skibamax 09.02.11, 11:56 Witam mam pytanie czy umowa zawarta telefonicznie nagrywana jest tak samo ważna i czy ma takie same prawo jak pisemna? poważne odpowiedzi bardzo proszę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
barczysty90 Re: umowa 09.02.11, 12:04 Za mało informacji... Jeżeli jest to sprzedaż telefoniczna, to prawdopodobnie przyjedzie do Ciebie kurier z umową i z produktem na który jest ta umowa.. wtedy dopiero ją podpisujesz bądź nie. Nie sądze by umowa bez podpisu była ważna, aczkolwiek na pewno taka rozmowa jest nagrywana. Prawnikiem nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
dudi_82 Re: umowa 09.02.11, 13:35 Umowa ustna też jest wiążąca. Pytanie czy da się ją rozwiązać. Myślę, że tak, bo to umowa zawierana na odległość i można ją rozwiązać chyba w ciągu 14 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiedzący. Re: umowa IP: *.alfanet24.pl 09.02.11, 14:21 Umowa zawierana na odległośc, to umowa zawarta pzoa lokalem przedsiebiorcy sa tu dwa warianty: 1) zamowiles cos telefonicznie np. nowy abonament i ktos dosle kurierem/poczta telefon i umowe. Mozesz przesylki w ogole nie odebrać i nic nie podpisywac - sprawa zakończona, albo podpisać, ale i tak będziesz miał 10 dni na odstapienie od umowy - zakończneie sprawy. 2) kupiles cos na allegro? Jesli u przedsiebiorcy, to masz 10 dni na zwrot towaru o dnia odebrania przesylki, chyba, ze nie poinformował o tym na stronie z aukcja, to termin wydłuża się do 3 miesiecy. Jesli kupiłes od osoby fizycznej, to tylko niezgodnosc towaru z umową. ABy odstapic od umowy podpisanej, wystarczy oeslac to co otrzymales, z umową podpisaną i oświadczneiem o odstapieniu od umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiedzacy Re: umowa IP: *.alfanet24.pl 09.02.11, 14:23 Umowa zawierana ustnie tez jest ważna, ale na miejscu, a telefonicznie, to nadal jest to zawarcie umowy na odleglosc. A raczej tylko chec przystapienia do umowy, bo zazwyczaj dosyłaja umowe kurierem. Odpowiedz Link Zgłoś