09.02.11, 11:56
Witam mam pytanie czy umowa zawarta telefonicznie nagrywana jest tak samo ważna i czy ma takie same prawo jak pisemna? poważne odpowiedzi bardzo proszę.
Obserwuj wątek
    • barczysty90 Re: umowa 09.02.11, 12:04
      Za mało informacji... Jeżeli jest to sprzedaż telefoniczna, to prawdopodobnie przyjedzie do Ciebie kurier z umową i z produktem na który jest ta umowa.. wtedy dopiero ją podpisujesz bądź nie.
      Nie sądze by umowa bez podpisu była ważna, aczkolwiek na pewno taka rozmowa jest nagrywana. Prawnikiem nie jestem.
    • dudi_82 Re: umowa 09.02.11, 13:35
      Umowa ustna też jest wiążąca. Pytanie czy da się ją rozwiązać. Myślę, że tak, bo to umowa zawierana na odległość i można ją rozwiązać chyba w ciągu 14 dni.
      • Gość: Wiedzący. Re: umowa IP: *.alfanet24.pl 09.02.11, 14:21
        Umowa zawierana na odległośc, to umowa zawarta pzoa lokalem przedsiebiorcy sa tu dwa warianty:
        1) zamowiles cos telefonicznie np. nowy abonament i ktos dosle kurierem/poczta telefon i umowe. Mozesz przesylki w ogole nie odebrać i nic nie podpisywac - sprawa zakończona, albo podpisać, ale i tak będziesz miał 10 dni na odstapienie od umowy - zakończneie sprawy.

2) kupiles cos na allegro? Jesli u przedsiebiorcy, to masz 10 dni na zwrot towaru o dnia odebrania przesylki, chyba, ze nie poinformował o tym na stronie z aukcja, to termin wydłuża się do 3 miesiecy.
        Jesli kupiłes od osoby fizycznej, to tylko niezgodnosc towaru z umową.

ABy odstapic od umowy podpisanej, wystarczy oeslac to co otrzymales, z umową podpisaną i oświadczneiem o odstapieniu od umowy.
        • Gość: Wiedzacy Re: umowa IP: *.alfanet24.pl 09.02.11, 14:23
          Umowa zawierana ustnie tez jest ważna, ale na miejscu, a telefonicznie, to nadal jest to zawarcie umowy na odleglosc. A raczej tylko chec przystapienia do umowy, bo zazwyczaj dosyłaja umowe kurierem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka