Dodaj do ulubionych

Rozbudują dom handlowy Kwadraty. Wybrali metal ...

24.12.11, 12:22
Koszmar. Dramat. Częstochowskie paskudztwo.
Mam nadzieję, że to jakiś wigilijny żart ponury.

Architektura prowincjonalna i pretensjonalna. Oczywiście i tak powstanie, bo nie ma mechanizmów takie koszmarki blokujących.

A pan Mikoda zawsze sprawiał wrażenie człowieka rozsądnego ...
Obserwuj wątek
    • Gość: sqoters Re: Rozbudują dom handlowy Kwadraty. Wybrali meta IP: *.dynamic.chello.pl 24.12.11, 12:31
      A Ty jak rozumiem, jestes ogólnoświatowym estetą i guru dobrego smaku. Zawsze znajdzie się menda, któremu nie będzie sie podobać cokolwiek. byleby tylko zaistnieć, opluc, upaprać błotem. Nalezysz do tych osłów, co by wszystko chceili blokować, zabraniać. Bo tak. Wesołych Świąt, ośle.
      • Gość: mlody Re: Rozbudują dom handlowy Kwadraty. Wybrali meta IP: *.inlink.eu 24.12.11, 12:46
        Faktem jest, że jak na taką lokalizację to nie jest ciekawy obiekt. Ale co zrobić, to prywatny inwestor i może sobie pozwolić na szczyptę badziewia, nieważne że kosztem wizerunku miasta. Niemniej jednak lepsze to niż plastikowe kioski lub dziura w pierzei. Jestem w stanie przewidzieć że jeżeli parter zajmą porządne marki a szkło nie będzie lustrem aleje wyjdą z tym bardziej na plus.
      • Gość: luk Re: Rozbudują dom handlowy Kwadraty. Wybrali meta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.11, 12:56
        Zawsze się znajdzie ktoś kto musi sobie powyzywać innych. Zwykle udaje mądrzejszego i bardziej obiektywnego niż inny, aczkolwiek zwykle ma bardzo wąskie horyzonty. Tu obserwujemy taki właśnie przykład, bo akurat każdy totalny osioł powinien zauważyć lata świetlne między tym marnym projektem, a Wolf Bracka w Warszawie czy rozbudową Renomy we Wrocławiu. Nawet przy takich żałosnych wizualizacjach mogę stwierdzić, że chcą nam zafundować co najwyżej najtandetniejszą fasadę aluminiową jaką da się wymyślać.

Proszę mi nie odpowiadać, że tam metropolie, a my zapadła dziura, bo Częstochowianie to tacy sami ludzie i na pewien minimalny poziom estetyki w jej najbardziej eksponowanym miejscu miasta mają prawo.

• squares Najważniejsze, że 24.12.11, 13:48
          będzie gięte szkło. Pierwsze mieście! To od razu podniesie prestiż ...
        • Gość: bjb48 Re: Rozbudują dom handlowy Kwadraty. Wybrali meta IP: *.96.226.83.tvksmp.pl 24.12.11, 15:12
          Dlaczego jak ktoś ma inne zdanie to znaczy, że jest osłem?
          Wspomniany tu obiekt Wolf Bracka w Warszawie budzi tyle samo emocji poztywnych co negatywnych (50% do 47%). Rzecz gustu, a gustach nie dyskutuje się. Nie wiem na jaką wizualizację patrzy poprzednik bo ja widzę, że dominuje tu szkło a nie aluminium. Mnie się podoba.
      • Gość: gościuuu Re: Rozbudują dom handlowy Kwadraty. Wybrali meta IP: *.96.241.59.tvksmp.pl 24.12.11, 14:33
        Gość portalu: sqoters napisał(a):

> A Ty jak rozumiem, jestes ogólnoświatowym estetą i guru dobrego smaku. Zawsze z
        > najdzie się menda, któremu nie będzie sie podobać cokolwiek. byleby tylko zaist
        > nieć, opluc, upaprać błotem. Nalezysz do tych osłów, co by wszystko chceili blo
        > kować, zabraniać. Bo tak. Wesołych Świąt, ośle.

Odezwał się inteligent. Wigilia, a ten i tak innego z błotem zmiesza, nawrzuca, a sam nic do tematu nie wniesie. Wiesz, że istnieje coś takiego jak własne zdanie? Tobie się podoba? Świetnie! Innym nie musi! I z kogo tu menda i osioł? Może z Ciebie? Bo Tobie się podoba a innym nie.
    • hosix Rozbudują dom handlowy Kwadraty. Wybrali metal ... 24.12.11, 12:41
      Kto widział plan Biegańskiego ten już wie że Częstochowę się zabija, ktoś chyba chce kostką brukową zabić życie w alejach.
      Co do kwadratów to nie mogę się wypowiadać bo nie wiem jakie były inne propozycje, na pewno wybrano najtańszą ofertę :)
      Wesołych:)
    • prawdziwykicha.1 I będą tam sprzedawć kichę na pętka 24.12.11, 12:57
      Już ustawiajcie się w kolejce.Bo tylko w kiszce Wasza nadzieja.
      • Gość: aaaa Re: I będą tam sprzedawć kichę na pętka IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 24.12.11, 13:09
        ALE PO CO???!!!
        "PUSTE ""PLACE(+ PRZESTRZEŃ) TEŻ SĄ W CENTRUM POTRZEBNE, BA !!POŻĄDANE !!
        NIEEEEE!!!
      • robbek66 Re: I będą tam sprzedawć kichę na pętka 29.12.11, 19:43
        Jak zwykle jesteś beznadziejny........ ( epitetów oszczędzę, bo mnie wyrzucą z forum )
        Daj już sobie spokój, bo ciebie czytać się nie da.....................................................
        "Czep się tramwaja, jak to mówią MEDALIKI "
        Pa.

prawdziwykicha.1 napisał:

> Już ustawiajcie się w kolejce.Bo tylko w kiszce Wasza nadzieja.
    • martin102 Fajny pomysł 24.12.11, 13:55
      Fajny pomysł i mam nadzieję, że również SPOŁEM skończy z tym dziadostwem i wyremontuje swoją część budynku, bo jak na razie to to Społem kojarzy się tylko z brudem i syfem!!!!
      • Gość: Jaś niedoczekał Re: Fajny pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.11, 14:13
        Społem kojarzy się źle. Marka typu Zaporożec czy PGR. Logo powinno być zakazane jak sierp i młot czy swastyka.Co do kwadratów to śródmieście mamy cudne (np. Merkury, Puchatek..). Cokolwiek nowoczesnego się zbuduje i tak nie będzie gorzej niż jest. Dobrze że ktoś coś robi. Medalik to taka menda , której nikt i nigdy nie dogodzi...Nawet jakby zbudowali katedrę typu Sagrada Familia to banda zgredów stwierdzi że kiepskie, za drogie, za brzydkie za bardzo jakieś tam, i generalni po ch.... Amen . Wesołych świąt NARZEKACZE.
    • arizonablue Rozbudują dom handlowy Kwadraty. Wybrali metal ... 24.12.11, 14:15
      Wiejska architektura w wielkij wsi nic dodać nic ująć. Kolejny gniot w centrum miasta
    • there.there Rozbudują dom handlowy Kwadraty. Wybrali metal ... 24.12.11, 15:53
      Smutne to, że nawet jeśli coś się w Częstochowie dzieje, to dzieje się to bez pomysłu. Architektura tego obiektu minęła się ze swoimi czasami jakieś 20 lat, teraz są inne trendy. Widać tu też kompleks Polaków, którzy naoglądali się szklanych wieżowców w amerykanskich filmach na początku lat '90 i stwierdzili, że wystarczy by budynek był szklany by był nowoczesny. Widać tę logikę np. w naszym "cudownym" dworcu, który też już znika pod brudem. Paradokslanie więcej lepszej architektury powstało w tym mieście w okresie PRL, a co jest nawet bardziej paradoksalne to to ze nawet koscioły powstałe za PRL są ciekawszymi realizacjami od tych z ostatnich 20 lat

I na koniec jeszcze jeden paradoks - chyba w żadnym cywilizowanym kraju nie remontuje się połowy budynku - jeśli budynek ma kilku właścicieli to remontują go razem. Wiem, że to akurat nie jest wina inwestora, ale Społem i prawa, które w Polsce na to pozwala.
      • Gość: ktosiu Re: Rozbudują dom handlowy Kwadraty. Wybrali meta IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 25.12.11, 01:11
        lepsze to niz gowniane melaminy
      • big.bo13 Re: Rozbudują dom handlowy Kwadraty. Wybrali meta 26.12.11, 14:49
        to są dwa budynki w zabudowie szeregowej ,dwóch właścicieli nie mających wspólnych interesów,żyjesz wPRL jak wiekszość tu dyskutujących ,z wszystkiego niezadowolonych
    • daburo okropny kicz!!! 25.12.11, 02:06
      Kto zaprojektował to paskudztwo?!! Już widzę ten kicz w środku aleii obwieszony reklamami jak D.H. Jagiellończycy czy Schott. Właściciel wykazał się zerowym poczuciem gustu. Spodziewałem się czegoś o wiele lepszego. Ten projekt to początek lat 90-tych! Przykre.
      • Gość: XXX Re: okropny kicz!!! IP: *.play-internet.pl 25.12.11, 09:11
        Co wymagac od tego pana,a znacie go.
        • Gość: Dolar Re: okropny kicz!!! IP: *.alfanet24.pl 25.12.11, 09:38
          czasy kiedy w Alejach budowano piękne kamienice już dawno minęły, jacy kapitaliści takie inwestycje
          • Gość: D Re: okropny kicz!!! IP: *.alfanet24.pl 25.12.11, 09:59
            porzucony projekt przebudowy Puchatka wygląda przy tym jak szczyt nowoczesności i awangardy
      • squares Kto to w ogóle jest 25.12.11, 11:25
        pan Grzegorz Leśniewski? Ma jakieś realizacje znaczące?
        Temat go ewidentnie przerósł ...
      • Gość: michał Gratulacje dla Inwestora IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.12.11, 22:39
        Panie Mikoda - gratuluję pomysłu i życzę wytrwałości mimo idiotycznych wpisów częstochowskich frustratów, którzy w wieku 40 lat nadal mieszkają z rodzicami a jedynym osiągnięciem jest zakup nowego telefonu za 1 zł.
        • Gość: fghsfhhgf Re: Gratulacje dla Inwestora IP: *.Netcominternet.pl 25.12.11, 23:27
          Popieram, te komentarze że to syf piszą ludzie którzy nic w życiu nie osiągnęli, bez wykształcenia, pracujący w Biedronce za 800zł(dotyczy nielicznych). Nie mają się do kogo wyżalić. Ponarzekają to od razu humor im się poprawi. Tylko do tego są zdolni. Ja zawsze staram się nie narzekać (to czy mi się to podoba nie ma znaczenia), tym bardziej, że człowiek który to buduje osiągnął o wiele więcej ode mnie.
          Wesołych Świąt

P.S do tych debili komentujących czemu nie kupiłeś tego obiektu, nie wyremontowałeś lub nie postawiłeś nowego najnowocześniejszego budynku w Polsce, dogadaj się z właścicielem Merkurego i kup ten budynek i wybuduj zaprojektowaną przez ciebie Galerię. Ja wiem czemu bo jesteś nieudacznikiem, otrzymujesz średnią krajową i nie stać cię na to. Założę się że nie stać cię na to, aby kupować w tych "eleganckich" sklepach. Masz pretensje do wszystkich, szukasz winy u wszystkich lecz nie u siebie. To że pracujesz i otrzymujesz 1500zł to oczywiście wina Tuska czy Kaczyńskiego. On jest wszystkiemu winien, nawet tego, że nie masz mieszkania i mieszkasz z matką. Zgadłem?
          • ukashekk Re: Gratulacje dla Inwestora 26.12.11, 08:57
            Średnia krajowa w chwili obecnej to ok 3600zł brutto, kolega może o najniższej krajowej pisze?
            Wiem, że nijak ma się to do tematu głównego ale jak już chcemy coś napisać to może warto czasem zrobić to z głową i mniej "spontanicznie".
            • Gość: gdhg Re: Gratulacje dla Inwestora IP: *.Netcominternet.pl 27.12.11, 22:19
              wiem, szkoda że tylko tyle z mojej wypowiedzi wywnioskowałeś.
              A mediana wynosi 2800 o ile się nie mylę.
              Pozdrawiam
    • gregoson Rozbudują dom handlowy Kwadraty. Wybrali metal ... 25.12.11, 14:34
      Ludzie, popieściło was ? czepiacie się prywatnego inwestora dzięki któremu centrum Częstochowy nabierze innego wyglądu ( kwestia gustu czy to się podoba czy nie), a nie widzicie obok tej zgrozy z placem balcerowicza, społemowską częścią budynku albo ruiną Merkurego ? daj panie boże takich inwestorów jak Mikoda bo dzieki nim mistao sie zmienia. popyskujcie na Społem bo akurat im się należy. Dla mnie to masakra żeby w centrum stały parszywe budy i odrapany megasam.
      • Gość: D Re: Rozbudują dom handlowy Kwadraty. Wybrali meta IP: *.alfanet24.pl 25.12.11, 15:04
        gregoson napisał:

> Dla mnie to masakra żeby w centrum stały parszywe budy i odrapany megasam.

A ktoś tu twierdzi, że jest inaczej? Tyle tylko, że wszelkie budy z są z natury swojej szpetotą tymczasową i wiadomo, że prędzej, czy później znikną, więc jeśli nawet szpecą to każdy wie, że kiedyś to się zmieni, ale jeśli ktoś stawia w najbardziej reprezentacyjnym punkcie miasta budynek, który ma tam stać co najmniej lat kilkadziesiąt, a może sto, albo i dłużej, to nic dziwnego, że budzi to emocje, bo dobrze byłoby tak kształtować przestrzeń miejską, żeby nawet nasze wnuki mogły się nią zachwycać, tak jak my z przyjemnością patrzymy na kamienice wybudowane w Alejach 100 i więcej lat temu.
        • Gość: ja Re: Rozbudują dom handlowy Kwadraty. Wybrali meta IP: *.adsl.inetia.pl 25.12.11, 20:03
          te kamienice 100 letnie powinno sie wyburzyc i postawic nowoczesne budynki jak proponuje pan Lesniewski ,a najwiecej krytyki pisze pewne społem i pan Ch..... bo mu obroty spadają
    • Gość: 2012 Re: Rozbudują dom handlowy Kwadraty. Wybrali meta IP: *.alfanet24.pl 31.08.12, 18:22
      Inwestycja ma się zacząć wiosną.

na szczęście nic z tego nie wyszło, tandeta straszna
    • 4dagome1 Rozbudują dom handlowy Kwadraty. Wybrali metal ... 20.09.12, 08:04
      Zawsze znajdą się krytykanci ,którzy mają w tym interes żeby krytykować ..zabetonowac zaasfaltowac ,banki i apteki ,to wasza koncepcja
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka