam slepy internetowe, mam sprawdzony krakvet z Krakowa, znajdziesz tam karmy z innymi skladnikami niż kurczak, popróbuj Odpowiedz Link Zgłoś
shizuo111 Re: sucha karma dla psa na wagę ? 26.06.10, 10:22 właśnie tego się obawiam, jakości tej karmy i ile ona tak tam sobie stoi w tym worku. Kupuje tylko w internetowych (telekarma, ale wiem, że na krakvet jest kilka zł taniej ) bo jest wybór, jest taniej i przesyłka na następny dzień. Tym razem to nie kurczak, bo karma była z jagnięciną. Muszę spróbować coś z rybą chyba tak jak mówisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: sucha karma dla psa na wagę ? IP: *.net.stream.pl 26.06.10, 10:48 Moze byc uczulenie na ryz/skrobie, generalnie o dobrą karmę cięzko, najlepiej popytaj o próbki, mozesz napisac tez do dostawców. Najlepsze karmy na rynku to obecnie Orijen,Acana,Applaws, TOTW, fishfordogs. Polecam sklep zooplus, bardzo tania mokra karma ( i bardzo dobra) Z suchą musisz popróbować z małymi opakowaniami (dostepne sa m.in w kakadu w galerii i w auchanie w aquaelu, ale powalaja ceną) Zauwaz tez za na wage nie ma dobrych karm, Arion, wszelakie pegigri pal, chappi i inne swinstwa. Poza tum Royal Canin w którym skład coraz słabszy a cena coraz wyższa. Moze poszukaj akrmy hipoalergicznej dla uczuleniowców? Polecam TROVETa Odpowiedz Link Zgłoś
shizuo111 Re: sucha karma dla psa na wagę ? 26.06.10, 11:06 Ryż wcina gotowany i nie ma żadnych przygód. Dostała wapno, już się nie drapie, tydzień była na gotowanym. Kusi mnie by dać jej jeden dzień tej suchej karmy by być pewnym, że to na 100% ona powoduje alergie. Te małe opakowania właśnie w tych sklepach, które wymieniłeś cenowo mnie odstraszają. Tak też czułem, że na wagę będą marketowe karmy, niestety. Może spróbuje u dostawców :D. Jeśli chodzi o hipoalergiczną to wydaje mi się, że nie warto przepłacać, wystarczy podawać jej inną, normalną karmę, ale bez składników powodujących alergie :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: sucha karma dla psa na wagę ? IP: *.net.stream.pl 26.06.10, 11:22 Owszem, amsz racje, ale do czasu az odkryjesz co moze ją uczulać pies moze zostac bez siersci albo ze strupami tak sie zacznie drapac. A co za karme je obecnie? Pamietaj, zeby wybierac przynajmniej sredniej klasy karmę, bo rozumiem ze na drogą nie stać (sama kocura karmię srednią karmą, bo na totw czy orijen mnie nie stac) Umiarkowanie polecam: Josera (dla niejadków) Bosch,Almo Nature, Brit (ale Care, a nie zwykły)Hills Nature's Best (dosc drogi) Pro Nature, Odradzam: royal canin i wszelkie podobne (jesli cos mozna kupic w hipermarkecie to NIE JEST dobra karma) Na pierwszym miejscu w skladzie powinno byc zawsze mieso( czyste, maczka np z kurczaka, suszone - ale mięso) I jak najmniej zbóż - bo to zapychacz. Wystrzegaj sie kukurydzy, ryzu, glutenu,pszenicy. One wszystkie mogą uczulać. Kupuj tylko zmakniete opakowania (nie na wagę) i w malych opakowaniach,zeby sprawdzić reakcje. Nie kupuj duzych opakowan jesli maja wage inna, niz na stronie poducenta. Dystrybutorzy z reguly chętnie przesyłaja próbki,. Odpowiedz Link Zgłoś
shizuo111 Re: sucha karma dla psa na wagę ? 26.06.10, 11:35 dostaje Purine Dog Chow Puppy, a więc taka niższa średnia. Przeglądałem sklepy i w moim zasięgu jest też Bento Kronen, Bosch, Brit (zwykły) Składniki Puriny, którą dostaje: Zboża (min. 4% ryżu), mięso i produkty pochodzenia zwierzęciego (min 4% jagnięciny), składniki pochodzenia roślinnego (min. 0,5% pulpy buraczanej), ekstrakty białek roślinnych, oleje i tłuszcze, minerały, warzywa (min. 0,5% cykorii), siarczan miedzi. Analiza:Białko surowe 29%,Tłuszcz surowy 15%,Popiół surowy 7,5%, Włókno surowe 2,5%,Fosfor 1,0%,Wapń 1,4%,Wilgotność 9,5% Odpowiedz Link Zgłoś
may.qa Re: sucha karma dla psa na wagę ? 26.06.10, 12:48 Ja kupiłam dla swojej suni taką: Acana dla szczeniaków ras średniej wielkości. Właśnie ze względu na skład. A u weterynarza kupuję co jakiś czas Hill'sa w większej ilości (na 2-3 miesiące), bo wychodzi taniej niż z hurtowni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: sucha karma dla psa na wagę ? IP: *.net.stream.pl 26.06.10, 13:13 Skład dramat! Średnio dobra karma powinna mieć 20-30% mięsa! A nie 4% Poza tym patrz tez ile g karmy pies powinien dziennie jeść. Im lepsza karma tym pies mniej jej je, bo jest bardziej sycąca. Tak naprawe droga karma wychodzi taniej niż słaba, biorąc pod uwage jej zużycie - tania karma słabej jakości schodzi szybciej bo trzeba jej dawać wiecej, zeby pies się najadł. Już lepsza byłaby np Bozita,czy właśnie Bosch. Pamietaj, ze nie warto karmić psa tanimi karmami (podany Dog Chow ma skład prawie jak Pedigri) Karma moze i tania, ale leczenie uczulen (to juz obecnie przerabiasz) chorób nerek, raka również kosztuje, a tanie żarcie slabej jakości ma spory wpływ na te choroby własnie. Przejrzyj sobie sklepy zoo, jak zooplus, animalia, krakvet i postaraj sie znaleźć jak najlepszą karmę na którą CIę bedzie stac. Odpowiedz Link Zgłoś
shizuo111 Re: sucha karma dla psa na wagę ? 26.06.10, 13:58 a więc czekają mnie zmiany Dziękuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
shizuo111 Re: sucha karma dla psa na wagę ? 26.06.10, 14:27 faktycznie. Taki Bosch wymaga ponad 100g mniej dawki dziennej. A więc byłoby ekonomicznie w ogólnym rozrachunku, a skład dużo lepszy. Cięzko wybór, kto by przypuszczał :P Odpowiedz Link Zgłoś
ladyjan Re: sucha karma dla psa na wagę ? 20.07.10, 13:18 Wydaje mi się,że akuarat na zdrowiu naszych pupili nie powinniśmy oszczędzać i kupować jakiś super tanich karm w których tak do końca nie wiadomo co jest. Bardzo dobra natomiast jest Royal canin a jeśli chcesz ja kupić w niższej cenie to poszukaj na krakvet.pl, mają dość niskie ceny Odpowiedz Link Zgłoś