tamdolicha 15.12.10, 22:45 heh, strach dodać komentarz... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: komentator Re: Anonimem w szefa miejskiej policji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.10, 05:55 ....i właśnie dlatego ich nie ma.Mamy bojaźliwe społeczeństwo.Zdecydowana większość jak to się mówi ..."nie ma co się z koniem kopać".I wolą być poniżani niż bronić własnej wartości i honoru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Anonimem w szefa miejskiej policji IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 16.12.10, 08:40 O jakim TY poniżaniu i honorze piszesz. Donosy pisali, piszą i będą pisać małe, wredne szczury bez chrzty osobiste odwagi. Są to, najczęściej osoby ze zbyt wygórowanymi ambicjami, przy jednocześnie chronicznej niechęci do rzetelnej pracy. Jak nie wiesz co to jest poniżanie, to idź popracować do "prywaciarza". Co niektórzy, w ogóle już zatracili, że Policja to służba paramilitarna, gdzie wykonuje się rozkazy i polecenia. Tam nie ma miejsca na błaganie podwładnego o to żeby wykonał swoje podstawowe obowiązki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guru Re: Anonimem w szefa miejskiej policji IP: 212.87.237.* 16.12.10, 09:57 Popieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Anonimem w szefa miejskiej policji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.10, 10:15 Wiarygodność redaktora Marka M jest toższama z wiarygodnościa Jarosława Kaczyńskiego w kwestii katastrofy smoleńskiej. Pan Mamoń juz raz obsmarował na poczatku roku pana Lecha przy aferze zwiazanej z odwołaniem niejakiego C.L. Nie zadał sobie jednak trudu aby zapytac jakiegokolwiek policjanta z blachowni jak było naprawdę i kto ma racje na lini Lech - C.L. Panie Mamoń proponuję zmienić opisywana tematyka na np zieleń miejską, bo opisywanie bzdur nt czestochowskiej Policji dawno pana przerosło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do asa Część Polaków uwielbia obrabiać sobie.... IP: *.apus-net.pl 16.12.10, 11:01 "Donosy pisali, piszą i będą pisać małe, wredne szczury bez chrzty osobiste odwagi. Są to, najczęściej osoby ze zbyt wygórowanymi ambicjami, przy jednocześnie chronicznej niechęci do rzetelnej pracy" bez wątpienia, ale czy takie osoby niekiedy nie piastują stanowisk i gonią do roboty mądre uczciwiny siedzące po kątach? ale jak nazwać te osoby, które czytają anonimy i jeszcze wyciągają z tego konsekwencje? w normalnych relacjach międzyludzkich anonim powinien być wyrzucany do kosza, a jednak nie jest. anonim najczęściej służy w rozgrywkach kadrowych. niektórzy obawiają się o swoje miejsce pracy lub marzą o awansie, więc w patologicznym umyśle wykluwa się podstęp i buch w "znajmego" czy "kolegę" anonimem. wyścig szczurów zaczyna pożerać same szczury? Wnioski: część Polaków uwielbia "obrabiać" sobie tyłki i nie przeszkadza im to później dzielić się opłatkiem czy jajeczkiem podczas służbowej wigilii czy na Wielkanoc. A czy tak jest tylko w Polsce? Nie, na całym świecie. Na marginesie, poziom artykułu kiepski, trudno zrozumieć o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maniek Re: Część Polaków uwielbia obrabiać sobie.... IP: *.adsl.inetia.pl 16.12.10, 12:25 Gość portalu: do asa napisał(a): > Na marginesie, poziom artykułu kiepski, trudno zrozumieć o co chodzi. Zapewne o kasę i o ....... VolksWagena. Odpowiedz Link Zgłoś
spesz Anonimem w szefa miejskiej policji 16.12.10, 12:29 Panowie policjanci sobie pogadali...to teraz ja napiszę.Według mnie,jaki przełożony tacy jego podwładni!A częstochowskiej Policji daleko do profesjonalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Policjant Akt desperacji IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.10, 17:56 Anonimy to akt desperacji pracujących policjantów i efekt "działań" Komendanta. Mnie też niejako oszukał: zawarłem z nim umowę /szkoda że tylko ustną/, z której on się nie wywiązał. Brawa dla policjantów, którzy się odważyli i dla redaktora, który do tej pory pisał pod dyktando rzecznika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Były Re: Akt desperacji IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.10, 18:00 Właściwie to kontrola i KT Wojewódzki mogliby sprawdzić czy Miejski ma właściwy staż pracy i kwalifikacje do stanowiska (kiedyś były w tym względzie jakieś braki). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as do Policjanta IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 16.12.10, 19:53 To jak wreszcie z Tobą jest? Raz "Policjant" a raz "Były". Masz rozdwojenie jaźni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość x Re: Anonimem w szefa miejskiej policji IP: *.netcominternet.pl 16.12.10, 21:53 Adresatowi tego obrzydliwego anonimu brak jest odwagi aby podpisał się pod swoimi wypocinami. Na pewno jest osobą sfrustrowaną bo być może nie otrzymał awansu lub gratyfikacji finansowych ale po koleżeńsku mogę polecić mu bezpłatną poradę u Pani Psycholog. Natomiast Pan redaktor przed opublikowaniem artykułu winien rzetelnie sprawdzić informacje czy polegają one na prawdzie. Tak łatwo jest kogoś pomówić, oczernić . Jestem pewien , że Panu Komendantowi nie braknie odwagi i w przypadku ustalenia adresata anonimu wytoczy sprawę z powództwa cywilnego aby była to nauczka dla tych, którzy pisząc czują się bezkarni . Nie kojarzę aby jakikolwiek redaktor pytał policjantów o swoje zdanie w tej kwestii. Skoro zarzuty nie potwierdziły to czemu ma służyć ten artykuł. Odpowiedz Link Zgłoś
gad_z_rakowa Re: Anonimem w szefa miejskiej policji 16.12.10, 22:54 adresatowi moze i odwagi nie brak, natomiast autorowi z pewnoscia ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Policjant? Re: Anonimem w szefa miejskiej policji IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.10, 09:07 Jeśli dojdzie do rozprawy sądowej, tak jak zapowiada Komendant Lech, przeciwko autorowi,to mogę wystąpić jako świadek obrony, chociaż w moim przypadku była to "Tylko" umowa ustna. Nie jestem ani chory,ani sfrustrowany,rzetelnie pracuję, nie biorę...itd.itp.To nie kalanie gniazda, a oczyszczanie.Ci co znają środowisko boją się napisać, forum zapewne jest monitorowane, a słowa klakierów tylko sieją ferment. Odpowiedz Link Zgłoś
dabrowska.czestochowa To nie kalanie gniazda, a oczyszczanie 17.12.10, 22:59 Spodobało mi się zdanie Pana o nicku "Policjant?, cytuję: "To nie kalanie gniazda, a oczyszczanie." Pozwoliłam sobie nawet tak zatytułować swój wpis. Sądzę, że Pan "Policjant?" nie będzie mieć o to do mnie żalu. Dziękuję! A mój komentarz?... uważam, że "czyszczenie gniazd" przydałoby się, to oczywiste. Ludzie boją się pisać, boją się mówić publicznie na temat Policji, Prokuratury, sądów. Rozumiem przyczyny tych zachowań i ich obawę przed konsekwencjami za szczerą wypowiedź, za ocenę istniejącej sytuacji. W Policji pracują TYLKO ludzie - zbiór osób o różnych cechach i właściwościach. Miałam przyjemność spotkać policjantów bardzo uczciwych, oddanych pracy, oddanych ludziom. Dane mi było również poznać osoby będące w Policji lecz nie godne tego. W Policji powinni pracować uczciwi ludzie. Jeżeli nie zostaną zmienione przepisy prawne będzie tak jak jest, a nawet jeszcze gorzej. Należy zrobić wszystko, co możliwe by zwiększyć prawdomówność policjantów. Poniżej wyjaśniam na przykładzie dlaczego prawdomówność policjantów jest tak ważna. Na dzień dzisiejszy np. "zachowanie policjanta polegające na sporządzeniu notatki urzędowej, w której stwierdzono czynność, która nie została de facto wykonana stanowi przewinienie dyscyplinarne z art. 132 ust 3 pkt 2 ustawy o policji i powinno być ścigane w tym trybie" - Częstochowa, Sąd Rejonowy, sygn. akt III Kp 179/10 Co to oznacza w praktyce?... każdy, kto miał styczność z Policją i z Prokuraturą wie, jaką w rzeczywistości ma dużą moc, jak duży wpływ, notatka urzędowa sporządzona przez policjanta na sprawę, pomimo iż istnieje w prawie przepis mówiący iż sama notatka służbowa (urzędowa) nie stanowi dowodu w postępowaniu karnym sądowym, jeśli nie została zaliczona w poczet dowodów przez sąd i odczytana. Cóż, sugestia robi swoje. Można wiele zasugerować Prokuratorowi czy sądom. Wystarczy odpowiednio stworzyć notatkę. A że nie zawiera prawdy, nie podaje stanu faktycznego?... to nic, nie podlega pod przepisy prawa karnego. A że zaistniała z tym jakaś tragedia ludzka?... to już inna bajka... A obecnie prawo?... piękna i interesująca dziedzina nauki, ale czy sprzyjająca uczciwym ludziom?... ODPOWIEDZCIE SAMI SOBIE PAŃSTWO... albo podyskutujmy tutaj na tym forum?... nie bójmy się rozmawiać o sprawach trudnych, nie bójmy się... to strach ma duże oczy, a przecież życie jest piękne, a ludzie nie są znowu tacy źli,... brońmy więc naszego prawa do pięknego i spokojnego życia. z wyrazami szacunku Halina Dąbrowska Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejdziaba Re: To nie kalanie gniazda, a oczyszczanie 19.12.10, 06:52 Droga Pani Halino! Zdolność do samooczyszczania posiada zdrowy moralnie organizm. Takim nie jest Policja zbudowana na fundamentach MO i SB. Ale trzeba wspierać oddolne inicjatywy pracujących tam funkcjonariuszy, którym zależy, aby ta instytucja służyła ludziom i zasługiwała na społeczne poparcie i zaufanie. Czy Pani problem spokoju w miejscu, gdzie Pani mieszka, został pozytywnie załatwiony przez V Komisariat Policji w Częstochowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Re: To nie kalanie gniazda, a oczyszczanie IP: *.dynamic.chello.pl 20.12.10, 20:29 Że "Policja zbudowana na fundamentach MO i SB" to jest prawda:Komendant Wojewódzki Policji w Katowicach gen. D.Biel były wieloletni funkcjonariusz Milicji Obywatelskiej.Zapewne dobrze pamięta stan wojenny. A funkcjonariuszy SB też by jeszcze trochę znalazł w obecnej Policji. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejdziaba Re: To nie kalanie gniazda, a oczyszczanie 20.12.10, 21:04 Gość portalu: Autor napisał(a): > Że "Policja zbudowana na fundamentach MO i SB" to jest prawda:Komendant Wojewód > zki Policji w Katowicach gen. D.Biel były wieloletni funkcjonariusz Milicji Oby > watelskiej.Zapewne dobrze pamięta stan wojenny. A funkcjonariuszy SB też by jes > zcze trochę znalazł w obecnej Policji. Dziękuję za wsparcie. Nie wspomnę o sądach i prokuraturach. Tam się roi od byłych agentów i ich nie tylko ideowych spadkobierców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halina Dąbrowska Re: To nie kalanie gniazda, a oczyszczanie IP: *.54.169.172.tvksmp.pl 20.12.10, 22:31 Re: andrzejdziaba "Rzeczą ludzką jest popełnianie błędu lecz mądrością naprawienie tego błędu." Czy znają tę ogólną prawdę - myśl etyczną ważną w życiu każdego uczciwego człowieka - funkcjonariusze Komisariatu V Policji w Częstochowie i popełnione przez siebie błędy naprawią?... czas pokaże. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejdziaba Anonimem w szefa miejskiej policji 19.12.10, 06:46 Nie wiem, czy anonimowe skargi policjantów są uzasadnione? Powinna to wyjaśnić kontrola z KG, ale nie wyjaśni. Policja w Polsce jest nadal spuścizną po MO i SB. Dopóki to się nie zmieni, nawet słuszne skargi na jej funkcjonowanie będą trafiać do kosza. Wielokrotnie kierowałem uzasadnione skargi na złe funkcjonowanie V Komisariatu Policji pod kierownictwem Zbigniewa Żołędziewskiego. Czy coś się w tej mierze zmieniło? Policja w Polsce jest instrumentem patologicznej władzy we wszystkich jej sferach: ustawodawczej, wykonawczej i sądowniczej. Dopóki nie dokona się zmiany mechanizmów jej powoływania, dyskutowanie n.t. nieprawidłowości jej funkcjonowania będzie jałowe. Ruch oddolny jest jednak niezbędny, aby te zmiany zainicjować, zorganizować i przeprowadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrzezyno252 Re: Anonimem w szefa miejskiej policji IP: *.wspol.edu.pl 19.12.10, 12:03 Panie Dziaba, kim pan jest że chce pan tą formację rozsadzić od środka. Śmierdzi mi to sabotażem i próbą destabilizacji porządku publicznego, jaki mi szarzy stróże prawa pilnujemy. Proszę nie pisać że jest to spóścizna po SB. To była inna formacja, a milicjanci brzydzili się nimi. Sam ich nie szanuje, bo robili syf w mojej przeszłości. Będe bronił dobrego imenia tejformacji bo w nią wierze. Nie wierze tylko w karierowiczów w tej firmie. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejdziaba Re: Anonimem w szefa miejskiej policji 19.12.10, 13:25 Gość portalu: mrzezyno252 napisał(a): > Panie Dziaba, kim pan jest że chce pan tą formację rozsadzić od środka. Śmierdz > i mi to sabotażem i próbą destabilizacji porządku publicznego, jaki mi szarzy s > tróże prawa pilnujemy. > Proszę nie pisać że jest to spóścizna po SB. To była inna formacja, a milicjanc > i brzydzili się nimi. Sam ich nie szanuje, bo robili syf w mojej przeszłości. > Będe bronił dobrego imenia tejformacji bo w nią wierze. Nie wierze tylko w kari > erowiczów w tej firmie. Jestem weteranem walki z bolszewizmem w instytucjach publicznych III RP, również Policji, Prokuratury, Sądów. Doświadczyłem wystarczająco wiele bezprawia i niesprawiedliwości od osób i instytucji, które powinny prawa przestrzegać, stosowac i egzekwować, a tego nie robiły. Przykladów mógłbym podac wiele, ale podam jeden: prokurator Jan Jaros odpowiedzialny za V Komisariat Policji w Częstochowie. Nie nawołuję do rozsadzenia czegokolwiek od środka, czy jak tam Pan/i/uważa. Jest jenak tak źle w państwie polskim, że jest potrzebna rewolucja w myśleniu i podejsciu do spraw publicznych, ale przeprowadzona w ewolucyjny sposób. Alternatywą jest niekontrolowany rozwój wydarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halina Dąbrowska Re: mrzezyno252 IP: *.54.169.172.tvksmp.pl 21.12.10, 00:23 Szanowny Panie, z przyjemnością przeczytałam Pana zdanie "Będę bronił dobrego imienia tej formacji bo w nią wierzę". Pocieszył mnie Pan tym, że nie jestem odosobnionym przypadkiem, który na przekór wszystkiemu chce wierzyć - i co najdziwniejsze: wierzy - w to, że organa ścigania mogą pełnić rzetelnie swoją powinność względem społeczeństwa. Inną sprawą, którą Pan podniósł w swojej wypowiedzi jest ochrona bezpieczeństwa i porządku publicznego, cytuję: " ...porządku publicznego, jaki mi szarzy stróże prawa pilnujemy." Tak sobie myślę, że nie zaszkodziłoby w tym przypadku jednak zwrócić uwagę na fakt, że to ustawodawca określa kształt tego porządku publicznego i sposoby jego utrzymania, jak również precyzuje/określa uprawnienia i obowiązki funkcjonariuszy Policji, których m.in. zadaniem jest niedopuszczenie do zdeformowania obowiązującego układu/ustroju społecznego. Tak więc w rzeczy samej skutkuje to tym, że funkcjonariusze realizują odgórnie określony algorytm. Trudna praca to pilnowanie czegoś, w co się niejednokrotnie nie wierzy samemu, nieprawdaż?... a jeżeli ten porządek ustalony odgórnie nie podoba się ludziom?... ot, to już poważny problem. Zaczyna się rozdźwięk pomiędzy "pilnowanymi" i "pilnującymi". A to już niedobrze, oj niedobrze. To świadectwo tego, że normy uznawane za wartości w danym kręgu kulturowo-społecznym nie pokrywają się z aktualnie obowiązującymi normami prawnymi. cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halina Dąbrowska Re: mrzezyno252 IP: *.54.169.172.tvksmp.pl 21.12.10, 00:40 cd. Panie mrzezyno252, ot tak sobie pobajdurzyłam, zrobiłam trochę filozoficznej gadki, i zaczynam rozmyślać dalej. Temat ciekawy, trudny. Wart dysputy naukowej, co nie wyklucza tego, że na forum też podyskutować można. Dlaczegoż zresztą nie?... jesteśmy osobami dorosłymi, na tematy trudne lecz ciekawe rozmawiać możemy. Będąc małą dziewczynką dzieliłam wszystko na dobre lub złe. Teraz wiem, że czarne to nie zawsze czarne, też posiada odcienie szarości, dobro nie zawsze jest dobrem gdy nie zawiera miłości, a zło nie zawsze jest złem gdy miłość zawiera. Okropnie to poplątane, a jakże. Za to prawdziwe. A samo pojęcie prawdy?... czym ona tak w rzeczywistości jest?... i dzieli się jeszcze na jakieś rodzaje. A więc istnieje prawda czy też nie istnieje? Jak Pan sądzi, Panie mrzezyno252? Założyłam na forum wątek o nazwie "prawda sądowa" - forum.gazeta.pl/forum/w,55,120066324,,prawda_sadowa.html?v=2 Jak Pan sądzi, dlaczego ludzie na częstochowskim forum nie wypowiadają się w tym temacie?... a przecież mieszkańcy Częstochowy to ludzie inteligentni, są w stanie dyskutować. Jaka jest więc przyczyna?... a może strach?... jeżeli tak to dlaczego?... przed kim?... przed czym?... może wyjaśni mi Pan, proszę. Post długi, zakończyć trzeba. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Re: Anonimem w szefa miejskiej policji IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.10, 21:04 Za kilka miesięcy Komendant Lech odchodzi na emeryturę. Szkoda, że już zapadł werdykt : anonimy są nieprawdziwe.Czy nie powinien być chociaż na ten okres zawieszony w obowiązkach? Odpowiedz Link Zgłoś