09.10.10, 20:03
Ponieważ liturgicznie mamy już niedzielę, rozpoczął się kolejny Dzień Papieski. Co pozostało z Jego nauczania, licznych pielgrzymek do Polski, wielomilionowych zgromadzeń, pielgrzymek Polaków do Rzymu? Spróbujmy o tym porozmawiać.
Obserwuj wątek
    • Gość: Menel Re: JP II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.10, 20:18
      Dzieciarnia nosi ubrania JP... ale chyba nie o to chodzi, co autorowi tematu. Zawlaszczyli inicjaly papieza, na badziewny lans. Wstyd mlodzi polacy

P.S. Jak spotkam to wyplace z liscia i pozegnam kopem.
      • aspirata Re: JP II 09.10.10, 21:37
        Gość portalu: Menel napisał(a):
        > P.S. Jak spotkam to wyplace z liscia i pozegnam kopem.

No to jedna z odpowiedzi Pokolenia-JPII.
        • Gość: bodzio Re: JP II IP: *.adsl.inetia.pl 09.10.10, 21:58
          nepolus twoje dewigacje wyniesione z domu , to latają mi koło nosa.Wyrzucam i jest spokój.Bez niego byś nie pstrykał na kompie.
          • Gość: ja Re: JP II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.10, 22:47
            > Bez niego byś nie pstrykał na kompie.
            I kolejna perełka językowa w wykonaniu bodzia, ot taki swego rodzaju biały kruk. Szacun :)
            • mirage75 Slowa papieza JP II 10.10.10, 11:01
              I glosil przeslanie, bysmy nie stawiali mu pomnikow...
              Wielokrotnie zastanawiam sie nad tymi slowami przechodzac kolo szkaradka na placu Daszynskiego bedacego anty przeslaniem slow papieza JP II.
              Wybudowali go Ci ktorzy nigdy nie zrozumieja jego slow.Zatwardzialosc i falszywe swiadectwo stanowi o ich przeslankach.

• Gość: Maniek Re: JP II IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.10, 10:53
        Gość portalu: Menel napisał(a):

> Dzieciarnia nosi ubrania JP... ale chyba nie o to chodzi, co autorowi tematu. Z
        > awlaszczyli inicjaly papieza, na badziewny lans. Wstyd mlodzi polacy
        >
        > P.S. Jak spotkam to wyplace z liscia i pozegnam kopem.

Przypomina mi się sytuacja z ,,zimnym lechem" gdy jakiś bezczelny browar sobie zawłaszczył imię naszego ,,ukochanego prezydenta" i zbezcześcił o nim pamięć reklamą.

Co Ci do tego jakie kto koszulki nosi. Jeśli masz zboczone skojarzenia to chyba coś z tobą nie tak. Nikt na siłe nie musi czcić Jana Pawła. Ja jako antykleryk/ateista szanowałem gościa nie za to kim był tylko za to jaki był, bo był to dobry człowiek i chciał dobrze zwłaszcza dla dzieci i za to ma wielki szacunek u mnie.
      • Gość: aleks Re: JP II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.10, 18:54
        chyba braknie Ci "internetowej" odwagi na JP 100%
        • andrzejdziaba Re: JP II 10.10.10, 19:17
          JP II był koherentny: mowił to, co myślal, a to, co robił wynikało i było potwierdzeniem tego, co myślał i mówił. To bardzo trudne i charakteryzuje ludzi świętych. Nie wiem, co to "internetowa odwaga"? Po prostu odwaga.
          • Gość: WD Re: JP II IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.10, 22:36
            Nie przesadzajmy Panie Andrzeju - Jan Paweł II był słabym człowiekiem i to, co po sobie pozostawił nie jest bezkrytyczne.
            • andrzejdziaba Re: JP II 11.10.10, 07:11
              Nawet Jego przeciwnicy i wrogowie uważali, że już za życia był WIELKI. Proszę przeczytać choćby jedną Jego encyklikę.
              • Gość: WD Re: JP II IP: *.adsl.inetia.pl 12.10.10, 02:28
                Panie Andrzeju, powiem nieskromnie, że rozmawia Pan tak z muzykiem dyrygentem, jak i teologiem po UKSW ... więc niech mi Pan nie narzuca swojego punktu widzenia odnośnie JPII w Kościele i Jego roli!
              • dyziek_o Re: JP II 12.10.10, 03:50
                Trudno nazwać mnie wrogiem JP2 / tak uważam / ale przeciwnikiem jestem.
                Ponieważ nie zgadzam się z żadnym stwierdzeniem, że JP2 był wielki, święty, etc,etc.....
                - poproszę o jeden przykład, który tą opinię o papieżu - ale w moim przekonaniu, - zmieni.

Dyzio.
                p.s
                Z pobieżnej albowiem obserwacji sytuacji w naszym kraju, od czasu, gdy JP2 we współpracy ze służbami specjalnymi USA doprowadził do zmian ustrojowych w Polsce,
                wynika jedynie systematyczna pauperyzacja społeczeństwa i to proporcjonalnie do wzrostu majątku kościoła. Vide, - ostatnie rewelacje prasowe o komisji do spraw zwrotu majątku
                kościelnego.
                O grabieży drugiej części majątku narodowego za pomocą specyficznej formy
                "prywatyzacji" przez osoby z pobliża "koryta" nie wspominam.
                Więc jakoś trudno dopatrzeć mi się w tym wszystkim "wielkości" i "świętości"!
                • andrzejdziaba Re: JP II 14.10.10, 01:09
                  Umierał w cierpieniu na oczach świata. Mógł poprosić, a nawet zażądać ulżenia w cierpieniu, a nawet sztucznego przedłużnia sobie życia. Pzecięny człowiek tak się nie zachowuje.

A.D.

P.s. To tylko jedna z teorii, która mówi również, że dzięki służbom amerykańskim został wybrany Papieżem. Pauperyzacja i rozwarstwienie społeczne rzeczywiście następują i chierarchia kościelana nie jest tutaj bez winy. Przy "okragłym stole" zadekretowano określony sposób zmian ustrojowych, własnościowych i społecznych. Wyrazem "miłosierdzia" miała być"gruba kreska". Z Pana tekstu wynika kto znalazl się nad nia, a kto pod nią. Ale JP II był nie tylko głosicielem prawdziwego miłosierdzia. Podczas swojej ostatniej pielgrzymki w Polsce w 2002 r. mówił na krakowskich błoniach o wyobraźni miłosierdzia.
                  • Gość: ... Re: JP II IP: *.adsl.inetia.pl 14.10.10, 22:02
                    "hierarchia", Panie Andrzeju
                    • andrzejdziaba Re: JP II 14.10.10, 23:18
                      Jak Pan zapewne zauważyl, było juz po północy, a odpisywałem osobie, która miała mi za złe, że jej nie odpowiedziałem od razu. Łatwiej coś i kogoś poprawiać, niż stworzyć od podstaw.
                      • Gość: WD Re: JP II IP: *.adsl.inetia.pl 16.10.10, 01:16
                        Właśnie, uważam, iż też tworzę!
                        • andrzejdziaba Re: JP II 16.10.10, 08:48
                          Dzisiaj jest kolejna rocznica wyboru Karola Wojtyły na Papieża.
    • Gość: erewa Re: JP II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 07:18
      Panie Andrzeju ... co łączy Pana z panem Rajchertem?
      • andrzejdziaba Re: JP II 12.10.10, 11:32
        To sprawa prywatna, bardzo osobista.
    • Gość: zezem Re: JP II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.10, 12:14
      Kto się tym przejmuje? Było i minęło. Nikt już dzisiaj nie pamięta tego bajdurzenia.
      • Gość: inga Re: JP II IP: *.chello.pl 12.10.10, 15:21
        To prawda,kogo to obchodzi.....?
      • andrzejdziaba Re: JP II 12.10.10, 20:42
        Podczas pierwszej pielgrzymki do Polski JP II mówił w Krakowie do młodzieży: "Wymagajcie od siebie, nawet gdyby inni od was nie wymagali".
        • dyziek_o Re: JP II 13.10.10, 15:03
          Panie dziabdzia czy jak tam panu;
          Nie zauważył Waćpan, że ktoś zadał pytanie?!
          A kultura nakazuje na pytanie odpowiedzieć.
          Chyba, że się nie potrafi lub brak jest argumentów.
          Dyzio.

• andrzejdziaba Re: JP II 13.10.10, 16:15
            Dziąba Panie Dyzio. W natłoku spraw, pracy i ataków na mie nie zauważyłem pytania. Odpowiem. Pozdrawiam.
            • Gość: wnuczek emeryta Re: JP II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.10, 20:20
              Za czasów JP 2 życie było proste on miał budowac kościoły , to komuniści mieli budowac fabryki osiedla i .szkoły ,a teraz kto ma to robic.
              • Gość: bodzio Re: JP II IP: *.adsl.inetia.pl 15.10.10, 22:05
                Dla chrześcijanina sytuacja nigdy nie jest beznadziejana.J.P.II.Gajowy bobrechtał do Watykanu pokłonić się papieżowi , za to że dochapał się władzy po Lechu.
          • Gość: krzyś Re: JP II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 22:51
            "dyzio"odpowiedz w końcu-startujesz na stanowisko prezydenta czy nie? "dyziek"-przyznaj się- będziesz jutro prowadził w Politechniku zebranie z Palikotem i innymi z PO,czy nie? "dyziek"- kłamać nie wolno.
            • Gość: bodzio Re: JP II IP: *.adsl.inetia.pl 16.10.10, 09:58
              Jak Ci odpowie jak jest zalatany przygotowaniami.Koła mlyńskie na gałach. Dla niego nie ma świętości .Dobrze ustawiony za komuny to i Papież niepotrzebny.Podpisze pakt z każdym by dokopać kościołowi.Ale kiedyś dosięgnie go ręka śprawiedlowości ludowej.
              • Gość: bodzio Re: JP II IP: *.adsl.inetia.pl 16.10.10, 21:25
                Dzień Papieski to stronka w górę.
                • andrzejdziaba Re: JP II 16.10.10, 22:12
                  Dzisiaj rocznica wyboru Karola Wojtyły na Papieża.
                  • Gość: bodzio Re: JP II IP: *.adsl.inetia.pl 16.10.10, 23:01
                    Nie żyje się ,nie umiera się na próbę.JPII .Na forach ateistycznych , bo jestem ciekawy życia.To u nas nędza z rozpaczą.Co się dzieje ?.Wybory gó... warte , bo nie ma kandydata na prezia Czewy.
                    • Gość: bodzio Re: JP II IP: *.adsl.inetia.pl 16.10.10, 23:27
                      Co u nas można porównać,?.Gnomy, co nie wiedzą o życiu.Kto ich wyprowadził ku lepszej Polsce . Papież ,ale Barka nie dla każdego.
                      • andrzejdziaba Re: JP II 16.10.10, 23:37
                        Wykreował Częstochowę, ale Jego wysiłek został zmarnowany przez świeckich i duchownych włodarzy tego miasta. Zabrakło im wyobraźni.
                    • andrzejdziaba Re: JP II 16.10.10, 23:34
                      Jest ich siedmiu, czy ośmiu.
                      • Gość: bodzio Re: JP II IP: *.adsl.inetia.pl 17.10.10, 17:35
                        Nasze rządy nie potrafiły wykorzystać dobrego wizerunku Papieża , już nie piszę w Czewie .Ale na świecie.Nawet wśród przyjaciół Amerykanów.
                        • andrzejdziaba Re: JP II 17.10.10, 18:28
                          JP II był też "Super Star".
                          • Gość: bodzio Re: JP II IP: *.adsl.inetia.pl 17.10.10, 20:47
                            Mamy swojego świętego Staszka Kazimierczyka.Wzór dla mlodych .Swoje życie poświecił dla biednych, a bogate zostawił.Gajowy zdziwiony ,że Papież mówi po polsku ,a nie po niemiecku lol.
                            • Gość: Krzysiek Re: JP II IP: *.prenet.pl 17.10.10, 21:10
                              Papież wcale nie mówi po polsku, ma jedynie przed sobą tekst w transkrypcji, czyli ma zapis, jak wymawiać. I to wszystko. Jan Paweł II też nie znał wszystkich języków, w których przemawiał.
                              Prezydenta Komorowskiego też za bardzo nie lubię, ale jest prawomocnie wybrany na najwyższy urząd w moim i Twoim kraju, więc nie nazywaj prezydenta gajowym, bo tylko sobie wystawiasz świadectwo. I nie jest ono najlepsze.
                              • Gość: bodzio Re: JP II IP: *.adsl.inetia.pl 17.10.10, 21:31
                                prenet , czyli Krzysiek wiesz dobrze że Ameryki nie odkryłeś.To była parafraza.J.PII za to lepiej znał język włoski i grekę i łacinę.Sorry ,że obrazilem Twojego prezydenta.Bo napewno nie mojego.Myślę , że starczy mu czasu na polowania .I nie jest gajowym wszystkich Polaków.
    • andrzejdziaba Re: JP II 17.10.10, 21:58
      W 1999 r. uczestniczyłem w spotkaniu z JP II w Pelplinie. Pielgrzymując po Polsce wyjaśniał istotę Nowego Przymierza. Każdy dzień był poświęcony jednemu z Ośmiu Błogosławieństw. Podczas ostaniej swojej wizyty w Krakowie w 2002 r. mowił do chyba 2 mln ludzi o wyobraźni miłosierdzia. Tam, gdzie prawda jest opluta, miłość wzgardzona, gdzie kłamstwo, oszustwo i zdrada tryumfują, jedynie miłosierdzie pozostaje jako sposób zapanowania nad imperium zła. JP II uzupełnił miłosierdzie wyobraźnią, nadając mu szczególnego znaczenia i dodając nadprzyrodzonej mocy pokonywania przeszkód po ludzku niemożliwych do zwyciężenia, jednocześnie nie niszczących, a budujących. "Zło dobrem zwyciężaj".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka