Dodaj do ulubionych

Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi?

22.12.10, 23:22
Dokładnie, jak powyższe pytanie - co sądzisz o tym, co się tam dzisiaj dzieje?Czy to jest prawdziwa demokracja,czy jednak złamanie praw człowieka i obywatela?Czy prezydent Łukaszenko został wybrany prawidłowo? Czy nie? Myślę, że Twoje zdanie jest tutaj dzisiaj na forum bardzo ważne
Obserwuj wątek
    • the-only-bodzio Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? 22.12.10, 23:34
      Oczywiście adamico, tak prawidłowo jak prezydent Komorowski.Dasz Bór.
      • adamico9 Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? 22.12.10, 23:37
        Wątpię bodzio, żeby WD tak sądził
        • the-only-bodzio Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? 22.12.10, 23:58
          Dziwne ,że WD sam nie założył postu.Widocznie jest zabiegany .Bo pokonuje zaspy , które same topnieją.Przed sklepami , które idą na łatwiznę .I oszczędzają na zimie.Powiem Ci tak po cichu .Za Łukaszenki jest czysto ,można spokojnie spędzić noc na parkingu.Nie ma rozbojów .To od naszych tirowców.Olewa Unię .Boji się ruskich, bo kurek z gazem wisi.I mogą mu posłowie z Brukselii nadmuchać.Łącznie z Buzkiem.
          • Gość: ja Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 00:03
            Jesteś super bodzio- uśmiałem się. Ale niestety tylkob z twojego wpisu,bo na Białorusi nie jest koniecznie do śmiechu. Ale jak znam życie WD sie ujawni dopiero za kilka tygodni, jak już będzie po sprawie!
          • Gość: ja Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 00:36
            Bodzio jednak ma rację. Im mniej demokracji na Białorusi tym lepiej dla tego kraju. Porządek jest, niska przestępczość, bezrobocia nie ma, biedy na ulicach nie widać. Jedyny minus to łapówkarstwo, biurokracja i związane z tym problemy z wjazdem i wyjazdem dla obywateli Unii.
            Zresztą my mamy demokrację od 20 lat i co? Tak fajnie i kolorowo jest?
            • Gość: Qlawy Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.10, 09:22
              No właśnie u nas podstawą wyżywienia tez powinna być wóda słonina i cebula , a emerytom część zaległych należności wypłacać w ziemniakach jak na Białorusi .
              "Dobrobytodziejstwo"! , zastanawiam się dlaczego spora część moich rodaków zamiast na Białoruś wyjechała na " wyspy " , przecież do sąsiada bliżej , łatwiej się dogadać , łatwiej wjechać ( trudniej wyjechać), a pracy podobno dla wszystkich starczy i wypłaty sowite co miesiąc (z dokładnością do 8 miesięcy ), a jak sam wódz mówi demokracja u nich lepiej rozwinięta niż u nas!
              • Gość: ja Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 10:34
                > No właśnie u nas podstawą wyżywienia tez powinna być wóda słonina i cebula , a
                > emerytom część zaległych należności wypłacać w ziemniakach jak na Białorusi .

Wiesz, to co u nas dostanie emeryt (zwane przez niektórych emeryturą) wystarczy na cebule i słoninę. Na wódkę już nie, bo resztę musi wydać na lekarza, ponieważ w państwowym ośrodku go oleją, albo spławią. A jak mu coś zostanie, to resztę na bank straci w aptece. Na Białorusi za to lekarz przyjeżdża do domu, jak ktoś jest chory. W szpitalu nie powiedzą choremu, że nie ma miejsca. Nie istnieje też coś takiego, jak chodzenie do lekarza prywatnie, skoro służba zdrowia jest państwowa. Wiem, bo mam tam rodzinę.

> "Dobrobytodziejstwo"! , zastanawiam się dlaczego spora część moich rodaków zami
                > ast na Białoruś wyjechała na " wyspy " , przecież do sąsiada bliżej , łatwiej
                > się dogadać , łatwiej wjechać ( trudniej wyjechać), a pracy podobno dla wszystk
                > ich starczy i wypłaty sowite co miesiąc (z dokładnością do 8 miesięcy ),

Bzdury. Są polscy biznesmani, co robią legalne dobre interesy na Białorusi. Jednak żeby tam zrobić interes to trzeba mieć pewne pojęcie o tamtym kraju, mentalności ludzi (radzieckiej jeszcze) no i znajomości (czyli podobnie jak w Polsce). Wypłaty sa regularne, jednak nie porównuj waluty białoruskiej do zachodniej. Porównaj ją prędzej do waluty rosyjskiej bo do Rosji im bliżej. Poza tym interesy na Białorusi robi się w $$$ który jest tam nieoficjalną drugą walutą (mimo zakazu).

> sam wódz mówi demokracja u nich lepiej rozwinięta niż u nas!
                No a co my mamy z tej naszej demokracji? Że ludzie związani z byłym systemem mają się lepiej niż ci co rzeczywiście walczyli o wolność tego kraju? Że wszędzie dookoła syf i dziadostwo, dziurawe drogi, kulejąca służba zdrowia, chore prawo, bezsilność policji, zadłużony ZUS i przekręty polityków za które włos im z głowy nie spadnie? Super, rzeczywiście nasze państwo byłoby idealnym wzorem dla Białorusi. I jeżeli na Białorusi postrzegają demokrację przez pryzmat Polski to ja wcale im się nie dziwię że jej nie chcą.

Ja nie twierdzę, że tam jest super lepiej niż u nas tylko że nasze media bardzo zniekształcają obraz tego państwa. Tam wcale nie jest tak strasznie, w sklepach jest wszystko, miasta wyglądają lepiej niż u nas, ludzie są gościnni i wcale im się tam jakoś źle nie żyje. Poziom życia jest porównywalny z tym u nas.
                • Gość: Qlawy Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.10, 11:33
                  Bzudry to Ty kolego piszesz , co chcesz porównywać? emeryturę wypłacaną w cebuli i ziemniakach ( wiem z autopsji od znajomego Białorusina ) , to że są wypłaty na czas to też bzdura zaległości są nawet do 8 miesięcy.
                  Ostatnio też słuchałem PR III kolega się wypowiadał jak to tam fajnie bo emerytury na czas , i tańszy abonament telewizyjny :)) myślałem że padnę .
                  Wolę nasza demokrację niż na Białorusi , taką jak na Białorusi pamiętam dobrze u nas i nie mam dobrych wspomnień.
                  Komu nie pasuje u nas myślę , że na Białorusi znajdzie się miejsce , praca itd....
    • Gość: kierowca tira Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.10, 09:32
      a jak jest na Ukrainie po pomarańczowej rewolucji? jestem kierowcą tira. Na Białorusi jest spokojnie i nie kradną, inaczej wygląda to na Ukrainie a najgorzej jest na Litwie. Tam się lepiej nie zatrzymywać. Jedź na Białoruś zobacz sam jak jest i porozmawiaj z mieszkańcami.
      • Gość: ? 40 mln zł dla Białorusi a w Polsce zaciskanie pasa IP: *.apus-net.pl 23.12.10, 09:52
        40 mln na Białoruś to się znalazło, ale Polakom się wmawia, że trzeba zaciskać pasa, szukać oszczędności, na zabiegi nie ma i lekarstwa.
        Po co Polska miesza się wewnętrzne sprawy tego kraju? Białorusi bliżej do Rosji niż do Europy, tylko książek trzeba sobie poczytać i z ludźmi porozmawiac. Mam wrażenie, że władze polskie na siłę chcą "uszczęśliwić" Białoruś demokracją i Unią. Kto uczył dyplomacji polskie władze?
        A w Polsce to niby taka demokracja? Katastrofa smolenska nie wyjasniona, zanbójstwo gen. Papały, Olewnika również, podejrzenie kupowania głosów w Wałbrzychu.

"(...) Resorty spraw zagranicznych i finansów porozumiały się, aby zwiększyć dwukrotnie - z 20 do 40 mln złotych - pomoc naszego kraju dla białoruskiego społeczeństwa obywatelskiego - poinformował Marcin Bosacki, rzecznik MSZ (...)"
        wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8858682,Polska_podwoi_pomoc_dla_Bialorusi__Da_40_mln_zl.html
        "(...) W Wałbrzychu masowo sprzedawano i kupowano głosy oddane w ostatnich wyborach samorządowych. Dowody na to ma mieć świdnicka prokuratura (...)"
        www.prw.pl/articles/view/11588
        • Gość: xx Re: 40 mln zł dla Białorusi a w Polsce zaciskanie IP: *.icis.pcz.pl 23.12.10, 18:40
          1. Rosja tez ma juz dosc Bialorusi - oni po prostu szantazuja Rosje, ze jak nie dostana z kilka miliardow dolarow w postaci nizszych cen ropy i gazu, to sie przerzuca na Zachod.
          Tz by sie chetnie pozbyli Lukaszenko.

2. 40 mln zl to suma malutka w skali Polski, a jednak cos moze znaczyc. Bo w koncu to nasz sasiad. I jak np. dziekitemu ktos bedzie mogl studiowac w Polsce, to i my i oni na tym skorzystamy.

3. Polska nie ma zamiaru narzuca Bialorusi jak ma sie rzadzic, ale w sytuacji gdy dyktator sam rozprawia sie z wlasnym spoleczenstwem metodami bicia i wiezienia, nie mozna byc calkiem obojetnym.

Naprawde tyle jest sposobow cywilizowanego rzadzenia, ale bicie swoich obywateli i tym podobne brutalne metody to sposoby ktore z cywilizacja nie maja nic wspolnego.
          • Gość: ? Re: 40 mln zł dla Białorusi a w Polsce zaciskanie IP: *.apus-net.pl 23.12.10, 19:18
            1) "40 mln zl to suma malutka w skali Polski, a jednak cos moze znaczyc"

"(...) Kolejki liczące kilkaset osób, a czas oczekiwania na zabieg nawet 4 lata - zdaniem Najwyższej Izby Kontroli tak wygląda codzienność pacjentów w śląskich szpitalach. Kontrolerzy zbadali funkcjonowanie trzech działających w województwie placówek. Dyrektorzy szpitali mówią, że lista oczekujących jest tak długa, bo NFZ płaci za mało (...)"
            www.tvs.pl/informacje/28917,brak_pieniedzy_przyczyna_dlugich_kolejek_do_specjalisty.html
            2) "Bo w koncu to nasz sasiad."
            "(...) Karta Polaka miała ułatwić Polakom, mieszkającym na terenach utraconych przez Polskę po II wojnie światowej, kontakt z ojczyzną przodków. Miała dać im możliwość przyjazdu do Polski, ale także dać poczucie przynależności do narodu, bez względu na to, gdzie mieszkają. Niestety karta stała się też przyczyną kontrowersji i sporów, zwłaszcza na Litwie i Białorusi, gdzie jej przyznawanie określane jest jako "zdrada" (...)"
            polonia.wp.pl/title,Karta-Polaka-obiekt-pozadania-i-nienawisci,wid,12222435,wiadomosc.html?ticaid=1b78b
            3)"I jak np. dziekitemu ktos bedzie mogl studiowac w Polsce, to i my i oni na tym skorzystamy."

rozumiem za studia zapłacą polscy podatnicy, których dzieci po studiach wyjechały do pracy do Anglii. Może chociaż dla Białorusinów uda się stworzyć w Polsce miejsca pracy.

Polskie władze ewidentnie i nieudolnie mieszają się do wyborów na Białorusi. Tymczasem polska demokracja, sądownictwo pozostawia wiele do życzenia i z pewnością nie jest do naśladowania dla Białorusi. Już nie wspominając o partyjniackim systemie rządzenia i dzielenia stanowiskami, co zakonczyło się chaosem na kolei, w systemie emerytalnym czy zdrowia.
            Polityka wobec Białorusi - typowy objaw szlacheckiego wymachiwania szabelką bez uprzedniego uporządkowania spraw we własnej zagrodzie.
            Nie uszczęśliwiajmy Białorusinów na siłę. Jeśli sami nie będą chcieli demokracji i Zachodu, to nawet to 40 mln zł nie pomoże.

• Gość: xx Re: 40 mln zł dla Białorusi a w Polsce zaciskanie IP: *.icis.pcz.pl 23.12.10, 20:04
              Polsce tez kiedys pomagano, wiec mozemy troche teraz sie za to odwdzieczyc.

Na Bialorusi niech radzi kto chce, to rzeczywiscie ich sprawa, ale dyktator stosujacy brutalne metody, takie jak bicie swoich obywateli, zasluguje przynajmniej na nasz protest.

Polska zreszta nie bedzie decydowala o losie Bialorusi, nie ma takich mozliwosci. Predzej tutaj zadecyduje w koncu Rosja.

• Gość: WD do xx o decydow Re: 40 mln zł dla Białorusi a w Polsce zaciskanie IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.10, 23:54
                Polska zreszta nie bedzie decydowala o losie Bialorusi, nie ma takich mozliwosc
                > i. Predzej tutaj zadecyduje w koncu Rosja. - Rząd warszawski - nie polski - chciałby, ale jest impotentem i nic nie może, więc kto tu może mówić o silnym kraju??
                • Gość: O Rosji Re: 40 mln zł dla Białorusi a w Polsce zaciskanie IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.10, 23:55
                  ... i jeszcze, Rosja nigdy nie będzie decydowała o losie Białorusi, dopuki tam będzie Łukaszenko i chwała Bogu!!
                  • Gość: o Rosji Re: 40 mln zł dla Białorusi a w Polsce zaciskanie IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.10, 23:56
                    przepraszam dopóki będzie Łukaszenko ....
          • Gość: WD do xx Re: 40 mln zł dla Białorusi a w Polsce zaciskanie IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.10, 20:06
            No i proszę, oto poziom naszych polskich profesorów, którzy nigdzie nie bywają i niec nie wiedzą, a klepią ozorem! Taki jest poziom nauczania - równy lekcjom wojskowego politruka! Wstyd mi za takich szczekaczy-amatorów. Takich trzeba z Politechniki dawno izolować i kierować na emeryturę. Gebelsowski poziom propagandy, żenada!!
      • Gość: WD Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.10, 20:02
        Ukraina to daleko nie Białoruś. Bardzo daleko. Powiem więcej Polska to nie Białoruś. Daleko nie Białoruś. Reszta do przeanalizowania dla każdego z nas.
        • Gość: m. Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 21:41
          Ja to wiem i ty to wiesz, jednak większość tu piszących całą wiedzę na temat tego kraju czerpie z prasy i innych mediów, w życiu tam nie była i myśli że jak przekroczy granicę to pierwsze co ich spotka to uzbrojone oddziały NKWD z pałami.
          • Gość: xx Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.icis.pcz.pl 23.12.10, 22:11
            Bialorus to calkiem fajny kraj, bo fajni sa jego mieszkancy. Chociaz niespecjalnie bogaty, szczegolnie poza najwiekszymi miastami.

Ale sprobuj tam pojechac i zacznij tam cos glosic nie w smak rzadowi. Przekonasz sie na wlasnym grzbiecie - ze sie tak wyraze oglednie. W obliczu takiego Panstwa, czlowiek ktory sie temu Panstwu narazil nie ma zadnych szans.

Poza tym, nie widze chetnych do zmiany miejsca zycia z "upadajacej" Polski na "kraj-raj" czyli Bialorus.

Sam znam troche osob, ktorzy zmienili miejsce zycia w kierunku dokladnie odwrotnym.
            • Gość: do xx WD Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.10, 23:31
              Dałem Ci odpowiedź niżej! Pleciesz bzdury.
          • Gość: WD Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.10, 23:29
            Właśnie, jeśli profesor Politechniki chce spędzić święta w celi, mam do niego propozycję - niech zorganizuje nielegalny wiec - w 10 tyś krzykaczy i rozrabiaków - zacznie atakować polski parlament i gabinet warszawskich - nie polskich - ministrów, tłucze szyby, wtargnie do środka, znieważy władze ii armaturą wali po szybach i plecach policjantów. A zobaczymy co z niego zostanie :))

Proszę, niech ktoś tu w Polsce spróbuje zaatakować budynki rządowe. Proszę, ja nawet go odwiedzę w celi i przyniosę mu chleba i wina za to, bo nasza rzeczywistość nawet do tego dojrzewa.
            • Gość: asc Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.10, 18:39
              > Proszę, niech ktoś tu w Polsce spróbuje zaatakować budynki rządowe. Proszę, ja
              > nawet go odwiedzę w celi i przyniosę mu chleba i wina za to, bo nasza rzeczywis
              > tość nawet do tego dojrzewa.

oo widzisz, w Polsce przynajmniej mógłbyś odwiedzić... ;]

PS. u nas nie ma takiej potrzeby na takie manifestacje, wszak co mam mogę napisać, powiedzieć, a nie tylko jedyny słuszny punkt widzenia
              • Gość: WD Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.10, 20:37
                "nie ma potrzeby" - dobry żart :))

70% społeczeństwa są baaardzo "zadowoleni" poziomem życia! Prowda!
    • wdmuchowski Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? 23.12.10, 19:55
      Sądzę, że Białoruś się rozwija /widzę to z miesiąca na miesiąc/ nie patrząc na naciski ze wschodu i zachodu, sądzę, że wszyscy mają oczy i rozum i doskonale wiedzą, jeśli są inteligentni, sądzę, że ten temat należy omawiać nie w gronie złośliwców i "tajniaków" - mówię o nikach - a w gronie przyjaciół, dla których dobro społeczne jest najwyższym dobrem.
      • mateusz572 Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? 23.12.10, 21:20
        wdmuchowski napisał:

> Sądzę, że Białoruś się rozwija /widzę to z miesiąca na miesiąc/ nie patrząc na
        > naciski ze wschodu i zachodu, sądzę, że wszyscy mają oczy i rozum i doskonale
        > wiedzą, jeśli są inteligentni, sądzę, że ten temat należy omawiać nie w gronie
        > złośliwców i "tajniaków" - mówię o nikach - a w gronie przyjaciół, dla których
        > dobro społeczne jest najwyższym dobrem.

No niestety nie można się z tym zgodzic.
        Białoruś jest subsydiowana przez Rosję ( gaz, ropa ) i to dzięki temu jako tako gospodarka się kręciła. Np. w 2008 roku wzrost PKB był na poziomie 10% jednak inflacja w 2009 roku wyniosła 14%. Tak więc inflacja przejadła wzrost gospodarczy, a obywatele Białorusi zostali oskubani, bo rząd przeprowadził 20-procentową dewaluację waluty białoruskiej.
        Natomiast w 2009 roku Białoruś przeżyła recesję na poziomie -3,3%, a inflacja w 2010 roku przewidywana jest na poziomie 12%.
        Niestety Białoruś ma przed sobą liche perspektywy bo Rosja nie chce już byc dobrym wujkiem i częściowo wprowadziła cło na ropę.Jak będzie z gazem ? Pożyjemy, zobaczymy.

P.S. Jest jeszcze wiele innych powodów, które nie wróżą nic dobrego na przyszłośc dla gospodarki białoruskiej.
        • Gość: WD Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.10, 23:22
          Jesteś albo oszukiwany albo w tkwisz w błędzie albo Ci za tę propagandę solidnie ktoś płaci.

Białoruś kupuję po niższej cenie ropę, to prawda i na niej - przetważając - zarabia, natomiast podatki za sprzedaną ropę i gaz uczciwie płaci Rosji. Rosja jest zadowolona, Białoruś też.

Bywam tam, rozmawiam i widzę, że gospodarka białoruska rozkwita, czego nie można powiedzieć o naszej biednej i uzależnionego od kaprysów Eurokołchozu rządu warszawskiego - proszę nie mylić z polskim.
    • wdmuchowski Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? 23.12.10, 20:11
      wiktordmuchowski.blogspot.com/
      by.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?437102
      I wszystko stanie się jasne.
      Pozdrawiam, WD
      • the-only-bodzio Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? 23.12.10, 21:47
        Oławy ty to chyba w ciemnych okularach chodzisz.Jak nie widzisz tej biedy dookoła .Przyjedż do Biedronki tam trwa okupacja, pelne koszyki.Hehe dwa dni świąt .Ludzie się szykują na wojnę z Białorusią .Dlaczego tylu starych głosowało na Łukaszenkę.Na siłę ich przywozili .Nie.Kogo pałowali ,młodych.Dlaczego Polacy się mieszają gdzie nie trzeba .Białoruś , Afganistan.Mamy demokrację i wspaniale zapylamy za niewolników we własnym kraju.Dlaczego Pan Buzek europoseł nie pilnuje interesów w Polsce.By pracownik miał takie prawa i świadczenia jak reszta tej demokratycznej Europy.Jak Niemcy ,Francja i inne.Dlaczego pracodawcy walą w gumę i ubezpieczenie takie niskie,a śmietniki w naszym Medalikowie obstawione .Że się nie dopchasz.Oławy nie oslabiaj mnie, demokracja u nas inna .Bo można popyskować.
        • Gość: Qlawy Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 22:07
          Po pierwsze to mój nick to Qlawy !
          Reszta tego co napisałeś przypomina mi J Urbana z tych pięknych lat kiedy opowiadał po dzienniku jak to w USA biją murzynów i chciał biednym obywatelom "gnębionym" przez kapitalistów wysyłać koce i śpiwory .
          Co chcesz porównywać polską biedę , która istnieje w każdym kraju na tym świecie z tym zacofanym i biednym krajem jakim jest Białoruś ?
          Zaraz napiszesz , że bo u nas jest gorzej bo nie ma pracy? no w PRL-u też była dla wszystkich nie? bo ludzie grzebią w śmietnikach , bo nie stać wszystkich na lekarstwa?
          Proszę bardzo byli tacy co to znali na to sposób nazywali się : Hitler , Lenin , ich uczniowie Franco , Duce, Bierut , Jaruzelski.......

Na jakim poziomie chcesz ze mną rozmawiać? chcesz fakty ekonomiczne _ kolega podał je post wyżej _ wystarczy?

Ciemne okulary to akurat chyba masz Ty ( z całym szacunkiem ) mam wielu znajomych na Białorusi , wiem dokładnie jak wygląda ich życie , praca , warunki w szpitalach , wypłaty , emerytury itd.... , nie wspominam o wszechobecnej milicji i KGB .

Ich sytuacja z opowieści przypomina dokładnie tą u nas na przełomie 70 i 80 lat , kryzys , brak lekarstw , pustki w sklepach , marne wypłaty , wóda , ziemniaki .... i tyle dobrobytodziejstwo!
          • the-only-bodzio Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? 23.12.10, 22:41
            Oławy czy ty czekasz na wojnę wywołaną przez Borys.Twój poziom znowu mnie przewyższa.Jak ja lubię dyskutować z enuchami powyżej 10 IQ .Polska bieda jest gorsza niż ta na Białorusi.Wódka tańsza i piwo.Wina drogie.Polecam makro w Polsce .Za 10zł można kupić Totino.Wracając do tematu dlaczego pierdzielisz o urbanie .A nie zajarzysz o prawach polskich niewolnikach tego wieku.
            • Gość: Niewodniczański Bodzio IP: *.apus-net.pl 23.12.10, 22:54
              Ty naprawdę jesteś pomylony.
              • the-only-bodzio Re: Bodzio 23.12.10, 23:17
                Niewidoczański lub babka co cię boli.Z Białorusią to taka prawda jak z katastrofą Smoleńską.Wszyscy znają tą gó...aną .Ale reszty nie.Oławy ma znajomych na Białorusi .A ja rodzinę.
                • Gość: WD Re: Bodzio IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.10, 23:50
                  W miastach białoruskich życie jest droższe, niż w naszych - to prawda, ale nikt tam nie pracuje na jednym miejscu pracy. Natomiast w miasteczkach, gdzie ludzie i tak gospodarzą dobrze, życie jest tańsze, bo częściowo sami zagospodarzą, a coś kupią nawet o 40 procent taniej, niż miasteczkowi. Gospodarka tam regulowana pozytywnie dla ludzi, z uwzględnieniem możliwości każdego mieszkańca, aby nie był biedny, oprócz tego ciągle są wprowadzane w życie nowości.

Wiadomo, że jak ktoś taki jak Borys Gawin czy Szuszkiewicz - Milinkiewicz i im podobni, co dzisiaj siedzą w celu chcą za amrykańsko-izraelskie pieniądze ROBIĆ za polityków /proszę nie mylić byćie politykiem służącym ludziom/ i pragnie na tej kasie zrobić karierę ............................ wiadomo, jak i czym kończy.
                  Łukaszenka mówił nie raz i ja osobiście słyszałem, "...ja nie mam konstruktywnej opozycji na litość boską zróbcie coś i twórzcie partie, nie zgadzajcie się ze mną, kłóćcie się, ale z dobrem dla kraju. Przecież wy nie chcecie nawet palcem ruszyć bez zachodniej interwencji...". Coś w tym rodzaju. Nikt i nikogo tam nie zwalcza, zwyczajnie komuś się nie chce uczciwie działać, bez amerykańskich pieniędzy, dlatego i porozumienia pomiędzy tymi pseudonarodowcami-krzykaczami nie ma, bo nie mogą podzielić kasy. A kto nie chce pracować dla dobra swojego kraju - idzie do BiełSatu - satanistycznej psudo-TV orac radia Racyja, które nic z racją nie ma wspólnego. Mam nawet tam mojego kolegę, z którym studiowaliśmy przez 6 lat w Warszawie. Zarabia dziennikarzem dobrze, ale nie może już od roku mi popatrzeć w oczy, bo mu wstyd, że się sprzedał zasr....."Racji". Taka prawda!
                  • Gość: Qlawy Re: Bodzio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.10, 08:13
                    No to się uśmiałem amerykańsko- izraelskie pieniądze :)))))))))))))))))))))))))))))))))
                    WD w Polsce komunizm się skończył , a ostatnie czystki były w 1968 roku !!

Teraz widać w ,którym roku jest Białoruś ( zresztą tak jak pisałem pomyliłem się o 10 - lat na korzyść Białorusi )

Smutno mi , ale ten kraj kiedyś się obudzi , czego życzę wszystkim jego mieszkańcom w nowym roku , nawet podstępnej agenturze amerykańsko- izraelskiej i ich przeciwnikom bohaterom Białoruskiej KGB , kułakom , chłopom i proletariatowi Białorusi walczącemu o wykonanie planu.
            • Gość: Qlawy Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.10, 07:53
              No widzisz Ty znowu jak Urban ( za komuny )o wojnie wywołanej przez Borys wtedy straszył wojną wywołaną przez solidarność , a się dziwisz że o nim wspominam .
              Masz zadatki na rzecznika jakiegoś " demokratycznego " kraju takiego jak Białoruś czy Korea płn.

Z prawami polskich niewolników mam do czynienia na co dzień. Widzisz Ty w swoich wpisach "wpychasz mi jak gej coś w moje usta" ,że niby Białoruś jest be a Polska to super itd... a ja nic takiego nie napisałem. Twoje poglądy przesłoniły Ci sprawność czytania ze zrozumieniem , jeżeli tak cię to razi to przeczytaj jeszcze raz co napisałem.
              Białoruś to bieda z nędza i ja akurat wiem to z pierwszej ręki nie muszę się posiłkować mediami , o demokracji pisać nie trzeba w erze internetu wszyscy mogą sobie obejrzeć i przypomnieć czasy Wojtka J itd..Proszę tylko nie pisz mi o cenach , emeryturach i szpitalach w Polsce bo ja to wiem , a zapewniam Cię że część Białorusinów też i z miłą chęcią by się zamienili z nami miejscami .

"Jak ja lubię dyskutować z enuchami powyżej 10 IQ"- wiesz co to jest wypieranie w psychologii ? myślę że masz problemy ze zdrowiem , więc życzę Ci wesołych świat i szczęśliwego nowego roku , lepszego niż ten , który mija .
              • Gość: WD Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.adsl.inetia.pl 24.12.10, 12:44
                Dziękuję na wzajem zdrowia i mądrości.
                Pozdrawiam, WD
          • Gość: WD do Kulawego Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.10, 23:37
            Ale z Ciebie ciemniak!? Tyś do szkoły chyba nie chodził, a wygłaszasz tu swe bzdury. Zapraszam, pokażę Ci moją ukochaną Białoruś!! Za dużo oglądasz warszawskiej TV - ta CIę całkowice ogłupiła i już przestałeś myśleć i słuchać, nie wspomnę o poszukiwaniu Prawdy....
            • Gość: Qlawy Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.10, 08:00
              Widzę , że bez obrażania nie potrafisz się wypowiedzieć no ale to świadczy tylko o tobie .
              Skoro jednak chcesz się posługiwać tym językiem to; BARANIE!! przeczytaj to co napisałem , szczególnie o moich znajomych z Białorusi a później pisz o podstępnych mediach z Warszawy .
              Z czego ty bierzesz takie teksty? Jesteś homo-sovietikus ?
              Nie odpisuj na moje wpisy jeżeli chcesz mnie obrażać, bo ja tego wcześniej nie robiłem nawet jeżeli czytałem czyjeś bzdury.
              • Gość: xx Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.icis.pcz.pl 24.12.10, 10:57
                WD juz taki jest - ja juz przestalem z nim dyskutowac, on sam sie po prostu dyskredytuje w pewnym momencie swoim wypowiedziami i jedyne co pozostaje to pozwolic mu mowic - choc nie raz to rzeczywiscie juz trudno nazwac mowa - zaczynaja sie po prostu wyzwiska.
                • Gość: Qlawy Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.10, 11:08
                  Zrobię więc tak jak Ty , bo chyba rzeczywiście nie ma to sensu .
                  Wesołych Świąt!
                  • Gość: xx Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.icis.pcz.pl 24.12.10, 11:44
                    Wesołych Świąt !
                    • Gość: WD Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.adsl.inetia.pl 24.12.10, 12:49
                      Pogadajcie sobie z profesorem i napijcie się czegoś, może alkohol wam przeczyści komórki cholesterolowe i coś zrozumiecie z tego co piszą i relacjonują ludzie bez kompleksów!

Ja już dawno przestałem uważam niejakiego "xx" za profesora i to nie obraza. Jest to człowiek mało wykształcony i mało obyty - to też nie jest obraza!

Weselcie się żwawo i zdrowo!
        • Gość: WD Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.10, 23:33
          A chociażby dlatego, iż renciston i emerytom w ciągu ostatniego roku 4-krotnie - w marcu, lipcu, wrześniu i grudniu - podniósł emerytury o /razem/ 40% !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          Gdzie tu w Polsce ktoś ze strszych ludzi coś dostał????????????????????????

Więc, nie dziw się, że głosują na niego, bo GO ZWYCZAJNIE LUBIĄ I SĄ MU WDZIĘCZNI.
          • Gość: w języku rosyjskim Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.adsl.inetia.pl 24.12.10, 00:10
            dodam jedynie
            www.naviny.by/rubrics/elections/2010/12/23/ic_articles_623_171393/
            www.youtube.com/watch?v=jA2lHXqDDAw&feature=related
            www.youtube.com/watch?v=VJzMpf9MpBk
          • Gość: znajomy Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.10, 07:21
            Wiktor. Odpowiedz mi proszę na jedno pytanie. Skoro większość Białorusinów i Polaków z Białorusi tak lubi i szanuje Łukaszenkę, jest mu wdzięczna za liczne dobrodziejstwa i jest tam całkiem dobrze, lepiej niż w Polsce a zwłaszcza w Częstochowie do której się przytuliłeś na długie lata, to czemu tam nie zostałeś, czemu tam nie wrócisz? Czy jest sensowne zachwalać coś czego samemu się nie kosztuje na codzień? Polacy z Polonii amerykańskiej też zachwalali Lecha Wałęsę choć był beznadziejnym prezydentem.
            Jesteś aż tak bardzo oderwany od rzeczywistości czy po prostu masz agenturalne powiązania z aparatem władzy w Mińsku?
            • storima Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? 24.12.10, 11:45
              Gość portalu: znajomy napisał(a):
              > Wiktor. Odpowiedz mi proszę na jedno pytanie. Skoro większość Białorusinów i Po
              > laków z Białorusi tak lubi i szanuje Łukaszenkę, jest mu wdzięczna za liczne do
              > brodziejstwa i jest tam całkiem dobrze, lepiej niż w Polsce a zwłaszcza w Częst
              > ochowie do której się przytuliłeś na długie lata, to czemu tam nie zostałeś

Jest emigrantem. Wiktor.
              Rowniez ja.
              Mieszkalem w USA.
              Francja obecnie.
              Czy smialbym pisac tak ja WD pisze o Polsce o moich krajach?
              Nie.
              On pisze o Polsce, jego przybranej ojczyznie z taka sila nienawisci i agresji przeciw forumowiczom, az dziw mnie bierze, ze podaje sie za artyste i amatora muzyki klasycznej.
              Wszak takowa to piekno w harmonii i roznorodnosci bogactwem ducha i intelektu stworzonych dzwiekow.

• Gość: WD do Storimy Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.adsl.inetia.pl 24.12.10, 12:56
                Biedny storimo, dzisiejsza Polska zgotowała piekło dla swoich obywateli. Nie bywasz chyba w Polsce i nie rozmawiasz z prostym Polakiem, mieszkającym poza dużym miastem.

Mam pytanie: Czemu jesteście tacy zaślepieni? Albo czemu śpicie snem letargicznym i nic was nie interesuje? No, chyba nie jesteście pół-ludkami!
            • Gość: WD do "znajomego" Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.adsl.inetia.pl 24.12.10, 12:52
              Jestem tu po to, abyś się obudził. Wreszcie mój Stryj najwyraźniej nie ginął za Ciebie w 1939 roku w 5 pułku lotniczym w Lidzie. Ginął za Polskę, której - jak uważam - dzisiaj nie ma.

Więc po to tu jeste!! Wystarczy?

Bądź zdrów i nie kaslaj na Święta i po świętach, śpi spokojnie.
              • Gość: znajomy Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.10, 16:58
                Pewnie gdyby żył to by się do ciebie przyznać nie chciał. Najwyraźniej nie dla ciebie o tą Polskę walczył.
                • Gość: WD do "znajomego" Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.adsl.inetia.pl 24.12.10, 22:19
                  Twoja Polska - to są sprzedawczyki!

Jego, mojego Stryja, stare zasady - nie sprzedawaj się byle komu!

Co Ty , draniu rozumiesz z tego?

Ażeby Cię cholera wzięła, takie dla Ciebie mam dziś życzenia!
                  • Gość: WD do "znajomego" Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.adsl.inetia.pl 24.12.10, 22:20
                    A ja dodam, NIE SPRZEDAWAJ SIĘ NIKOMU.
    • Gość: xqz Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.10, 08:09
      Białoruś to państwo post sowieckie - a większość obywateli tych mają w d... dupokracje która się wiąże z pustym żołądkiem i np. z bezrobociem. Łukaszenka tak naprawdę realizuje marzenia większości społeczeństwa. Białorusini mają oczy i widzą czym się kończy dupokracja w wersji lansowanej przez zachód. W końcu nikt im całkowicie granicy z Polską, Litwą czy Ukrainą nie zamknął więc mają dokładny obraz jak tam wygląda życie. Pamiętajmy o jednym społeczeństwo Białoruskie nie znało nigdy pojęcia demokracji wedle standardów zachodu i wcale jej nie pragnie. Zresztą napisze to jeszcze raz Białorusini miast dupokracji wolą pełne żołądki i pewność dnia jutrzejszego czego dupokracja w wesji kapitalistycznej rodem z XIX w nie jest w stanie im zapewnić. Dodatkowo na Białorusi jest porządek i spokój a w krajach ponoć dupokratycznych a'la Polska czy Ukraina itd jakoś bandytów nie brak. Tak wiec moja rada zacznijmy pilnować własnego podwórka a nie zajmujmy się uszczęśliwianiem za swoje własne pieniądze (których zresztą nie mamy bo z czegoś np. trzeba płacić haracz do UE) innych narodów na siłę. Weźmy pod uwagę iż nasza wizja życia i dupokracja z kapitalizmem XIX wiecznym może im nie pasować.
      • the-only-bodzio Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? 24.12.10, 12:21
        Napisałem ,że mam tam rodzinę,bo onego byłem w Mińsku z Almaturem i zapieprzyli mi paszport i do tego służbowy.Więc ktoś tam chodził z moim nazwiskiem .Znajomy o ile wiem ,to po wypowiedziach Kuklińskiego ,Wałęsę przestali lubić.Ale drugiego Lecha śp.dalej lubią .A Komorka nie hehe.Piszesz agentura.Ja to bym przetestował tych agitatorów co napylali na Kaczorów i na kościół.I zobaczyć ich korzenie?Zawsze mogą sami zrobić rewolucję i zmienić ustrój .Ale patrząc na polskich niewolników i te 2 miliony bez pracy to szybko tego nie zrobią.Wielka demokracja ,jak oprawcy żyją w luksusie ,a żwycięscy działacze Solidarności w biedzie.I jeszcze Ślepego zaprasza się do Belwederu.
        • Gość: xqz Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.10, 13:04
          Polacy są pierwsi to pouczania i nawracania innych ale sami tego iż zamienili nowocześniejszy ustrój jakim był socjalizm na ustrój rodem z XIX wieku nie widza. Rozsądny Białorusin chętnie przyjedzie pohandlować lub popracować w Polsce ale mieszkać tu by nie chciał. Na Białorusi ma to minimum socjalne zapewnione w Polsce i innych krachach tzw. dupokracji nie zapewnia mu nikt nic.
          Pytam: Co zyskała Polska po 1989 roku? Odpowiadam: Nic. Co zyskali Polacy po 1989 roku obalając socjalizm? Odpowiadam: Nic. Miast finansować w pewnym sensie ZSRR ale za to dostając tanią ropę i gaz finansujemy UE za friko a nasi żołnierze giną na wojnach które nas nic nie powinny obchodzić.
          Powiadam raz jeszcze Polacy zróbcie porządek na swym własnym podwórku i przestańcie być niewolnikami we własnym kraju i najemnikami w brudnych wojnach a dopiero potem wypowiadajcie się o tym jak powinny żyć inne narody.
          • Gość: WD Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.adsl.inetia.pl 24.12.10, 13:19
            Drogi przyjacielu, ale już - uwierz mi - coraz bardziej nie chcą tu jechać, no bo do kogo? Do tych co ich nie rozumieją i się śmieją z nich?

Ci ludzie są naprawdę uzbrojeni w cierpliwość i poczucie własnej godności. Polak w zasadzie jest fałszywy i pazerny, dobrze, że nie każdy.
            Pozdrawiam, WD
      • Gość: WD-xqz Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.adsl.inetia.pl 24.12.10, 13:09
        Święte słowa, zostaje mi jedynie dodać, amen, jak w pacierzu.
        Bravo!
        Zdrowych Pani/u Świąt i obfotego Nowego roku!
        Pozdrawiam, WD
        • Gość: xqz Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.10, 13:48
          Jak to mawiają biznes is biznes. Jeśli da się (jeszcze) zarobić każdy zaciśnie zęby i jakoś przetrzyma. Ale już niedługo. Polska stacza się w zastraszającym tempie. I już niedługo nie będzie gdzie i po co jechać dla Białorusina.
          A ja po raz kolejny pytam gloryfikujących III czy IV RP co Polska zyskała w stosunku do PRL - u po 1989 roku? Ja uważam iż nie tylko nic nie zyskała ale sporo straciła. Za PRL miała choć częściową suwerenność w tej chwili ma jedynie suwerenność i nic po za tym.
          A Polacy powinni nareszcie zrozumieć iż przyszłość jest w socjalizmie ustroju przyjaznemu dla obywatela szaraka a nie w kapitalizmie ustroju przyjaznemu dla bogacza.
          • storima Do WD - Nic dziwnego, ze Cie nie pałują 24.12.10, 14:02
            Gość portalu: xqz napisał(a): ______________________

Jestes za Sowieckim Sojuze, Bialoruia, Polsza w tym umarlym systemie.

Nazywasz UE kolchozem. A w kolchozie sie wych do owywalas, stad twe nostalgiczne ciagi do ZSRR.

Czyta sie ciekwie Twe wpisy. Bo jednak reprezentujesz zwolennikow Lukaszenki.
            Nic dziwnego, ze Cie nie pałują, gdy wracasz do Twej Ojczyzny.

Wesolych Swiat!!!
            • Gość: WD do Storimy Re: Do WD - Nic dziwnego, ze Cie nie pałują IP: *.adsl.inetia.pl 24.12.10, 22:21
              O, mój Boże, Storimo, jaki z Ciebie prostak i ciemniak!?
          • Gość: Qlawy Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.10, 19:39
            Młodym -
            aby rośli, dojrzewali.
            Ojczyźnie -
            socjalistycznego szczęścia.
            No, a czego
            mam dziś życzyć wam,
            towarzysze
            ze Służby Bezpieczeństwa

Noc noworoczna
            jak to noc,
            cicha.
            Księżyc, obłoczki - czyż im nie ufać?
            Ale wróg w tę noc,
            jak i w inne czyha.
            I wam w tę noc
            jak we wszystkie -
            czuwać.

Towarzysze moi,
            silni i twardzi,
            przyjaciele moi,
            niezawodni i pewni -
            wybrano was,
            najlepszych z klasy i partii,
            byście Rewolucji, jak córki, strzegli.
            Pierwszy rok.
            Drugi rok.
            Śmiały rok.
            Trudny rok.
            Rok - robociarz znów po zmianie odchodzi.
            I oto
            wszystkich spraw naszych okręt
            wypływa na szerokie
            roku nowego
            wody.

Na horyzoncie - socjalizm!
            Aby szybciej doń dotrzeć,
            dołożymy:
            jedni - węgla serdecznego, drudzy - wierszy.
            A wam -
            nerwy napisać nocami,
            oczy wytężać dobrze
            i dłonią nieubłaganą
            dusić gada dywersji.

...Szczęście?
            Często o szczęściu piszę!
            Szczęście na posterunku trwać
            walczyć, zwyciężać w walce.
            Takiego szczęścia i wam,
            towarzysze,
            którzy tej nocy,
            jak każdej,
            czuwacie.
            • Gość: WD do Kulawego Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.adsl.inetia.pl 24.12.10, 22:22
              Krócej nie możesz?
            • Gość: do kulawego Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.adsl.inetia.pl 24.12.10, 22:41
              ale ci się zmienia ip raz ind,raz noplus.Brykasz jak koń któremy podkuwali kopyto spawarką.
              • Gość: Qlawy Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.10, 23:15
                Kurcze nie wiedziałem:) , nie mam na to wpływu .
    • storima Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? 24.12.10, 12:05
      Obejrzalem twoj film z Bialorusi.
      Fajny facet. Widac, ze artysta.
      Elokwentny, sympatyczny, mily.

I ten miekki akcent z Kresow.

Do chwili wpadki z polityka.

I oczywicie twego forumowego image,

gdzie agresja, nienawisc tworzy autoportet chama.

Dlaczego?

• Gość: WDdo storimy Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.adsl.inetia.pl 24.12.10, 13:12
        Daj już sobie lepiej spokój, bo dzisiaj mnie nie zdenerwujesz. Pójdź i się napij lepiej, bo podobno koniak jest bez tłuszczu.
        Żyj spokojnie i zdrowo i nie zaśmiecaj swoimi uwagami życia innych ludzi. Mądrości Ci życzę w Nowy rok!
        Pozdrawiam, WD
        • storima Zycze Tobie, abys byl tak artystyczny 24.12.10, 13:37
          Gość portalu: WDdo storimy napisał(a):

Sluchaj. Pozdrawiam Ciebie jak najbardziej.
          Kochany ten miekki akcent Kresow.
          W realu (twoj film) jestes spoko artysta.
          Ale
          tu
          powtorze:
          zaczynasz polityke

agresywny jestes wobec Polski i Polakow.

Taka to forumowa rzeczywistosc.

Zycze Tobie, abys byl tak artystyczny
          jak w twym filmie
          bez polityki
          bez agresji.

Spokojnych Swiat!!!
          • Gość: WD Re: Zycze Tobie, abys byl tak artystyczny IP: *.adsl.inetia.pl 24.12.10, 22:23
            Odwal się z Twoimi życzeniami, zwykły gnoju! I tak nic nie zrozumiesz....

Tak Cię pozdrawiam.
            • kubiss Re: Zycze Tobie, abys byl tak artystyczny 25.12.10, 01:05
              Gość portalu: WD napisał(a):
              > Odwal się z Twoimi życzeniami, zwykły gnoju! I tak nic nie zrozumiesz....
              > Tak Cię pozdrawiam.

Storima i tak nie zrozumie ze i tak go nikt tutaj nie lubi .
              Zaloze sie ze teraz pozdejzewaz ze KubiSS to WD pod zmiennym IP . . . . . :D

• storima roberciku warlock, internetowy gowniarzu 25.12.10, 17:31
                kubis napisał:

_____________roberciku warlock, internetowy gowniarzu.
                mam w nosie czy ktos mnie internetowo lubi__chory gnoju.
                7. lat gowniarswtwa btkacza swetrow robercika.
                Nawet od swieta pozostajesz forumowa swinia.
                • storima Re: roberciku warlock, internetowy gowniarzu 25.12.10, 17:53
                  Dziekuje Aspirato:
                  forum.gazeta.pl/forum/w,55,119945914,119945914,Starym_zwyczajem_z_koncem_starego_roku_.html
                  gnoj udaje, ze gdy podpisze sie jako kubiss,

to pozniej sie tych wpisow wyprze.
                  taka to natura forumowego chama.
                  • aspirata Re: roberciku warlock, internetowy gowniarzu 25.12.10, 19:08
                    storima napisał:

> Dziekuje Aspirato:
                    >
                    rel="nofollow">forum.gazeta.pl/forum/w,55,119945914,119945914,Starym_zwyczajem_z_koncem_starego_roku_.html
                    > gnoj udaje, ze gdy podpisze sie jako kubiss,
                    >
                    > to pozniej sie tych wpisow wyprze.
                    > taka to natura forumowego chama.

Przede wszystkim
                    Zdrowych Rodzinnych Swiat i Dosiego Nowego Roku!!!

A kims takim, ktorego nickow nie bedziemy nawet wymieniac.

Choc czyni to od lat 7.

PsychitryKibis.

Szkoda czasu na chorego psychicznie warlock, jtory jako inny gdzies tam chamski gnow kubis
                    :

forum.gazeta.pl/forum/w,55,119945914,119945914,Starym_zwyczajem_z_koncem_starego_roku_.html

Jak warlock zrozumial to kubis
                    kubiss

pojal
                    ze jest

kubis

a oni dwaj kubis i kubiss

nagle narodzili
                    kubissiatko.

gnoj jeden smarkacz gowniarz forow
                    przestepca

wytwarza swetry na imie ma
                    Robert.

• storima Re: roberciku warlock, internetowy gowniarzu 25.12.10, 20:04
                      aspirata napisała:

> storima napisał:
                      >
                      > > Dziekuje Aspirato:
                      > >
                      > rel="nofollow">forum.gazeta.pl/forum/w,55,119945914,119945914,Starym_zwycza
                      > jem_z_koncem_starego_roku_.html
                      > > gnoj udaje, ze gdy podpisze sie jako kubiss,
                      > >
                      > > to pozniej sie tych wpisow wyprze.
                      > > taka to natura forumowego chama.
                      >
                      > Przede wszystkim
                      > Zdrowych Rodzinnych Swiat i Dosiego Nowego Roku!!!
                      >
                      > A kims takim, ktorego nickow nie bedziemy nawet wymieniac.
                      >
                      > Choc czyni to od lat 7.
                      >
                      > PsychitryKibis.
                      >
                      > Szkoda czasu na chorego psychicznie warlock, jtory jako inny gdzies tam chamski
                      > gnow kubis
                      > :
                      >
                      > forum.gazeta.pl/forum/w,55,119945914,119945914,Starym_zwyczajem_z_koncem_starego_roku_.html
                      >
                      > Jak warlock zrozumial to kubis
                      > kubiss
                      >
                      > pojal
                      > ze jest
                      >
                      > kubis
                      >
                      > a oni dwaj kubis i kubiss
                      >
                      > nagle narodzili
                      > kubissiatko.
                      >
                      > gnoj jeden smarkacz gowniarz forow
                      > przestepca
                      >
                      > wytwarza swetry na imie ma
                      > Robert.
                      >

I aby gnoj od lat 7. pojal:

nikt cie roberciku nie popiera.

wprost przeciwnie n FCz archiwach i obecnie cytownych przez Aspirate

uchodzisz za chama, gnoja, trolla, prymitywa.

Kliknij na linki to gnoju otrzezwiejsz byc moze w te swieta.

czego Ci zycze.

Pachujec, jak sobie igrales z mym nazwiskiem roberciku warlock.

Siedem lat.

• Gość: driver Re: Zycze Tobie, abys byl tak artystyczny IP: *.dip.t-dialin.net 26.12.10, 10:21

> Odwal się z Twoimi życzeniami, zwykły gnoju! I tak nic nie zrozumiesz....
              >
              > Tak Cię pozdrawiam.

O to jest wlasnie kultura osobista i przyklad etykiety na poziomie sowieckim)))
              A gdzie zasady netykiety?

To jeszcze jeden argument,ze miejsce Polski jest w Uni Europejskiej w kooperacji z panstwami Starej Europy zamiast niecywilizowanej Rosji.
              Wiesz co kolego, najlepiej to poczytaj sobie twoje posty,to moze przekonasz sie, ze lansujesz idee antyunijne, antydemokratyczne z podtekstami antysemickimi.
              Wszystko to w posrednim lansowaniu prorosyjskosci i systemu dyktatury a ignoracji szacunku dla wolnosci jednostki. Mam wrazenie, ze masz sowiecki sposobb myslenia i kolchozniany sposob manier, przynajmniej w odniesieniu do komunikacji i polemiki z forumowiczami.
              • wdmuchowski Re: Zycze Tobie, abys byl tak artystyczny 26.12.10, 23:52
                To dopiero teraz to zrozumiałeś?? :))
          • Gość: WD do Storimy Re: Zycze Tobie, abys byl tak artystyczny IP: *.adsl.inetia.pl 24.12.10, 22:29
            Wiem komu w Częstochowie dawałem ten film lub go pokazywałem i wśród nich dzisiaj nie mam przyjaciół, więc dobrze Ci radzę - odpiep..... się ode mnie i żyj sobie sam
          • Gość: WD do Storimy Re: Zycze Tobie, abys byl tak artystyczny IP: *.adsl.inetia.pl 24.12.10, 22:33
            Polityką to ja dopiero się zajmę, ale z pewnością bez Ciebie, bo Ty już swoje zrobiłeś, wszystko zrobię, abyś był poza Nią! Więc, czuwaj...
            • adamico9 Życzę Wesołych Świąt 24.12.10, 23:20
              Wszystkim forumowiczom życzę Wesołych i Radosnych Świąt Bożego Narodzenia,oby nam nowonarodzony Chrystus przyniósł same szczęśliwe dni.Życzę spokoju i ciepłych rodzinnych świąt.
              • Gość: Qlawy Re: Życzę Wesołych Świąt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.10, 23:28
                Wzajemnie !
    • Gość: xqz Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.net.stream.pl 25.12.10, 11:37
      Napisze to raz jeszcze. To że Polacy wolą byc niewolnikami i wyrobnikami we własnym kraju ewentualnie wysłygiawać się za granica nie oznacza iż inne narody mają ochote na to samo. Do czego prowadzi dupokracja widzimy naocznie w Polsce która została metodamidupokratycznymi doprwadzono na skraj nieistnieia. Białoruini nie mają na to ochoty. Dlatego wolą aby było tak jak jest i mają do tego prawo. a Polacz miast tam wkadac kase lepiej ja zostawi na kolejna skadke dla UE.
      • the-only-bodzio Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? 25.12.10, 12:04
        No i męczymy ucho dalej hehe.Wojenka w Afganistanie przynosi znowu same straty .Trzech żołnierzy trafionych.Do benzynki przyzwyczaliśmy za piątaka .Teraz po nowym roku te 6zł z groszami nie zrobi żadnego wrażenia.Nagonka unii na kościół.Teraz czekają by dobrać się do dupy prawosławnym na Białorusii.To nie znaczy by lać pałami niewinnych ludzi .To muszą zmienić sami Białorusini.Ale na to nie pozwoli Wielki Brat.Co sądzą o nas Amerykanie i jak mają głęboko w rzyci dowiedzieliśmy się z Wikileaks.
        • Gość: WD Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.adsl.inetia.pl 25.12.10, 13:34
          Właśnie - cały czas z mojej rodzinie od wczoraj mówimy o "szczęśliwych" Świętach dla ich rodziców i ich rodzin. Ci, trzej, to pojechali tam dla forsy, jak by im płacili tyle w kraju ..... Przecież pojechali nie bronić tam własnej Ojczyzny!?

Niewinnych tam pałami nikt nie lał. Sami tego sobie zażyczyli, cóż trudno. Mówią : "niet uma, sczitaj kaleka".

• Gość: xqz Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.net.stream.pl 25.12.10, 15:02
          W Afganistanie Polacy robią za tzw. mięso armatnie - tanich niewykawlifikowanych najmników. I ten fakt jest oburzajacy bo wojsko Polskie powino być w kraju i pracować dla dobra własnego kraju a nie szwedać się gdzieś robiac za najmników na brudnych wojnach. Cuz zostali ranni - bywa - jak się jedzie tam gdzie trwa pernamentna wojna partyzancka o wypadek nie trudno.
      • Gość: WD Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.adsl.inetia.pl 25.12.10, 13:28
        A ja dodam, że gnoje - uważające ssiebie za Polaków - lubią Polakom w Polsce wskazywać ich miejsca ... np. poza granicami kraju ich przodków. Niech będą tacy na wieki przeklęci!!
      • Gość: xqz Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.net.stream.pl 25.12.10, 15:43
        Pytałem już kilka razy i jakoś mnie nie uświadomiono w czym PRL był gorszy od n - tej RP (bo nie wiem jaki numer nosi ta w której aktualnie funkcjonuje). To znaczy ja nie twierdze iż PRL był idealny ale mam obawy iż był niewiele mniej suwerennych (jesli nie bardziej) niż w tej chwil nasza Przenajswietsza RP. PRL zrobił tylko jedna wade za bardzo popuścił (zwłaszcza w latach 80) KK czego efekty w idać naocznie. Przypominam iż 90% dóg, szlakó kolejowych oraz przemysłu, mieszkań powstało za PRL - u. Kolejne RP zajmiwały sie głownie likwidacja tego co pozostwił PRL. I tym różni się RP od Białorusi. Na Baiałorusi może nie ma demokracji w zachodnim tego słowa rozumieniu ale jak pokazało życie i przykąd państw Europy środkowo wschodniej i wschodniej demokracja to zły wybór dla tych państw - rzady autorytarne zdecydwanie lapiej sie sprawdzaja co zreszta przykąd rozwijajacejs ie Białorusi i padajcych państw Europu środkowo wschodniej i wschodniej dobitnie pokazuje. Zachód intensywnie chce wszedzie wprowadzic dupokracje a potem sterowac politykami dla własnych interesów. Czym kończy się wprowadzanei dupokracji tam gdzie nie ma ona sensu dobitnie pokazuje przykąłd tak Aryki jak i bliskiego wschodu (np. państwa Arabskie jak np. Irak który do momentu likwidacji rządów autorytarnych był krajem stabilnym teraz jest tam anarchia). Dlatego po raz kolejny apeluje nie zmieniajmy na siłe tego co co jest gdzieś dobre tylko dlatego iz nie koniecznie jest zgodne ze standartami zachodu). W niektórych mijscach autorytaryzm jest 1000x lepszy od dupokracji prowadzacej do anarchi i całkowitej atrofi państwa. PRawde powiedziawszy w Polsce miast dupokracji też duzo lepszym rozwiazaniem był by rozsadny rzad autorytarny z przywódca typu prezydenta Łukaszenki. Przynjmniej był by w naszym kraju jakiś porzadek i karzdy by znał swe miejsce co wyszo by tylko na dobre.
        • kubiss Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? 25.12.10, 16:03
          Gość portalu: xqz napisał(a):
          > Pytałem już kilka razy i jakoś mnie nie uświadomiono w czym PRL był gorszy od n
          > - tej RP (bo nie wiem jaki numer nosi ta w której aktualnie funkcjonuje). To z
          > naczy ja nie twierdze iż PRL był idealny ale mam obawy iż był niewiele mniej su
          > werennych (jesli nie bardziej) niż w tej chwil nasza Przenajswietsza RP.

Dokladnie
          Polska po 1989 roku nie mogla byc za dlugo wolna .
          Politycy musieli koniecznie przylaczyc Polske do Unii .
          Teraz jakis unijny komisarz decyduje o inwestycjach .
          Taka jest wolnosc w Polsce :-/
          Nie wspominajac o rozkradzionych i polikwidowanych zakladach panstwowych ktore badz co badz potrafily sie same utrzymac .
          • Gość: WD Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.adsl.inetia.pl 25.12.10, 20:18
            Prosta sprawa:
            do okrągłego stołu zasiedli zdrajcy i świnie, więc uzgodnili kto i co otrzyma, a Polska, postanowili, - "niech Ją szlak trafi..." no i trafił: sądy, wojsko, służby, prokuratura, instytucje publiczne, społeczne, sztuka i kultura narodowa, wszystkie gałęzie gospodarki ... wsio pooszło .... i ktoś dzisiaj ma odwagę nazywać Polskę krajem rozwiniętym? Ten tylko może tak twierdzić,kto w tym "okrągłym" zgoworze brał bezpośrednio czy pośrednio udział.

Mam pytanie: A kto brał udział w okrągłym stole?? Proszę wymienić tu wszystkich z nazwiska:
            1.
            2.
            3.
            ...........

Ten, kto dzisiaj i przez ostatnie 20 lat samo-rządzi się w kraju, ten, kto się sprzedał prostytutom i posyła naszych dzieci na śmierć do Iraku czy Afganistanu.
            • Gość: xqz Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.net.stream.pl 25.12.10, 21:09
              Stara metoda znana od lat polega iż łatwiej kogoś do uległości jak róznymi metodami zmusi się go najpierw do uległości. Zachód dokłądnie zaplanował sobie operacje pod nazwą przejecie Europy wschodniej i realizował ją krok po kroku od początku lat 70 - tych. Teraz dokłądnie te same metody są urzywane w stosunku do szarych obywateli. Najpierw np. takiemu Gierkowi zaoferowano "przyjazne", "nisko oprocentowane" kredyty - potem nagle sie okazało iż trzeba na skutek tak popularnych teraz róznic kursowych spłacic za każdego otrzymanego dolara 10 dolarów co doprowadziło gospodarkę na kraj upadku. Aby ją dodatkwo pogrążyc zachód finasuje opozycje od końca lat 70 - tych do końca 80 -tych co doprowadza Polskę na kraj wojny domowej a gospodarkę do krancowego upadku dodatkwo sankce gospodarcze z lat 80 - tych wprowadzają superinflacje i chaos. Wtedy postawionym pod scianą przywódca proponuje się układ: Dogadacie się z nasza opozycją na dobrych warunkach a zachowacie głowy na karku i mozecie sobie zachowac to co ukręciliście przez lata na boku - warunek jeden oddajecie wadze "naszym". Dalej wiadomo. Nasie czyli ludzie zachodu oddali po prostu kraj w prezecie zachodowi zlikwidowawszy uprzednio wszytko cos ię dało.
              Pechowo dla zachodu na Białorusi nie ma na tyle potęrznej opozcji a sam naród jest zadowolony z własnego minimum i woli skromny socjalizm dla wikszości niż "dobrobyt" kapitalistyczny dla nielicznych i głód dla wikszości. Tak wiec przynajmniej narazie Białorusi udało się obronić przed zafundowaniem sobie scenariusza wypróbowanego na Europie środkowo - wschodniej (wtym i na Polsce) i czesciwo na Ukrainie. Kwestią inna jest jak długo uda sie tej twierdzy bronić. Zachód ma czas. Obawim się iż twierdz apadnei kiedy zachodowi uda sie dogadać z Rosją a wtedy niestety i Białoruś czeka nie za ciekawy los.
              • andrzejdziaba Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? 25.12.10, 23:09

> Stara metoda znana od lat polega iż łatwiej kogoś do uległości jak róznymi meto
                > dami zmusi się go najpierw do uległości. Zachód dokłądnie zaplanował sobie oper
                > acje pod nazwą przejecie Europy wschodniej i realizował ją krok po kroku od poc
                > zątku lat 70 - tych. ....... Wtedy niestety i Białoruś czeka nie za ciekawy los.

Być może szybciej rozpadnie się Wspólnota Europejska niż Białoruś zostanie zmuszona do uleglości? Nasze aspiracje do czego doprowadziły? Obaszary wykluczenia społecznego są coraz większe w sferze społecznej, ekonomicznej i politycznej.
              • Gość: xx Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.icis.pcz.pl 26.12.10, 18:53
                Pewnie wolałbyś żyć w tzw. komunie - taki był cudowny ustrój dla ludzi i taki perspektywiczny.
                • Gość: WD do xx Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.adsl.inetia.pl 26.12.10, 23:56
                  "Profesorze" systemu komunistycznego w Polsce nie było!

Żadbego KOMUNIZMU W POLSCE NIE BYŁO. Czy to jest tak trudno Ci zrozumieć, przeczytaj choć jedną książkę, widzę, że habilitacja Ci wyżarła cały rozum i intelekt.
                  • Gość: xx Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.icis.pcz.pl 28.12.10, 18:04
                    Obrazasz sie ze ktos w koncu nie wytrzymal i napisal Ci co o Tobie mysli w ostrych slowach. Zaprotestowales.

A przeciez sam na codzien uzywasz wyzwisk jako glownego argumentu. Wiec ja juz nawet nie probuje z Toaba dyskutowac bo to jest bez sensu. Z wyzwiskami i pomyjami sie nie dyskutuje.
                    Po prostu sie je ignoruje.
                    • Gość: do xx Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.adsl.inetia.pl 28.12.10, 18:11
                      Pomyjami to Tyś zasrańcu jeden ponad rok temu wraz z Pluto - Markiem Poch...elcem zaatakowałeś, dziękuj jeszcze, że nikt Ci w mordę nie dał, profesorze i nie wymagaj poziomu dyskusji, boś sam gó...arzem i prowokatorem.
                      • Gość: xx Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.icis.pcz.pl 28.12.10, 19:24
                        Śmiać się chce w takich sytuacjach, po takich komenatarzach :))
                        • Gość: do xx Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.adsl.inetia.pl 28.12.10, 21:08
                          A mnie płakać, że tacy tępi i bezduszni niektórzy profesorowie w Polsce. Tobie wykładać tylko w ... no, wiesz gdzie ...
                          • storima Od Lat 7. agresja, agresja, agresja_uczestnik wszy 29.12.10, 00:45
                            Od Lat 7. agresja, agresja, agresja_uczestnik wszystkich forumowych spotkan; to on.

Gość portalu: do xx napisał(a):

> A mnie płakać, że tacy tępi i bezduszni niektórzy profesorowie w Polsce. Tobie
                            > wykładać tylko w ... no, wiesz gdzie ...

Profesorze, to nie WD jest autorem tego wpisu.

Wowczas, podpisywal sie jednym pseudo.

Oczywiscie w miare rozwoju internetu, zapozyczal sobie zmienne nicki pod zmiennymi IP.

_________________________________________________________________________

Tak mu pozostalo do dzisiaj.

Trzeba byc niezle chorym, aby propagowac agresje i bojki internautow przez lat 7.

Ten wpis nie pozostawiam bez komentarza.
                            • storima Re: Od Lat 7. agresja, agresja, agresja_uczestnik 29.12.10, 00:46
                              Ten wpis.

Pozostawiam

bez

komentarza.
                              • Gość: WD do Storimy i in Re: Od Lat 7. agresja, agresja, agresja_uczestnik IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.10, 01:24
                                Storimo-Pluto-xx i Wy wszyscy, co tu wypowiadacie się przeciwko mnie i moim poglądom, próbujecie normalnym niekiedy tu ludziom na forum wciskać kit, powiem Wam tak:

ZNAĆ WAS NIE CHCĘ I WY MNIE ABSOLUTNIE NIE INTERESUJECIE!!
                                Możecie mi odpowiadać lub nie, mi to .... nie mam do was żadnego szacunku i basta.
                                O, tylko tyle i aż tyle wam powiem.

A do kogo mam szacunek, do tego i miał będę. W moim życiu takich ludzi jest dużo.
                                • storima Re: Od Lat 7. agresja, agresja, agresja_uczestnik 29.12.10, 01:29
                                  Przeciez to nie Ty WD sie wpisales.
                                  Pozwalasz sobie aby ktos uzywal twego imienia i nazwiska????

Stary, mozesz popasc w powazne legalne problemy i bulic zastraszajace kare.

Tylko dlatego, ze ktos podaje sie za Ciebie i lamie prawo.

PS Najlepiej to sie logowac.

• andrzejdziaba Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? 25.12.10, 22:48

> Prosta sprawa:
              > do okrągłego stołu zasiedli zdrajcy i świnie, więc uzgodnili kto i co otrzyma,
              > a Polska, postanowili, - "niech Ją szlak trafi..." no i trafił: sądy, wojsko, s
              > łużby, prokuratura, instytucje publiczne, społeczne, sztuka i kultura narodowa,
              > wszystkie gałęzie gospodarki ... wsio pooszło .... i ktoś dzisiaj ma odwagę na
              > zywać Polskę krajem rozwiniętym? Ten tylko może tak twierdzić,kto w tym "okrągł
              > ym" zgoworze brał bezpośrednio czy pośrednio udział.
              >
              > Mam pytanie: A kto brał udział w okrągłym stole?? Proszę wymienić tu wszystkich
              > z nazwiska:
              > 1.
              > 2.
              > 3.
              > ...........
              >
              > Ten, kto dzisiaj i przez ostatnie 20 lat samo-rządzi się w kraju, ten, kto się
              > sprzedał prostytutom i posyła naszych dzieci na śmierć do Iraku czy Afganistanu
              > .
              Co gorsza ten podzial przy "okrągłym stole" odbył się przy milczącej akceptacji kościoła. W zamian nie ruszono w zasadzie lustracji w kościele i wyrażono zgodę na odzyskiwanie majątku kościelnego. "Pan, wój t i pleban" podzielili wszystko, a reszta została dla społeczeństwa.
              • the-only-bodzio no Andrzejku 25.12.10, 23:11
                Dalszy ciąg smutów.Jeśli myślisz że kościół wyrażał aprobatę ,przy okrągłym stole .To obrażasz Wojtyłę i wcześniejszego Prymasa.To dupy wołowe i Michnik który podpisał sojusz z postkomunistami dali ciała.I nie wykorzystalini Papieża dla dobra Polski.Tylko Świtoń miał czelność i odwagę powiedziedzieć o Bolku.Co póżniej wykorzystywali to Kaczorkowie.Widzę Jędrzeju że kościół Twój wróg .Czyli TY mój.Patrząc na pismaków i co piszą ,to Ślepiec utorował drogę Balcerowiczowi.
                • andrzejdziaba Re: no Andrzejku 25.12.10, 23:27
                  the-only-bodzio napisał:

> Dalszy ciąg smutów.Jeśli myślisz że kościół wyrażał aprobatę ,przy okrągłym sto
                  > le .To obrażasz Wojtyłę i wcześniejszego Prymasa.To dupy wołowe i Michnik który
                  > podpisał sojusz z postkomunistami dali ciała.I nie wykorzystalini Papieża dla
                  > dobra Polski.Tylko Świtoń miał czelność i odwagę powiedziedzieć o Bolku.Co póżn
                  > iej wykorzystywali to Kaczorkowie.Widzę Jędrzeju że kościół Twój wróg .Czyli TY
                  > mój.Patrząc na pismaków i co piszą ,to Ślepiec utorował drogę Balcerowiczowi.

JP II nie miał istotnego wpływu na szczegóły transformacji ustrojowej. Jedna z książek Henryka Pająka bardzo szczegółowo ten problem przedstawiła. JP II nie był rzetelnie informowany o tym, co praktycznie zamierzano i jak to realizowano. Rolę poprzedniego Prymasa oceniam negatywnie. To nie był charakter Prymasa Wyszyńskiego, który potrafiłby twardo się przeciwstawić zamiarom oszustwa społeczeństwa na wielką skalę. Nie jestem wrogiem kościoła, lecz krytycznie oceniam jego rolę podczas przełomu i podczas transformacji. Hierarchowie kościelni "umyli ręcę". To poważny grzech. Dzisiaj są tego skutki. Balcerowiczowi, przecietnemu ekonomiście o gruntownym marksistowskim wyksztalceniu grunt przygotowal układ "czerwonych z różowymi" skwitowany w Magdalence.
                  • kubiss Re: no Andrzejku 25.12.10, 23:37
                    Widze ze wszyscy tutaj Storime ignoruja i jego chore chamskie wpisy :-)

Lepiej trzymac sie od niego z daleka bo niesie za soba straszny smrod . . . . . KubiSS
                    • storima roberciku sweterki tkasz w warlockubis? 26.12.10, 14:52
                      sladem aspiraty jestes zwyklym forumowym gnojem
                      wpisujesz sie chamie aby niszczyc ludzi:

forum.gazeta.pl/forum/w,34281,116616659,120130152,Re_Do_Fatum.html
                      inne pseudo:
                      hitler
                      hitla
                      storina (podrabiales storima)
                      pachujec
                      zniewazyles moje nazwisko gnoju.

itd...

ublizales iwonce, corka, nawalales jak potluczony becwal ordynarne wpisy z rozmaitych IP na forum dla 50. latkow i inne .

roberciku.
                      jak tam bizens sweterkowy gnoju.
                      • Gość: WD Re: roberciku sweterki tkasz w warlockubis? IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.10, 00:07
                        Hyclu storima paszioł won!
                  • the-only-bodzio Re: no Andrzejku 26.12.10, 00:05
                    Jędrzeju na Boga czy jesteś zakuty w skale.Pamiętasz te słowa niech wstapi duch święty i odnowi oblicze ziemi.Tej ziemi.Kto zburzył mury berlińskie.Ksiądz Hugo połączony z Lechem? Z jednym się zgadzamy Balcerowicz zrobił bogactwo pierwszym zlodziejom .Dał im milion .
                    • Gość: xqz Re: no Andrzejku IP: *.net.stream.pl 26.12.10, 07:53
                      Przepraszam bardzo ale KK zdecydowanie zyskał na transformacji. Przez długie lata za tzw, komuny KK był trzymany na krótkiej smyczy w latach 80 uzyskał spory wpływ na to co się dziej a pod ich koniec w zasadzie rozdawał karty. KK w swej odmianie polskiej to kosciół książat kosciól bedacy daleko od spraw wiernych. Taki kosciól popierał i JPII i popiea jego następca. Natomiast kosciól biednych zwazany z tzw. teologia wyzwolenia majacy swe korzenie w ubogiej Ameryce Łacinskiej jest nieakceptowany - bo kosciól ten głosi mało popularne idee rodem z socjalizmu które bogatemu kosciołowie staja koscia w gardle.
                      Bez wzgledu na to co by nie stwierdzic w Polsce KK za milczaca zgode na zamiane (zreszta zgoda ta nie dziwila skoro kosciół był jej beneficjentem) skromnego socjaizmu na kapitalizm rodem z XIX wieku dostał władze i majatek. Pamietajmy tez iż KK nie ma ojczyzny to jest instytucja ponad państwowa pilnująca głównie WŁASNYCH interesów dlatego tez KK poparł miedzy innymi wchłoniecie Polski przez UE.
                      To tyle jesli chodzi o sprawe KK - nie mniej odbieglismy od tematu którym jest sytuacja na Białorusi.
                      W tym temacie napisze raz jeszcze - zachód musi szukac nowych terenów do ekspansji - z państw europejskich narazie jedynie Białoruś opiera się tej ekspansji ale tylko dziki temu iż ma pomoc ze strony Rosji. Z chwilą kiedy by tam pomoc znikneła los Białorusi bedzie nie do pozazdroszenia. Jedyna nadzieja iż do tego czasu UE po prostu padnie.
                      • Gość: driver Re: no Andrzejku IP: *.dip.t-dialin.net 26.12.10, 10:03

> le tylko dziki temu iż ma pomoc ze strony Rosji.

Pomoc ze strony Rosji, piszesz:)))
                        Od kiedy Rosja pomaga; panstwo totalnie anormalnie ekonomicznie i politycznie

Z chwilą kiedy by tam pomoc zn
                        > ikneła los Białorusi bedzie nie do pozazdroszenia.

Rozumiem, ze obecnie jest do pozazdroszczenia? :))) hehe
                        No to gratuluje wiedzy i logicznego myslenia

Jedyna nadzieja iż do tego c
                        > zasu UE po prostu padnie.

Nadzieja dyletanta wzglednie szalenca : )))
                        • Gość: xqz Re: no Andrzejku IP: *.net.stream.pl 26.12.10, 10:13
                          Rosja pomaga bo Białoruś stanowi strefe buforową to po 1. Po 2 przez Białoruś idzie tranzyt Ropy i Gazu na zachód więc jakby co to Białoruś moze go zablokować. Co do sytuacji ekonomicznej to Białoruś moze nie zapewnia luksówsów swym obywatelom ale rozsądne minimum tak. W Polsce jedni nie maja nawet minimum drudzy pławia się w przepychu.
                          • Gość: driver Re: no Andrzejku IP: *.dip.t-dialin.net 26.12.10, 10:24

> Rosja pomaga bo Białoruś stanowi strefe buforową to po 1. Po 2 przez Białoruś i
                            > dzie tranzyt Ropy i Gazu na zachód więc jakby co to Białoruś moze go zablokować
                            > . Co do sytuacji ekonomicznej to Białoruś moze nie zapewnia luksówsów swym obyw
                            > atelom ale rozsądne minimum tak.
                            >W Polsce jedni nie maja nawet minimum drudzy p
                            > ławia się w przepychu.

Udowdnij, gdyz inaczej to demagogia

Dlatego prosilbym o linki do wyzej przedstawionej tezy.

• Gość: WD do xqz Re: no Andrzejku IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.10, 00:14
                              Masz rację, już nie po raz pierwszy. Mam pytanie: Czy my się znamy? :))
                              Pozdrawiam,Wiktor
                        • Gość: WD - to ważne!!! Re: no Andrzejku IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.10, 00:12
                          Trzeba się trzymać Rosji z daleka! Przyjaźnić się na odległość, natomiast zacieśniać Sojusz z Ukrainą, Białorusią i Litwą czy nawet wszystkimi Państwami tzw. Bałtyckimi
                      • Gość: WD Re: no Andrzejku IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.10, 00:11
                        KK zyskał na transformacji - to prawda, ale tylko KK /jako instytucja/, nie zaś Lud Boży!
                    • andrzejdziaba Re: no Andrzejku 26.12.10, 08:51
                      the-only-bodzio napisał:

> Jędrzeju na Boga czy jesteś zakuty w skale.Pamiętasz te słowa niech wstapi duch
                      > święty i odnowi oblicze ziemi.Tej ziemi.Kto zburzył mury berlińskie.Ksiądz Hu
                      > go połączony z Lechem? Z jednym się zgadzamy Balcerowicz zrobił bogactwo pierws
                      > zym zlodziejom .Dał im milion .

Takie poglądy miałem już w latach 90-ych. Obszernie opisalem stan Polski po 10 latach transformacji we wrześniu 1999 r. Myślę, że JP II nie akceptował takiego przebiegu transformacji ustrojowej w Polsce, ale czy mógł coś zrobić? Jedno jest pewne, że wyczerpły się już mozliwości społeczne, ekonomiczne i polityczne tzw. transformacji ustrojowej. Proces bezczelnego okradania społeczeństwa, zawłaszczania władzy we wszystkich sferach i poziomach trwałby krócej, ale wejście Polski do UE przedłużyło ten proces. Klęski żywiołowe, ostre zimy, globalny kryzys ekonomiczny i problemy UE mogą sprawić, że zaprojektowany przez "architektów" przy "okrągłym stole" porządek zacznie się chcwiać.
                      • Gość: xqz Re: no Andrzejku IP: *.net.stream.pl 26.12.10, 09:36
                        Pozwole się z tobą nie zgodzić. JP II prywatnie mógł nie akceptować kierunku zmian w Polsce. Jakoś papież niestety wydał milcxaca zgodę. Zreszta to za Jego pontyfikatu przymykano oko na działalnosć quasi sekty jaka w KK stali się tzw. Lefebryści natiomiast zdecydowanie działano w przypadkach ksiezy związanych z tzw. teologa wyzwolenia. Dla przypomnienia podam iż Teologia wyzwolenia opiera się na związku między teologią chrześcijańską (głównie katolicką) i aktywizmem politycznym, szczególnie w kwestiach sprawiedliwości społecznej i praw człowieka. Ze względu na kontrowersyjną naturę tych zagadnień, ich miejsce w nauce Kościoła, oraz to, w jakim stopniu hierarchowie kościelni powinni się w nie angażować, zawsze była przedmiotem dyskusji. Teologia wyzwolenia koncentruje się na osobie Jezusa postrzeganego jako wyzwoliciela. Nacisk kładzie się na te fragmenty Biblii, gdzie misja Jezusa jest opisana właśnie w rozumieniu wyzwolenia, i gdzie on sam przedstawiony jest jako ten, który przywraca sprawiedliwość. Część z wyznawców tej teologii dodawała do niej elementy marksizmu, wspierała sandinistów. Główna kontrowersją jest doktryna o odwiecznej walce klas. Watykańska Kongregacja Doktryny Wiary nakazała tym teologom zaprzestania takich publikacji. Jasno wynika z tego iż Teologi aWyzwolenia była nie w smak kosiołowi bogatemu - kościołowi ksiązat. A taki jest współczesny KK. Wystarczy popatrzeć na rznice w poziomie zycia księży i ich parafian czasem kontrast jest ogromny.
                        JP II jako Papież pilnował interesów KK a w interesach tych nie było miejsca na "ubogi kosiciół" zwłaszcza w prespektywie uzyskiwanai przez KK ogromnej władzai majątku w krajach post socjalistycznych.
                        Jesil zaś chodzi o Polske to przez 20 lat kolejnych RP zniszczono 45 lat osiadnięć socjalizmu - socjlizmu który sporo zbudował mimo nie tylko braku pomiocy z zewnątrz ale tak naprawde działań potęgujacych bałagan i doprowadzajcych Polske na skraj wojny domowej w na przełomie lat 70 - tych i 80 - tych.
                        W tej chwili to co się dzieje czyli działalnosc zachodu nazywana jest współczesna odmiana kolonializmu i co ze smutkiem stwierdzam przez ostatnei 20 lat nikt z rzadzacych z pod jakiej opcji by oni nie byli nic nie zrobił w kierunku zmiany tej sytuacji.
                        Nikt poza naprawde nielicznymi politykami nie mówi narodowi iż przez 20 lat byli oszukiwani a za chaos i marazm lat 80 -tych zachd odpowiada na równi z tymi co byli wtedy u władzy. I że kapitalizmu się nie da zreformować bo w swych założenaich jest on ustrojem bandycim i zkałada kaste posiadaczy i właścicieli dóbr i kast pracowników najemnych niemal bez praw. I likwidacja tych nierówniści własnie legła u podstaw stworzenai socjalizmu - ustroju bezkastowego ustroju przyjaznego szaremu człowiekowi.
                        PRL nei był idealny ale PRL praktycznei do konca lat 70 -tych dawał prace budował przemysł budował osiedla mieszkaniowe i szkoły oraz drogi. Kolejne RP zajmowały się jedyne konsumcją i sprzedarza tego co wybudwał PRL pod szyldami że sa to firmy nierentowne.
                        Natomist KK na szyldach ma litowanie się nad biednymi, ubogimi i potempienei nadmiernego bogacenia się a tak naprawde po za słowami nic nie robi aby tę sytuacje zmienić. A dlaczego - ano z tej prostej przyczyny iż jego funkcjonariusze sami znajdują się albo na szczytach albo przynajmniej na wyskoich piętrach tej piramidy społecznej. Wiec niemaja zamiaru czegokolwiek zmieniać.
                        Innymi słowy nasówna sie tu podsómowanie z krótkiej rozprawy Reja: "Ksiadz Pania wini - Pan ksiedza a nam biednym zewsząd nędza".
                        Zmianę tej sytuacji mogła by uczynić chyba kolejna rewolucja socjalistyczna ale mam obawy iż Polacy chyba są do tego niezdolni.

• andrzejdziaba Re: no Andrzejku 26.12.10, 10:47
                          Może masz rację w sprawie JP II? Nie mam dość informacji, aby ten problem jednoznacznie ocenić. Stosunek to teologii wyzwolenia był na pewno wyraźny. Ale w Ameryce Południowej są hierarchowie, którzy mają odwagę stanowczo bronić biednych. U nas takich nie ma.
                          Społeczna nauka KK stworzyła pewne ramy nowego ustroju społecznego, ale świeccy w nim są mało aktywni. Dają się wtłoczyć w ramki różnych duszpasterstw, ruchów itp. inicjatyw, w których instytucjonalni kościelni animatorzy i opiekunowie naają ton i kierunek tym ruchom. Ale to wina świeckich, którzy mało wymagają od duchownych. Dzisiaj jest obchodzony w kościele dzień ku czci św. Szczepana, który miał odwagę umrzeć za wiarę. Tej odwagi i męstwa dzisiaj potrzeba, aby pokonać słabości ludzkie i instytucjonalne nie tylko w kościele.
                          • Gość: WD Re: no Andrzejku IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.10, 00:17
                            Toz prowda, Panie Andrzeju, święta prawda, zgadzam się z Panem.
                          • Gość: xqz Re: no Andrzejku IP: *.net.stream.pl 27.12.10, 06:12
                            Nikt nie twierdzi iż ich nie ma. Nie mniej stosunek Watykanu do nich jest dośc jednoznaczny. Ktoś tu pisał iz stosunek dołów w Ameryce Łacinskiej do KK w swym "klasycznym" wydaniu jest dość jednoznaczny. A ja postawię pytanie. Dlaczego tak jest? Dlaczego wszelakie ruchy lewicowe w tych rejonach i ogólne w innych rejonach świata maja dośc jednoznaczny stosunek do KK? Odpowiadam. Dlatego iż KK w swym wydaniu klasycznym to kosciów ksiązat żyjących w luksusie to kosciół bedacy daleko od spraw swych wiernych majacych prozaiczne problemy jak przezyć kolejny dzień.
                            Daltego i w Polsce mimo iż teoretycznie religijnej - masy wiernych coraz mocniej zauwazaja iż to co głośi KK ni jak ma się do postawy swych przedstawicieli. I zauwaza głęboki kontrast miedzy teoria a praktyką. Własnie taka a nie inna rzeczywistosć stała się powodem iż religia i kosiół została wykreślona przez ruchy lewicowe. A w końcu KK u swych korzeni był jak najbardziej lewicowy - niestety to tylko teoria - w XXI wieku KK w swej większości to kosciół bogaczy majcy usta pełne frazesów i nic po za tym.
                            KK w Polsce zajmuje sie głównei jednm powiekszaniem swego zakresu wpływów i swego majatku. Swych wielrnych ma głeboko i szeroko - niestety.
                            To ze religia i kosciów moze funkcjonować w państwie socjalistycznym najlepiej swiadczy sytuacja KK w Wenezueli gdzie mimo tego iz jest to kraj na drodze do socjalizmu KK ma się tam całkiem dobrze. Tyle że tam w swej wikszosci odnalazł on swe miejsce takie jak powinno ono być.
                        • the-only-bodzio Re: no Andrzejku 26.12.10, 11:00
                          Nie rozmawiamy tu o sekcie KK tylko o papieżu ,który odegrał tu decydującą rolę w obaleniu komunizmu w Polsce.Powstał nawet swoisty pakt papieża z Reaganem .Tak zwane święte przymierze art.Carla Bernsteina.Węc szkoda gadać o roli Ślepca , który uchronił nas przed wojskami interwencyjnymi.Bo to bzdety i wybielanie Jaruzelskiego ,któremu już dawno powinno się odebrać stopień genaralski i przynależności pieniężne.Komunistycznym włodarzom trzęsły się ręce jak z Papą rozmawiali.Pamiętam jak na lotnisku Okęcie Ślepiec wybiegł z namiotu bardzo poruszony lol.Papież tak zabolał komunistów ,że Go postrzelili.Dla mnie najbardziej feralne to były rządy Kwasniewskiego i jego pięknej Jolki.Która ma teraz klopoty w swojej fundacji.Chłopcy z jego ferajny tak się umocnili ,że głowa mała.Nawet ta biedna ślązaczka Blida patrząc na przekręty swoich kolegów ,też chciała zostać milionerką.Właśnie za rządów Kwacha oddawano kościołowi co zagrabiono, jakby chcieli zagłuszyć własne sumienie.Te lata to w tył.Wiara jest wiarą.Powstaną bowiem falszywi mesjasze i fałszywi prorocy i czynić będą znaki i cuda ,o ile można zwieś wybranych .Wy tedy baczcie.Według Św.Marka.Każdy wychwala swoją wiarę ,a napyla na cudzą.Łącznie z ateistami.Miałem żałozyć taki post jak wszystkim smakowała kolacja wigilijna ,ale się powstrzymałem.
                          • andrzejdziaba Re: no Andrzejku 26.12.10, 17:11
                            Też nie zuwazyłem, że przekroczona została setka. Wrócę do tematu.
                          • andrzejdziaba Re: no Andrzejku 26.12.10, 23:41
                            Przeniosłem dyskusję do wątku p.t."Co dalej z Tobą Polsko"?
                        • Gość: driver Re: no Andrzejku IP: *.dip.t-dialin.net 26.12.10, 11:37

> Pozwole się z tobą nie zgodzic.JP II prywatnie mógł nie akceptować kierunku zm
                          > ian w Polsce.

Ciekawe. JP II, ktory jak zaden inny papiez nie zaangazowal sie w walke z komunizmem, nagle nie akceptowal zmian w Polsce? Ciekawe dlaczego?
                          Fajny sposob rozumowania, nie ma co : )))

Jakoś papież niestety wydał milcxaca zgodę. Zreszta to za Jego po
                          > ntyfikatu przymykano oko na działalnosć quasi sekty jaka w KK stali się tzw. Le
                          > febryści

Nastepny przyklad dyletanctwa tudziez demagogi. Merytorycznie konkluzja do bani.
                          Upraszczasz powazny temat.Moze najpierw zapoznaj sie postanowieniami II Soboru Watykanskiego i sprobuj je zrozumiec, nie w kontekscie lewaka o ponizej przecietnej erudycji i prawdopodobnie rownie przecietnym wyksztalceniu, klikajacego w klawiature na poczatku XXI wieku ale przez pryzmat Teologii i jakze konserwatywnej instytucji jaka jest KK i Watykan ogolnie i to wszystko przed 50 laty.
                          JP II w 1988 wyswiecil arcybiskupa Levebrv i 4 biskupow- to tak na marginesie.
                          To naprawde bardzo dlugi temat, dlatego zapoznaj sie z nim, no chyba ze masz mentalnosc forumowego filozofa. Ale to twoja sprawa.

>natiomiast zdecydowanie działano w przypadkach ksiezy związanych z tzw
                          > . teologa wyzwolenia. Dla przypomnienia podam iż Teologia wyzwolenia opiera si
                          > ę na związku między teologią chrześcijańską (głównie katolicką) i aktywizmem po
                          > litycznym,

.... w Ameryce Poludniowej i Srodkowej aktywizmem czesto prokomunistycznym, warto dodac

szczególnie w kwestiach sprawiedliwości społecznej i praw człowieka.

Tutaj trudno sie z Toba nie zgodzic. Watykan zaniedbal nedze w tej czesci regionu swiata i dla ratowania jego przed zagrozeniem komunistycznym i sowieckim byl zdecydowanie
                          przeciwko teologii wyzwolenia, a szkoda.
                          > Ze względu na kontrowersyjną naturę tych zagadnień, ich miejsce w nauce Kościo
                          > ła, oraz to, w jakim stopniu hierarchowie kościelni powinni się w nie angażować
                          > , zawsze była przedmiotem dyskusji. Teologia wyzwolenia koncentruje się na osob
                          > ie Jezusa postrzeganego jako wyzwoliciela. Nacisk kładzie się na te fragmenty B
                          > iblii, gdzie misja Jezusa jest opisana właśnie w rozumieniu wyzwolenia, i gdzie
                          > on sam przedstawiony jest jako ten, który przywraca sprawiedliwość. Część z w
                          > yznawców tej teologii dodawała do niej elementy marksizmu, wspierała sandinistó
                          > w.
                          No wlasnie. Dlatego jest zrozumialym dystans Watykan dla prosandinistycznych ksiezy.
                          Nie ma sie co licytowac, ale warto przypomniec co robili marksisci - praktycy= republikanie w Hiszpanii i komunisci w Rosji z ksiedzami i KK to mozemy zrozumiec dezaprobate tej instytucji do Czerwonych i jej sympatykow.

Główna kontrowersją jest doktryna o odwiecznej walce klas. Watykańska Kongre
                          > gacja Doktryny Wiary nakazała tym teologom zaprzestania takich publikacji.
                          Jasn
                          I slusznie, gdyz Walka Klas to dzialka dla politologow a nie teologow.

> o wynika z tego iż Teologi aWyzwolenia była nie w smak kosiołowi bogatemu

Zgoda. Mozna i nalezy krytykowac Watykan/KK w pewnej czesci jego dzialan, postanowiec i postaw. Ja osobisicie identyfikuje ta Instytucje nie tylko jako reprezentanta Mojej Religii, ale odnajduje w nim takze moja tozsamosc i widze pewien sposob na zycie, pamietajac takze,ze ta religia to nalezy do Kultury naszej cywilizacji, tak obecnie zagrozonej, moim zdaniem, przez fundamentalizm i przesadny relatywizm.

- koś
                          > ciołowi ksiązat. A taki jest współczesny KK. Wystarczy popatrzeć na rznice w po
                          > ziomie zycia księży i ich parafian czasem kontrast jest ogromny.

> JP II jako Papież pilnował interesów KK a w interesach tych nie było miejsca na
                          > "ubogi kosiciół" zwłaszcza w prespektywie uzyskiwanai przez KK ogromnej władza
                          > i majątku w krajach post socjalistycznych.
                          Nonsens
                          JP II stawial ponad wszystko Interes Jednostki ponad jakiekolwiek Instytucje.
                          Ale nie zapominajmy, ze jako "Glowa" KK musial byc rowniez politykiem,a nie bylo to latwe, zwazywszy, ze zaden z niego populista nie byl.

> Jesil zaś chodzi o Polske to przez 20 lat kolejnych RP zniszczono 45 lat osiadn
                          > ięć socjalizmu

Wystarczy. Znowu stereotyp wg laika-populisty:)))
                          Osobiscie bronilem w tym forum socjalizmu jako systemu, ale socjalizmu demokratycznego, czyli systemu politycznego opartego na demokracji parlamentarnej,gdzie panstwo chroni swoich obywateli socjalnie poczawszy od bezplatnej opieki lekarskiej a skonczywszy na bezplatnej edukacji, dostepie do kulturym, etc. Bronilem systemu ekonomiczego jako gospodarki wolnorynkowej.
                          PRL byla napewno panstwem opiekunczo socjalnym. Moge to stwierdzic jako syn z wielodzietnej rodziny. Rodzice pobrali sie w pierwszej dekadzie lat 80 tych. Tata moj jako pracownik MPK byl w stanie utrzymac 6 osobowa rodzine i jeszcze studiowac zaocznie bezplatnie. Wczasy i opieka medyczna byly za darmo. Mieszkania podobnie i gratyfikacje finansowe dla mlodych malzenstw na umeblowanie rowniez.
                          To wszystko prawda i nikt piszacy prawde tego nie kwestionuje.
                          Jestem zdeklarowanym przeciwnikiem komunizmu i sowietyzmu to PRL jako panstwa opieki socjalnej i sprawiedliwego socjalnie dla swoich obywateli bede bronil.
                          Ale nie bede bronil PRL jako systemu i przykladu panstwa. PRL byla systemem niedemokratycznym bez prawa do parlamentu, pluralizmu politycznego. Byla wasalem Rosji a jej reprezentamci to w wiekszosci ludzie z komunistycznym rodowodem.
                          Jedyny w miare lagodny etap PRL to etap gierkowski, moze dlatego, ze Gierek szukal sojusznikow na Zachodzie?

- socjlizmu który sporo zbudował mimo nie tylko braku pomiocy z
                          > zewnątrz ale tak naprawde działań potęgujacych bałagan i doprowadzajcych Polske
                          > na skraj wojny domowej w na przełomie lat 70 - tych i 80 - tych.
                          > W tej chwili to co się dzieje czyli działalnosc zachodu nazywana jest współczes
                          > na odmiana kolonializmu i co ze smutkiem stwierdzam przez ostatnei 20 lat nikt
                          > z rzadzacych z pod jakiej opcji by oni nie byli nic nie zrobił w kierunku zmian
                          > y tej sytuacji.
                          > Nikt poza naprawde nielicznymi politykami nie mówi narodowi iż przez 20 lat byl
                          > i oszukiwani a za chaos i marazm lat 80 -tych zachd odpowiada na równi z tymi c
                          > o byli wtedy u władzy. I że kapitalizmu się nie da zreformować bo w swych założ
                          > enaich jest on ustrojem bandycim i zkałada kaste posiadaczy i właścicieli dóbr
                          > i kast pracowników najemnych niemal bez praw. I likwidacja tych nierówniści wł
                          > asnie legła u podstaw stworzenai socjalizmu - ustroju bezkastowego ustroju przy
                          > jaznego szaremu człowiekowi.
                          > PRL nei był idealny ale PRL praktycznei do konca lat 70 -tych dawał prace budow
                          > ał przemysł budował osiedla mieszkaniowe i szkoły oraz drogi.

To takze zaden argument.
                          Chile od momentu przejecia wladzy przez Pinocheta rozkwitlo ekonomicznie. Podobnie bylo od 1933 roku w Niemczech i czasow Adolfa.
                          A ile wybodowano drog, mostow, fabryk i domow w Rosji podczas epoki Stalina

Wedlug mnie podawanie przykladow panstw totalitarnych jako tych dobrych jest co najmniej nie na miejscu i klasyfikowanie ich wyzej od III RP jest co najmniej nie na miejscu.
                          • andrzejdziaba Re: no Andrzejku 26.12.10, 17:10
                            Nie zauważyłem, że zosatła przekroczona setka. Przeczytam dokładnie później i spróbuję ustosunkować się.
                          • andrzejdziaba Re: no Andrzejku 26.12.10, 23:42
                            Przeniosłem dyskusję do wątku p.t. "Co dalej z Tobą Polsko"?
                          • Gość: WD Re: no Andrzejku IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.10, 00:20
                            To co zrobił i czy... Karol Wojtyła dla Polski, to się przekonamy, jak Polska będzie suwerenna i wolna. Historia dopiero wtedy, bez szlochań i współczuć, oceni. Teraz można tylko posiadać informacje i je przeciwstawiać, analizując z lotu ptaka to, na co żadnego wpływu My - Polacy nie mieliśmy.
                        • Gość: WD Re: no Andrzejku IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.10, 00:16
                          Widocznie pochodzenie żydowskie Karolowi Wojtyle przeszkadzało, kto wie.
                    • Gość: WD Re: no Andrzejku IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.10, 00:09
                      Kochany Bodzio, wyrzuć sobie z głowy te pierdołki o " niech zstąpi coś tam..." z głowy i przeanalizuj to do czego Wojtyła doprowadził naszą Ojczyznę i nasz Katolicki Kościół! Proszę....

Przykro mi, ale Pan Andrzej ma racje i wie o czym mówi.
                • Gość: WD Re: no Andrzejku IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.10, 00:03
                  Wojtyła sam doskonale wiedział co robił.

Rzeczywiście KK pod dyktando Watykanu przy K. Wojtyle dokonał wielu błędów, nie tylko yen o którym tu wspominamy. De mortuis nihil nisi bene.... ale Papież Benedykt XVI ma od 5 lat co robić - pełne ręce roboty i niezałatwionych wcześniej spraw!

Benedykt XVI - to znakomity Papież, po śp. Papieżu Janie XXIII to drugi Papież i nie wiadomo czy w XXI wieku nie będzie Papieżem Stulecia.

• Gość: WD Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.adsl.inetia.pl 26.12.10, 23:58
                Panie Andrzeju, jakiego tam KK? Raczej zdrajców KK! Takich dzisiaj w KK jest cała masa.
    • andrzejdziaba Polska i Polacy! 26.12.10, 16:59
      Dla Polski i Polaków problemem nie jest Białoruś i Białorusini, lecz Polska i Polacy. Wykazała to polemika w tym wątku.
      • Gość: xx Re: Polska i Polacy! IP: *.icis.pcz.pl 26.12.10, 18:51
        Watek był jednak o Białorusi.

O Polsce i jej problemach można dyskutować na innych watkach.
        • andrzejdziaba Re: Polska i Polacy! 26.12.10, 19:22
          Gość portalu: xx napisał(a):

> Watek był jednak o Białorusi.
          >
          > O Polsce i jej problemach można dyskutować na innych watkach.

Oczywiście. Ja się tylko włączyłem do "podwątku" autorstwa Wiktora Dmuchowskiego, a do niego było przecież skierowane pytanie zasadnicze. Może on dokona podsumowania?
        • Gość: WD do xx Re: Polska i Polacy! IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.10, 00:21
          Nie będziesz nam tu nochala wsadzał swojego nieczystego i mówił o czym tu mamy rozmawiać. Fora ze dwora! Prochwesorku jeden...
    • Gość: wasyl Gratulacje dla Mińska IP: 212.87.241.* 26.12.10, 19:29
      wystosowali również prezydenci większości innych poradzieckich państw oraz przywódcy Chin, Iranu, Wenezueli, Kuby, Syrii, Wietnamu i Autonomii Palestyńskiej. Na razie nie ma informacji, by gratulacje napłynęły z któregoś kraju Unii Europejskiej.
      Więcej... wyborcza.pl/1,75248,8867712,Bialorus__KGB_przeszukuje_mieszkania.html#ixzz19FA81xcE

Niedzielne spacery na ulicach Mińska
      wyborcza.pl/55,75248,8859913,,,,8867712.html
      • Gość: Qlawy Re: Gratulacje dla Mińska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.10, 19:57
        haha:) ciekawe czy oświecony przywódca demokratycznej Korei płn też pogratulował ?
        Pewnie nie omieszka .
        • the-only-bodzio Re: Gratulacje dla Mińska 26.12.10, 22:17
          Włączamy wątek o Polsce , bo synowie komóch nie mogą zrozumieć róznice tych poglądów na czym one podlegały .I w czym odegrał w Polsce Papież J.PII ,który potrafił doprowadzić najwyższych dostojników perelu do łez .Nawet Fidel walił mu czambucha.Nie ma takiego co może się zabrać za łukaszenkę.Ale i tak jego dni policzone.
          • andrzejdziaba Re: Gratulacje dla Mińska 26.12.10, 23:18
            the-only-bodzio napisał:

> Włączamy wątek o Polsce , bo synowie komóch nie mogą zrozumieć róznice tych pog
            > lądów na czym one podlegały .I w czym odegrał w Polsce Papież J.PII ,który pot
            > rafił doprowadzić najwyższych dostojników perelu do łez .Nawet Fidel walił mu c
            > zambucha.Nie ma takiego co może się zabrać za łukaszenkę.Ale i tak jego dni pol
            > iczone.

Może uszanujemy prawo dyskutantów do polemiki na temat tego wątku? Zacznę nowy wątek p.t. "Co dalej z Tobą Polsko".
            • wdmuchowski Czas pogratulować Białorusinom i ich prezydentowi 27.12.10, 00:41

Ja się bardzo cieszę z osiągnięć moich rodaków w Białorusi, że się sprzeciwili bezczelnej arogancji Zachodu i chamskiemu zachowanie pseudo-demokratów i sprzedawczyków - pseudo-Polaków!

Czas dokonać zmian w polskiej polityce zagranicznej i jeśli ktoś tego nie rozumie, jest skończonym bęcwałem, jak ktoś powiedział na Sikorskiego ...

Czas pogratulować naszym sąsiadom i zacząć współpracować w imię wspólnego dobra i poprawienia stosunków!

Czas pogratulować obywatelom państwa białoruskiego, że w ten oto sposób wyrażają swój szacunek do tego, kto o ich losie przez 15 lat się troszczy /co było nawet 8 lat temu, a co dzisiaj, - to ziemia i niebo/.

Reasumując:

Szanowny Panie Prezydencie A.G.Łukaszenko!
              My, Polacy - patrioci swojej ziemi, stęsknieni za naszym suwerennym krajem, wyrażamy uznanie Pańskich zasług przed swoim Narodem i serdecznie gratulujemy Panu tak wysokiego swych obywateli. W tak trudnych, politycznie niekorzystnych dla Białorusi warunkach, jednak udowodnił Pan wszystkim, iż potrafi Pan zadbać o interesy swojego Państwa.
              Gratulujemy Panu wygranej i życzymy zdrowia, wytrwałości oraz sukcesów politycznych!

Z wyrazami szacunku mieszkańcy Częstochowy:
              1. Grażyna Kalinowska-Dmuchowska
              2. Lidia Dmuchowska
              3. Wiktor Dmuchowski
              4.
              5.
              6.

Proponuję się wpisać i ten lis wyślę osobiście do Kancelarii Pana Prezydenta Łukaszenki.

Wszystkim przyjaciołom dziękuję i pozdrawiam, Wiktor Dmuchowski, Częstochowa
              • Gość: Wiktor Dmuchowski Re: Czas pogratulować Białorusinom i ich prezyden IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.10, 00:44
                List do Prezydenta Łukaszenki

Szanowny Panie Prezydencie A.G.Łukaszenko!
                My, Polacy - patrioci swojej ziemi, stęsknieni za naszym suwerennym krajem, wyrażamy uznanie Pańskich zasług przed swoim Narodem i serdecznie gratulujemy Panu tak wysokiego poparcia swych obywateli. W tak trudnych, politycznie niekorzystnych dla Białorusi warunkach, jednak udowodnił Pan wszystkim, iż potrafi Pan zadbać o interesy swojego Państwa i wszystkich Białorusinów.
                Gratulujemy Panu wygranej i życzymy zdrowia, wytrwałości oraz sukcesów politycznych!

Z wyrazami szacunku mieszkańcy Częstochowy:
                1. Grażyna Kalinowska-Dmuchowska
                2. Lidia Dmuchowska
                3. Wiktor Dmuchowski
                4.
                5.
                6.

Proponuję się wpisać i ten lis wyślę osobiście do Kancelarii Pana Prezydenta Łukaszenki.

Wszystkim przyjaciołom dziękuję i pozdrawiam, Wiktor Dmuchowski, Częstochowa
                • kubiss Re: Czas pogratulować Białorusinom i ich prezyden 27.12.10, 01:51
                  Przynajmniej Bialoru sto wolny i niezalezny kraj . . . . . :-)
                • the-only-bodzio Re: W>D czy WC 27.12.10, 12:12
                  Chyba cię pogieło z tymi gratulacjami i z pochodzeniem żydowskim Papieża .Jak by napisali ci na forum ,że Papież był platnym sprzedawczykiem Rosji .To też byś uwierzył.Nie liż na płocie napisów dupa.Bo się skaleczysz.Był jedynym co rozwalił całą Europę wschodnią .Oczywiście bez Białorusii.I módl się by unia nie dobrała się tam do prawosławnych Wydmuchowski.Papież był tym dla ciebie co nigdy nie osiągniesz z cała swoją rodziną.Nie jesteś przypadkiem mańkiem z podobnym ip.I dlatego zaczełem się logować .Co tak zawsze się melduje z walnietym na temat wiary.Możemy długo rozmawiać na temat kościoła .Ale Papieża nie, co był komuchom solą w oku.Wiecej pisałem o sprawach Polski by nie mieszała się w takie sprawy jak Irak ,Afganistan i Biołoruś .Oczywiście ,że mieszkający tam Polacy będą mieli równe prawa jak ty tutaj .Gdzie możesz bezkarnie pluć na katolików i pały w łeb nie dostaniesz.Napewno nie takiej Białorusii.By w Polsce zaczeły obowiązywać takie prawa dla pracowników jakie ma reszta unii.I to mnie interesuje niż twój skansen zwany Białorusią.Kto realizował nauki Papieża ?Kto tym się interesował.W pędzie bo zdobycze dobrobytu jak internet ,telefon i telewizja.W tej transformacji Polacy o czymś zapomnieli.Zachłysneli się wolnością.Nie bójcie się otwórzcie ,otwórzcie na oścież drzwi Chrystusowi i Jego zbawczej władzy.Otwórzcie granice państw systemów ekonomicznych i politycznych.Szerokie dziedziny kultury cywilizacji i rozwoju.Nie bójcie się .Ktoś to jednak zrealizował .A teraz jedyny cel to wszysto zdekredytować.Żaden rząd i władza panie W>C dlugo nie pociągnie lejąc gumą wlasnych obywateli.Nie pozdrawiam
                  • storima Re: W>D czy WC 27.12.10, 12:35
                    the-only-bodzio napisał:

Przecież rozmawiasz tutaj z przedstawicielami:

homo sovieticus.

• Gość: :)) do storjamy Re: W>D czy WC IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.10, 12:51
                      Nie, to ja tu rozmawiam z takim jednym storosramo-perdolius
                      • storima Re: W>D czy WC 27.12.10, 13:01
                        homo soviticus

Jest on jak niewolnik, który po wyzwoleniu z jednej niewoli czym prędzej szuka sobie drugiej. Homo sovieticus to postkomunistyczna forma «ucieczki od wolności», którą kiedyś opisał Erich Fromm (Tischner, 1992)
                        pl.wikipedia.org/wiki/Homo_sovieticus
                        Dodac trzeba, ze obecni tutaj z homo sovieticus,
                        sa chamscy
                        wulgarni
                        agresywni

Tak jak reżim Lukaszenki na Biolorusi.

Za chwile oczywiscie padna
                        kolejne wulgaryzmy przedstwiciela Lukaszenki w Czestochowie.
                        • andrzejdziaba Re: W>D czy WC 27.12.10, 16:50
                          storima napisał:

> homo soviticus
                          >
                          > Jest on jak niewolnik, który po wyzwoleniu z jednej niewoli czym prędzej szuka
                          > sobie drugiej. Homo sovieticus to postkomunistyczna forma «ucieczki od wol
                          > ności», którą kiedyś opisał Erich Fromm (Tischner, 1992)
                          > pl.wikipedia.org/wiki/Homo_sovieticus
                          > Dodac trzeba, ze obecni tutaj z homo sovieticus,
                          > sa chamscy
                          > wulgarni
                          > agresywni
                          >
                          > Tak jak reżim Lukaszenki na Biolorusi.
                          >
                          > Za chwile oczywiscie padna
                          > kolejne wulgaryzmy przedstwiciela Lukaszenki w Czestochowie.

Ale homo sovieticus jest osobnikiem tchórzliwym. Jego "odwaga" ujawnia się dopiero w grupie, kiedy ryzyko oberwania jest minimalne. Wiktor Dmuchowski jest odważnym człowiekiem. doświadczyłem tego osobiście. Ma też odwagę wyrazić pogląd na sprawę dotyczącą bieżącej sytuacji w Białorusi i go bronić. Tzw. obrońcy praw człowiekaw Polsce z prominentnymi politykami i urzędnikami, a wśród nich Radosławem Sikorskim zachowują się po faryzejsku. Dlaczego nie bronią praw ludzi w Polsce, wobec których te prawa sa łamane? Najpierw niech zadbają o porządek na własnym podwórku, aby mieć prawo do zwracania uwagi komukolwiek.
                          • storima Re: W>D czy WC 27.12.10, 19:04
                            andrzejdziaba napisał:
                            > Ale homo sovieticus jest osobnikiem tchórzliwym. Jego "odwaga" ujawnia się dop
                            > iero w grupie, kiedy ryzyko oberwania jest minimalne.

Totez wlasnie dlatego on sobie dobrze radzi, homo sovieticus, w krajach demokracji.

Niech sprobuje glosic idee wolnosci na Bialorusi.

Oberwie palami. Zbija mu krwawo twarz. Beda przesladowac.

Nie wiem czy pamietasz Andrzeju, kiedy twoj bohater, ktorego zreszta znasz fikal sobie koziolki przed orkiesstra filharmonii czestochowaskiej???
                            A mial nia dyrygowac.

Czy uwazasz, ze za taki 'akt odwagi' w panstwowej bialoruskiej filharmonii nie dostalby palami po plecach???

Bohaterem to on ma jeszcze szanse zostac.

ale

Na totalitarnej Bialorusi.

Tu to on sie bawi swa agresja wobec swej rodziny, Polski i demokracji.
                            • Gość: WD z przyjemnością Re: W>D czy WC IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.10, 20:42
                              Tobie gó...arzu-storimo zawsze i z wielką przyjemnością, bo są takie kanalie, jak Ty, które są wyrodkami i są nie reformowalni. No i zabierają tylko czas na swe urojenia!
                  • Gość: WD Re: W>D czy WC IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.10, 12:45
                    Jedna sprawa się domyślać, druga wiedzieć. Nie trzeba do tego płotu, tępaku... i nie obrażaj mnie, jak się wyrażam jasno i prawdziwie, bo będę robił tak jak teraz to samo.

Rodzina Kaczorowskich ma pochodzenie żydowskie i czy Ci się to podoba czy nie - jest to tak, jak mówię.
                  • Gość: WD do bodzio Re: W>D czy WC IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.10, 12:50
                    Bodzio to ty taki pachujelec. Jest jeszcze jedna tu taka głupia baba, co pisze, była "pierwszym kiedyś człowiekiem, teraz pisze na forum
                    • the-only-bodzio Re: W>D czy WC 27.12.10, 13:17
                      Panie W>C już pisałem kiedyś wołków z tobą nie pasałem.Tępaku matka Papieża była Białorusinką .Szybko cię można W>C wyprowadzic z równowagi.Takie małe i niezrównoważone.Powyciągaj drzazgi z języka.Nie pisz więcej bo bo mnie ogarnia czarna rozpacz.
    • andrzejdziaba W sprawie JP II i KK 27.12.10, 11:17
      W ramach polemiki i podsumowania z moim interlokutorami n.t. roli JP II oraz kościoła katolickiego w Polsce w zaplanowaniu i przebiegu tzw. transformacji ustrojowej powim tylko, że o ile mam ugruntowany pogląd dotyczący roli rodzimego koscioła, to nie mam w sprawie roli naszego Papieża. Ale uderzmy sie w piersi i odpowiedzmy sobie, jak realizowaliśmy Jego nauki? Jego pielgrzymki, encykliki, spotkania z Polakami w Watykanie. Co my z tym dziedzictwem zrobilismy? Czy nie mówił do nas z wielkim poruszeniem o Ojczyźnie: "... To jest Moja Matka ... ."? A jak my traktujemy Naszą Matkę? Zróbmy rzetelny rachunek sumienia i przestańmy Go krytykować.
      • Gość: xqz Re: W sprawie JP II i KK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.10, 12:12
        Faktem jest iż wizja JPII a wizja kościoła w Polsce to być może nie to samo. Nie mniej tak to najczęściej jest iż to "szef" ponosi odpowiedzialność - przynajmniej częściowa za działania swych podwładnych. A niestety polski KK chyba nie do końca rozumiał intencje swego Papieża. Tak czy owak polski KK chyba jest największym beneficjentem zmian. I chyba nieco oddalił się od swych wiernych czasem z trudem łączących koniec z końcem.
        • the-only-bodzio Re: W sprawie JP II i KK 27.12.10, 12:36
          Napisz jeszcze xqz ,że najwiekszym reformatorem zmian na lepsze ma poczytny dziennik fakty i mity i jej szef .Muszę Cię zmartwić ,ale sporo jeszcze ludzi chodzi do kościoła i na pasterkę .I tak na odchodne ,kanałami kościelnymi była przerzucana pomoc dla Polski i nie tylko.To za wolną ojczyznę zginął ks.Popiełuszko ,ks Niedzielak i ks. Suchowolec ks Zych.Każdy kiedyś odpowie za swoje słowa i czyny .
          • Gość: do jedynego Bodzia Re: W sprawie JP II i KK IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.10, 12:57
            Chodzić do KK, a chodzić do stajenki i walić łbem przed plastikowymi krowami dla Ciebie jest to jedno i to samo. Nie pouczaj mnie, synku, Tobie trzeba jeszcze dużo mleka wraz z rozumem wyssać... tylko u kogo - oto pytanie.
        • andrzejdziaba Re: W sprawie JP II i KK 27.12.10, 12:43

> Faktem jest iż wizja JPII a wizja kościoła w Polsce to być może nie to samo. Ni
          > e mniej tak to najczęściej jest iż to "szef" ponosi odpowiedzialność - przynajm
          > niej częściowa za działania swych podwładnych. A niestety polski KK chyba nie d
          > o końca rozumiał intencje swego Papieża. Tak czy owak polski KK chyba jest najw
          > iększym beneficjentem zmian. I chyba nieco oddalił się od swych wiernych czasem
          > z trudem łączących koniec z końcem.

Wydaje mi się, ze JP II nie był rzetelnie infomowany o charakterze planowanych i realizowanych zmian. Tak pisał Henryk Pająk w jednej ze swoich książek. Potwierdzeniem blokowania informacji rowniez przez sam kościół może byc fakt, że o molestowaniu przez abp. Paetza dowiedział się od Wandy Półtawskiej. Można więc też wnioskować na tym przykładzie o nielojalności swoich najbliższych współpracowników, a wśród nich aktualnego metropolity krakowskiego.
          • wdmuchowski Re: W sprawie JP II i KK 27.12.10, 13:01
            Kontrowersyjne, ale ciekawe teksty, zmuszające do myślenia:
            zaprasza.net/a.php?article_id=31299
            zaprasza.net/a.php?article_id=31292
            • the-only-bodzio Re: W sprawie JP II i KK 27.12.10, 19:10
              Jeśl Marek Głogoczewski nazywa Katyń przyczólkiem NATO, A Borys przeszkoloną agentką.To tylko wyjechać na Białoruś .I jeżdzić na tej sławnej i dobrej (92.Są tam rożne rodzynki starego doktora o holocauście.Wiadoma że dr nie lubi żydów.O stanie wojenym co się muszę zgodzić bo plan Barcerowicza został opóżniony.Pan dr się stanem wojennym nie przejmuje ,bo jest na wycieczce w Indiach.O Solidarności i innych nie napiszę.Oczywiście pan dr.nazywa się wolnym człowiekiem broń Boże agentem.To faktycznie Wydmuchowski możesz czerpać wzorce cała gębą.
              • Gość: WD Re: W sprawie JP II i KK IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.10, 20:39
                dr filozofii Marek G. jest mądrym facetem w odróżnieniu od Ciebie, prawda nie ze wszystkimi tezami jego się zgadzam, ale wolę jego punkt widzenia, niż Twoją ślepotę.
          • Gość: xqz Re: W sprawie JP II i KK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.10, 13:44
            Można się zastanawiać na tym o czym JPII i na ile był rzetelnie informowany o tym w którym kierunku idą sprawy w jego ojczyźnie niestety zgodnie z zasadą iż niewiedza nie tłumaczy trzeba przyjąć ze smutkiem iż niestety jakąś winę za zaistniała sytuacje JPII ponosi. W końcu to on sam dobierał sobie współpracowników i w swym dobrze pojętym interesie kiedy się okazało iż zatajali oni lub przeinaczali pewne fakty należało sich zmienić na innych którzy by tego nie czynili. My Polacy do JPII mamy niestety stosunek emocjonalny - wiele kręgów na świecie podchodząc do sporawy na zimno nie waha się przed sporą krytyką jego postępowania w wielu sprawach.
            I ze smutkiem stwierdzam iż doprowadzenie (po przez brak zdecydowanej reakcji na dziejące się sprawy) do rozdźwięku miedzy wiernymi a KK w Polsce był niestety błędem.
            W tej chwili nawet już wielu Polaków widzi zasadniczy rozdźwięk miedzy tym co polski KK głosi a czynami i poziomem życia jego kapłanów.
      • Gość: WD Re: W sprawie JP II i KK IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.10, 12:53
        Panie Andrzeju, przecież rozumny człowiek wie, że było to przedstawienie teatralne i tyle!
        • the-only-bodzio Re: W sprawie JP II i KK 27.12.10, 18:28
          Patrząc na ciebie Wydmuchowski to staro wyglądasz wedle mnie,a młodszy o te siedem lat .maniek zawsze powtarzam ,jeśli ktos napyla na wiarę katolicka to ma jakiś cel.Ty jako prawosławny wyznawca nie uznajesz dygmatu biskupa i tym bardziej papieża .Bo tak ci nakazuje synku twoja religia.I jako rozumny człowiek powinneś wiedzieć ,że inni mają odwrotne poglądy .Dla ciebie ważny jest sobór dla mnie Papież i nie musisz go zaraz obrażać.Także z Pisem i innym pierdołami jakie piszesz na swoich stronie.Jeśli jesteś kim jesteś to nie musisz się wdawać w pyskówkę jak jakiś niezrównoważony facio.Bo możesz maniek jedynie do rzyci pogadać ,z twoimi wpisami.Tłum częstochowian się wpisał pod twoje wypociny lol.Rozbujałeś się tu synku i plujesz na wszystko co święte dla drugiego.Wirtualnie to już masz w pysk .A i do POW mam nie daleko. Popieranie omonu przez ciebie i pałowanie ludzi to faktycznie trzeba się zastanowić kogo do Polski wpuszczać panie W>C
          • andrzejdziaba Re: W sprawie JP II i KK 27.12.10, 19:20
            the-only-bodzio napisał:

> Patrząc na ciebie Wydmuchowski to staro wyglądasz wedle mnie,a młodszy o te si
            > edem lat .maniek zawsze powtarzam ,jeśli ktos napyla na wiarę katolicka to ma j
            > akiś cel.Ty jako prawosławny wyznawca nie uznajesz dygmatu biskupa i tym bardzi
            > ej papieża .Bo tak ci nakazuje synku twoja religia.I jako rozumny człowiek powi
            > nneś wiedzieć ,że inni mają odwrotne poglądy .Dla ciebie ważny jest sobór dla m
            > nie Papież i nie musisz go zaraz obrażać.Także z Pisem i innym pierdołami jakie
            > piszesz na swoich stronie.Jeśli jesteś kim jesteś to nie musisz się wdawać w p
            > yskówkę jak jakiś niezrównoważony facio.Bo możesz maniek jedynie do rzyci pogad
            > ać ,z twoimi wpisami.Tłum częstochowian się wpisał pod twoje wypociny lol.Rozbu
            > jałeś się tu synku i plujesz na wszystko co święte dla drugiego.Wirtualnie to j
            > uż masz w pysk .A i do POW mam nie daleko. Popieranie omonu przez ciebie i pało
            > wanie ludzi to faktycznie trzeba się zastanowić kogo do Polski wpuszczać panie
            > W>C
            Może lepiej przejdźmy do wątku o Polsce? Białoruś musi sobie sama poradzić.
          • Gość: WD Re: W sprawie JP II i KK IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.10, 20:45
            "dygmatu biskupa" - oj uśmiałem się z Twojej głupoty, pajacu!
          • Gość: WD do the-only-bod Re: W sprawie JP II i KK IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.10, 20:48
            "A i do POW mam nie daleko" - Serdecznie Cię zapraszam do POW, zapewniam, iż dobrze używam i drugiegi języka - ręczno-nożnego! Zapomniałem co robiłem w wojsku, jak się broniłem od takich, jak Ty - pierdoł - zapraszam serdecznie raz jeszcze.
    • storima Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? 27.12.10, 19:38
      andrzejdziaba napisał:
      > Może lepiej przejdźmy do wątku o Polsce? Białoruś musi sobie sama poradzić.

Przed wszystkim znasz Andrzeju autora watku.

Internauta, ze swa zona i mala coreczka, ktory wypisuje w ciagu dnia tuziny agresywnych i wulgarnych wpisow, chyba nie jest twoim bohaterem z bajki???

Wyobraz sobie Andrzeju, ze jestes dzieckiem w rodzinie faceta, ktory upija sie przed ekranem komputera wysylajac wulgaryzmy, a agresja jeszcze reaguje na prosby rodziny aby dal sobie spokoj.

Czy popierasz taki mdel rodziny Andrzeju?

Jesli tak to popierasz tobie poznanego Wydmuchowskiego.
      • andrzejdziaba Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? 27.12.10, 23:30
        storima napisał:

Jesli tak to popierasz tobie poznanego Wydmuchowskiego.

Pozwolisz, że uchylę się od odpowiedzi? Wolałbym podyskutować o Polsce.
    • storima Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? 27.12.10, 19:56
      - Wykorzystujemy wszystkie możliwe kanały, by doprowadzić do uwolnienia ich, przede wszystkim kobiety, której trzyletni syn pozostał bez opieki - powiedział dziennikarz.
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,8873466,W_Moskwie_wyrazy_solidarnosci_z_wiezniami_na_Bialorusi.html
      widzisz Andrzeju coreczka Wiktora, pomimo jego antypolskiej kampanii
      jest z 'tatusiem'.
      • Gość: WD Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.10, 20:54
        Mam tylko jedno pytanie do Ciebie storimo - ciemnogrodzie :

Czy chodziłeś do jakiejkolwiek szkoły i czemu to szkółka przeszła obok Ciebie? Nic więcej nie chcę.

Jak zobaczyłem, jak tu w Akademii Muzycznej w Katowicach kształcą, to się nie zdziwiłem, iż w Polsce jeszcze sporo będzie takich tępaków, jak TY. Takich też muzykantów, udających wielkich miszczów!

A co wiary katolickiej - rozczaruję Cię : jestem katolikiem praktykującym
        • Gość: religioznawca Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.10, 21:47
          Pan Bóg kazał miłować nieprzyjaciół swoich. Ja tu widzę tylko obelgi pod adresem adwersarzy i przeleństwa przeciw argumentom. Katolicyzm pomylił ci się z czymś innym, bo zachowujesz się jak jakiś tępy mudżahedin z przybitym turbanem do pustego, mściwego łba. Wiktorze Dmuchowski. Jeśli kościół katolicki przeżywa dziś kryzys, to tylko i wyłącznie z powodu wyznawców twojego pokroju.
          • Gość: WD Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.adsl.inetia.pl 28.12.10, 01:21
            Z powodu wyznawców diabła, takiego jak i Ty. Czy wiesz jak się wygania szatana? Jakim sposobem? Więc, powiem Ci szczerze - masz do czynienia z egzorcystą, który wie, jak się to praktycznie robi. Robię to, jak najbardziej skutecznie, jak nikt w Częstochowie.
            • Gość: religioznawca Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.10, 07:50
              Patrząc na twoją obłąkaną facjatę na zdjęciach z Internetu mam wrażenie, że mam do czynienia raczej z posiwiałym psychopatą, który bez swojego pieniactwa straciłby sens życia.
              • Gość: WD do znaffcy Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: 81.219.45.* 28.12.10, 12:48
                Znawco na durnotach raczej, bo nie znam takiej religii, w granicach której mieściłby się twój obrzydliwy wpis. Człowiekiem to z pewnością nie jesteś, ciekaw jestem czy wyglądasz też na zwierze??

Jakież to szczęście nie widzieć twojej face.
                • Gość: znawca Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.10, 13:45
                  Takiej odpowiedzi się spodziewałem. Typowe dmuchowskie zachowanie. Mniejsza o twoją nikczemną facjatę z której spoziera niczym nie uzasadniona buta i bezczelność sowiecka. Twoje jestestwo nie mieści się w żadnych kategoriach istot żyjących. Nikczemna kreatura z kosmosu zrzucona parędziesiąt lat temu na białoruską wieś. tfu !!
                  • Gość: WD do znaffcy Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: 81.219.45.* 28.12.10, 13:59
                    Kikimora leśna i tyle. Szkoda słów i określeń na jakie zasługujesz.
                    • Gość: znawca Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.10, 14:42
                      Ty zasługujesz najwyżej na oszczanie przez tą kikimorę leśną. Budowa i zasady działania twojego tępego łba są proste niczym konstrukcja drewnianego sracza w białoruskim gospodarstwie rolnym. Możesz skowyczeć do woli prosty przygłupie. Szkoda mojego cennego czasu na konwersacje z taką marnością umysłową. Ucałuj swojego fuhrera w Mińsku pod ogonem. Z mojej strony koniec.
                      • Gość: WD Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: 81.219.45.* 28.12.10, 15:05
                        Chorym babom /facetom też/ miejsce nie na forum, tylko w lesie lub w szpitalu. Zobaczymy, jak się teraz wycofasz.
                        Przecież twoje pierdnięcie musi być ostatnum :)
                      • Gość: WD do znaffcy Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: 81.219.45.* 28.12.10, 15:09
                        Z wielką radością i z przyjemnością w imieniu Polaków i mieszkańców Częstochowy złożę Panu Prezydentowi Łukaszence jak najserdeczniejsze życzenia zdrowia i pomyślności.

Jeśli to co tu piszesz nazywasz konwersacją, to Stalin /wg twoich wypocin/ rzeczywiście był geniuszem :))
        • the-only-bodzio Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? 27.12.10, 22:18
          Wykasowali petycję o poparciu łukaszenki, jaka szkoda lol .W<C do ciebie bo jesteś już stary to podeślę chłopaka hehe z Sobieskiego ma blisko .No faktycznie inteligencją bijesz wszystkich na głowę.Andropauza widać cię już dosięgła .Praktykuj brachu ,bo nie dość ,żeś brzydki i zgorzkniały to swoim wykształceniem walisz po oczach .Że Jasna Panienka chyba cię walnie kiedyś.TY i te twoje żydowskie fobie.I pan doktorek.Zabolał pochówek Lecha na Wawelu.Nie miałeś na to wpływu choć rozpływałeś się w tym temacie jak rozgwiazda czerwona.Czekalem na odpowiedni moment by twoje zakalce wyłożyć na talerzyk.Może po rozbudowaniu Filharmonii Częstochowskiej zajął byś się muzyką .Chętnie posłucham , bo polityka i sprawy wyznaniowe ci nie służą.Zapraszam do dzieła to było by coś.
          • Gość: WD do bodzia Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.adsl.inetia.pl 28.12.10, 01:23
            Takiego doradcę, jak ty bodzio wiesz gdzie bym widział?
    • mateusz572 Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? 27.12.10, 21:57
      Panie WD !
      Białoruś zaznała Europy w granicach I Rzeczypospolitej.
      Niestety póżniej prawie 200 lat pod sowieckim butem i efekty widac dzisiaj.:-(
      • Gość: WD Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.adsl.inetia.pl 28.12.10, 01:24
        Nic nie wiesz o Białorusi, jak i o Polsce i o Polakach. Nie wymądrzaj się trollu.
    • Gość: Polska znika ? Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.54.169.172.tvksmp.pl 28.12.10, 10:09
      Polska bez Białostocczyzny ?

www.ahistoria.pl/index.php/2010/12/bialoruski-bialystok/

• Gość: WD Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: 81.219.45.* 28.12.10, 12:50
        Polski już nie ma od kilkudziesięciu lat, została tylko podobizna ukochanego kiedyś przez naszych przodków na kresach kraju. 70% społeczeństwa polskiego o tym doskonale wie i nic, jak na razie zdziałać nie może.
        • adamico9 Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? 28.12.10, 20:38
          Tak naprawdę to wypaczyliście ten watek wzajemnymi niechęciami (jak zwykle). A moje pytanie było proste i skierowane głownie do WD - co sądzi o obecnej sytuacji na Białorusi? Jeżeli nie da sie tu dyskutować tylko krzyczeć na siebie - to zakończmy ten watek.
          • Gość: driver Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.dip.t-dialin.net 28.12.10, 21:12
            adamico9 napisała:

> Tak naprawdę to wypaczyliście ten watek wzajemnymi niechęciami (jak zwykle). A
            > moje pytanie było proste i skierowane głownie do WD - co sądzi o obecnej sytuac
            > ji na Białorusi? Jeżeli nie da sie tu dyskutować tylko krzyczeć na siebie - to
            > zakończmy ten watek.

No dobrze. Czy to znaczy, ze nalezy eufemizowac wulgarnosc WD?
            Czy nie przeszkadza tobie jego kolchozniany sposob forumowego bycia?
            Koles lamie elementarne zasady netykiety.
            A jego maniery sa ponizej krytyki. No chyba, ze faktycznie jest kolchoznikiem:)) A to nie wiedzialem:))) Jesli tak to przepraszam:))))

Mnie interesuje jak WD definiuje demokracje, suwerennosc panstwowa?
            Co do tematu wzgledem rozwoju ekonomicznego Bialorusi prosilbym o linki.
            Odnosnie praw czlowieka i pluralizmu w Bialorusi, takze prosilbym o argumenty (poprzez linki), ze takowe sa przestrzegane, miast pieniactwa i obelg made in Sowiet Union.

Polska nalezy do Cywilizacji Rzymskiej uksztaltowanej przez kulture judeo-chrzescijanska. Jej miejsce to Euroland a nie pseudoneutralnosc albo sojusz z Rosja i jej pobratymcami.

• the-only-bodzio Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? 28.12.10, 21:13
            Ależ adamico9 przecież już nie krzyczymy i wątek chyba zakończony .Od wczoraj .Pytanie było do W.D.Ale to forum częstochowskie ,a nie facebook .Więc można wyrazić inne poglądy niż pan W.D .Jeśli Wiktor człek wykształcony i osiadły w Polsce chwali łukaszenkę i popiera ten sam sytem co radziecki czyli morda w kubeł i morderstwa kgb .To coś nie hallo.Może się obawia lub ma tam rodzinę i się boi.Narazie Rosja i Białoruś dwa bratanki w zwalczaniu opozycji .Tylko z tym , że kgb rosyjskie ściga i uśmierca poza granicami swojego kraju.Taka gratka jak wypadek w Smoleńsku to Rosjanom się trafiła jak ślepej kurze ziarno.
            • Gość: driver Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.dip.t-dialin.net 28.12.10, 21:22
              the-only-bodzio napisał:

> Ależ adamico9 przecież już nie krzyczymy i wątek chyba zakończony .Od wczoraj
              > .Pytanie było do W.D.Ale to forum częstochowskie ,a nie facebook .Więc można w
              > yrazić inne poglądy niż pan W.D .

No wlasnie. Przeciez Polska, to nie Rosja czy Bialorus.
              Jeśli Wiktor człek wykształcony i

Piszesz powaznie? czy robisz sobie z nas polewke?

Czy czlowiek wyksztalcony tak sie artykuluje?

osiadły w
              > Polsce chwali łukaszenkę i popiera ten sam sytem co radziecki czyli morda w kub
              > eł i morderstwa kgb .
              > boi.Narazie Rosja i Białoruś dwa bratanki w zwalczaniu opozycji .

Dokladnie. O tym WD milczy. A casus Litwinienko, Politowskiej?
              A dlaczego minister Holowanau grozil delegalizacja opozycji?
              Dlaczego zostal pobity pan Niaklajeju?
              • Gość: WD do driver Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.adsl.inetia.pl 28.12.10, 21:38
                Niaklaju został pobity, bo ktoś go chciał pobić i za to dostał niezłą kasę z Zachodu!

Jak jutro ktoś dostanie z Twoich starych znajomych dobrą kasę z Azji, to na Sylwestra założy maseczkę i to samo zrobi z Tobą, więc trza ćwiczyć swój stan fizyczny i jak leziesz do polityki - posiadać prawdziwych i lojalnych przyjaciół, nie zaś sprzedawczyków, którzy Cię sami załatwią.

Trzeba mieć nosa.... :)))
            • Gość: WD do bodzia Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.adsl.inetia.pl 28.12.10, 21:33
              Aby zrozumieć istotę rzeczy - trzeba dobrze znać języki i swobodnie się poruszać po internecie, znając odpowiednie prawdomówne adresy.

Co do uśmiercenia poza granicami swojego kraju, to idź do lekarza dopóki nie późno, masz fobie i trza to leczyć niezwłocznie! Widzę, iż w ogóle trzęsiesz portkami i boisz się o własne życie, ale jak tak można żyć, BODZIU!?
          • Gość: Wiktor Dmuchowski Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.adsl.inetia.pl 28.12.10, 21:22
            Drogi Adamoco9,

sądzę, że politykierzy powinni zajrzeć we własne podwórko i przestać - jak kiedyś Krzyżacy - "nawracać". Kiedy we własnym domu burdel i gnój, bezsens i trwoga społeczna przed dniem jutrzejszym, to nic innego nie można życzyć w Nowy rok, jak tylko mądrości i roztropności rządzącym, aby wreszcie się zajęli własnym narodem i swoją tożsamością narodową, która powoli ginie.

Białoruś i Białorusini chcą żyć samodzielnie - są mądrym narodem w odróżnieniu od niektórych Polaków od 20 lat wymieniających się stołkami i nic dla swojego kraju nie robiących.

Białoruś z pewnością, jak nie będziemy Jej przeszkadzali da sobie radę. Polska powinna przeciwnie podać rękę sąsiadowi i uszanować Jego dążenia do samodzielności. Powiem więcej, często bywając w różnych miastach białoruskim mi ludzie zadają pytanie: Co tam jest z tą Waszą Polską, czego ona od nas chce.... albo czy Polska nam zazdrości??... Ja zawsze odpowiadam w sposób następujący:
            Polska nic od Was nie chce, bo Polski brak! Są tylko polskojęzyczni urzędasy, którzy swoją polskość wymieniają na europejskość i zatracają to, co jest szlachetne w swoim narodzie i piękne. Polska i naród polski Was-Białorusini kocha i szanuje, jedynie nic nie może rzec na to, co się dzieje na górze - taka u nas w Polsce demokracja i ład państwowy.

A może źle i nieprawdziwie mówię?? To proszę mnie poprawić lub się sprzeciwić bez oszczerstw i wyzwisk.

P.S. Czy ktoś mi powie ile procent podwyżki dostali np. nauczyciele czy do renty renciści czy emerytury emeryci za ostatnie 10 lat?? Ile jest bezrobotnych i odtrąconych z powodu swoich przekonań lub asertywności? Co z gospodarką narodową się dzieję, etc......
            • adamico9 Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? 28.12.10, 22:09
              Ja nie chcę Cię oceniać- nie mam prawa do tego -ja tylko chciałem znać Twoją opinię- poznałem = jest trudna dla mnie, bo mam inną, ale Ciebie szanuję za umiejętność nieprzekonywania i trzymania swojego stanowiska!i To dla Ciebie plus!
              • Gość: WD do adamico9 Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.10, 00:19
                Czytam, bywam fizycznie w Białorusi, mam tam bardzo dużo przyjaciół w różnych środowiskach, lubię rozmawiać ze zwykłymi ludźmi, lubię podróżować po miasteczkach białoruskich i wsiach i posiadam taką wiedzę o tym co tam się dzieje, jak nikt w Polsce /przepraszam za nieskromność/. Nikogo do niczego nie przekonuję, tylko bronię swoich prawd, zasad i stanowiska.

W Polsce robię to samo i dzięki temu widzę różnice i cechy nam wspólne.

Pozdrawiam i dziękuję, Wiktor Dmuchowski.
            • the-only-bodzio Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? 28.12.10, 22:37
              Ale zalewasz Wiktorze Dmuchowski twoja Białoruś nigdy nie będzie samodzielna .Pozostanie pod parasolem Rosji i dostawą gazu .I narazie to twój władca nie dopuszcza nikogo do rządzenia i wali pałami aż tu w Częstochowie słychać.Putin jest zachwycony.Polska na styku Rosji i Niemiec .Z tą pierwszą Polska użera się od dwódziestu lat oczywiście po przekształceniach.Wycieki z Wikileaks pokazały jak nas ma USA w głębokim poważaniu.Nagonka na pewną partię, w której sam brałeś udział ,a teraz jęczysz ,ze jest burdel i gnój.Komu przeszkadza wiara i co ma to do wychowania .Chyba to nie wina urzędasów ,że w ludziach tyle nienawiści .Dlaczego nikt sobie nie pomaga.Warto bywać w salonie 24 i poczytać .Narazie to pękam przed moją wnuczką.
              • Gość: WD do bodzia Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.10, 00:23
                Jesteś zwykłym ciemniakiem, bodzio i o niczym nie masz pojęcia ani inteligencji ani wyczucia. Z takim jak Ty pracować, to największa bieda i kara!

Nie byłem i nie pracowałem, wszyscy o tym wiedzą oprócz Ciebie, w i z żadną patią - nie wchodzę w gó...!
          • andrzejdziaba Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? 28.12.10, 23:02
            adamico9 napisała:

> Tak naprawdę to wypaczyliście ten watek wzajemnymi niechęciami (jak zwykle). A
            > moje pytanie było proste i skierowane głownie do WD - co sądzi o obecnej sytuac
            > ji na Białorusi? Jeżeli nie da sie tu dyskutować tylko krzyczeć na siebie - to
            > zakończmy ten watek.

Tak wcześniej zaproponowałem, tworząc wątek p.t. "Co dalej z Tobą Polsko"?
            • Gość: WD Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.10, 00:25
              Nic dalej, jedno wielkie nic z tą Polską, bo z takimi ludźmi jak na tym forum można tylko sracz zbudować.
              • kubiss Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? 29.12.10, 01:28
                Zaraz zaraz .
                Ja sie nadaje do budowy .
                Lubie budowac po kielichu i zartowac .

Nie lubie tylko Pana Storimy .

Pozdrawiam Wszystkich
                Panu Prezydentowi Lukaszence zycze wszystkiego najlepszego oraz prosze aby sie obchodzil troche lagodniej z opozycja . . . . . KubiSS
                • storima nienawisc. agresja. matactwo. trollyzm. 29.12.10, 01:42
                  Re: Zabanowac naziste stixa & kubiSS

Faktem jest, ze ten czlowiek jest chory, ale zabanowac to nie, bo by
                  se tu straciou obraz polskiego prymitywizmu !

forum.gazeta.pl/forum/f,34281,Glywice_Gleiwitz_Gliwice.html

forumowy troll. chory czlowiek. tak od lat siedmiu.
                  wszystko jest w archiwach.
                  • storima Re: nienawisc. agresja. matactwo. trollyzm. 29.12.10, 02:06
                    nigdy czlowiek wychowany na Bialorusi
                    nie uzyje sformulowania:

tu ludziom wciskać kit,

Tym bardziej pan Wiktor.

jestes facet nedznym mistyfikatorem.

Poparciem dla pana Wiktora,

to bylbys wtedy
                    i
                    tylko
                    wtedy

gdybys imieniem
                    nazwiskiem

podpisal sie pod listem pana Wiktora

listem poparcia dla nowowybranego przezydenta Bialorusi.

a ty podpisujesz sie nedznym pseudonimem

i smiesz stawiac jakies warunki
                    nowowybranemu prezydentowi.

---------------------------------------

nadto podpisujesz sie inicjalami
                    cudzego imienia
                    cudzego nazwiska

i falszywego poparcia dla Bialorusi WD.
                    • the-only-bodzio Re: nienawisc. agresja. matactwo. trollyzm. 29.12.10, 10:55
                      Mam teraz urlop możemy się spotkać nie ciemniaku .Podróbo białorusina ,śmieciu internetowy bez własnego zdania gnom , zwykly wc. Nie zachowujesz się jak dorosły chłop tylko taki wyrostek co czatuje i pluje , w każdej postaci .Idż do budy maniek i tam szczekaj .Nawet nie umiesz odpowiedzieć na nic .I nie jest to tylko moje zdanie.maniek .Nawet na proste pytanie nie masz odpowiedzi .Wyczaili cię podróbo i już ABW puka do twych drzwi matołku.hehe . Na takich mańków to najlepszy jest śmiech.
                      • Gość: WD Re: nienawisc. agresja. matactwo. trollyzm. IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.10, 12:39
                        Możemy i z przyjemnością tak na urlopie, jak i bez urlopu, ale masz kichę cienką!
                      • Gość: WD do bodzia Re: nienawisc. agresja. matactwo. trollyzm. IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.10, 12:43
                        Podaj swe inicjały na początek, bodzio, bo wiesz z kim rozmawiasz, ja się nie chowam - masz już pupę w gaciach??
                      • Gość: do bodzia Re: nienawisc. agresja. matactwo. trollyzm. IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.10, 12:56
                        A co to jest ABW? Sprzątasz tam? Bo takich maniaków, ja Ty, chyba tam wśród oficerów nie ma?
                        • the-only-bodzio Re: nienawisc. agresja. matactwo. trollyzm. 29.12.10, 13:43
                          Panie klozet zapraszam do Hali Polonia na najbliższy mecz AZSu.Bo na ten do Bcha to dupy nie ruszysz .Patrząc jak czatujesz na necie haha.
                          • Gość: WD Re: nienawisc. agresja. matactwo. trollyzm. IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.10, 15:02
                            Takich ciemnych sportowców chyba nie mamy w Polsce?

A ja zapraszam do siebie na POW, poznamy się :))
    • Gość: a Rząd RP na to Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.54.169.172.tvksmp.pl 29.12.10, 17:23
      2010-12-29 (16:23)

Polska wyciąga rękę do Białorusinów, grozi oprawcom

Polska znosi opłaty za wizy dla obywateli Białorusi od 1 stycznia 2011 r. Do tej pory Białorusini musieli płacić za nie 20 euro. MSZ informuje też, że "Polska zastrzega sobie prawo do podjęcia kroków, które zapobiegną wjeżdżaniu na terytorium RP urzędników i obywateli Białorusi odpowiedzialnych za zorganizowanie fali represji przeciw społeczeństwu".

"Jest to wyraz solidarności i uznania dla narodu białoruskiego, który podczas wyborów 19 grudnia wysłał silny sygnał poparcia dla ruchów demokratycznych. Chcemy pomóc naszym sąsiadom w umacnianiu tożsamości europejskiej poprzez częstsze kontakty z Polakami i innymi obywatelami Unii Europejskiej" - informuje na stronie internetowej MSZ rzecznik resortu, Marcin Bosacki.

"Koszt wizy krajowej wynosił dotąd 20 euro. Od początku 2010 r. w trzech polskich urzędach konsularnych (Brześć, Grodno, Mińsk) wydano 172 486 wiz dla obywateli Białorusi. Długoterminowe wizy krajowe wydawane są przeważnie zwykłym obywatelom, a nie przedstawicielom władz. Jednocześnie zastrzegamy sobie prawo do podjęcia kroków, które zapobiegną wjeżdżaniu na terytorium RP urzędników i obywateli Republiki Białoruś odpowiedzialnych za zorganizowanie fali represji przeciw społeczeństwu obywatelskiemu od 19 grudnia 2010 roku" - czytamy w komunikacie.
      źródło: wiadomosci.wp.pl/sr01,rss,kat,1342,title,Polska-wyciaga-reke-do-Bialorusinow-grozi-oprawcom,wid,12989590,wiadomosc.html

• Gość: Qlawy Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.10, 17:26
        No i brawo!!
      • Gość: WD Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.10, 18:17
        Łaski nie robi, bo tak przecież są rodacy około 700 tyś.

To jest zadośćuczynienie i przeprosiny, dodam mizerne, za to, iż prześladowali Polaków z Białorusi. Do dziś wjazd do kraju przodków jest dla działaczy polskim z Białorusi jest ograniczony. Poczytajcie moje relacje z podróży. Są oparte na faktach i ukazuje rząd warszawski w jak najgorszym świetle.

To, że się zmienia w lepszą stronę, też uważam za swoje zwycięstwo nad tępotą i bezprawiem!
      • Gość: WD Re: Do WD - co sądzisz o sytuacji w Białorusi? IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.10, 18:22
        Brak, jak zawsze logiki: Rząd Tuska zabronił swoim rodakom wjazdu do kraju przodków, mowa o działaczach polonijnych należących do Związku Polaków na Białorusi, legalnie wg białoruskiego prawa działającego.

Czy ZPB jest też odpowiedzialne za 19 grudnia? Za rozruby? No bo działacze ZPB od kilku lat są konsekwentnie zawracani z granicy polskiej na Białoruś. Większości z nich nawet wbijano w konsulatach płatną wizę i nic nie pomogło.

Do dzisiaj nie mają prawa wjazdu do Polski.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka